2017-07-02 363 浏览
今晚去佐敦食晚飯依間餐廳好似出名食海鮮?我地叫左2個套餐蘿蔔牛腩份量都幾多 牛腩炆得好腍好入味 蘿蔔又唔會有渣 $5x一個餐 跟一碟魚湯時蔬都幾抵食!魚湯既味道就一般 唔太濃 普普通通既一碟菜!豉汁蒸倉魚 肉質有點嚡口 蒸得過火了跟餐既豆腐 加左蝦醬好香豉汁蒸盲槽?唔記得左個菜名 🙈肉質唔夠滑 定係唔新鮮?不過最後都食哂😅Ps.好像小菜比蒸魚做得更好的餐廳。都幾抵食既一餐 平均$5x就一個套餐 包白飯跟湯!
今晚去佐敦食晚飯

依間餐廳好似出名食海鮮?

我地叫左2個套餐

蘿蔔牛腩
份量都幾多 牛腩炆得好腍好入味
蘿蔔又唔會有渣
$5x一個餐 跟一碟魚湯時蔬都幾抵食!

魚湯既味道就一般 唔太濃
普普通通既一碟菜!

豉汁蒸倉魚
肉質有點嚡口 蒸得過火了

跟餐既豆腐 加左蝦醬好香

豉汁蒸盲槽?
唔記得左個菜名 🙈
肉質唔夠滑 定係唔新鮮?
不過最後都食哂😅

Ps.好像小菜比蒸魚做得更好的餐廳。
都幾抵食既一餐 平均$5x就一個套餐
包白飯跟湯!
2016-11-03 523 浏览
晚市時段唔駛等位 坐低睇下餐牌有咩食個夥計不停企喺度望住你賴死唔走同佢講左睇下先陣間再叫佢佢都係成日喺度推介菜式 超級煩厭最後揀咗幾款小菜梅菜扣肉得四片仔 仲要size好細肥肉同瘦肉嘅分配不均我都知梅菜多過肉係正常但都唔使咁離譜係咪呀另一個薑蔥魚腩煲 差不多有三份二都係姜同聰 仲要油到爆。魚肉有少少腥份量又小$70幾蚊一個咁嘅餸真係無言全餐比較正常係雜菜煲 相對比較清淡而且隻蝦都幾大 雖然粉絲比較多但亦可接受整體來講食物質素不太好侍應服務麻麻我估下次應該會食第二間
晚市時段唔駛等位 坐低睇下餐牌有咩食

肥肉同瘦肉嘅分配不均
我都知梅菜多過肉係正常
但都唔使咁離譜係咪呀

另一個薑蔥魚腩煲
差不多有三份二都係姜同聰 仲要油到爆。魚肉有少少腥份量又小
$70幾蚊一個咁嘅餸真係無言

全餐比較正常係雜菜煲
相對比較清淡而且隻蝦都幾大 雖然粉絲比較多但亦可接受
整體來講食物質素不太
侍應服務麻麻
我估下次應該會食第二間
2016-05-05 580 浏览
所謂絲襪奶茶,質量唔得,茶膽的茶不香濃,只覺得在喝奶水,已經先點一杯看看奶茶的奶會不會過多,所以另一杯我特別加一句要少奶,但可以見圖,兩杯顏色一樣,難飲!招牌鹽焗雞要被拆招牌啦!叫雞骨飯就差不多,有一塊仲係雞屁股對上,雞肉本身也醃製得太鹹,配飯的兩條白菜仔簡直😖鹹到阿媽都唔認得。咁樣仲話招牌鹽焗雞😓真係好意思。另一碟係豬頸肉腸仔炒蛋配飯,兒子說勉勉強強啦!不過肯定無下次囉!
另一碟係豬頸肉腸仔炒蛋配飯,兒子說勉勉強強啦!
不過肯定無下次囉!
絲襪奶茶
絲襪奶茶
招牌鹽局雞
2016-05-05
2015-05-24 659 浏览
在佐敦白加士街,澳牛斜對面的嘉多莉餐廳,我嚐了傳說中的香港首創按摩豬扒早餐!本來只是姑且以嘻笑的態度一試,誰知一吃才發現名不虛傳,甚有驚喜!豬扒彈牙有質感,煎得火喉十分好,如果要形容和一般豬扒的分別,我會覺得就如蓆夢思和海馬的分別,難怪周中師傅也推介。再吃榨菜肉絲通粉,味蕾上電光一閃,竟然湯底是濃湯!殊不簡單!駌鴦茶香啡滑有回甘,$39的茶記早餐不便宜,但我覺得物有所值,收貨! 老闆話豬扒是沒有下鬆肉粉和不經拷打,乃手工按摩多個小時,故曰之按摩豬扒矣!
按摩豬扒早餐

