3K
2015-10-31 216 浏览
出黎屯門市中心行街,順便喺商場食埋晏。屯門友話商場開左新越南野佢都未食過,不如一齊黎呢度食。餐廳名大大個,叫what the pho,似乎係新派越菜喎,開放式座位,環境還不錯。朋友發板點菜,佢話喺openrice見到呢幾樣唔錯,決定跟住叫,哈哈,我地都無乜主見,避免選擇困難症發作,一於咁話啦。單骨牛油雞翼,真係得一條骨,好易食,牛油香口,係個炸粉厚左啲啫。芒果軟殼蟹卷,芒果甜甜的,加上生菜同粉絲,好清新,作為小食不錯。蒸粉包,餡料豐富,粉皮煙韌,但略咸。越南牛肉河,呢樣好好味呀,湯濃食飲完無口渴,入面有生牛肉,牛丸,牛肚,牛腩,牛筋等,好多料又淋又入味,正呀正呀。椰青海鮮炒飯,後加個炒飯,粒粒米炒得唔錯喎,椰醬甜甜地又幾好送飯。椰青,原個椰青,清甜解渴。紫醉金迷,堤子汁加芒果汁,甜甜地幾好飲。椰汁冰,椰汁加碎冰打城,好甜好濃味。涼粉紅豆冰,甜甜嘅紅豆,當埋甜品食,哈哈。以商場來計定價還算公度,會再來吃呢度嘅河粉!

蒸粉包,餡料豐富,粉皮煙韌,但略咸。
椰青,原個椰青,清甜解渴。
紫醉金迷,堤子汁加芒果汁,甜甜地幾好飲。
椰汁冰,椰汁加碎冰打城,好甜好濃味。
涼粉紅豆冰,甜甜嘅紅豆,當埋甜品食,哈哈。

以商場來計定價還算公度,會再來吃呢度嘅河粉!
2015-10-25
2015-10-31 196 浏览
 Happy Friday難得寶貝不用做家課,回家放下細軟後帶著他來市中心吃個belated的生日晚飯。然後,選了在以前euro go go旁的這裡。取票後等了三十分鐘左右才安排入座。餐桌的安排頗擠迫,店家安排一張二人對坐的坐位,對與幼童同來的我有點不便。餐牌的選擇很多,有傳統越式的,也有少量泰國菜式,價錢算是合理。因最近食力頗為減退,為免浪費食物,選擇了以下食物:豬肉沙爹米紙軟殼蟹芒果手卷椰青海鮮焗飯薄荷青檸冰侍應態度友善,但同樣有人手不足問題。不過很奇怪的,點菜後五分鐘多些,食物以光速上桌,堆在一張小小的桌子上,有點狼狽:薄荷青檸冰:可分約四杯左右,不太甜,薄荷味偏淡。米紙軟殼蟹芒果手卷:米紙偏軟,芒果及軟殼蟹份量不足。豬肉沙爹:沒有拍照,只能說是將豬扒厚切然後串在一起的串燒,成人吃還可以,幼童要吃的話還要一整條肉塊拉出來再弄成小塊......這令我十分感冒.....沙爹汁味道尚可,不推薦點叫。椰青海鮮焗飯:應是今晚我比較滿意的一道菜。雖然明顯可見所謂海鮮是急凍貨色,但賣相算是漂亮,汁料豐盈不過甜,炒飯炒得乾身,份量以女生而言可足夠二人分享。埋單三百元多一點,但整體而言只是一般。

然後,選了在以前euro go go旁的這裡。

取票後等了三十分鐘左右才安排入座。

因最近食力頗為減退,為免浪費食物,選擇了以下食物:

豬肉沙爹

米紙軟殼蟹芒果手卷

椰青海鮮焗飯

薄荷青檸冰

侍應態度友善,但同樣有人手不足問題。

薄荷青檸冰:可分約四杯左右,不太甜,薄荷味偏淡。
米紙軟殼蟹芒果手卷:米紙偏軟,芒果及軟殼蟹份量不足。

埋單三百元多一點,但整體而言只是一般。
2015-10-30
越南野黎黎去去都撈檬湯檬,其實都有d新式既😎

#香芒軟殻蟹米紙卷($68)
用米紙包住芒果、軟殻蟹、仲有d甘荀絲同生菜。米紙好煙un,整體酸酸地幾開胃。不過中間仲夾住左塊葉🌿,令到佢好大陣味,拎走左塊葉再食正好多呀
#WTP河粉($68)
內有牛腩、牛根同生肥牛,牛根好稔#牛油單骨雞中翼($58)
呢個超正,雖然單骨切半左但仍然好大隻,好香牛油味食唔停口呀

