2013-11-18 248 浏览
今日跟老公返工,所以要食飽飽先,雖然我都係坐咩都唔駛做。我成日都俾佢美麗既外表吸引好想食,但老公又話食過唔好食,所以一直都未食過呢間。今日先食早餐老公就話佢早餐都ok,所以入左黎食。地方好闊落,坐得幾舒服。煎雞扖拼蛋奶油豬略嫌少牛油,得中間一小圈,不過底面都咁脆。雞肉夠滑,蛋係我鍾意既滑蛋,但食落油左少少,好唔健康既感覺。
今日跟老公返工,所以要食飽飽先,雖然我都係坐咩都唔駛做。

地方好闊落,坐得幾舒服。
煎雞扖拼蛋
2013-11-16
$27 (早餐)
2013-06-28 116 浏览
再次跟家人到附近的台式餐廳品嚐台灣食品,這次是吃晚餐! 由於時間快到傍晚六點,所以餐牌已轉晚市套餐。餐牌的選擇不算太多,加上不太口喝的關係,只單叫了食物。這個時間客人數量較少,所以這次等了約五分鐘食物終於上桌了。 先來的是海苔肉鬆海鮮炒飯,嗯,我看到有兩粒蝦、蟹柳、青豆、肉鬆及炸魚旦炒成,整體吃起來甜甜的(因為有肉鬆),味道還是可以的,但飯有點乾和硬,吃落有點涸喉。而家人吃的是香酥豬小排湯麵,麵少了點,而且味道有點鹹,豬排都幾軟,有點像吃麥樂雞的感覺,個人覺得味道蠻不錯喔!整體食物感覺不錯,氣氛不錯!! 但可能香港沒太多這類型的食點,覺得價錢有點貴。
再次跟家人到附近的台式餐廳品嚐台灣食品,
這次是吃晚餐!
墾丁茶房
由於時間快到傍晚六點,
所以餐牌已轉晚市套餐。

餐牌的選擇不算太多,
加上不太口喝的關係,只單叫了食物。

這個時間客人數量較少,所以這次等了約五分鐘食物終於上桌了。
海苔肉鬆海鮮炒飯
先來的是海苔肉鬆海鮮炒飯
嗯,我看到有兩粒蝦、蟹柳、青豆、肉鬆及炸魚旦炒成,
整體吃起來甜甜的(因為有肉鬆),味道還是可以的,
但飯有點乾和硬,吃落有點涸喉。

而家人吃的是香酥豬小排湯麵
香酥豬小排湯麵
麵少了點,而且味道有點鹹,
豬排都幾軟,有點像吃麥樂雞的感覺,個人覺得味道蠻不錯喔!
整體食物感覺不錯,氣氛不錯!!

