原來古早蛋糕都可以有咁多口味同層數😲除咗今次介紹呢兩隻味 仲有其他少見啲嘅味例如榴槤咖吔、芫茜、斑蘭紅豆、冧油提子不過店主話每日提供嘅口味都唔同視乎材料供應同質素而定 如果想食可能要早一日留意佢哋ғᴀᴄᴇʙᴏᴏᴋ/ɪɴsᴛᴀɢʀᴀᴍ❣️ 整體蛋糕食落綿潤香綿 仲要無燶邊夠彈性添!🔖 巨無霸咸蛋芝士肉鬆(預訂款)鍾意重口味嘅你 一定會愛上呢款蛋糕💕一打開個盒已經聞到陣陣咸蛋香 咬落去 啖啖肉鬆同埋芝士 成件事夠晒邪惡點知巨無霸版仲多咗層肉鬆 加分不少呢(๑'ᴗ'๑)🔖 焙茶相比之下 呢款食落味道截然不同 較清新嘅感覺店主話係將焙茶磨成粉再製作 好比心機🥰意想不到嘅係佢加咗朱古力做蛋糕底 又幾夾喎大大提升咗味蕾層次 唔會只係得焙茶咁單調
原來古早蛋糕都可以有咁多口味同層數😲
除咗今次介紹呢兩隻味 仲有其他少見啲嘅味
例如榴槤咖吔、芫茜、斑蘭紅豆、冧油提子
不過店主話每日提供嘅口味都唔同

整體蛋糕食落綿潤香綿 仲要無燶邊夠彈性添!
🔖 巨無霸咸蛋芝士肉鬆(預訂款)
鍾意重口味嘅你 一定會愛上呢款蛋糕💕
一打開個盒已經聞到陣陣咸蛋香
咬落去 啖啖肉鬆同埋芝士 成件事夠晒邪惡
點知巨無霸版仲多咗層肉鬆 加分不少呢(๑'ᴗ'๑)

🔖 焙茶
焙茶
巨無霸芝士肉鬆
焙茶
2021-06-13 11 浏览
深水埗北河街都有好好味嘅古早蛋糕呀!囍源古早蛋糕店嘅老闆更到台灣🇹🇼學藝以無添加嘅食材、低糖少油去製作正宗古早蛋糕呢!另外,囍源有70種不同口味每日食一款都可以食足2個月而且仲有榴連、芫荽🌱哩啲特別款如果大家想試特別口味可以先打去預訂架.🔸超級骯髒(👍🏻)蛋糕面有色彩繽紛嘅粟米脆片同曲奇餅碎🌈,好得意!而蛋糕就有濃濃嘅朱古力味,仲間仲有層朱古力醬,好正!蛋糕質地濕潤鬆軟,真係好好食!.🔸伯爵茶蛋糕內滿滿打成幼粒嘅伯爵茶,每一啖都有香濃茶味,香而清新,幾多幾件都唔會覺得漏。
深水埗北河街都有好好味嘅古早蛋糕呀!
囍源古早蛋糕店嘅老闆更到台灣🇹🇼學藝
以無添加嘅食材、低糖少油
去製作正宗古早蛋糕呢!
另外,囍源有70種不同口味
每日食一款都可以食足2個月
而且仲有榴連、芫荽🌱哩啲特別款
如果大家想試特別口味
可以先打去預訂架
🔸超級骯髒(👍🏻)
🔸伯爵茶
優惠券
唔同香港其他嘅古早蛋糕店,佢哋堅持用傳統嘅台灣古早蛋糕食譜~堅持每件蛋糕都有黃金邊同黃金底,絕對冇燶邊!切出嚟之後就咁擺喺度蛋糕形狀都仲可以保持到直角,唔會塌底。同店主傾過先知道原來蛋糕係用三個鐘時間低溫烘焙,所以口感先咁鬆軟綿密。蛋糕質地好有鬆軟同埋足夠濕潤,味道唔甜所以食落唔會膩。再加上佢無添加任何色素及防腐劑,所以有健康品質保證。店主更加有新意咁不斷鑽研新口味,到而家已經有60幾款估都估唔到嘅味道,新奇百趣,例如有榴槤、芫荽味,仲可以Max and match添!有咁多味道嘅原因係佢哋比客人自訂口味,只要你講得出佢哋都肯嘗試製作!自訂印花圖章用嚟慶祝生日節日都可以、仲包送去深水埗地鐵站嘅服務勁貼心~佢哋嘅蛋糕全部都係舖頭嘅工場自家製作,每日新鮮出爐,經過深水埗嘅可以買來試吓~