#原個椰青海鮮焗飯($88)
面頭既椰醬好香好濃,下面既炒飯底冇汁既,椰青開個口好細,好難「不」入面d飯

#特色越南蒸粉包($68)
餡料完全係粉果既餡,轉左做腸粉既樣,面頭加d扎肉

#椰青糕($34/6件)
用椰青水做既大菜糕,入面有果肉粒粒好清甜#龍眼冰($38)好正,唔係淨係龍眼沖水,仲打爛左d龍眼肉,令杯野濃好多窮遊指數:7/10
越南野黎黎去去都撈檬湯檬,其實都有d新式既😎

香芒軟殻蟹米紙卷

#香芒軟殻蟹米紙卷($68)

#WTP河粉($68)
內有牛腩、牛根同生肥牛,牛根好稔
牛油單骨雞中翼
#牛油單骨雞中翼($58)
呢個超正,雖然單骨切半左但仍然好大隻,好香牛油味食唔停口呀
原個椰青海鮮焗飯

#原個椰青海鮮焗飯($88)
特色越南蒸粉包

#特色越南蒸粉包($68)
餡料完全係粉果既餡,轉左做腸粉既樣,面頭加d扎肉
椰青糕

#椰青糕($34/6件)
用椰青水做既大菜糕,入面有果肉粒粒好清甜

#龍眼冰($38)
好正,唔係淨係龍眼沖水,仲打爛左d龍眼肉,令杯野濃好多

窮遊指數:7/10
香芒軟殻蟹米紙卷
2015-10-20 300 浏览
前幾日約左幾個朋友試下哩間越南餐廳,諗住多d人可以試唔同食物點知到最後比人放飛機,得番兩個人,當佢地冇食神一黎到先知道有得用app去等位,真係幾好幾方便等左10分鐘就有位見到個餐牌真係好多野食由頭盤到甜品 五十幾款我地最後叫左軟殼蟹米紙卷,越南蒸炒包做頭盤一碗火車頭,一個椰青飯小食牛油單骨雞翼仲有龍眼冰,越南coffee沙冰
點知到最後比人放飛機,得番兩個人,當佢地冇食神

一黎到先知道有得用app去等位,真係幾好幾方便
等左10分鐘就有位
見到個餐牌真係好多野食
由頭盤到甜品 五十幾款
我地最後叫左軟殼蟹米紙卷,越南蒸炒包做頭盤
一碗火車頭,一個椰青飯
小食牛油單骨雞翼
仲有龍眼冰,越南coffee沙冰
越南coffee,龍眼冰
原個椰青飯
大合照
  • 火車頭,椰青飯
2015-10-18 346 浏览
閒日晚上的7時多8時入座 不用怎樣等位很快就已經可以入座了環境很舒適 坐位很闊的 員工的服務態度很友善 令人感覺很舒服很樂意為我們介紹餐廳的食物我們兩人點了一個飯 一個河粉 一碟菜 一些串燒 一個甜品 還有2杯飲料分量十分充足 味道令人感到驚喜 總括而言環境舒適 員工態度良好 最重要是真的很美味!香芒糯米飯 $48芒果可能不是當季的 所以有點酸但糯米飯的口感還不錯法式牛柳粒紅飯 $78沒想到該一個抄飯配上牛柳粒竟然有令人驚喜的感覺覺得這個抄飯好高級 而且牛柳粒訂還是熱騰騰的 抄通菜$48有點抄老了的感覺 沙嗲雞肉串 $68沙嗲汁很吸引 雞肉還是很彈牙 100分必食火車頭湯河 $68湯河彈牙 配料一流 湯底很吸引

閒日晚上的7時多8時入座 不用怎樣等位
很快就已經可以入座了
環境很舒適 坐位很闊的
員工的服務態度很友善 令人感覺很舒服
很樂意為我們介紹餐廳的食物
分量十分充足 味道令人感到驚喜