但可能香港沒太多這類型的食點,覺得價錢有點貴。
题外话/补充资料: 這裡的店員有時會因為傾計而看不見顧客示意落單,只要舉手時間耐一點就看到!
2013-06-22
2013-06-10 76 浏览
當日我同朋友去到佢屋企樓下商場的墾丁茶房,本黎以為一般茶餐廳,坐低叫咗兩份常餐,點知食落都OK喎,件豬扒好正,食物送到枱上重係熱既,柸奶茶好香好滑, 已經好少茶餐廳Keep到呢個水準. 有時間可以再去.
题外话/补充资料: 同時想一提的, 係我地進食期間, 有兩個媽咪同時推住BB車入黎,就係通道傍邊坐低, 同時就有個店員, 好有禮貌咁請佢地轉移去接近牆邊的廳枱, 並且解釋因為會阻礙通道, 同時上菜時亦對BB構成危險, 結果, 其中一位媽咪馬上發難, 講咗一大輪不知所謂既說話,之後就離開咗. 老實講, 人地都係打工啫, 使唔使咁呀!! 人地又冇得罪你, 直投好似黑社會攪事咁!! 個店員真係值得一讚, 係咁情況下都一直忍住, 俾我就報警等警察處理, 可能佢唔想攪到期客人而影響生意啦!
2013-06-06
2013-05-13 65 浏览
有一日星期五,訓到太陽係個頭殼頂到先識起身,見dayoff冇野做,就同rmmate出去搵好野食^^因為之前黎過田景見過呢間墾丁茶房好似幾得,於是就去試下!間既門口放左架好代表到台灣既電單車,幾趣緻!入面啲裝修好靚、又寬敞,環境真係比滿分!揀左張有梳化位既枱坐,抬頭既燈飾...有lunch set ,都幾抵,仲有學生可以減$5 添啊!所以就食lunch set啦,個人好鍾意食台灣既肉燥飯!所以就叫左個:配埋杯可能病完無耐,覺得個雞排有啲油膩得濟。不過點得盬酥都預左係咁...我就覺得佢呢個同出面啲茶餐廳夜晚果啲小菜無咩分別,正正常常pass咁啦而個肉燥飯呢,好味,不過太少肉燥啦不過不失啦,下次都想試下其他野!題外話(angry位)1)揮手勁耐都冇人同你落單 因為我地坐係角落位? 但明明我好似都見到啲waiter望過黎!果個時段仲要冇咩客人......仲有坐係角落都唔係一個可以解釋既理由,間鋪咁大照道理應該周不時留意下四周有冇客人揮手,唔係既話真係想比啲客人x咩(2)一落完單佢地就即刻比張bar code 飛比你,心諗:咁快,咁於是就叫個waiter黎同佢講返我地係學生啦,但啲waiter係

因為之前黎過田景見過呢間墾丁茶房好似幾得,於是就去試下!
間既門口放左架好代表到台灣既電單車,幾趣緻!
入面啲裝修好靚、又寬敞,環境真係比滿分!

揀左張有梳化位既枱坐,抬頭既燈飾...
有lunch set ,都幾抵,仲有學生可以減$5 添啊!
所以就食lunch set啦,
個人好鍾意食台灣既肉燥飯!所以就叫左個:
配埋杯

而個肉燥飯呢,好味,不過太少肉燥啦

不過不失啦,下次都想試下其他野
!
題外話(angry位):
(1)
揮手勁耐都冇人同你落單

果個時段仲要冇咩客人......
仲有坐係角落都唔係一個可以解釋既理由,

(2)
一落完單佢地就即刻比張bar code 飛比你

心諗:咁快,咁於是就叫個waiter黎同佢講返我地係學生啦,但啲waiter係處理唔到要叫個大粒既姐姐出黎......
個姐姐一行埋黎就好大聲咁講:「學生優惠要係落單前講架,依家落左單就搞唔到架啦,不過依家可以比返個九折你地,等陣埋單出示返學生證啦!」態度差劣

我地都係想問下姐...

本黎諗住有$5學生優惠,但原來要係落單果陣已經要佢講「我係學生」!
而menu上係無任何字眼提示!
個姐姐eq真係好低,係一名燥底之人,食飽走去埋單都見佢發火罵啲同事:「唔好挑戰我既底線!

ummm第一次黎試,就真係唔係幾好印象......
2013-04-19
2013-04-21 63 浏览
今日夜晚8:00左右同一家人落樓下食飯,入到去我地六個人我一份menu都算,我地order左三份鐵板牛加多份焗豬飯,點合落完單過左差唔多10分鐘有多女人走埋黎話鐵板牛賣晒,我返其他,咁我地只好再諗啦,點知果過女人係列何時候先同我地講話鐵板列個係可以跟餐既,咁我地諗左一陣就兩個跟餐,其中一杯飲品就要珍珠奶茶,點知等左15分鍾果個侍應又埋黎話珍珠奶茶都無晒,我再問佢其實有咩飲,佢態度好差咁答我奶茶,0茶果d 囉,過下我d火已經上緊黎,我睇一睇時間8點幾9點都未到.咁都算啦,我同佢講話咁唔洗跟餐啦,點知果個侍應同我講話佢已經入左單我果下真係無奈,我問返佢轉頭,但咩都無啦wor,跟餐貴多10幾蚊,我為既就係果杯珍珠奶茶,無既時候我仲跟餐黎做咩????我問完佢之後,個侍應咩都無講好不滿咁拎張單去改.我地一家人比$入去食飯,改單既權利應該有掛,而且唔係我玩野特登叫左唔要,係你地餐廳咩都無晒.我真係無可能都無必要晒$去再加個唔岩自已既餐。我比$入去係為左食野,唔係要受氣。係第一次轉ORDER之前有個好似係CAPTAIN之類既人已經經過D STAFF 側邊果陣講左無晒珍珠,但我只係唔肯定先試下叫,見落
我問完佢之後,個侍應咩都無講好不滿咁拎張單去改.

