(非会员)
2010-07-25 19 浏览
本人上open rice睇到d相片非常吸引, 所以諗住請朋友食慶祝生日, 點知大家都失望而回.講真, 呢個價錢唔算平, 所以大家都有一定o既期望, 但係:1. 刺身: 三文魚/甘蝦算是可接受, 但其他就唔ok.2. 熟食: 除左牛舌都冇乜其他係覺得ok, 條魚更加係好"鞋"3. 壽司: 帆立貝壽司竟然係熟o既, 我地睇到真係打左個突同埋d飯都唔好食4. 生果/雪米糍: 係今晚我覺得最好食o既野其實野好唔好食, 都已經嬲嬲地, 但係仲有另外一d問題1. 我地點食物, 起碼等左10-15分鐘都未到, 返而我地第二輪再點o既野食係先到, 運作有d問題...2. 任食已經係限時, 但係佢o係差唔多夠鐘前一個鐘話last order, 我同d朋友又係呆左, 仲好快咁"隊"張單俾我地埋單, 呢樣我覺得好有問題.總之我同幾個朋友都好失望, 係我地食過咁多次最差o既放題, 我地食開o既百令蚊放題o既質數仲好過佢, 以後都唔會再去.

1. 刺身: 三文魚/甘蝦算是可接受, 但其他就唔ok.
同埋d飯都唔好食
4. 生果/雪米糍: 係今晚我覺得最好食o既野

其實野好唔好食, 都已經嬲嬲地, 但係仲有另外一d問題

2010-07-25
  • 西瓜 / 雪米糍
2010-07-22
這裏下午和夜晚時段都吃過,水準差不多,價錢則便宜不少。服務不值一提,不能說差,又不是很好,經理很嚴,侍應又做到表情疆硬,吃過兩次都甚少漏單情況,好好彩。刺身 :甜蝦、北寄貝 - 大隻,鮮甜希靈魚 - 新鮮爽甜,黃色魚春沒有苦澀味劍魚腩,肥美鮮甜,必吃刺身本人少吃生的三文魚,吃了一兩塊也覺不錯,其他刺身都幾好前菜/沙律 :青芥八爪魚 - 八爪魚新鮮,又夠青芥味蟹籽沙律 - 不錯和風醋滿汁沙律 - 沙拉菜夠新鮮,酸醋醒胃壽司 :燒池魚、火炙三文魚、 牛油果軟殼蟹都不錯海膽手卷的海膽亦夠鮮甜炸物 :蝦天婦羅 - 頗長身,蝦肉爽口,沒有太多粉漿,別寄望會十分鮮甜,放題有這質素已屬超班吉列蠔 - 不算乾身,幾鮮味芝麻雞翼 - 少少乾,味道可以芝士年糕 - 幾多醬爆芝士,重芝士味燒物 :鹽燒雞翼 - 個人認為較芝麻雞翼香口鰻魚 - 肥美燒汁好味道,但口感不夠爽口彈牙,有點鬆散燒大蔥 - 喜歡蔥的朋友必試燒物雞軟骨 - 幾脆,鹹味適中燒靖花魚 - 少少鹹、夠香口燒羊鞍 - 老公和爸爸都覺得燒得剛剛好,塗滿香草,非常腍口穌香, 但第二輪叫的羊鞍則燒得有點過熟,而且得條骨,冇
這裏下午和夜晚時段都吃過,水準差不多,價錢則便宜不少。
吃過兩次都甚少漏單情況,好好彩。

刺身 :
甜蝦、北寄貝 - 大隻,鮮甜
希靈魚 - 新鮮爽甜,黃色魚春沒有苦澀味
劍魚腩,肥美鮮甜,必吃刺身
本人少吃生的三文魚,吃了一兩塊也覺不錯,其他刺身都幾好

前菜/沙律 :
青芥八爪魚 - 八爪魚新鮮,又夠青芥味
蟹籽沙律 - 不錯
和風醋滿汁沙律 - 沙拉菜夠新鮮,酸醋醒胃

壽司 :
燒池魚、火炙三文魚、 牛油果軟殼蟹都不錯
海膽手卷的海膽亦夠鮮甜

炸物 :
吉列蠔 - 不算乾身,幾鮮味
芝麻雞翼 - 少少乾,味道可以
芝士年糕 - 幾多醬爆芝士,重芝士味

燒物 :
鹽燒雞翼 - 個人認為較芝麻雞翼香口
鰻魚 - 肥美燒汁好味道,但口感不夠爽口彈牙,有點鬆散
燒大蔥 - 喜歡蔥的朋友必試燒物
雞軟骨 - 幾脆,鹹味適中
燒靖花魚 - 少少鹹、夠香口
但第二輪叫的羊鞍則燒得有點過熟,而且得條骨,冇乜肉

日式料理 :
牛柳粒 - 牛味夠濃,夠腍身
清酒煮蜆 - 冇乜清酒味,淨係食蜆
芝士煙肉焗蠔 - 超細隻蠔,好多酸忌廉芝士,但幾好味
牛油栗米 - 好甜呢,牛油又香,吃完想再吃

