餐厅: 夜上海
资讯:

2021-07-27 3429 浏览
✨花雕醉雞皮爽彈 肉嫩滑 皮同肉之間有啫喱狀酒味唔夠濃 醉雞唔夠入味✨古法煙鴨蛋煙燻味唔重 蛋味香濃 蛋黃流心做得唔錯 味道偏淡✨陳皮糖醋排骨味道酸甜 陳皮味冇乜排骨唔會骨多過肉 肉質都唔錯✨老上海燻魚唔似平時嘅燻魚冇煙燻味 外脆 內裏魚肉偏濕✨鮮肉小籠包皮薄 多汁 肉鮮 味道略淡✨鮮肉鍋貼皮厚薄適中 底夠脆 肉鮮 汁唔算多 味道偏淡✨蘿蔔絲酥餅外層鬆化 內餡蘿蔔絲較幼身 略濕 味道正常✨清炒河蝦仁蝦仁鮮甜爽脆 味道正常✨蟹粉釀蟹蓋蟹蓋同坊間唔同蟹蓋係用一個瓷器器皿裝住釀左蟹粉 蟹肉 蛋白味道似加左蟹粉賽螃蟹 份量略少✨稻草扎肉似唔油膩嘅東坡肉 肉係去皮嘅豬腩肉 肉質腍滑 味道唔錯但份量非常滴骰 唔太值呢個價錢✨擔擔麵湯底濃厚 花生味出 微辣麵質較軟身✨香蕉高力豆沙蛋白好少 好空氣感內餡 有兩片香蕉 豆沙略少味道方面正常✨滋補紅棗糕紅棗味清香 口感軟糯 唔會太甜食物可以 好多菜式味道略淡 做法亦唔太正宗 份量略少環境唔錯 坐得幾舒服 有海景 服務方面普通 有一位店員服務頗差價錢方面呢個價位以餐廳定位算抵食 但以份量計其實只是合理作為一星餐廳唔算好有驚喜
✨花雕醉雞

價錢方面呢個價位以餐廳定位算抵食
但以份量計其實只是合理
作為一星餐廳唔算好有驚喜

2021-07-12 1464 浏览
來這裡週末本想體驗留下一個美好的飲食體驗,卻失望至極!食材尚可,但說成是被評為米芝蓮星級餐廳簡直是個笑話。蝦仁有的連皮都沒有去掉,小籠包賣相超差,湯全部漏掉。而且最重要這裡無任何服務可言,一進門口的服務員講話更是看都不會看你一眼,說話不客氣得好像別人欠他錢一樣。也許是有些看不起我們大陸過來講普通話的人罷!有的餐廳內服務員態度也超差,菜上來直接丟在桌上 在香港這麼多年有過數次不好的體驗,但都不比這次,超差的體驗。
2021-07-04 938 浏览
一直對Harbour City夜上海印象好好,食物同服務質素都好滿意!知道佢搬咗去K11 Musea 就非常期待去試吓!但係食物質素有明顯下降,不過職員服務態度細心幾好!今次投訴嘅重點就覺得夜上海Management有啲小家,我哋7點去到,喺7樓果層,全場得兩張枱有人坐,但係就安排我哋坐係角落頭位,咁我就覺得好奇怪就問帶位個經理可唔可以安排我哋坐近窗口位,佢就話坐窗口有minimum charge, 咁我就問幾多錢,佢話$600一位,跟住佢即刻話已經book晒,咁都冇計啦!不過我食到走嘅時候大約九點半左右,都見到所有窗口位都係吉嘅!咁我就好唔明點解個經理要講大話!第一真心覺得Management好有問題,租得個場對住過海嘅,就好心俾啲客人可以享受到望海嘅環境啦!第二你個埸又唔係爆咗,周圍咁多位尤其是窗口位!第三你又唔係比間房我!比間房我就話收minimum charge! 坐大廳都收minimum charge先可以坐窗口位?! 我都真係第一次聽!賺錢都冇賺到咁盡啦!唔好以為去咗K-11 Musea 就係可以咁樣劏啲客!