我真係無可能都無必要晒$去再加個唔岩自已既餐。我比$入去係為左食野,唔係要受氣。係第一次轉ORDER之前有個好似係CAPTAIN之類既人已經經過D STAFF 側邊果陣講左無晒珍珠,但我只係唔肯定先試下叫,見落左單都無問題,咁應該無事啦,點知又係無。

仲有一開頭落單既時候我地已經叫左比水我地,但一直都無,過左45分鐘之後再問佢地拎,佢地先拎我一杯水過黎
其實水喉水姐,唔洗我地六個人比得一杯水掛,真係唔知杯水到底夠邊個飲,定係杯水識我一路飲一路自己REFILL?

好老實講句D野食係OK既,但咁既人,咁既服務,就算以後唔洗$都唔洗指意再去!!!!!!!
今次都唔係我地第一次去,以前都仲覺得OK.但今次之後真係明白晒點解入面成日都無人
题外话/补充资料: [b]如果唔介意成肚氣既,可以試下[/b]
2013-04-19
2012-08-17 11 浏览
上一次在屯門碼頭光顧墾丁茶房時,已決定要找機會到良景分店一試,原來良景分店環境真係大.位同位之間距離什遠,空間感充足.梳化位亦多,環境亦光猛,舒適度.比咖啡店更高,而服務亦不俗.效率高.珍珠奶茶加5元.鹽酥雞,西多士配鳳梨醬27元,珍珠奶茶:最初無加糖.有點苦.全杯飲品都是茶味為主.茶香味相當好飲,珍珠咬口頗住.不俗,鹽酥雞:熱辣辣,肉質亦滑,味道不會過鹹,主要是香口.但略嫌油份太多.多士不熱,不油.同吃乾麵包無異,但加上鳳梨醬,味道酸酸地,幾新鮮.計味道不是太出色,但環境好,服務好,價錢合理...若不趕時間.是值得一試...
珍珠奶茶加5元.鹽酥雞,西多士配鳳梨醬27元,

2012-07-20 21 浏览
中午一個人食飯,去祥景又找不到位置,所以再來光顧。以屋邨商場餐廳而言,墾丁價錢挺貴,但勝在坐得比較舒服,附近又沒有類近的餐廳。不過有了幾次的相似經驗,已經令我相當卻步。差不多一時入座,點了個柚子青芥末焗雞扒飯及一杯凍咖啡($42+2)。過了一會兒,來了杯凍咖啡,味道很像大快活供應的,雖然餐廳只有半滿,卻等了二十分鐘才來了主菜。份量很少,只有一般茶餐廳焗飯的2/3;味道只是一般芝士忌廉汁焗飯,完全沒有芥辣味,只有幾條柚子皮,零個青芥味。幸好雞肉沒有雪味,飯也夠乾身。這次感覺是食物質素跟不上價錢,到中環太興吃wasabi焗燒肉飯才$50左右;然後,在等待期間請過兩位侍應幫我跟一下主菜,只見他們用對講機說了兩句,沒有回覆我,服務不是很好。
中午一個人食飯,去祥景又找不到位置,所以再來光顧。

