4天前 17 浏览
上星期跟友人去咗銅鑼灣覓食跟住就俾喫茶ちょうぼ 裝潢吸引咗以昭和風做主打日式洋食屋我哋就揀咗坐卡位環境十分舒適,食物與飲品選擇相當多🤩➰鰻魚玉子蓋飯 巨型長條鰻魚,將沾滿照燒醬的烤鰻魚放在玉子之上,鰻魚入口鮮甜可口,米飯採用了日本珍珠米,粒粒分明➰蒜香蕃茄煮青口鍋配香草薯條 一上枱就已經聞到香噴噴蒜香,好吸引呀!青口份量非常多,大概3-4人份量,青口鮮甜可口,蕃茄汁仲可以配埋薯條一齊食😽➰蕃茄青口扁意粉 食完蕃茄煮青口,忍唔住叫多份青口意粉,青口極鮮甜又爽口,加上扁意粉又可以掛汁,每條意粉都可以沾滿蕃茄汁☺️➰角煮五花肉厚切的五花肉,目測有5厘米厚😝 一層瘦肉一層肥肉的間隔着,肥瘦均勻,仲配有一隻溏心蛋!➰春日士多啤梨布丁盛合賣相非常精緻盛合!有日式忌廉蛋糕,日式布丁,雪米滋,朱古力曲奇碎,仲有一隻好可愛松鼠餅,食埋呢個盛合就好滿足😌➰粟子交響曲呢款交響曲飲品好有特色,店員會拎茶與奶在我哋面前親自調配,味道極香,推介!➰焙茶牛乳焙茶味濃郁,加埋牛乳,飲落好滑身
上星期跟友人去咗銅鑼灣覓食
跟住就俾喫茶ちょうぼ 裝潢吸引咗
以昭和風做主打日式洋食屋
我哋就揀咗坐卡位
環境十分舒適,食物與飲品選擇相當多🤩

➰鰻魚玉子蓋飯

➰蒜香蕃茄煮青口鍋配香草薯條

➰蕃茄青口扁意粉

➰角煮五花肉

➰春日士多啤梨布丁盛合

➰粟子交響曲

➰焙茶牛乳
焙茶味濃郁,加埋牛乳,飲落好滑身
用餐时段
2024-05-13 113 浏览
一直想去試大埔店好耐!但懶囉🫣依家銅鑼灣有分店梗係衝去啦!佢係日式洋食店,食物有濃厚嘅昭和風味🎏可惜day time忙碌唯有dinner time去...呢晚好多人等位,想食嘅記住book位📌 餐廳一直行入去就會有落低玻璃窗望到銅鑼灣沿岸至維港景色~早晚唔同feel~~ 不過相信day time會無咁嘈~🍱《 鰻魚玉子蓋飯 💲108 》鰻魚大條,口感彈牙入味,下底有厚身嘅甜玉子~份量幾多夠2個人食~🍝《 香草牛油大蜆扁意粉 💲95 》大蜆夠多有肉,蒜香蕃茄醬汁又惹味,岩晒配掛汁嘅意粉~🍟《 蒜香蕃茄煮青口鍋 配 香草薯條 💲165 》青口連埋蒜香蕃茄汁一齊食好惹味~ 香草薯條即炸香口~ 🐷《 角煮五花肉 💲78 》五花肉甜甜哋,嫩腍入味~ 🐿️ 🍮《春日士多啤梨布丁盛合 💲112 》KAWAII😍鍾意食忌廉嘅朋友必點!日忌廉卷蛋糕、士多啤梨忌廉、布丁上面仲放咗個忌廉大福~ 另外仲有朱古力曲奇餅碎同可愛嘅松鼠餅仔~ 鮮士多啤梨🍓減膩感~ 🍹《 焙茶麻糬沙冰 💲52 》玻璃杯充滿昭和風,好中意~ 沙冰好細滑唔會好「冰沙感」,竹我覺得口感類似smoothie~ 味道好香濃,就放咗兩塊

一直想去試大埔店好耐!
但懶囉🫣依家銅鑼灣有分店梗係衝去啦!
佢係日式洋食店,食物有濃厚嘅昭和風味🎏
可惜day time忙碌唯有dinner time去...
呢晚好多人等位,想食嘅記住book位📌

