2023-11-07
依家係大閘蟹時令季節 上星期就約埋3個#吃貨 靚媽一齊去食蟹 要食緊係要揀出名又抵食既 先可以滿足到我地個胃😆 加上4個女人一個墟 一定要揀間環境好又坐得舒服💕 所以我地去左喜記蟹將軍食超抵四人大閘蟹套餐🦀🍲 杏汁白肺湯呢個湯好開胃滋補 加埋杏仁既香氣 令成個湯既味道更加豐富 而且無味精 味道好清香 飲完仲好滋潤喉嚨🦀 蟹粉伴炸饅頭饅頭炸到香脆黃金 蟹粉蟹肉份量勁多 好多黃油 味道非常鮮甜可口 兩者配埋一齊勁夾 饅頭外脆內軟 加埋蟹粉蟹肉口感勁juicy🦀 清蒸大閘蟹乸傳統既清蒸煮法 除左原汁原味 仲可以食到蟹肉原本既鮮甜味同彈性 蟹乸冇得彈 激爆多蟹膏 真係食到停唔到口🦀 油鹽焗大閘蟹公呢個大閘蟹公用油鹽烤焗 鹹香得黎 入面既蟹肉仲鮮嫩多汁 更能突出大閘蟹既鮮甜香氣 🦀 蟹粉蔥炒蟹蟹粉精華鮮味甘香 蟹肉既鮮甜同滿滿葱香鮮味完美結合 口感非常多樣 而且爆多肉汁 油脂感亦好豐富 真心推介!🦀 蟹粉扒西蘭花🥦滿滿既蟹粉鋪滿嫩綠既西蘭花上面 視覺同口感都非常豐富吸引 蟹黃醬汁濃郁 口感順滑 味道清新鮮美 簡直係味蕾享受🥩避風塘牛仔粒牛肉粒超滑嫩 仲好有有鑊氣 加入左避風塘獨特的調味料 口感酥
🍲 杏汁白肺湯
🦀 蟹粉伴炸饅頭
🦀 清蒸大閘蟹乸
🦀 油鹽焗大閘蟹公
🦀 蟹粉蔥炒蟹
🦀 蟹粉扒西蘭花🥦
🥩避風塘牛仔粒
牛肉粒超滑嫩 仲好有有鑊氣 加入左避風塘獨特的調味料 口感酥脆 入口即溶 仲帶有微辣風味 勁惹味
🦀蟹粉撈面🍜
用鮮甜既蟹肉加埋甘香既蟹油黎撈麵 為呢個大閘蟹宴最好既完結😍 豐富既蟹黃 配上彈牙既麵條同鮮甜既湯汁 味道超濃郁 香氣撲面
🫚姜汁芝麻湯圓
食蟹宴最緊要就係姜汁 可以驅寒 芝麻餡好幼滑 非常香濃 薑湯有小小辣味 甜味較少 依家轉季飲 仲可以暖埋身💕