以屋邨商場餐廳而言,墾丁價錢挺貴,
但勝在坐得比較舒服,附近又沒有類近的餐廳。
不過有了幾次的相似經驗,已經令我相當卻步。

過了一會兒,來了杯凍咖啡,
味道很像大快活供應的,
雖然餐廳只有半滿,卻等了二十分鐘才來了主菜。
柚子青芥末焗雞扒飯
份量很少,只有一般茶餐廳焗飯的2/3;
味道只是一般芝士忌廉汁焗飯,
完全沒有芥辣味,只有幾條柚子皮,零個青芥味。
幸好雞肉沒有雪味,飯也夠乾身。

然後,在等待期間請過兩位侍應幫我跟一下主菜,
只見他們用對講機說了兩句,沒有回覆我,
服務不是很好。
2012-07-20
裝修幾令幾舒服, 但價錢真的好貴, 焗鮮茄豬扒飯套餐 $48, 我應該係整個商場中最貴的焗豬扒飯, 但水準唔高落左訂冇耐, 送來台式奶茶同埋 甜品, 馬啼糕, 其實好怪, 正餐未食已經要食甜品~ 如果 鋪頭細心D , 好似出面其他鋪頭咁, 可以俾客人選擇幾時上甜品會開心D, 服務已經扣左不少分.台式奶茶, 用粉開, 味道冇咩特別大約落左單, 10 分鐘 個焗鮮茄豬扒飯黎, , 睇落去, 以為細兜, 其實都幾多哦, 但食落, 完成冇鮮茄味, 得個咸字, 無論係個汁, 或者係個豬扒, 另外焗左10分鐘, 但其實個飯只有微溫, 唔係熱, 另外D 蕃茄焗左咁耐, 食落去仲係有D 生, 個飯比較硬, 個汁除左咸, 亦唔係好夠, 多返少少就岩岩好, 另外個兜比較細,唔似得快餐店咁用個大面積ge 兜方便人地切豬扒

台式奶茶, 用粉開, 味道冇咩特別

台式奶茶同埋馬啼糕
焗豬扒飯
2012-06-26
2012-06-11 39 浏览
良景商場新食肆愈開愈多,喜試新的月巴母女當然不會錯過機會,在商場左轉右轉的見到這家墾丁茶房,門外那台機車不就是經常在台灣路上遇見的那些??好久不見了,機車!良景的新食肆大都佔地很廣,不是只有一個小舖位的小商戶,這家也一樣! 從明亮玻璃窗望到裡面位置極多,要是坐滿客人都蠻熱鬧的。月巴母女只在門口看看餐牌,年青蠻俊朗的男侍應已跑出來招呼,夠主動! 當我們決定進店時,他也像明白我們心意般說: 右手邊熱d, 左手邊的較涼! 通常這個問題都是我們主動問那個位置較涼快,想不到這男孩卻那麼細心,讚!!左手邊位置的確很清涼,半圓馬蹄型沙發更是簇新的夠堅硬,最怕是那些已被坐至凹陷下去的,坐得人很不舒服的嘛!送上兩杯沒有什麼水喉味清水後,兩人就在圖文並茂的餐牌中點餐,另一位女侍應也主動地提醒:"套餐這些包括飲品,其他的沒有,抵食好多的!"看來這家茶房的員工教育也不錯唷。海南雞飯餐($46)沒有油菜卻包幾件蘿蔔及一碗二合一的鹹肉津白湯,透著奶白色的湯底用上雞湯煮成,肉湯加鮮菜的效果蠻鮮甜可是熱度稍不足;不愛吃雞腿的大人是次分配的卻是很多食客寧加錢也要吃的雞腿,造物弄人也!一盤小小的雞肉都很肥美,雞肉本身味道
較清涼的一邊

全晚包半場
有雞髀吃
海南雞飯餐($46)沒有油菜卻包幾件蘿蔔及一碗二合一的鹹肉津白湯,透著奶白色的湯底用上雞湯煮成,肉湯加鮮菜的效果蠻鮮甜可是熱度稍不足;不愛吃雞腿的大人是次分配的卻是很多食客寧加錢也要吃的雞腿,造物弄人也!一盤小小的雞肉都很肥美,雞肉本身味道稍淡,伴以蠻對辦的三色醬汁就沒問題了,三色醬分別為黃色的全薑茸, 橙色的辣椒汁及黑漆漆的豉油,薑茸帶著微辣很夠薑香,在這生薑蠻貴的時間,沒有以蔥茸代替已很好了,辣椒汁辣中有甜,沒有如外表般辛辣,這味道連小孩也能吃的,最美味當是濃稠如墨的黑醬油,那濃甜又夠稠的味道,只給我伴飯也足夠。