餐廳一直行入去就會有落低玻璃窗
望到銅鑼灣沿岸至維港景色~
早晚唔同feel~~ 不過相信day time會無咁嘈~

🍱《 鰻魚玉子蓋飯 💲108 》

🍝《 香草牛油大蜆扁意粉 💲95 》
大蜆夠多有肉,蒜香蕃茄醬汁又惹味,岩晒配掛汁嘅意粉~

🍟《 蒜香蕃茄煮青口鍋 配 香草薯條 💲165 》
青口連埋蒜香蕃茄汁一齊食好惹味~ 香草薯條即炸香口~

🐷《 角煮五花肉 💲78 》
五花肉甜甜哋,嫩腍入味~

🐿️ 🍮《春日士多啤梨布丁盛合 💲112 》
KAWAII😍鍾意食忌廉嘅朋友必點!

🍹《 焙茶麻糬沙冰 💲52 》
玻璃杯充滿昭和風,好中意~ 沙冰好細滑唔會好「冰沙感」,竹我覺得口感類似smoothie~ 味道好香濃,就放咗兩塊煙靭嘅麻糬~

💜《 紫薯牛乳(H)💲38 》
紫薯都好細滑,基本同牛奶已經打勻~唔會一嚿嚿好硬嘅蓉~ 入口幾有紫薯香,唔會好甜~

真係搵日daytime嚟試吓先!

2024-05-10
等候时间
30 分钟 (堂食)
2023-11-28 3835 浏览
銅鑼灣文青休閒日式cafe今天去銅鑼灣逛街,很久沒去cafe 吃飯,想吃蛋包飯,網上看見這家餐廳美美的,食物賣相也很吸引,適合打卡。餐廳以暖色系裝修為主,非常日系文青,環境寬敞座位舒適,適合朋友系聚會的休閒Cafe感覺。餐牌插圖非常可愛,用心製作,星期六下午都非常熱鬧,另收+1服務費炸七味雞軟骨 $78熱騰騰的炸雞軟骨配上七味粉少少辣,好惹味,可以沾點洋蔥蛋黃醬特大海老蛋包飯 $137吉列炸蝦🍤配上光滑漂亮的蛋包飯,打卡一流。嫩滑雞蛋中間半熟,旁邊有濃郁的龍蝦秘制醬汁,再配合軟軟的珍珠炒飯和沙律菜伴碟牛肉芝士漢堡 $120大份新鮮出爐超厚漢堡扒非常嫩滑,包着蕃茄、生菜、芝士等材料,面包烘至微脆,配有香脆粗薯條和沙律🥗伯爵茶戚風蛋糕 鬆軟的伯爵茶蛋糕配上秘製忌廉,茶味濃郁,好味焙茶麻糬沙冰 $52濃郁茶香,而且不會很甜,推介小倉紅豆牛乳 $38選了熱飲,甜甜的牛乳紅豆服務質素:8/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
銅鑼灣文青休閒日式cafe

