上環不嬲出名多Cafe 今次慢活去到呢間走工業風、灰色色系嘅Cafe🤭🫘主打自家烘焙咖啡豆由網店起家 店內設有炒豆機器,亦都有售賣唔同嘅咖啡豆🫘☕️咖啡方面,分別有Espresso base同埋Colour blackEspresso base選用巴西豆比較nutty風味, 而飲開奶啡既我店員就建議選擇nutty嘅咖啡豆今次就選擇飲House white (latte) ($45), 口感好順滑, 奶同啡好完美融合🤤而colour black 主要係fruity style嘅咖啡豆不同的包裝顏色表示不同的咖啡豆風味 (嗰隻顏色係代表相應嘅水果味道 但係就要顧客自己聯想下🤭)🧁食物方面,只有Muffin選擇 今次揀呢個藍莓Muffin($35)焗返熱之後未食已經聞到超香藍莓味🫐 而且質地都好濕潤😋 好適合輕食🤭
🫘主打自家烘焙咖啡豆由網店起家
店內設有炒豆機器,亦都有售賣唔同嘅咖啡豆🫘

🧁食物方面,只有Muffin選擇

2025-04-13 55 浏览
pov: taking a tranquil coffee break from hectic day🤎.Ordered a house white and a salted caramel muffin today, truly healed my bad day with a slice of sweetness .Nutty coffee beans were used for house white, making it very rich flavour and nicely blend with milk! The salted caramel muffin would not be too sweet for Hongkongers, with good amount of caramel sauce! you can also purchase their coffee beans from them! .My order:House White Salted caramel muffin

My order:
House White
Salted caramel muffin

2025-03-22 174 浏览
香港人係好需要嘆杯啡慢活一下好好享受一下人生同咖啡既美好😌😌😌生命不能沒有咖啡☕️☕️☕️Hot Americano (Fruity)酸感較高 果香濃厚 岩曬女士飲👸🏻👸🏻聞落去有淡淡嘅士多啤梨味香味🍓🍓飲落陣味都幾long lastingAfter taste 係飲到淺炒味道就算冇落奶冇落糖 都完全唔苦 好易入口飲到咖啡香味 又唔會太刺激 真係好好飲👍🏻👍🏻Ice Latte (Nutty,house)☕️☕️☕️牛奶帶出咖啡甜味 咖啡味strong D飲落咖啡味更濃郁一飲就停唔到口有別於平時飲開既latte🧊🧊店員好有心機去講解menu 仲會根據每個人既喜好同口味去介紹唔同既豆舖內所有咖啡豆係佢地自己炒🤩🤩 第二度未必飲到架每隻顏色packing represent個隻豆大概有嘅味道(e.g.今次飲隻豆係紅色就代表strawberry味)連包裝都好有心🫶🏻🫶🏻🫶🏻Cafe環境幾好 夠寧靜適合朋友坐低傾下計chill下另外餐廳仲有咖啡豆同杯賣💳💳💳有鐘意/想試既豆就可以即刻買翻屋企沖🫰🏻🫰🏻門口都有好多打卡位比大家影靚相📸📸
香港人係好需要嘆杯啡慢活一下
好好享受一下人生同咖啡既美好😌😌😌
生命不能沒有咖啡☕️☕️☕️

Hot Americano (Fruity)
酸感較高 果香濃厚 岩曬女士飲👸🏻👸🏻
聞落去有淡淡嘅士多啤梨味香味🍓🍓
飲落陣味都幾long lasting
After taste 係飲到淺炒味道
就算冇落奶冇落糖 都完全唔苦 好易入口
飲到咖啡香味 又唔會太刺激 真係好好飲👍🏻👍🏻