還有幾片爽口酸蘿蔔及青瓜,就算配合油飯也不會太油膩,那碗油飯只有一點油光,香料及雞油味不會太過份,不喜油飯的媽也不抗拒它的味道。
三杯麵豉雞
自己的香葉茄子三杯雞鍋配珍珠米飯($46), 三杯雞一看就知並不正宗,只因用了很多麵豉來煮,難道墾丁的三杯雞是以一杯酒一杯豉油及一杯麵豉煮的??? 醬汁很重甜麵豉的豆香味,雖不正宗也不太難吃,當然就沒有傳統的那麼濃味吸引了;冷凍雞肉用上純雞腿,雞肉較多也嫩滑,只是最令食味特別的金不換只有幾小片,煮熟後更像撥草尋蛇般才找到一片,固此一點也不覺得其香葉香,也許不是太多客人喜歡其霸道的香葉味關係,所用份量就像點綴之用;看似很大煲的小菜,其實煲底有三大片炸豆腐在底,以水豆腐炸香切片,反而做得外脆內滑,炸香外層吸收麵豉汁後也很好吃,而且也更飽肚;配菜還有一堆爽甜洋蔥及幾小件煮得綿軟入味的茄子,有肉有瓜有豆腐,今晚算得上均衡飲食了。

珍珠飯未算很Q也不太有黏性,只是白米比較肥短,用來伴豉油及麵豉汁也都不錯,可是那個深深大碗扒飯實在不方便哩,可是飯粒都未能黏性夾起如飯糰,吃得有點狼狽。
增加纖維燙A菜
另加肉燥扒A菜($10), A菜(油麥菜)燙得油潤爽口,以醬油冬菇肉碎煮成的肉燥汁蠻多肉,味道偏鹹跟淡味A菜剛好,不過先入為主,總覺以前仙桃源的肉燥味道最好。
未及水準
鹵水三拼($30), 就是牛肉, 雞翼,豬頸肉和豆腐, 鹵水調得偏鹹像潮式般,各款煮得有一段時間的食物因而非常入味(等於鹹),尤以牛肉最明顯,兩枚雞翼個子較瘦,不如買些珍寶雞翼煮吧,觀感定必更好,入味雞翼的肉質因煮得太久稍粗糙,不太好吃的;豬頸肉也是稍乾,肉質也沒有那彈性爽口特質,非常普通;豆腐不比剛才三杯雞的好吃,這個拼盤水準不太有水準耶。

熱珍珠奶茶($14)以免費開水一樣大小的水杯盛載,以偏啡的顏色來看近乎港式奶茶多於台式奶茶,果然味道也較接近港式,只是作為港式奶茶又未夠勁道,但又不是台式奶茶那奶香較重的風味,珍珠粉圓數量整杯也不足二十粒,雖是跟餐飲料也不用那麼吝嗇吧,結果令大人吃得很不夠過癮。
竟然香濃凍咖啡
咖啡可以提神我已是免疫,晚上仍來杯即磨凍咖啡(+$2),玻璃杯中只有很少花奶在杯底,看似很少卻已足夠,因為少奶所以完全感受到那咖啡香味,想不到這裡的咖啡又蠻不錯,可能新開業不久,所用咖啡豆也開了不久,咖啡豆的香氣仍然濃郁吧,雖然什麼果仁香,餘韻度也不太高,在這飲到如斯水準已感滿意了;所配糖水極濃甜,下少許已經夠甜,怕甜食客要小心份量!

