在回歸假期前必須再接多個Trip,再住華北走一趟,好在有E-ticket這類不需為取票而煩的東西。訂了早機,累到人到了機場後都不想浪費時間揀選食肆,在趕時間的情況下就來這裡要了客不錯的早餐。炸薯粒、魚柳包及一杯熱朱古力。魚柳包的魚柳味道另舍不同,夠魚味之餘還有點魚腥味,配上沙津醬,好味!炸薯粒夠脆口,差不多廿多粒好像吃極不完!熱朱古力夠濃夠味,新鮮滴溜。價錢是絕對的超值,服裝是快餐形式,不需考究,仍是這樣,清完份早餐就趕頭趕命的上機去了。

2007-06-17 13 浏览
KFC分店很多, 然而大力水手卻只在機場開場, 不見大力水手比KFC差很多, 不開分店原因實在不明.點了一個套餐, 有炸雞兩件, 雜菜沙律, 牛油鬆餅及一杯汽水.炸雞挺乾身, 但不'鞋'口, 皮亦夠脆, 不吃雞皮的我也禁不住吃了兩口.沙律的dressing酸酸的, 令人更加開胃.牛油鬆餅極鬆化, 軟身的, 而且牛油味極豐富, 十分可口.將KFC與大力水手比較, 各方面都覺得大力水手較優勝, 能開分店也會嘗面支持.

沙律的dressing酸酸的, 令人更加開胃.

牛油鬆餅極鬆化, 軟身的, 而且牛油味極豐富, 十分可口.

在機場開餐, 沒有哈迪斯的日子, 個心還想著炸雞, 一心稔住幫襯下, 叫了一個兩件唔辣的雞餐, 配一個大力水手飯, 隨餐一杯coke light同一件鬆餅。鬆餅其實唔鬆, 外脆硬內林豐, 細細見都有飽的感覺。第一次幫襯佢的唔辣炸雞, 我真係想說句粗口, 有咩理由仲難食過kfc。個脆皮炸到硬一硬, 有些部份炸到吃出苦味來, 真係未試過炸雞會難吃成咁。咬到肉的部份, 乾過豬肉鬆, 真係完全令我失望。仲有, 呢處的餐附上的係細汽水(等同麥當勞的中杯裝), 次次買餐佢先問你要唔要加大個餐, 跟住問你"係唔係飲中汽水?", 如果你答係, 就要加錢, 如果唔係食慣的, 跟住就見到杯大過你想像中的汽水。可能少人幫襯, 只得一個人間中從廚房出來執野, 地方都唔係好乾淨。

鬆餅其實唔鬆, 外脆硬內林豐, 細細見都有飽的感覺。

2007-04-28 12 浏览
十五號離港前同女朋食少少野先,正如樓下所言,招呼的確唔錯,有禮貌!問題係點解香港既雞點會做得比美國差呢?K.F.C.係咁,哩度又係咁!另外小弟將汽水轉做咖啡,冇問題,值得一讚!可惜係小姐推介小弟加四蚊轉做Cappuccino,一睇係全自動機,心想就算難飲極都唔會好難飲,點知好甜!原來已經自動加糖,係唔係應該先知會一聲呢?小弟喜歡飲咖啡唔落糖,同小姐講,佢至話係甜既,可以幫我換,但換來既衹係一杯普通咖啡,白白唔見四蚊,錢係小事,但熱飲唔應該加糖囉!無奈!

另外小弟將汽水轉做咖啡,冇問題,值得一讚!

Popeyes炸雞與KFC,一如Burger king與老麥,勢不兩立,老麥日前已悄悄地從機場消失,而Popeyes在禁區內外亦先後占一席位.套餐變化可不少,一個$40左右的套餐已有雞柳六件,大力水手飯一少盒,牛油鬆餅,炸薯條及汽水,內容可算豐富,可惜雞柳肉質死實,雖然熱辣辣,但炸得過火,香草味更有點嗆喉,炸薯條反而放得太耐,無黎火氣,最難頂個飯,用雞肉碎及香草混雜,既淡口又乏味,失敗!但最討好凡反而是牛油鬆餅,鬆化而帶牛油香味,蘸點蜜糖,更是相得益彰!論服務是無話可說的細心,但食物品質始終亦非本人杯茶!
論服務是無話可說的細心,但食物品質始終亦非本人杯茶!
2007-02-21 4 浏览
上機前的一刻, 不想又吃不難食的burger king, 是次一到popeye來客早餐點了一客雞堡早餐, 三十多元在機場並不算貴了, 先來一口咖啡, 苦澀味頗重的, 不過早上睡意未清時, 來一口也是不錯的. 雞堡的雞真是薄如白紙, 而且乾身程度也與紙張不惶多樣, 幸好有一堆生菜, 加添一點濕潤感, 麵飽都是溫暖香軟. 令人驚喜的炸薯寶, 熱熱脆脆的, 絕對比炸薯條的好吃, 亦比家鄉雞的好吃.最好不過的就是一杯熱得要命的咖啡, 雖然燙到了舌頭, 但總比微溫的好