生果 :
厚切大大片西瓜,幾甜同埋有少少沙,仲有香橙數件
呢碟生果可以講得係 VERY GOOD,就算再飽吃多三碟生果都得
最後送上甜品雪糕糯米池一舊,已經飽到食而無味 lu
首先,如果說到食物質素,毫無疑問以這間的價錢,一定會好。但員工尤其是廚房,一定要再培訓!!!廚房不斷漏單,見到對面遲過我們入座都已經放到整枱都是食物,實在”唔嬲爆就假”!!!而且座位太逼,不可多叫,會放不下先說說食物:刺身,非常新鮮,解凍時間剛剛好到位,款式亦非常多,不過可惜沒有我最喜歡的赤貝炸物,水準之作,全部熱辣辣,應該即叫即炸雞軟骨,好好味!不斷order!凍豆腐,汁料不行,豆腐太凍其他都不過不失結論就是,一間好店不是食物好就”大哂”!員工質素都是店舖的資產!看見自己不斷的漏單,而別的枱就長叫長有,實在心裡不是味兒!這間店一次就夠!這次消費每人$238加一時限18:00-20:30(不過20:00就last order和埋單)
首先,如果說到食物質素,毫無疑問以這間的價錢,一定會好。

但員工尤其是廚房,一定要再培訓!!!

廚房不斷漏單,見到對面遲過我們入座都已經放到整枱都是食物,
實在”唔嬲爆就假”!!!

而且座位太逼,不可多叫,會放不下

先說說食物:
炸物,水準之作,全部熱辣辣,應該即叫即炸
雞軟骨,好好味!
不斷order!
凍豆腐,汁料不行,豆腐太凍

其他都不過不失

結論就是,一間好店不是食物好就”大哂”!

員工質素都是店舖的資產!
看見自己不斷的漏單,而別的枱就長叫長有,實在心裡不是味兒!
這間店一次就夠!

這次消費每人$238加一
2010-07-16
  • 刺身,雞軟骨
2010-07-19 3 浏览
同朋友口味不同,不知道食咩好! 就食自助餐or放題啦 !!在上海經常同朋友食日本放題,香港倒是頭一次!! 原本約好到在とh吉,但之後在openrice見到大喜屋的介紹就臨時轉態,前一日才打電話去book.為了分散人流,大喜屋分2個時間段入坐.6點太早未收工,所以book左3位8點45分入坐.第日下晝4點大喜屋又打黎確認係唔係3位,够鍾只可以留位10分鐘.8點40分左右去到樓下,等左勁耐lift,上到6樓一開lift門,我地3個都呆左!!! 好多人阿 !!!! 多到lift都出唔到!!! 好恐怖阿 !!!唔怪得知等咁耐lift啦 ! 我兩個朋友又細細粒,被人迫到無晒味口!!我出盡全力迫到reception,心諗book左位應該可以即刻入坐,可以同班沙甸魚講byebye....可惜...原來好多沙甸魚都有book位!! 最後我地等左10分鐘左右先可以入坐 !! 謝天謝地 !!好在d野食okay!! 不枉我地迫左咁耐 !!刺身, 3文魚,鱆紅魚,8爪魚,北寄貝都好新鮮 !! 蝦麻麻地,劍魚腩仲未解完涷 ~壽司,唔建議嗌!! 咁多野食,食飯真係好傻~炸野 ! 好味 ~ 比唔上とh吉但抵食好多
同朋友口味不同,不知道食咩好! 就食自助餐or放題啦 !!
好在d野食okay!! 不枉我地迫左咁耐 !!
壽司,唔建議嗌!! 咁多野食,食飯真係好傻~
炸野 ! 好味 ~ 比唔上とh吉但抵食好多
牛柳粒,羊胺,焗蠔.....都好惹味
牛舌...略嫌老左小小...咬左好耐先吞落肚
總而言之 : 平靚正,咁多客人service都幾好,一人仲有一罐汽水,可惜我地好快就飽 -.-
埋完單又有甜品雪米糍送...荔枝味雪米糍唔錯嘅ending!!
下次要同d大胃王黎食,可以試多d其他野食 !!
新鮮! 正!
正,不過太滯
正,略嫌油左小小
惹味不過um左小小
2010-07-19 9 浏览
兩個月前吃過星期日午市, 今次同是星期日12.00,客人比上次多3成,全場滿座.食物水準大致上Keep到,員工服務亦可以接受.不過今次先醒覺,原來我地2個人,每款食物點1-2件,d食物係等極都唔到既..可能份量太少唔識做掛....其他客人的食物都已經到左幾轉(都是大堆頭的).... 後尾有一枱比我地起碼遲20min(根據對話內容應該是前一位食家臭風那枱) ..他們一追...食物就不停送到...我地等左45min只吃過刺身&燒雞翼...唯有再追追...第一個店員叫我地再寫一次單....我地交比第2個waiter時已強調是追單....食物果然全部好快上齊...不過正如臭風所講....之後D食物都重覆多來一次......其實追單就可以打尖即上菜...咁對排隊既客真係好唔公平...我地都係唔想浪費食物先點1-2件..咁都有錯要咁耐...???!! 部份客人剩底很多食物,佢地就唔使等.....好無奈..很同意臭風講...希望大喜屋好好檢討追單既程序,避免浪費食物及人力, 仲有千其 唔好再漏我地呢d 細order 客既單啦
食物水準大致上Keep到,員工服務亦可以接受.

