2024-11-17 468 浏览
好有心思嘅裝潢,充滿日式寧靜和諧感!👉🏻盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉 $145以「蟹」為主題嘅秋季料理,蟹黃嘅濃香同鱈場蟹肉嘅鮮美交織一齊,好鮮甜!意粉嘅軟硬程度剛好,配濃厚嘅蟹黃醬汁,好回味!👉🏻焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115和牛漢堡好大件,配上焦糖洋蔥,甜香味滿滿,加上芝士,層次感豐富!幼身薯條香脆,配茄汁一流!👉🏻和風北海道松葉蟹肉沙律松葉蟹肉鮮甜,配上清爽嘅生菜,仲有流心蛋,好開胃!👉🏻金時甜薯焦糖布甸盛合好有秋天氣息,金時甜薯嘅天然甜味配焦糖布甸嘅香滑,好滿足嘅甜品盛合!👉🏻抹茶牛乳 $42濃郁嘅抹茶香氣,牛乳醇厚,口感順滑!👉🏻紫薯牛乳 $38紫色真係太靚!散發淡淡嘅紫薯香,入口細膩!
好有心思嘅裝潢,充滿日式寧靜和諧感!

👉🏻盛宴蟹黃鱈場蟹肉意粉 $145

👉🏻焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115

👉🏻和風北海道松葉蟹肉沙律
松葉蟹肉鮮甜,配上清爽嘅生菜,仲有流心蛋,好開胃!

👉🏻金時甜薯焦糖布甸盛合

👉🏻抹茶牛乳 $42
濃郁嘅抹茶香氣,牛乳醇厚,口感順滑!

👉🏻紫薯牛乳 $38
紫色真係太靚!散發淡淡嘅紫薯香,入口細膩!
2024-11-15 421 浏览
今日嚟到銅鑼灣呢間日式食店~一入到嚟個感覺好似去日左日本咁~環境好昭和feel~~~盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉 🍝意大利沙粉融合了蟹黃、鱈魚和蟹肉,帶來豐富的海鮮風味。蟹黃的濃郁與鱈魚的嫩滑完美結合,蟹肉更增添了鮮甜,每一口都充滿好味🌟焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條 🍔🍟漢堡選用鳥取和牛,肉質鮮嫩多汁,搭配焦糖洋蔥,增添微甜的層次感。外酥內軟的薯條是絕佳的搭配🌟🌟🌟🌟和風北海道松茶蟹肉沙律 🥗沙律以北海道松茶和鮮嫩的蟹肉為特色,放在小碗裏,好可愛~清爽的和風醬汁提升了整體的清新感。每一口都能品嚐到蟹肉的鮮美和蔬菜的脆爽❤️❤️金時甜薯焦糖布甸盛合 🍮金時甜薯與焦糖布甸的搭配,帶來濃郁香甜的口感。超驚喜~呢個布甸滑嫩,甜薯的自然甜味與焦糖的微苦相平衡,好襯~
環境好昭和feel~~~

盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉 🍝

焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條 🍔🍟

和風北海道松茶蟹肉沙律 🥗

金時甜薯焦糖布甸盛合 🍮

2024-11-15 380 浏览
呢日過咗銅鑼灣世貿嗰邊行街💖路過見到喫茶新嘅Menu有好多蟹嘅嘢食🦀秋天就最啱食蟹🥰就同朋友入咗去食啦✨和風北海道松茶蟹肉沙律鮮甜嘅蟹肉加埋條味好好食嘅薯仔沙律😍仲有一隻醬油流心蛋,底層又有啲麻醬沙律菜💓盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉呢個意粉除咗有同樣鮮甜嘅蟹藥之外☺️仲有好多蟹黃😜中式嘅蟹黃撈麵就食得多,估唔到同西式嘅意粉都幾夾㗎喎🍝焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條呢個漢堡入邊嗰塊漢堡扒超級厚肉😋一咬就必晒啲肉汁出嚟啦,漢堡扒上又有半溶芝士!加埋牛油味好重嘅麵包同焦糖嘅洋蔥一齊食,真係好好食呀🤩金時甜薯焦糖布甸盛合呢個甜品超級正,有兩舊超好食嘅焦糖番薯🍠呢度個布甸真係一流,夠晒滑加埋旁邊嘅脆脆同埋果仁一齊食更加香口🤓估唔到有埋柿食添,又甜又多汁啊😛秋 二番甜薯牛乳秋天期間限定嘅牛乳,裏面有紫色番薯同埋黃色番薯🤗另外仲叫咗一杯氣泡感十足嘅白桃梳打🍑
呢日過咗銅鑼灣世貿嗰邊行街💖
路過見到喫茶新嘅Menu有好多蟹嘅嘢食🦀
秋天就最啱食蟹🥰就同朋友入咗去食啦✨
和風北海道松茶蟹肉沙律
鮮甜嘅蟹肉加埋條味好好食嘅薯仔沙律😍
仲有一隻醬油流心蛋,底層又有啲麻醬沙律菜💓

盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉
呢個意粉除咗有同樣鮮甜嘅蟹藥之外☺️仲有好多蟹黃😜
中式嘅蟹黃撈麵就食得多,估唔到同西式嘅意粉都幾夾㗎喎🍝

焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
呢個漢堡入邊嗰塊漢堡扒超級厚肉😋
一咬就必晒啲肉汁出嚟啦,漢堡扒上又有半溶芝士!
加埋牛油味好重嘅麵包同焦糖嘅洋蔥一齊食,真係好好食呀🤩

金時甜薯焦糖布甸盛合
呢個甜品超級正,有兩舊超好食嘅焦糖番薯🍠
呢度個布甸真係一流,夠晒滑
加埋旁邊嘅脆脆同埋果仁一齊食更加香口🤓
估唔到有埋柿食添,又甜又多汁啊😛

秋 二番甜薯牛乳
秋天期間限定嘅牛乳,裏面有紫色番薯同埋黃色番薯🤗
另外仲叫咗一杯氣泡感十足嘅白桃梳打🍑
  • 焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
  • 金時甜薯焦糖布甸盛合
  • 和風北海道松茶蟹肉沙律
一再到訪的一間和食屋,今次嘅秋天主題好出色,中意食蟹嘅朋友不能錯過。餐廳以木系為主調,座位寬敞👍🏻<焙茶麻糬沙冰>每次encore嘅item🫢麻糬非常煙軟糯,焙茶濃而不苦👍🏻<秋茗柿橘沙冰>味道清甜,每一啖都係柿肉,推介,希望成為長駐item🥰<盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉>推介!蟹黃、蟹肉份量多,意粉軟硬適中,配蟹籽,每一啖都好鮮甜好滿足。<和風北海道松葉蟹肉沙律>佈滿蟹肉🥰薯蓉creamy,再配邪惡蟹黃、蟹籽、流心蛋、沙律菜,中意食蟹嘅我,無補充了🥰🫡<焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條>和牛漢堡扒非常juicy,牛肉味濃郁,配焦糖化嘅洋蔥,Burger表面好脆身👍🏻薯條係我中意嘅煙韌口感,讚!<金時甜薯焦糖布甸盛合>布甸好重蛋香,配上Nuts、原粒栗子、餅乾脆脆、原個甜柿、焦糖化甜薯👍🏻💯

餐廳以木系為主調,座位寬敞👍🏻

<焙茶麻糬沙冰>
<秋茗柿橘沙冰>
味道清甜,每一啖都係柿肉,推介,希望成為長駐item🥰

<盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉>

<和風北海道松葉蟹肉沙律>

<焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條>

<金時甜薯焦糖布甸盛合>
  • 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條
  • 焙茶麻糬沙冰
2024-11-13 402 浏览
喺銅鑼灣食飯,呢一個商場同餐廳比較恬靜同朋友嚟一齊食飯傾偈就最舒服和風北海道松茶蟹肉沙律🥗($82)唔好睇小呢一個前菜,份量都幾多,最鍾意嘅係薯仔沙律,調味得好,又夠Creamy飽肚,入面隻糖心蛋都好好食,完美糖心盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉 🦀($145)呢個意粉係期間限定,都幾出色,意粉質地有彈性,有一疏疏嘅蟹肉,建議呢一意粉要兩個人share唔係就會好容易覺得膩焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條 🍔($115)賣相💯,溶溶哋嘅芝士鋪左係漢堡扒上面漢堡扒厚身咬落去Juicy,味道唔錯嘅日式漢堡包,薯條有少少調味,再加上芝士粉好香口金時甜薯焦糖布甸盛盒🍮($122)每次嚟到最鍾意食呢度嘅布甸甜品,今次秋季款式係有當造嘅番薯同埋時令嘅柿,秋意滿滿抹茶麻糬沙冰🍵($52)麻糬質地好QQ二番甜薯牛乳🍠($58)有好多番薯蓉掛邊,香甜,飽足感十足