[後記] 老闆話豬扒是沒有下鬆肉粉和不經拷打,乃手工按摩多個小時,故曰之按摩豬扒矣!
2015-05-24
$39 (早餐)
按摩豬扒早餐
2015-04-16 524 浏览
拎完身體檢查報告,餓餓地就搵下附近有咩食原本想試下澳牛,但十一點已經排曬長隴唔想排所以去左對面既依間茶餐廳黎到岩岩好十一點,姨姨比我地落埋早餐單多士烘底好香脆,而且搽左足夠既牛油,正炒蛋同午餐肉都係即叫即煎夠曬熱同香口但沙爹牛肉鬆肉鬆得太勁,完全冇食肉既口感奶茶一般收銀叔叔好健談,話自己會考數學100分
拎完身體檢查報告,
餓餓地就搵下附近有咩食
原本想試下澳牛,
但十一點已經排曬長隴

唔想排所以去左對面既依間茶餐廳
黎到岩岩好十一點,姨姨比我地落埋早餐單
多士烘底好香脆,而且搽左足夠既牛油,正

炒蛋同午餐肉都係即叫即煎夠曬熱同香口
但沙爹牛肉鬆肉鬆得太勁,完全冇食肉既口感
奶茶一般
收銀叔叔好健談,話自己會考數學100分

$35 (早餐)
2015-04-01 350 浏览
今日同事想食, 所以LUNCH去呢間入去有好多位, 唔洗等.我怕熱氣, 叫左個鹹魚蒸肉餅 + 白飯 + 熱檸水, 44元价格合理其他同事叫左, 口水雞套餐(走辣), 按摩豬撈蔥飯&星洲炒米(唔辣)同事CONFIRM餐名時, 各自道出: 我係豬, 我係雞, 我係豬扒, 我係星洲職員叔叔指住自己, 答曰: 我係人叔叔, 你答得妙呀!   套餐好快上枱了.今日胃口唔大, 特地要少飯肉餅雖然SIZE唔算大, 味道一般, 但好在有鹹魚吊味, 鹹魚整碎都可以撈飯呢.未試過呢間的奶茶, 所以保險D, 叫熱檸水加上呢排怕熱氣, 熱檸水可以清一清.同事要星洲炒米, 要唔辣!一般星洲炒米 = 辣但餐廳又真係整到出來先好野喎.大家食完, 仲可以吹陣水先至返公司.無催人埋單, 我LIKE.
今日同事想食, 所以LUNCH去呢間
入去有好多位, 唔洗等.

職員叔叔指住自己, 答曰: 我係人
叔叔, 你答得妙呀!

套餐好快上枱了.
今日胃口唔大, 特地要少飯
肉餅雖然SIZE唔算大, 味道一般, 但好在有鹹魚吊味,
鹹魚整碎都可以撈飯呢.
未試過呢間的奶茶, 所以保險D, 叫熱檸水
加上呢排怕熱氣, 熱檸水可以清一清.
同事要星洲炒米, 要唔辣!
一般星洲炒米 = 辣
但餐廳又真係整到出來先好野喎.

