2005-10-31 15 浏览
2005年10月15日此店前身也是越南菜館,新店開了也有一段日子,試一試吧。下午茶餐選了生熟牛肉河粉+青檸梳打。生熟牛肉一般,河粉唔滑唔夠幼,湯唔夠香濃但都叫ok,辣椒粒好辣,落幾粒好快好辣。飲完湯都有些口乾,味精作怪。杯青檸梳打幾大杯,但略甜。$18+10%杏花村都有好幾間食店但唔多好食,真的是搵食艱難。
2005年10月15日

此店前身也是越南菜館,新店開了也有一段日子,試一試吧。

下午茶餐選了生熟牛肉河粉+青檸梳打。
杯青檸梳打幾大杯,但略甜。
$18+10%

杏花村都有好幾間食店但唔多好食,真的是搵食艱難。
今日中午同媽媽黎呢間越南野試下(新店未食過).見到lunch 有36蚊同42蚊2種.佢既分別係可以選2樣野食.同3樣甘.我地大家都叫有36蚊果隻.有雞絲沙律.味道都可以.雞絲d雞皮都唔係好肥.Oliver油落得甘0岩.蒸粉皮2件.嗯.呢樣野好睇人鐘唔鐘意食粉皮.有人會覺得佢味道有d怪.好似變左質甘.到主菜啦.都有好多野簡啊.我地要左烤牛肉檬粉.幾好味哦.賣相都ok.再有係芝士焗龍利飯.嘩..一個鍋仔甘上.熱辣辣.好味道啊.入面有青椒.紅椒.唔錯唔錯.我見到隔離台要左個牛肉粒紅飯.仲吸引啊.下次要試下啦.總體黎講.三十幾蚊有甘既水準,真係搵佢唔到架..但d侍應就差d啦.唔知係咪全部都係後生仔女呢.門口果個問佢咩都唔知.差左d哦.仲有啊.點有店入面有甘多蚊同烏蠅架..咬到我地成腳紅晒啊..唉..
2005-09-26 7 浏览
侍應無溝通,多過一枱客問o野,就開始亂.o野食一般,好逼.人多唔好去,有位坐無位食.
2005-09-15 0 浏览
新開學有人請食飯, 咁就搵間新開架啦. 點知"懶"野啦.我地有人叫檬粉, 佢confirm 左兩次之後仲要比河粉. 個湯碗好大不過的粉好少. 無論叫咩總之有牛肉既佢都比生既, 咁我地就諗住浸熟佢算啦. 但後來四個人去三個人肚痛, 唔知咩事.個裝修唔錯, 不過個地好多水, 我仲聽到個經理話個阿姐唔肯law 的野飲出去--因為熱飲好熱!!!雖然係咁, 不過的侍應幾好樣, 但你會唔會因為咁而去呀?仲有, 個度好焗.
新開學有人請食飯, 咁就搵間新開架啦. 點知"懶"野啦.

雖然係咁, 不過的侍應幾好樣, 但你會唔會因為咁而去呀?
仲有, 個度好焗.
2005-09-10 5 浏览
有新舖開張, 做村民當然要試一試菜. 點知...order了二人套餐, 選了:北越牛肉酸湯墨魚肉串咖哩牛腩香酥軟殼蟹清湯河粉青檸梳打(加八蚊)應該是漏了單, 等了好久才來墨魚肉串. 質感古怪, 不是燒也不是炸的, 似用水烚或是微波爐叮, 味道有點腥... no good.再來咖哩牛腩: 暖暖的, 不熱, 簡直致命! 至於味道, 我覺得大家樂應該好食d.然後是兩碗河粉: 味道不錯, 加了香草(basil leaf?), 不過有味精, 食完有點口渴.見仲未有湯, 問了侍應兩次. 終於來了, 但竟然是... 暖的!! 最大鑊是湯裏面有舊生牛肉啊~~ 於是趁碗河粉仲熱熱地, 拿拿聲放入去整熟佢... 至於味道... 不熱不冷的湯有幾好飲呢呵你話?跟著是... 等... 等... 等... 桌上的食物都食完了, 還未見軟殼蟹. 點知忽然來了一碟雞!跟侍應說我們沒有要雞喎, 然後拿走了.再過十分鐘, 又有人來, 問d菜來齊未? 食左雞未?o下? 唔係掛?再過十五分鐘, 忍唔住叫經理來, 話我地唔要碟蟹了, 空口食實在食唔到. 這時軟殼蟹就來了. 佢話不如送碗河粉過你丫. 嚇了一驚, o下? 唔係掛
有新舖開張, 做村民當然要試一試菜. 點知...

order了二人套餐, 選了:
北越牛肉酸湯
墨魚肉串
咖哩牛腩
香酥軟殼蟹
清湯河粉
青檸梳打(加八蚊)

侍應說我們沒有要雞喎, 然後拿走了.
再過十分鐘, 又有人來, 問d菜來齊未? 食左雞未?
o下? 唔係掛?
再過十五分鐘, 忍唔住叫經理來, 話我地唔要碟蟹了, 空口食實在食唔到. 這時軟殼蟹就來了. 佢話不如送碗河粉過你丫. 嚇了一驚, o下? 唔係掛? 又食河粉?

最終我地堅持唔要碟軟殼蟹, 問可唔可以減收呢碟價錢. 經理話因為是套餐所以唔得. 無辦法, 只好照價埋單. 經理都算係咁, 免收青檸梳打. 不過為免被人認為是騙飲騙食, 所以堅持付足價錢, 不過就一毫子貼士都冇俾!

2005-09-04 3 浏览
我要個生牛肉湯河.....佢d牛肉居然係預先煮到老曬.....咁仲叫咩生牛肉湯河......
我要個生牛肉湯河.....
佢d牛肉居然係預先煮到老曬.....
咁仲叫咩生牛肉湯河......