餐厅: 士林台灣麵
资讯:

2009-09-18 51 浏览
蜂蜜紅茶: 好味唔會太甜,又大杯。仙草奶茶: D仙草好難飲到落肚,因又唔大又唔細,用匙食又成日滑走,大至味道都唔錯。牛肉麵($29): D牛肉只有3條咁多,麵又少,冇其他食評講得咁好囉~~酸辣香酥雞扒麵($27): 一D都唔酸又唔辣,麵又少,但雞扒就多,冇咩凸出既地方~~麻辣金錢肚: OK辣,但實在切得太幼,冇咩咬口。
蜂蜜紅茶: 好味唔會太甜,又大杯。
麻辣金錢肚: OK辣,但實在切得太幼,冇咩咬口。
蜂蜜紅茶
蜂蜜紅茶
仙草奶茶
麻辣金錢肚
酸辣香酥雞扒麵
山重水遠跑到元朗去食,只為一解思鄉之情,沒想到服務態度令我大失所望. 因小舖難搵, 我行了許久才找到,到時亦要等位,等了三個字之後,與一家三口搭檯食嘢,因難得來一次,我點了雞扒麵, 珍珠綠茶及辣金錢肚,一共花了約五六十元(下午茶時段)雞扒沒有我想像中的好食,因少了台灣雞排的香味,醃製味道亦不夠香濃,但珍珠綠茶倒是有台灣特有的清香,金錢肚呢,雖不至於死鹹,但麻辣味是靠醬料提味而非春魯入味, 但不失爽口,當我一人吃得快完時,與我同檯的一家三口吃完離去(他們早我進去 我是後來與他們搭檯的). 阿姐立刻來我的檯面收檯,並且問我尚未吃完的麵是否要繼續吃, 我想快點吃完以便讓桌給其他人,因此點了頭讓她收檯,沒想到她又馬上來抹桌, 趕客意味很濃,我尚餘珍珠綠茶十分之一 ,但因珍珠需要咬,我也儘量想要快快喝完它, 沒想到阿姐馬上來叫我去坐另一張檯,我想只餘幾口,就要轉另一張檯實在麻煩,就婉轉告訴她,我懶得再轉檯不如給我一個小杯我直接帶走, 因只餘幾口,沒想到這位阿姐馬上黑面的說,一個杯子一塊錢. 這家店是怎麼了?趕客我能體諒, 但為什麼不讓我將幾口喝完?(幾乎是與我同檯的人吃完她就來趕客)並且要
這家店是怎麼了?趕客我能體諒, 但為什麼不讓我將幾口喝完?(幾乎是與我同檯的人吃完她就來趕客)並且要我馬上轉另一張檯?我想如果店家會做人,給一個小杯讓我帶走又何妨?因是她趕客在先 連三十秒的時間都不給我!誰知是馬上擺出晚娘面孔立刻要一塊錢?我提醒她:我只餘幾口,為了不阻妳做生意,我也願意馬上走是妳趕客,為什麼立刻開口收一塊錢?她馬上回答,可是我叫妳去坐另一張檯啊 !我說:我只餘二三口飲料啊!說完我不再跟她辯, 我立刻轉到另一張檯把那二三口喝完,但永遠不會再來了.這種服務態度讓我十分生氣,虧我千里迢迢而來
我既花了來回二三十元的車錢並且點了五六十元的餐, 難道我會再意那一元嗎?我在乎的是被趕客的感覺,是那種既要趕客又死要錢的態度,沒有任何體貼客人的心腸,這樣的服務態度我會大肆宣傳.
老實講以我台灣人的口味, 這家店的食物尚談不上合格, 但在香港算不差, 但這種服務態度, 我會永遠跟它說再見,山重水遠而來,卻受一肚子的氣,這種店,我看它能紅多久?
2009-09-13
2009-09-11 6 浏览
淼淼早前日日到士林食lunch指定要酸辣香酥排骨麵+柚子蜜 $37點知比佢食到血壓高, 戒口期間仲日日提住點好食今日來會一會 酸辣香酥排骨麵香酥排骨新鮮炸起, 外脆地, 豬扒就一般, 白雪雪冇色水, 味道偏淡, 點醋都唔錯酸辣湯麵味道唔錯, 微酸, 微辣, 略遜一籌, 唔夠喉
淼淼早前日日到士林食lunch