大家食完, 仲可以吹陣水先至返公司.
無催人埋單, 我LIKE.
2015-04-01
  • 按摩豬扒
2013-09-09 230 浏览
原來對上一次食評又係我喎, 不經不覺已經四個月, 行經佐敦, 如此月份, 未入冬季, 天氣未凍, 甚少餐廳供應煲仔飯, 無選擇下, 又來這間貴價茶餐廳啦.研究了餐牌一陣, 又發現了老闆的精心計算, 排骨飯和滑雞飯是同價, 收$56, 而臘腸滑雞飯, 收$65, 但臘腸排骨飯, 則收$56+$12=$68 (已問過侍應), 多了$3. 但今晚, 兩款都無興趣, 最後叫了咸魚肉餅飯.鹹魚肉餅飯, 收$56, 侍應提議我加埋一碟”鮮魚湯浸時蔬”和”餐飲”, 總價只係$75, 即只係多咗$19, 算抵, 但今晚想飲啤酒, 所以婉拒了她的一番好意.先來一枝藍妹, 大枝, 收$30, 夠凍, 但用膠杯, 如果用雪過的玻璃杯更好啦. 煲飯上檯時, 超熱的滋滋發聲, 不即時打開, 等一等, 收一收水, 飯更軟熟好味, 兩分鐘後開蓋, 兩條短型菜心, 咬落軟硬適中, 薑絲和蔥絲鋪面, 薑絲切得唔夠幼薄. 淋上微微甜的醬油, 把咸魚挾起, 才攪一攪煲飯, 把肉餅和白飯混合, 仍然發出強烈的滋滋聲, 先一口肉餅, 軟熟度高, 但又不見混有太多肥肉, 做得幾好味. 鹹魚屬於霉香品種, 交足功課, 超級鹹, 而
鹹魚屬於霉香品種, 交足功課, 超級鹹, 而且霉度十足, 咬落已成粉狀, 都係比較喜歡實肉品種的咸魚, 今次飯身京煮得比較淋身, 雖然入口仍有一粒粒飯的口感, 但已經比上次略為濕了些, 引致最後的飯焦也不夠香脆了.
老闆在老闆在櫃台收錢, 十分COOL, 沒笑容, 多謝都無句, 與放在門口播著的訪問片段時的口面, 成強烈對比.
2013-09-05
2013-04-07 169 浏览
想食廉價煲仔飯, 一心想去廟街打過轉, 但天下著雨, 費時再過油麻地了. 記得”澳洲”對面有間茶餐廳有煲仔飯供應. 可能落雨關係, 只得一兩檯客人, 都好, 坐得舒適.這店的食品比想像中貴, 單一樣材料的煲仔飯, 都要收$56, 臘腸雞飯收$65. 見餐牌有些少複雜, 太肚餓, 無心機研究, 問問店員阿姐, 佢提議: 叫煲仔飯餐, 再轉加臘腸. 最後的選擇是: 臘腸排骨煲仔飯 + 鮮魚湯浸時蔬 + 凍奶茶, 總價為: $90. 茶餐廳, 收如此價錢, 絕不便宜.先來凍奶茶, 不過不失, 唯茶味略為不足, 奶味略為過大.隔了十分鐘左右, 再來鮮魚湯浸時蔬, 比想像中多, 有三種菜, 黃牙白(煮得夠淋), 菜心(煮得太淋), 白菜(適中爽口), 魚湯的味精度不重, 只略為過鹹.又隔了不到三分鍾, 煲仔飯上檯了. 熱度十足, 滋滋聲不斷, 而且有白煙, 打開, 又有兩條菜心, 這次就夠爽口了. 一條臘腸切開兩段, 油份不多, 鹹度適中, 口感結實. 排骨全是細粒品種, 不算多, 但尚算夠食, 排骨肥瘦均勻, 沒有淤色, 咬落尚且可口有彈力. 飯做得最好, 沒有淋淋的一舊舊, 飯身粒粒分明,
先來凍奶茶, 不過不失, 唯茶味略為不足, 奶味略為過大.
又隔了不到三分鍾, 煲仔飯上檯了. 熱度十足, 滋滋聲不斷, 而且有白煙, 打開, 又有兩條菜心, 這次就夠爽口了. 一條臘腸切開兩段, 油份不多, 鹹度適中, 口感結實. 排骨全是細粒品種, 不算多, 但尚算夠食, 排骨肥瘦均勻, 沒有淤色, 咬落尚且可口有彈力. 飯做得最好, 沒有淋淋的一舊舊, 飯身粒粒分明, 飯焦不算太黑, 可入口.
基本上不錯的質素, 但計算埋收費, 只能評為”OK”
2013-03-18
2012-11-23 157 浏览
這間茶餐廳的價格與翠華差不多,如此定價必定信心十足,入店坐下便看見餐牌上的大字"按麾豬排包",真係想試一試,可惜今日已經吃了兩次豬排,最後選了:印尼炒飯,材料豐富,每樣一點點,腸仔粒, 火煺絲, 青豆, 叉燒粒, 生菜絲, 葱花, 粟米粒, 蘿蔔粒,非常細隻的小蝦(還送埋蝦屎), 名為印尼炒飯,實係咖哩炒飯,只有咖哩味,當然沒有蝦片,當然沒有雞翼,當然沒有沙嗲,不過,早知道茶餐廳是如此,炒飯是主角,炒得乾身好味便收貨,另外,碟邊還黏著一點點未炒的白飯,顯示出廚房要求不高,而且頗求其,尤其是最討厭的蝦屎, 無論如何,有衰也有好,此店的辣椒油加了蝦干,異常香口, 會再嚟試一試按麾豬排包嘅
碟邊還黏著未炒的白飯
蝦屎未除
下次才試
2012-11-23
2012-04-29 102 浏览
今(29-4-2012 Sun)朝男友要去佐敦接佢上海女同事A食早餐後做o野,我就跟埋佢o黎.原來佢重有兩個朋友一齊,我o地一行5人o黎到呢o度食早餐,佢o地食比較有特色o既米線餐,男友要$31.00o既按摩豬扒餐,有煎蛋通粉,加$2.00飲凍檸茶.我就要$30.00o既雞扒火腿煎蛋早餐,要蒜蓉包,但老闆話o岩o岩賣晒,最後一件有人要o左.咁我要牛油方包,飲熱奶茶.好快,o野食陸續到o黎,我只加一茶匙糖到熱奶茶,甜度就o岩o岩好,奶茶夠滑又夠熱,茶味唔算濃.而雞扒火腿煎蛋配牛油方包呢,初初我以為係男友o既按摩豬扒,之後老闆又拎另一碟扒o黎,話畀我o地知呢碟至係按摩豬扒,雞扒冇咁好食.我完全分唔出,因為件雞扒被炸到好深色.咁我先食雞扒,雞扒幾薄同幾乾,食落,係幾硬又鹹,麻麻地,而其他o野食都冇乜問題.之後試男友o既按摩豬扒,係好鬆軟,有啲咖哩味.老闆話按摩豬扒真係有揼鬆同按摩,所以食好食啲.而男友o既女同事A試o左佢同行男友人o既普通豬扒,大叫好硬,我就同佢講老闆o岩o岩咁講,男友就同佢o地交換一件,我問A係咪真係好食啲?佢答係鬆軟啲.而其他o既我都冇問佢o地評價,所以呢次味道分我只就熱

