餐厅: 圓貝 (中環大廈)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-02-06 997 浏览
最近流行素食,就連茶飲都有了,這是香港首間純素珍珠奶茶品牌,採用純天然無添加的材料和可持續的飲料,對環境都不造成負擔。📍位置:近中環站 D2 出口,跟Green Waffle Diner是同一條街道。🏠環境:淺綠色的門面配室內的橙黃色的磚牆,中間是櫃台,有個玻璃櫃展示其麻糬曲奇,天花掛滿波波燈,非常漂亮。🤵🏻服務:只提供外賣,大約等了七八分鐘就可以了。下午茶:提供各款口味的珍奶,今個冬天限定紫薯系列。🧋紫醉層層疊 Dazzling Jenga Iced $44😍顏色非常亮麗,由雪白色的杏仁奶🥛漸變至深淺不一的紫色,底層是芋泥蓉、紫薯蓉🍠、黃薯蓉🍠、活性炭珍珠和黑糙米蓉,最上層就是杏仁奶🥛,層次很豐富,紫薯和芋泥味道很濃郁🥰,👍🏻最棒是珍珠不是普通黑糖製成而高糖,而是採用活性炭珍珠,外形是正方,活性炭能吸附體內毒素,有助身體排毒😆,口感同樣軟糯😙。🧋金麥薑奶 Ginger Goldmine Hot $42由燕麥奶🥛、鮮薑汁、黑帶糖蜜🍯、黃薯蓉🍠和活性炭珍珠沖製,薑味濃但不辣口🥰,甜度剛好☺️,喝完全身暖烘烘,很適合冬天和女士特別日子喝👍🏻。不過因為是熱沖,所以沒有了打卡效果😂。

🏠環境:

🤵🏻服務:
只提供外賣,大約等了七八分鐘就可以了。

下午茶:
提供各款口味的珍奶,
今個冬天限定紫薯系列。

🧋金麥薑奶 Ginger Goldmine Hot $42
2023-02-04
5 分钟 (外卖自取)
  • 紫醉層層疊
2023-01-20 296 浏览
🥤非常可仁 $38可可碎 朱古力米蓋 杏仁奶 低卡酮糖 純素朱古力醬 活性碳珍珠面層米蓋質感幼滑杏仁奶口感香滑醇厚每一啖都飲到香濃朱古力味🍫加埋珍珠咬落都軟熟煙韌因為係素 飲多杯都唔怕肥😂不過定價就較高 唔會成日飲好味程度: 🌕🌕🌕🌑🌑用餐環境: 🌕🌕🌕🌑🌑(外賣)回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
🥤非常可仁 $38
面層米蓋質感幼滑
杏仁奶口感香滑醇厚
每一啖都飲到香濃朱古力味🍫
加埋珍珠咬落都軟熟煙韌

因為係素 飲多杯都唔怕肥😂
不過定價就較高 唔會成日飲

好味程度: 🌕🌕🌕🌑🌑
用餐環境: 🌕🌕🌕🌑🌑(外賣)
回味指數:🌕🌕🌕🌑🌑
非常可仁
2023-01-20
15 分钟 (外卖自取)
  • 非常可仁
2022-12-24 330 浏览
近年「素食」常常出現食物、食肆當中, 就連港人喜歡飲既珍珠奶茶都有「素」的元素。 今次就試下一間位於中環既素奶茶店。 (5⭐️最高)糖燒棗丸子(5⭐️)咬口十足, 一d都唔黐牙。 咬落好有清甜既椰香味, 汁是由紅棗蓉而成, 好清甜🔥。因為係素, 食多少少都唔怕肥😜金栗燕麥奶(5⭐️)當中有燕麥脆脆、雲尼拿米蓋、黃金燕麥奶、低卡酮糖、金栗蓉、薑黃和活性炭珍珠。顏色層次豐富, 由色茶底漸變至雪白色。而且當中有栗子,大大提升我在冬天時飲的慾望😘, 而且飲落有陣陣堅果味,運用清香的燕麥奶,值得一讚👍🏻❤️。棗杞桃膠雪蓮薑奶茶 (5⭐️)當中成份有炙燒椰糖、椰子奶蓋、茉莉茶、燕麥腰果奶、杞子、桃膠、原粒紅棗、紅棗蓉、甘薯蓉、活性炭珍珠🤭我一次試有甘豐富既層次。首先椰子奶蓋口感香滑,質感輕盈, 飲落有少少羅漢果味, 棗杞打碎, 桃膠雪蓮碎碎地, 但十分有咬口🤤仲有活性炭珍珠, 口感同一般珍珠一樣彈牙, 但無甘高卡里🥰🥰全部加埋先得87kcal🤗🤗

