餐厅: 士林台灣麵
资讯:

2017-01-07 4762 浏览
今天跟朋友到了大棠看紅葉,看完紅葉後便下來元朗找東西吃。。。已經是三時多了,我們行到這間台灣麵稱霸的士林台灣麵。。餐廳外人頭湧湧,不少客人坐在店外食用。。。而且也要等位。。我跟朋友二人也緊等候數張枱才能夠入座。。。很好地我們能夠坐在室內,因為室內有空調看到這間餐廳也多次獲獎,而且也有多份報章為它訪問介紹。。難怪這麼多人都會慕名前來吧但是,我們吃完也覺得這間餐廳真是十分地道,而且價錢也十分實惠。。。所以下次再嚟元朗都會再來餐廳食品都是以台灣著名食物為主,如酥炸豬扒,酥炸雞扒,牛肉麵和各式各樣的小食,台灣特色飲品等等。。。。我們點了一杯飲品和兩個麵食這杯凍蜂蜜綠茶的確不錯有濃濃的蜂蜜味,而且飲起來的時候十分冰涼解渴這份酥炸雞扒份量十分多,而且酥炸得十分香脆可口而且這個炸粉跟一般炸物有點不同。。。這個會較為鬆脆,而且雞肉也是十分有肉質,有口感 會令人不停想再吃而且這個味道不會太重味精,所以不會覺得很鹹。。整個配合得十分好另外這個鹵水雞翼也做得相當出色。。。滷水汁十分濃厚,香濃而且雞翼也是大大隻咬起來會完全感到鹵水汁的味能夠融入雞翼當中。。。所以吃起來很惹味會令人不停上再吃的。。。這台灣士林麵
蜂蜜綠茶
我們點了一杯飲品和兩個麵食

這杯凍蜂蜜綠茶的確不錯
有濃濃的蜂蜜味,而且飲起來的時候十分冰涼解渴
酥炸雞扒
這份酥炸雞扒份量十分多,而且酥炸得十分香脆可口
會令人不停想再吃
鹵水雞翼
另外這個鹵水雞翼也做得相當出色。。。滷水汁十分濃厚,香濃
而且雞翼也是大大隻
會令人不停上再吃的。。。
士林台灣麵
這台灣士林麵線。。上面放了少許肉燥。。。這個湯底十分濃厚,味道不錯
而且這個麵線分量也是足夠的
麵線跟一般餐廳所吃的麵條有所不同。。。這個會較為煙韌,彈牙
所以吃起來的時候別有風味

這間餐廳整個感覺給我是這些食物真是令你感受到已回到台灣旅行所吃的小食一樣。。。很滿足
而且這個價錢十分抵食。。。唯獨是客人較為多,要花上點點時間來等候位置。。。。
2017-01-07
蜂蜜綠茶
酥炸雞扒
鹵水雞翼
士林台灣麵
  • 鹵水雞翼麵
  • 香酥雞扒麵
2017-01-04 330 浏览
因為唔係人人食牛,所以叫左豬手湯面, 豬手正呀, 好林好入味, 好多膠質, 每碗麵有3大舊!麵呢, 就是算係粗身GE 白麵條, 唔係我中意食果D 麵, 我覺得一般LA\湯底唔會咸/好勁味精, OK

湯底唔會咸/好勁味精, OK
2016-12-31 329 浏览
元朗數一數二排長籠嘅台灣餐廳,有幸經過無乜人入去試下。叫左牛肉麵,同茄子魯肉飯。牛肉麵湯底的確唔同,唔似外面味精湯,報導話廚師用20小時煲牛骨做湯底,可以信住先嘅。另外,茄子係唔錯,但魯肉飯很油,跟台灣嘅魯肉飯嘅油唔一樣,食唔出所謂台灣嘅味道。
2016-12-27 327 浏览
味道好普通,冇期待中好味,珍珠奶茶好台灣,感受到係用唔同粉開,個人其實味道與價錢不合,而麻辣金錢肚口感味道都冇想像中咁好,好可惜!!!!!!!!!!!!!!!!!
2016-12-22 363 浏览
兩星期前去左元朗既大棠睇紅葉, 行完就落返元朗搵好野食啦, 就搵著呢間台灣野, 改個名叫士林, 心諗都應該係台灣地道野黎既。入去叫左個紅燒牛肉麵, 的確食到地道既味道。湯底有陣中藥味, 落足哂料, 牛肉亦都超級入味, 成碗麵最一絕既真係個湯底, 所以食完碗麵都成碗湯飲哂, 真係好正, 值得一試。
2016-12-11 457 浏览
尋找了很久的牛肉麵一直都好想吃台灣味道的牛肉麵 在香港吃了很多間 平的貴的也找不到台灣的味道看到網上很多人推薦一間在元朗的牛肉麵雖然好遠都要來試試今次叫了牛肉麵和香酥雞扒飯牛肉麵沒有台灣的味道不過性價比算是不錯香酥雞扒飯有驚喜 炸得不油膩而且真的香脆不錯的一間台灣餐廳
尋找了很久的牛肉麵