以食物來說不算很高水準,煮法也不算很正宗台味,服務卻有台灣大多食肆那麼有禮,除上述兩宗經驗外,因我的三杯雞沒包飲品,凍咖啡要單點,年青男侍應就主動的說幫我將凍咖啡改為雞飯餐,熱珍珠奶茶改為單點,雖然相差只是$2,但這種主動為客人取得最多優惠的服務就令客人感覺很好了。
题外话/补充资料: 店裡不斷播放流行曲作背景音樂, 一坐下就聽到周董的歌曲,即時想到極喜歡周董的食友! 對呀....又想起你了! hehehe
較清涼的一邊
全晚包半場
竟然香濃凍咖啡
  • 黑豉油
  • 凍咖啡
2012-05-16 48 浏览
那個星期日,媽咪跟我說,她不想煮飯,不如落街食!我建議到屯門良景商場,於4月2日新開的 <墾丁茶房> 一嚐!估不到!星期日中午竟然要等位! 還要等上大約 10 分鐘!這裡又不是酒樓呀!餐廳藍白色的雅致裝修,地方寬敞及椅子闊落!讓食客坐得舒適!值得一讚是女店員,不論站在門口登記號碼、收拾桌面、落單等!我見她忙個不停!仍很有魄力!佩服!午餐款式不算多!但勝在各有特色! 午餐由 $32 ~ $46;另有常餐 $35!我的選擇:墾丁常餐 $35包括:一塊鹽酥雞扒、一片多士、奄列 + 新竹米粉 + 飲品!頗為豐富!鹽酥雞扒略嫌炸得很乾身!炸粉厚一點! 幸好!咬開炸粉,雞扒不算嚡兼薄身、又夠入味!還可挽回一點分數吧!多士烘過後塗上牛油,質感外脆內軟!奄列幾大件! 蛋部分幾薄而煎得不老!切開一看,有不少火腿絲、以白汁輕輕炒過略帶清甜的洋蔥絲、有點嚼感的蘑菇片,簡單美味的配搭!新竹米粉的米粉雪白幼細!很晶瑩剔透呢! 份量真不少啊!冬菇粒配上肉碎,惹味非常!3Q 珍珠奶茶 + $53Q 即是珍珠、椰果 & Jelly! 珍珠及椰果帶點煙韌、 Jelly 則爽口!真有口感!至於,甜度是視乎
<墾丁茶房>
有架電單車
估不到!星期日中午竟然要等位!
還要等上大約 10 分鐘!這裡又不是酒樓呀!

餐廳藍白色的雅致裝修,地方寬敞及椅子闊落!讓食客坐得舒適!
餐廳藍白色的雅致裝修,地方寬敞!
椅子闊落!讓食客坐得舒適!

午餐款式不算多!但勝在各有特色!
午餐由 $32 ~ $46;另有常餐 $35!
午餐款式不算多!但勝在各有特色!午餐由 $32 ~ $46;另有常餐 $35!
我的選擇:墾丁常餐 $35

鹽酥雞扒略嫌炸得很乾身!炸粉厚一點!

多士烘過後塗上牛油,質感外脆內軟!

奄列幾大件!

新竹米粉的米粉雪白幼細!很晶瑩剔透呢!
份量真不少啊!冬菇粒配上肉碎,惹味非常!
墾丁常餐
奄列有不少火腿絲、以白汁炒過洋蔥絲、蘑菇片
新竹米粉
3Q 珍珠奶茶 + $5
3Q 即是珍珠、椰果 & Jelly! 珍珠及椰果帶點煙韌、 Jelly 則爽口!真有口感!至於,甜度是視乎個人口味而自行加上糖漿來調教!
3Q 珍珠奶茶-3Q是珍珠、椰果 & Jelly! 珍珠及椰果帶點煙韌、 Jelly 則爽口!
媽咪的選擇:滷水五寶飯 $36
包括:牛肉、半隻滷水蛋、豆腐、豬大腸、白蘿蔔。發覺俾漏了牛肉!

滷水蛋算是入味!
豆腐不算滑!一般貨色!

