今日去咗油塘大本型攞嘢,想同朋友食埋晚餐,好耐冇食台灣嘢,墾丁茶房之前都食過幾次,都唔錯,於是就同朋友一齊再食呢間😆古法生炒牛肉飯 ($52)Fried Rice with Minced Beef- 炒飯份量超足,好大碟,兩個人share加碟小食都夠- 牛肉都幾多,幾乎啖啖都食到,好滿足- 加搭埋啲蔬菜好夾,唔會好Dry,淨係得飯同肉,成個口感層次豐富咗鹽酥雞排(配肉燥飯) ($57)Deep-fried Chicken Fillet (with Taiwanese Minced Pork Rice)- 鹽酥雞排炸得超級香脆,外脆內嫩,外皮識落卜卜脆,雞肉都好新鮮,唔會太老- 同埋職員有提供七味粉、梅子粉、海苔粉俾我哋自己調味- 台式肉操飯好惹味,肉燥味道調較得啱啱好,鹹鹹香香,仲有半隻滷蛋同啲青豆,令人食唔停口凍台式珍珠奶茶(加$8)Iced Moll Tea with Pearl Tapoica- 加$8就飲到杯珍珠奶茶,質素正常,性價比都算唔錯- 糖漿係另上,可以睇返自己需要調教甜度- 珍珠比起其他台式嘢飲店偏軟,但都okay

古法生炒牛肉飯 ($52)
Fried Rice with Minced Beef
- 炒飯份量超足,好大碟,兩個人share加碟小食都夠
- 牛肉都幾多,幾乎啖啖都食到,好滿足

鹽酥雞排(配肉燥飯) ($57)
- 同埋職員有提供七味粉、梅子粉、海苔粉俾我哋自己調味

凍台式珍珠奶茶(加$8)
- 加$8就飲到杯珍珠奶茶,質素正常,性價比都算唔錯
- 糖漿係另上,可以睇返自己需要調教甜度
- 珍珠比起其他台式嘢飲店偏軟,但都okay
鹽酥雞排(配肉燥飯)
古法生炒牛肉飯
凍台式珍珠奶茶
2020-10-31
鹽酥雞排(配肉燥飯)
古法生炒牛肉飯
2020-09-29 395 浏览
來台式餐廳,點一個套餐,特色滷水拼盤,有滷水雞翼,鴨肉,豆腐及蘿蔔配香菇肉燥飯,飲品有凍蜂蜜紅茶 ,配一客煎餃子小食,再加多個蚵仔煎。滿心歡喜的等侍應端上來的食物, 馬上起筷, 怎知鹵水味道未如理想😦, 只有鹹味,有點失望! 而煎餃子似煎好放涼了一段時間,咬一口餃子邊挺硬 ,想怎樣呢😒?! 香菇肉燥飯及蚵仔煎味道尚算正常。食店真的要用心改善一吓喇!

見到餐廳好多人,環境又幾舒服,但係好多差評😂但想食面,照去試左。紅燒牛肉麵,合格既,似茶木。牛肉有6舊,都幾足料,同夠淋。蛋就半隻熟蛋,有好過冇。原來湯底都ok,睇完啲相之後揀咗蕃茄味,因為都唔好諗會有咩藥材味😂面都好大碗,唔太好咬。鹽酥雞配肉燥飯。炸雞扒變炸雞髀,炸得幾靚,肉質唔鞋。肉燥就太少,撈飯食兩啖都完,配熟蛋。最後,蚵仔煎同平時食開嗰啲唔同,夾出嚟冇拉住漿住既感覺,冇生菜、少乾。不過蚵仔都唔算太少。

成日經過見到無咩人食,都估到伏伏地。本身呢個價錢都無咩期望,唔預佢有幾好食,但無諗過咁難食,難食到要寫差評(焗住打夠200字先比到差評。。。。。。)1)牛肉麵難食,牛肉硬,麵劣質一餅野咁,質素同平價food court差唔多2)台灣腸難食,$21得幾片,加埋等如一條3)珍珠奶茶唔係台式,係港式我懷疑話好食既人可能收左錢/未食過正常台灣菜/對食物要求好低各位想食台灣菜,唔好貪方便/貪平,坐車出去食好過