不過性價比算是不錯
香酥雞扒飯有驚喜 炸得不油膩而且真的香脆
不錯的一間台灣餐廳
2016-12-11 3523 浏览
曾經, 放工叫外賣就立即想起你。 曾經, 迷上你的紅燒牛肉麵和炸雞扒加肉燥飯, 曾經,有人問我元朗有什麼必食好食, 我會二話不說的推介你。 曾經......這些都是曾經。近年與你見面的次數減少, 身邊亦出現不少對你負面評價的聲音, 令我有點難以置信。這夜, 我突然又想起你, 跟老公走了15分鐘的路程到達你門口, 驚訝昨日的人龍不見了, 可能是時間尚早吧, 不用排也不用等, 直接走到裡頭。 裝修過了, 也光亮了, 沒變的依然是站在收銀台前打點一切的老闆娘, 和台灣歌曲的播放。 餐牌也不用看, 直接把我們耳熟能詳的例牌落單。 紅燒牛肉麵 $53招牌紅燒牛肉麵是必叫的項目。 深紅色的湯底, 較為多油脂浮於面, 形成一層薄膜, 但味道不及之前的濃烈, 牛香味亦顯得一般, 比記憶中的味道稍稍變得遜色。 雖然這碗水準算是不錯, 但當你吃過之前的超濃味, 就知道什麼是最好, 什麼是貼近台灣的味道。 多條如2隻手指粗度的牛腱佔據碗內, 份量多得叫人滿足。 牛腱悶得軟嫩入味又富嚼口, 肥瘦均勻, 筋位更是腍軟得骨膠原澎湃, 不用怎咀嚼, 質素仍能保持到水準之作。 麵條是自家製, 較為幼身,

餐牌也不用看, 直接把我們耳熟能詳的例牌落單。

紅燒牛肉麵 $53

招牌紅燒牛肉麵是必叫的項目。

紅燒牛肉麵
麵條是自家製, 較為幼身, 挺身彈牙香口, 浸於湯內一段時間也不太糊爛。相比以前, 這碗牛肉麵的確教我有點點失望, 並非說不好食, 只是吃不到以前的味道而已。

香酥雞扒飯 $46

以前叫外賣, 總會另加錢多要份肉燥, 因為那美味程度撈飯是一流, 不過這次沒有額外加上, 因飯類已預先加入了肉燥和肉汁。 附送的肉燥份量都頗多, 鹹度不及以前那麼重手惹味, 像是為了健康飲食潮流而有所避忌般, 不過肉燥和肉汁始終為白飯添加動力。

香酥雞扒飯
主角雞扒炸得金黃, 保持香酥的特質, 雞扒連帶雞皮, 雞皮酥香鬆脆, 油份不多, 還附有蒜頭, 薑蔥的香味。 每件雞扒也有一定的厚度, 啖啖肉的, 仍有點肉汁未算很乾身, 可算是保持水準。

凍蜂蜜綠茶 $14

曾經有段時間非常迷戀珍珠奶茶, 但自從爆出塑化劑醜聞後, 幾乎與台式飲料成絕緣體。 是夜又勾起心癮, 於是叫了杯蜂蜜綠茶淺嘗。 表面浮起一層厚度白色泡泡, 頗為輕盈。 蜂蜜綠茶味跟台式杯裝飲品外賣店的沒太大分別, 微甜的蜂蜜跟淡淡茶味, 沒驚喜也沒意外。

凍蜂蜜綠茶
打著食台灣飯麵旗號的士林, 紮根元朗11年, 從前吃過士林都會非常口喝, 但那美味仍然是令人記掛, 仍然叫人回頭。 如今門庭若市的風光大不如前, 但仍然有不少人慕名而來, 亦有不少街坊的支持。