2021-07-04
庆祝纪念
生日
2021-07-04 7237 浏览
𝑫𝒓𝒖𝒏𝒌𝒆𝒏 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒏𝒖5月底個陣去咗獲米芝蓮一星嘅夜上海食呢個醉香熟花蟹Set,不論環境定食物,整體都高質,道道菜都好食,絕對係物有所值😻當中藤椒鮑魚麵最出色,醉蟹亦好香,只係如果蟹肉多啲就更好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)另外特別要講佢嘅蛋白杏仁露,其實我本身麻麻地杏仁露,打算以試下嘅心態試一啖,結果好驚喜佢個杏仁露好好飲😋好香蛋白味!呢碗係我唯一會飲晒嘅杏仁露🔻菜式如下- 陳醋木耳- 鎮江肴肉- 古法煙鴨蛋- 風味醬蘿蔔- 蔥油海蜇頭- 高湯松茸燉肘子- 熟醉蟹(每位1隻)- 椒鹽小黃魚- 百頁時蔬- 藤椒鮑魚麵- 特式甜品優惠價:每位$688 加一(原價$980)雖然呢個set應該做埋5月就冇,但環境好靚之外,道道都好食真係會令人想再訪,試下佢嘅其他食物😻真心推薦!不過最後要講嘅係貴為米芝蓮餐廳Service可以做得更好,餐廳員工毫不掩飾係客人面前發生口角,都幾尷尬🙈
𝑫𝒓𝒖𝒏𝒌𝒆𝒏 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑴𝒆𝒏𝒖

🔻菜式如下
- 陳醋木耳
- 鎮江肴肉
- 古法煙鴨蛋
- 風味醬蘿蔔
- 蔥油海蜇頭

- 高湯松茸燉肘子

- 熟醉蟹(每位1隻)

- 椒鹽小黃魚

- 百頁時蔬

- 藤椒鮑魚麵

- 特式甜品

優惠價:每位$688 加一(原價$980)

2021-06-22 1911 浏览
作為一個吃貨,經常成為朋友搵好嘢食嘅指標今次為咗慶祝父親節+爸爸生日揀咗一間米芝蓮餐廳食中菜點知無論食物嘅質素定係員工嘅服務都係非常令人失望😮‍💨😩重令到客人有啲被冒犯嘅感覺添走入餐廳內部裝修非常精緻🤩👍萬全準備嘅我當然係一個月前已經訂好位啦當日我哋被安排坐喺一個最多人經過嘅角落我向服務員詢問是否可以為我們安排靠近窗邊的位置見面嘅回覆係:你想坐窗邊?需要好早之前預約㗎心諗點為之早?我再請教佢:早預約係⋯服務員未聽清楚已經回覆:每張枱每位消費都要$500 㗎!成個面口都係話緊俾你知!睇唔起你!🤯為咗唔好破壞咗爸爸嘅興致我都唔當場喺度同佢爭論至於食物方面片皮鴨非常薄但一啲都唔脆好似已經隔咗一夜咁蒸籠下面有一個小火爐幫助面皮可以keep住溫暖但係拎出黎嘅時候連少少煙都冇而且每一張皮厚度不一,中間沒有油紙阻隔,每一張面皮都黐埋晒一齊😩以為會非常鬆脆但係又林又凍每碟餸菜擺碟都唔精緻感覺好似喺樓下食緊平價小炒王咁所以其後已經冇再影相📸️呢間會唔會就係米芝蓮之中最差嘅一間餐廳?呀~咁樣講可能對於其他未入米芝蓮嘅餐廳真係有啲唔係好公平!係佢嘅餸菜入邊見唔到誠意同用心
作為一個吃貨,經常成為朋友搵好嘢食嘅指標

今次為咗慶祝父親節+爸爸生日揀咗一間米芝蓮餐廳食中菜

當日我哋被安排坐喺一個最多人經過嘅角落
我向服務員詢問是否可以為我們安排靠近窗邊的位置
見面嘅回覆係:你想坐窗邊?需要好早之前預約㗎
心諗點為之早?我再請教佢:早預約係⋯
服務員未聽清楚已經回覆:每張枱每位消費都要$500 㗎!
成個面口都係話緊俾你知!睇唔起你!🤯