指定要酸辣香酥排骨麵+柚子蜜 $37

點知比佢食到血壓高, 戒口期間仲日日提住點好食

今日來會一會

酸辣香酥排骨麵

香酥排骨

酸辣湯麵
味道唔錯, 微酸, 微辣, 略遜一籌, 唔夠喉
2009-08-23 5 浏览
星期五12點去, 好彩唔使等位!! 香酥雞扒麵 ($29): 真係好大份雞扒, 成碟上, 仲要係真係好食, 就好似之前既食評, 唔會炸得過乾, 入面既雞仲可以係滑, 而且唔算多油, 厲害! 個麵個湯底個味有d 似花旗參雞湯, 睇真d 原來係金華火腿, 足料啊.. 個麵都好食, 有咬口, 不過我個人喜歡食諗d.. 不過29蚊食倒咁有心有質素既野真係抵食啊 珍珠奶茶 (+$10): 有茶味! 珍珠都好咬口!
星期五12點去, 好彩唔使等位!!
珍珠奶茶 (+$10): 有茶味! 珍珠都好咬口!

2009-08-21
2009-08-20 80 浏览
食左士林已經大半年有多,差唔多每個月都去支持下但係唔明點解元朗另一間"台灣麵"往往比士林多人明明士林無論是食物質素同服務都比該"台灣麵"優勝得多!!!無奈的是士林處於不利地理位置同店舖大小有所局限.........通常都是食下午茶因為免費有野飲!!!!如果非下午茶就要加十個大洋先有野飲......是次惠顧:1)雞扒麵 $27個人認為此比牛肉麵更配為鎮店之寶雞扒外層炸得脆卜卜但內層仍保持嫩滑,絕不炸到乾到成塊紙皮 eg.大x大雞扒加少少鹽更為好味麵方面做得十分出色與雞湯底配搭一個字-絕麵好像是老闆親自製造,出面食唔到柔韌適中,不會過軟據menu所寫湯底是雞加不同配料熬成,飲得出有濃濃金華火腿味淨飲湯會覺得偏咸些少,但配合麵變得恰到好處飲完冇口乾,無味精2)牛肉麵 $29牛肉麵的牛肉並非一般大啖大啖的肉,而是一層牛筋一層牛肉相間的咬落煙煙韌韌,亦不會咬不斷的,但略帶少少"蘇"味沒有肥膏,不肥膩,女士們可以放心!此麵湯底是牛肉湯,味道濃郁,反而濃淡適中又據menu所寫是以牛骨熬製x日而成湯底可以轉換3)炸豆腐 $21普通不過,外皮不脆,醬汁味道一般不值一提之餘亦不值二十一個大洋.....4)
食左士林已經大半年有多,差唔多每個月都去支持下

但係唔明點解元朗另一間"台灣麵"往往比士林多人

明明士林無論是食物質素同服務都比該"台灣麵"優勝得多!!!

通常都是食下午茶因為免費有野飲!!!!
如果非下午茶就要加十個大洋先有野飲......
是次惠顧:
1)雞扒麵 $27

個人認為此比牛肉麵更配為鎮店之寶

加少少鹽更為好味

麵方面做得十分出色與雞湯底配搭一個字-絕
麵好像是老闆親自製造,出面食唔到
柔韌適中,不會過軟
淨飲湯會覺得偏咸些少,但配合麵變得恰到好處

飲完冇口乾,無味精

2)牛肉麵 $29

咬落煙煙韌韌,亦不會咬不斷的,但略帶少少"蘇"味
沒有肥膏,不肥膩,女士們可以放心!
此麵湯底是牛肉湯,味道濃郁,反而濃淡適中
又據menu所寫是以牛骨熬製x日而成
湯底可以轉換

3)炸豆腐 $21

普通不過,外皮不脆,醬汁味道一般
不值一提之餘亦不值二十一個大洋.....

