2010-11-08 25 浏览
看到這家的廣告寫著︰「假日午市放題,與晚市放題之食物相同,成人$178,任食三小時。」馬上拿起電話訂位啦~~店裡大客滿,還好有先預約,位置不會擠迫,算舒服的。一坐下就很開心地把各個顏色紙攤開,拿鉛筆開始點餐啦,每一份來少少的,好處是好吃再點,不好吃的話吃完就算啦,不會浪費食物。生魚片壽司都很有水準,料新鮮又大塊,另外還有清酒蒸蜆、烤雞軟骨、烤鯖魚、炸蝦天婦羅、炸蔬菜天婦羅、烤鰻魚、烤羊扒都很好吃。炸蠔和焗蠔我覺得不怎麼樣,肉好小喔,吃到的幾乎都是麵衣和醬汁。烤蝦就麻麻地,還不如點炸蝦或刺身好吃很多。我和朋友點了三回合,最後再來上一碗蟹腳粥,熱呼呼的,好讚﹗﹗﹗

店裡大客滿,還好有先預約,位置不會擠迫,算舒服的。

烤蝦就麻麻地,還不如點炸蝦或刺身好吃很多。

2010-11-05 5 浏览
今日約左朋友去中環傾計 , 傾耐左諗住上openrice搵野食 ,點知俾我地搵到呢間都算幾隱秘GE大喜屋 (平時都唔知有野食)呢度地方比起一般放題明顯寬敞,如果平時人少少上黎傾計氣氛都唔太差 ,而且唔知係唔係價錢問題(8:45-11:00 $198+1時段) , 黎得GE都唔係後生仔女.....食物黎講~刺身:喜出望外 ,估唔到任食會有冰底 ,而且睇得出師傅放得有心思 ,抵讚 而且食得出魚生都唔係下價野 ,有水準之作 炸物 :平平無奇 ,無咩特別講冷盤: 芥辣8找魚 同埋東風螺最好味 , 其他都係一般野鍋物: 食唔到咁多 ,叫左最愛肥牛牛~~~想不到的好味,不過牛肉......度度都一樣,例少囉......小食: 羊架無得輸 ~~點解???佢4分1肥GE比例岩曬我呢D鐘意食肥野GE人 另外有一個推介係焗蠔,佢果隻沙律配蠔焗夾得幾好服務方面,唔知係唔係我O係房GE關係...好似無人理我地....要叫人黎先有人理....都唔知算係好事定唔好事....2個人傾計無人煩到我地XDD總結 基本上所有野都唔錯 , 我同朋友都決定會俾機會我地GE朋友一齊再黎食
食物黎講~

而且食得出魚生都唔係下價野 ,有水準之作

炸物 :平平無奇 ,無咩特別講

冷盤: 芥辣8找魚 同埋東風螺最好味 , 其他都係一般野

另外有一個推介係焗蠔,佢果隻沙律配蠔焗夾得幾好

2010-11-04
  • 甜蝦
  • 焗蠔
2010-11-03 27 浏览
香港的日式放題餐館愈開愈多,亦有專門化的趨勢,足以證明日式放題在香港人氣歷久不衰,需求有增無減呢。而兩公婆向來嗜吃日式放題,經常在開飯尋覓理常的放題餐館,也試過很多不同的日式放題,每次都有不同的發現。對放題的熱情使我們可算是半個放題達人吧!一直對大喜屋放題甚有興趣,開飯食友間的風評也不錯,是故放題二人組再次出動~尋找人間美味~結果亦得償所願,大大的滿足了口腹之慾訂了平日晚上,以為食客不會很多。結果還是FULL HOUSE哩,可見這裡應該「衰極有個譜」吧!香港寸金尺土,放題餐廳為了容納更多食客,往往都十分擁擠,客人的私隱度往往不高。大喜屋位處中環地段,想必租金也所費不斐。因此一如普遍放題餐館,此地格局相當擠逼,一張小小的二人桌上放上餐具、點餐紙、茶杯後,所餘空間實在不敷使用呢!不過作為習慣蝸居的香港人,多細小的角落也能夠化為快樂用餐的一隅;而且用餐開心快樂與否,一看對手,二看食物,三才看環境。只要愛人在,在街邊吃著魚蛋,也甚是寫意,哈哈。回歸正題,是晚放題食物水準真的相當高,可以說是我吃過的晚市放題中,性價比最優秀的一間(當然,我是選平日8:45-11:00 $198+1時段)。服務方面