Ice Latte (Nutty,house)☕️☕️☕️
牛奶帶出咖啡甜味 咖啡味strong D

另外餐廳仲有咖啡豆同杯賣💳💳💳
有鐘意/想試既豆就可以即刻買翻屋企沖🫰🏻🫰🏻
門口都有好多打卡位比大家影靚相📸📸
2025-03-19 123 浏览
今日同朋友上左上環想飲杯咖啡上網搵到呢間 決定黎試下 🦔🌿估唔到平日 都有唔少人 但入面都好靜 感覺好舒服我地叫左 一杯black coffee同兩杯milk coffee , 兩熱一凍 Milk coffee個拉花好靚 飲落口感好順滑 咖啡好香 有微酸嘅堅果香 好出色 🌸Black coffee 飲落唔會話好苦澀味,但係又飲到咖啡豆嘅香 ☕️💕Muffin 我哋揀咗海鹽焦糖味 店員幫我哋翻熱焗到好香出邊香脆 入邊勁鬆軟 下次想試埋藍莓味 一邊食一邊配咖啡好寫意🧡🧡🧡佢另外有咖啡豆賣 packing唔同顏色係唔同嘅咖啡豆風味 可以買番屋企沖😚
今日同朋友上左上環想飲杯咖啡
上網搵到呢間 決定黎試下 🦔🌿
估唔到平日 都有唔少人 但入面都好靜 感覺好舒服

2025-03-19
香港探店|港岛区最有创意的咖啡店🔥🔥嘘shu,真的太符合我的审美啦,🍍我是和小姐妹逛街发现它的呢🌸,整个店的装修风格非常的有设计感,🍏以灰色水泥风为主色调,设计感十足,用来拍照真的再合适不过啦🦄餐厅还会有咖啡豆,用packing的颜色来分辨噢~1⃣️milk coffee这个非常符合我的胃口💗,还是很不错的,拉花图案很美,吃muffin喝它口感会很不一样哦🔥2⃣️焦糖muffin真的是非常有创意啦,味道甜甜的,中间夹心很软,🥭奶香味十足哦,吃起来口感很丝滑细腻呢👌🏻🏡:嘘shu📍:上環皇后街30號地舖
香港探店|港岛区最有创意的咖啡店🔥🔥

1⃣️milk coffee
2⃣️焦糖muffin

🏡:嘘shu
📍:上環皇后街30號地舖
2025-02-20 163 浏览
意想不到上環有灰色系的coffee shop~ 叫噓shuuuuu,好特別又靚岩囉打卡~Flat white Coffee以其濃鬱的咖啡味和絲滑的奶構成,奶的比例比latte少。每一口都能感受到濃厚的濃縮咖啡與綿密奶泡的完美結合,口感順滑🌟與latte相比,平白咖啡的咖啡比例更高,能夠更好地展現咖啡豆的香氣和風味,同時又不會被奶泡掩蓋!流心鬆餅😍 仲即時焗架,外層金黃酥脆,內部則是濃鬱的流心巧克力或香滑的奶油,咬上一口,綿密的鬆餅與流心的完美結合,瞬間在口中融化! 🍫💖每一口都是對味蕾的享受,甜而不膩,既能感受到鬆餅的鬆軟與香甜!
Flat white Coffee
2025-02-12 126 浏览
位於上環同西營盤交界嘅工業風小cafe~雖然佢哋食物同咖啡嘅種類唔算好多,但係絕對做到貴精不貴多嘅感覺🤍☕️同朋友一人一杯House White坐喺度傾吓偈真係好寫意~~奶泡好滑 又唔會搶左咖啡香🫶🏻🫶🏻下次再去嘅時候,你想買佢哋嘅咖啡豆返屋企試吓haha💸💸🌟House White $45Muffin $35📍噓 Shuuu.Coffee地址:上環皇后街30號地舖(西營盤A2出口會比較近)
位於上環同西營盤交界嘅工業風小cafe~

💸💸
🌟House White $45
Muffin $35

📍噓 Shuuu.Coffee
地址:上環皇后街30號地舖(西營盤A2出口會比較近)
  • House  White
2025-02-08 172 浏览
一入去叫咗杯milk coffee 飲☕️ 。奶泡打得細膩,幾乎冇咩泡泡,🌸拉花的圖案精美,心型的花花拉咗係中間,旁邊有兩塊葉子襯托🍃。睇到都唔捨得飲。咖啡同牛奶比例平衡得好好,飲落去口感順滑。店舖座位不多,分開了bar枱同靠牆嘅枱。地方雖少,但卻好有人情味🎉。見好多客人都似係熟客,同咖啡師都有交流,聽得佢地嘅我都覺得好開心。同埋店舖入邊嘅小裝飾,都好有心思,同留人念價值。成個環境好舒服,好warm😊。餐廳亦有鬆餅同唔同咖啡豆風味賣。