和風北海道松茶蟹肉沙律🥗($82)

盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意粉 🦀($145)

焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條 🍔($115)

金時甜薯焦糖布甸盛盒🍮($122)

抹茶麻糬沙冰🍵($52)
麻糬質地好QQ

二番甜薯牛乳🍠($58)
有好多番薯蓉掛邊,香甜,飽足感十足

在家千日好,留港消費💁🏻‍♀️振興香港經濟。香港🇭🇰先係名副其實既美食天堂,野食唔係得個樣,有外在美又有內在美。尋日放假去左銅鑼灣一間特色餐廳打卡「喫茶ちょうぼ 」。日系咖啡廳滿🈵懷舊昭和復古風,以簡約木系傢俱為主+綠色植物作點綴。門口有條吸睛🤩螺旋形樓梯,岩哂打卡影相📸!另外,店內放滿精緻日系家居小物+擺設:日本插畫家水彩明信片、京都線香、日本製陶器、日本永生花、風鈴等,見到以為自己去緊日本🇯🇵旅行。餐廳主打和風西餐,供應招牌蛋包飯、原條鰻魚飯、必試日式喫茶店名物布甸🍮等。碟碟擺盤精緻💖,而且餐牌採用水彩風插畫冊設計,非常特別+有心思。今次點左餐廳為秋季🍂而設既「白鷺秋風蟹逅」秋季料理,當中比較推薦:🥢盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉 🥢焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條 🥢和風北海道松茶蟹肉沙律 🥢金時甜薯焦糖布甸盛合 🥢抹茶麻薯冰沙🥢蜜瓜梳打

🥢盛宴蟹黃鱈魚蟹肉意沙粉
🥢焦糖洋鳥取和牛漢堡配薯條
🥢和風北海道松茶蟹肉沙律
🥢金時甜薯焦糖布甸盛合
🥢抹茶麻薯冰沙
🥢蜜瓜梳打
2024-11-10
話說一早約咗朋友嚟銅鑼灣食飯諗住世貿人少少舒服啲朋友就訂咗呢一間我哋提早咗差唔多成個幾星期訂枱當日晚上7:00準時到達我去到嘅時候係有好多空位剩嘅店員居然安排咗我哋坐張好大張嘅Island枱即係話成餐飯要同起碼8至10個人搭枱咁食一坐低我都有啲唔開心因為第一:嗰陣時餐廳個場未full第二:我哋都早咗成個星期book無論如何都未去到咁差安排啩?第三:當時我真係見到好多兩人都坐到啲好少少嘅卡位即使要我坐角落都冇所謂嘅,冇理由美孚就安排咗我坐
話說一早約咗朋友嚟銅鑼灣食飯
即係話成餐飯要同起碼8至10個人搭枱咁食
一坐低我都有啲唔開心
因為第一:嗰陣時餐廳個場未full
第二:我哋都早咗成個星期book
無論如何都未去到咁差安排啩?
第三:當時我真係見到好多兩人
都坐到啲好少少嘅卡位
即使要我坐角落都冇所謂嘅,冇理由美孚就安排咗我坐
2024-11-08 556 浏览
十月份又系食🦀螃蟹時間. 喫茶ちょうぼ最新秋季餐單亦以「蟹」作為主題推出一系列秋季料理,等大家品嚐秋蟹同時感受秋季氛圍🍁呢間人氣店常常要排隊當晚6:20 到達只等了一會便可坐座. 當7:30 走外面起碼10台客人等位於:- 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖如果好運就可以坐到窗口海景位置! 缺點: 有點嘈! 如果以和食來說又不夠日式格局 (寧靜感). 食物水準高. 相對收費都是高. 但價格還可接受味道不錯盛宴蟹黃雪場蟹肉意粉漢堡扒蛋包飯 (沒有拍照)唐揚炸雞蟹肉忌廉可樂餅
十月份又系食🦀螃蟹時間.
等大家品嚐秋蟹同時感受秋季氛圍🍁
呢間人氣店常常要排隊
當晚6:20 到達只等了一會便可坐座.
當7:30 走外面起碼10台客人等
位於:- 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
如果好運就可以坐到窗口海景位置!
食物水準高. 相對收費都是高. 但價格還可接受
味道不錯
盛宴蟹黃雪場蟹肉意粉
漢堡扒蛋包飯 (沒有拍照)
2024-10-25
2024-11-03 415 浏览
秋季係螃蟹產卵嘅季節🦀呢個時候螃蟹嘅肉質鮮美多汁、風味濃郁,係品嚐嘅最佳時機😙 喫茶ちょうぼ最近亦以「蟹」作為主題推出一系列秋季料理🥢等大家品嚐秋蟹同時感受秋季嘅溫馨氛圍🍁黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 醇厚香氣嘅黃咖喱 🍛加上鮮甜嘅白露蟹肉🦀再搭配流心蛋包飯,香濃綿密蛋味🥚成個蛋包飯口感層次豐富😚焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 和牛肉質鮮嫩,漢堡內再夾住充滿香甜氣息嘅焦糖洋蔥🧅甜甜嘅感覺中和咗和牛嘅鹹味🍔再跟埋香脆可口嘅薯條🍟桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 呢個盛合帶有濃濃秋意氣色🍁布甸充滿桂花烏龍茶味🌼每一口都散發陣陣茶味🍮布甸質感q彈😛戚風蛋糕口感鬆軟,茶味濃郁🍰側邊仲有餅碎、合桃、杏仁點綴🤩月見雞皮餃子以雞皮取替傳統餃子皮🥟經高溫油炸處理後,外皮金黃酥脆,內餡軟嫩多汁💦雞皮油香十足,餡料飽滿👍🏻配上獨家生雞蛋醬汁,口感順滑,回味無窮😝飲品方面叫咗凍朱古力曲奇黑咖啡☕️同埋抹茶麻糬沙冰🍵朱古力曲奇黑咖啡甜甜地幾特別,有曲奇碎喺上面🖤抹茶麻糬沙冰濃郁香甜抹茶味🤩

