2023-09-22 92 浏览
不定時都會推出新menu仲要每次都好好味而且擺盤又靚 性價比真係好高👍🏻🌟特大の海老蛋包飯 有兩隻特大炸蝦🍤炸漿夠薄唔厚粉蝦肉又非常爽彈配上嫩滑飽滿既蛋包飯同濃郁醬汁非常開胃😋🌟 極‧厚切吉列豬扒飯定食 厚切吉列豬扒炸到金黃酥脆🐖肉質軟嫩又保留到多肉汁完美做到外脆內嫩💯搭配微辣既日式咖喱 🍛非常好送飯🌟炸七味雞軟骨 炸得好香脆又唔會太乾又香又酥且灑開七味粉 夠哂惹味🌟日式布甸 口感綿密滑順帶濃濃既奶香同蛋香再搭配甜甜既焦糖 真係必嗌🍮🌟青森蘋果梳打果香濃郁 配上梳打特別refreshing
不定時都會推出新menu

帶濃濃既奶香同蛋香
再搭配甜甜既焦糖 真係必嗌🍮

🌟青森蘋果梳打
果香濃郁 配上梳打特別refreshing
𝕋𝕙𝕖 𝕓𝕠𝕨𝕝𝕤, 𝕡𝕝𝕒𝕥𝕖𝕤 𝕒𝕟𝕕 𝕔𝕦𝕡𝕤 𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕥𝕙𝕖 𝕞𝕖𝕒𝕝 𝕖𝕧𝕖𝕟 𝕞𝕠𝕣𝕖 𝕗𝕒𝕤𝕔𝕚𝕟𝕒𝕥𝕚𝕟𝕘🗼日本碗筷餐具杯子出名手工精緻🤌🏽,用佢地盛住日式料理更加有感覺😌。終於黎埋 Choubo 既第三間分店🎏,再一次享用佢地靚靚既杯杯碟碟🪄。同朋友揀左兩個主菜,一個係標榜選用日本四元豚🐽極 · 厚切吉列豬扒飯。豬扒都幾大件,可以先放上碗蓋,肥瘦均勻🥢。飯上有滑蛋🥚同洋蔥🧅,香噴噴又唔會搶走豬扒既光環💫。🐖Thickly Japanese Yong En Pork Cutlets with Rice | $153另一個主菜係特大之海老蛋包飯,兩條大海老果然搶眼👀,炸起來唔會太油膩☄️。重點當然係由店員小心切開既蛋🥚,超滑漏既蛋一掀起立刻滑向飯上🍚,又香又滑,唔知呢到有幾多隻蛋呢🤣?!蛋包飯旁邊有濃濃咖哩汁🍛,拌飯食特別惹味🤝🏽。🍤Omurice with Ebi Tempura | $137小食方面,我地揀左個邪惡既炸七味雞軟骨🤫。油分無想像中咁勁,粉漿厚度岩岩好🤏🏽,點埋沙律洋蔥醬好夾。🐣Deep-fried Chicken Cartilage | $78飲品一凍一

飲品一凍一熱🍼,朋友揀左焙茶麻糬沙冰,茶味濃郁,沙冰唔會好快溶曬🧊,加埋麻糬簡直係點綴🦦。我就揀左熱既抹茶牛乳☘️,甜度剛好,抹茶同牛奶相處融洽👄。

🪵Hojicha Mochi Smoothie | $52
🎍Matcha Milk | $42

最後當然唔少得 order 一份日式布甸🫶🏽,之前食過一次被布甸既香滑驚喜到,念念不忘咪呢d🙈。為左影張靚相,我請朋友輕輕攞起杯布甸,點知滑得制,爭少少整杯倒落我度😂(我救命都嗌定架啦🆘)。蛋香同甜忌廉果然無讓我地失望🍓,必嗌甜品

