2025-08-12 64 浏览
同女友經開呢頭,搵野食果時見到佢門口大大隻字寫住免費續麵,望下價錢見性價比係高既,咁吸引就入去幫襯下啦,舖頭好近將軍澳Donki,店內裝修樸實舒適,有啲小菜18蚊以為佢好細份啦,黎到先發現比想像中大份好多,無論麵底定小菜都一樣大大碟上比你,唔只份量,味道一樣好,我幾欣賞呢間野!蕃茄牛肉麵$68蕃茄味湯底夠鮮甜夠開胃引誘到我大大啖咁食啲麵,濃茄湯永遠都係開胃必選,而麵底我特登嗌左二細較為粗身既麵,依然保持到彈性,牛腱入口即化好細膩,讚!佢仲可以揀細麵或刀削麵,岩哂唔同人唔同口味,喜牛涼麵$60同牛肉麵一樣好大份,正!菜同花生比例岩岩好,女友讚不絕口,份燉牛既味道出色充滿牛味,感覺上比湯麵更厚身,喜歡涼麵既朋友仲可以嗌佢加辣入去涼拌木耳$18如果喜歡清淡鮮味既就要嗌呢個喇,清清地小菜爽口惹味檸檬無骨鳳爪$28極之開胃,如果只可以揀一個前菜,我首選呢款,淡淡檸檬清香融入成隻擺到入口既雞腳,筋腱補下腳都好脆爽魚皮$38微辣既魚皮,比外邊食開既魚皮更厚身但保持到彈牙,好味紅棗枸杞蜜$18杞子明目,紅棘岩女士飲,熱飲竟然係用凍飲杯裝,比較少見,話梅金橘蜜$18超級潤喉,有嫲嫲既味道,如果唔鍾意太甜

蕃茄牛肉麵$68

喜牛涼麵$60

涼拌木耳$18
如果喜歡清淡鮮味既就要嗌呢個喇,清清地小菜爽口惹味

檸檬無骨鳳爪$28

脆爽魚皮$38
微辣既魚皮,比外邊食開既魚皮更厚身但保持到彈牙,好味

紅棗枸杞蜜$18
杞子明目,紅棘岩女士飲,熱飲竟然係用凍飲杯裝,比較少見,

話梅金橘蜜$18
超級潤喉,有嫲嫲既味道,如果唔鍾意太甜,可以嗌店家減甜tim
2025-08-11
行開將軍澳PopCorn,肚餓想食碗暖嘢,「喜牛」碗紅燒牛肉麵真係救命級好食!一上枱就知值回票價——牛𦟌多到疊成小山,仲要係厚切骰子粒,咬落腍到離譜,筋肉間啖啖滷香!重點係佢個牛骨湯底,飲第一啖雙眼即刻瞪大:濃到似羹湯嘅質地,匙羹舀起嚟會掛汁,甜香攻鼻之餘完全唔口渴(肯定冇落味精!)。麵條揀咗粗身刀削麵,吸湯力爆燈,嗦嗦聲食到停唔口~神來之筆係溏心蛋同酸菜!蛋黃流心撈湯超邪惡,自家醃酸菜爽脆解膩,夾埋牛肉食簡直昇華!食完成碗嘴唇黏住晒膠質,忍唔住「啜」乾淨先捨得放低匙羹⋯⋯將軍澳友食牛肉麵首選呢碗,份量夠大胃王都飽到捧肚走。溫馨提示:晏晝12點半前/晚市6點前到,避開人龍唔使等位!

2025-05-30
講開將軍澳食蘭州牛肉麵,十個有九個都會諗起「喜牛」啦!佢哋個湯底同麵質係幾得,呢點唔使多講。但係呀,今次我真係要 大力推介佢哋杯「話梅檸檬茶」!飲完真係有驚喜,絕對係成餐飯嘅點睛之筆!講真,出面檸檬茶周街都係,但加咗話梅落去,成件事即刻升呢!喜牛呢杯,一上枱就見到粒 大大粒、飽滿嘅話梅浸喺底,仲有幾片厚切新鮮檸檬,個賣相已經夠哂吸引。一啖飲落去,哇!個味道層次即刻出晒嚟!首先係 檸檬嘅天然清香同微酸,好fresh,唔係死甜嗰種。跟住, 話梅嘅鹹鹹甜甜 慢慢滲出嚟,唔會好霸道,係好溫柔咁同檸檬味撈埋一齊。最正係嗰種 「鹹甜酸」嘅微妙平衡,超級開胃!食緊碗熱辣辣、帶少少油香嘅牛肉麵,間中飲一啖呢杯冰凍嘅話梅檸檬茶,真係 爽到震,勁解膩、勁解辣! 成個口腔即刻refresh哂,食慾都返晒嚟,可以繼續戰鬥!我諗佢哋真係落足料,粒話梅浸耐啲,味道會愈出愈濃,杯野飲到尾都仲keep到風味,唔會淡茂茂。而且甜度我覺得調得啱啱好,唔會飲完成口糖漿咁滯。大熱天時或者食到身水身汗,呢杯真係 透心涼嘅救星! 總結嚟講,去喜牛將軍澳食麵, 千祈千祈唔好skip咗呢杯「話梅檸檬茶」!佢唔係普通配角,絕對係 提升