2021-06-11 29 浏览
囍源古早蛋糕 (深水埗)佢哋嘅蛋糕🍰每日新鮮全人手製造另外將有賣剩嘅蛋糕比明哥或者分比露宿者店主真係好好人,值得一讚👍🏻呢一間蛋糕除咗好食之外,更加係有人情味💕經過深水埗不妨去買返個正宗嘅估早蛋糕嚟食💕因為真係好鬆軟好好味😋而且唔會濃邊/濃底🤩而且佢地用低糖少油,小朋友都啱食💕真係健康又好味😋屋企有兩個小朋友(歲半&兩歲半)佢地都好鍾意食😍我屋企人、朋友試食完個個都讚不絕口😋仲問我係邊到買😎因為口感同平時市面上食過嘅古早蛋糕好唔同之前買過其他店舖嘅古早蛋糕食落去真係好一般而且好甜😵‍💫所以呢一間真心推薦比大家食💕💕👍🏻一般市面上嘅估早蛋糕其實都只係有幾隻味道但係呢一間係超級無敵多味道可以選擇😌所以如果要買某啲味道可以打電話去預訂啦💕另外我哋諗緊買邊款蛋糕時發現客人源源不絕,而且好多都係熟客💕我地唔係街坊專登搭車去試既😅一間成功嘅鋪熟客最緊要💕相信呢一間真係好多人買🤩好多人鍾意食💕而且亦都有電視訪問過佢哋🤩真係不得了🤩第一次買蛋糕,佢比左一張積分咭我哋集齊12個印仔就可以換一個原味古早蛋糕啦💕另外聽老闆/職員講長者及醫護人員有折扣優惠,詳情問返佢哋啦💕今次我哋分別試咗三隻味💕聽講其中兩隻
囍源古早蛋糕 (深水埗)

佢哋嘅蛋糕🍰每日新鮮全人手製造
另外將有賣剩嘅蛋糕比明哥或者分比露宿者
店主真係好好人,值得一讚👍🏻
呢一間蛋糕除咗好食之外,更加係有人情味💕

經過深水埗不妨去買返個正宗嘅估早蛋糕嚟食💕
因為真係好鬆軟好好味😋
而且唔會濃邊/濃底🤩
而且佢地用低糖少油,小朋友都啱食💕
真係健康又好味😋
屋企有兩個小朋友(歲半&兩歲半)
佢地都好鍾意食😍

我屋企人、朋友試食完個個都讚不絕口😋
仲問我係邊到買😎

一般市面上嘅估早蛋糕其實都只係有幾隻味道
但係呢一間係超級無敵多味道可以選擇😌
所以如果要買某啲味道可以打電話去預訂啦💕

另外我哋諗緊買邊款蛋糕時
發現客人源源不絕,而且好多都係熟客💕
我地唔係街坊專登搭車去試既😅
一間成功嘅鋪熟客最緊要💕
相信呢一間真係好多人買🤩好多人鍾意食💕
而且亦都有電視訪問過佢哋🤩真係不得了🤩

