本來一向只係係openrice search下有咩好食同埋睇人地食評,點知今晚呢餐真係夠有生以來畢生難忘!! 唔特登開個account發表下都唔得!! 以免大家唔知咩事!! 約左bf 放工dinner in TST, 原先又係因為search到openrice尖咀有咩好食, 睇到呢間野d相, 幾多款式, 幾多國!! 加上又多好評下, 就決定黎試~ bf 到左先, 等我, 上到黎, 嘩除左bf 一個客都冇!! (可能我地早la, 未到7點已黎左) 氣氛冷清到. . . . . . 心諗海嘯都冇理由冇人食飯ga? 咁都算啦, 心諗晏d可能有客~ 先講環境, 不過不失, 算乾淨企理, 講唔上浪漫or 有mood, 當晚當時亦冇音樂, 冇candle light, 枱冇花/草仔, 只係個露台望到九龍公園d樹算幾唔錯~ 好啦同bf 睇menu, 成本menu都冇係食評d相度睇到既日式定食or套餐ar咁, 又冇韓式石頭飯wor! 先get到原來lunch先有~ menu A得d 西式fusion菜咁la~ 睇睇下原來, d壽司同刺身係哂另一menu B, 但冇石頭飯~ 另外仲有menu C 有o

bf 到左先, 等我, 上到黎, 嘩除左bf 一個客都冇
!! (可能我地早la, 未到7點已黎左)

~

又冇韓式石頭飯wor! 先get到原來lunch先有~

menu A得d 西式fusion菜咁la~ 睇睇下原來, d壽司刺身係哂另一menu B, 但冇石頭飯~
另外仲有menu C 有over哂我地budget既二人(及多人)套餐 (最平果個二人$5XX!! 呢個價應該仲未加一!! 即隨時六百蚊埋唔到單!!) 結果我同bf冇再睇果兩個另類menu~

fusion菜唔係冇岩ge選擇, 只係當晚唔想食扒咁悶, 想食d 特別d 既 (難得慕名而黎!)
好啦稍為特別果d 都較貴~ 本想食意粉or飯, $12x - 13X 咁la~
bf 想食燒雞, 就叫左個好似叫咩rosemary燒雞咁ge $168,
我本來睇中其他人食評有提過 + 幾特別既 “嗎哪五味魚”, 點知$228
!! ,
咁貴諗都唔駛諗, out of budget, 就睇其他, 鎖定”南瓜焗蟹肉忌廉飯”, 唔記得$128定$138,

再睇壽司menu, 嘩全部超貴!! 貴過哂d高檔d既壽司店!!

佢只分 "壽司" 同 "刺身"價,
壽司, 我只睇三文魚, "壽司" 價, 幾十(below $100), 令我我好想知有幾多件!!
三文魚“刺身”仲勁, $100!! 咁既價錢我都唔想問個waiter有幾多件!!

反正你又唔係打正旗號做壽司既,
我口痕睇下有冇得順便叫埋壽司, 你開個價仲貴過人地專業壽司鋪!!
我首次黎未食過你d壽司, 我憑咩相信你會好大件好肥美好好食?

如果唔係一開始想食, 只係見到就想食埋一份既, 見你仲貴過壽司鋪既價, 又冇圖, 首次既信心何來?

好啦, 決定落order, 叫 "南瓜焗蟹肉忌廉飯" 時,
waiter就sell我地個 "嗎哪五味魚" (間餐廳冇音樂, 同埋只得我同bf兩個客, 可能waiter聽到我同bf講過想食呢個菜)
bf 想我食好d, 唔好因為價錢而就住就住, 就取消 "南瓜焗蟹肉忌廉飯", 改為"嗎哪五味魚"~
我順帶有問過waiter, d散叫既主菜有冇得跟飯, 或者意粉/ 薯菜 (我其實意謂加錢跟都得), 佢話冇, 但會有d薯蓉~