感覺好似喺樓下食緊平價小炒王咁
所以其後已經冇再影相📸️

係佢嘅餸菜入邊見唔到誠意同用心
2021-06-10 2820 浏览
2021.06.08米芝蓮一星🍽滬菜👩🏻‍🤝‍👨🏽2位餐廳環境寬敞 裝修古典雅致安排坐係圓枱梳化 舒服😌枱與枱之間分得開 聽唔到隔離枱講野👍🏻服務不錯 主動斟茶收碟 有禮貌食物:1️⃣春意白蘆筍 $88正常菜式 可以不試😋5/102️⃣鎮江肴肉 $75味道不錯 比較瘦 多一點肥肉會好食d😋7/103️⃣花雕醉雞 $98花雕酒味濃 雞肉尚算滑😋7/104️⃣蟹粉釀蟹蓋 $75/隻蛋白墊著一絲絲蟹肉及蟹膏 可以一試😋7/105️⃣蔥香鮑魚撈面 $380鮑魚煮得剛剛好 好食 麵質較為煙韌整體不過不失😋7/106️⃣肉汁小籠包(4件)$72望落偏大少少 但都可以一啖食哂皮薄 餡既調味做得不錯 同湯好夾 要趁熱食推介👍🏻😋8/107️⃣脆米豆腐布甸 $28有驚喜 豆腐味香又濃烈 下面係阿華田脆餅夾埋一齊食食得各自味道又唔會搶味好食👍🏻😋8/108️⃣桂花酒釀湯丸 $48不錯 桂花清香 夾著淡淡酒味 黑芝麻湯丸 大小適中😋7.5/109️⃣凍薏米水 $38 凍蔗汁 $45完全唔推介❌薏米水杰到好似米糊咁蔗汁普通😋0/10環境 :8/10服務 :7/10味道 :7/10整體評分:可以一試
2021.06.08

脆米豆腐布甸
桂花酒釀湯丸
  • 小籠包
2021-06-10 1559 浏览
服務真好,會留意你有什麼須要,收枱上用完的碟子,很快收取,食物我喜愛醉雞,父就喜愛枱上面的酱和炸物點心,其他點心小籠包,鍋貼可以但不是我預期,環境好,介錢可以,如食環境和服務我會再光臨
2021-06-09
  • 醉雞
2021-06-02 1540 浏览
本身「夜上海」個名已經令人有好多聯想,踏進門口,行落樓梯,已經開始那種回到上世紀嘅感覺,亦為今晚聚餐準備咗一個好有mood既心情😊沙發位好友私人空間感,咁啱又有我最鍾意嘅紅色枱燈,好開心😃先來兩款前菜,蒜泥白肉有充足嘅新鮮蒜蓉,豬腩肉切得好薄,好爽口,值得慢慢咁樣一啖一啖去品嚐☺️ 烤夫調味適中,唔會太重口味👍🏻小籠包嘛,皮薄多汁,上枱嘅時候熱辣辣,十分喜歡😘主菜揀咗一個蒜子🧄紅燒肉,原粒蒜子炆得好粉好入味,所有辛辣味已經一掃而空,配搭玻璃肥豬肉實在太夾啦😬😬😬😬鹹肉菜飯水準好好,飯係一粒粒非常有咬口,其實三個女仔食唔晒咁多嘢,所以最後我打包返屋企,延續被刺激的味雷🥰

沙發位好友私人空間感,咁啱又有我最鍾意嘅紅色枱燈,好開心😃

2021-06-02 1328 浏览
對的不是英式而是夜上海的中式下午茶!我曾經到PP夜上海吃過晚市,當中的醃篤鮮和樟茶鴨令人難忘😍所以週末想研究一下當滬菜變成港女下午茶怎麼一回事🤣餐廳環境就不用挑剔,MUSEA的餐廳景觀絕佳,讓你一邊看維景嘆茶!.下午茶構成:- 第一層滬式豬扒包🌮由鬆軟的小饅頭夾著豬扒與生菜,味道惹味,但豬仔較肥🐽- 第二層是點心層🥟包括黃橋燒餅、蘿蔔絲酥餅以及粉粿,個人認為燒餅與酥餅分別不大,小扣分,粉粿有別於平日酒樓吃的花生白蘿蔔菜脯韭菜豬肉組成的潮州版,而是像蝦餃- 最頂層甜品🍮有玫瑰草莓慕絲蛋糕、抹茶觀音扭紋餅 、特色豆腐花布甸 、脆葡撻,其中一口豆腐花配脆脆最特別,其餘比較普通🙂- 餐茶Cappuccino 或一㝞English Breakfast😹📝總括而言,fusion tea set噱頭為主,食物比平日水準遜色,但假日找個好地方打躉,而且價錢約$2xx是接受,once is enough🥢還是推薦他們的正餐了
下午茶構成:
2021-05-31
2021-05-31 900 浏览
又到girls talk 時間~揀咗去我未去過嘅 夜上海,yeah~試試佢個下午茶先;呢個朋友做嘢就係令人放心;訂到窗邊位入到去,咦?樓底都高。。幾光猛,如果夜晚黎應該不錯都幾滿wor試試二人套餐啦;只講我覺得特別的~黃橋燒餅 蘿蔔絲酥餅 (呢個同平時中餐廳果d比,不油膩之餘 更酥~)粉菓滬式豬扒包 (呢個我覺得要提一下;個豬扒個邊有少少脆,甜甜哋,配包一流;但怕肥肉嘅朋友要注意,因為舊肉其實幾肥膩,如果擔心,可以叫員工俾刀叉,小心切開;但好似我呢d留肚人士就可以冒險食埋,口感更好哦~)玫瑰草莓慕斯蛋糕 (酸酸甜甜,仲有玫瑰個輕微香味,呢個做得相當唔錯!)抹茶觀音扭紋餅 (如果係綠茶控的話,應該會好開心)特色豆腐花布丁(呢個好特別,我喺上面輕輕加左少少黃糖,豆腐雖然清淡,但其實都有味嘅;建議大家加少少黃糖吊味好喇~)脆葡撻每人一杯飲料 (我要咗iced americano );我起先以為得茶;原來有咖啡。。一開始擔心甜點會太甜,叫齋啡應該剛剛好。。。但其實唔需要;雖然都有甜點 但其實唔會死甜;連我呢d唔好甜品嘅人都覺得可以空口食望住海景 同朋友慢慢girls talk; 埋單每人200