2010-07-18
2010-07-19 19 浏览
因為友人生日,加上又想食日本放題,看了多間放題的評語後,最終選擇了大喜屋未說食物質素之前.要先讚一讚負責訂位的哥哥,事源一星期前只訂了2人用餐,今天臨時才加多一個人,打電話查詢時,訂位的哥哥已說因太遲通知,只好看看是否有檯沒有到來,才可以讓我們補上。一到達,已見到個場好爆了,已經沒有抱太大希望,訂位的哥哥說一係我們先坐在近lift的4人檯,點住食物先,如一有檯,可以幫我們轉,因為是自己的問題,當然不會拒絕他的安排,但可能因為近lift口吧,冷氣真的欠奉。點知轉頭有張檯遲來,我們可以順利入去了。一坐低,有位侍應已問是否要先來一罐飲品,有可樂,zero,忌廉 ,提子汁....好像有5款,都是任飲的因為遲了入座,所以趕快開始點食物了,差不多每一張顏色紙都點了幾款食物,入了單,等了差不多成20mins有多,還不見有食物到來,理應刺身應該會較快出到的追了單,其中一個侍應問了一下廚房,說我們的單排到40幾,呆了他叫我們再重點一次頭先入的食物,幫我們追單。過了一陣,食物開始陸續來了,刺身(擺位 & 色澤都好討好)三文魚 & 油甘魚都很有油脂甜蝦不是迷你版,都算比較大隻,好鮮甜鱆紅魚都好新鮮食了2輪,

未說食物質素之前.要先讚一讚負責訂位的哥哥,
事源一星期前只訂了2人用餐,今天臨時才加多一個人,
一到達,已見到個場好爆了,已經沒有抱太大希望,
因為是自己的問題,當然不會拒絕他的安排,
但可能因為近lift口吧,冷氣真的欠奉。
點知轉頭有張檯遲來,我們可以順利入去了。

因為遲了入座,所以趕快開始點食物了,
差不多每一張顏色紙都點了幾款食物,

他叫我們再重點一次頭先入的食物,幫我們追單。

過了一陣,食物開始陸續來了,

刺身(擺位 & 色澤都好討好)
三文魚 & 油甘魚都很有油脂
甜蝦不是迷你版,都算比較大隻,好鮮甜
鱆紅魚都好新鮮
食了2輪,好滿足

壽司(只是試了幾款,勝在不是好大件,不會塞飽人)
金龍卷好好味,好像元氣的炸蝦卷,但它多了黃色蟹子,口感更豐富。
火炙魷魚肥肥的,好好咬口
牛油果軟殼蟹,赤具 & 三文魚就比較普通,但都ok
海老壽司好好食,忍不住食了幾件

炸物(粉漿尚算不厚,食得出是新鮮炸起的,沒有隔夜油的怪味)
炸蝦天婦羅都幾大隻,不是那些全是粉漿,入面想找到隻蝦都好困難的貨色
炸蠔雖然較細小,但是脹卜卜的,好好味,唯一是點的醬汁有點咸
芝麻雞翼賣相不錯,但炸得有點干了,比較香口,調味上還可以
題外話:當我們影相時,隔離檯的伯伯都讚賣相靚,借了給他影了一張相,

燒物
鹽燒雞翼賣相好吸引,朋友都讚好,我自己略嫌咸了點
牛舌有點鞋,不推介
鰻魚因為見到網上好多人推介,所以都點了,燒汗不是好入味,不夠甜,但肉質尚算肥美

熟食
牛柳粒中規中矩,沒有特別
清酒煮蜆沒有酒味,幸好不是全碗都是殼,而不見了蜆肉的蹤跡,每個殼上都有蜆肉的
牛油帆立貝牛油味欠奉,反而吸收了好多甜甜的燒汁,不錯喔~
東風螺夠爽口,檯上已一早貼心地付上一隻細叉,方便我們嘗用
焗蠔真的是很細隻,反面是鋪在蠔面上一起焗的配菜有驚喜
餃子原以為是煎餃,但原來是湯餃,因本身家中媽媽包餃子都有一手,所以這餃子食起來只是覺得很普通
雪花牛肉鍋牛肉很滑,一鍋內都有大約5片,因為本身不是浪費的人,所以入面配料都有品嘗,粉絲是比較Q的那種,其實是否有蒟蒻成份呢?菠菜都好新鮮

生果
一碗內有2片大西瓜 & 一片橙,西瓜好甜,起沙~食來消暑最好不過了

食了差不多2小時已經好飽,好滿足了
要讚下侍應的服務態度很好,有禮貌,雖然好忙,但都會勤添茶
唯一有個小問題是,因為一開始追單,侍應是叫我們重覆再點一次漏單的食物,他再用那第2輪的單去追單。就是因為這樣,第一張單沒有取消掉,再加上第2張單,有些食物就會重覆送來了,幸好我們只是第一輪追過一次單,所以食物都是還可以食到的。
但眼見好多檯都有出現此問題,因已臨近尾聲,大多數人都退掉食物,感覺好浪費,希望此問題可以改善啦~

幸好牛一的友人都十分滿意此餐。
在此祝:生日快"上"

刺身
  • 金龍卷
  • 海老壽司
  • 雪花牛肉鍋
(非会员)
第3次到大喜屋了 但首次到午市一如以往 service有很多不足但為著那新鮮的sashimi 才決心回來!!對 午市跟晚市的items are exactly the same.都係送汽水過你喝 都係果疊紙。但價$卻差不多一半.lunch 成人$178/person; 小童$128/person.對上菜次序沒期望 但求沒漏單就可以。果然 奇怪的 燒物最快.燒羊鞍不穌 肉質軟 幾好幾好牛舌牛吞有兩種 這好像是味噌version? 記不起。咬下去很鬆軟 抵讚。但調味略嫌甜了點 失色。雜菌很濃牛油味.跟bbq時那些沒分別 只是入味了廿倍.雖有點膩 但很香 很好送口香蒜牛柳粒讚讚讚 蒜片又脆又香牛柳粒軟軟的 絕對不會un至於牛味香確有點欠奉不過 還求什麼燒廣島蠔沒吃 但上木台時很香*O*sashimisalmon - 很淡色 亦沒salmon香 失色了..tuna - 不肥 但質地有點軟 但比salmon好味 有魚味。甜蝦 - 差差差! 不甜的甜蝦 感覺只是將一條冷冰冰的肉放進口裡一樣希靈魚 - 爽口 不錯北寄貝 - 沒吃螺 - 寫了20片 小+少得可憐 鮮味還有的 不錯啦。東風螺同伴說不錯的
第3次到大喜屋了 但首次到午市
一如以往 service有很多不足
但為著那新鮮的sashimi 才決心回來!!
都係送汽水過你喝 都係果疊紙。但價$卻差不多一半.

