2006-06-11
母親節飯局, 諗住去間有些新意的酒家,所以揀左呢間,食些圍村菜,兼豪少少的感覺, 點知去到,菜牌的套餐都係普通酒樓見到的菜式,好彩仲有約十款可以散叫, 好食係好食,亦幾惹味, 但唔知係咪惹味得制,成4-5隻鳥英係咁撲埋黎我地d野食,,我地起勢咁趕都沒用(因為我地比較早到,鄰桌都未開飯), 要左手拍鳥英右手夾食物,卒知隻糯米蟹成功俾兩隻鳥英著陸,唉!激到我呀,搞到出晒汗!好喇,唯有迫自己快快脆食晒d野,偈都唔駛傾呀,終於食完,一群鳥英又向著鄰桌進化,一幕幕拍烏英場面又繼續公映.....我屋企人講笑謂都唔知係咪特登放鳥英趕我地走,做多幾場!俾咁貴價錢(屯門區來說),$750蚊5位食5個菜,咁豪裝的環境做草根的行為,我上左大陸還是去左印度?我地研究後,最大嫌疑係,佢d垃圾放的位置同出面大廳只有一道門及走廊之隔,可能當日唔夠人手處理垃圾(母親節前一日).彈完,都要讚一讚,佢地方算幾寬落,雖然係母親節,並沒有為左開多些位而減少空間,好多一家大細又bb車, 老人家坐輪椅都入到,算唔錯.