糖燒棗丸子(5⭐️)

金栗燕麥奶(5⭐️)

棗杞桃膠雪蓮薑奶茶 (5⭐️)
糖燒棗丸子
糖燒棗丸子
2022-12-21 218 浏览
之前喺另一分店飲過Very Choco Latte覺得幾好飲, 經過中環店再買, 唔知係咪Lunch time繁忙, 見到店員好匆忙、分工好亂咁, 而且等候時間比較耐大約15分鐘拎咗嘢飲, 但味道比之前另一分店飲嘅甜好多同稀啲😕雖然明白純素朱古力味同一般嘅會有啲分別,但對比之前飲嘅差太完,基本上只飲到甜味,完全冇可可或者朱古力味😞有啲失望☹️☹️唔知係咪因為太趕所以失準, 比起$44一杯嘅價錢, 有少少物物非所值😕
2022-12-21
15 分钟 (外卖自取)
📍 圓貝 中環擺花街23-39號中環大厦地舖🍒點評時間𝖬𝗈𝗍𝗁𝖾𝗋 𝖯𝖾𝖺𝗋𝗅最新推出圓貝綱目,棗秋篇 滿足到喝珍珠奶茶的慾望,又可健康養生💪🏻🧋金薯棗杞桃膠奶茶 𝖲𝗐𝖾𝖾𝗍 𝖯𝗈𝗍𝖺𝗍𝗈 𝖣𝖺𝗍𝖾 𝖬𝗒𝗅𝗄 𝖳𝖾𝖺滿滿的杞子、桃膠、紅棗蓉、原粒紅棗、甘薯蓉、還有活性炭珍珠,口感十分豐富🥰椰子奶蓋再加上𝗈𝗇 𝗍𝗈𝗉的炙燒椰糖🥥入口𝗌𝗎𝗉𝖾𝗋 𝗋𝗂𝖼𝗁😋🥛金栗燕麥奶 𝖦𝗈𝗅𝖽𝖾𝗇 𝖬𝖺𝗋𝗋𝗈𝗇 𝖫𝖺𝗍𝗍𝖾雲尼拿米蓋配上燕麥脆脆,低卡酮糖黃金燕麥奶,即使𝗈𝗇 𝖽𝗂𝖾𝗍也可以喝🫶🏻金粟蓉和活性炭珍珠,充滿層次感🍡糖燒棗丸子 𝖲𝗐𝖾𝖾𝗍 𝖣𝖺𝗍𝖾𝗌 𝖣𝖺𝗇𝗀𝗈大大粒燒丸子,軟糯的口感,配上濃稠的紅棗醬汁,甜入心💛好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐#MotherPearl #圓貝 #圓貝綱目 #TEAOLOGY #DATESWITHTEA #純素珍珠奶茶