總括而言環境舒適 員工態度良好 最重要是真的很美味!
芒果飯
湯河彈牙 配料一流 湯底很吸引
芒果飯
WPT湯河粉
2015-10-18 342 浏览
有位好友已經很久沒見,於是相約他出來吃吃飯,選址在屯門市廣場內。選擇這裡,原因有很多,逛街工作便是其中之一。喜越就是位於市廣場一期內的三樓,是一所吃越南菜的館子。除了有室內座位,還有室外座位。而室內的牆壁上有幅兩隻大象畫,都幾得意的。來到時服務員為咱們安排了坐在室外的座位,並送上了餐薄,於是咱們不停地鑽研內容,看看有甚麼好吃。打開後,第一版就介紹了餐廳名字的來由,再翻閱餐薄時,當然會有湯河,牛油雞翼等供應,亦有燒烤與蔬菜,亦不乏飲品和甜品。首先來到的是香芒軟殼蟹紙卷(六十八個大洋),中間四個米卷當然沒有軟殼蟹,而是放在左右兩邊的。先吃中間細件的紙米卷,當中富有米香,而且還卷著芒果和米粉,還有些紅蘿蔔在內。芒果頗香且甜,而大件紙米卷裡的軟殼蟹的殼,也頗軟腍,有點煙靭。然後就來一個 WTP 湯河火車頭(六十八個大洋),食材包括了牛肉,丸類,洋蒽及芽菜等,非常豐富,當中的牛肉軟腍不靭,河粉也是幼滑的。而小碟上的芽菜可自由地加上。特色越南蒸粉包(六十八個大洋)是首次品嚐的美食,有著札肉在上面,蒽花等食材,而裡內的食材也頗豐富,吃起來頗有層次感,而且粉皮不算厚。跟著便到香口的牛油單骨雞中翼(五十

跟著便到香口的牛油單骨雞中翼(五十八個大洋),雞中翼共有六隻,單看外表已經知道做得不錯。入口鬆化而富有牛油和濃郁蒜香味道,當吃到雞肉時,也頗嫰滑,市有肉汁在內,唯吃到等三隻時,已經感到有點膩吧。
咱們兩個人都同時點來原個椰青海鮮焗飯(八十八個大洋),椰青裡面裝滿了炒飯,而外層則以白汁包著蝦仁,滿到都瀉了出來。當中的蝦仁相當彈牙爽口,而且米飯沾上了香口的椰汁,整個焗飯做得不錯,白汁吃起來不會太膩,而且椰青內的椰子肉,也舀出來吃呢!
今晚的甜品椰青糕(三十四個大洋),這糕點共有六件。每件都是透明,加上晶瑩通透,而且入口時味味道清新,亦帶有淡淡的椰青的味道。
飲品方面,在下點了三色冰(三十四個大洋),友人則點了越南滴溜咖啡(三十四個大洋),但沒有為它拍照。三色冰以椰汁,紅豆等配搭。喝一口富有椰汁的味道,而且紅豆也很軟糯,不錯。
幾道菜式為咱們帶來剛好的份量,而且足夠咱們兩個人呢!
2015-10-07
2015-10-17 202 浏览
見成日咁多人今次到我試,炒椰菜苗分量細不過菜keep到爽但又入到味,咖哩汁ok不過牛腩就唔得,叫左個蒜蓉包點汁,想叫普通蝦餅冇左見有金絲蝦餅就試試,面好脆夠彈牙但唔夠蝦味
咸檸梳打
蒜蓉椰菜苗
咖哩牛腩煲
金絲蝦餅
2015-10-16
蒜蓉椰菜苗
  • 蒜蓉炒椰菜苗
2015-10-14 395 浏览
今次試既餐廳係屯門市中心既What The Pho,主打越式菜既佢地係餐廳風格上走年輕路線,牆上面仲有一大幅有型Street Art塗鴉畫,平民得黎都幾有格調啊牛油單骨雞中翼 $58炸雞翼一上枱我已經聞到好香#牛油 味,仲有超多蒜粒鋪係面!我第一眼望落去都睇唔出原來係雞翼黎,外表炸到金黃色,賣相吸引雞皮咬落鬆脆香口,炸粉唔會過厚,肉質方面都算得上幾滑。將炸蒜粒連雞翼一啖咁食,濃郁既蒜香令成件事變得更惹味!不過食完個口會好口渴同一大陣蒜味,大家記得要飲返多d水中和返啦!同埋值得一提既係雞翼拆成單骨之後好方便進食,貪靚既女士們都一樣可以保持儀態,唔怕食到隻手污糟哂啦香芒軟殼蟹米紙卷 $68係半透明既米紙卷下隱約見到鮮黃色既芒果肉同生菜,軟殼蟹等等其他豐富配料,真係令人食指大動!米紙口感煙韌,芒果幾甜,仲同香脆既軟殼蟹好match添!加上有粉絲,蘿蔔絲,青瓜絲 同生菜做配料,感覺非常清新健康,一d都唔heavy。就咁食可能會覺得唔夠味同乾身ga,所以記得要點埋越式酸辣汁黎食,酸酸地咁就夠哂胃口啦!原個椰青海鮮焗飯 $88Li個焗飯賣相相當有氣勢,用左一大個椰青裝住焗飯上枱,營造到一種椰漿同海
今次試既餐廳係屯門市中心既What The Pho,
主打越式菜既佢地係餐廳風格上走年輕路線,
牆上面仲有一大幅有型Street Art塗鴉畫,
平民得黎都幾有格調啊
牛油單骨雞中翼 $58
炸雞翼一上枱我已經聞到好香#牛油 味,
仲有超多蒜粒鋪係面!
我第一眼望落去都睇唔出原來係雞翼黎,
外表炸到金黃色,賣相吸引