回歸正題,是晚放題食物水準真的相當高,可以說是我吃過的晚市放題中,性價比最優秀的一間(當然,我是選平日8:45-11:00 $198+1時段)。服務方面,一如食友所言,侍者們都十分忙碌,而且大部份都是高大的男侍,感覺上會比較粗魯一些,而且不會主動加水。不過追單落單追加水也處理得相當快。男侍者力氣大,效率高,也不是沒有好處的。

先論刺身,選擇很多,都很新鮮。甜蝦也是巨大版的,合晒老婆合尺(河車)。三文魚都十分肥美,魚油齒頰留香,煞是人間美味!
劍魚腩、鱆紅魚也甚是鮮甜;希靈魚味道剛好,醋味不會過強。要彈的是八爪魚切小粒,入口口感較差,不夠漿口;北寄具亦稍嫌不夠甜味。我和老婆都專攻三文魚甜蝦,因為實在太鮮甜肥美了,以致冷落了其他刺身。美中不足的是他提供的芥辣質素不高,配不起刺身,未能盡興。---9分

人間美味

至於壽司、手卷及卷物,整體上不值一試,不如留下胃容量吃刺身
。是晚我們只要了火炙三文魚、火炙帆立貝、芝士蟹子軍艦、海膽魷魚軍艦和軟殼蟹手卷。火炙三文魚未達入口即溶的美境,有點可惜了那片新鮮的三文魚;火炙帆立貝即是熟帆立貝,不難吃但沒有驚喜。芝士蟹子軍艦、海膽魷魚軍艦只有紫菜可取,材料總是覺得不合拍,海膽魷魚突出了海膽的腥味,而芝士蟹子卻掩蓋了蟹子的鮮味。軟殼蟹手卷也是紫菜值得一提,軟殼蟹餡料太細而且不熱,略帶徵腥。---6分

未能入口即溶

炸物方面,我們吃了炸蠔、炸蝦天婦羅、炸芝麻雞翼、炸日式芝士年糕。對比起刺身的美味,炸物就差一點了,只能說是中規中舉。值得一讚的是炸物均是新鮮炸起,不會很油身,入口熱辣辣的。炸蠔的炸粉太多,而蠔太細小,不過蠔卻出奇地新鮮,汁甜。芝麻雞翼屬大路菜式,不會難吃,但我吃的那隻明顯炸得過火,外皮脆但是太乾,肉質亦不算嫩滑。天婦羅蝦及芝士年糕算是最好吃的炸物,脆漿不會過厚,蝦身堅挺而肉質彈牙,大小適中;芝士年糕新鮮出爐,洶湧的芝士汨汨流出,美味。---7.5分

炸物尚可

燒物中最好吃的莫過於串燒鰻魚,連吃了2串,一貫的優質出品:新辣辣的厚身鰻魚,醬汁濃郁但不會蓋過鰻魚的魚香,咬下去豐腴的魚身爆發出鮮味,正呀
。燒物另外要了雞軟骨、冬菰、牛舌,款款新鮮燒起,尤以牛舌為佳,調味適中,肉質鮮嫩。另外食友推介的燒羊鞍由於個人不喜其羊騷味,固不便評論,依老婆之見是很好吃的。其他燒物也是水準偏上,以放題來說交貨有餘!---9分

鰻魚>W<

最後是日式料理和冷盤,小弟推薦蒜片牛柳粒、芥辣保羅(八爪魚)、焗廣島蠔、牛油粟米和牛油凡立貝。蒜片牛柳粒不用說太多,就二個字:嫩、香。芥辣保羅夠香夠攻鼻,相比起他刺身所提供的芥辣牙膏是另一個層次,吃起來大呼爽快!我還用來蘸魚生吃呢 XD。焗廣島蠔中的蠔身難得大隻,配料味道恰到好處,跟鮮味的廣島蠔很是匹配。牛油粟米十分甜美,牛油凡立貝最後才上,雖然已經很飽但仍然吃得出其鮮味,大大粒的帶子亦爽口彈牙呢!其他諸如清酒煮大蜆都很OKAY,可說是亂叫一通也不怕踩中地雷!---8.5分

正正正

最愛芥辣保羅

飽飽都要食!