對上菜次序沒期望 但求沒漏單就可以。
果然 奇怪的 燒物最快.
不穌 肉質軟 幾好幾好
牛舌
牛吞有兩種 這好像是味噌version? 記不起。
咬下去很鬆軟 抵讚。
但調味略嫌甜了點 失色。
很濃牛油味.
跟bbq時那些沒分別 只是入味了廿倍.
雖有點膩 但很香 很好送口

燒廣島蠔
沒吃 但上木台時很香*O*
sashimi

salmon - 很淡色
亦沒salmon香 失色了..

希靈魚 - 爽口 不錯
北寄貝 - 沒吃
螺 - 寫了20片 小+少得可憐 鮮味還有的 不錯啦。
東風螺
同伴說不錯的 入味的。
牛肉鍋
料很足 牛很多 亦很soft
安格斯level? 比上不足 比下很很很有餘就是了。
讚讚讚 些少黑椒味 最愛最愛<3
肉也軟 幾好幾好。
豬頸肉拉麵
還可。拉麵不錯 - 尚算彈牙。
串燒大蝦
要不得。蝦很悔很頹。
亦沒什味
. 就是串起來就扮很醒的。
稻亭udon
讚讚讚 很滑很滑的<3
清清地 幾好幾好
串燒菇菇
賣相欠奉 但吃下去有菇味

亦不肥油 good.
還點了炒雜菜, 蟹籽沙拉, 牛油粟米, 長腳蟹sushi, tempura蝦sushi。
這些的賣相不好 quality也平平無奇 所以沒拍下來了。

for more pics + info, pls visit

to conclude,
究竟晚市那double價錢所選的料真的比較好,
還是整體入貨的quality差了?
we never knows.
總之 短期內應該不會再到了

因為連小弟最愛的sashimi也失色..
就沒什可取了
是之感覺 有如被騙......
羊鞍
味噌牛舌
新鮮不再.....
稻亭UDON
燒菇菇
  • 牛柳粒
  • 稻亭udon
2010-07-17 16 浏览
之前見網友UPLOAD個D相好吸引~~~ 搞到我同男友都好想去食於是前幾日決定同屋企人去大喜屋食晚市放題~ =]其實真係幾正GA~ 第一我好鐘意個度的環境坐得較為舒適~ 而且空間較大~第二, 野食方面真係幾正GE~~ 尤其是刺身同埋鹽燒雞翼&牛舌~仲有燒鰻魚..GOOD!最衰我唔記得影埋牛舌~ 因為佢的賣相不錯...特別一讚 佢地好用心砌好刺身盤~~ MAYBE 我地比較早入~ =]仲有佢地GE燒物值得一試~ 真係好好味-V- 我個次都食左唔少~HAHA!另外我覺得炸物比較油~ 食落去有D "漏" 尤其是炸芝士年糕...雖然年糕夾住一片好香的芝士..但係不宜多吃~~~我只係食左半舊..而佢地D天婦羅賣相都唔差GE~~~但係南瓜就會FAT D....不過佢呢D有D好處就係有新鮮生果供應~我個晚就有西瓜同橙...=] 大家可以ENJOY 飯後果~~~~而價錢方面...我個日帶左我姨甥(得十歲~) 好可惜佢高過140CM...SO 成人價~ $218, 另加一...但係我係OPENRICE個度PRINT左張COUPON... -$20 /PER ADULT加埋加一, 每位~$220我個人認為

於是前幾日決定同屋企人去大喜屋食晚市放題~ =]
其實真係幾正GA~ 第一我好鐘意個度的環境
坐得較為舒適~ 而且空間較大~
仲有燒鰻魚..GOOD!
最衰我唔記得影埋牛舌~ 因為佢的賣相不錯...

另外我覺得炸物比較油~ 食落去有D "漏"

不過佢呢D有D好處就係有新鮮生果供應~

SO 成人價~ $218, 另加一...
-$20 /PER ADULT
加埋加一, 每位~$220

我個人認為呢個價錢就比較貴-.-
因為佢原價仲要去到~$298/// 仲未計加一~
而呢個$218 優惠就唔知會去到幾時~~~

好靚的刺身盤
黑椒牛柳粒
天婦羅
木屐上的SUSHI!
芝士年糕
2010-07-15
好靚的刺身盤
黑椒牛柳粒
天婦羅
木屐上的SUSHI!
芝士年糕
  • 鹽燒牛舌
2010-07-12 1 浏览
是日老婆生日訂位6點,準時進場。已進場人數不多,第一輪落單,唔洗10分鐘就到齊。good~本人喜歡魚生,以連加1放題250一位來說,這裡魚生我比99分= v =夠厚身,只是八爪魚、海螺賣相比較不討好。不過都ok新鮮。燒羊鞍,廣島蠔是我2,3選,都叫了2次,好吃之前看這裡食評說芝士年糕沒有芝士味?!奇怪呢= ="明明一吃就知道是芝士,這個我覺得也滿好吃阿。總括這裡的收費和質素,我覺得中上等,價錢合宜。
是日老婆生日