總結嚟講,去喜牛將軍澳食麵, 千祈千祈唔好skip咗呢杯「話梅檸檬茶」!佢唔係普通配角,絕對係 提升成個用餐體驗嘅秘密武器!三十蚊左右一杯(價錢可能微調,以餐廳為準),飲到咁有特色又夾到個麵嘅飲品,真心抵!試過你就知,真係會心思思想encore!

下次去開,記住點呀!包你唔會後悔!
2025-05-27
  • 喜牛牛肉麵
2025-06-03 795 浏览
上星期日同屋企人去將軍澳Donki嗰邊行,見到有間響電梯後面, 十分隱蔽嘅麵店!喜牛牛肉麵!🐮🐮🍜🥣舖頭海報寫住四隻大字:免費續麵!非常吸睛!本身都冇咩興趣,以為係另一個大陸品牌進駐。就響我哋在門口前猶豫不決時,店員上前介紹他們的麵店,本身就係麵痴嘅我,最後決定就入咗去試吓~餐牌上有好多唔同嘅款式選擇,酸菜牛肉麵,蕃茄牛肉麵,不過第一次食,就想試吓佢哋最經典嘅喜牛牛肉麵!店員介紹佢哋嘅小食,例如滷蛋係每日新鮮整,不過驚食唔晒就冇試到😂佢啲麵係新鮮製作,可以揀唔同嘅粗幼度✌🏻✌🏻🍜🍜麵來了!嘩!超!大!碗!手打嘅拉麵,非常之彈牙新鮮👍🏼👍🏼湯底有淡淡嘅牛味,但佢本身唔係台灣牛肉麵嘅路線,唔係紅燒,所以唔深色!佢嘅牛腱好滑,近乎入口即溶,冇臊味👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼我揀咗小辣,不過覺得唔夠辣。佢有個自助吧可以自助斟水,加辣椒油,加醋。食完之後,膽粗粗問係咪可以免費續面!😂😂真係得!揀咗兩個細碗,份量都超多!真係抵到不得了,面嘅質素非常高!仲要免費續面,即係一個價錢食咗兩碗🤣🤣🤣🤣埋單嘅時候忍唔住向店員大讚:你哋啲面真係好好食!牛好滑!❤️💪🏼簡直就係滄海遺珠!屋企人都話下次再嚟要試埋佢哋啲小食

舖頭海報寫住四隻大字:免費續麵!非常吸睛!

佢啲麵係新鮮製作,可以揀唔同嘅粗幼度✌🏻✌🏻🍜🍜

麵來了!嘩!超!大!碗!