食物賣相也很吸引,適合打卡。

用心製作,星期六下午都非常熱鬧,另收+1服務費

炸七味雞軟骨 $78

特大海老蛋包飯 $137

牛肉芝士漢堡 $120

伯爵茶戚風蛋糕
鬆軟的伯爵茶蛋糕配上秘製忌廉,茶味濃郁,好味

焙茶麻糬沙冰 $52
濃郁茶香,而且不會很甜,推介

小倉紅豆牛乳 $38
選了熱飲,甜甜的牛乳紅豆

服務質素:8/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2023-11-25
2024-05-14 10 浏览
各種食物非常有水準,第一碟:牛面頰蛋包飯,蛋味香、牛面頰肉炆得非常入味,第二碟:炸軟殼蟹扁意粉,抹茶麻糬沙冰,抹茶香濃有回甘味👍👍,而甜品份量非常充足,內裏有雪糕糯米糍、卷蛋、再配上黑糖漿,好友滿足感啊!😋😋😋這間餐廳的服務也良好,因為同行老人家,需要飲暖水,而侍應也主動幫老人家斟熱水,並說隨時可以找他添加,很細心啊。適逢今晚5月1號,維港上有小型煙花匯演,雖然只是望到小小的煙花,但是也滿足,簡直係意外收穫,下次一定會再來幫襯😊
2024-05-01
1K
喺香港日本餐廳有好多 但係做到真正昭和日式風格就寥寥可數 呢間無論係風味同裝修完全係置身喺昭和年代咁樣🥰==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍛鰻魚玉子蓋飯 澎湃嘅蓋飯 配料一啲都唔吝嗇😍🍝香草牛油大蜆扁意粉 超級重牛油味嘅大蜆配上意大利粉 茄汁包裹住意粉同埋大蜆👍🏻🍲蒜香蕃茄煮青口鍋配香草薯條 蕃茄醬煮出嚟嘅青口格外好食 薯條即叫即炸用嚟點下個蕃茄醬又得🍅🐷角煮五花肉 兩舊肉彈吓彈吓又幾過癮😂好好食望落去好似好肥咁 但係食落去有肥有瘦 多個層次 好惹味🤤🍓春日士多啤梨布丁盛合 呢個甜品大人細路都鍾意 佢有幾樣甜品組成 蛋捲 布甸 曲奇餅 糯米糍一次過滿足晒咁多個願望🥳🍹草莓沙冰 賣相好得飲落去好清新🤩🥛紅豆牛乳 熱熱地咁樣飲飲完好滿足🥳
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🍛鰻魚玉子蓋飯 澎湃嘅蓋飯 配料一啲都唔吝嗇😍

🍹草莓沙冰 賣相好得飲落去好清新🤩
🥛紅豆牛乳 熱熱地咁樣飲飲完好滿足🥳
大愛喫茶風嘅我,喫茶ちょうぼ絕對係我最愛嘅餐廳之一😍之前去過大埔同尖沙咀分店,今次終於去埋銅鑼灣分店🤩餐廳走木系設計風格,環境舒適🪵醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條喫茶最新推出吐三款全新口味嘅青口鍋😍分別有香滑忌廉、蒜香蕃茄、醇厚清酒,款款都咁吸引🤩我試咗醇厚清酒🍶青口非常入味,口感有嚼勁,味道鮮甜😋壽喜燒牛肉蛋包飯壽喜燒牛肉以秘製嘅醬汁烹調,每一口都充滿香濃嘅牛肉味道🐮肉質鮮嫩多汁💦切開雞蛋時流出半熟嫩滑嘅蛋汁🥚蛋包飯口感綿密,香氣四溢😛濃郁味噌大蝦意粉味噌醬汁creamy濃郁😆意粉口感彈牙,每一條都沾滿醬汁 🍝大蝦味道鮮甜🦐另外仲會有埋三文魚子同菇🍄玉子薯蓉沙律味道清新嘅薯蓉沙律🥗薯蓉入面加入咗紅蘿蔔🥕加上半熟流心玉子🥚同埋三文魚子,口感非常豐富😋宇治金時盛合非常可愛嘅宇治金時盛合🍵盛合有布甸、丸子、糯米糍、紅豆、卷蛋、抹茶果凍、抹茶餅碎,仲有好可愛嘅松鼠造型餅乾🐿️勁豐富🥳卷蛋係朱古力味🍫鬆軟嘅質感😛布甸係黑糖口味🍮榛子交響曲店員會喺客人面前調配呢一杯交響曲😍喫茶交響曲使用兩個分別裝有咖啡同鮮奶嘅壺🫖通過密集的嘅水流進行交替沖泡,使兩種風味喺高空中融合☕️呢種獨特嘅沖泡方式令咖啡同鮮奶嘅風

玉子薯蓉沙律

宇治金時盛合

榛子交響曲
店員會喺客人面前調配呢一杯交響曲😍喫茶交響曲使用兩個分別裝有咖啡同鮮奶嘅壺🫖通過密集的嘅水流進行交替沖泡,使兩種風味喺高空中融合☕️呢種獨特嘅沖泡方式令咖啡同鮮奶嘅風味相互交融🥛再加上榛子香甜味🌰