4)飲品 凍飲+$2

珍珠綠茶-今次珍珠差了之前珍珠好正,現在變細了,細軟了,少了一份咬口
柑桔綠茶-似檸檬綠茶多d =.=

服務真的不錯,很快收碗碟等唔阻住傾計,坐耐d都可以

有一次侍應姐姐見到我地坐個位將近被凳後另一食客推至淹沒亦主動出聲幫我地!

那麼用心的一間店-
今次終於拎起心肝寫食評撐士林=]!
雞扒
麵(雞湯底)
炸豆腐
L珍珠綠茶,R-柑桔綠茶
2009-07-29
雞扒
麵(雞湯底)
  • 雞扒麵
2009-08-17 35 浏览
平時好少食麵,睇完食評介紹,自己都心思思想好試一下。上次本來唸住食,星期日夜晚七點幾去到,排長龍,好唔甘心,今次特登簡閒日去果然不出我所料,一去到唔駛等位我地叫o左幾碗麵,同埋幾碟小食我食果碗係香酥雞扖....先講o下個麵...唔錯,白色o既麵條,剛剛好,唔會太林有兩款湯底可以選,豬骨同牛肉,我個碗係牛肉湯...飲o左幾口,正!!!個湯有一種好獨特o既牛"so"味,d老火湯好夠火喉,好入味,我差唔多飲o西成碗個雞扖同一般o即炸雞扖隻炸法好唔同,香脆但不肥利,雞肉本身唔錯,醃到好入味,可能係太入味,有少少太鹹一般啦...我會選無咁多人o既時間再去

果然不出我所料,一去到唔駛等位

我地叫o左幾碗麵,同埋幾碟小食

我食果碗係香酥雞扖....

先講o下個麵...唔錯,
白色o既麵條,剛剛好,唔會太林

一般啦...我會選無咁多人o既時間再去
香酥雞扖
2009-08-14
香酥雞扖
2009-08-10 4 浏览
兩個 week 前同太座去幫襯...叫左以下食物..雞排麵 - 麵質地ok, 唔太冧, 湯底偏咸, 但雞排唔掂, 用左梳打粉醃...失敗. 感覺大雞大既BB雞好食d..豬手麵 - 麵評同上, 豬手有毛唔夠冧.薄荷綠茶 - 唔太甜, 幾清新, 唔錯埋單 $72...應該唔再來了.
兩個 week 前同太座去幫襯...叫左以下食物..

感覺大雞大既BB雞好食d..
豬手麵 - 麵評同上, 豬手有毛唔夠冧.
薄荷綠茶 - 唔太甜, 幾清新, 唔錯

埋單 $72...應該唔再來了.
2009-08-01
聽人講呢間『士林台灣麵』唔錯, 而且係openrice的元朗餐廳排名都好前下. 反正我都未食過, 今次咪去試下lor...點知... 我覺得一間好的餐廳係指會令人有再去的衝動, 想一去再去食ge...但係呢間野呢...我可以肯定咁同大家講"絕冇下次"lor就算一間食肆的野食整得再好食, 如果佢的服務態度係勁差的話, 我林大家就算食呀, 都食得唔開心lor...而且呢間店唔止係冇服務態度, 仲完全擺明唔理客人的要求...實行"你有你要求, 我有我原則!"傱來都唔知道一碗"牛肉湯"原來係咁值錢ga, 我都想幫我o個碗"淨湯"(完全冇味)的"豬排麵"加番d牛肉湯, 等佢唔好咁齋姐我叫個侍應姐姐俾d牛肉湯我又or倒d湯落我碗麵到... 點知...佢話要另外收錢...我唔係好記得話收幾多錢啦, around $5蚊到啦, 但係我覺得好奇怪lor, 點解個湯底要收錢???一問之下, 個侍應就話因為我冇係落單的時候. 話清楚要牛肉湯, 所以如果我而家想要呢, 就加錢lor, 佢冇辦法wor...聽完之後, 真係令人"O"左咀lor....咁有"原則"的餐廳實在太少見啦... 但係我想講呢, 試問對第