🍮Custard Pudding | $53

午餐
1K
2023-09-20 59 浏览
喫茶ちょうぼ係銅鑼灣世貿, pet-friendly. 木系同綠色植物日本喫茶店嘅裝橫加上落地玻璃窗透光設計, 自然光加埋維港海景, 成個感覺好chill. 特大の海老蛋包飯 $122侍應上菜時會問先你影唔影相📸 之後由佢親自切開. 蛋半熟十分嫩滑, 入面包住用蕃茄炒飯, 酸甜再伴有紅蘿蔔翠玉瓜粒等豐富口感味道. 上面吉列海老幾大隻, 外層金黃香脆中間蝦肉質彈牙🦐, 上面再配上龍蝦汁極‧厚切吉列豬扒飯定食 $138真係超級厚切但保留到肉質好juicy唔乾, 外層炸得金黃鬆化, 洋蔥煮得軟腍, sauce 帶天然洋蔥嘅甜度, 配埋滑蛋撈飯🍚好食 炸七味雞軟骨 $69熱辣辣炸得脆卜卜又入味, 有點椒鹽香好惹味, 仲配有tartar sauce 日式布甸 $38🍮焦糖布甸厚實滑溜, 焦糖唔會太甜, 味道剛好抹茶麻糬沙冰 $52麻糬煙韌口感好好, 可惜只有一舊. 甜度適中草莓沙冰 $48酸酸甜甜好refreshing 除左環境, 食物味道外,plating 都好精緻, 每樣都好靚... 可以帶埋毛小孩黎打卡. 門口亦有好多日本精品
喫茶ちょうぼ

特大の海老蛋包飯 $122

侍應上菜時會問先你影唔影相📸 之後由佢親自切開.

極‧厚切吉列豬扒飯定食 $138

炸七味雞軟骨 $69

日式布甸 $38

🍮焦糖布甸厚實滑溜, 焦糖唔會太甜, 味道剛好

抹茶麻糬沙冰 $52

麻糬煙韌口感好好, 可惜只有一舊. 甜度適中

草莓沙冰 $48

酸酸甜甜好refreshing

2023-09-19 56 浏览
同好耐冇見嘅朋友食晚飯,揀咗一間位置方便係銅鑼灣既日式餐廳,喫茶,餐廳的設計走柔和日本風,枱與枱之間好有空間坐得好舒適。適逢就嚟萬聖節,見到餐廳都有啲萬聖節嘅裝飾,很有心思。炸七味雞軟骨,雞軟骨炸得好香口,又有軟骨,好有咬口,不知不覺好快就食晒成碟了。特大の海老蛋包飯,店員好細心會先問你使唔使影相先,影完之後佢就會幫你切開個蛋 ,個蛋半生熟流心出黎,食落亦都好滑。海老有兩大條,唔係淨係得個炸皮,入邊蝦肉都好多,同鮮味。極·厚切吉列豬扒定食,呢個名真係好岩,豬扒真係好厚,外脆內嫩,食落好有口感,而且配合埋滑蛋同埋醬汁好好味。日式布甸,布甸質地好滑,同蛋香味重,而且配合埋焦糖醬好夾。草莓沙冰,酸酸甜甜,好開胃呢。