雞皮咬落鬆脆香口,炸粉唔會過厚,
肉質方面都算得上幾滑。
將炸蒜粒連雞翼一啖咁食,
濃郁既蒜香令成件事變得更惹味!

不過食完個口會好口渴同一大陣蒜味,
大家記得要飲返多d水中和返啦!
同埋值得一提既係雞翼拆成單骨之後好方便進食,
貪靚既女士們都一樣可以保持儀態,
唔怕食到隻手污糟哂啦
香芒軟殼蟹米紙卷 $68
係半透明既米紙卷下隱約見到鮮黃色既芒果肉同生菜,
軟殼蟹等等其他豐富配料,
真係令人食指大動!

米紙口感煙韌,芒果幾甜,
仲同香脆既軟殼蟹好match添!

加上有粉絲,蘿蔔絲,青瓜絲 同生菜做配料,
感覺非常清新健康,一d都唔heavy。
就咁食可能會覺得唔夠味同乾身ga,
所以記得要點埋越式酸辣汁黎食,
酸酸地咁就夠哂胃口啦!
原個椰青海鮮焗飯 $88
Li個焗飯賣相相當有氣勢,
用左一大個椰青裝住焗飯上枱,
營造到一種椰漿同海鮮多到漏哂出黎既效果!

海鮮有蝦同魷魚圈,
雖然係雪藏貨色,但食落都算彈牙,
而且份量仲幾足料ga!
因為焗左係椰青入面,炒飯既味道都會帶有淡淡椰香,
同椰漿撈勻黎食仲會有甜椰奶味!

不過其實椰漿同海鮮係用黎鋪面為主,
椰青入面都係齋炒飯比較多,
如果椰漿可以多d攞黎撈飯就更好啦!

總括黎講Li間越式餐廳既食物整體質素唔錯,
而且食物定價比起同商場既其他餐廳算大眾化,價性比高

環境服務亦都幾好,係一家大細食飯又或者同朋友聚會既好選擇呢!
2015-09-26
午餐
2015-10-13 271 浏览
屯門市廣場好多野食見到晚市好多人幫襯既呢間越南野個名幾特別 試下先叫左一粉一飯WTP湯河粉(火車頭) $68原隻椰青海鮮焗飯 $88火車頭湯勁大碗勁多料😳建議2人分享😳原隻菠蘿炒飯食得多 原隻椰青焗飯就第一次食面頭既海鮮多到跌出黎 有帶子,蝦,魷魚等等 重有好多椰漿送飯但到椰青入面就剩飯多 椰青味唔太有如果入面有多d椰漿會好d😗小食方面香芒軟殻蟹米紙卷(6件) $68去親食越南野 我次次必點米紙卷💡呢款係全晚我最鍾意的❤️香芒配軟殻蟹 兩個都是我喜歡的😆呢到既米紙卷夠薄 不錯不錯呢個牛油單骨雞翼超方便 超鍾意雞翼係單骨架啦😋炸粉冇過厚 牛油幾入味加上蒜蓉 幾惹味野飲我最愛紫醉金迷$38佢係金葡萄汁同芒果汁愈飲愈開胃飯後甜品6件椰青糕$34葉子造型 幾可愛🍃原本唔鍾意食椰青既我都食左兩件細細件 清清地 煙煙軔軔
屯門市廣場好多野食
原隻菠蘿炒飯食得多 原隻椰青焗飯就第一次食
但到椰青入面就剩飯多 椰青味唔太有
如果入面有多d椰漿會好d😗
小食方面
香芒軟殻蟹米紙卷(6件)
香芒軟殻蟹米紙卷(6件) $68
葉子造型 幾可愛🍃
原本唔鍾意食椰青既我都食左兩件
細細件 清清地 煙煙軔軔