同bf 諗住試下2個主菜d野食份量幾大, 好唔好食, 先再打算~

等呀等~ 相信佢係我地落單先開始煮~ ok我等
~

等時冇咩野, 同bf玩手機影下相咁~
食完綜合件事先發現由呢part開始唔對路!!
兩個人, 兩個淨主菜, 最後埋單四百幾, 食唔飽!! ($168 + 228) x 1.1= $435.6
點解食唔飽呢? 原來依間野, 唔單止冇個人set dinner, 又冇加錢將主菜升級做set既做法, 最孤寒係: 佢連麵包籃都冇提供
!! 一般平民餐廳我唔會expect佢要提供麵包籃, 但佢個menu既價錢級數係屬中高檔, (但環境, 擺設同氣氛唔係!!) 但又唔想跟中高檔d practiceS, 孤寒成咁我真係冇下次!!

我想話, 四百幾我同bf 寧願食又一城Armaroni’s都可以又飽又滿足!! 人地都係中高檔, 價錢差不多, 但份量係雙倍, 而且你一入黎無論你叫咩, 人地都會先比一籃麵包你lor!! 起碼顯示到作為一間中高檔餐廳既風度丫~ 唔係你收我成$39.6小費去哂邊? 仲有, d水, 唔係有檸檬or薄荷既水lor! 張枱, 乾淨到, 一粒小candle light 都冇, 花仔都冇!! 成晚真係咩都冇!! (連食氣氛既"食唔飽類貴菜"都唔係wor) (我好想知成$40蚊小費去哂邊....去哂邊......
) 我想話, 成$40蚊小費我寧願食新港大食代foodcourt!! (後來因為太餓又真係再去食飯!! 我食個餐有小食有湯有2個餸既奄列飯都係$38
後來bf 諗返個$5XX二人套餐可能仲飽, 比多一百囉!! 只會勁over哂budget lor!!

好啦主菜終於黎左, 講味道佢係幾有心思既, 我食到係真味同鮮味, 唔係味精
~ 唔係完全無味, 係食到淡淡鮮味既~ 我亦有跟足waiter講既先淡後濃既1-5次序食, 幾好~ 不過一啖一件, 擦膠咁細件, 幾好味, 但太太太唔夠食喇!!

bf 個燒雞, 乾身, 都幾香濃, 係鞋左少少~
最可憐佢正常男仔, 得半隻細燒雞, 飯都冇啖, 飽都冇件, 咁就 $168喇~ (仲未加一
) 我見狀馬上同佢諗下下一站食咩~ 睇黎非翠華/ foodcourt莫屬了~ 仲想係度叫多個菜咩?!

服務唔可以話黑面, 但冇笑容, 木面lor~ 結果成晚真係咩都冇~

想要多d食物又冇, 飽肚又冇, 食到錢又冇, 音樂冇, 搞到氣氛冇, 胃口又冇, 客冇, 人氣冇, 我同bf由入黎到等佢煮到慢慢食完, 都只有我地同鬼佬兩張枱!! 唯一有既係: 真味既味道!! 同埋個露台~

有錢都唔會再黎~ 因為, 同價錢同級數既, 有更多更好亦飽肚既選擇lor! 也許我只能怪我揀錯一碟招牌但貴既菜?! 搞到冇錢食得飽?!............

• 嗎哪五味魚
2009-08-04 21 浏览
嗎哪經常推出午餐買一送一優惠, 我在五月去過一次, 7月去第三次。記得第一次去, 公園景色的環境很吸引我, 一坐下, 我便周圍望望,, 但是waitress 以為我要落單, 便極快的走過來, 可是我連menu也未看, 她走了過來, 我也只是繼續的看menu, 於是她黑面的行開。我沒有叫waitress落order 的意圖, 當她走過來的時候。第二次去, waitress 們照舊的黑面, 進來時沒有welcome我們, 走時也沒有say thankyou.第3次去, 約下午3時, 那2個黑面的waitress 不在, 只有男的在, 是我吃得最痛快的一餐。 嗎哪經常推出午餐買一送一優惠, 目的是吸引本來已經不多的人客, 這樣的服務, 我想過多不久, 即使買一送二也未必有人願意光顧。