試試佢個下午茶先;呢個朋友做嘢就係令人放心
;訂到窗邊位

入到去,咦?樓底都高。。幾光猛,如果夜晚黎應該不錯
都幾滿wor
試試二人套餐啦;只講我覺得特別的~
黃橋燒餅
蘿蔔絲酥餅 (呢個同平時中餐廳果d比,不油膩之餘 更酥~)

粉菓
抹茶觀音扭紋餅 (如果係綠茶控的話,應該會好開心)
脆葡撻

望住海景 同朋友慢慢girls talk; 埋單每人200幾;有海景來說;都相當可以。。。最緊要佢鹹點都唔少;可以預埋d唔好甜品嘅朋友
收費合理,味道不錯;加上地點方便;等我下次約其他人黎再食先!
2021-05-26 1046 浏览
今日黎左有米芝蓮嘅中菜位於musea 嘅夜上海一入去已經覺得裝修好靚粉粉地凳真係好少女心好啱打卡今次去左7樓坐,部分份仲可以背住維港景打卡,十分正!今日就試左佢2人下午茶tea set最低層講起先啦係豬扒包個豬扒極度好味無豬嘅酥味,但有好濃嘅炸豬扒嘅香味個包就普通無咩特別然後上面嘅鹹點蘿蔔酥十分清新解解膩個水精果,蝦味亦都鮮甜而且皮好薄食得出功夫最後一個鹹點亦唔錯到最上面甜品真係不得了個個梅味甜品,做到啱啱好味道唔假得黎又濃郁綠茶mousse 又係好濃茶味而且有d 朱古力粒係入面不過d 朱古力就無咩味葡撻都幾好小小煙韌而最後個個豆腐甜品亦都好味388 2 人set咁嘅價錢雖然唔係好多野食但質數真係高值得去!
今日黎左有米芝蓮嘅中菜位於musea 嘅夜上海
一入去已經覺得裝修好靚
粉粉地凳真係好少女心好啱打卡
今次去左7樓坐,部分份仲可以背住維港景打卡,十分正!