📍 圓貝
中環擺花街23-39號中環大厦地舖

🍒點評時間
𝖬𝗈𝗍𝗁𝖾𝗋 𝖯𝖾𝖺𝗋𝗅最新推出圓貝綱目,棗秋篇
滿足到喝珍珠奶茶的慾望,又可健康養生💪🏻

🥛金栗燕麥奶 𝖦𝗈𝗅𝖽𝖾𝗇 𝖬𝖺𝗋𝗋𝗈𝗇 𝖫𝖺𝗍𝗍𝖾
金粟蓉和活性炭珍珠,充滿層次感

🍡糖燒棗丸子 𝖲𝗐𝖾𝖾𝗍 𝖣𝖺𝗍𝖾𝗌 𝖣𝖺𝗇𝗀𝗈
大大粒燒丸子,軟糯的口感,配上濃稠的紅棗醬汁,甜入心💛

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

#MotherPearl #圓貝 #圓貝綱目

2022-12-16 121 浏览
純素健康茶飲店 𝗠𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗮𝗿𝗹🌱 鋪頭選用植物奶、天然代糖同活性炭手工珍珠製作飲品🥤而每杯飲品本身甜度已經適中,唔需要再叫少甜最近亦推出了「秋冬系列♨️」飲品*棗杞桃膠雪蓮薑奶茶 $44上層既椰子奶泡口感順滑薑味唔算好重,相對容易入口🥰*黃金定栗 $44栗子蓉打得好幼滑面層既雲尼拿米蓋,質感輕盈幼滑,淡淡米香,配燕麥片脆脆額外多層口感😍而佢地自家製既珍珠,四四方方,細細粒,咬落都幾軟熟煙韌🙈*糖燒棗丸子 🍡 +$12之前係日本路邊攤亂買醬油糰子,就一直對三色丸有陰影但呢到既糯米整到好軟熟,唔會成口粉糰黏黏稠稠既感覺醬汁都好鐘意,係由紅棗泥和香甜的椰子花蜜製作😋
純素健康茶飲店 𝗠𝗼𝘁𝗵𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗮𝗿𝗹🌱

鋪頭選用植物奶、天然代糖同活性炭手工珍珠製作飲品🥤

而每杯飲品本身甜度已經適中,唔需要再叫少甜
最近亦推出了「秋冬系列♨️」飲品

*棗杞桃膠雪蓮薑奶茶 $44
上層既椰子奶泡口感順滑
薑味唔算好重,相對容易入口🥰

*黃金定栗 $44
栗子蓉打得好幼滑
而佢地自家製既珍珠,四四方方,細細粒,咬落都幾軟熟煙韌🙈
*糖燒棗丸子 🍡 +$12
之前係日本路邊攤亂買醬油糰子,就一直對三色丸有陰影
但呢到既糯米整到好軟熟,唔會成口粉糰黏黏稠稠既感覺
醬汁都好鐘意,係由紅棗泥和香甜的椰子花蜜製作😋

2022-12-15 91 浏览
天寒地冬,是風吹我來到一間溫馨暖色燈光的店舖, 天花板滿佈了大小不一的白色和灰色圓球燈,木系色牆身透明無色的餐牌,這個高級感滿滿裝修組合的配搭,真令我難以相信,它是售賣珍珠奶茶店。-店舖推出圓貝綱目 - 棗秋篇 ,我選了其中一款暖和我的心。-HK$44金薯棗杞桃膠奶茶 Sweet Potato Date Mylk Tea~這個飽肚又養顏又養生的奶茶,補血氣的紅棗、高纖蕃薯、潤膚桃膠再配上沁香茉莉茶外,還有珍珠😚飲完完全無罪惡感🤪🤪🤪-HK$44金栗燕麥奶 Golden Marron Latte~除了一絲絲燕麥香味外,夾著濃郁栗香味。呷一口不會太甜,又像吃甜品蒙布朗一樣感覺。-+HK$12糖燒棗丸子 Sweet Dates Dango ~日本的糰子串, 入口軟糯又充彈性,配上紅棗泥及清幽的椰子花蜜,甜而不膩❤️-喝著養生又養顏的熱飲, 是愛自己的表現一種

店舖推出圓貝綱目 - 棗秋篇 ,我選了其中一款暖和我的心。

喝著養生又養顏的熱飲, 是愛自己的表現一種
2022-12-12
2022-12-15 113 浏览
要講到港島嘅珍珠奶茶, 就一定聽過Mother Pearl!🧋 係IG上都好有名氣, 一直都想試好耐, 今次終於俾我試到了🥺 港島果然係港島, Mother Pearl 嘅裝修真係特別靚🥳 用咗Pastel 色, 所以令到成間店望落好grand👀佢地主打健康養生嘅純素珍珠奶茶, 主要用植物奶做Base🌿.金栗燕麥奶🌰 $44 L飲落去好順滑, 燕麥奶味都幾重🥛配上栗子蓉又唔會太甜, 個底有好多栗子蓉🌰 而上面就有好多燕麥脆脆, 仲有啲cream, 令成杯嘢加添咗啲口感😆 除此之外, 仲有兩種珍珠係入面, 珍珠嘅口感同平時嘅有啲唔同🤨 原来係用咗活性炭珍珠👀 同埋好似仲有另一款珍珠, mix埋一齊 口感有少少似寒天?! 但overall飲落去嘅感覺, 真係比較健康haha😛.金薯棗杞桃膠奶茶 $44 L朋友就試咗金薯桃膠奶茶, 入面都一樣有珍珠🤩 朋友就話桃膠質感真係好黏好膠🤣 仲有啲薯泥同紅棗杞子係入面😚.糖燒棗丸子🍡 +$12 呢個係日本成日見果啲丸子, 望落好吸引, 價錢又唔算貴, 所以就叫嚟試下😚 因為平日出面賣都好似要$20up, total 有3 大粒, 好煙靭, 好軟腍,
金栗燕麥奶🌰 $44 L
金薯棗杞桃膠奶茶 $44 L
糖燒棗丸子🍡 +$12
呢個係日本成日見果啲丸子, 望落好吸引, 價錢又唔算貴, 所以就叫嚟試下😚 因為平日出面賣都好似要$20up, total 有3 大粒, 好煙靭, 好軟腍, 再配埋糖漿, 真係好好食😍
📍Mother Pearl
中環擺花街23-39號中環大厦地舖
銅鑼灣景隆街2號地下D號舖
灣仔大王東街2-4號安興大廈地下3A號舖
2022-12-14 92 浏览

