2018-08-13 3602 浏览
芒果糯米糍唔係間間麵包店有賣,見佢有即刻買返個黎試下先,外表係橙色,芒果肉超甜,面層仲有加上椰絲,食落去好有好感,另外再買多粒奶王味,外表係紫色,奶王味都好重,配糯米糍黎食都幾夾。
原味的奶皇月餅包裝盒非常精美,除了有濃厚中國風味以外,還注入了香港市民常用的潮語佛系單身狗~得到很多人的共嗚*另外的花生友更有外國的氣息我相信很多人都試過做花生友~食住花生R水吹*每年四喜月餅的包裝都令人充滿著新鮮感~看得出是經過專人特別悉心設計在奶皇月餅的味道方面,更是比得上其他西餅餅店!入口非常鬆化而且奶皇味很重⋯讓人一試難忘很多同事吃過後都讚口不絕~問我在哪間餅店買回來的😎很難得有一間西餅餅店做到這麼便宜的價格,而且還是色香味俱全的呢
佛系單身狗~得到很多人的共嗚*
另外的花生友更有外國的氣息
我相信很多人都試過做花生友~食住花生R水吹*
每年四喜月餅的包裝都令人充滿著新鮮感~
看得出是經過專人特別悉心設計

迷利奶皇月餅(四件裝)
迷利花生醬奶黃月餅
迷利奶皇月餅(四件裝)
迷利花生醬奶黃月餅
Boyfriend and  I were walking  around Sham Shui Po for Chinese New Year decorations when we walked by this bakery called Say Hey! At the window were all these huge mochi balls and super big daifuku. Attracted by the sizes, we went in.We asked what was in the daifuku and the lady told us that it was cream, cake and fruit. That's probably why they were such a big size.We decided to get a mochi ball and chose a sweet potato version. For such a big size, it was only $4.Unfortunately, it wasn't very

Unfortunately, it wasn't very good. A lot of mochi dough that had no sweet potato taste. The cream in the center had no sweet potato taste as well. I couldn't even say it was custard as it just tasted like sugar.

Size may be big and it was very cheap. But it wasn't good at all. Rather disappointing really. I guess the saying quality over quantity is correct after all.
2018-02-06
外卖自取
3年前因為包裝而彈起的四喜奶黃月,今年氣勢繼續。托好友的鴻福,不用頻頻撲撲就到手。 除了為吃,也為了儲包裝盒,今年就選了僵屍先生。本想買埋小兔子包裝的伯爵茶味,但聽聞包裝盒用完了,所以没買。 道士先生畫得維肖維妙,流住鼻涕的小僵屍可愛得嚟又搞笑 最喜歡的是木顏色的質感,更突出手造手餅的特色。 月餅焗得金黃,蛋黃香濃,不算很油。月餅皮夠酥化,不易碎,品質一年比一年好。一盒4個才$90,價錢非常相宜,但質素絕不參差。四喜的奶皇月餅已經成為我每年過中秋必備佳品

除了為吃,也為了儲包裝盒,今年就選了僵屍先生。

道士先生畫得維肖維妙,流住鼻涕的小僵屍可愛得嚟又搞笑
最喜歡的是木顏色的質感,更突出手造手餅的特色。

一盒4個才$90,價錢非常相宜,但質素絕不參差。

四喜的奶皇月餅已經成為我每年過中秋必備佳品
2017-10-04
外卖自取
$20 (其他)
2017-10-04 1999 浏览
🍵茶味四喜 ($90)首先第一眼一定係俾個月餅盒吸引😍畫得超靚🐇🐇草根真係好中意手繪設計嘅月餅盒,覺得特別有風味♥️。一盒有4個,茶味冇上次草根係Ig開post #草根食月餅 講奇華個款咁突出🍃,茶味唔太濃,不過味道係好食嘅👍💓,但係就比較似一般奶黃月餅多d😙以價錢嚟講好抵食!但睇到四喜 @sayhey4cake 今年焗出嚟嘅月餅外貌一般🙈月餅個皮同餡有d分離,皮好太過腍太過薄,基本上一拎上手個皮就穿左啦😕大家有興趣可以係士多 @ztorehk 到訂,佢地個網仲有好多本地製嘅月餅嫁!!💪🏻支持本地企業呀💋
🍵茶味四喜 ($90)

• 茶味四喜
2017-09-28 1132 浏览
近年人氣急升的麵包小店 四喜麵包西餅 在這個中秋節又有新搞作 ....四喜的 “ 茶味四喜 ” 月餅 : 這個以伯爵茶的茶味為主的奶黃月餅 , 我們各人皆對此抱有大期望 , 因為上年吃過它的奶黃月餅 , 我們認為是更勝嘉麟樓 ~ 月餅是個別包裝 , 把月餅切開並拿上手都不大覺得手指油 ; 味道方面 , 我們皆大跌眼鏡 , 月餅的茶味猶如失了踪 , 入口是有很重很濃的奶粉味 , 看成份説是有椰汁、鹹蛋黃、檸檬、茶葉 , 以上類似的關聯味道是不甚突出 , 味道仍然是不俗的 , 但驚喜欠奉 ~預祝各位 中秋節快樂 !本篇完 ~

月餅是個別包裝 , 把月餅切開並拿上手都不大覺得手指油 ;

預祝各位 中秋節快樂 !