第一次買蛋糕,佢比左一張積分咭我哋
集齊12個印仔就可以換一個原味古早蛋糕啦💕
另外聽老闆/職員講長者及醫護人員有折扣優惠,
詳情問返佢哋啦💕

今次我哋分別試咗三隻味💕
聽講其中兩隻味係新出㗎😎
一打開個盒香味撲鼻而來😳好香呀🤩
真係令到我食指大動💕💕🤩

每一個蛋糕都係好鬆軟,而且蛋糕可存放到三日👍🏻另外我哋發現到一樣野,就係佢好用心咁樣製作每一層,留意到係每一層都係呈現水平線🤯

❤️焙茶味$60 (特價)
😋有淡淡既焙茶味,岩哂清淡口味既人

❤️泰式奶茶味$60 (特價)
😋第一次食奶茶口味既蛋糕
😋有輕微泰式奶茶味道💕好特別☺️

❤️芝士味$70
😋有濃濃既芝士醬夾在中間
😋聽店員講係日本芝士醬,勁好味!

以上只係個人食評/玩樂感受💕
不代表他人感受💕

🏡店舖:囍源古早蛋糕 (深水埗)
📍地址:深水埗北河街123號地舖

2021-05-20
  • 芝士味古早蛋糕
  • 泰式奶茶味古早蛋糕
2021-06-11 20 浏览
古早蛋糕就食得多,但一間古早蛋糕店有成幾十款口味既古早蛋糕你又試過未呢🤣位於深水埗既囍源古早蛋糕 @ ,一去到已經見到Menu寫滿密密麻麻既口味😝仲有勁多創新口味,好似榴槤咖哋、冧酒提子、蒜蓉、芫荽、薑汁、抹茶栗子、班蘭紅豆等等,勁有新鮮感。而且佢地表示係用低溫烘焙,焗出黃金邊(唔燶邊)、黃金底(唔燶底)既低糖少油古早蛋糕⭐榴槤古早蛋糕 $95店員表示榴槤口味蛋糕會按季節挑選榴槤內餡,之前係選用貓山王,而家則改用金枕頭😄!古早蛋糕中間加入一層榴槤果蓉,蛋糕口感偏綿密濕潤⭐2層巨無霸古早蛋糕 $99佢地既Signature巨無霸蛋糕可以選擇唔同既內餡口味,今次既係冧酒朱古力,上面灑滿朱古力彩針,蛋糕體加入冧酒製作,中間係果醬,味道酸酸甜甜咁。因為用左無糖可可粉,所以食落唔會好甜

⭐榴槤古早蛋糕 $95

⭐2層巨無霸古早蛋糕 $99

1K
2021-06-09 20 浏览
有冇人都好鍾意食台灣古早味蛋糕??❤️❤️今次就同大家介紹下呢間位於深水埗既囍源古早蛋糕~~佢地主打正宗黃金邊、黃金底既古早蛋糕,即係唔會燶邊同燶底~並採用少油少糖既配方,夠哂健康👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳最特別係佢地既蛋糕口味多達70款,仲可以自訂口味,真係食極都唔會厭😍😍我今次就試左呢兩款口味~~📍巨無霸芝士肉鬆🧀巨無霸古早味蛋糕都係第一次聽,即係蛋糕裡面夾住兩層餡料,好似食緊巨無霸咁~~我就揀左芝士肉鬆呢個組合,蛋糕面頭鋪滿肉鬆,內餡就夾住一層肉鬆一層芝士,口感豐富😋😋佢地既蛋糕經三個鐘頭低溫烘焙,食落真係特別鬆軟綿滑👍🏻👍🏻📍巨無霸特級骯髒榛子朱古力🍫呢款蛋糕夾住兩種朱古力,上層係普通朱古力,下層係榛子朱古力~~面頭仲鋪滿彩色脆片,小朋友實鍾意😍😍食落朱古味濃郁,又唔會太甜!!下層既榛子朱古力仲有少少流心既效果,蛋糕質地依舊濕潤鬆軟,推介❤️❤️蛋糕可以存放3日,萬一食唔哂都可以放返入雪櫃~~無論之後翻熱食定凍食都係咁滋味😋😋
有冇人都好鍾意食台灣古早味蛋糕??❤️❤️
今次就同大家介紹下呢間位於深水埗既囍源古早蛋糕~~
我今次就試左呢兩款口味~~

📍巨無霸芝士肉鬆🧀
佢地既蛋糕經三個鐘頭低溫烘焙,食落真係特別鬆軟綿滑👍🏻👍🏻

📍巨無霸特級骯髒榛子朱古力🍫
食落朱古味濃郁,又唔會太甜!!