2015-10-01
香芒軟殻蟹米紙卷(6件)
紫醉金迷
2015-10-12 302 浏览
以前講火車頭,第一下都諗到好大碗既形象!但而家就無依支歌仔唱嚕~火車頭內有牛丸,牛腩,牛筋同肥牛等等,都算足料!份量都恰當,食落都飽肚架鮮甜芒果配上軟殼蟹,味道還挺特别。多汁芒果米紙卷食落更鮮甜木盒蒸既粉包,同平時食既腸粉差吾多~個人更喜歡面頭既扎肉,咬口有勁度面頭椰醬味濃,配上炒飯食落creamy,但醬汁太少了,去到後面吾太夠。海鮮分別有魷魚圈同蝦,種類比較少,但配上炒飯還不錯望落似椒鹽九肚魚,係咩泥呢答案係牛油單骨雞翼!食落牛油咩吾算好濃,但脆口得黎又香口,單骨咁食仲好方便添味道清香,但有點太甜了
火車頭$68
香芒軟殼蟹米紙卷$68
鮮甜芒果配上軟殼蟹,味道還挺特别。多汁芒果米紙卷食落更鮮甜
越南蒸粉包$68
原個椰青海鮮焗飯 $88
望落似椒鹽九肚魚,係咩泥呢
牛油單骨雞翼$58
椰青糕$34
味道清香,但有點太甜了
2015-09-26
  • 牛油單骨雞翼
2015-10-05 185 浏览
用APP攞飛唔洗係門口等, 都真係唔錯~ 其實係台灣都有好多餐廳可以用APP攞枱訂位。坐低點菜,都幾多選擇,有時食得小巴黎多,都想食第二間。終於搵到2nd choice。點咗個椰菜苗,不過都幾硬,同埋無乜馬拉箋味....哩個係火車頭,好多料,又夠大碗,好食好食芒果龍利柳米紙卷-個魚仲係脆0既,芒果唔會酸,個生菜食咗無肚痛 good good。其實佢既米紙卷款式好多,下次試吓其他款先~厨師推介的豬扒檬-個豬扒有D扯唔開,不過又唔算好硬,僅及格。落霞(百香果+蘆薈),有D特飲好吖,起碼唔係淨係啡/檸茶之類。哩個都OK咖啡唔錯, 值得一試Menu我見到佢地仲有BB櫈(好靚架),如果有BB,帶佢黎哩度食就唔洗怕啦~不過唯一希望佢地改善服務態度﹕(1) 我見到佢找錢比人放係枱邊就算,點知D錢跌晒落地。佢停咗幾秒過咗黎執,不過個客己經黑晒面(2) 有人唔知要攞飛就自己入咗去坐,佢地係咁話: "哩邊攞飛", D客有D聽到咁走咗(3) (純個人分享) 佢同我講椰菜苗會硬身D, 我第一秒有少少GET唔到佢意思。或者佢可以咁講﹕ "椰菜苗會硬身少少,如果想食軟身D 0既菜,可以食XXX"。做多點點就係服務