黃咖喱白露蟹肉蛋包飯

焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條

桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合

月見雞皮餃子

2024-11-02 386 浏览
復古和風西日咖啡屋☕️好喜歡坐窗邊海景的感覺 ✨餐廳裝修空間感好舒服💫💜黃咖喱白露蟹肉蛋包飯微辣香濃黃咖喱搭配鮮嫩蟹肉🦀結合了咖喱香氣和蟹肉鮮甜味✨蛋包的口感柔和夠滑嫩🫧💜焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條鮮嫩既鳥取和牛🐮漢堡排一咬下去時肉汁四溢💦加上焦糖洋蔥的甜香✨漢堡包外皮烤得金黃酥脆💥包面酥脆非常好吃既漢堡🍔💜月見雞皮餃子 餃子以雞皮包裹餡料🥟外層超香脆與肉肉餡料形成強烈層次感👍🏻值得一試💜桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合蛋糕帶出淡淡桂花香🌿烏龍茶香氣深厚🫖每一啖都充滿茶香💨戚風蛋糕質地輕盈柔軟☁️口感棉密😋蛋糕甜度不會過高🍰帶出清新口感🫶🏻💜二番甜薯牛乳二番甜薯牛乳風味獨特🍠甜薯本身帶有自然的甜味✨飲品甜而不膩🫶🏻甜薯泥與牛奶混合🥛質地會非常滑順👍🏻值得一試💜秋茗柿橘沙冰柿子和橘子搭配帶出清新果香😋味道獨特~