我o既雞扒火腿煎蛋配牛油方包

之後試男友o既按摩豬扒,
男友o既按摩豬扒

而其他o既我都冇問佢o地評價,所以呢次味道分我只就熱奶茶,雞扒同按摩豬扒畀分,同埋雖然老闆好客好好傾,但sorry,我真係要講真話.
男友o既煎蛋通粉
2012-04-29
$32.40 (早餐)
男友o既按摩豬扒
2012-04-03 63 浏览
加班後成十點行去佐敦坐小巴經過門囗,看看有甚麽好食入到去即刻叫左個套餐有東江雞加梅菜扣肉跟湯同一豌白飯梅菜扣肉都幾惹味個汁甜甜地,扣肉可惜唔夠肥有啲鞋囗,梅菜都幾香東江雞份量得好小,都算可以唔會話頭頭尾尾位,都有d肉而且尚算肉滑,都有雞味個例湯得兩條菜,搵片肉都冇白飯都夠乾身有飯香成晚間餐廳都冇十個客我十點幾坐到十一點幾睇埋晚間新聞先走都冇人趕埋單都係六十多蚊都唔算貴
加班後成十點行去佐敦坐小巴
經過門囗,看看有甚麽好食
入到去即刻叫左個套餐
有東江雞加梅菜扣肉
跟湯同一豌白飯
梅菜扣肉都幾惹味
個汁甜甜地,扣肉可惜唔夠肥
有啲鞋囗,梅菜都幾香
東江雞份量得好小,都算可以
唔會話頭頭尾尾位,都有d肉
而且尚算肉滑,都有雞味
個例湯得兩條菜,搵片肉都冇
白飯都夠乾身有飯香
成晚間餐廳都冇十個客
我十點幾坐到十一點幾
睇埋晚間新聞先走都冇人趕
埋單都係六十多蚊都唔算貴
2012-04-02
2011-11-24 60 浏览
路過見到海鮮相也錯,又有位用等,便試吓避風塘炒蟹 - 蟹唔新鮮,又細隻,188元兩隻應該咁上下,有一隻太熟,都幾腥。蒜和辣椒太濕太咸蒸班腩 - 雪魚加上大量油去蒸,基本沒有魚味,所以全碟差多要我包底炒硯 - 沒沙、沒鮮味,太咸,都算失敗上湯浸菜蕊 - 加入火腿絲,小朋友就鐘意食,我就麻麻鹽侷雞 - 冰鮮雞,阿姐話好食,但只是一般,能將半隻雞全清,都算OK la咸檸蜜 - 一般柚子蜜 - 好一般..動員3人才可渴完這杯
路過見到海鮮相也錯,又有位用等,便試吓