本篇完 ~

2017-08-21 1884 浏览
上網買左四盒月餅中秋節送禮,昨天先取一盒伯爵茶奶黃月餅提早自用。月餅盒背後建議用電飯煲加熱或焗爐加熱,先試一個以電飯煲加熱15分鐘,出爐不太熱,心急試冇再加時,食落香茶味,皮未夠乾身,好甜,心諗網上、雜誌評價又誇張了?見佢冇加任何添加劑,剩下月餅雪落雪箱以防變壞。今早再以焗爐焗一個做早餐,今次夠晒熱,比用電飯煲整好食好多,茶味非常出,又冇咁甜,夠乾身,食完好想再食,果然正呢盒月餅真係價廉物美,小店出品,值得多多支持!

見佢冇加任何添加劑,剩下月餅雪落雪箱以防變壞。

呢盒月餅真係價廉物美,小店出品,值得多多支持!

伯爵茶奶黃月餅
2017-08-20
外卖自取
$90 (其他)
  • 迷你茶味月餅(伯爵茶)
1K
2017-08-09 1491 浏览
近兩年我才喜歡上奶黃月餅上年錯過了這間口碑甚好的月餅今年還未到中秋節已經急不及待等到開售立即去買來試試看! 精緻的月餅禮盒連包裝都充滿傳統滋味很喜歡盒上的插畫,很可愛!殭屍先生奶黃月餅(四個裝)$90很可愛的殭屍小朋友,月餅是每天自家限量製作天氣熱室溫只可放1-2天最好還是放雪櫃,保質期一個月 新出的奶茶玉兔伯爵茶奶黃月餅(四個裝)$90包裝上有四隻可愛的玉兔跟一杯茶餐廳奶茶奶黃月餅,餅皮夠濕潤 裡面奶黃味香濃,內有不少蛋黃碎,帶點鹹香味 吃起來不覺太油膩,值得一試! 伯爵茶奶黃月餅原本以為茶味會很濃郁,但伯爵茶味不算突出吃起來較乾身,個人覺得奶黃月餅比較好吃價格實惠,支持小店深水埗南昌街89號南昌中心地下11號鋪
近兩年我才喜歡上奶黃月餅
上年錯過了這間口碑甚好的月餅

今年還未到中秋節已經急不及待等到開售
立即去買來試試看!
精緻的月餅禮盒連包裝都充滿傳統滋味
很喜歡盒上的插畫,很可愛!

殭屍先生奶黃月餅(四個裝)$90
很可愛的殭屍小朋友,月餅是每天自家限量製作
天氣熱室溫只可放1-2天
最好還是放雪櫃,保質期一個月
新出的奶茶玉兔伯爵茶奶黃月餅(四個裝)$90
包裝上有四隻可愛的玉兔跟一杯茶餐廳奶茶
奶黃月餅,餅皮夠濕潤
裡面奶黃味香濃,內有不少蛋黃碎,帶點鹹香味
吃起來不覺太油膩,值得一試!
伯爵茶奶黃月餅

原本以為茶味會很濃郁,但伯爵茶味不算突出
吃起來較乾身,個人覺得奶黃月餅比較好吃
價格實惠,支持小店

深水埗南昌街89號南昌中心地下11號鋪
  • 奶黃月餅
2017-07-27 968 浏览
食一個麵包就飽紫薯包裏面有好大碌紫薯蓉係外面睇就會覺得好似腸仔包咁上面仲洒咗啲紫薯粉添。包住個紫薯嘅呢就係普通嘅包嚟至於裏面個餡啦喎,佢繼承左佢哥哥紫薯撻嘅遺志要將紫薯系列嘅嘢變得好食,佢個紫薯蓉真係好重紫薯味亦偏甜。係幾好食嘅
食一個麵包就飽
紫薯包
裏面有好大碌紫薯蓉係外面睇就會覺得好似腸仔包咁
上面仲洒咗啲紫薯粉添。包住個紫薯嘅呢就係普通嘅包嚟
2017-07-03 1066 浏览
$7一個朱古力包心諗都幾貴喎反正專登行到過黎~ 算啦, 照買咬一口哇!哇!哇!哇!哇!空既?睇真d 入面咁多"汁"既再咬多口哇!哇!哇!哇!哇!好狠狠狠多朱古力啊再咬多口哇!哇!哇!哇!哇!朱古力面有層朱古力油(係好野先會咁多油)正到爆$7 好低食唔記得講味道我個人口味鐘意甜些小先係食甜野食完佢應好多人都好鐘意, 因為我覺得一d都唔甜食多個都得!發雞盲本想買芒果糯米糍點知買左奶黃香芋, 都好香不膩, 新鮮彈牙 $4 勁低食
$7一個朱古力包心諗都幾貴喎
反正專登行到過黎~ 算啦, 照買

咬一口
空既?
睇真d 入面咁多"汁"既
再咬多口
好狠狠狠多朱古力啊
再咬多口
朱古力面有層朱古力油
(係好野先會咁多油)
正到爆
$7 好低食

唔記得講味道
我個人口味鐘意甜些小先係食甜野
食完佢應好多人都好鐘意, 因為我覺得一d都唔甜
食多個都得!