青森蘋果梳打
清新香甜嘅蘋果梳打🍎酸酸甜甜,果香濃郁🍹

2024-05-09 0 浏览
人氣日式洋食屋餐廳設計以木色傢具為主 環境簡約舒服而餐牌上面選擇亦都好多有多款主食,小食同甜品可以揀番🌟醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條青口每隻都好新鮮鮮甜帶酒香搭配炸得香脆既薯條💯🌟壽喜燒牛肉蛋包飯 濃郁既壽喜燒牛肉配上嫩滑既滑蛋香甜既醬汁特別好下飯🌟濃郁味噌大蝦意粉 大蝦爽脆彈牙 意粉軟硬度適中醬汁香濃夠Creamy🌟玉子薯蓉沙律幼滑既薯蓉沙律配上流心既玉子特別開胃🌟宇治金時盛合甜品賣相精緻可愛有🐿️朱古力卷蛋,布丁🍮,紅豆同🍡等
人氣日式洋食屋
餐廳設計以木色傢具為主 環境簡約舒服
而餐牌上面選擇亦都好多
有多款主食,小食同甜品可以揀番

🌟醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條

配上流心既玉子
特別開胃

🌟宇治金時盛合
甜品賣相精緻可愛
有🐿️朱古力卷蛋,布丁🍮,紅豆同🍡等
Choubo Kissaten🖤 nice place w/ harbour view🌊..黎到銅鑼灣世貿中心,海景餐廳選擇真不少🌊🍽!今次就揀左一間精緻既日式喫茶店,餐廳以淺木色作主調既昭和風Cafe☕️,其旋轉樓梯、樹木🌳 等佈置充滿時尚感,而窗邊座位有海景相伴🌊,配上精緻的和洋食品,氣氛相當寫意,下午來放風望海吃個下午茶感覺真不錯喔!🔸壽喜燒牛肉蛋包飯 $113 🔸濃郁味噌大蝦意粉 $98 🔸醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條 $185🔸玉子薯蓉沙律 $68燒牛汁配嫩滑蛋包飯滋味,加上壽喜燒牛肉份量不少呢!意粉味道濃郁又光滑細膩;青口細細粒但份量不少喔! 薯蓉勁幼滑中又滿有薯香,感覺健康又好吃🥔 愛了愛了。🔸紫薯牛乳 & 紅豆牛乳 $38🔸宇治金時盛合 $108最愛雞蛋布甸😍 超嫩滑又滿有雞香💛;仲有內餡滿滿鮮忌廉既大福;丸子串配紅豆蓉 & 咖啡忌廉卷蛋 & 抺茶凍,一客甜品盛很滿足。這個下午難得休休閒🍃 感覺不錯~..×××××ש銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號..

餐廳以淺木色作主調既昭和風Cafe☕️,

下午來放風望海吃個下午茶感覺真不錯喔!

🔸壽喜燒牛肉蛋包飯 $113

🔸濃郁味噌大蝦意粉 $98
🔸醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條 $185
🔸玉子薯蓉沙律 $68

燒牛汁配嫩滑蛋包飯滋味,加上壽喜燒牛肉份量不少呢!

意粉味道濃郁又光滑細膩;

青口細細粒但份量不少喔!

薯蓉勁幼滑中又滿有薯香,感覺健康又好吃🥔 愛了愛了。

🔸紫薯牛乳 & 紅豆牛乳 $38

🔸宇治金時盛合 $108

這個下午難得休休閒🍃 感覺不錯~
×××[喫茶ちょうぼ]×××
©銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號

係世貿中心入面發掘左間高質cafe🥰日式木系庭院design令人坐得好舖服😆有機會坐窗邊卡位仲有銅鑼灣避風塘海景睇!!!今次係lunch去,menu主食+$28配前菜同飲品👍🏻而且飲品係包menu上大部分飲品唔係檸茶奶茶嗰種,十分有誠意😄🍽️明太子蛋包意粉🍝 (💰96)蛋包飯食得多,蛋包意粉確係比較少見🤣蛋一切開入面係半流心,超嫩滑,加上滿滿既明太子醬超creamy🫶🏻好推薦‼️🍽️炸軟殼蟹扁意粉 (💰98)軟殼蟹係原隻上咁攤左係意粉上面😂炸得超脆口😇扁意粉韌度剛好,好掛汁🫶🏻套餐飲品分別叫左🥤抹茶麻糬沙冰同埋焙茶麻糬沙冰😆Menu上原價要$52, 跟餐+$28平左接近一半🥰兩款沙冰除左最頂有粒大麻糬超煙韌之外😇入面都會有啲小麻糬撈左係沙冰中間🤩套餐前菜係個獅子狗青瓜沙律🥗😂第一次見將獅子狗切片再撈做沙律,有啲得意😝整體而言食物飲品同環境質素都幾高,埋單每人$140度,幾適合做Friday Lunch慰勞下自己😇