2007-01-30 10 浏览
過左關之後果間係難食d. 太乾身, 又唔夠熱.如果要食, 盡量去未過關前果間.
過左關之後果間係難食d. 太乾身, 又唔夠熱.

如果要食, 盡量去未過關前果間.
2006-12-29 10 浏览
考試完畢,總算舒了一口氣。為了讓自己得到最完全的休息,早跟朋友訂了機票外遊...可惜早機.....不打緊..反正已多天沒有好好的休息...用EAT THERAPY 提晨吧...叫了一個炸雞飽餐(約$28)...有薯寶及熱咖啡...當然要吃最FAMOUS 的BISCUIT ($5@)....BISCUIT 4/5...好香牛油味...最後帶走...晚上在上海的酒店才吃...仍然好香....但大個一點就更好炸雞飽..雞肉小小的..OK..即做..但是不熱 (WAIT3 MINTUES)薯寶及熱咖啡...FAIRLY POOR不知道是否太早沒有胃口....但都值笑面
考試完畢,總算舒了一口氣。

叫了一個炸雞飽餐(約$28)...有薯寶及熱咖啡...

薯寶及熱咖啡...FAIRLY POOR

不知道是否太早沒有胃口....但都值笑面
2006-11-21 22 浏览
通常每年這個時候開始,就要四圍去做Year End review 及來年的Profit Plan,好的話就可以由赤臘角走,差一點就是褔田,最後就是白雲,無論怎樣說,在珠三角區域,香港的赤臘角是最好的,起碼在禁區多多食肆選擇。選這裡全因是次都是相當匆忙,一來是不想‘享用‘航班美食,二來想試一下這裡的New Orleans Style 的炸雞,怎樣說這裡都是全港唯一嗎!點了一客套餐,內為二件指定炸雞、Biscuits、雜菜沙律及Coke Light。因要求走翼,故炸雞是一件雞鎚及雞身的雞件,這裡的炸得通透之餘滿口動物油脂香味,所以話新鮮豬油永遠是最香的說法可套用在此,而雞件的味道更好,個人覺得雞件味道比KFC勝,但雞鎚則相反,這裡的雞肉沒有太多味道,怎說後者的獨步醃料單方是絕招嗎!Biscuits 的濃鬱牛油味及乾乾的口感不太接受,半個已經放棄;雜菜沙律的酸酸味道挺特別,幾開胃幾消滯。個人來說整體只是件炸雞件及雜菜沙律可以,但又不至於相當吸引,嘗過就可以,怎樣說KFC 比較方便吧!下次又在這裡找東西食吧!

2006-10-31 8 浏览
今日因公事關係,要在機場吃午飯。剛走到這裏,看一看所有set meals,立即有想走的衝動。全部套餐都有大力水手的分量,都是炸雞、薯條、大汽水、炸肉包的組合。若不是看在有座位的份上,早已逃往別處去了。深呼吸一下,決定了只要一種炸物的套餐。$39有汽水、兩件雞、薯蓉及鬆餅。店員有禮亦有笑容,清潔的員工亦算勤快。薯蓉及鬆餅水準可以,炸雞比KFC和哈迪斯更好,雞表面乾身,咬下去卻又熱又多汁,不愧為招牌食物。這樣的快餐不能多吃,但個人非常欣賞這種做好本分專長的店子。
今日因公事關係,要在機場吃午飯。

2006-09-08 12 浏览
諗起某飛機餐,已經一灰- 還是帶點料子上機吧。預o左禁區內物事開天殺價- 當是個double 吧;但如果是個double 的話,又好似幾抵:半個拳頭般大的Butter Biscuit($5),竟有昔日KFC 英式鬆餅的餘韻,但濕了點;大健樂$14,比老M 大健樂肥大成倍。炸物也許不錯,可是一來本身不好,二來帶得上機開餐,不是賣相味道不討好,便羨煞死旁人...算罷。
諗起某飛機餐,已經一灰- 還是帶點料子上機吧。

尋日2點鐘去到機場送機,見仲有段時間便入去食下野,原本只叫了鬆餅,但見未食過辣趣薯條,就順便叫黎試下,order時服務員還問清楚要大定細,還自報價錢,大包辣趣薯條要$14,細既就$10.鬆餅,次次食都覺得好食,尤其係加埋d蜜糖一齊食.到食個辣趣薯條,真係唔掂,凍冰冰都算,完全唔辣,唔明點解改呢個名,d薯條顏色仲要深色過哈迪斯既扭扭薯條.同埋偏鹹.