避風塘炒蟹 - 蟹唔新鮮
,又細隻
,188元兩隻應該咁上下,有一隻太熟
,都幾腥
。蒜和辣椒太濕太咸

蒸班腩 - 雪魚加上大量油去蒸
,基本沒有魚味
,所以全碟差多要我包底

炒硯 - 沒沙
、沒鮮味
,太咸
,都算失敗

上湯浸菜蕊 - 加入火腿絲,小朋友就鐘意食
,我就麻麻

咸檸蜜
2011-11-06
上湯浸菜蕊
2011-08-26 56 浏览
我好耐無做食評啦!呢間店是我看優先場當晚食.本來我想去食意大利菜.不過同行者不肯.經過呢間店.眼見以客家菜作主打.又有很多海鮮在門口.一試無妨..入內是茶餐廳的格局.有多款套餐.其中143元呢個套餐.比較超值.凍檸茶:茶味也濃.檸也足夠..已不俗.岩拉醬灼時菜我認我唔識食.活了這麼久.也沒聽聞什麼叫岩拉醬.奇就奇在呢種醬除了有少少鹹.機本上味道全無..而時菜上枱時也較生.入口硬硬的..有種食樹葉感覺,,呢碟灼時菜直情負分.越簡單的食物.越差的?梅菜扣肉是相當難煮的菜.這裏的扣肉火喉明顯不足..咬下去十分堅韌.完全唔入味蒜容蒸聖子:機本上鼓油.同聖子味道也相當清淡.細細的聖子..入口也要用力趙.似香口膠...鹽焗雞:是呢間店招牌菜.雞肯定冰鮮,若新鮮只是呢個菜都100元..雞肉嫩滑.肉味鮮甜..相當好食...主打人客係旅客.價錢便宜..縱使味道一般.也要給一個中等分數....
凍檸茶:茶味也濃.檸也足夠..已不俗.
無味
呢個比較好食

• 鹽焗雞
2011-07-14 33 浏览
是晚,到嘉多莉用餐,兩個人揀咗二人實惠餐。梅菜扣肉,啲梅菜真係好味,燜得夠爛,可見燜嘅時間夠長。鹽焗雞,肉質嫩滑,實係唔錯之選。粉絲蒸聖子,乃阿Dee最喜歡食的海鮮菜式,夠鮮味。另外,還有一個青菜,我們揀咗蝦醬大白菜,啲醬好濃味。
是晚,到嘉多莉用餐,兩個人揀咗二人實惠餐。
梅菜扣肉,啲梅菜真係好味,燜得夠爛,可見燜嘅時間夠長。
鹽焗雞,肉質嫩滑,實係唔錯之選。
粉絲蒸聖子,乃阿Dee最喜歡食的海鮮菜式,夠鮮味。
另外,還有一個青菜,我們揀咗蝦醬大白菜,啲醬好濃味。
2011-06-17
  • 粉絲蒸聖子
2011-06-20 41 浏览
第一次和D到呢家餐廳食飯,一坐低就留意到牆上張貼著“招牌鹽焗雞”,梗係食下。為抵食起見,我叫咗梅菜扣肉同鹽焗雞,而D則嗌咗叉燒肉同鹽焗雞。招牌鹽焗雞,肉質幼嫩,值俾七十分,梅菜味道OK,美中不足的是食到沙,而扣肉嘅瘦肉部分就好硬。而叉燒則是過夜叉燒,又黑又硬,難食!白飯大大碗,但一睇就知是平價米煮出來的嘅,反正飯量唔大,倒希望小碗啲,飯香四溢更好。奶茶還OK!是餐買單$87

招牌鹽焗雞,肉質幼嫩,值俾七十分,

梅菜味道OK,美中不足的是食到沙,而扣肉嘅瘦肉部分就好硬。

而叉燒則是過夜叉燒,又黑又硬,難食!

奶茶還OK!

是餐買單$87