由細到大都鍾意食上海菜,上次同完同事嚟食lunch,份量勁多,完全食唔晒。今日見唔使等位,又諗住下午茶應該細份啲,入咗嚟試吓啦。叫咗排骨擔擔麵,加咗我至鍾意嘅鍋貼。食物到,排骨同麵係分開上嘅,不過我見到啲排骨有啲粉紅色,於是問吓係咪熟嘅。店員話:「熟㗎啦,不過,如果你唔放心,我哋即刻同你做過。」呢一個話已經足夠俾Like。👍🏼雖然再上嗰塊都係差唔多!🤣🤣整體嚟講:擔擔麵(佢哋講明係上海式)我都係覺得出面傳統嗰啲好味啲,不過碗麵勁大碗,我食咗一半就投降。鍋貼okay。今次服務我俾like👍🏼👍🏼。
雖然再上嗰塊都係差唔多!🤣🤣
排骨擔擔麵
第一城新開左間夏麵館,見有下午茶,就入去試下。一睇餐牌,雖然下午茶時段,但都係午餐價錢,因為佢每一個餐都大大份,兩個人叫兩個餐根本食唔晒。影相唔覺,但實物睇真係好誇張,裝麵既碗係用平時3-4人份量的湯碗裝🍲。酸辣湯餛飩麵🌶酸辣湯不錯,味道較得幾好,酸酸辣辣,配料有雲耳絲、豆腐,荀同蛋絲,但餛飩不合格,餛飩皮太厚,但裏面肉餡不多。排骨擔擔麵先講排骨🐖,每一嚿排骨都有黃色肥膏,實際肉好少,睇見都唔開胃。至於擔擔麵,食落口一d都唔濃郁,花生味🥜唔濃,唔合格🙅‍♀️。我地第一次食,唔知份量咁多,仲加配左兩個小食。鮮肉小籠包小籠包既外皮唔算太厚或薄,咬入口有湯汁,但唔算太多,中規中矩啦。豆沙鍋餅豆沙鍋餅外皮酥脆,裏面紅豆餡🫘甜度適中,好食😋。
第一城新開左間夏麵館,見有下午茶,就入去試下。

酸辣湯餛飩麵🌶

排骨擔擔麵

我地第一次食,唔知份量咁多,仲加配左兩個小食。

鮮肉小籠包

豆沙鍋餅

豆沙鍋餅外皮酥脆,裏面紅豆餡🫘甜度適中,好食😋。
2022-09-05 747 浏览
滿心歡喜見到一間新開的飯店,即刻急不及待的入去試一試!點知...超失望!多謝佢令到我可以排除一間食肆。烏金蟹粉拌麵冇味,紅油炒手啲皮厚過阿婆,最好味就係一罐可口可樂...