蛋糕可以存放3日,萬一食唔哂都可以放返入雪櫃~~
無論之後翻熱食定凍食都係咁滋味😋😋
2021-06-09 13 浏览
估唔到喺香港都可以食到咁正宗嘅古早味蛋糕啊😍正宗古早味蛋糕係黃金邊黃金底嘅,唔會燶邊燶底,而且蛋糕好綿密,鬆軟彈滑,食落口絕對唔會好乾🥰 喺深水埗就搵到啦~我試咗兩款口味,分別係榴槤味同埋骯髒朱古力味😍 榴槤味一打開盒已經聞到超級香,聽佢哋講啲榴槤全部都用D24榴槤~ 唔怪之咁香啦😋而骯髒朱古力味上面佈滿左色彩繽紛嘅topping🌈小朋友一定勁鍾意❣️除咗蛋糕係朱古力味外,中間都有一層朱古力醬夾心㗎🍫佢哋嘅蛋糕全部都低糖少油,堅持每日新鮮製作,真係一間非常之有心嘅蛋糕店🍰最犀利嘅係佢竟然有80幾種味道!! 唔知我幾時先可以試晒咁多隻味呢🤤💭
估唔到喺香港都可以食到咁正宗嘅古早味蛋糕啊😍

我試咗兩款口味,分別係榴槤味同埋骯髒朱古力味😍

試食活動
古早味蛋糕而家愈開愈多 基本上總有一間係你附近今次係深水埗買既古早味蛋糕夠哂特別🤣探嫲嫲既時候經過就買左試啦✅囍源古早蛋糕佢地出品既蛋糕同坊間有啲唔同係製作方法上有唔同 所以比較鬆軟 用左低糖少油既配方 小朋友老人家都可以放心食用而且見到個面係會有好靚既棕啡色 賣相吸引!佢地有成70種唔同味道每日都會提供超過10種味道俾大家選擇大家亦可以預先提早預約你地想要既味道🤣可以係店舖或者地鐵站交收 非常方便!仲可以存放2-3日 絕對唔使擔心一次食唔哂🤣長者或者醫護人員黎買蛋糕都會有折扣喔!😆🔆3層巨無霸 $99呢個味道聽聞係逢星期六,日先推出係朱古力蛋糕配兩層餡料包括骯髒朱古力同榛子朱古力係蛋糕面有朱古力碎,朱古力粒同埋彩虹朱古力米賣相好靚🤣 食落唔會太甜淡淡帶出榛子同朱古力醬既味道食落唔似古早味蛋糕😂 好似食緊西餅咁呢個味道好特別 我唔太好朱古力都覺得好食!小朋友一定會鐘意👍🏻😀食食下又會想食多件 停唔到🤣味道: 3.6/5賣相: 3.4/5🔆雷沙黑芝麻 $75呢個賣相就真係典型既古早味蛋糕🤣鬆軟既蛋糕仲有烘左既蛋糕面🤣中間見到好分明既芝麻餡食落蛋糕都好鬆軟 芝麻味都好香 成個感覺

古早味蛋糕而家愈開愈多 基本上總有一間係你附近

✅囍源古早蛋糕
佢地出品既蛋糕同坊間有啲唔同
係製作方法上有唔同 所以比較鬆軟
用左低糖少油既配方 小朋友老人家都可以放心食用
而且見到個面係會有好靚既棕啡色 賣相吸引!
佢地有成70種唔同味道
每日都會提供超過10種味道俾大家選擇
大家亦可以預先提早預約你地想要既味道🤣
可以係店舖或者地鐵站交收 非常方便!
仲可以存放2-3日 絕對唔使擔心一次食唔哂🤣
長者或者醫護人員黎買蛋糕都會有折扣喔!😆