發雞盲本想買芒果糯米糍
點知買左奶黃香芋, 都好香不膩, 新鮮彈牙 $4 勁低食
  • 芒果糯米糍
  • 朱古力包
2017-05-13 792 浏览
紫薯酥$5之前係媒體已經認識到呢一間餅店,覺得老闆好有心,一直到好想試四喜餅店嘅月餅。覺得呢間小店好用心經營。。個皮無想像中咁好味,好似食平時食皮蛋酥外皮嘅口感。唔似酥皮咁香脆。。不過值得一讚嘅係紫薯餡。因為食落去係好天然嘅紫薯味,乾身無添加。真材實料有天然嘅紫薯味。亦都唔會太甜。所以值得一讚。。同店員閒聊,發現原來長沙灣總店係逢星期日休息。難怪每次經過失望而回。 如果有興趣惠顧嘅,不妨來呢間分店。雖然不近地鐵站但都容易搵到。
紫薯酥$5

2017-04-18 760 浏览
經過深水埗見到喱間麵包店見到有紫薯酥好特別可惜已經賣完問了店員下次出爐時間係3小時後為左等佢出爐就係深水埗暴走了幾小時-紫薯酥.岩岩出爐真係超辣手拎到番屋企仲微暖真好🤘🏿酥皮好香牛油香 鬆化外層焗得比較硬身一咬落去係滿滿嘅紫薯餡😍係天然嘅紫薯蓉 超級足料食一個做下午茶都幾飽肚下🤤$5買到爆餡的紫薯酥加上心機用料 絕對超值🤘🏿🤘🏿-仲見到有紫薯麵包賣🤤不過太飽已經食唔落下次一於試下🤘🏿
經過深水埗見到喱間麵包店
加上心機用料 絕對超值🤘🏿🤘🏿
仲見到有紫薯麵包賣🤤不過太飽已經食唔落
下次一於試下🤘🏿
2016-11-05 1028 浏览
路經呢間餅店,見到凍櫃有一粒粒飽滿既芒果糯米糍同我招手,抬頭望一望招牌,原來係中秋時賣月餅賣到街知巷聞既四喜呀!糯米糍賣相吸引,只賣$4粒,即刻決定買幾粒返去試下!Size都幾大粒,糯米皮幼滑軟糯,椰絲好香,芒果肉就唔多,但$4粒黎講都算物有所值啦!建議買返去稍稍雪多一陣,凍d會更好食!
2016-09-21 892 浏览
四喜月餅近來火紅火熱,之所以是他們的自家繪畫月餅紙盒。無可否認,中秋送禮當然是月餅盒行先,內容次要。四喜的有趣自繪月餅紙盒繪形繪聲,相信只有土生土長的港人才看懂箇中故事,會心微笑,自然吸引一眾年輕的搶購送禮慶中秋。當然,四喜奶黃月的水準也不錯。月餅的外皮是比較易散的,同樣也代表牛油的比例甚高。外皮味道不錯,牛油香味也足。奶黃內餡香軟,而且有丁點蛋糕咸蛋黃碎夾雜,小小的一個,不消一會就吃完。希望2017的中秋佳節也能看到四喜月餅的蹤影,不只是曇花一現,加油年輕人
四喜月餅近來火紅火熱,之所以是他們的自家繪畫月餅紙盒。
2016-09-16 794 浏览
男友今年買來四喜月餅給我,一盒四個($90)。月餅盒印有懷舊畫風的『長輩圖』,主角是包青天舉起「四」指, 做著「喜」字的口形。關包公何事?原來『明月幾時有,把酒問包青天!』,還要叫人『認同請分享』,一看到已經會心微笑,港式的幽默創意,絕對香港製造,單是這兩點已經值得支持。男友表示四喜月餅極受歡迎,有段時間賣斷市,後來小店返貨他立即出去買才買到。在這兒,真的要謝謝他,為了滿足我的饞咀,花了那麼多心思。我對味道沒有抱有太大期望,畢竟gimmick位是放在包裝方面,但想不到味道非常有水準,有外表,亦有內涵!月餅全人手製,餅皮鬆軟,餡料的奶黃香突出,還有半顆鹹蛋黃,味道鹹甜有致,甜而不膩。奶皇餡保持濕潤,口感順滑,而且沒有用機器,月餅仍然十分穩實,不會鬆散令皮、餡分開。整體甚有水準。後來從男友口中得知,他在新假期看到80後老闆日瞓2小時就是為了製造800個月餅。這份執著,令人敬佩。小店,繼續加油。