夠厚身,只是八爪魚、海螺賣相比較不討好。不過都ok新鮮。
燒羊鞍,廣島蠔是我2,3選,都叫了2次,好吃
之前看這裡食評說芝士年糕沒有芝士味?!
奇怪呢= ="明明一吃就知道是芝士,這個我覺得也滿好吃阿。
總括這裡的收費和質素,我覺得中上等,價錢合宜。
2010-07-09
2010-07-08
月前跟班友好試過哩度任點任食晚餐抵食好味…今日就約埋家姐帶埋外甥仔女一齊o黎食個暢快啦…上次都已覺門口接待處位置狹小…今次一見打個突添, 可能口碑好生意多, 自然想賺盡…居然可以利用埋lift口對出咁細o既空間放多兩檯?????...坐果度, 好有壓迫感o者!!...還好星期二o既黃昏…6pm上到來只稀疏坐左數檯客…自己訂座時亦要求安排窗邊廂座位置咋!!!...所以兩大兩小都坐得安樂舒服!!...時近7點, 客人陸續到, 都開始坐得滿滿的了…上次極欣賞的火炙類、卷物、壽司剌身類, 當然亦少不了…今日刺身同樣肥美新鮮…小朋友只主攻最愛o既三文魚…鰻魚/三文魚壽司、火炙海鰻、火炙魷魚都美味依然…個人則覺得火炙三文魚則吾及火炙海鰻好味!!...但卷物感覺就比上次稍遜…似乎吾多係即叫即做咁...牛油果軟殼蟹個飯係較明顯差左播...其餘的大喜金龍卷、炸蝦卷仍好味道!!...燒熳魚仍然係咁肥美可口...自己”消滅”左三串...家姐則愛燒雞軟骨, 單人要了三串!!前菜沙律果類都吾覺特別出色…只想試有機醋蘿蔔醒下胃…點知話缺貨播!!試左其他多款上次未有機會試的...豬軟骨拉麵…小朋友最愛, 要求再接再

上次極欣賞的火炙類、卷物、壽司剌身類, 當然亦少不了…今日刺身同樣肥美新鮮…小朋友只主攻最愛o既三文魚鰻魚/三文魚壽司火炙海鰻火炙魷魚都美味依然…個人則覺得火炙三文魚則吾及火炙海鰻好味!!...

卷物感覺就比上次稍遜…似乎吾多係即叫即做咁...牛油果軟殼蟹個飯係較明顯差左播...其餘的大喜金龍卷炸蝦卷仍好味道!!...

試左其他多款上次未有機會試的...
豬軟骨拉麵…小朋友最愛, 要求再接再厲!!...我小試一口, 係可以的!!
雪花牛肉鍋…這個賣相吸引…熱騰騰上, 材料豐富, 牛肉很嫩夠肉味, 還有豆腐、金菇、粉絲、雞蛋、青菜...甜甜o既湯底...大家都讚好!!!
燒羊架...喜歡羊, 本是滿心期待的...偏偏哩個係最吾要得!!!...肉質吾新鮮咁, 用大量黑椒蓋上, 只啖到辛辣, 毫無肉味!!...要棄掉!!...打十個交叉!!!...
芝麻雞翼…皮身炸到冇晒脂肪, 睇落好似好乾好硬...但其實薄薄甜甜帶D煙韌…裏面仍可鎖住肉汁, 肉質細嫩...幾好味呢!!!
炸蝦天婦羅…蝦肉鮮, 炸漿夠薄又夠脆…好味!!...不過自己不能多食, 易膩啊!!
鹽燒雞翼…合水準!!...有肚又鍾意雞翼的話, 多食兩串無防!!
海鮮粥…免浪費, 特別要求來個小份的…只用碗上, 賣相就冇晒(所以冇拍照!!嘻!)但食味就得播…有大隻蝦同蟹件, 鮮味又滑…亦帶粟米同奶o既香甜…讚耶!!!
牛油炒粟米…好甜好可口啊!!...夠牛油香又適度吾過份…叫完一客再一客, 可當甜品呢!!
牛油帆立貝…上桌時已放涼了, 失好感!!

有四款(可樂、無糖可樂、 忌廉、芬達提子)罐裝汔水任飲…是日生果依舊係西瓜甜橙…埋單每人附送雪糕糯米滋一粒!!...

服務生都屬勤快有禮的…跟單亦足!!...但仍有要改進地方!!
七月份仍做優惠價…6-8:30pm…
成人計@HK$218...小童計80-140cm @HK$148