日式布甸,布甸質地好滑,同蛋香味重,而且配合埋焦糖醬好夾。

草莓沙冰,酸酸甜甜,好開胃呢。
一開始入到去環境睇落ok,入坐後我哋叫咗咖哩牛肋肉蛋包飯$130卡邦尼煙肉蛋包飯$113草莓沙冰$48草莓法式多士$88加一服務費$37.9一共$416.9我哋講咗係先上蛋包飯後上甜品,但我哋個飯食到尾聲嘅時候佢哋已經上甜品,搞到本身已經唔大嘅枱空間更少。喺食飯過程中我見到有水滴落碟蛋包飯,初時以為係幻覺冇理會到照食飯。第二次滴水係喺個飯食到尾聲上甜品嗰陣,同伴見到冷氣好似滴水仲滴喺碟飯度,嗰陣先覺得不妙。第三次滴係食甜品嗰陣,嗰時我隻碟咁啱食完,我就好清楚咁見到滴水滴咗落隻碟度。我哋向侍應反映,一句sorry/唔好意思都冇講,就因為個French toast未食完就同我哋調咗個位算。總結:食物就普普通通,小貴,尚算對得住價錢。服務就麻麻,叫咗甜品後上,但未食完飯就上咗。冷氣滴水一句sorry/唔好意思都冇就調位算。
一開始入到去環境睇落ok,入坐後我哋叫咗
咖哩牛肋肉蛋包飯$130
卡邦尼煙肉蛋包飯$113
草莓沙冰$48
草莓法式多士$88
加一服務費$37.9
一共$416.9
總結:
食物就普普通通,小貴,尚算對得住價錢。
咖哩牛肋肉蛋包飯/草莓沙冰
草莓法式多士
2023-09-16 61 浏览
📍 喫茶ちょうぼ ——————————————————🥚| 日式紅酒燉牛麵肉蛋包飯💰160——————————————————叫左最出名嘅蛋包飯試下 本身以為打卡cafe啲野食麻麻地 估唔到係好味 個蛋好滑身 炒飯底加埋紅酒汁 甜鹹調味啱啱好啲牛肉仲好淋好軟身 唔痴牙——————————————————🍝| 炸軟殼蟹扁意粉💰98——————————————————呢個意粉硬度啱啱好 類似寬條麵但幼啲番茄味濃郁 個軟殼蟹食落去無油溢味仲有肉汁流出黎 幾surprise——————————————————🍧| 草莓沙冰💰48——————————————————呢個沙冰幾好飲 酸酸甜甜 而且無咩糖漿味 唔會太水太淡味 ——————————————————🍮| 盛夏藍天布甸💰45——————————————————本身以為呢個打卡應該唔好食 但係都唔會好難食 上面似汽水味jelly下面布丁口感 如果唔係打卡嘅可以唔洗叫——————————————————🐣性價比: 6/10🫨回頭率: 7/10👅味道: 7.5/10——————————————————地址:銅鑼灣告士打道280號
📍 喫茶ちょうぼ
🫨回頭率: 7/10
👅味道: 7.5/10
地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
2023-09-16 65 浏览
即興約咗朋友食晚飯,搜尋銅鑼灣餐廳,看見這間餐廳不少評價,加上有訂座八折優惠,所以即管一試,估唔到食物質素唔錯,環境坐得舒適,杯碟餐具,上碟擺設有心思,店員服務態度好。南蠻炸雞-這個真是很驚喜,面層炸得很香脆,配上甜甜的醬,內裏雞肉也嫩滑,超讚!👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼明太子蛋包意粉 - 蛋包飯食得多,估唔到蛋包意粉這配搭也很啱key, 配上明太子,味道一流。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼厚切吉列豬扒飯- 豬扒的確很厚切,咬落好Juicy, 有香濃嘅豚肉味, 滑蛋也做得很滑口。👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼加$28有特色餐飲👍🏼👍🏼雖然之後唔見再有八折優惠,但都會再次到訪。

即興約咗朋友食晚飯,搜尋銅鑼灣餐廳,看見這間餐廳不少

👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼

加$28有特色餐飲
👍🏼👍🏼

雖然之後唔見再有八折優惠,但都會再次到訪。
  • 南蠻炸雞
  • 明太子蛋包意粉
  • 極· 厚切吉列豬扒飯
2023-09-15 49 浏览
最近同朋友聚會想傾下計,飲杯野,所以就黎左e間日式西餐廳,餐廳裝修好靚同埋氣氛都好Warm🥰有梳化🛋️同卡位可以坐🤩睇下餐牌,入面有主食,小食,甜品仲有幾多唔同種類嘅飲品😋時不時餐廳都會有期間限定嘅主食同餐點🥳🦐特大海老蛋包飯,海老好大隻,炸得香脆🥰又有鮮味,滿滿嘅蛋香又帶牛奶味,入面係蕃茄嘅炒飯😋味道好夾🥳🐷極•厚切吉列豬扒飯,豬扒外脆肉嫩,仲要係大大塊厚切嘅😋味道好野味,滑蛋有香香嘅醬油味,配埋熱辣辣嘅珍珠米🥰口感同味道更有層次🤤🐥炸七味雞軟骨,雞軟骨帶椒鹽,好香口同埋口感爽口😆🍮日式布甸,布甸好香滑🥰甜度岩岩好❤️🍫朱古力咖啡,咖啡香