今日就試左佢2人下午茶tea set
最低層講起先啦
係豬扒包
個豬扒極度好味
無豬嘅酥味,但有好濃嘅炸豬扒嘅香味
個包就普通無咩特別

然後上面嘅鹹點
蘿蔔酥十分清新
解解膩
個水精果,蝦味亦都鮮甜而且皮好薄
食得出功夫
最後一個鹹點亦唔錯

到最上面甜品真係不得了

個個梅味甜品,做到啱啱好
味道唔假得黎又濃郁

雖然唔係好多野食
但質數真係高
值得去!
2021-05-19 1174 浏览
四個人埋單約2000蚊。枱上個榨菜你唔叫佢拎走,會收25蚊。佢問你飲咩個陣,唔好揀其他,又貴又難飲,揀飲茶收25一位。所有嘢都麻麻,唔好食,同埋好似一早整定晒,完全唔熱唔脆,好hea囉。尤其我最期待的崧子魚,唔知食緊粉漿定食緊魚,腍晒一啲都唔脆,個汁又麻麻,真係好普通,似蕃茄加茄汁加啲糖,我自己整好似仲好食,好似食緊個啲放勁耐的餸咁,好失望,超失望!個龍井蝦仁就係咸咸哋的蝦仁,食唔到茶味。個湯好咸,連埋火瞳更咸,冇食到,驚食完個腎會有事。雞就少過火瞳。鹹肉菜飯就普通飯囉。但枱面個xo 醬撈飯幾好食。我真係唔識欣賞,食服務囉。總之所有嘢都麻麻,人哋即場點菜好似好食過訂安參宴,起碼啲嘢新鮮整出嚟囉!
佢問你飲咩個陣,唔好揀其他,又貴又難飲,揀飲茶收25一位。
個龍井蝦仁就係咸咸哋的蝦仁,食唔到茶味。
鹹肉菜飯就普通飯囉。
但枱面個xo 醬撈飯幾好食。
我真係唔識欣賞,食服務囉。

• 枱面樽xo 醬
2021-05-17 900 浏览
未能安排到海景景觀的座位, 在甚為陰暗下的燈光下進餐, 好聽的叫Chill, 難聽的就是我連菜式也看不清楚. 今次和友人點的是它的套餐, 沒有粵式菜式, 純粹是它的滬菜, 也沒有選擇困難症, 晚市價錢以米芝連一星來說還可以, 菜式水準方面則較上次吃的參差, 特別是大路菜式, 如燻蛋的煙燻味弱得可憐, 醉雞酒香味不足, 小籠包皮夠薄但肉汁不多, 比不少中下價的滬菜餐廳還要差.當然在整餐中也有些水準合格的菜式, 像是蟹黃在還未當做的時候依然保持其濃鮮香味, 椒鹽小黃魚的肉爽皮脆和惹味, 清炒河蝦仁的彈牙和鮮味, 稻草扎肉的肉質鬆軟和入味, 還有桂花酒糟丸子的酒香濃烈. 水準合格的菜式和不合格的菜式一半半, 當沒有美景伴襯的時候, 對菜式味道的敏感度自然高了不少, 更何況母公司是上海公司的時候, 對旗下餐廳的品質控制應該可以再嚴謹多一點.

2021-05-01 1408 浏览
一早訂左last day promotion既安參宴。去到有位姨姨好好招呼✨頭盤都好味冇耐就上火瞳燕,有燕窩底✨好鮮,睇湯渣就知。當晚遼參連送菜既姨姨都話大條✨蝦仁當晚較失色,冇影相糖醋魚好味道的✨個飯就不過不失的。湯丸最有surprise的✨有燕窩,好香杏仁味。當中最抵食的係火瞳燕,遼參,總括就學店員講,話呢個餐冇錢賺,係搞返旺因疫情影響既場。徐左最後比人趕走,同埋上餐速度係好急,未食完就上下一道,餐飯係值得食啊✨✨✨
一早訂左last day promotion既安參宴。
去到有位姨姨好好招呼✨頭盤都好味

冇耐就上火瞳燕,有燕窩底✨好鮮,睇湯渣就知。

當晚遼參連送菜既姨姨都話大條✨

蝦仁當晚較失色,冇影相
糖醋魚好味道的✨
個飯就不過不失的。
湯丸最有surprise的✨有燕窩,好香杏仁味。

聽朋友講幾好食,又好耐冇食過上海菜所以就去左。餐廳環境唔錯的,服務就冇乜特別但係食物水準真係係喺嗰個價錢同埋地段之下...我覺得比一般嘅上海餐廳仲差d..我係去咗食lunch,開餐牌發現除咗啲傳統上海嘢仲有啲新派上海菜同港式粵式點心等上嘅第一道菜係碗擔擔麵,佢一上嚟已經知道賴嘢..湯同面完全分開,睇相就知咩事。明顯係煮完啲面之後再淋返啲花生醬落去,搞到啲花生醬同啲湯麵完全好似分開食咁。老實講擔擔麵已經係好基本嘅菜亦都非常容易整得好食,呢個我真係唔能夠接受...另外一個蟹蓋又係唔知做乜鬼...你當佢係迷你版嘅賽螃蟹啦,味道都九成似㗎啦。跟住其他嗰啲我都唔想多講總之就係普普通通...去返普通上海餐廳食會開心啲,起碼你個預期會合理啲。
聽朋友講幾好食,又好耐冇食過上海菜所以就去左。
餐廳環境唔錯的,服務就冇乜特別