2009-07-25 6 浏览
朋友介紹話有買一送一...星期六1pm去到...無乜人...睇menu...西式 韓式, 日式都有...叫了雞扒漢堡(伴雜菜沙律), 朋友叫帶子長通粉...兩碟個賣相都好得...個漢堡都好味...但乾了點...(但漢堡類快餐店的好味d)見隔離台食壽司set, 石頭飯都好正咁....可以再去試..真係幾抵食...環境都算好好...仲有露台open area 位坐...走時...2pm...已經好多人了...
朋友介紹話有買一送一...
星期六1pm去到...無乜人...
睇menu...西式 韓式, 日式都有...

叫了雞扒漢堡(伴雜菜沙律), 朋友叫帶子長通粉...
見隔離台食壽司set, 石頭飯都好正咁....

可以再去試..真係幾抵食...環境都算好好...
仲有露台open area 位坐...
走時...2pm...已經好多人了...
2009-07-25
多謝OR所提供既buy one get one free coupon 先~因為真係好抵~哈哈~星期六既晏晝~先book左outdoor既茶座~因為一號風球~諗住都唔會好熱啫~露台茶座用橙色帳篷遮蓋住, 有兩部冷風機.. 座落都唔係好熱~不過~如果曬d就好難講~但我o個日就冇問題….4個人order左: 牛肉漢堡-$58, 羊肉泡菜石頭飯$58, 芝士蟹籽三文魚焗飯, 青芥辣牛脷焗飯…Set lunch係選餐湯或餐飲..我地4個都唔飲湯叫凍飲…原來凍飲冇加錢架~..證明呢間唔係茶餐廳~~先黎芝士蟹籽三文魚焗飯, 雖然三文魚份量都唔少, 但飯太乾喇~影響食慾~同埋d焗飯似乎係冇炒過就拎去焗~飯味道全靠個芝士汁…我既牛肉漢堡於落order時request左一開二~因為一心係諗住切d比家人試下…伴碟仲有沙律菜及菌類, 什菌冇腥味~唔錯…芝麻漢堡包有烘過~食落微脆..夾有青瓜,幾片蕃茄, 食落爽爽口感又可減輕漢堡扒既油膩感覺~漢堡扒唔韌有牛味~而沙律醬亦混合左甜甜既洋蔥粒~…食得出好有心機既製作~因為我想食呢個石頭窩飯所以媽媽為我而叫泡菜羊肉石頭窩飯 ….哈哈~一上枱滋滋聲~仲有我最愛既生雞蛋
因為真係好抵~哈哈~
星期六既晏晝~先book左outdoor既茶座~
因為一號風球~諗住都唔會好熱啫~
露台茶座用橙色帳篷遮蓋住, 有兩部冷風機..
座落都唔係好熱~

不過~如果曬d就好難講~但我o個日就冇問題….

原來凍飲冇加錢架~..證明呢間唔係茶餐廳~~

伴碟仲有沙律菜及菌類, 什菌冇腥味~唔錯…
芝麻漢堡包有烘過~食落微脆..

漢堡扒唔韌有牛味~
而沙律醬亦混合左甜甜既洋蔥粒~…食得出好有心機既製作~

一上枱滋滋聲~仲有我最愛既生雞蛋添~

我自告奮勇幫佢撈勻窩飯~倒左跟埋既韓式甜豉油~
一路撈時留意到好多菜類..幾健康~
包括芽菜仔, 紅蘿蔔絲, 冬菇片, 青菜仔
泡菜顏色又好靚~賣相果真吸引~
羊肉唔韌..切得薄薄既…
最鍾意窩底既脆飯焦~而且食到尾d飯依然係熱既~
最適合我呢d食野慢吞吞既人~嘻嘻….