🐥炸七味雞軟骨,雞軟骨帶椒鹽,好香口同埋口感爽口😆

🍮日式布甸,布甸好香滑🥰甜度岩岩好❤️

🍫朱古力咖啡,咖啡香
2023-09-14 45 浏览
平時行開世貿次次經過呢間日式西餐都大排長龍,今日終於都試到喫茶ちょうぼ,發現有人帶狗狗影相先知呢間餐廳原來係pet-friendly,不得不讚佢既裝修係無印風同埋用咗好多綠化植物,入面採用落地玻璃透光設計,陽光充沛,好似有一種唔喺香港嘅感覺!- 特大の海老蛋包飯 上菜嘅時候侍應會問你影唔影相,影完相之後佢就會切開個蛋包飯俾你睇,啲蛋漿就會留落嚟比你打卡,呢一點真係好細心。個主角滑蛋食落真心滑lur lur一啲都唔老,蛋味都好重,個吉列海老真係超級大,脆卜卜個炸粉又唔會太厚,蝦又彈牙,本身個飯跟嘅龍蝦汁都好重龍蝦味,唔似粉溝出黎,入面仲有啖啖蔬菜,一啲都唔Hea,讚!- 極‧厚切吉列豬扒飯定食 塊厚切吉列豬扒完全冇因為佢厚而影響肉質,仲keep到好juicy,佢呢度啲炸物真係好出色,全部都係入口鬆化,配埋佢嘅滑蛋+特調醬油撈飯簡直一流,入面嘅洋蔥亦都煮得好淋好索味- 炸七味雞軟骨 七味雞軟骨唔好以為佢係普通喺街食到嗰啲質素,佢粒粒都好大粒,入面嘅雞軟骨除咗軟骨都仲有肉俾你咬,配埋佢個他他醬一口接一口停唔到,同埋feel到佢係新鮮製造因為佢冇雞軟骨會有嘅雪味,如果有得睇住戲食就正了- 日式

- 特大の海老蛋包飯

- 極‧厚切吉列豬扒飯定食

- 炸七味雞軟骨

- 日式布甸
呢個係小編最最最鍾意嘅,因為本身我都好鍾意食日本既焦糖布甸,呢個日式布甸,簡直係顛覆咗我嘅想像,蛋味極濃,好似用咗好多蛋去整,佢質地亦比起平時嘅布甸厚實,焦糖嘅部份又唔會過分死甜,大滿足!!!