由於整體表現甚為出色,兩口子一致裁定大喜屋有下次XD。食完放題真係人都開心D
2010-10-28
人間美味
鰻魚>W<
正正正
最愛芥辣保羅
飽飽都要食!
  • 刺身,串燒鰻魚,焗廣島蠔
2010-10-22
之前見openrice貼出優惠, 即時同幾個同事組隊去試囉~一行5個女仔, 食第一輪...普遍大部份食物都ok, 掛住食, 有好多都冇映相...以$240/人嚟講, 都十分可接受, 可惜時間比較短, 食得好急, 食得嚟又傾唔到計囉.

一行5個女仔, 食第一輪...
普遍大部份食物都ok, 掛住食, 有好多都冇映相...

燒帆立貝, 好味
2010-10-28
燒帆立貝, 好味
2010-10-11 21 浏览
今次預早一星期去book位!! book 左20:45 呢個period咁我同女友 20:40 已經到左!! 點知上到去! 佢話執緊位 叫我地落返樓下等到夠鐘先上去!我心諗係咪迫到連2個人都放唔落!!到左 20:45 !! 上到去真係好多人!!! 成間餐廳用得位都用到盡!走廊 電梯位 等!!我同女友2個人! 所以好似棄嬰咁被人亂放!! (我相信4個人黎食會坐得好d)我地叫左好多野食!首先講下個刺身先真係唔錯!!! 都幾大件幾新鮮!!三文魚 北寄貝 榮螺(呢個切得細小小) 八爪魚!! 樣樣都好得!!仲有冰底上!!! good!牛油焗什菌!前菜方面! 沙律接受到!! 普通水平!不過款式放面就幾多!!平時食放題有既佢都會有!!除此之外仲有日式東風螺 --> 呢個好得丫!! 不過一碟得3粒仲有甜酸羅白!!之後叫左d 壽司壽司就普普通通 叫左一次之後都冇再叫喇!帶子壽司都唔錯!! 馬刀貝壽司幾爽口!!仲有隻玻璃蝦幾好食!! 甜!!食到咁上下!天富羅都黎埋!!! 因為太熱氣! 所以食左小小!!最好食係個冬菇同埋芝麻雞翼同埋蝦炸完出黎唔會乾到柴皮咁!! 亦都唔會好似飲油咁!!炸完都仲可以食得
我心諗係咪迫到連2個人都放唔落!!
走廊 電梯位 等!!
我地叫左好多野食!
首先講下個刺身
真係唔錯!!! 都幾大件幾新鮮!!
仲有冰底上!!! good!
牛油焗什菌!

刺身

前菜方面! 沙律接受到!! 普通水平!
不過款式放面就幾多!!
平時食放題有既佢都會有!!
仲有甜酸羅白!!

之後叫左d 壽司
壽司就普普通通 叫左一次之後都冇再叫喇!
帶子壽司都唔錯!! 馬刀貝壽司幾爽口!!
仲有隻玻璃蝦幾好食!! 甜!!

食到咁上下!
天富羅都黎埋!!! 因為太熱氣! 所以食左小小!!
最好食係個冬菇同埋芝麻雞翼同埋蝦
炸完出黎唔會乾到柴皮咁!! 亦都唔會好似飲油咁!!
炸完都仲可以食得出冬菇味!! 正!!
個芝麻雞翼真係好有驚喜!! 試過你就知!! 真係好入味! very good!!
芝麻雞翼好食! 好有驚喜!