表弟既青芥辣牛脷焗飯好遲先黎~
因為落order時waiter聽錯左另一個~
Nevermind~我地有既係時間~唔介意慢慢食~陪佢等~
呢個焗飯比三文魚焗飯好得多~
雖然賣相我就唔太鍾意喇~成碟青bb~
但飯既濕度剛剛好~我都試左一啖~青芥辣汁唔刺鼻..
幾開胃~

一位身穿似senior既waitress特別細心~

經常出黎幫我地加水~驚我地覺得焗同埋熱~
仲解釋比客人聽~今日因為有驟雨, 連旁邊都有帳篷遮掩住,
景觀冇平時咁靚~

但係呢度都不失為尖咀區休閒d既好去處.
賣相已加分~^^
芝士蟹籽三文魚焗飯
有沙律菜伴碟既hamburger
share食更滋味~
賣相已加分~^^
有沙律菜伴碟既hamburger
share食更滋味~
  • 泡菜羊肉石頭飯
  • 牛肉漢堡
2009-06-28 12 浏览
A normal weekday... afterwork... and we went in with quite high expectation, basically because there were a lot of faces on openrice for this place...2 of us ordered 2 main dishes (steak & pasta) and a dessert (soffle w/ice-cream). They all looked great... but disappointingly the steak was just of mediocre quality... and the pasta was way too salty, not to mention the texture. The dessert gave no surprise. Interesting enough, we did enjoy the sides that came along with the steak (grilled yellow

2 of us ordered 2 main dishes (steak & pasta) and a dessert (soffle w/ice-cream). They all looked great... but disappointingly the steak was just of mediocre quality... and the pasta was way too salty, not to mention the texture. The dessert gave no surprise. Interesting enough, we did enjoy the sides that came along with the steak (grilled yellow/red pepper, eggplant, mashed sweet potato etc).

We are so sure that there are many other places which offer better price and better quality (and better ambience too!) ... I guess having an open balcony made Manna Joy an attractive choice for some people (they were highlighting to us the fact that they offer tables in the balcony which allow smoking)
2009-06-25 14 浏览
28/5(四) 1:30pm端午的午膳,善用coupon,以"嗎哪"作落腳點.紅假的週四,天色陰沈沈的,餐廳的露天座坐無虛席.畢竟,我倆還是傾向室內空調的涼風多些.要了午市套餐滑蛋豬扒定食$65及鰻魚烏冬$58:麵豉湯--濃度高的麵豉湯.蟹籽沙律--青瓜絲比重佔大多數的沙律,沒啥味道...三文魚刺身--刺身光澤卻不鮮,匪夷所思!滑蛋豬扒飯--炸豬扒味微酸,肉質鬆散,不對勁!滑蛋亦然;而珍珠米同樣屬劣質貨色.鰻魚烏冬--鰻魚確烤得焦香,唯厚度極為不足;此外,味噌湯底將烏冬浸泡過時,影響了質感.Cappuccino--咖啡味薄弱非常,企身綿密的泡沫是咖啡唯一表徵!另方面,服務屬一文不值,一眾侍應沒禮貌,還贈予包公面一大張,就算再推出午市套餐買一送一的優惠也決不回頭!
28/5(四) 1:30pm

要了午市套餐滑蛋豬扒定食$65及鰻魚烏冬$58:

麵豉湯--濃度高的麵豉湯.

蟹籽沙律--青瓜絲比重佔大多數的沙律,沒啥味道...

三文魚刺身--刺身光澤卻不鮮,匪夷所思!