2025-01-28 195 浏览
紅色聖誕特別版-Colombia咖啡師沖住嘅手法同平時見開嘅有啲…粗暴?飲落去有一種特別嘅厚身感覺,質感好濃郁,而且香氣中帶有濃厚嘅肉桂味,實在令人回味無窮。salted caramel muffin味道唔會太甜膩,而且中間居然有一層軟心,十分驚喜!最特別嘅係,將手沖咖啡同muffin一齊享用,味道竟然可以咁perfectly balance,好有冬日嘅味道。噓地址: 上環皇后街30號地舖咖啡豆都係店主自己用心炒,風味介紹好仔細,亦都好樂意同客人傾計分享咖啡知識。佢哋用顏色來分辨唔同風味嘅咖啡豆,覺得好有心思。如果鐘意佢地自家炒嘅豆都可以買返屋企自己沖架!#shuuu.coffee #上環 #皇后街
紅色聖誕特別版-Colombia

salted caramel muffin

地址: 上環皇后街30號地舖

#shuuu.coffee #上環 #皇后街
哩間 coffee shop 係自家炒豆,可以自己控制到咖啡既高品質同豐富風味,而且仲有零售咖啡豆🫘推介❤️☕️ COLOUR BLACK有5-6款咖啡豆可以揀,主要用packing 顏色分辨咖啡豆風味,而且最特別係有提供凍手沖🧊香港唔係好多cafe 會有提供🫘Bolivia Taipiplaya Asocafe Honey甜度好高,Body 厚身,aftertaste 好長, 而且只係$70,Cp 值好高👍🏻👍🏻🥛White Coffee期間限定可以轉用哩款豆做White Coffee 😍😍Colombia Quindio Pink Bourbon Cinnamon Honey咖啡有好香濃既肉桂味,奶打得好滑,同打熱左牛奶好夾,飲落好似食緊甜品咁,好特別👍🏻👍🏻🧁海鹽焦糖鬆餅鬆餅有時會好怕感質好乾,但哩個muffin 入面有超多海鹽焦糖醬😍😍好濃郁,好好食而且仲烘到外脆內軟,配埋咖啡,tea time 就岩哂➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ ➢ 好味指數:😋😋😋😋😋環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴回頭指數:💖💖💖💖💖🔖 噓 (上環)上環皇后街30號地舖#li

推介❤️

☕️ COLOUR BLACK

🥛White Coffee

🧁海鹽焦糖鬆餅
而且仲烘到外脆內軟,配埋咖啡,tea time 就岩哂

好味指數:😋😋😋😋😋
環境指數:🪴🪴🪴🪴🪴
回頭指數:💖💖💖💖💖

🔖 噓 (上環)
上環皇后街30號地舖

#lifeistooshortforbadfood#hkfood#香港好去處#食好西#foodiehk#吃貨#打卡#hkfoodblog#hongkongfood#hkfoodieblogger#hkfoodie#hkfoodshare
#香港美食#香港旅行#香港打卡#香港美食指南#香港必吃 #香港必食
#上環好去處 #上環 #上環美食
#coffeeroaster #specialitycoffee #Shu#噓

2025-01-20 158 浏览
呢間咖啡店嘅裝修風格係簡約泥土工業風。店內擺滿咗唔同嘅咖啡罐同用具,睇得出店主對咖啡有唔少嘅熱愛同研究。咖啡店嘅House black & white 係用Brazil Sugar Roll Natural bean 今次試咗House white一凍一熱。奶係用Meiji premium。☕️House Hot White $45帶有微酸嘅堅果香氣。熱咖啡配上濃厚鮮奶,入口順滑,咖啡同奶香完美結合,口感豐富而層次分明。特別適合鍾意柔和口感同堅果香嘅朋友。🧊House Iced White$45 同樣用Brazil Sugar Roll Natural咖啡沖製而成,帶有堅果香氣。冰涼嘅口感加上濃厚嘅奶香,味道柔和而不苦澀。呢杯凍奶咖啡啱哂唔鍾意咖啡苦味,但又想品味堅果香氣嘅朋友。🧁另外,我仲試咗佢哋嘅Blueberry muffin $35。呢款muffin真係出乎意料地好食。首先外層鬆脆,內層鬆軟,仲有大量嘅藍莓果醬,咬落去嘅時候果醬會爆出嚟,甜甜地,好好味。呢款muffin真係為整個品嚐咖啡嘅過程錦上添花。🫘呢間店嘅咖啡豆來自唔同產地,每款顏色包裝都有自己獨特嘅咖啡豆風味。大家可以根

