2025-05-27
最近我同朋友去咗荃灣嘅「夜燒站」,真係一個好過癮嘅地方!餐廳環境輕鬆,適合同朋友聚會,2個人坐得勁舒服,冇限時,可以坐好耐。食物選擇多到令人眼花撩亂。首先,我試咗「蟹肉脆皮沙律」,呢個沙律好清新,蟹肉味道鮮甜,配埋蝦肉,海鮮味十足,脆皮帶來一啲口感,食落去好開胃,真係一個好嘅開場白!接著係「牛油蕃薯仔」,牛油溶化之後,蕃薯仔外脆內軟,味道好香,完全唔會腻,真係一口接一口。「牛油粟米」都好好味,粟米煮得咁啱,牛油味道濃郁,搭配一啲鹽,簡直係無法抗拒。然後試咗「日式燒豆腐」,豆腐燒得焦香,外脆內滑,豆腐竟然燒到有汁,好似食肉咁,,真係一流👍👍👍,推介。「焦糖菠蘿」燒得金黃,焦糖香氣四溢,菠蘿酸酸甜甜,朋友中意到食咗3串🤣👍。「日式叉燒手打烏冬」,加咗溫泉蛋,麵條滑溜,加上叉燒嘅香氣,味道超正,溫泉蛋又令整碗麵更加creamy,真係好好味!「汁燒雞髀菇」,雞髀煮得恰到好處,肉質嫩滑,搭配菇類,簡直係完美組合。「燒雞腎」口感特別,味道入味,食落去唔會有腥味。月見免冶雞肉軟骨棒又係一個驚喜,雞肉鮮嫩,軟骨口感彈牙,真係好正。再嚟就係「雪梨牛肉卷」,牛肉薄薄地包住雪梨,味道清新,唔會太重,食完之後
,真係一流👍👍👍,推介。
「燒雞腎」口感特別,味道入味,食落去唔會有腥味。
再嚟就係「雪梨牛肉卷」,牛肉薄薄地包住雪梨,味道清新,唔會太重,食完之後好舒服。
我仲叫咗「豬肉荔枝卷」,味道獨特,荔枝嘅甜味同豬肉嘅咸香搭得好好。個人中意荔枝多過雪梨。
而且我飲咗一支「Blue Girl」,大支裝,啤酒配燒烤真係無得輸!
最後,我試咗「鹽燒牛舌」,牛舌燒得咁香,咬落去又滑又有嚼勁,絕對係肉食者嘅福音!
總括來講,「夜燒站」嘅食物質素高,環境輕鬆,服務態度好,真係一個適合聚會嘅好地方!如果你喺荃灣附近,真心推薦你嚟試吓呢間餐廳,肯定唔會失望!