2009-05-28
天時暑熱,真係想四圍搵好野食都懶呀咁岩睇到呢度有下午茶時段套餐買一送一優惠於是同家人4人行去試試果日咁岩有攝影師影緊d野食,只好坐出露台原本以以為好熱,但坐落左又唔覺丫下午茶時間唔太熱,有野遮頭,望住九龍公園樹景~正呀餐牌選擇頗多,日式拉麵烏冬壽司,韓式石窩飯意粉焗飯漢堡都有,種類加加埋埋有成幾十樣,心大心細都唔知食咩好上壽司拼盤:用料靚,夠新鮮,印象最好係鮮帶子,油甘魚同吞拿魚,滑而不膩鰻魚定食:個汁做得幾好,鰻魚燒得好香鰻魚和牛粒炒飯:賣相靚,個汁甜甜地好開胃,和牛粒同鰻魚份量唔會少,同溫泉蛋一齊食 好正羊肉石頭窩飯:上台時已經聽到個石窩’滋滋’聲,好有鐵板feel,加左個醬汁之後即刻撈暈晒個飯,超級正!食晒所有野個窩仲係好熱叫左4個set就有2個係free,埋單都唔駛200蚊,尖咀又一個下午茶好去處
天時暑熱,真係想四圍搵好野食都懶呀

咁岩睇到呢度有下午茶時段套餐買一送一優惠
於是同家人4人行去試試

果日咁岩有攝影師影緊d野食,只好坐出露台
原本以以為好熱,但坐落左又唔覺丫
下午茶時間唔太熱,有野遮頭,望住九龍公園樹景~正呀

餐牌選擇頗多,日式拉麵烏冬壽司,韓式石窩飯

鰻魚定食:個汁做得幾好,鰻魚燒得好香

蟹子沙律配三文魚刺身
設有露台又有薘遮住下午茶好去處
  • 壽司拼盤
  • 羊肉石頭窩飯
2009-06-23 8 浏览
看到yan的好介紹,又有半價的coupon,我倆都忍不住在五月的時候食了兩次。第一次選了牛肉漢堡和生牛肉泡菜石頭飯。牛肉漢堡︰麵包鬆軟,漢堡扒肉汁不少,加上沙拉醬吃,別有多滋味了。就連伴碟的蘑菇和沙拉菜都異常美味,是少有的水準。生牛肉泡菜石頭飯︰石頭飯剛送來的時候熱騰騰,賣相也十分引人。牛肉真的是生的,切得薄薄,就靠石頭的熱力弄熟。整個飯都很惹味,只是牛肉的份量太少了一點。第二次來我們都還是點了牛肉漢堡,另又試了帶子長通粉。牛肉漢堡是一貫的美味,而penne也很有驚喜。首先那兩隻帶子都很肥美,而且不會腥。Penne煮得很有咀勁,只可惜份量太少了,連我一個女子都覺得不夠,是不是因為買一送一的緣故,連份量都減少了?餐飲選了凍檸茶和凍咖啡,均不錯。第一次來的時候人少少,第二次人就很多了,也許大家都是看了食評而蜂擁而至吧。

第一次選了牛肉漢堡和生牛肉泡菜石頭飯。

第二次來我們都還是點了牛肉漢堡,另又試了帶子長通粉。

牛肉漢堡
2009-06-21 17 浏览
補番兩個月前既食評~~~由於時間有D耐,我已經唔係好記得D 菜叫咩名堂,不過味道都仲有D印象,po D相同大家分享下啦~~見到食評咁好其實覺得有少少做媒成份(純粹個人想法),價錢絕對唔平,份量細細份,但係...環境又做唔倒高級餐廳feel,有D覺得唔值....還好味道同service可接受既~~~同埋可以食煙,o岩D煙民~~特別深刻係個甜品拼盤,價錢唔駛講,唔平,亦都唔值,個梳乎厘有薑味既?!?!有薑味都算,仲食到薑絲.....我未食過梳乎厘係有薑味同埋咬到薑絲,好難食.....咁細份甜品我地都可以食唔哂....可想而知,唔多掂....
補番兩個月前既食評~~~

2009-06-19 6 浏览
今日同老公豆豆去左tst 既manna joy, 因為有買一送一既優惠^^ 原本都想試下個石頭窩飯...== 但最後都冇叫到....同豆佬搵左一陣先搵到...中達大廈4 樓..一開門就係間餐廳..有d O 咀... 叫一個 三文魚魚子飯 同埋一個 唔記得叩咩既通粉....哈哈~~ 個餐湯又真係幾有味道..唔錯唔錯^^...^^ ...大家可以試下架!!!整體感覺都好好...裝修都幾好...嘿嘿..~~ 不過都係因為OPENRICE 先知,....我唸正常人都唔知有間咁既野..`~

原本都想試下個石頭窩飯...== 但最後都冇叫到....