剌身
卷物類
豬軟骨拉麵
炸蝦天婦羅+芝麻雞翼
鹽燒雞翼
燒羊架 - BAD BAD BAD BAD!!!!
牛油炒粟米
  • 燒鰻魚
  • 芝麻雞翼
  • 炸蝦天婦羅
2010-07-06 3 浏览
朋友壽辰算是大喜日子嗎?Anyway,是日就是和好朋友慶祝生日,壽星妹說想吃日本放題,而又知道她一直心宜這間新開的店子,我們二話不說便決定來這裡賀她牛一了。不過看來熱潮已過了一輪,我們只是早一打天來也立即訂到檯。時段分兩個,我們選擇了較早的則是1800-2030,也有兩個半小時,再大吃的應該也夠吃的了,不過他會在大概2000已經說是last order,要小心呀~這裡環境算幾舒適,很寬敞,安排了梳化卡位給我們,讓我們可吃得舒舒服服。下單前有個哥哥教我們怎樣落單,其實都是提我們寫檯號和人數,不過都算幾好服務的。飲品有 4 款任飲,可樂,COKE ZERO,忌廉同芬達提子汁。開始點食物了,這裡食物款式也是多的,和吉壽差不多,不過大概再比吉壽多一些特別的選擇吧。先講刺身,印象中好似有九款選擇,三文魚吞拿魚希靈魚劍魚腩等..... 我沒有吃三文魚所以不知道怎樣,不過劍魚腩倒是不錯,切得幾厚身,而且亦很肥美鮮味,另外希靈魚都頗不錯,我喜歡它酸酸的挺開胃。另外還有北寄貝,甜蝦,玉子等,甜蝦幾大隻,而且夠鮮甜,也是不錯的選擇。普遍覺得它的刺身有點解凍不夠,但也算不錯的,至少比同類的幾間好。壽司也有多

壽司也有多款選擇,試了火炙的感覺較出色,還有一些卷物如牛油果蝦卷等,也是不錯的,好在它的卷物壽司是較迷你不是很大型的,也不會有很飽肚的感覺。前菜有些沙律小吃等,我們叫了冷豆腐,東風螺,芥辣八爪魚等,不過看來也不太受歡迎,大家吃得有點勉強...哈哈,冷豆腐偏硬唔夠滑,而螺就吃下完全沒有味道,芥辣八爪魚我沒吃過就不知道了,相反枝豆就幾乎給我一個人吃光光呢。

串燒最好吃的絕對是鰻魚,熱辣辣真的是剛燒起的,醬汁非常夠味鰻魚也算肥美,所以這個大家也覺得很好吃。另外叫了雞翼和牛舌,前者個人覺得不太好吃,燒得不夠味,而且肉質很「鞋口」很粗糙,而後者就覺得不錯,不過也是偏靱了一點。吉列炸物叫了蠔,芝麻雞翼,蟹鉗和炸芝士年糕。吉列蠔很細隻,只能吃到厚厚的炸粉,蠔是很細小的,不過勝在鮮味夠.... 另外其餘也不錯,只是芝士年糕其實沒什麼味道,芝士味也不夠,只是煙煙靱靱的都幾有趣。

最後還有清酒煮蜆,焗廣島蠔和雪花牛肉鍋。清酒煮蜆算幾香酒味,亦煮得夠入味,不過蜆隻食落有沙....嗯....麻麻地。廣島蠔是醬汁味道作主導,所以不太吃到蠔的鮮味,但是勝在幾惹味的。雪花牛肉鍋個人覺得不錯,因為很足料,而且它的牛肉是質素不差的,食落好有牛味而且好軟熟,唔會太多肥膏非常不錯。

這裡總結食物是OK的,其實放題真的不是我的心水選擇,不過若要比較同類的我又覺得這裡食物是勝一籌的。下次再有朋友想吃放題的我會推介這裡,不過當然也要提醒這裡價錢也是較貴的。想了一會,還是給了笑面,因為是晚朋友也很滿意這裡,而且環境不錯,吃得非常高興,還要多謝那些有禮的店員呢。=)
清酒煮蜆
刺身係ok
鰻魚好味
焗廣島蠔
2010-07-03 10 浏览
10.06.19在朋友的同事推薦下到大喜屋在網路上看到其他食客拍的照片巳經口水流滿地在父親節的前一天懷著非常期待的心情帶著安和維尼熊初嚐日式放題一周前巳經訂了中午的位子店家說中午跟晚市供應的食材都是一樣的但價格卻是HKD178 Vs HKD238中午吃飽飽還有半天好好消化我跟維尼熊都寧可中餐吃豐盛點12點開始的午市自助餐我們在11點50分巳經到場經理跟員工還在吃飯及整理店裏在門口稍等,12點整才能進場大喜屋座位很窄狹走道位一點都不寛我們的坐位靠近壽司及魚生吧其他人經過都得小心碰到我們桌上的東西坐在窗邊的大卡位可舒服多了點菜紙有7款,在格子內寫上需要多少份再在右上角填上桌號及客人數目遞給服務生就可以飲料沒在點菜紙裏但汽水是可以隨便喝到飽的除了基本的可樂,七喜還有零度可樂,芬達橙及芬達提子店家真的一點都不小氣呢~第一回合除了八爪魚沒點,全部的魚生各點了六份鮭魚肥美得像在吃鮭魚腩鮪魚本身味道很淡肉質又偏軟,這裏的味道及質感比坊間的讚甜蝦超級甜美,又鮮又有彈性,一直猛吃這個巳經覺得很感動~另一個人最愛希靈魚,酸脆兼有,好好吃唷油亮亮的北寄貝,入口爽脆榮螺片有嚼勁卻不會太韌,沒有海水的腥味,味道
10.06.19

再在右上角填上桌號及客人數目
遞給服務生就可以
飲料沒在點菜紙裏
但汽水是可以隨便喝到飽的
除了基本的可樂,七喜
還有零度可樂,芬達橙及芬達提子
店家真的一點都不小氣呢~