但係呢間野呢...我可以肯定咁同大家講"絕冇下次"lor

但係我想講呢, 試問對第一次黎的客人黎講, 我地又點知呢間野會有咁的要求呢!

佢咁做, 擺明係扼d未黎過的人啦!

更令人驚訝的係個老闆娘係我地張枱附近, 佢明知個staff咁對客人, 都冇阻止, 甚至係默許佢的行為, 好明顯"貴價牛肉湯"的收費政策係佢的主張啦...

講真呀, 呢度的野食係唔錯ge...但又未到非食不可的地步lor, 而且佢咁的服務態度, 相信長久落去都有問題啦...呢次食到一肚氣 係我的話, 就絕對唔會再黎啦
本身個湯係完全有味ga, 我之後咪齋食呢碗淨麵lor
"過橋餃子", 味道係唔錯ga...不過唔係話好特別lor
呢個係個fd食的"牛肉麵"
2008-08-01
  • "過橋餃子"
2009-08-09 34 浏览
昨日同男友去元朗, 差不多都5點幾, 仲未醫肚, 經過這間台式食店, 仲有下午茶時間就入去試下, 2人叫左2set下午茶,有一碗牛肉麵, 一碗香酥雞扖米線, 送2杯熱飲但加$2可飲台式凍飲, 另加一碟鹵水雜錦併盤$38, 埋單$98, 食下午茶都算貴, 但食物ok, 來試可叫香酥雞扖, 可口夠大碟, 牛肉麵份量太少, 得3舊牛肉, 凍飲1杯椰香奶茶1杯薑母奶茶大大杯可口, 整體值得可試, 全日免收加一, 可選下午茶時間試, 夜市食物價錢一樣但飲品照正常收費
2009-08-08
  • 香酥雞扖米線
  • 椰香奶茶
2009-07-23 10 浏览
琴晚收去, 返男友仔屋企前決定買外賣返去食...即刻就諗起呢間 "士林台灣麵", 一直未試過!去到, 見到舖位唔大, 大概得十張台左右, 不過都坐滿, 人流無停過!等外賣既時候, 不停見到有人走有人黎~由於我唔太肚餓, 所以淨係落左小小野試: 香酥雞扒飯 $27 鹵水併盤 $35 珍珠奶茶 $12 (淨買係 $16)食完之後, 感覺係: 香酥雞扒飯 - 讚!! 拎到返去竟然仲...脆!!! 大大碗!! 鹵水併盤 - 少彈!! 以呢個價錢, 份量太少~ 而且味道一般, 唔算太特別! 只係幾入味~ 珍珠奶茶 - 讚!! 奶茶好香, 珠珠好彈口, 愈飲愈想飲!!推推!! 同男友仔決定會再試其他品種 =.=v
琴晚收去, 返男友仔屋企前決定買外賣返去食...
即刻就諗起呢間 "士林台灣麵", 一直未試過!
等外賣既時候, 不停見到有人走有人黎~

由於我唔太肚餓, 所以淨係落左小小野試:
香酥雞扒飯 $27
鹵水併盤 $35
珍珠奶茶 $12 (淨買係 $16)

食完之後, 感覺係:

推推!! 同男友仔決定會再試其他品種 =.=v
2009-07-22
  • 香酥雞扒飯
  • 珍珠奶茶
2009-07-14 52 浏览
前晚已決定跟寶寶學完social dance之後落元朗黎個taiwan一日遊去完士林台灣麵 再去台北站,哈士林很久前食過一次,今次食番,真係覺得有點久違了既味道叫左一個香酥雞扒干拌麵同排骨麵香酥雞扒: 個份量真係好多,而且雞扒既油唔多,雞皮卜卜亂,雞肉質感唔錯,味道適中干拌麵: 由於小女除米線外,不太偏好湯麵,所以要了干拌麵.份量睇落較少,男仔食應該唔會太飽,但d汁同肉燥撈埋麵幾惹味,麵非常爽口,雖小女認為同區台灣麵既干拌麵味道較佳,份量亦較多,但呢度既麵都非常之唔錯排骨: 由於俾香酥雞扒對比下,自然失色不少,只算普寶寶對呢餐似乎都好滿意呀,佢對佢個湯麵都有正面既評價如果各位想黎呢度食野,小女推介香酥雞扒干拌麵.同埋平時食飯時段都需要等位好喇,下一站係台北站同南生圍
去完士林台灣麵 再去台北站,哈

士林很久前食過一次,今次食番,真係覺得有點久違了既味道

叫左一個香酥雞扒干拌麵同排骨麵

干拌麵:

排骨: 由於俾香酥雞扒對比下,自然失色不少,只算普

寶寶對呢餐似乎都好滿意呀,佢對佢個湯麵都有正面既評價

好喇,下一站係台北站同南生圍
干拌麵
排骨(豬扒)
香酥雞扒
2009-06-06
干拌麵
香酥雞扒
  • 香酥雞扒干拌麵
2009-07-13 11 浏览
以前一向都不喜歡吃豬腳,因為每一次吃都會弄到滿口污糟,但是有一次跟朋友來到元朗,經過千色廣場後面,看到一間小小的店舖但是門口卻人頭湧湧。嘿嘿,人都是有好奇心的,所以我跟朋友就上前去看看為什麼這麼多人站在出面,是不是因為發生了什麼奇事呢??上前一看發現每一個人手上都拿著一張小紙條,原來是食客仔來的適時,肚子餓了,就跟朋友一起進去嘗鮮。我叫了豬腳干拌麵,跟青蘋果綠茶,朋友叫了招牌牛肉麵跟珍珠奶茶,上菜很快,不用十多分鐘,WOW,豬腳很大件喔一咬下去很有口感,,淋到適中@O@!!!干拌麵上面的肉燥很香,很入味,和麵混在起食,很好食啊朋友也說牛肉麵的牛肉很淋,D根好食食好啊~湯底好好飲!青蘋果綠茶很好飲=﹏=酸酸甜甜的,不錯不錯,珍珠奶茶朋友說珍珠煙煙UNUN,幾好食,總括來說,價錢還算合理,食物品質很好。如果要說壞處的話,應該是容人太多了
以前一向都不喜歡吃豬腳,因為每一次吃都會弄到滿口污糟,
是不是因為發生了什麼奇事呢??
上前一看發現每一個人手上都拿著一張小紙條,原來是食客仔來的

適時,肚子餓了,就跟朋友一起進去嘗鮮。
我叫了豬腳干拌麵,跟青蘋果綠茶,
朋友叫了招牌牛肉麵跟珍珠奶茶,
上菜很快,不用十多分鐘,
WOW,豬腳很大件喔
一咬下去很有口感,,淋到適中@O@!!!
干拌麵上面的肉燥很香,很入味,和麵混在起食,很好食啊