🔆3層巨無霸 $99
呢個味道聽聞係逢星期六,日先推出
係朱古力蛋糕配兩層餡料
包括骯髒朱古力同榛子朱古力
係蛋糕面有朱古力碎,朱古力粒同埋彩虹朱古力米
賣相好靚🤣 食落唔會太甜
淡淡帶出榛子同朱古力醬既味道
食落唔似古早味蛋糕😂 好似食緊西餅咁
呢個味道好特別 我唔太好朱古力都覺得好食!
小朋友一定會鐘意👍🏻😀

味道: 3.2/5
賣相: 3/5

地址:深水埗北河街123號地舖
2021-06-07 33 浏览
叫左芝士味,$70,超失望蛋糕個底係濕嘅,令人好難接受(請refer第二張相,你就會見到係海綿緊)蛋糕冇蛋味,芝士冇芝士味明明叫流心芝士,啲芝士係硬嘅唯一好係唔甜囉冇喇
叫左芝士味,$70,超失望
蛋糕冇蛋味,芝士冇芝士味
明明叫流心芝士,啲芝士係硬嘅
唯一好係唔甜囉
冇喇

2021-06-07 39 浏览
上次係囍源買左古早味蛋糕,屋企人都話好味,好想encore,所以今次就學精左,提早預約揀自己鍾意嘅口味,就唔會怕食唔到自己鍾意嘅口味,雖然係70+種味揀,真心好難揀。老闆好鍾意同每個客人傾計,係晏就去攞嘅時候,店冇咩人,老闆同我分享左好多古早味蛋糕嘅有趣知識。本身係屋企都有試過整古早味蛋糕,但係都整到好失敗,好容易就塌左落黎,就向老闆請教秘訣。原來蛋糕唔可以用高溫烘培,一攞出黎,會因為溫度相距而塌左落黎,同時都唔會好鬆軟。原來平時佢地會用低溫烘培,所以蛋糕表面唔會爆同變形,保持到濕潤感,食落入口即溶。仲向老闆請教左點樣切個蛋糕,切到靚一靚可以打下卡,原來好似鋸樹木咁樣,前後咁樣一下一下切。同老闆分享咗揀蛋糕嘅選擇困難,原來可以自訂蛋糕嘅口味,只要訂兩個或以上就可以,選擇困難嘅人就唔洗怕又想食依個口味,但又冇另一個想試嘅材料。原來有時趕時間,仲可以係地鐵站交收,真係非常方便。經過屋企一番糾結,就揀左兩款蛋糕,第一款就係鹹蛋芝士肉鬆蛋糕,佢係一個巨無霸蛋糕。平時食開幾種材料嘅蛋糕都係一層咁樣夾住,但係囍源嘅蛋糕就會一層一層咁樣,依個蛋糕層次非常分明,表面同第二層都係肉鬆,但食落好唔同,但都

經過屋企一番糾結,就揀左兩款蛋糕,第一款就係鹹蛋芝士肉鬆蛋糕,佢係一個巨無霸蛋糕。平時食開幾種材料嘅蛋糕都係一層咁樣夾住,但係囍源嘅蛋糕就會一層一層咁樣,依個蛋糕層次非常分明,表面同第二層都係肉鬆,但食落好唔同,但都係鹹香十足。第三層係芝士鹹黃,食落鹹香味同芝士好濃,成件都好邪惡。

另一款係咖啡合桃咖吔,最近非常鍾意咖啡味嘅野食,原來咖啡都要好講究,原來用UCC咖啡會令蛋糕食落唔會太苦,但有回甘味道,食落非常正。今次係第一次食咖吔味嘅野,佢係東南亞常見嘅甜品材料,咖吔醬食落甜甜地既,中和左咖啡嘅苦味,夾心仲有合桃粒,非常有口感。