呢度都好多飲品嘅選擇,但最後揀咗咖啡二重奏,除咗因為本身鍾意飲咖啡,同埋私心想睇佢嘅表演,因為侍應係會喺你面前攞兩個茶壺(分別係奶同齋啡)溝杯咖啡出嚟俾你,好新奇有趣,味道就正正常常,咖啡味偏濃,但都幾香幾滑
日式西餐黎講呢間坐得舒服裝修又靚啲嘢食又高質,仲可以帶埋毛孩過嚟打卡,見到有食客帶咗隻柴柴係餐廳嘅裝飾樓梯影相,真係好似置身喺日本咁,so chill✨
2023-09-13 295 浏览
.@choubo_kissaten (銅鑼灣).一間銅鑼灣打卡熱點作為狗奴兼攝影師 跟隨大隊來到呢到!🐶📹真係好別緻 日式 & 東洋風嘅裝潢..門口嘅櫻花 & 樓梯格外顯眼超多人係到打卡食物如何呢?.1.日式紅酒燉牛面頰蛋包飯$145 ✅✅✅✅✅.店內嘅招牌 聽講好味 結果真係好味🤣...店員一開始會問你洗唔洗幫你切..其實就係問你.. 你相機ready好未?準備好捕捉切開嗰刻未!🤣.蛋香又滑 入邊又係炒飯底.. 完全夠味..好多蛋包飯嘅敗筆係飯唔夠入味佢哋完全唔會✅.紅酒牛面頰嘅部分真係處理得好好 同埋大塊又好味!推薦!.2.棉花糖朱古力多士 $76✅✅✅👌🏻👌🏻.呢個簡直就係邪惡系列..佢緊光㗎!🤣呢個陣容真係望到都覺得好滿足.多士烘得幾好棉花糖 & 朱古力糖漿就無乜技術含量.. 但都好味純粹係 食幾塊就會開始滯凡人甜品無誤建議分享卡路里.3.炸軟殼蟹扁意粉 $98✅✅✅✅👌🏻.賣相都係好好 成隻軟殼蟹同你揮手!但佢相比之下比較多炸皮.. 厚身啲...醬汁好澎湃.. 滿滿嘅番茄醬汁..同埋係真係鮮番茄嘅嗰陣味 所以雖然多汁 但唔heavy..真係鍾意番茄嘅人推薦!.最後只要有有用嘅
@choubo_kissaten (銅鑼灣)
一間銅鑼灣打卡熱點
作為狗奴兼攝影師 跟隨大隊來到呢到!🐶📹
真係好別緻
日式 & 東洋風嘅裝潢..
門口嘅櫻花 & 樓梯格外顯眼
超多人係到打卡
食物如何呢?
1.日式紅酒燉牛面頰蛋包飯
✅✅✅✅✅
店內嘅招牌 聽講好味 結果真係好味🤣..
店員一開始會問你洗唔洗幫你切..
蛋香又滑 入邊又係炒飯底.. 完全夠味..
好多蛋包飯嘅敗筆係飯唔夠入味
佢哋完全唔會✅
紅酒牛面頰嘅部分真係處理得好好 同埋大塊又好味!
推薦!
2.棉花糖朱古力多士 $76
✅✅✅👌🏻👌🏻
呢個簡直就係邪惡系列..
佢緊光㗎!🤣
凡人甜品無誤
建議分享卡路里
3.炸軟殼蟹扁意粉 $98
✅✅✅✅👌🏻
醬汁好澎湃.. 滿滿嘅番茄醬汁..
同埋係真係鮮番茄嘅嗰陣味 所以雖然多汁 但唔heavy..
真係鍾意番茄嘅人
推薦!
最後
只要有有用嘅營養資訊
我都想提供俾大家
不妨間唔中話我知你哋想我食乜~
阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic甜品 #calorieswithmic西餐 #calorieswithmic銅鑼灣 #calorieswithmicdogfriendly

短短十秒就已經覺得Reception員工態度怠慢,當時唔係繁忙時間,俾人一種感覺做唔做你生意都冇所謂,零feel到歡迎,講嘢講俾自己聽,好細聲(例如90分鐘用餐時間…),之後講左啲咩都聽唔到,冷眼對待,只係望低個頭,冇望客人。講真啲嘢食,麻麻哋,紅酒牛肉蛋包飯味道好淡,牛肉牛味好少。軟殼蟹意粉雖然味道唔錯,但係只係好普通嘅意粉,軟殼蟹算係吾錯。其他員工服務態度ok嘅唯獨reception個位(身形偏肥)🤕俾錢買難受嘅感覺。環境唔錯餐牌精美,如果員工態度可以好少少就好
2023-09-07
環境闊落舒適 啱晒閨蜜去傾偈睇相見佢啲甜品都好精緻 所以可以嗌少啲主食 最尾再食甜品(*¯︶¯*)ꕀ 明太子蛋包意粉 $𝟵𝟲超大份蛋 蛋好嫩滑 極多𝙘𝙖𝙧𝙗𝙤𝙣𝙖𝙧𝙖好𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢𝙮 食到尾有啲膩 但係無阻我食哂成份٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وꕀ 喫茶全日早餐 $𝟭𝟮𝟮平時都唔我少食𝙖𝙡𝙡 𝙙𝙖𝙮 𝙗𝙧𝙚𝙖𝙠𝙛𝙖𝙨𝙩今次朋友堅持嗌 覺得幾抵 有多士有意粉有蛋比平時個啲豐富同精緻 朋友食到尾都話好飽好滿足飲料跟餐+$𝟮𝟴ꕀ 夏日海洋梳打超似波子汽水 但係偏甜 覺得麻麻地(´・_・`)ꕀ 𝙃𝙤𝙩 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 有驚喜同埋有拉花既咖啡 唔錯!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟳/𝟭𝟬𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