🍽️明太子蛋包意粉🍝 (💰96)
明太子蛋包意粉

🍽️炸軟殼蟹扁意粉 (💰98)
炸軟殼蟹扁意粉

套餐前菜
  • 焙茶麻糬沙冰
  • 抹茶麻糬沙冰
2024-05-05 34 浏览
༺ 喫茶ちょうぼ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 喫茶ちょうぼ𖠚ᐝ 玉子薯蓉沙律($68)𖠚ᐝ 濃郁味噌大蝦意粉($98)𖠚ᐝ 壽喜燒牛肉蛋包飯($113)𖠚ᐝ 醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條($185)𖠚ᐝ 宇治金時盛合($108)𖠚ᐝ 夏日海洋梳打($48)𖠚ᐝ 青森蘋果梳打($45)⚑ 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 壽喜燒牛肉蛋包飯($113)店員會切開半熟的滑蛋,並淋上醬汁,壽喜燒牛肉份量也多,甜甜的很好吃!滑蛋十分滑,炒飯是日式蕃茄底🥰➳ 濃郁味噌大蝦意粉($98)醬汁creamy,配料有三文魚子、大蝦及菇,但味噌味道不突出~➳ 玉子薯蓉沙律($68)➳ 醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條($185)薯蓉沙律混入不少蔬菜,質地Creamy!還有糖心蛋😆青口鍋份量多,肉質嫩滑彈牙,可惜味道比較淡🙈➳ 宇治金時盛合($108)盛合有布丁、麻糬雪糕、紅豆、抹茶餅碎、朱克力蛋糕~ 最喜歡布甸和麻糬雪糕,配上紅豆和抹茶餅碎十分配😙➳ 夏日海洋梳打($48)➳ 青森蘋果梳打($4
༺ 喫茶ちょうぼ༻
➳ 喫茶ちょうぼ
𖠚ᐝ 玉子薯蓉沙律($68)
𖠚ᐝ 濃郁味噌大蝦意粉($98)
𖠚ᐝ 壽喜燒牛肉蛋包飯($113)
𖠚ᐝ 醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條($185)
𖠚ᐝ 宇治金時盛合($108)
𖠚ᐝ 夏日海洋梳打($48)
𖠚ᐝ 青森蘋果梳打($45)
⚑ 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
壽喜燒牛肉蛋包飯

➳ 壽喜燒牛肉蛋包飯($113)
壽喜燒牛肉蛋包飯

➳ 濃郁味噌大蝦意粉($98)
濃郁味噌大蝦意粉

➳ 玉子薯蓉沙律($68)
➳ 醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條($185)
玉子薯蓉沙律
醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條

