2025-07-11
講開將軍澳食蘭州牛肉麵,十個有九個都會諗起「喜牛」啦!佢哋個湯底同麵質係幾得,呢點唔使多講。但係呀,今次我真係要 大力推介佢哋杯「話梅檸檬茶」!飲完真係有驚喜,絕對係成餐飯嘅點睛之筆!講真,出面檸檬茶周街都係,但加咗話梅落去,成件事即刻升呢!喜牛呢杯,一上枱就見到粒 大大粒、飽滿嘅話梅浸喺底,仲有幾片厚切新鮮檸檬,個賣相已經夠哂吸引。一啖飲落去,哇!個味道層次即刻出晒嚟!首先係 檸檬嘅天然清香同微酸,好fresh,唔係死甜嗰種。跟住, 話梅嘅鹹鹹甜甜 慢慢滲出嚟,唔會好霸道,係好溫柔咁同檸檬味撈埋一齊。最正係嗰種 「鹹甜酸」嘅微妙平衡,超級開胃!食緊碗熱辣辣、帶少少油香嘅牛肉麵,間中飲一啖呢杯冰凍嘅話梅檸檬茶,真係 爽到震,勁解膩、勁解辣! 成個口腔即刻refresh哂,食慾都返晒嚟,可以繼續戰鬥!我諗佢哋真係落足料,粒話梅浸耐啲,味道會愈出愈濃,杯野飲到尾都仲keep到風味,唔會淡茂茂。而且甜度我覺得調得啱啱好,唔會飲完成口糖漿咁滯。大熱天時或者食到身水身汗,呢杯真係 透心涼嘅救星! 總結嚟講,去喜牛將軍澳食麵, 千祈千祈唔好skip咗呢杯「話梅檸檬茶」!佢唔係普通配角,絕對係 提升
總結嚟講,去喜牛將軍澳食麵, 千祈千祈唔好skip咗呢杯「話梅檸檬茶」!佢唔係普通配角,絕對係 提升成個用餐體驗嘅秘密武器!三十蚊左右一杯(價錢可能微調,以餐廳為準),飲到咁有特色又夾到個麵嘅飲品,真心抵!試過你就知,真係會心思思想encore!
下次去開,記住點呀!包你唔會後悔!