仲有個清酒煮蜆!! 普通普通!!
其實大喜屋入面有好多野食比人選擇!!!
多到真係食唔晒!! 所以只係揀左d最鐘意食既野黎不停咁食!!
食到尾聲仲叫左個鐵板燒一口牛!! 用黎吹吹水時食一流!!
仲有生果食!
2245 就開始cut 單 埋完單仲有雪糕羅米池食!!
甜品

價錢方面! 星期六 所以 $218 一位! 加埋1 每人實收$240!!
呢個價錢都叫 ok !! 因為食物質素真係唔錯!!
但係如果收埋正價 即係 $350 一位 我就唔會揀佢!!
因為$350 可以有好多選擇!!! 例如加多小小錢就去酒店食!!
環境方面 唔好期望咁高!! 因為真係好迫!!!
大喜屋
真係好多選擇架!!!
2010-10-09
纪念日
刺身
芝麻雞翼好食! 好有驚喜!
甜品
大喜屋
真係好多選擇架!!!
2010-10-11 4 浏览
我星期2,訂左位,但去到星期6,落實會到佢地都話.OK.因為我訂的是3位人.訂左6.30PM.去到6PM佢同我講話無位比到我.仲要個日係我好朋友生日,佢話我人數太小,有一班人加左好多人所以比吾到我..我叫佢我到左下邊,禁我點算呀,個個人話,都無辨法,態度好差,好似吾憂做,我叫佢搵經理同我傾,,佢話經理吾得閒,禁我話我早幾日訂左位,訂來都無用啦.仲要落實埋今日一定會到.係吾係小人就吾會比位呀.我要比多D人知道,大家都係食野.想開心但無理由一聲,話你地(小人就吾比位).好難接受,仲要電話都無個.比個信息就算.真係好嬲,個間野又吾係收得平.吾關食物事.

真係好嬲,個間野又吾係收得平.吾關食物事.
2010-10-11
2010-10-10 15 浏览
同朋友慶祝生日, 之前一日先訂位..可能因為太遲book, 所以問過幾間都話冇位...最後問到呢度有位就決定試1試1出elevator, 迫到連企嘅位都冇囉, 因為elevator出黎已經放滿檯, 跟住又堆滿等入餐廳嘅人...我明白中環嘅租係好貴, 但係我覺得冇理由連等elevator嘅位置都要擺滿檯, 去toilet果條路又擺滿檯囉, 其實冇一個好嘅環境食飯, 好難會令人地返轉頭囉, 唔係要seaview or balcony, 但係要比$200幾蚊食餐飯係要坐2 steps fr the elevator, this is ridiculous! 我地因為人多, 所以坐到比較入嘅位置! 1坐低就order左好多野...sashimi - 第1 round ok (except tuna), 第2 round 麻麻 sushi - 唔好味, 果d火炙..技巧未到家...(即係個樣好似ok, 其實乾到暈)牛,羊 - 好似話好食, 不過我冇食過. 炸蟹鉗 - 難食炸蠔 - 好食清酒煮蜆 - 好食雞翼 - 好食海膽/軟殼蟹手卷 - 紫菜好淋, 個海膽同軟殼蟹少到好似食白飯咁燒蝦 - 好鹹

牛,羊 - 好似話好食, 不過我冇食過.
炸蟹鉗 - 難食
炸蠔 - 好食
清酒煮蜆 - 好食
雞翼 - 好食
燒蝦 - 好鹹
牛柳粒 - 麻麻地
天婦羅 - 麻麻, 好厚粉
牛油粟米 - 好食

整體黎講, 都係麻麻地, 1次起2次止! 不過d order上得幾快同埋冇乜漏單, 呢樣ok!
p.s.個toilet非常細....轉身都有困難!
羊架
雞翼
鰻魚壽司
壽司
炸蠔
2010-10-09
2010-10-10 7 浏览
十月一日同家人食 lunch, 未食過放題, 睇過食評&照片, 決定 try try一行五人, 早一晚 book, 12:00 開始, 早五分鐘到, 已有不少大大細細到場等入, 一出lift 就係人了; 一陣就入得, window seats, 空間有限, 好在我地都係瘦人環境: 店子不大, 但勝在裝修幾日本feel, 光線充足tick 紙落 order:- 刺身: 算新鮮, 賣相真係唔錯, 色水好正, 好吸引-串燒: 即叫即做, 羊架真係好好味, 好淋, juicy, 正 !! 其他就頗咸吧- 壽司: 大路貨, ok-卷物: 一般, 紫菜不脆了, 件"餸" 太少-煱物: 賣相都唔錯, 算大份-生果: 西瓜 & 鮮橙, 甜HK$178+ 10%一家人食下講下等下, 不經不覺, 食到兩個幾鐘remarks: 罐裝汽水任飲, 唔使 2nd round 交枱