很久之前看過易老闆的電視訪問, 講述他如何為了麵店而犧牲了自己的健康, 時間和家庭, 卻贏得食客的一致讚賞, 贏得各方的口啤和認同。

回憶中, 曾經為你動容, 那些不變的紅燒牛肉麵和炸雞扒加肉燥飯, 活在我的曾經。

2016-11-18
2016-11-20 593 浏览
呢間嘢當初都ok,但而家越來越唔得,都食咗成十年,睇住佢質素一路下降。今日叫咗個排骨麵同雞扒麵,舊肉完全無肉味,個炸粉仲厚過舊肉最慘喺d座位,鋪位又逼張櫈又細不特止,仲要櫈背貼櫈背,想拉出張櫈企起身都唔得條走廊逼到d侍應自己都唔想行,喺你面前叫你借借,然後飛象過河咁遞碗麵俾你隔離個客成四五十蚊一個麵,仲衰過d街邊車仔麵

成四五十蚊一個麵,仲衰過d街邊車仔麵
2016-11-20 444 浏览
竟間鋪成日經過都好多人等候,前日終於決定等下試下係咪真係咁好味先^_^餐牌就是簡單的餐紙^_^食物價錢合理,晤算貴份量大,湯底香濃,面質彈牙!讚同我係台灣食過的味道一樣牛腩炆得十分入味,夠淋^_^豬手面,份量多,入味,^_^香酥雞扒,必食推介^_^香脆可口,肉質嫩滑,有肉汁。乾撈面較適合天氣熱時間食,十分開胃拼盤份量大種類多,抵食最後珍珠奶茶都是台灣風味。一定會再黎,正^_^
竟間鋪成日經過都好多人等候,
前日終於決定等下試下係咪真係咁好味先^_^
餐牌就是簡單的餐紙^_^
食物價錢合理,晤算貴
份量大,湯底香濃,面質彈牙!讚
同我係台灣食過的味道一樣
牛腩炆得十分入味,夠淋^_^
豬手面,份量多,入味,^_^
香酥雞扒,必食推介^_^
香脆可口,肉質嫩滑,有肉汁。
乾撈面較適合天氣熱時間食,十分開胃
拼盤份量大種類多,抵食
最後珍珠奶茶都是台灣風味。
一定會再黎,正^_^
2016-11-10 451 浏览
So nice to know that this place actually live up to its hype! I ordered the fried pork with rice and I must say IT'S UNBELIEVABLY CRUNCHY. Plating is not good of course, considering the price, but the taste: WOW. Their milk tea is quite pricey and just so-so. For the service, it's really surprising that the waitress actually can understand some english and even confirmed me the things ive ordered since there is no english menu and I only ordered through pictures. This is seriously a must try place esp if you live around the area.
2016-11-06 413 浏览
走入元朗拜會牛肉麵排名榜首位,見到门口人山人海,只好外賣品嘗!湯底落足工夫,两大塊條牛根腩,已夠牌頭。牛肉做到鬆軟,入囗溶化。对比台湾,味道不算太濃,没有膠口感覺,可能調較適合香港人口味。因為外賣,拉麵軟硬度就不能下評語!其它兩款小吃,猪手和炸雞件不過不失。
其它兩款小吃,猪手和炸雞件不過不失。
2016-11-05
外卖自取
  • 紅燒牛肉麵
2016-10-30 345 浏览
今日同我最愛食好西,我介紹左最愛黎到呢度,好耐之前食過,今次再黎,真心,如果講好食的台灣野,我大把推介,未到呢間一黎到就有茶飲,好驚喜個茶唔係普通茶餐廳的茶,係紅茶,好有茶味,好飲第一道上的係炸尤魚,因為我最愛話有好多酒樓都冇得食所以叫。炸得一般,個炸皮同埋尤魚分離,我心目中係想要酒樓個種金黃色的,皮同肉係痴埋,唔分開,但佢唔係。之後黎左個牛肉麵,唔差仲有鹽酥雞扒面,我最愛覺得個雞冇咩味,得個炸字,我就覺得還可接受。整體來說唔係差,但我已經食過其他更好食的台灣面,所以相比起呢間算係普普通通,冇驚喜。三碟野埋單$141PS 阿姐姐漏左碗面好耐,催第二次先同我跟(當時非好繁忙時段),所以服務有待改善,最後由落單到上齊所有野要30分鐘。
之後黎左個牛肉麵,唔差
2016-10-25 574 浏览
首先,說說環境,室內坐滿了,我們坐室外,10月天氣,還那麼熱,救命!我試了友人一塊炸雞排,外脆,肉質乾濕適中,很好味一點兒粉嘅感覺也沒有!整件吃下我本人很愛辣,點了酸辣豬腳麵。湯底好醒胃,辣度唔算辣;豬腳好軟,啖啖肥美,今天係blue Monday, 來一杯玫瑰花紅茶,有助舒緩情緒!杯底有玫瑰花乾,把紅茶和玫瑰花乾攪拌後,味道不錯!正体食物飲品都好,秋冬天才坐室外吧!P.S. 有隻螞蟻在桌子上走來走去,店員要多加注意衛生!
雞排飯
我試了友人一塊炸雞排,外脆,肉質乾濕適中,很好味
一點兒粉嘅感覺也沒有!整件吃下
酸辣豬腳麵
玫瑰花紅茶