➳ 宇治金時盛合($108)
宇治金時盛合

➳ 夏日海洋梳打($48)
➳ 青森蘋果梳打($45)
兩杯梳打都叫少甜,夏日海洋梳打是波子汽水味,兩杯也不錯🧃🍹

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳環境舒適,裝修好靚😚門口有兩個梳化位,打卡好靚又少人~裏面裝修也不錯,而且是餐廳也歡迎寵物進入🦮
濃郁味噌大蝦意粉
比好評呃左黎食飯,無諗到差到要寫食評呢間餐廳嘅職員真係忙到冇時間斟水,仲無得揀前菜,叫一個人落單都困難。食物嘅呈現係唔錯嘅,但係炸野又硬又唔香。炸豬排乾到好似柴火,皮硬到刮口,連炸雞軟骨都炸到乾哂。蛋包飯味道一般,普通到冇特色,蛋包嘅份量都好細。最好食嘅壽喜燒和牛飯份量非常少,我個女胃口細都覺得唔夠。真係唔好意思,我一個真心中伏唔推薦呢間餐廳。希望佢地可以改善菜品質素,增加人手同埋服務效率,提供一個更好嘅餐飲體驗。
比好評呃左黎食飯,無諗到差到要寫食評
2024-05-03 35 浏览
餐廳環境舒適, 非常有空間感, 枱與枱之間有舒適距離, 門口附近放有日本精品可以購買。𓆹 壽喜燒牛肉蛋包飯 $𝟷𝟷𝟹𓆹 濃郁味噌大蝦意粉 $𝟿𝟾𓆹 醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條 $𝟷𝟾𝟻𓆹 玉子薯蓉沙律 $𝟼𝟾𓆹 宇治金時盛合 $𝟷𝟶𝟾𓆹 抹茶麻糬沙冰 $𝟻𝟸𓆹 喫茶交響曲 $𝟼𝟻壽喜燒蛋包飯味道非常濃郁, 牛肉好軟腍, 好好食! 大蝦意粉味道好creamy, 加埋三文魚籽食充滿鹹香味。玉子薯蓉沙律賣相好精緻, 半熟嘅流心蛋蛋味香濃, 薯蓉沙律清爽開胃。宇治金時盛合真係必叫項目, 賣相好可愛, 一見到小松鼠就笑出嚟, 有糯米糍雪糕, 瑞士卷同布丁, 豐富又好食!𓇊 十分推介! 環境舒適, 食物精緻又有質素!

𓆹 壽喜燒牛肉蛋包飯 $𝟷𝟷𝟹

𓆹 濃郁味噌大蝦意粉 $𝟿𝟾

𓆹 醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條 $𝟷𝟾𝟻

𓆹 玉子薯蓉沙律 $𝟼𝟾

𓆹 宇治金時盛合 $𝟷𝟶𝟾

𓆹 抹茶麻糬沙冰 $𝟻𝟸
𓆹 喫茶交響曲 $𝟼𝟻

壽喜燒蛋包飯味道非常濃郁, 牛肉好軟腍, 好好食!

𓇊 十分推介! 環境舒適, 食物精緻又有質素!
🍴西日式 🥚蛋包飯 🥞甜品 🚹1-8人 📸打卡——————🐻‍❄️想食蛋包飯,見呢間餐廳都有人推薦蛋包飯,就同🐻嚟食吓啦…🫠⛔️和牛漢堡蛋包飯$108漢堡汁味道唔錯,但漢堡扒味道就似肉丸😅蛋夠滑但無咩蛋味,炒飯底有好微微微嘅茄汁味…成個飯主要靠漢堡汁撐起👌🏽+25 套餐有前菜 & 飲品前菜只係一細碟青瓜蛋沙律…可以忽略;飲品叫咗紫薯鮮奶❌紫薯鮮奶…就係打咗奶泡、可以打卡嘅…奶🤣無咩紫薯味😅👌🏽蟹肉忌廉可樂餅$77外層脆,切開仲有煙出👍🏽食到「蟹肉忌廉」,味道幾好食🤣唯一茄汁同忌廉有啲搶味🐻🐻‍❄️:但蟹肉就食唔到,不過呢個價錢收貨啦🤣❌春日士多啤梨布甸盛合$112可能🐻🐻‍❄️想像中嘅布甸係彈彈吓嗰種🙈結果呢度嘅布甸非常實正🫠…完全唔係想像中Q彈🫠 直情懷疑甜品師傅本來係咪建築師出身…呢個甜品🍮經過我哋嘅搖晃測試…全碟最堅挺唔搖嘅甜品就係布甸😂而且…個布甸同上面嘅白色「大福」(?)都係無味架🫠🫠!全碟士多啤梨🍓cream最有味;朱古力蛋糕🍰都係正常嘅朱古力卷蛋味,雖然爆多cream對佢嘅味道係無幫助🙈🐻🐻‍❄️:最後要靠自己創意mix and match,例如將「大福」夾餅碎、將布甸夾士多啤梨🍓
🍴西日式 🥚蛋包飯 🥞甜品 🚹1-8人 📸打卡
——————