整體感覺都好好...裝修都幾好...嘿嘿..~~

2009-06-19
$34.5 (下午茶)
2009-06-15 6 浏览
嘩!見到有買一送一的午餐優惠,也當然的捉了女友來一試這所位於老尖的西日fusion餐廳。其實一向也對fusion也沒有什麼好感,特別是日式的西餐廳,真的是寧可吃豉油西餐,今天也當然是玩票性質。來到的時候,也發現餐廳的位置雖然在熱鬧的海防道,但也是很困難才找到其電梯的入口,入到去,見到有外邊露天的位置,但今天太熱了,也只好乖乖的坐在室內吧。也快快的點菜,最後點了一個焗飯套餐及是日午餐,焗飯套餐只包一杯飲品或餐湯,而是日午餐則包一杯飲品和餐湯或沙律,今天比較想喝湯,所以最後點了湯。餐湯是忌廉菠菜湯,但跟本人想像的是大相徑庭的,菠菜不是打爛溶入忌廉內的,而只是菠菜碎及白忌廉湯的混合物,貌合神離的,像是茶餐廳的貨色,而質素也可能比茶餐廳還要差,忌廉完全不香,湯身完全不滑,似是靠漿粉開成的,絕對是不對版的忌廉菠菜湯。再來的已是正題了,午餐要了生牛肉泡菜石窩飯,店員端飯上桌時,石頭窩很熱,是熱得吃到尾也熱的,而且熱力除足以煮熟牛肉絲及雞蛋之外,還足以烘得在內的飯粒有點飯焦香,很不錯,與韓式辣醬撈勻來吃,有點點蛋香,而且熱力也足以使飯粒在窩蛋的影響下,仍舊乾身,牛肉絲嫩口也夠多,韓式辣醬惹味,但要彈

再來的已是正題了,午餐要了生牛肉泡菜石窩飯,店員端飯上桌時,石頭窩很熱,是熱得吃到尾也熱的,而且熱力除足以煮熟牛肉絲及雞蛋之外,還足以烘得在內的飯粒有點飯焦香,很不錯,與韓式辣醬撈勻來吃,有點點蛋香,而且熱力也足以使飯粒在窩蛋的影響下,仍舊乾身,牛肉絲嫩口也夠多,韓式辣醬惹味,但要彈的是太甜了,而且不夠辣,不夠正宗。

另外的是日式咖喱牛肩肉焗飯,在面的紅椒、黃椒及西蘭花有被燒過的痕跡,不是單單以白水灼熟的,是有心的舉動,但似乎是燒得馬虎了一點,牛肩肉不嚡口,但很韌,有點像咬橡皮筋的感覺,咖哩味有點似日式的,本人對日式的咖哩一向不恭維的,因為覺得已經變成不是咖哩了,飯看得出是炒底,是有蛋絲的,但若朦起雙眼,是沒有可能吃得出是炒過的,因為完全是不夠乾身,好在米飯粒粒也飽滿,吃起來也軟熟。

吃過飯後,也當然的要嘆杯咖啡,本人要了加十元才有的Espresso,真的是比Starbuck要差上很多倍的咖啡,從巴西來的咖啡豆可能是用上水洗法來加工吧,酸度真的是很鮮明,其實是鮮明得很過份,而且完全不香的,我自己在家沖也不是太好的了,但真的比我的還差幾個光年,不好意思的講句,我家的咖啡機後尾出的那一點的咖啡,通常我是不要的,但也比它濃至少四至五倍,所以今天的,只喝了兩啖,也放棄了。