點咗個椰菜苗,不過都幾硬,同埋無乜馬拉箋味....
哩個係火車頭,好多料,又夠大碗,好食好食
咖啡唔錯, 值得一試
Menu

不過唯一希望佢地改善服務態度﹕
(3) (純個人分享) 佢同我講椰菜苗會硬身D, 我第一秒有少少GET唔到佢意思。或者佢可以咁講﹕ "椰菜苗會硬身少少,如果想食軟身D 0既菜,可以食XXX"。做多點點就係服務業0既最大意義啦~~
2015-10-04
2015-10-04 217 浏览
每次經過屯門,都被WHAT THE PHO的招牌吸引。今午難得二人放假,終於有空和大頭仔來試。午膳時間頗多人,幸好等了5分鐘便可入座。點了一個米紙卷,蒸粉包,椰青飯,蒜香雞翼。香芒軟殼蟹米紙卷。單看賣相已很吸引。薄薄的米紙包著生菜、芒果、軟殼蟹、粉絲、青瓜絲、蘿蔔絲,還有我最愛的羅勒葉。米紙薄得通透,可不失煙韌口感。包著所有材料一起吃可真是很有層次呢!夏天吃很清涼,而且蔬菜量多而且味道好。很喜歡這個!蒸粉包是我每到一間越式餐廳都會點的食物之一。內裏材料豐富,肉碎、雲耳、紅蘿蔔等。上面鋪滿蔥花、小片小片的札肉,還有我喜歡的蒜片。粉皮軟稔,包著豐富的材料再加上酸辣汁來吃很是美味。個人認為椰青海鮮飯廷特別,是我從未吃過類近的食物。用原個菠蘿盛炒飯,用原個椰青喝椰青水,以往都有吃過,唯獨真的未想過椰青可用作盛飯,此餐廳就做到了。味道比想像中好,椰青味不算太濃,椰青配飯來吃原來味道也不錯。蒜香雞翼,將雞中翼切半、單骨的設計貼心,方便易食。平時在外吃雞中翼頗狼狽,現在單骨上便能完全解決問題了!而蒜香味道濃郁,滿是炸香了的蒜粒,伴著雞翼吃很惹味啊!但略嫌炸粉太多了…吃過後都很熱氣呢!我們還各自點了一
每次經過屯門,都被WHAT THE PHO的招牌吸引。
今午難得二人放假,終於有空和大頭仔來試。
午膳時間頗多人,幸好等了5分鐘便可入座。
點了一個米紙卷,蒸粉包,椰青飯,蒜香雞翼。
香芒軟殼蟹米紙卷。
香芒軟殼蟹米紙卷
夏天吃很清涼,而且蔬菜量多而且味道好。很喜歡這個!
蒸粉包是我每到一間越式餐廳都會點的食物之一。
蒸粉包
個人認為椰青海鮮飯廷特別,是我從未吃過類近的食物。
椰青海鮮飯
蒜香雞翼
而蒜香味道濃郁,滿是炸香了的蒜粒,伴著雞翼吃很惹味啊!
但略嫌炸粉太多了…吃過後都很熱氣呢!
我們還各自點了一杯飲品呢!
左:三色冰,右:越式滴漏咖啡沙冰
我點的是越式滴漏咖啡沙冰。
層次很分明的,上層沙冰浮面,而滴漏咖啡是配上煉奶,味道偏甜。
大頭仔點了三色冰。各種豆類,珍多等。整體味道也是偏甜呢。
最後還覺得意猶未盡,點了椰青榚。
椰青榚
看樣子十分晶瑩剔透,內裏有些刮出來的椰肉,而味道則充滿啖啖椰青味之餘,質感像大菜榚般爽口。可見廚師的用心!
2015-09-29
蒜香雞翼
椰青榚
2015-09-29 272 浏览
係屯門要食越南菜,選擇真係唔多!見到屯市有呢間What The Pho,店鋪嘅裝修、環境都唔錯,枱凳都以木系為主,感覺都幾時尚!一去到,當然叫幾個小食先!一叫叫左3個,而香芒軟殼蟹米紙同牛油單骨雞中翼卷我就比較中意今次我就放棄左食沙律,反而叫左呢個香芒軟殼蟹米紙。米紙卷味道比較清淡,而且口感煙韌,配合埋香甜嘅芒果、生菜、青瓜絲、蘿蔔絲,感覺反而幾清新。軟殼蟹亦炸得好香口,醮上少少酸辣汁,會更加開胃,作為頭盤小食真係唔錯!不過要注意,米紙卷要新鮮食,如果放置得太耐,會乾同韌而牛油單骨雞中翼真係一定要食聽個名就知係得一條骨,所以食起來都幾方便,仲啖啖肉。而且配上炸蒜,香脆可口之餘又唔會話太油,非常惹味!面頭嘅扎肉好好食,味道濃郁,配埋粉包食完全可以唔洗加醬汁都得,夠哂原汁原味至於個粉包都算薄,要小心夾先得,唔係裡面啲豬肉碎、木耳同沙葛就會趺哂出黎!份量仲好大,我地戈一日都食唔哂。到左主菜,男朋友就叫左火車頭,真係勁大碗啊!有肥牛、牛筋、牛腩、牛柏葉同牛丸,超多餸。就算2個人分,樣樣都可以食到!湯嘅味道都濃,不過就真係油左少少嗱!呢個就係我一見到Meun就想叫嘅野食椰青飯上有好多魷魚圈用蝦,