簡直就係滄海遺珠!屋企人都話下次再嚟要試埋佢哋啲小食~
2025-05-13 683 浏览
今日去試咗喜牛蘭州牛肉麵,呢個牛肉麵好有驚喜!一上枱個碗超大,湯頭似燉湯般香濃,一飲就知係用牛骨慢慢熬出嚟嘅,好鮮甜,唔會有嗰啲過重嘅香料味搶風頭。牛肉片得薄厚適中,煮得好入味,咬落好軟滑。麵條可以自己揀粗幼,掛住湯汁,每啖都好滿足。另外叫咗個秘制豬肉腸都好正,腸衣脆卜卜,入面嘅肉質調味好好,咸香適中。仲有佢地嗰杯石斛竹蔗茅根水,清甜潤喉,好解膩。不得不讚嘅就係佢個脆爽苦瓜,真係超正,清爽可口之餘,佢嘅調味料令苦瓜有種苦中帶甜嘅味道,而且嗰種清涼感覺真係為成餐加咗份清新。而呢間店嘅環境都唔錯,坐得舒服。服務員態度亦都好好。總括嚟講,喜牛嘅牛肉麵從味道到服務都好到位,好啱我呢啲鍾意食牛肉麵嘅人,以後想食牛肉麪嘅話,又多一個選擇喇!
今日去試咗喜牛蘭州牛肉麵,呢個牛肉麵好有驚喜!
而呢間店嘅環境都唔錯,坐得舒服。服務員態度亦都好好。
2025-05-13
2025-04-14 647 浏览
到將軍澳探朋友, 更好客地被邀到呢間主打正宗蘭州牛肉麵嘅餐廳, 意想不到令我一試愛上!餐廳面積不大, 但地方整潔, 主打牛肉麵配有獨特湯底, 提供八款粗幼麵條選擇, 另有少量小食同飲品供應。招牌喜牛牛肉麵:牛肉選用了牛腱部位, 切得幾薄, 口感林滑, 牛味香濃。湯底顏色清澈, 有別於傳統牛肉麵, 但味道出奇的鮮美, 加了大量蔥粒, 自選了最幼嘅麵條, 麵條口感彈滑, 稍吸咗個湯汁, 啖啖清香鮮甜。+$6 追加鹵蛋:鹵蛋鹵得入味, 淡淡鹹香, 跟湯底味道很夾。蕃茄牛肉刀削麵: 同樣湯底中額外加了蕃茄蓉, 自行攪拌令蕃茄蓉溶於湯底中, 湯底味道清甜, 不會過於重口味。自選了刀削麵, 全人手做, 有口感夠煙韌, 分量非常足。同樣追加了鹵蛋, 確實美味。麵食可加錢追加飲品,+$20 餐飲: 鴨屎香檸檬茶淡淡清新鴨屎香, 手打令檸檬肉整碎, 令飲嘅時候間中飲到檸檬肉, 令酸甜味更突出。豬耳: 豬耳分別為軟骨位同肉位, 同樣切得薄, 夾集京蔥同埋莞茜食, 惹味香口。魚皮: 口感超爽脆, 麻辣惹味又開胃, 令人不禁一口接一口吃。

1922 浏览

招牌喜牛牛肉麵:
招牌喜牛牛肉麵

+$6 追加鹵蛋:
鹵蛋鹵得入味, 淡淡鹹香, 跟湯底味道很夾。

蕃茄牛肉刀削麵:
蕃茄牛肉刀削麵

麵食可加錢追加飲品,
+$20 餐飲: 鴨屎香檸檬茶

豬耳
魚皮
  • 鹵蛋
2025-04-09 495 浏览
將軍澳澳南最近新開了一間主打蘭州牛肉麵的小店,裝修十分別緻,坐得舒適。價錢又合理!眾多選擇之中,點了酸菜牛肉麵和喜牛涼麵。酸菜牛肉麵配以自家手打麵,當中有唔同粗幼選擇。酸菜的酸度和辣度平衡得好,不會過分搶鏡。點了二細麵,麵質食落煙靭,都算掛湯。有時都擔心湯底會好油,但係呢一個調味都啱晒香港人口味。而牛肉薄身,而且炆得好淋。可以免費續麵添,大食都唔使怕。而喜牛涼麵就冇得揀面底,配上青瓜絲、蘿蔔絲和花生,當然唔少得仲有牛肉,味道清爽,幾啱夏天食。涼菜都好出色,點了涼拌土豆絲、涼拌魚皮等,每款都細細碟,啱晒食量唔大嘅你。另外芝麻雞份量都好多,滿滿都是辣油,幾惹味。飲品小店除咗汽水之外,仲有檸檬茶,話梅檸檬茶鹹鹹酸酸幾開胃!

另外芝麻雞份量都好多,滿滿都是辣油,幾惹味。

2025-04-04 403 浏览
今午2人到此叫了2碗牛肉麵,首先叫侍應落單時,女侍應A小姐好cool 地說她的公司手機未入到menu那頁,我們也耐心地等,之後她一直入不到,期後更一聲不响地吩咐另一位女侍應B小姐協助落單,道理上A小姐應和我們說聲‘’不好意思,等我同事幫你們‘’。吃完後覺得牛肉無牛肉味,所以:無。下。次。了。

吃完後覺得牛肉無牛肉味,所以:無。下。次。了。
2025-04-04
2025-03-25 428 浏览
今日去咗將軍澳探朋友,係Monterey呢個商場下面就有呢間牛肉麵店,叫喜牛蘭州牛肉麵,商場在同區好多人識嘅,因為上樓上已經係donki啦。呢間牛肉店,地方算好大,而且座位都好闊落,不過我今日係買外賣拎去朋友屋企食。我嗌咗一個蕃茄牛肉麵,牛肚麵,喜牛牛肉麵。另外仲嗌咗鹵蛋同埋雞翼。外賣唔使等好耐就有得拎喇。佢嘅麵底可以揀唔同嘅麵嘅麵型,我就揀左細麵。三碗麵湯底一流,很鮮甜美味,牛肉味濃。蕃茄牛肉麵就蕃茄味濃郁,好食,牛肉嫩淋好好食。而牛肚麵就係辣嘅,佢牛肚同埋辣嘅醬汁係分開嘅,所以可以自己調教辣度。最後喜牛牛肉麵更加好食,係佢招牌嚟,麵可以配其他食物,除了素菜,仲有葷菜,我點了鹵蛋同雞翼,都很入味,價錢合理,服務好,味道一流,一定會再幫襯。