普通的咖啡也是淡得很,但勝在下了點奶,平衡了酸度,沒有那麼難喝,但也是喝不完的,所以本人奉勸大家飲檸茶,最隱當。

每人折合計也只是四十元,很抵吃,但不代表我會再去。
餐廳外邊有露天的位置
有生牛肉及生雞蛋的生牛肉泡菜石窩飯
石頭窩很熱,是熱得吃到尾也熱的
(非会员)
2009-06-10 8 浏览
一得閒,我就會check下D OP coupon~前一個禮拜,比我見到有呢個買一送一既lunch couponOMG,lunch已經係唔貴嫁啦($50-8x),仲buy one get one free!!!???所以今日特登過海去會一會佢4pm坐底,唔係有好多人,得三臺,畢竟都已經係late tea time...我同bf分別叫左1) bacon carbonara angel hair (有mushroom soup)-->個soup惦!!!唔係一般罐頭果的,個container好得意-->angel hair都幾好~唔會係多sauce多到食完D angel hair都仲有一半sauce係碟度,仲有好cheesy同creamy!正!(2) 肉眼牛肉鍋飯 (配4 slices salmon, 蟹子salad, miso soup)-->miso soup 一般,屋企自已沖果的-->個飯幾surprising~唔錯!-->蟹子salad soso~唔會話有過分多既青瓜<--which i hate!!!!! 所有ingredient適中,
一得閒,我就會check下D OP coupon~

所以今日特登過海去會一會佢

我同bf分別叫左:

(1) bacon carbonara angel hair (有mushroom soup)

-->miso soup 一般,屋企自已沖果的
-->個飯幾surprising~唔錯!
-->蟹子salad soso~唔會話有過分多既青瓜<--which i hate!!!!! 所有ingredient適中,但個汁好"hey",食完有好多水剩底-.-
--> salmon冇食

下次我一定會試其他D鍋飯~ 有teppanyaki chicken and 炸豚肉(with egg)<---極極極極極極期待

小記:今日好熱呀....如果係大熱天時,我勸大家唔好坐出面....一路食,一路抹汗
記緊勿試,覺得自已十分百痴

但有小小complain... 4pm得果3臺客,'yap'手寫野'yap'左好好好好耐先有人見到,所以....下次都係唔坐露台~~
2009-06-10
  • (日式)牛肉肉眼鍋飯
其實開初黎既時候感覺ok既.. 坦白說食物係好味。。 午餐相信會抵食!!   但令我唔會再黎既原因係manna joy既人。。 事原係我有個朋友生日. 我book枱既時候已經同佢地講我希望係dessert 度加句 happy birthday.咁佢地話做唔到.但會俾支爉燭我! 今日既manna joy整晚加起只有5,6圍枱.人數成晚跟本就唔稱得上多.到佢俾個 甜品拼盤我地既時候冇爉燭.但我見佢係我朋友耳邊講左句野,我以為冇爉燭.但 跟我朋友講句happy birthday.後來我見有一枱居然有爉燭.果陣我先問番我朋友 頭先係咪同佢祝賀.點知唔係.咁我問番服務員.有個好young既女仔話幫我問下. 見到呢個女仔,一個年紀老d既女待應+ 1個男待應去check 佢地既紀錄薄.但我等 到一位年紀大d既女待應拎張bill過黎.話last order.仲有冇野需要.如果無就埋左張 單先.咁
其實開初黎既時候感覺ok既.. 坦白說食物係好味。。
午餐相信會抵食!!
   但令我唔會再黎既原因係manna joy既人。。
單先.咁我就好有禮貌咁講左句..差我一支爉燭.佢居然係話....
(咁而家洗唔洗俾支你!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)就係呢句話
令我以後都唔會再黎~就算佢既食物係再幾咁好味.但已經冇意思.

我真係未試過咁嬲.我黎呢度係同朋友食飯.有少少要求.呢間manna joy做唔到唔
緊要.say 句sorry jei!!!!!冇reply俾我.當冇事發生.最後果位年紀大既女待應仲要係
俾說話我聴.同佢地既其他staff講.(人地)--->即係我..話左你2次喇!!!!