2006-06-15 8 浏览
知道全香港只得機場有大力水手炸雞,就趁放假去試試,但有些少失望。炸雞:比較乾身同老火,但比kfc的來得有雞味(kfc的只是一舊香口的炸肉而已,唔係好似雞),但冇哈迪斯的咁鮮嫩同juicy,不過呢度d雞肉又比哈迪斯的夠味。總的來說,佢d炸雞好過kfc少少,但差過哈迪斯。牛油鬆餅:ok,或者因為我一向唔太鍾意呢類食物,但勝在幾飽肚。食完炸雞同佢之後,已經唔想食其他野沙律:差左少少,不過可能所有炸雞店都係咁既貨色薯條:平平無奇,比哈迪斯的炸薯圈差好多,亦比kfc的脆薯塊差,比麥記的薯條差,一句講晒:老火但唔惹味炸蝦:d炸蝦有好大陣味,應該是雪味,不太好總的來說,若以快餐店來說,算係貴左,而且貴得唔太合理,尤其是散叫,一件炸雞要十三元,是太貴了,尤其是係咁既質素。間舖的位置完全不顯眼(凹左入去),燈光又太暗。食物太老火,可能因為咁,所以食完喉嚨有d“確”,要飲左杯凍菊花茶才好番d。如果佢以呢種質素同價錢係市區開舖,應該係生存唔到。

沙律:差左少少,不過可能所有炸雞店都係咁既貨色

炸蝦:d炸蝦有好大陣味,應該是雪味,不太好

2006-06-05 8 浏览
Popeyes的確好食過KFC,不過價錢亦貴過KFC.10點幾上機前食個早餐先,不過絶對唔似食早餐,因為我要了一個較肥膩的餐($38).有:雞胸肉一件,雞肶仔一件,鬆餅一件,細沙律+可樂雞肉好亁身,唔會油淋淋,d皮都幾脆口,不錯,好味過KFC,不過好似咸少少.鬆餅真係好味,好鬆化,唔會"實的的",加上牛油仲香口.沙律係成個餐最好食,我唔係好識形容,淨係知好啱我口味.服務唔係好得,個女仔對外國人就"笑茄茄",對香港人就"黑口黑面",一個字....差!
Popeyes的確好食過KFC,不過價錢亦貴過KFC.

有:雞胸肉一件,雞肶仔一件,鬆餅一件,細沙律+可樂

鬆餅真係好味,好鬆化,唔會"實的的",加上牛油仲香口.

沙律係成個餐最好食,我唔係好識形容,淨係知好啱我口味.

(非会员)
2006-05-16 7 浏览
今日係家姐回程既日子,我地到左機場後去左一間大力水手炸雞餐廳打算食少少野。對我來講炸雞食品都唔係咁討好,但由於妹妹一睇見POPEYE 就好鍾意,我地只好坐底試下啦。一走入POPEYE我睇見既只有紅色一片的公仔牆身好特別,我地睇左陣餐牌就點左一個4號餐加妹妹既一個兒童餐共80多元,好似有d貴,不過味道都唔錯。薯容辣辣地幾好食入面有d肉碎、個餅就一般喇乾曾曾、fries又話辣但都唔辣既,不過都好好食夠脆,最後梗係d雞啦,d皮又脆又熱,起碼唔會似KFC咁禁多油先,而兒童餐既公仔都好可愛,可惜要買一set既話太貴喇成120元先得8只。講起買野o個陣個姐姐都幾好態度,又搞笑,就連個名都特別搞笑過人,哈哈~奶姐姐<br />本身諗住買2個餐姐, 點知佢又咁多野問,問要唔要加呢樣加o個樣真係有d唔耐煩,最後埋單加到80幾蚊,佢真有一手,害我比亞媽話我買咁多野食不特止,d飲野仲要買咁大杯,都唔知飲唔飲得晒。<br /><br />經我留意,全店最奇怪的是,全場只有我地一台跟附近的2台就冇人。真的好空曠,好正ar<br />
<br />