豬大腸豐腴有咬口!
白蘿蔔不太入味!

加上醬汁甚少,難以伴飯。
滷水五寶飯 (包括:牛肉、半隻滷水蛋、豆腐、豬大腸、白蘿蔔)
熱台式奶茶
入口香滑順喉的感覺!甜味恰到好處!
熱台式奶茶
街坊價嚐台式美食!十分飽足!
2012-04-29
<墾丁茶房>
有架電單車
餐廳藍白色的雅致裝修,地方寬敞!
椅子闊落!讓食客坐得舒適!
墾丁常餐
新竹米粉
奄列有不少火腿絲、以白汁炒過洋蔥絲、蘑菇片
  • 3Q 珍珠奶茶
2012-05-02 11 浏览
二點半,要等半個鐘先下午茶﹏肚餓了,於是決定唔等,叫lunch的常餐。lunch的常餐不同之處是多了一塊鹽酥雞扒,賣$35。下午茶的常餐就無跟雞扒,賣$29。鹽酥雞扒炸得很乾身,係很乾...又無咩鹽味wo... 即係無咩味...奄列又無咩蛋汁wo~下午茶的奄列係有芝士的!試過呢次,下次還是等下午茶的常餐好了!
二點半,要等半個鐘先下午茶﹏
肚餓了,於是決定唔等,叫lunch的常餐。
lunch的常餐不同之處是多了一塊鹽酥雞扒,賣$35。
下午茶的常餐就無跟雞扒,賣$29。

鹽酥雞扒炸得很乾身,係很乾...
又無咩鹽味wo... 即係無咩味...

奄列又無咩蛋汁wo~
下午茶的奄列係有芝士的!

試過呢次,下次還是等下午茶的常餐好了!
勁乾...
2012-05-01
2012-04-16 6 浏览
今天是清明假期,起床時已10:xx,不知要煮甚麼做早餐抑或午餐,還是出外用餐再和相公shopping一番.這商場大裝修了,加入了新店,有一些就是連銷店,有一些就是改頭換面,我倆還是喜歡試新店吧!滷豬頸肉+肉燥飯:肉燥既份量多番少少會較好,前後者都煮得好入味,開胃.番茄芝士焗豬扒飯:豬扒鬆軟,濃厚既芝士滲入心.
番茄芝士焗豬扒飯:豬扒鬆軟,濃厚既芝士滲入心.
2012-04-04
我吃的是常餐,有奄列,有厚多士及雞扒。奄列多料,多士夠厚及烘了底,特別好吃。雞扒軟熟,加埋個肉燥米粉,份量剛剛好。朋友吃的是蕃茄芝士焗豬扒飯,好味,豬扒夠厚鬆軟,略嫌不算入味。不但以價錢與食物質量比較,食物是熱烘烘及材料豐富的。抵食!環境也很舒適安靜。餐具是放桌面自取的,衛生情況滿意。
我吃的是常餐,有奄列,有厚多士及雞扒。

但以價錢與食物質量比較,食物是熱烘烘及材料豐富的。抵食!

環境也很舒適安靜。

餐具是放桌面自取的,衛生情況滿意。
2012-04-14
2012-04-10 16 浏览
當晚約了友人睇戲,於是決定睇戲前去這間剛開業的餐廳一試。時間尚早既關係,不用等位已經可以入座。由於新開張的關係啦,所以食物都只係得5、6個套餐可以擇。咁我就擇左個鐵板雞扒餐,雞扒原來係用雞脾肉起骨而成,而且份量夠大之餘,旁邊更加有油麵。而朋友的海南雞飯,不像一段茶餐廳咁,比晒D骨你,可以說是大部份都是肉。整體來說,無論食物、環境以及服務都不錯。可以常來。
當晚約了友人睇戲,於是決定睇戲前去這間剛開業的餐廳一試。

時間尚早既關係,不用等位已經可以入座。

由於新開張的關係啦,所以食物都只係得5、6個套餐可以擇。

整體來說,無論食物、環境以及服務都不錯。

可以常來。
2012-04-04