2009-06-08
庆祝纪念
生日
(非会员)
2009-06-02 8 浏览
午餐, 兩個女仔走左上去一坐低, d橙色簷篷就將我地對眼刺死左坐得都算舒服, 唔係太多人, 仲可以選擇坐室內定室外鰻魚泡菜拉麵: 隻碗好大隻呀~~好似洗面盆...仲好重, 隻羹可以裝住成個咀..... d泡菜假ge~~~只係煮稔左d菜加少少辣... 鰻魚都ok大塊, d麵都好有咬口辣蕃茄煎龍利柳闊條麵: 隻碟好大隻... 好紅, 食食下真係好辣, 我搵到有指天椒 龍利唔算大塊, 但我都覺得足夠餐飲:熱檸茶: 朋友話檸檬好澀熱咖啡: 咖啡面有一層泡泡, 扮cappuccino?? 我唔太加糖, 只係加左少少幾粒, 但都好有咖啡味, 又唔係太奶, ok仲有buy one get one free, 抵啦~~不過就算無優惠都唔係好貴最後兩個人一共$71
午餐, 兩個女仔走左上去
一坐低, d橙色簷篷就將我地對眼刺死左
坐得都算舒服, 唔係太多人, 仲可以選擇坐室內定室外

d泡菜假ge~~~只係煮稔左d菜加少少辣...
鰻魚都ok大塊, d麵都好有咬口
辣蕃茄煎龍利柳闊條麵: 隻碟好大隻...
好紅, 食食下真係好辣, 我搵到有指天椒
龍利唔算大塊, 但我都覺得足夠

餐飲:
熱檸茶: 朋友話檸檬好澀
熱咖啡: 咖啡面有一層泡泡, 扮cappuccino??

仲有buy one get one free, 抵啦~~
不過就算無優惠都唔係好貴

最後兩個人一共$71
2009-05-30
2K
2009-06-01
31-5-2009睇了 Yan 的食評, 加上身上的 buy one get one free Openrice coupon 今日到期, 拉了朋友0黎陪我試試呢間 fusion 上樓店. 叫了一份壽司定食 (好似 $120), 加一份 pasta 的 set lunch (好似$55) share 食.先0黎壽司 set 的蟹籽沙律: 爽脆, 酸酸甜甜, 沙律汁份量剛好, 清新開胃.Pasta set lunch 的餐湯係「意大利雜菜湯」, 果然好多蔬菜 (e.g. 紅蘿蔔, 西芹, zucchini), 淡淡蕃茄香, 味道清甜, 不錯喎. 朋友飲壽司 set 的麵豉湯: 用 "designer" 碗 serve 感覺有點搞笑, 賣相好沖粉 feel, 好似話味道麻麻...Pasta 係「帆立貝長通粉配 (唔知乜) 汁」: penne 煮得近乎 al dente, 頗有咬口, 條條沾上好香好 creamy 的汁, 幾好食; 兩隻焗帆立貝唔多新鮮, 即使焗得微燶, 汁 (Hollandise sauce?) 又頗惹味, 仍然麻麻0地好食.食了朋友幾件 non-魚的壽司, 麻麻
31-5-2009

食了朋友幾件 non-魚的壽司, 麻麻0地, 但已比想像中好 -- 壽司飯太大舊, 有一夾即散的 tendency, 但醋香 ok, 入面 wasabi 亦夠, 甜蝦 / 赤貝 / 魷魚 / 帶子新鮮度 ok, 算啦.

食物一般, 開揚環境就十分正, 望住對面九龍公園的綠葉成蔭, 如果天氣無咁悸焗的話, 坐露台應該仲正; service 亦 ok, 希望唔係因為 Openrice coupon 的緣故吧.

Free 了 pasta set lunch 每人約 $70, 好抵的一餐. 唔知夜晚 a la carte 食物如何?
2009-05-31