第一回合除了八爪魚沒點,全部的魚生各點了六份
鮭魚肥美得像在吃鮭魚腩
鮪魚本身味道很淡肉質又偏軟,這裏的味道及質感比坊間的讚
甜蝦超級甜美,又鮮又有彈性,一直猛吃這個巳經覺得很感動~
另一個人最愛希靈魚,酸脆兼有,好好吃唷
油亮亮的北寄貝,入口爽脆
榮螺片有嚼勁卻不會太韌,沒有海水的腥味,味道清爽
劍魚腩肥美得不像話,每一口都像在吃豬肥膏油稔稔的,個人不太喜歡
甜蛋有點過老,評價soso

其他食材差不多每款都點來嚐看看,以下來慢慢介紹:
帆立貝壽司不是想像中的白色帶子,味道不怎麼樣
海膽魷魚壽司芭比沒吃,但朋友說海膽很新鮮
個人喜歡海鰻多於鰻魚,因為味道淡一點肉質軟稔細膩點
這裏的海鰻烤的不夠久所以質感有點鬆散,筷子一下去海鰻就被分成幾份
味道嘛…還是峰的好吃,但其價位不能相提並論
鰻魚壽司的鰻魚還有點冰冰的,烤的焦焦才好吃
蟹肉沙拉真的有不少的蟹肉在面層,不錯~
以和風油醋汁調成的和風什菜沙拉,酸滋滋的很開胃,我們後來再encore!
海膽迷你手卷份量只有平常手卷的三分之一,安說海苔很脆很好吃
大喜金龍卷是炸蝦反卷,味道未見驚喜
牛油果軟殼蟹反卷,賣相跟味道還算不錯
火炙鮭魚沒普通鮭魚好吃,蝦壽司如是,平目魚邊沒元氣好

鐵板牛柳粒還滿嫩的,多加點黑胡椒及海鹽更好
雞軟骨串很乾很硬,免點
鹽燒海蝦很乾柴,還是甜蝦刺身來的好吃
鹽燒牛舌烤過頭,硬的咬不爛
一人份的鹽燒鯖魚巳經是掌心大,烤的香香的,配上檸檬汁還不錯說
鹽炒白果苦苦的,不怎麼喜歡
燒豆腐像台式的烤臭豆腐,外脆內軟,帶點嚼勁還不錯吃耶
串燒鰻魚被我們一直encore!!!又香又軟好吃到停不下來
燒冬菇串像用水煮過再隨便烤一下,沒有那種外皮微乾內裏juicy的口感
燒香草羊鞍小小一支,直接用手拿起來啃,香草味很重,肉嫩不老
焗廣島蠔加上沙拉醬及奶油,吃一口就很飽膩,小嚐就好

野菜什菇稻庭烏冬的烏冬滑溜又富彈性,可是湯頭太甜
金黃色的芝麻雞翅,外皮酥脆,沾上芝麻更添香氣!encore之作
炸蝦及南瓜天婦羅,麵衣薄薄的吃下去不會滿口是油
雪花牛肉鍋實在不可不點
裏有牛肉、豆腐、生雞蛋、香菇、什菜、金針菇等
薄薄的牛肉涮幾下進口裏,滑嫩有牛味
其他配菜都被我清光光,湯頭也是偏甜了點
炒什菜只有椰菜而巳,簡單且口味淡淡
焗什菇其實是奶油什菇,超級奶油口感很膩
日式餃子居然是高湯餃子
湯餃子平平,豬骨湯頭跟菇類配料反而不錯
海鮮粥有一大只螃蟹,粥底很綿,加上牛奶來煮,味道鮮甜但個人還是喜歡廣東風味的

東風螺的肉還滿厚大的,不過沒什麼鮮味
清酒煮蜆的蜆有沙,大家都沒動手
有機甜酸蘿蔔是想像不到的好吃!酸度剛好,蘿蔔爽脆,encore了四次

水果只有西瓜跟橘子,橘子是意料不到的香甜又juicy!

吃了整整二個半小時
再也吃不下其他的
不然會想把豬軟骨拉麵也點一個來嚐看看!
埋單時送上每人一顆麻糬冰淇淋
是我最愛的芋頭口味唷,呵呵~

其他食家說這裏的漏單情況,我們只漏過一款食物
基本上沒有點了又沒送上的情況出現
只是某的食材像燒物都要等很… … 久
建議大家第一回合先點燒物
邊吃邊等~
服務方面雖然沒有很熱情的招待
但服務生反應也挺快的
最討厭有的服務生那副不想干活的臭臉

大喜屋,值得一訪唷!

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=3552
  • 海鮮粥
  • 燒香草羊鞍
  • 串燒鰻魚
  • 雪花牛肉鍋
  • 野菜什菇稻庭烏冬
  • 有機甜酸蘿蔔
2010-06-26 6 浏览
見d 食評寫到咁好就同老公去試下。去到一出lift 已經係枱,好逼同好嘈。d 枱仲要幾細張,d 放題紙都唔算好多款,不過d 刺身就真係ok。有三文魚、tuna、北寄貝、劍魚腩、喜靈魚、蛋、等。一坐底就問我地飲咩汽水。service 講真真係幾好。d waiter 好有禮貌。不過出菜就真係太太太慢。等成10分鐘都無野食。第1、2round黎都係刺身,不斷都係出凍野,見第2張枱個pair 情侶不停落order 都無黎,好嬲。到等都d 熱食黎,d 燒牛舌"un"到食唔到。d清酒蜆非常唔得,好難食好"un"。我最鍾意芝士年糕。牛肉鍋好甜。等時間太耐,所以好快就飽,坐得唔舒服。我諗咁架價錢我唔會再黎~
2010-06-25
纪念日
  • 芝士年糕、刺身、sushi
2010-06-24 9 浏览
在新张期间去吃的,原来中午的价格更便宜才179左右,而且夜晚和中午的食物是一样的第一次试吃贵少少的日式放题,真的和平价的差好多呢!吃完这餐该如何再吃平价放题?不吃刺身的我都觉得很新鲜,可惜战斗力不佳吃了少许就已经觉得饱了每桌都有附送饮料,不过建议不要!因为喝了汽水之后肚子都涨的吃不下食物了,这是战术之一 PS.去吃前记得打电话预约
第一次试吃贵少少的日式放题,真的和平价的差好多呢!