🫘呢間店嘅咖啡豆來自唔同產地,每款顏色包裝都有自己獨特嘅咖啡豆風味。大家可以根據自己嘅口味去揀選最適合自己嘅咖啡豆買返屋企沖嚟飲。喜歡咖啡嘅你,一定唔可以錯過!☕🫖🧁

之前都有聽過位於西營盤有間隱世Cafe。Cafe設計簡單別致,而且有部咖啡機,可以自家制嘅咖啡豆做零售🛍;而我哋可以用唔同嘅顏色packing去分別咖啡豆🫘嘅風味,眼見選擇都多,有成6至7款豆!我就叫左杯☕Latte, 朋友就叫左一杯☕️Americano,仲有一個蛋糕添🥞!如果想知多啲咖啡豆嘅資料,仲可以問店員,店員好用心機甘介紹咖啡豆🫘資料比我哋認!今次真係可以一邊嘆咖啡、一邊食蛋糕仲可以長知識!一舉三得👍
之前都有聽過位於西營盤有間隱世Cafe。

今次真係可以一邊嘆咖啡、一邊食蛋糕仲可以長知識!一舉三得👍
2025-01-13
“Shu…more than coffee…” 依句slogan太謙虛啦,好飲好食嘅嘢點可以收收埋埋,一定要分享俾大家聽😚 依間精品咖啡店主打自家炒豆嘅咖啡☕️我哋試咗凍熱House white各一杯($45)☺️飲落少少微酸,好有果香,加上厚厚嘅鮮奶,口感好smooth。我地仲試咗藍莓Muffin($35)🫐外脆內軟仲熱辣辣呀,一咬落去滿滿嘅藍莓醬咇出嚟,好好味呀😍對咖啡有研究嘅你仲可以飲完咖啡之後買佢嘅自家豆返屋企飲添!

藍莓Muffin

對咖啡有研究嘅你仲可以飲完咖啡之後買佢嘅自家豆返屋企飲添!

藍莓Muffin
  • 藍莓muffin
2025-01-07 174 浏览
「Shu」係一間自家炒豆既咖啡店,有5-6款豆可供選擇,以手沖咖啡同輕食為主Hand Drip CoffeeColombia Quindio Cinnamon Honey Pink Bourbon聖誕限定既咖啡豆,前段有肉桂香,中段係飲到d甜感,後段唔知點解我飲到臘腸味😆,整杯既味道係重味的,但我就覺得幾特別海鹽焦糖鬆餅焗返熱既muffin 外脆內軟,入面仲有焦糖流心餡,配咖啡幾夾店內環境舒適,成個氛圍都好chill,自家炒豆特別新鮮好飲,平時都有自己沖下咖啡,所以出去都鍾意搵d特別味既豆試下,呢度真係好岩我

Hand Drip Coffee

海鹽焦糖鬆餅

2025-01-05 137 浏览
陪朋友喺上環探咖啡店佢帶我去左一間位於上環皇后街令人有驚喜嘅咖啡小店 《噓》咖啡店以工業風裝修為主佢地出名以自家炒咖啡豆試左black coffee同埋House White一杯手沖一杯機沖兩杯咖啡都有不同強烈豐富口感一杯比較nuttry的冰咖啡用espresso base底帶有堅果般的香醇另一杯熱咖啡就濃郁果香好突出2杯都好回味店內有多款不同顏色既自家炒豆不同口味的袋裝咖啡產品出售所有咖啡都可在店內享用或者買走每一款都各有特色唔知點揀可以問下店主又可傾下咖啡經
陪朋友喺上環探咖啡店
佢帶我去左一間位於上環皇后街