糖燒棗丸子(5⭐️)

金栗燕麥奶(5⭐️)
金栗燕麥奶

棗杞桃膠雪蓮薑奶茶 (5⭐️)

2022-12-13 90 浏览
話說公司附近都有呢間手搖店,之前俾某一款飲品伏過,但之後我都心心不息咁試其他款飲品,其實其他款飲品都係好味,而且佢嘅珍珠係我試過咁多間最好食嘅!所以最後仲入埋會員🤭最近天氣時凍時熱,行過街見到佢哋出咗中式糖水系列,咁就一於去試伏!😌金粟燕麥奶($38)🌰呢個燕麥奶飲落唔係好甜,有少少粟香味,飲落好順口,我不嬲唔好甜野,呢杯岩哂!棗杞桃膠雪蓮薑奶茶($38)🧋朋友嗌咗呢一杯薑奶茶,有少少桃膠同珍珠係,朋友話佢啲珍珠好似糯米小丸子咁好有咬口好好食。因為我唔係特別鍾意薑味,但佢個薑味唔算太濃,所以都幾易入口!糖燒棗小丸子($18)🍡本身我對呢啲日本菓子都冇咩興趣,但呢一款咬到去比較似糯米湯圓,好有咬口,而且唔算好甜,完成改變左我對菓子唔好既印象!🥰

金粟燕麥奶
糖燒棗小丸子

金粟燕麥奶($38)🌰

棗杞桃膠雪蓮薑奶茶($38)🧋

糖燒棗小丸子($18)🍡

2022-12-12
金粟燕麥奶
糖燒棗小丸子
主打健康養生茶飲的Mother Pearl很喜歡店家既概念將健康茶飲帶給一眾食客之餘亦堅持維護生態平衡~與綠色生活並存黃金燕麥奶($44)店家新推出~秋季限定飲以秋意濃濃的栗子為主打既健康飲品入口麥香味濃郁~帶栗子香甜仲有脆脆既燕麥脆脆增加口感完全無邪惡感的珍奶飲品轉用更健康的燕麥奶配有益無邪疚感的雲呢拿大米米蓋底層是栗子蓉~綿密又沙沙的口感非常特別最厲害是有排毒功能的活性碳珍珠飲完一杯即刻覺得自己健康左棗杞桃膠雪蓮醇茶($44)以茉莉茶為茶底加入多種養顏補身食材健康又養生可以秋冬下~輕鬆養身一下呢款飲品仲可以選擇生酮系列很適合愛美又要保持身型的女生飲用糖燒棗丸子 ($18)燒丸子煙煙韌韌配上棗蓉增加香甜感¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩店家還有聯同前5星級酒店糕點總廚推出聖誕朱古力有興趣可以參考下
主打健康養生茶飲的Mother Pearl
很喜歡店家既概念
將健康茶飲帶給一眾食客之餘
亦堅持維護生態平衡~與綠色生活並存

黃金燕麥奶($44)
店家新推出~秋季限定飲
配有益無邪疚感的雲呢拿大米米蓋
底層是栗子蓉~綿密又沙沙的口感非常特別
最厲害是有排毒功能的活性碳珍珠
飲完一杯即刻覺得自己健康左