🇹🇼<正宗古早蛋糕🍰低糖少油⭕️多達70款口味✨>係深水埗呢間囍源古早蛋糕 師傅趁到台灣學藝🇹🇼用正宗做法製作到蛋糕黃金邊、黃金底,再研發出各式各樣創新口味😍以低糖少油無添加配方製作😋口味接近有成70款‼️幾乎你諗到既味佢都有💕仲可以預訂自訂口味✨除咗基本常見既朱古力、抹茶、芝士等~特別既仲有陳皮紅豆、骯髒朱古力、擂沙黑芝麻等等✨非常吸引!每款都係用心製作、真材實料🌟今次就試左呢兩款👇🏻🧀巨無霸芝士肉鬆 (9/10)極邪惡既組合!兩層肉鬆配上香濃芝士🧀面頭同中層仲係用左兩款肉鬆 味道層次更豐富 香氣十足 配埋鹹香芝士 好滿足好正‼️蛋糕口感鬆軟濕潤軟綿 幾乎入口即溶🤤💯幸福感滿滿🥰💛金枕頭榴槤 (8.5/10)榴槤控必食😍冇諗過榴槤都可以出現係古早蛋糕到🤤蛋糕賣相好得意!做到好似榴蓮釘咁😆中層榴蓮醬係用新鮮金枕頭榴槤肉製成 真材實料 味道香濃濃郁 絕對滿足到榴蓮控!味道突出得黎亦唔會搶走本身蛋糕既蛋香味🥚呢款食唔曬記得擺返入雪櫃呀😆一樣咁好味!整體黎講食得出師傅係用心製作♥️由用料、餡料、味道、賣相等方面都落足心機唔馬虎!囍源更會定期係社交平台舉行Live活動玩小遊戲送蛋糕🍰😍
🇹🇼
<正宗古早蛋糕🍰低糖少油⭕️多達70款口味✨>
係深水埗呢間囍源古早蛋糕 師傅趁到台灣學藝🇹🇼
用正宗做法製作到蛋糕黃金邊、黃金底,
再研發出各式各樣
創新口味😍以低糖少油無添加配方製作😋
口味接近有成70款‼️幾乎你諗到既味佢都有💕
仲可以預訂自訂口味✨

除咗基本常見既朱古力、抹茶、芝士等~
特別既仲有陳皮紅豆、骯髒朱古力、
擂沙黑芝麻等等✨
非常吸引!每款都係用心製作、真材實料🌟
今次就試左呢兩款👇🏻

🧀巨無霸芝士肉鬆 (9/10)
極邪惡既組合!兩層肉鬆配上香濃芝士🧀
面頭同中層仲係用左兩款肉鬆 味道層次更豐富
香氣十足 配埋鹹香芝士 好滿足好正‼️
蛋糕口感鬆軟濕潤軟綿 幾乎入口即溶🤤💯
幸福感滿滿🥰

💛金枕頭榴槤 (8.5/10)
榴槤控必食😍冇諗過榴槤都可以出現係古早蛋糕到🤤
蛋糕賣相好得意!做到好似榴蓮釘咁😆
中層榴蓮醬係用新鮮金枕頭榴槤肉製成
真材實料 味道香濃濃郁 絕對滿足到榴蓮控!
味道突出得黎亦唔會搶走本身蛋糕既蛋香味🥚
呢款食唔曬記得擺返入雪櫃呀😆一樣咁好味!

