2021-07-20
老老實實都幾估唔到佢負評都幾多~整體都係離唔開「食環境勝於食物水準」~但早幾日我去食午餐個人認為佢不至於此bor 🤔🤔唔講食物,先講嘢飲先~一飲就知佢地係用「杉養蜂園」嘅🍊柚子蜜~平時屋企有飲開,一飲就知就係個種清香嘅果蜜味~證明佢地係飲品方面都冇「揸流攤」先~唯一唔好就係支紙飲管,攪2下已爛,不如走飲管好過~「美人框飯御膳」框飯揀左「蒲燒鰻魚飯」&「蟹肉三文魚子框飯」配天婦羅🍤~先講前菜刺身沙律🥗同冷豆腐~刺身沙律用上柚子醋香汁,上面2塊魚亦都好新鮮~切嘅厚度亦都剛好,配搭起上嚟非常開胃~至於冷豆腐用上日式萬能醋調味~豆香味濃,一樣都係0失敗嘅開胃小菜~但如果比我整我會搭配埋青瓜絲,會再清爽d~天婦羅🍤質素就中規中矩,唔會覺得得佢地先會做到嘅水準~一般稍有水準嘅日本餐廳都可以做到甚至更好~到重點嘅框飯,飯底已有醬油調味,比較煙韌軟熟~我鐘意嘅味道,一嚟我鐘意食「軟飯😜」,二嚟我有時係屋企都會咁樣煲飯,但偶有失敗會過鹹,但佢調味我就覺得啱啱好喇👍🏻👍🏻至於飯面嘅鰻魚同蟹肉三文魚子~前者燒到剛好,夠曬軟滑~後者鮮度十足,蟹肉三文魚子都冇腥味,撈飯一流~整體嚟講,我覺得呢個「美人框飯set
整體都係離唔開「食環境勝於食物水準」~
但早幾日我去食午餐個人認為佢不至於此bor 🤔🤔
唔講食物,先講嘢飲先~
一飲就知佢地係用「杉養蜂園」嘅🍊柚子蜜~
平時屋企有飲開,一飲就知就係個種清香嘅果蜜味~
證明佢地係飲品方面都冇「揸流攤」先~
唯一唔好就係支紙飲管,攪2下已爛,不如走飲管好過~
框飯揀左「蒲燒鰻魚飯」&「蟹肉三文魚子框飯」配天婦羅🍤~
先講前菜刺身沙律🥗同冷豆腐~
刺身沙律用上柚子醋香汁,上面2塊魚亦都好新鮮~
切嘅厚度亦都剛好,配搭起上嚟非常開胃~
至於冷豆腐用上日式萬能醋調味~
豆香味濃,一樣都係0失敗嘅開胃小菜~
但如果比我整我會搭配埋青瓜絲,會再清爽d~
天婦羅🍤質素就中規中矩,唔會覺得得佢地先會做到嘅水準~
一般稍有水準嘅日本餐廳都可以做到甚至更好~
到重點嘅框飯,飯底已有醬油調味,比較煙韌軟熟~
至於飯面嘅鰻魚同蟹肉三文魚子~
前者燒到剛好,夠曬軟滑~
後者鮮度十足,蟹肉三文魚子都冇腥味,撈飯一流~
整體嚟講,我覺得呢個「美人框飯set」,出事與否係好睇你個人點配搭~
「美人」定「醜女」就睇你點揀喇~
「清酒(結)味噌燒銀鱈魚」
🌟推薦之作!本以為會味噌味偏濃,但出奇地淡口,食得出有淡淡嘅酒糟甘甜味,唔會比味噌味遮蓋~
淡口嘅調味其實好危險⚠️,塊銀鱈魚新唔新鮮一試就知,冇得呃~
但佢做到👍🏻魚鮮味燒得亦剛好,魚肉嫩滑油份足~
配飯食又係一流,值得一提係配菜嘅「柚子蘿蔔漬物」
平時好多會配沙律醬比你,但佢轉用自家調配漬物~
絕對夠曬心機同誠意,銀鱈魚偏淡口配白飯食多幾啖會覺得寡~
但呢個時間食蘿蔔漬啱啱好😋柚子清香蘿蔔甘甜爽口,繼續挑起你嘅食慾,不留一粒飯話都冇咁易~