💜黃咖喱白露蟹肉蛋包飯

💜焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條

💜月見雞皮餃子

💜桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合

💜二番甜薯牛乳

💜秋茗柿橘沙冰
柿子和橘子搭配帶出清新果香😋味道獨特~
  • 月見雞皮餃子
《 🍁 喫茶ちょうぼ📍》————————————————————🍂 秋天打卡必到!睇得又食得!🪐 二次再訪~只會想再encore~————————————————————🌟 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯---一切開奄列蛋已經流灑啦水🤤蛋汁配埋微辣黃咖喱好夠惹味!蛋包飯用上炒飯底,食落更香~仲有好多蟹肉、三文魚籽、配菜等😍————————————————————🌟 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 ---以為呢間出名食蛋包飯only?Nono估唔到佢既Burger & Fries都咁好食😙超厚超大塊和牛,夾住熱熔流心芝士🧀漢堡包塗上牛油更香口,薯條都夠芝!————————————————————🌟 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合---呢個甜品真係好秋季風~日系風~好多焦糖脆脆、奶蓋、cream🤤戚風蛋糕好香桂花味,微微烏龍香🍃焦糖布甸口感滑溜+栗子nuts口感豐富————————————————————🌟 月見雞皮餃子---外脆內軟!雞皮煎得好香脆香口😋沾上生蛋黃醬油,食落夠惹味多汁!————————————————————🌟 二番甜薯牛乳---紫薯控番薯控!一次過滿足兩個願望!大大舊cream配綿密既甜薯
《 🍁 喫茶ちょうぼ📍》
————————————————————
🍂 秋天打卡必到!睇得又食得!
🪐 二次再訪~只會想再encore~
🌟 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯
一切開奄列蛋已經流灑啦水🤤
蛋汁配埋微辣黃咖喱好夠惹味!
蛋包飯用上炒飯底,食落更香~
仲有好多蟹肉、三文魚籽、配菜等😍
🌟 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條
以為呢間出名食蛋包飯only?Nono
估唔到佢既Burger & Fries都咁好食😙
超厚超大塊和牛,夾住熱熔流心芝士🧀
漢堡包塗上牛油更香口,薯條都夠芝!
🌟 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合
---
呢個甜品真係好秋季風~日系風~
好多焦糖脆脆、奶蓋、cream🤤
戚風蛋糕好香桂花味,微微烏龍香🍃
焦糖布甸口感滑溜+栗子nuts口感豐富
🌟 月見雞皮餃子
外脆內軟!雞皮煎得好香脆香口😋
沾上生蛋黃醬油,食落夠惹味多汁!
🌟 二番甜薯牛乳
---
紫薯控番薯控!一次過滿足兩個願望!
大大舊cream配綿密既甜薯牛乳🍠😈
午餐
  • 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯
  • 牛肉芝士漢堡
2024-10-29 494 浏览
到銅鑼灣Shopping 後就來到世貿中心的【喫茶ちょうぼ 】用餐剛巧遇上白露秋風邂逅為題的螃蟹料理看到餐牌的介紹  當然要嚐嚐  點選了以下食品⭐黃咖喱白露蟹肉蛋包飯蛋包飯的飯都帶有微辣咖喱  配上黃咖喱相當惹味  加上螃蟹肉  整體賣相吸引⭐焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條焦糖洋葱製得相當入味  鳥取和牛份量強而且嫩滑富牛味👍🏻⭐月見雞皮餃子外脆內有肉汁  是一道不錯的小食⭐桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合賣相滿分 以秋日🍂景致融入到甜品中擺盤可愛之餘  味道亦相當不俗😋⭐抹茶麻糬沙冰將麻糬加到抹茶沙冰中  微甜清爽⭐朱古力曲奇黑咖啡濃郁黑咖啡加入朱古力曲奇  甘中帶甜  整體不錯銅鑼灣世貿的喫茶ちょうぼ裝潢舒適帶和風設計 地點便利 食物質素佳 最適合逛街後與朋友聚餐
到銅鑼灣Shopping 後

濃郁黑咖啡加入朱古力曲奇  甘中帶甜  整體不錯

銅鑼灣世貿的喫茶ちょうぼ裝潢舒適
帶和風設計 地點便利 食物質素佳
最適合逛街後與朋友聚餐

推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑平時銅鑼灣行街太逼人,鍾鍾意去世貿食飯貪佢少人✨ 呢間喫茶店恍惚置身日本café,招牌蛋包飯份量十足,輕輕切開,蛋汁就會流落嚟 🍳 正值秋季推出多款螃蟹主題餐點 🦀 【🥢 𝐖𝐡𝐚𝐭 𝐈 𝐨𝐫𝐝𝐞𝐫𝐞𝐝 食咗啲咩】◐ 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 $165|7.5/10 ◐ 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115|8/10 ◐ 月見雞皮餃子 $77|8.5/10 🌟 ◐ 秋茗柿橘沙冰 $68|9/10 🌟 ◐ 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $115|4/10🍛 蛋包飯配黃咖哩,似日本甜咖哩但微辣版,炒飯份量好大,蟹肉份量唔算特別多。相反肉食獸唔可以錯過漢堡排,夠厚夠多汁,推!🍊 秋季限定「柿橘沙冰」真心有驚喜,第一次見呢隻味道,富有柿甜味突出,真材實料非常杰身,建議等冰沙融化更易吸啜🍮 甜品真係最大敗筆,烏龍份量落得太多,布丁有種奇怪嘅苦澀味=喫茶ちょうぼ @choubo_kissaten 📍 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號🚶香港大學B1站,步行約4分鐘 🏷️地區:#laymao_銅鑼灣 分類:#laymao_日式 =#ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ #喫茶店