⛔️和牛漢堡蛋包飯
和牛漢堡蛋包飯

+25 套餐
有前菜 & 飲品
前菜只係一細碟青瓜蛋沙律…可以忽略;飲品叫咗紫薯鮮奶
紫薯鮮奶

❌紫薯鮮奶…就係打咗奶泡、可以打卡嘅…奶🤣無咩紫薯味😅

👌🏽蟹肉忌廉可樂餅

🐻🐻‍❄️:但蟹肉就食唔到,不過呢個價錢收貨啦🤣

❌春日士多啤梨布甸盛合

而且…個布甸同上面嘅白色「大福」(?)都係無味架🫠🫠!

🐻🐻‍❄️:最後要靠自己創意mix and match,例如將「大福」夾餅碎、將布甸夾士多啤梨🍓cream嚟清晒佢…🥲

不過餐廳💁🏽‍♀️服務💁‍♂️係幾好👍🏽蛋包飯會有服務員幫你切埋、俾你打卡;後上甜品都會幫換晒甜品碟~

結論:明顯餐廳係為服務同打卡📸、傾偈而設,帶小朋友去都ok嘅🙈但為美食就可免則免🙈
2024-04-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
小編和朋友經過銅鑼灣,肚餓想填飽肚,想去好長時間沒有來過喫茶ちょうぼ吃飯了,決定進去看看有什麼新的菜色壽喜燒牛肉蛋包飯 $113每次來到這家餐廳,總是會吃他們的蛋包飯。這次由店員幫忙切開半熟的滑蛋,並淋上醬汁,蛋滑、炒飯是必不可少的,壽喜燒牛肉份量也不少,吃起來有壽喜燒的甜味濃郁味噌大蝦意粉 $98加入日式味噌的意粉,口感彈牙,雖然加入味噌但並沒有搶去大蝦的味道,再加上菇和三文魚子等配料,搭配得很好醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條 $185青口的份量十足,帶有爽口口感,煮得入味,青口汁加入了車厘茄,味道鮮甜;香草薯條炸得酥脆,試著沾一點青口汁,發現也不錯玉子薯蓉沙律 $68薯蓉creamy,上面有一顆超流心的溏心蛋,還加入了三文魚籽、小土豆、青豆、紅蘿蔔等配料,入口滑順宇治金時盛合 $108豐富的甜點盛合,有咖啡布丁、麻糬、紅豆餡、抹茶餅乾碎、抹茶果凍、巧克力蛋糕、鮮奶油,為這個晚餐畫上完美句號焙茶牛乳 $45牛乳味道香濃,帶有淡淡的烘焙茶香白桃梳打 $45白桃梳打味道偏甜,喝起來清爽

壽喜燒牛肉蛋包飯 $113

濃郁味噌大蝦意粉 $98

醇厚清酒煮青口鍋配香草薯條 $185

玉子薯蓉沙律 $68

宇治金時盛合 $108

焙茶牛乳 $45
牛乳味道香濃,帶有淡淡的烘焙茶香

白桃梳打 $45
白桃梳打味道偏甜,喝起來清爽
2024-04-24 46 浏览
餐廳好日系 有啲書櫃位 非常有特色📚門口亦有條樓梯可供客人打卡📸裡面窗口位置對住維港 想坐窗邊位建議可以一早remark定😌壽喜燒牛肉蛋包飯🐮🍳 $113見到枱枱都叫蛋包飯 所以我地都叫左個黎食😋職員一切開 蛋漿立即湧晒出黎 超治癒❤️壽喜燒牛肉好夠味 軟硬適中 入口可口🤤春日士多啤梨布甸盛合🍓🍮 $112個甜點好可愛 中間有塊小松鼠既餅乾🐿️粉紅色cream cheese上方有粒士多啤梨🍓布甸上有舊大福 好軟淋淋 入口煙韌😋另外有個朱古力蛋卷 旁邊配有多塊士多啤梨切片 非常美味草莓沙冰 $48甜甜地又夠冰凍 個杯好靚 打卡一流🫶🏻
餐廳好日系 有啲書櫃位 非常有特色📚
門口亦有條樓梯可供客人打卡📸