整體黎講食得出師傅係用心製作♥️
由用料、餡料、味道、賣相等方面
都落足心機唔馬虎!
囍源更會定期係社交平台舉行Live活動
玩小遊戲送蛋糕🍰😍
訂購蛋糕後仲可以係深水埗地鐵站交收
唔洗特登出閘!
好貼心💕大家黎到深水埗不妨黎試下啦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
2021-06-06 21 浏览
《正宗古早味🇹🇼 》———————————————-#囍源古早蛋糕 🍰-坊間古早味蛋糕開到成行成市,但要講邊間先夠正宗,就一定要提喺深水埗鴨寮街入邊嘅囍源💗標榜全港獨家黃金邊,黃金底,唔會燶邊,唔會燶底!古早味就係要食佢濕潤軟綿嘅口感,入口即溶😍-小店蛋糕嘅口味超多元,成張餐牌睇到眼花撩亂😆蛋糕用咗幼滑嘅日本麵粉同蛋香十足嘅湖北雞蛋整,而且十分健康,低油低糖,買返去比屋企一家大細都啱食😋-特製嘅古早味蛋糕之所以正宗,就係源於用心製造,同一般鋪頭就咁焗唔同,師傅用咗低溫隔水蒸嘅方式,保持蛋糕嘅濕潤度☺️-個人幾鍾意鹹蛋奶黃,同蛋糕質地好夾,尤其突出到佢嘅奶香🤩特級骯髒抹茶朱古力上需有好多唔同嘅toppings,中間夾住朱古力醬,完全唔會死甜😚-小店都幾有新意,可以幫客人喺蛋糕面印字,啱晒拎來做生日蛋糕或者慶祝節日,如果額外要求仲可以加購唧醬,拎返屋企自己寫字畫畫,又好食又好玩😜-⭐ 參考價錢︰鹹蛋奶黃: $75特級骯髒抹茶朱古力:$85🍌 抵deal 指數:8/10
《正宗古早味🇹🇼 》
🍌 抵deal 指數:8/10
2021-05-27
下午茶
2021-06-05 512 浏览
古早味開到一街都係,畀人感覺間間如是有間仲要開喺深水埗北河街街市嗰頭,更加被標籤係冇乜特別,偏偏呢間係最有堅持同神還原古早風味嘅蛋糕店呢間做開街坊生意,老細見大胃係新面孔,就主動詳細介紹佢地嘅蛋糕有乜咁特別,原來呢間堅持用蒸焗法(古早味蛋糕原來製作方法)嚟製作蛋糕,所以餅底同餅邊絕對唔會焦,分辨古早味蛋糕真偽就係睇呢一點,真係學到好多嘢呀就咁睇,蛋糕真係好挺身,切開夠晒濕潤老細教埋大胃正確切蛋糕嘅方法,一定要用狗牙麵包刀(佢地都有提供狗牙膠刀),輕力前後磨切,咁就會切到最完美嘅橫切面份量方面,可以睇以上圖示,先打直切開一半,再打橫切細細塊,咁就啱啱好一兩啖一舊,食落唔會太甜,皆因呢區好多老友記,老細就還原古時嘅甜度(因為糖以前都唔平㗎),低糖啱晒注重健康嘅朋友食用,而且更突顯原材料嘅鮮味𠻹大胃未見過一間古早味蛋糕店可以有咁多口味,多到嚇咗一嚇,當然唔係隻隻味都會當日提供,但最好提早預約啦最神奇係髒髒朱古力味都有,睇個樣好甜咁,食落完全唔死甜但朱古力的確鋪滿每一層,又rich又樸實
古早味開到一街都係,畀人感覺間間如是