環境闊落舒適 啱晒閨蜜去傾偈
睇相見佢啲甜品都好精緻
所以可以嗌少啲主食 最尾再食甜品(*¯︶¯*)

ꕀ 明太子蛋包意粉 $𝟵𝟲

比平時個啲豐富同精緻 朋友食到尾都話好飽好滿足
喫茶全日早餐

飲料跟餐+$𝟮𝟴
ꕀ 夏日海洋梳打
超似波子汽水 但係偏甜 覺得麻麻地(´・_・`)

ꕀ 𝙃𝙤𝙩 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
有驚喜同埋有拉花既咖啡 唔錯!

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
𓍯 ꜰᴏᴏᴅ 𝟴/𝟭𝟬
𓍯 ᴄᴘ ᴠᴀʟᴜᴇ 𝟳/𝟭𝟬
𓍯 ʀᴇᴠɪꜱɪᴛ ✓
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
明太子蛋包意粉
喫茶全日早餐
2023-09-05 211 浏览
世貿開番以來,一直都未去過食飯。第一次去到今次既餐廳舒適光猛 一入到去樓梯好高,一行到最入望出去就係維港,如果可以坐到最入4張台,更有海景睇。如果坐近門口,亦有梳化,仿佛置身圖書館乾淨闊落 環境係超舒服,又大,與額離台又有距離,所沒有香港餐廳一般既擠迫感。食物精緻食物款式都幾多,日式風格,精緻為主,與好友黎到share 食就正好。1)極‧炸雞親子丼 一客2)夏日喫茶雞肉炒麵 一客這個親子丼 上面個蛋汁好濃郁,配新鮮炸雞。 飯本身上面都有滿滿雞肉。如果多幾件炸雞,又或者炸雞可以單點,真想叫多幾件。味道不錯。麵係日式炒麵,雞肉係裡面,仲有椰菜,蛋等等的配料。琉球族八爪魚香腸 十匹夏日海洋梳打夏天一直想飲fresh 的飲品海洋梳打-個味十分fresh 清新抹茶麻糬沙冰好濃郁, 個茶味超重盛夏藍天布甸或藍調布甸刨冰 夏天,刨冰十分受歡迎不訪試下這個布甸刨冰上面首先一個滑滑既日本布甸,然後係一個都幾重奶味既牛奶冰。 加左一些清新薄河味。都幾岩夏天食。
世貿開番以來,一直都未去過食飯。
第一次去到今次既餐廳