而牛油單骨雞中翼真係一定要食
特色越南蒸粉包
嗱!呢個就係我一見到Meun就想叫嘅野食
椰青飯上有好多魷魚圈用蝦,椰汁清甜,撈一撈個飯更香口,不過椰汁略嫌太少!
原個椰青海鮮焗飯
最後,點少得甜品。經店員力薦下,我地試左椰青糕。口感有少少爽口,而味道清香,唔會太甜,自己就覺得較為普通。
2015-09-23 223 浏览
牛油單骨雞中翼相當出色, 既酥脆香口又不油不膩, 配上炸蒜, 十分惹味, 而且特別之處是每隻雞翼只有一根骨, 食得方便啖啖肉, 屬必食之選!!牛肉湯河湯底清香, 散發陣陣香茅等香料的味道, 薄而滑溜的河粉盡吸湯的精華, 加上鮮味十足的牛肉, 令人回味。軟殼蟹米紙卷較清淡, 以煙韌的米紙包裹着青瓜絲、胡蘿蔔絲和軟殼蟹, 爽中帶脆, 淡中帶鮮, 而且米紙卷紮得夠實, 醮上酸辣汁, 感覺清新, 最適合夏日炎炎進食。冬蔭公金邊粉是個人最愛, 炒得不乾濕就剛好, 金邊粉煙韌可口, 辣度適中, 帶冬蔭公的香, 頗特別, 加上足料的大蝦和鮮魷, 令我一吃上癮。串燒大大串, 啖啖肉, 最適合食肉獸, 但沙爹醬味道略淡, 亦乾身了點, 如果juicy點會更好。相對豬肉串燒, 我會喜歡雞肉串燒多一點, 質感較嫩滑。飲品方面, 龍眼冰和涼粉紅豆冰都是餐廳師傅自家製作, 誠意可加。涼粉紅豆冰大大杯, 材料豐富, 椰味十足又不過甜, 我十分喜歡。嚐了一口朋友的龍眼冰, 清甜滋潤, 同樣不錯。屯門這間越南菜餐廳令人驚喜, 看來以後在屯門吃飯又多一好選擇! 值得一讚的還有餐廳的服務, 問服務生有甚麼推介, 他們都耐

屯門這間越南菜餐廳令人驚喜, 看來以後在屯門吃飯又多一好選擇! 值得一讚的還有餐廳的服務, 問服務生有甚麼推介, 他們都耐心解釋, 態度友善, 亦是我必定再訪的原因。
  • 牛油單骨雞中翼
  • 冬蔭功海鮮金邊粉
2015-09-20 187 浏览
香芒軟殼蟹米紙卷Soft Shell Crab & Mango Rice Paper Roll $68紙米新鮮軟滑,口感煙韌似地道越南口感,要襯凍食,冷氣吹多陣就會乾,加上酸汁食,開胃之選。軟殼蟹好香口,芒果夠鮮甜。越南蒸粉包Steamed Rice Ravioli in Vietnamese Style $68粉包用木盒蒸,幾得意!仲好大份,面頭的扎肉好食,有咬口,味濃不用加醬汁都夠味。粉夠薄,裡面有,豬肉碎,木耳 ,口感不錯。食兩個頭盤都飽飽地,但一早已經叫左個飯,今次眼闊肚窄,唯有對埋佢啦。。。。原個椰青海鮮焗飯Oven Baked Seafood Fried Rice Served in Fresh Coconut $88驚喜位,白色圏圏以為係椰青肉,原來係尤魚圈,有幾隻蝦,香味椰醬撈埋炒飯,惹味非常。環境幾舒服,職員態度也好好禮貌,食得開心,份量大,2個人食都好飽,要下次再來試其他菜色。
酸汁
蒸粉包

原個椰青海鮮焗飯
原個椰青海鮮焗飯 Oven Baked Seafood Fried Rice Served in Fresh Coconut $88
2015-09-18
酸汁