咖啡合桃

就咁睇,蛋糕真係好挺身,切開夠晒濕潤

骯髒榛子朱古力

最神奇係髒髒朱古力味都有,睇個樣好甜咁,食落完全唔死甜

但朱古力的確鋪滿每一層,又rich又樸實
2021-06-04
5 分钟 (外卖自取)
咖啡合桃
骯髒榛子朱古力
2021-06-05 16 浏览
@深水埗前幾日要去深水埗做少少嘢,屋企人知道即刻叫我去「囍源古早蛋糕」買兩個古早味蛋糕做早餐。呢間好近地鐵站,行咗一陣就聞到一大陣香味。佢哋係全香港唯一享用正宗嘅水溶法做,所以個底唔會燶同埋有黃金邊。因為用低溫烘焙,所以可以保持蛋糕水份;Display出嚟嘅都係真嘅蛋糕,放咗幾日都仲鬆軟。呢到唔會出爐就放曬出嚟,客人訂咗之後會入曬盒,疫情之下保持衛生。佢地有成幾十種味,每日都有十幾款左右。大家可以上佢地嘅IG @heiyuen_bakery 睇定第二日會出嘅味道。今日先知原來呢到可以提早預訂,下次可以揀定想食咩味,佢哋有電話直線預訂服務:2669 9888 ,好方便去到可以即攞,想食咩味就有咩味!每個蛋糕嘅保存方式都唔同,老闆娘好有耐心咁同我解釋。原味 $50要睇一間古早味蛋糕好唔好食,就一定要試佢嘅原味。呢個蛋糕好有蛋香,好綿密濕潤,個底係黃金邊真係冇燶㗎。老母最鍾意食原味,佢話要介紹埋比佢啲朋友。骯髒榛子朱古力三層巨無霸 $89我諗好多人都中意食朱古力,呢個有成三層好少有!我俾佢嘅外觀吸引住,外表超級靚,味道一樣咁正!朱古力係半溶嘅狀態,整熱返少少嚟食到滋味無窮。榛子味香濃,口感好
@深水埗

原味 $50

骯髒榛子朱古力三層巨無霸 $89
我諗好多人都中意食朱古力,呢個有成三層好少有!我俾佢嘅外觀吸引住,外表超級靚,味道一樣咁正!朱古力係半溶嘅狀態,整熱返少少嚟食到滋味無窮。榛子味香濃,口感好豐富。蛋糕一樣咁軟綿綿!
巨無霸漢堡包食過咁三層巨無霸古早味蛋糕,你有冇食過呢?要食正宗古早味蛋糕我推介“深水埗囍源古早蛋糕”最正宗做法,蛋糕是黃金邊、黃金底而且唔會扁塌,看得見的鬆軟和完整加上師傅曾到台灣學藝🇹🇼以低糖少油、無添加配方,用心製作難怪古早味蛋糕熱潮🍰從來沒有停過自從我上次食左這間店嘅古早味蛋糕,我又念念不忘😌,今次叫了一鹹一甜嘅味道,面層好豐富,來個近鏡吧🔍。🍰今次又嚟試下新口味叫巨無霸鹹蛋芝士肉鬆,沒有鹹蛋薯片咁鹹同邪惡,但食落去有淡淡的鹹蛋黃的鹹香味,兩層肉鬆配上香濃嘅芝士🧀,好有口感,身為芝士控的我,沒有諗過可以咁夾,鹹味嘅蛋糕不比甜味蛋糕遜色😋,好值得一試呀。🍰這款特級骯髒的朱古力蛋糕,好似彩虹糖一樣顏色繽紛,突然令我回想起童年的彩虹雪條,叫“骯髒”好貼貼,因我仔仔食蛋糕食食到滿口朱古力🍫,多了榛子朱古力味,係少甜,甜得嚟好有層次的味道,我更鍾意爽口的面層脆脆啊! 令人回味無窮。這種入口即溶又鬆軟嘅口感,健康少甜配方,無論食多幾件也不覺油膩或怕肥,如果嫌份量多,食唔曬,記得擺返入雪櫃,最多可以存放三天,雪凍咗同樣咁好味!
巨無霸漢堡包食過
咁三層巨無霸古早味蛋糕,你有冇食過呢?

要食正宗古早味蛋糕
我推介“深水埗囍源古早蛋糕”
最正宗做法,蛋糕是黃金邊、黃金底
而且唔會扁塌,看得見的鬆軟和完整
加上師傅曾到台灣學藝🇹🇼
以低糖少油、無添加配方,用心製作
難怪古早味蛋糕熱潮🍰從來沒有停過

2021-05-29