環境: 店子不大, 但勝在裝修幾日本feel, 光線充足

tick 紙落 order:
- 刺身: 算新鮮, 賣相真係唔錯, 色水好正, 好吸引
其他就頗咸吧
- 壽司: 大路貨, ok
-卷物: 一般, 紫菜不脆了, 件"餸" 太少
-煱物: 賣相都唔錯, 算大份
-生果: 西瓜 & 鮮橙, 甜

HK$178+ 10%
一家人食下講下等下, 不經不覺, 食到兩個幾鐘
  • 刺身
  • 燒物"羊架"
家姐之前同同事去食過,覺得選擇多,而且好味過同區某間的放題所以就趁住''十一'''假期去狂食一番由於係假日的關係,我已經一早book 定位以免白走一趟一去到已經有幾台人坐左係度而我地坐低左之後一陣,亦陸續滿座刺身睇落唔錯,而且用冰鎮GE 方式,想必是確保新鮮焗蠔真係好得,佢+左D 沙律醬同蔬菜等落去,食起身無咁漏,好正:燒羊鞍,個味其實唔錯,只不過肥左d,同埋生左少少,失望蒜片牛肉粒,好嫩,好juicy,連平時不太愛食牛肉GE 媽媽都大讚牛油帆立貝,推介(不過似燒汁多D)炸物(天婦羅蝦,蟹鉗,芝士年糕)GE 粉漿唔會太厚,又不算太油膩壽司除左海膽八爪魚好難食之外,其他都唔錯燒雞亦,個皮好脆,我鍾意XD燒海蝦同埋雞軟骨串略咸:汽水任飲,有生果可供order(不過唔知點解一定係橙+西瓜),埋單時有雪糕糯米糍另外,服務真的不錯,因為當日full 哂,但要order 都好快手,野食都好快黎,又密密手同客人添水,值得一讚忘記說坐位有點迫,坐足3個鐘的話會有點辛苦....
家姐之前同同事去食過,覺得選擇多,而且好味過同區某間的放題

所以就趁住''十一'''假期去狂食一番

由於係假日的關係,我已經一早book 定位

以免白走一趟

一去到已經有幾台人坐左係度

而我地坐低左之後一陣,亦陸續滿座

刺身睇落唔錯,而且用冰鎮GE 方式,想必是確保新鮮

:燒羊鞍,個味其實唔錯,只不過肥左d,同埋生左少少,失望

牛油帆立貝,推介(不過似燒汁多D)

壽司除左海膽八爪魚好難食之外
,其他都唔錯

燒雞亦,個皮好脆,我鍾意XD

燒海蝦同埋雞軟骨串略咸

忘記說坐位有點迫,坐足3個鐘的話會有點辛苦....
刺身,好新鮮=]
焗蠔好得,正!!!
炸物唔太油膩
壽司(除左左手邊黃色個件唔好食)
燒羊鞍,唔夠熟
蒜片牛肉粒,嫩=]
燒雞亦,個皮好脆~~
燒海蝦,略咸...
2010-10-01
刺身,好新鮮=]
焗蠔好得,正!!!
炸物唔太油膩
壽司(除左左手邊黃色個件唔好食)
蒜片牛肉粒,嫩=]
燒雞亦,個皮好脆~~
  • 焗蠔
2010-10-04 6 浏览
食物一般啦,交O左功課囉,放題貨色算係咁喇。不過,唔知係佢個優惠呃人,定係職員真係日本人,唔識中文啦。事源我地一行九人國慶當晚去,預早已經訂定位,8:45o個轉,預約號碼係 5 號。睇返個o既宣傳單張,應該係有優惠價 $178 一位o既。點知埋單o個陣佢就照計原價,於是就搵個職員求證喇 (仲比埋檯頭張宣傳單張佢睇)。之但係個職員話:「因為今日係星期五,唔係星期日,所以冇呢個優惠。」咁我問佢:「係咪公眾假期都有?」,佢答話係。我同佢講:「今日係公眾假期喎,國慶呀!」佢仲搵多個同事問:「今日係公眾假期咩?」佢個同事答佢話係,當佢再問佢個同事點解冇優惠,佢個同事猶豫o左好耐,結果都係話因為係星期五所以冇。佢地最後叫o左第三個同事o黎睇o左好耐,都仲係用同一個 reason......我已經冇興趣同佢作無為o既爭辯,呢次,當豪比佢,冇下次!!
食物一般啦,交O左功課囉,放題貨色算係咁喇。
不過,唔知係佢個優惠呃人,定係職員真係日本人,唔識中文啦。