2025-03-23 469 浏览
點咗兩個面+兩個小食.刀削麵好有口感,好好味牛展好好食,唔會淋得滯,亦都唔會韌,冇雪藏味,材料新鮮!個辣油都好香小食唔係好特別,但好味好彩係屋企附近,應該會成日幫襯,價錢又唔係貴,麵份量好足,仲可以免費加麵👍🏻
點咗兩個面+兩個小食.
刀削麵好有口感,好好味
牛展好好食,唔會淋得滯,亦都唔會韌,冇雪藏味,材料新鮮!
個辣油都好香
小食唔係好特別,但好味
2025-01-24
  • 牛肉刀削麵
2025-03-23 460 浏览
自認大食嘅我哋比呢間將軍澳無限續麵嘅蘭州牛肉麵店吸引咗,仲叫多個小食做餸,再加返一碗麵share勁抵食!番茄牛肉麵 $65個湯係牛骨原湯幾清甜,反而蕃茄係一攝醬,比想像中冇咁濃郁,牛肉係薄薄嘅牛腱片,但驚喜嘅係個麵真係好食,揀咗蕎麥棱子,問過店員都係麵嘅形狀分別,呢款比較粗身呈W形好彈牙用餐期間都聽到廚房砰砰聲嘅打麵聲音,要為顧客無限續麵做好準備🤣雞絲涼麵 $65雞絲麻醬,配上青瓜,甘筍絲食落好清新,揀咗標準嘅細麵,都係好有咬口椒麻雞 $68睇落就好辣,但食落都唔算太辣,好香椒麻味,重點係份量超多堆到山咁高,配埋無限添加嘅麵底就啱晒😎特濃檸檬紅茶 跟餐$22咸話梅檸檬茶 跟餐$25即打香水檸檬茶飲落有好多檸檬果肉,話梅鹹鹹甜甜好特別!

番茄牛肉麵 $65

雞絲涼麵 $65

椒麻雞 $68

特濃檸檬紅茶 跟餐$22
咸話梅檸檬茶 跟餐$25
即打香水檸檬茶飲落有好多檸檬果肉,話梅鹹鹹甜甜好特別!
2025-03-19 492 浏览
每次經過澳南海岸都會發現新既餐廳,今日見到ground Floor開左一間蘭州牛肉麵。餐廳入面座位都幾多,而且可以見到師傅拉麵條既過程。- 喜牛牛肉麵餐廳非常仔細,連麵條都有八種粗幼度選擇。湯底清甜唔油膩。牛肉方面用左牛腱部位,牛肉切得幾薄,入口好稔,牛味香濃。- 蕃茄牛肉刀削麵刀削麵係即叫即製,睇得出唔係用機器整,口感煙韌。蕃茄酸甜程度適中,- 鹽焗雞味道鹹香,而且剝曬骨食落好方便。不過肉質唔算好嫩滑。- 蒜香豆角豆角好爽甜,不過我覺得蒜味可以再香濃啲🤔我認為麵食無可挑剔,價錢以香港物價算抵食。值得一提係餐廳可以免費續麵,啱曬食量大既我🤩

- 喜牛牛肉麵

- 蕃茄牛肉刀削麵

鹽焗雞

- 鹽焗雞
味道鹹香,而且剝曬骨食落好方便。不過肉質唔算好嫩滑。

蒜香豆角
- 蒜香豆角
豆角好爽甜,不過我覺得蒜味可以再香濃啲🤔

2025-01-10
鹽焗雞
蒜香豆角
將軍澳海旁附近開咗好多新餐廳其中呢間麵店主要食牛肉,可免費續麵🍜喜牛牛肉麵,係招牌之一,原汁原味湯底散發濃郁牛肉香氣,令人食指大動~有8款唔同粗幼麵可以選擇,毛細為最幼麵麵條掛湯,附上微微牛肉味道入口滑順,軟硬適中牛腱薄薄地一片,口感軟腍份量比起大陸食嘅蘭州牛肉麵多~蕃茄牛肉麵基本上湯底同蘭州牛肉麵一樣但多咗茄蓉🍅味道冇咁單一酸酸甜甜更開胃~麵型係蕎麥棱于,較為粗厚有口感小食雞翼、豬肉腸亦值得一試!要試下鴨屎香檸檬茶、爆檸檸檬茶即叫即沖,新鮮解渴🍋‍🟩