舒適光猛
乾淨闊落
食物精緻

1)極‧炸雞親子丼 一客
2)夏日喫茶雞肉炒麵 一客

這個親子丼 上面個蛋汁好濃郁,
配新鮮炸雞。 飯本身上面都有滿滿雞肉。
如果多幾件炸雞,又或者炸雞可以單點,真想叫多幾件。
味道不錯。
極‧炸雞親子丼 一客

麵係日式炒麵,雞肉係裡面,仲有椰菜,蛋等等的配料。

琉球族八爪魚香腸 十匹
琉球族八爪魚香腸

夏天一直想飲fresh 的飲品
海洋梳打-個味十分fresh 清新

抹茶麻糬沙冰
好濃郁, 個茶味超重

盛夏藍天布甸或藍調布甸刨冰
夏天,刨冰十分受歡迎
不訪試下這個布甸刨冰
上面首先一個滑滑既日本布甸,然後係一個都幾重奶味既牛奶冰。
加左一些清新薄河味。都幾岩夏天食。
琉球族八爪魚香腸
2023-09-04 57 浏览
喫茶ちょうぼ (銅鑼灣)好食度: 😋😋😋/5性價比: 😌😌/5回頭率: 🚶🏾🚶🏻/5價錢:HKD 138.6呢度喺世貿入面嘅一間日式西餐廳,環境幾靚,算係幾打咭able而且價錢唔貴。今次試嘅係壽喜燒牛肉蛋包飯,然後單點可以加HKD28可以升級變餐,套餐會多咗拌菜同飲品,而飲品係可以任選餐牌所有飲料,這次就揀咗焙茶麻糬沙冰啦。首先個拌菜其實就只係一小碟沙律,味道其實還可以嘅,但份量真係超少。然後個蛋包飯係上台後再係食客面前𠝹開,如果有興趣嘅人係可以拍片嘅。切開後,入面嘅蛋睇落都係幾滑嘅,不過整體味道一般啦,蛋蓋飯嘅選擇會有更好嘅餐廳。最後就係杯焙茶麻糬沙冰啦,首先個樣子就唔多討好,同埋都幾細杯,但味道係正常嘅,都飲到個焙茶味道。成餐總體而言都只係一般,老實講咭打一次就夠,回頭率應該不高了。———-//////————地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖電話:26081833~~~~~~~~~
喫茶ちょうぼ (銅鑼灣)

好食度: 😋😋😋/5
性價比: 😌😌/5
回頭率: 🚶🏾🚶🏻/5
價錢:HKD 138.6

———-//////————
地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓8號舖
電話:26081833

~~~~~~~~~
2023-09-02 58 浏览
自從世貿中心翻新後,一直都未有時間過嚟行下。趁今日放假,即刻約埋朋友過嚟 Shopping,順便一訪這間 bookmark 咗好耐嘅昭和風洋食屋。餐廳嘅佈置幾有特色,設計風格以簡約木系傢俱為主,室內用餐位置被綠色植物包圍,氣氛舒適柔和。店門外更設有一條長長的樓梯,啱晒同朋友嚟影相打卡!餐廳主打各式和風洋食,而最近更推出咗一系列「夏日限定盛夏風物詩」美食。先嚟一客前菜,琉球族八爪魚香腸 ($39)  香腸造型幾得意,切成八爪魚模樣,食落香口又唔油膩,啱晒用嚟做餐前小食。極•炸雞親子丼 ($138)  雞件即點即炸,送上時仍熱辣辣,入口外酥內嫩,配以旁邊爽脆嘅椰菜絲沙律吃,味道微酸微甜,很醒胃。丼飯面頭鋪滿軟綿綿嘅雞肉粒,米飯選用日本米,撈埋中間嗰隻嬌豔欲滴嘅流心蛋黃同蔥花一齊食,香濃惹味!夏日祭喫茶雞肉炒麵 ($92)  麵條Q彈有嚼勁,雞肉好嫩滑,面頭鋪咗隻太陽蛋,配上濃郁帶甜嘅日式沙律醬同木魚絲,非常美味,食完一整碟也不覺膩。盛夏藍天布甸 ($45)  布甸賣相好吸引,分上下兩層,上面係波子汽水味啫喱,而下層就係牛奶味滑溜布甸,驟眼看更儼如陽光映照嘅大海,效果超夢幻。味道當然亦唔錯,
味道當然亦唔錯,波子汽水味嘅啫喱同牛奶布甸十分匹配,甜而不膩。
飲品點咗夏日海洋梳打 ($48) 同 焙茶麻糬沙冰 ($52),炎炎夏日,飲杯梳打真係好爽,入口清新涼快。沙冰茶味濃郁,麻糬口感煙韌,加上打得夠幼滑,絕對係消暑佳品!