PS.去吃前记得打电话预约
2010-06-23
  • 焗生蚝
2010-06-22
星期日通常都會出街食。今次就去食放題,見magazine介紹,所以去一試。環境幾闊落,坐得都好舒服。大不多,大約七成滿。一坐低,侍應就問飲咩汽水。阿爸就叫咗清酒。叫完野飲就即刻睇紙仔劃野食。疊紙厚到成本dictionary 咁。食物款式都算多,有燒物、沙律、刺身、sushi、炸物、鍋物等。刺身先來,刺身款式尚可,有三文魚、tuna、劍魚腩、北寄貝、甜蝦等。我地叫過兩次刺身,但兩次嘅質素差好遠。第一盤刺身,較新鮮,也厚切,以三文魚為例,魚油較多。相反第二盤,嘩切到超薄,又唔鮮甜,又唔夠肥美。甜蝦麻麻地,tuna好筋。沙律試咗蟹子沙律同蟹肉沙律。兩個都唔好食,蟹子沙律青瓜唔夠爽口;蟹肉沙律賣相已經唔吸引,碎濕濕嘅蟹肉上面一大pat沙律醬。小食有枝豆、燒白果,都係一般而已。壽司大概有十款,但全也是最普通的。飯醋味剛好,也不會鬆散,唯飯太大舊而塊魚生就太細太薄。卷物一碟2件,味道比壽司好。炸物雖有一大堆可選,但質素很差。真係好差,所有炸物都好油好膩。天婦羅炸漿太厚,而裡面嘅主角也很失色。蝦已嗱到無晒味,只係得個爽字;炸蠔粒蠔細到係蠔仔粥嗰隻。個炸蟹鉗最嚇人,全隻都係粉,一d蟹肉同彈牙感皆欠奉。
星期日通常都會出街食。
今次就去食放題,見magazine介紹,所以去一試。
環境幾闊落,坐得都好舒服。
大不多,大約七成滿。
一坐低,侍應就問飲咩汽水。阿爸就叫咗清酒。

我地叫過兩次刺身,但兩次嘅質素差好遠。
第一盤刺身,較新鮮,也厚切,以三文魚為例,魚油較多。
相反第二盤,嘩切到超薄,又唔鮮甜,又唔夠肥美。
甜蝦麻麻地,tuna好筋。

沙律試咗蟹子沙律同蟹肉沙律。
兩個都唔好食,蟹子沙律青瓜唔夠爽口;
蟹肉沙律賣相已經唔吸引,碎濕濕嘅蟹肉上面一大pat沙律醬。

小食有枝豆、燒白果,都係一般而已。
壽司大概有十款,但全也是最普通的。
飯醋味剛好,也不會鬆散,唯飯太大舊而塊魚生就太細太薄。
卷物一碟2件,味道比壽司好。

炸物雖有一大堆可選,但質素很差。
真係好差,所有炸物都好油好膩。
天婦羅炸漿太厚,而裡面嘅主角也很失色。
蝦已嗱到無晒味,只係得個爽字;炸蠔粒蠔細到係蠔仔粥嗰隻。
個炸蟹鉗最嚇人,全隻都係粉,一d蟹肉同彈牙感皆欠奉。
唯一較好嘅係芝麻雞翼,味道較好,但就炸得太乾,但皮勁硬。

燒物類相對質素好很多。
鹽燒牛舌厚度同味不錯,一串兩件,當中一件較爽口,而另一舊則較韌。
雞軟骨串好肥,同埋好硬,幸好沒有雪味。
鹽燒海蝦嘅蝦質地都幾爽口,不過燒得未夠火候,有點黐殼。
焗廣島蠔隻蠔都係好細隻,不過就拌入芝士洋蔥煙肉碎,幾惹味。
燒鯖花魚燒得夠乾身,魚都幾新鮮。
燒羊鞍好厚肉,唔羶,不過調味料下得太重手,味太濃太咸。

料理類有很多款式以供選擇。
炒什菜、雪花牛肉鍋、海鮮粥、牛油焗帶子、鐡板牛柳粒、拉麵&烏冬、清酒煮蜆、味噌煮牛脷等......很多款。
炒什菜也是很普通,亦係無難度嘅!
海鮮粥有蝦肉蟹,雖粥底夠綿,但粥底未見鮮甜。
牛油焗帶子嘅帶子細細粒,唔好韌,但相對鮮味也較淡。
鐡板牛柳粒,牛柳粒幾淋滑,加咗蒜片一齊炒,味道更香。
清酒煮蜆,
蜆太細,有沙,亦完全無酒味!
味噌煮牛脷同燒嘅艦地有d唔同,呢個比較淋,而且味道很濃。
雪花牛肉鍋亦係調味下得太重手,好咸好甜。不過牛肉質素不錯,好淋好滑也有牛味,鍋底還有粗粉絲同菜、鮮菇等,面頭還付上一隻生蛋,拌勻後也算可口。

整體食物質素平平;環境不錯,服務也算勤快。
牛肉鍋偏咸
牛柳粒