咁我問佢:「係咪公眾假期都有?」,佢答話係。
我同佢講:「今日係公眾假期喎,國慶呀!」
佢仲搵多個同事問:「今日係公眾假期咩?」

我已經冇興趣同佢作無為o既爭辯,呢次,當豪比佢,冇下次!!
呃人o既優惠
2010-10-01
2010-09-29
好姐妹訂左枱,帶我來食日本嘢.呢度都幾近鏞記.係M88酒吧呢個廣場囉.我叫左銀雪魚定食.好姐妹-珊珊叫左刺身壽司烏冬定食.大家都話好味.定食本身有幾片刺身,唔食生嘢的我,可以轉為熟食.變成蛋蛋,蟹柳和北寄貝,真係太好喇銀雪魚SET有一碗飯,面豉湯,兩塊銀雪魚,一個好味新鮮醋汁沙律,好豐富呢.還奉上雪糕糯米滋或咖啡.大喜屋FANS憑優惠短訊,第一客食過150蚊,第2客可以49蚊優惠價計算,都抵食.職員服務都幾好.但略兼D枱迫左D及細左D.有機會都會再來食,下次食鰻魚飯吧
好姐妹訂左枱,帶我來食日本嘢.呢度都幾近鏞記.
係M88酒吧呢個廣場囉.

我叫左銀雪魚定食.

好姐妹-珊珊叫左刺身壽司烏冬定食.
大家都話好味.
定食本身有幾片刺身,唔食生嘢的我,可以轉為熟食.
變成蛋蛋,蟹柳和北寄貝,真係太好喇

銀雪魚SET有一碗飯
,面豉湯,兩塊銀雪魚
,一個好味新鮮醋汁沙律
,好豐富呢.
還奉上雪糕糯米滋或咖啡.

職員服務都幾好.但略兼D枱迫左D及細左D.

有機會都會再來食,下次食鰻魚飯吧
2010-09-29
  • 銀雪魚定食
2010-09-27 5 浏览
本來唸住星期一不會太旺,所以沒有book位,但實在太旺,this time坐近廁所位!!!!!!!刺身: 三文魚(is very fresh),sweet swimp also is good,北寄貝,octopus(而且用冰上)燒廣島蠔:is good燒帆立貝:is good東風螺:is good清酒 煮蜆,but 蜆is too small......特色:迷你海膽手卷

燒廣島蠔:is good

燒帆立貝:is good

東風螺:is good
清酒 煮蜆,but 蜆is too small......

特色:迷你海膽手卷

2010-09-27
  • 燒帆立貝
2010-09-26 142 浏览
刺身: 三文魚(唔錯!), 希靈魚(唔知點解有D係橙色的, 但味道是一樣的), 北寄貝牛油果軟殼蟹壽司- 好味道!!!牛舌, 麻麻地, 好硬><羊鞍 - 黎到, 但唔熟- 冇再叫了, 但本人好鍾意食的><芝士年糕- 年糕好食, 但芝士太多, 好heavy~燒廣島蠔 - 個蠔好細呀! 但上面D料同汁又幾好食燒帆立貝 - 正!焗什菌- 有牛油香, 正!!枝豆, 水果.....不錯啦~佢個餐牌上寫話午市放題同夜晚食既野係一樣的咁下晝係178再+10%, 不錯啦~~

牛油果軟殼蟹壽司- 好味道!!!

牛舌, 麻麻地, 好硬><

芝士年糕- 年糕好食, 但芝士太多, 好heavy~

燒廣島蠔 - 個蠔好細呀! 但上面D料同汁又幾好食

燒帆立貝 - 正!

焗什菌- 有牛油香, 正!!