棗杞桃膠雪蓮醇茶($44)
以茉莉茶為茶底
加入多種養顏補身食材
健康又養生
可以秋冬下~輕鬆養身一下
呢款飲品仲可以選擇生酮系列
很適合愛美又要保持身型的女生飲用

糖燒棗丸子 ($18)
燒丸子煙煙韌韌
配上棗蓉增加香甜感

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
店家還有聯同前5星級酒店糕點總廚
推出聖誕朱古力
有興趣可以參考下
2022-10-24 291 浏览
今次小編要繼續嘗試唔同既bubble tea 店,呢次揀左中環既圓貝,皆因見到佢既圖片非常之吸引!😂😂人之常情對嗎?😆 佢既價位都好符合中環既定位,呢一杯成為價錢63元正!(當然佢都算係店最貴幾杯之一)【Very Berry Ma.chi 雪糍芊莓】$63 (via 外賣APP)點解揀呢杯夏季限定?因為圖片吸引,杯中物內容亦看似吸引!佢列出既材料有:杏仁奶.巴西莓及雜莓.椰子花蜜.純素麻糬.椰果.活性炭珍珠。 睇落真係好豐富喎!有mochi 個口感應該會幾唔錯!超級期待!送到黎時,小編有點surprise 點解會係berry沙冰有匙羹無飲管既?! 唔中意食沙冰既小編特登唔叫佢沙冰系列架喎⋯⋯🥲等左好耐d度先溶dd易入口d🥲🥲同埋個Mochi texture 好微妙,唔多chewy..不過呢杯野係用晒健康食材呢個位係有分加既~分數(10分滿分💛)味道:7價錢:6.5環境服務:N/A(以上評分只是小編個人口味而已)💥 圓貝 (中環大厦)📍 中環擺花街23-39號中環大厦地舖

有mochi 個口感應該會幾唔錯!超級期待!

分數(10分滿分💛)
味道:7
價錢:6.5
環境服務:N/A
(以上評分只是小編個人口味而已)

💥 圓貝 (中環大厦)
📍 中環擺花街23-39號中環大厦地舖

2022-10-20 285 浏览
食完 lunch,想飲啲甜野,又唔想咁邪惡,就揀左呢間 Vegan 茶飲店。推崇天然健康純素既飲品,喺香港唔算多選擇,而且仲有台式既珍珠奶茶,幾吸引到我試一試😁😁去到鋪頭,唔算多人,對比其他附近既茶飲明顯比較少人選擇。第一次試就揀左 Po Mylk Tea 圓貝之戀,裡面係祁門玫瑰花茶,燕麥腰果奶,活性炭珍珠,仙草,奇亞籽同上面鋪左玫瑰花瓣。飲落去茶味比較淡,甜度都唔高。活性炭珍珠就比較稔身,唔夠彈牙煙韌。整體ok la,但未有好大興趣再飲。雖然係純素,其實 calories 都唔低,一杯細既都有245卡,係比正常既低,但都唔可以成日飲🤭🤭

去到鋪頭,唔算多人,對比其他附近既茶飲明顯比較少人選擇。

Po Mylk Tea 圓貝之戀

2022-10-20
外卖自取
望落去個樣好似好吸引,層次好似分明,未飲之前期望好高,飲左一淡,完全冇味,好似飲緊水一樣,真係好難飲,唔會再幫襯,真係好難飲,好難飲,勁難飲,超級難飲,難飲到入唔到口
2022-10-12
5 分钟 (外卖自取)
2022-09-24 374 浏览
一直想試下Mother Pearl嘅飲品😜而家中環開咗店,對我嚟講好方便,所以終於有機會可以試到啦。佢地係香港第一間純素珍珠奶茶專門店嚟架🌱 選用植物奶天然糖漿同手工珍珠 有營養得嚟仲低脂tim💕同朋友分別叫左黑蜜香芋奶同香芒黃金冰,黑蜜香芋奶甜甜地,芋頭味夠濃郁,珍珠亦都好煙韌❤️而香芒黃金冰朋友話超正,勁重芒果味,唔係香精,賣相同味道層次一樣好分明👍🏻最特別係佢哋嘅環保飲管仲食得落肚架☺️
最特別係佢哋嘅環保飲管仲食得落肚架☺️