將軍澳海旁附近開咗好多新餐廳

其中呢間麵店主要食牛肉,可免費續麵🍜

喜牛牛肉麵,係招牌之一,原汁原味

湯底散發濃郁牛肉香氣,令人食指大動~
有8款唔同粗幼麵可以選擇,毛細為最幼麵
麵條掛湯,附上微微牛肉味道
入口滑順,軟硬適中
牛腱薄薄地一片,口感軟腍
份量比起大陸食嘅蘭州牛肉麵多~

蕃茄牛肉麵基本上湯底同蘭州牛肉麵一樣

但多咗茄蓉🍅味道冇咁單一
酸酸甜甜更開胃~
麵型係蕎麥棱于,較為粗厚有口感

小食雞翼、豬肉腸亦值得一試!

要試下鴨屎香檸檬茶、爆檸檸檬茶
即叫即沖,新鮮解渴🍋‍🟩
2025-02-25 503 浏览
今日去朋友屋企探BB,買啲野食一齊食lunch,揀左呢間喜牛蘭州牛肉麵,比佢食d靚牛補補🤣。點左牛肉刀削麵同蕃茄牛肉麵;另外再揀左鹽焗雞,秘製雞鎚同惹味豬耳。麵底可以揀刀削麵或者細麵。口感就刀削麵好d,但吸湯就細麵正d,各有特色。同埋份量都幾多,抵食。牛肉質素好,類似牛𦟌咁,有筋有肉,好有牛味,有一定厚度,嫩得嚟有咬口,好食。小食方面同樣好味道,而且份量唔少。豬耳惹味開胃;鹽焗雞肉質嫩滑,咸香滋味,雞味濃郁;秘製雞鎚啖啖肉好正,今餐朋友同我真係好滿意。

外卖自取
2025-02-24 409 浏览
最近先發現原來Donki後面有間喜牛蘭州麵😍鍾意食麵嘅我又點會錯過呢間呢?平時台灣牛肉麵就食得多,蘭州麵反而少食喎。喺上Donki條電梯後面,有間喜牛蘭州牛肉麵,仲可以免費續麵😍麵嘅選擇都幾多,除咗有湯麵仲可以食涼麵,嘢飲選擇自己睇圖😽叫咗兩個小菜,涼拌豬耳同埋青瓜!青瓜清脆爽口,加上香菜同埋微辣味,簡單但開胃。佢個豬耳都幾特別,鹹中帶少少甜,平時川菜嗰啲係好鹹,但係呢個甜甜地,出奇地同香菜嘅味又幾match,食落都爽脆叫咗個招牌喜牛牛肉麵,個麵係手工拉的,選擇咗寬面,麵條彈牙,湯滿滿的牛肉味。牛肉片鮮嫩,個湯望落雖然都幾辣,但係飲落只係少少辣的,本身都只係叫咗微辣,可以揀辣度。朋友話個麵同佢喺大陸蘭州食嘅味一模一樣😃😃夠地道我自己就嗌咗喜牛涼麵,首先,一望幅圖非常之吸引啦!色香味俱全!我將啲醬汁撈一撈先,麵條滑順,搭配牛肉和清脆的青瓜,口感層次豐富。值得一提嘅係啲牛肉用咗牛腱,我鍾意個口感,而且唔會太肥。本身以為自己一定食唔晒,但係個醬汁真係冇得頂呀,少少香辣,最後ko左😝呢間舖頭嘅茶都好出名,我都係第一次試,真係有驚喜!我覺得同出邊賣嘅手打檸檬茶店有得fight😇叫左鴨屎香檸檬茶和
麵嘅選擇都幾多,除咗有湯麵仲可以食涼麵,嘢飲選擇自己睇圖😽
呢間舖頭嘅茶都好出名,我都係第一次試,真係有驚喜!我覺得同出邊賣嘅手打檸檬茶店有得fight😇叫左鴨屎香檸檬茶和茉莉香檸檬茶,兩者的口感都十分清新。個人鍾意茉莉香檸檬茶多啲,飲落好fresh好醒神,兩杯都唔會太甜

見到OpenRice食評有幾篇都話服務態度唔好,我又覺得OK喎,上菜速度都算快,店員都幾有禮貌,幫佢哋平反下!面嘅質素高,價錢經濟實惠!會再encore😆
  • 招牌喜牛麵
  • 喜牛涼麵