推薦指數:🌕🌕🌕🌗🌑

🏷️
地區:#laymao_銅鑼灣
分類:#laymao_日式
=
#ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ #喫茶店 #日式 #溫暖 #和室 #昭和

秋茗柿橘沙冰
  • 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條
2024-10-25 313 浏览
喫茶ちょうぼ - 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅日本菜,日式輕食Cafe嘅形式。黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 $165香甜嘅黃咖喱加上鮮甜嘅蟹肉配上滑溜嘅日式蛋包飯。焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115炒得非常入味嘅焦糖洋蔥加上厚身嘅和牛漢堡扒,非常紮實嘅漢堡包!蟹肉忌廉可樂餅 $77桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $115非常有秋意色彩嘅甜品,茶香嘅桂花烏龍布甸加上鬆軟嘅戚風蛋糕。秋茗柿橘沙冰 $68朱古力曲奇黑咖啡 $52
喫茶ちょうぼ - 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯

今日介紹一間位於銅鑼灣區嘅日本菜,日式輕食Cafe嘅形式。

黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 $165
香甜嘅黃咖喱加上鮮甜嘅蟹肉配上滑溜嘅日式蛋包飯。

焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $115

蟹肉忌廉可樂餅 $77

桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $115

秋茗柿橘沙冰 $68
朱古力曲奇黑咖啡 $52
最近香港都有幾多新開既喫茶店,見銅鑼灣都開咗間,啲甜品同野飲賣相幾靚咁就去試下~̣̩⋆̩*̣̩⋆̩ᵕ̈ 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 $𝟏𝟔𝟓ᵕ̈ 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $𝟏𝟏𝟓ᵕ̈ 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $𝟏𝟏𝟓ᵕ̈ 月見雞皮餃子(𝟐串) $𝟕𝟕ᵕ̈ 秋茗柿橘沙冰 $𝟔𝟖ᵕ̈ 青森蘋果梳打 $𝟒𝟓因為比較少餐廳會用蟹肉配蛋包飯,就比佢𝐦𝐞𝐧𝐮個【黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 】吸引到,蛋睇落脹卜卜,切開就有啲半流心既蛋液流出黎,蟹肉已經事先拆好咗,黃咖哩既香料味濃得黎唔會辣,配埋蛋包飯個炒飯一齊食都幾夾♡̴我地仲叫咗份【焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條】,漢堡包皮有預先用牛油煎香,漢堡排既肉汁保留到,薯條炸得香脆,面頭仲灑上咗芝士粉,係個有心思既漢堡 *ˊᵕˋ*小食我地叫咗份【月見雞皮餃子】估唔到都幾有驚喜!! 將平時既餃子皮轉為用雞皮整成,個雞皮燒到好酥脆,點埋蛋黃好好味喔(꒪´꒳`꒪) 甜品我地就叫咗最靚嗰個【桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合】☃️ 賣相真係好靚,件𝗰𝗵𝗶𝗳𝗳𝗼𝗻幾有空氣感,食落有淡淡既桂花香,可以配埋上面既𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺同焦糖脆脆一齊食~ 個桂花烏龍布甸既桂花味好出,如果甜度再減少少就𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁(´ސު`)我地

̣̩⋆̩*̣̩⋆̩
ᵕ̈ 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯 $𝟏𝟔𝟓
ᵕ̈ 焦糖洋蔥鳥取和牛漢堡配薯條 $𝟏𝟏𝟓
ᵕ̈ 桂花烏龍布甸戚風蛋糕盛合 $𝟏𝟏𝟓
ᵕ̈ 月見雞皮餃子(𝟐串) $𝟕𝟕
ᵕ̈ 秋茗柿橘沙冰 $𝟔𝟖
ᵕ̈ 青森蘋果梳打 $𝟒𝟓

我地就叫咗杯凍既【秋茗柿橘沙冰】同埋【青森蘋果梳打🍏】,兩杯睇落都好吸引,青蘋果梳打有粒粒蘋果肉,都幾清新,而柿橘沙冰就有半個柿做裝飾,飲落好冰涼~
  • 黃咖喱白露蟹肉蛋包飯