朋友也說牛肉麵的牛肉很淋,D根好食食好啊~湯底好好飲!
青蘋果綠茶很好飲=﹏=酸酸甜甜的,不錯不錯,
珍珠奶茶朋友說珍珠煙煙UNUN,幾好食,
總括來說,價錢還算合理,食物品質很好。
如果要說壞處的話,應該是容人太多了
2009-07-12
  • 豬腳麵跟牛肉麵
2009-07-11 28 浏览
上個月廿八號同好友 Sal 去食 Lunch。記得上次既《毓民牛肉麵》唔係好岩我口味,於是想搵返一間好味既台灣食肆試下。所以就黎佐呢間《士林台灣麵》。今次食神開眼,比我地搵到間好野。第一碟到既係滷水併盤,好好味既豆腐、雞中翼、豬耳、雞腎、蛋、鴨舌。全部都好入味,好好食。只係鴨舌如果再稔少少就真係一個字兩個音:Perfect 喇。跟住黎既香酥雞扒飯,嘩… D 雞扒多到不得了,而且好好食。食時又唔會成口油。仲有,超多肉燥,都只係 $27,好抵呀!最後黎既香酥排骨飯就差佐少少喇。雖然排骨都好多,唔算鞋口亦唔會食到成口油,但係唔夠味。唔知係因為食完雞扒同滷水野之後先至食佢,所以覺得唔夠味,定係佢就係唔記得落味呢?加埋兩杯飲野,一共 $117。好抵食!更多圖片及有關網誌:http://hk.myblog.yahoo.com/stewart-too/article?mid=3427

加埋兩杯飲野,一共 $117。好抵食!

滷水併盤
香酥雞扒飯
2009-06-28
滷水併盤
香酥雞扒飯
2009-07-09 7 浏览
七月一日下午因為要趕睇710PM的變形金剛,所以五點九已經去食DINNER原來士林假日都係下午茶的一個麵加兩蚊就有一杯台式飲品我例牌叫的就係雞扒麵配牛肉湯底個牛肉湯底真係好好飲雞扒又超大塊, 兩個人都足夠SHARE牛肉麵就梗係好食啦, D牛肉炆得好夠林, 麵的份量唔算多, 但對我地來講, 剛好但稍嫌有時麵身偏硬, 需要花點力氣去消化環境 : 不論什麼時候 都係甘逼人, 想坐得舒舒服服就難了
原來士林假日都係下午茶的

一個麵加兩蚊就有一杯台式飲品

我例牌叫的就係雞扒麵配牛肉湯底
個牛肉湯底真係好好飲
雞扒又超大塊, 兩個人都足夠SHARE

牛肉麵就梗係好食啦, D牛肉炆得好夠林,

麵的份量唔算多, 但對我地來講, 剛好
但稍嫌有時麵身偏硬, 需要花點力氣去消化

環境 : 不論什麼時候 都係甘逼人, 想坐得舒舒服服就難了

2009-07-03 5 浏览
同個friend 2個女仔去食我: 酥炸雞扒米線 $27 + 凍朱古力珍珠奶茶 $15fd: 紅燒牛肉干拌麵 $29 + 凍香芋珍珠奶茶 $15total : 86先講牛肉麵D牛肉好"林" 一咬就開 即好夠味但食完牛肉再食D麵就冇乜味剩係食到D麵好有麵粉味~真材實科再請雞麵D雞好大碟我拎黎送麵之餘仲可以同個FRIEND SHARE 當小食食仲有剩timD雞真係好脆不過要食快D食到最尾2塊都開始有少少"林"可能我熱氣 食完個口有D損損地o既感覺再講D奶茶我杯朱古力好有茶味~好鐘意不過我個FRIEND話D色同味都係咖啡=口=至於杯香芋我冇試 不過我個FRIEND都飲得好滋味整體黎講~滿意~有機會會再去
同個friend 2個女仔去食

仲可以同個FRIEND SHARE 當小食食
仲有剩tim

D雞真係好脆
不過要食快D
食到最尾2塊都開始有少少"林"
可能我熱氣 食完個口有D損損地o既感覺

再講D奶茶