2)台灣腸難食,$21得幾片,加埋等如一條
3)珍珠奶茶唔係台式,係港式

各位想食台灣菜,唔好貪方便/貪平,坐車出去食好過
外卖自取
2020-08-30 239 浏览
上次去完西班牙.......餐廳,今次去台灣墾丁😅(去唔去旅行唯有帶自己去下唔同地方名嘅食肆啦😜) 食肆裝修好光猛,好有陽光☀️嘅感覺,座位都寬敞舒服,不過食物款式就略為小咗啲😌我們點咗兩個主餐👉🏻台洋焗豬扒飯🐷:味道唔錯,豬扒好嫩滑,最鍾意佢個汁,茄汁加芝士,好好味😋👉🏻秘製紅燒牛肉湯麵:牛肉好”林”,個湯叫咗原味,因為囡囡都食,唔想太濃味,但都唔錯喎,下次可以試蕃茄湯😊🥂➕$3有兩杯冷/熱飲,當然係飲我們的至愛;凍朱古力 & 凍奶茶啦,滿足透心涼嘅一餐😉

我們點咗兩個主餐

2020-07-12 194 浏览
周六晚上8点钟到处都要排队,这家位置都有隔板隔开,不需要排队, 坐两边的不能面对面坐着,只能坐在同一侧 。 菜单的种类还是很丰富,小吃炒菜牛腩汤都有,目前有推荐菜蚵仔煎30一份。 点了一份蚵仔煎,台湾常见的盐酥鸡,配卤肉饭,还有七味鱼饼串。 小吃和蚵仔煎上来的很快,盐酥鸡等了一会。 鱼饼串是凉的,加了日式酱汁和干鱼丝,味道很一般。 蚵仔煎的味道正常,分量也不小。盐酥鸡没有太多的味道,原味的,卤肉饭配了半个卤蛋还有蔬菜,味道还不错的。
2020-05-22 325 浏览
油塘大本營的墾丁茶房,台灣菜。墻裂推薦台式肉燥飯,48HKD可以吃飽,味道還不錯,是整個餐廳最便宜的飯,還可以自選冷飲或者熱飲,性價比這麼高的餐廳,在大本營也沒幾間了~旁邊是譚仔米線,也非常火爆,但是米線有點吃不飽要吃飽,要好吃,要便宜,台式肉燥飯不二之選~
油塘大本營的墾丁茶房,台灣菜。

要吃飽,要好吃,要便宜,台式肉燥飯不二之選~
台式肉燥飯
台式肉燥飯
2020-05-14 289 浏览
我同女友去咗魔鬼山行山,玩完之後時間都係下午3點幾,晚飯Book咗成8點,所以在油塘大本營個商場搵少少野食。見到有間叫墾丁茶房嘅餐廳,有做下午茶,好平,就入去試下。環境都OK,叫做有啲Sofa位同卡位,不過疫情關係,卡位都要坐埋一邊。下午茶餐選擇主要都係台灣野,有肉燥飯、台灣香腸同鹽酥雞等。但有部份食物已經賣哂。我地兩個都係叫同一個餐,我要迷你香菇肉燥飯,女友就要肉燥米粉。味道都可以啦。飯會配啲豆粒唔錯。至於香葉鹽酥雞就普普通通,比較乾身,但份量都多,一碟都有5、6件。街坊台菜來説,都值得好評嘅。只係$34仲包凍飲!btw店員看似好兇,但其實都幾好禮,知客要乜👍。
2020-05-10 254 浏览
今日同爸媽落去食個下午茶 未到2:30我哋已經排緊隊 我地排第二個 前面有兩夫婦佢地有五個人 咁岩有兩個人walk in 點知佢就派飛比佢地 於是我地就同佢反映番我地一直排緊隊 佢就照比飛我地 一臉嫌棄麻煩樣 到入坐個陣 又係咁 完全無視我地 我地話佢 佢又話一個跟一個 到底佢知唔知我地排緊隊 頭先同佢講 佢又唔去了解 仲問我地咁仲入唔入 宜家咩態度呀 錯完一次又一次 都唔覺得自己有問題 未食野都成肚氣 唔會有下次 真係好嬲 仲好意思話黎食野定聊交嗌 咁唔情願番工既咪唔好做囉