正体食物飲品都好,秋冬天才坐室外吧!
P.S. 有隻螞蟻在桌子上走來走去
,店員要多加注意衛生!
2016-10-24
$52.5 (晚餐)
雞排飯
酸辣豬腳麵
玫瑰花紅茶
2016-10-24 437 浏览
夜晚揾野食, 圍住富盛大廈行咗個圈, 見到e間好多人食, 於是試下.室內有10張四人檯左右, 門口又擺咗12張摺檯, 全部都坐滿!餐單有三分一係飲品, 食物款式唔算多.叫咗, 有六樣食物, 分別係: 蛋, 雞翼, 豬耳, 鴨舌, 雞腎, 豆腐.每款外表都好靚, 但食落冇咩味, 失望.只有豬耳較好, 爽口脆身, 食唔停口.仲有, 面和雞分碟上.面身比較粗, 偏淋, 湯頭好清.香酥雞非常酥脆, 唔乾身, 唔太咸.同埋, 飯的份量頗多.豬手有3大舊, 口感好Q, 容易咬開.滷肉味道似梅菜豬肉, 突然好港式.加$12有台式飲品, 凍飲多$2.要咗最基本的, 少甜, 味道正常.四分一杯係泡, 飲得唔夠喉.另外珍珠太淋, 冇咩咬口.

餐單有三分一係飲品, 食物款式唔算多.
叫咗[滷水拼盤], 有六樣食物, 分別係: 蛋, 雞翼, 豬耳, 鴨舌, 雞腎, 豆腐.
每款外表都好靚, 但食落冇咩味, 失望.
只有豬耳較好, 爽口脆身, 食唔停口.
滷水拼盤
仲有[香酥雞扒面], 面和雞分碟上.
面身比較粗, 偏淋, 湯頭好清.
香酥雞非常酥脆, 唔乾身, 唔太咸.
香酥雞扒面
同埋[豬手滷肉飯], 飯的份量頗多.
豬手有3大舊, 口感好Q, 容易咬開.
滷肉味道似梅菜豬肉, 突然好港式.
豬手滷肉飯
加$12有台式飲品, 凍飲多$2.
要咗最基本的[珍珠奶茶], 少甜, 味道正常.
四分一杯係泡, 飲得唔夠喉.
另外珍珠太淋, 冇咩咬口.
珍珠奶茶
2016-10-24
香酥雞扒面
豬手滷肉飯
珍珠奶茶
  • 香酥雞扒麵
2016-10-16 349 浏览
和男友特登搭車入元朗食牛肉麵。估唔到咁多人,舖外面擺放多張枱,但仍然有好多人,排隊等候。等左大約半個鐘就有位,我地叫左牛肉麵,豬手同魷魚鬚。牛肉麵質"in un"彈牙,好有口感,牛肉連筋位置,除左有牛肉咬口,筋部位置都好滑。不過湯底唔夠濃,如果再濃味啲,會更加好味!豬手非常入味,又夠淋身!豬手皮黏住筷子,完全感受到骨膠原既威力。魷魚鬚鬆脆可口,略嫌炸粉多左啲。
和男友特登搭車入元朗食牛肉麵

估唔到咁多人,舖外面擺放多張枱,但仍然有好多人,排隊等候

等左大約半個鐘就有位,我地叫左牛肉麵,豬手同魷魚鬚
不過湯底唔夠濃,如果再濃味啲,會更加好味!
豬手非常入味,又夠淋身
!豬手皮黏住筷子,完全感受到骨膠原既威力
魷魚鬚鬆脆可口,略嫌炸粉多左啲。
2016-10-15