枝豆, 水果.....不錯啦~

佢個餐牌上寫話午市放題同夜晚食既野係一樣的
咁下晝係178再+10%, 不錯啦~~
2010-09-26 6 浏览
公眾假期的午市放題,早幾天book位..10人..很快就入座了圖片中有其中6張的點菜紙..還有1張燒物沒有放上。有鹽燒雞翼,鹽燒牛舌,串燒鰻魚,雞軟骨申等,刺身很新鮮,三文魚有部分是三文魚"濫",很肥美天婦羅蝦的外皮很脆,不會吃到粉粒,吃完會再吃反而蟹鉗有很多粉,不太美味鐵板牛柳粒的面頭舖了蒜片,牛柳不會太硬,十分香軟豬軟骨拉面不是很大碗,湯也很野味枝豆很受小朋友歡迎,一條裡多數有2粒,用手"唧"出來放入口,大人也覺得很過癮汔水任飲,水果任吃,不過水果只有西瓜和橙結賬時也有一粒迷你雪米糍成人178加一,小朋友128加一

圖片中有其中6張的點菜紙..還有1張燒物沒有放上。
有鹽燒雞翼,鹽燒牛舌,串燒鰻魚,雞軟骨申等,
刺身很新鮮,三文魚有部分是三文魚"濫",很肥美

天婦羅蝦的外皮很脆,不會吃到粉粒,吃完會再吃

反而蟹鉗有很多粉,不太美味

鐵板牛柳粒的面頭舖了蒜片,牛柳不會太硬,十分香軟

豬軟骨拉面不是很大碗,湯也很野味

汔水任飲,水果任吃,不過水果只有西瓜和橙
結賬時也有一粒迷你雪米糍

成人178加一,小朋友128加一
2010-09-23
  • 天婦羅蝦
  • 鐵板牛柳粒
  • 枝豆
2010-09-17 24 浏览
星期日預訂了中午12點,但早了10分鐘所以要在狹窄的電梯口等到12點才能入內就坐。兩個人坐四人枱所以有足夠空間放食物。可能由於是星期日的關係,全程都還有吉枱。有七張點菜紙:刺身、壽司、手卷、燒物、料理、炸物等。除燒物外其他食物來得快,而且沒有灟單,收碟也十分有效率。刺身 - 叫了三文魚,鱆紅魚,吞拿魚,希靈魚,北寄貝,甜蝦,劍魚腩,螺片,八爪魚等,新鮮好食但刺身下面有好多冰,如果吃得慢那些刺身便變了水汪汪蟹子沙律及芥苿八爪魚好食但那個韓式八爪魚則手卷方面只食了海膽及軟瞉蟹兩款,海膽鮮但份量很少,軟殼蟹十分酥脆而且大嚿,正!燒廣島蠔,有洋蔥碎沙律汁十分香口蒜片牛肉粒,香軟好味至於酒煮蛤則麻麻燒帆立貝及牛舌十分好味雪花牛肉煱是用麵豉湯底加了金菇,豆腐,葛粉絲,旺菜,肥牛及一隻生雞旦做成,做得十分出式可惜份量不少吃一個已十分飽燒羊扒,肉嫩有肉汁,但稍為咸了些除了可任飲汔水外,還可點生果。結賬時還送了一個雪米糍。以$178加一這個價錢算是物超所值。
兩個人坐四人枱所以有足夠空間放食物。
可能由於是星期日的關係,全程都還有吉枱。
有七張點菜紙:
刺身壽司、手卷、燒物、料理、炸物等。
除燒物外其他食物來得快,而且沒有灟單,收碟也十分有效率。
刺身下面有好多冰,如果吃得慢那些刺身便變了水汪汪

蟹子沙律及芥苿八爪魚好食
但那個韓式八爪魚則

燒廣島蠔,有洋蔥碎沙律汁十分香口

蒜片牛肉粒,香軟好味
至於酒煮蛤則麻麻
燒帆立貝及牛舌十分好味

燒羊扒,肉嫩有肉汁,但稍為咸了些

除了可任飲汔水外,還可點生果。
結賬時還送了一個雪米糍。
以$178加一這個價錢算是物超所值。

雪花肥牛鍋
2010-09-12
雪花肥牛鍋
  • 雪花牛肉煱,燒帆立貝,燒羊扒