2020-02-23 876 浏览
好久沒來油塘這邊最近要來這邊上課,所以課後就在大本型找吃的~~正好見到這家台式食店,餐牌選擇都算OK,就來試試啊!為迎合店名「墾丁茶房」裝潢以藍白色為主調不過店舖略為殘舊,布藝座位帶點泛黃雖然個人不是潔癖,但對於座位的cushion有點髒就感覺不太舒服!點餐方面,我選擇了鹽酥雞排湯麵,加$8配珍珠奶茶~老公欖角牛肉章魚雞粒煲仔飯跟餐要熱蜂蜜紅茶鹽酥雞排湯麵,湯底可選原味﹑蕃茄或麻辣我就選蕃茄湯底啊!湯麵的賣相一般,加了豆角粒及半邊蛋做配菜蕃茄湯底的酸味都足夠,應該是茄膏 / 茄醬煮成,湯底沒鮮茄香~麵質帶點嚼勁,都OK的!半邊蛋幾乎熟透,做不到溏沁蛋的效果啊!雞排幾大塊,並附上3隻不同口味的味粉供食客自行添加,有七味粉﹑梅子粉及海苔粉!梅子粉味道酸酸甜甜的,幾特別~~雞排炸得都算香脆,但外層不夠鬆化,幸好肉質不會太乾身!欖角牛肉章魚雞粒煲仔飯老公想食煲仔飯就由他點來吃吧~當然是意料之內的像快餐店賣的煲仔飯一樣賣相普通飯粒不算好乾身,但材料都算充足!凍珍珠奶茶,竟然是沒加冰的!而且甜度可按個人口味由自己添加糖漿!茶香雖不算特別香,但都合格,都滑身,味道不會澀~~珍珠都幾煙韌,不會過硬或過
好久沒來油塘這邊
最近要來這邊上課,所以課後就在大本型找吃的~~
正好見到這家台式食店,餐牌選擇都算OK,就來試試啊!

為迎合店名「墾丁茶房」
裝潢以藍白色為主調
不過店舖略為殘舊,布藝座位帶點泛黃

點餐方面,我選擇了鹽酥雞排湯麵,加$8配珍珠奶茶~
老公欖角牛肉章魚雞粒煲仔飯
跟餐要熱蜂蜜紅茶

鹽酥雞排湯麵
鹽酥雞排湯麵,湯底可選原味﹑蕃茄或麻辣
我就選蕃茄湯底啊!
湯麵的賣相一般,加了豆角粒及半邊蛋做配菜
麵質帶點嚼勁,都OK的!
半邊蛋幾乎熟透,做不到溏沁蛋的效果啊!
鹽酥雞排
味粉
梅子粉味道酸酸甜甜的,幾特別~~
雞排炸得都算香脆,但外層不夠鬆化,幸好肉質不會太乾身!

欖角牛肉章魚雞粒煲仔飯
老公想食煲仔飯就由他點來吃吧~
當然是意料之內的像快餐店賣的煲仔飯一樣
賣相普通
飯粒不算好乾身,但材料都算充足!
凍珍珠奶茶
凍珍珠奶茶,竟然是沒加冰的!
而且甜度可按個人口味由自己添加糖漿!
茶香雖不算特別香,但都合格,都滑身,味道不會澀~~
珍珠都幾煙韌,不會過硬或過稔
只是稍嫌泡沫層太厚!
熱蜂蜜紅茶
熱蜂蜜紅茶,老公說味道夠香甜!

雖然油塘幾乎沒台式食店,這家餐廳可算是唯一的
但食物質素實在一般
所以週末近7pm的晚飯時段也沒什麼人候位呢~
個人也沒有什麼渴望去試第二次呢!
2019-12-07
2020-02-07 270 浏览
🍙等待時間:中午平日極多人,要早少少,等左十五分鐘先入得。🍔室內環境:清新台式風格,俾讚,坐位都坐得舒適。🍰服務質素:侍應算勤快,但有時中午太忙可能照顧不周,要彈佢廚房整野食真心慢。🔺用餐簡評:叫左個滷肉飯配鹽酥雞扒,要俾讚佢有三款粉俾自己任落,好有滿足感,雞扒亦算炸得香脆可口既,糖心蛋質地ok,略厭滷肉飯普通,唔夠濃郁,但欣賞佢有加入青豆,增加健康感覺,亦冇咁掛。🔹總括來講:中矩,但油塘算上等。
🍙等待時間:中午平日極多人,要早少少,等左十五分鐘先入得。

🍔室內環境:清新台式風格,俾讚,坐位都坐得舒適。

🔹總括來講:中矩,但油塘算上等。

2020-01-23 297 浏览
這晚到油塘大本營商場購買點物品,逛著逛著見這間來自台灣的墾丁茶房,不用等位的期間決定入座,店內環境不錯的,亦頗多座位,天花有一個個透明波波吊飾,的確幾靚的。點了個紅燒牛肉蕃茄湯牛肉麵配一杯珍珠奶茶,意想不到的失望呢!牛肉麵好硬呢!感覺沒煮到位,麵質和外邊的牛肉麵不太一樣,有點上海麵的感覺⋯⋯立馬通知店員碗牛肉麵的麵太硬了,店員也有禮貌的收起說幫忙更換,隔了一會,再來的是煮得比較軟身的,店員説有翻煮了麵,服務也可以的,牛肉不算太淋身,味道也一般般,確實是有點小失望的。而杯珍珠奶茶是不錯的,糖水是有小杯子裝上,給予客人因應不同需求自己添加,這點是貼心的。下次再吃要選另一款菜式呢。

牛肉不算太淋身,味道也一般般,確實是有點小失望的。

下次再吃要選另一款菜式呢。
2020-01-02 306 浏览
某天晚上到台灣墾丁茶房吃台灣菜,安排到舒適的梳化位置坐,之後叫了一個鹽酥雞飯及花膠雞煲,兩個都有配菇飯,食物味道鹽酥雞有幾款粉可以加味,分別是梅子粉,七味粉及海苔粉,梅子粉有酸酸甜甜既感覺,挺特別的,七味粉就小小辣,香菇肉燥飯味道是可以的。但朋友吃的花膠雞就極差,花膠比橡膠還硬,最後咬不到放棄了..同樣是雞肉,煮法不同,不明白為什麼會相差那麽遠,而且湯也很咸,有待改善啊。飲品叫了香芋珍珠奶茶甜度可以自己決定自己倒糖漿。另一杯蜂蜜紅茶味道也不錯。

2019-10-27 464 浏览
星期六去油塘,唔知食咩,亂入呢間台式茶室,叫了兩個招牌套餐,一個滷味配魯肉套餐,另一個酥炸雞扒魯肉套餐。只能夠話,呢間餐廳好伏,食完喊三聲 😢😢😢一上菜,賣相已經扣晒分,滷味套餐睇相排到整整齊齊,但上枱啲豆腐、雞翼、鴨胸、蘿蔔好似打風咁撈埋一堆,毫無誠意!味道普通過普通。套餐配珍珠奶茶,糖水係分開的,呢個飲法好新鮮,乜珍珠奶茶唔係連糖水及冰一齊調出來咩,點解會變咗港式奶茶?!個珍珠奶茶仲要淡而無味,一啲茶香都冇 😡酥脆雞扒淨係食到炸粉,又勁多油!個魯肉飯,一啲都唔正宗,罐頭五香肉丁都好味過佢!👎🏻👎🏻

酥脆雞扒淨係食到炸粉,又勁多油!

個魯肉飯,一啲都唔正宗,罐頭五香肉丁都好味過佢!👎🏻👎🏻

2019-10-26
午餐
2019-09-24 415 浏览
星期六去藍田商場行街,去咗墾丁茶房食下午茶,食客唔多,佢裝修唔錯,雅潔清新叫咗個公司三文治配炸地瓜送凍蜂蜜紅茶公司三文治都幾多配料,有應有嘅生菜,番茄,火腿,煎蛋,仲有煎香嘅雞件,味道都唔錯,醫飽肚仔佢配菜係炸地瓜,即係番薯,地瓜都好新鮮,好香甜,如果可以炸得再脆D就更加好但係杯凍飲就失色咗啲,因為佢個茶比較淡,而且蜂蜜味唔夠多,不過反正係送嘅飲品,就冇乜所謂,清甜解渴都ok嘅咁多樣都係$41,抵啦掛
叫咗個公司三文治配炸地瓜送凍蜂蜜紅茶
咁多樣都係$41,抵啦掛