2017-01-20 1279 浏览
下週因忙於參與各大團年飯局,所以今個星期幾忙都要抽時間見一見honey,以解相思之苦。週四晚放工後,為契妹充當完柴可夫派送糕點後,二人就相約好大家o既另一半喺尖沙咀「唐宮小聚」度黎個double dating「雙」聚一刻。「唐宮小聚」門面睇落唔係好大,不過其實室內空間極廣,應可容納過百人。大堂o既合併式散座完全冇話背貼背,環境潔亮開揚,感覺輕鬆自在。四人訂咗位兼早咗到,故被安排入座較舒適o既梳化位。場內最吸睛都要數為半開放式廚房裝飾點綴o既花花及動物造型包點,可愛極!就連咭片都要放喺蒸籠內,餐廳主打明顯係點心菜式。兩頁中英對照o既點菜紙均印有彩色插圖參考,簡單易明。飲品牌中雖有多款特色手工啤酒,無奈細佬飯後仲要揸車,所以就冇試到。「唐宮小聚」除咗餸菜及手工啤有心思之外,餐具亦用上搞笑o既烏蠅及螞蟻圖案,莫非係寓意著啲食物正到烏蠅螞蟻都要黎嬲?!點來聚聚($69/五件):點心拼盤共有五款新派點心,分別為墨魚汁餃、芋蓉流沙、檸檬蝦餃、蜂巢棗糕及賽螃蟹餃,每款均以獨立小籠承載,然後再以大籠上,甚有睇頭。外皮以墨汁特製o既墨魚汁餃其實係進化版蝦餃,咬落第一口先嚐到墨汁皮o既鮮,食到個爽嫩o既蝦
,可愛極!
就連咭片都要放喺蒸籠內,餐廳主打明顯係點心菜式
兩頁中英對照o既點菜紙均印有彩色插圖參考,簡單易明。
1905 浏览
?!
點來聚聚($69/五件):點心拼盤共有五款新派點心,分別為墨魚汁餃、芋蓉流沙、檸檬蝦餃蜂巢棗糕及賽螃蟹餃,每款均以獨立小籠承載,然後再以大籠上,甚有睇頭
點來聚聚:墨魚汁餃、芋蓉流沙、檸檬蝦餃、蜂巢棗糕及賽螃蟹餃
賽螃蟹餃
外皮以墨汁特製o既墨魚汁餃其實係進化版蝦餃,咬落第一口先嚐到墨汁皮o既鮮,食到個爽嫩o既蝦餡時,口腔即溢滿陣陣松露香,充滿驚喜
墨魚汁餃
呈桔仔形o既檸檬蝦餃外表的骰趣緻,雖則話係用檸檬調味,但一啲都唔酸,開胃討好,效果很是清新。
檸檬蝦餃
顧名思義,心形o既蜂巢棗糕主材為蜂蜜,其凹凸不平o既表面同蜂巢冇九成都有八成相似,師傅啲手勢又幾掂喎
蜂巢棗糕軟韌微甜,都幾得意。
蜂巢棗糕
蒓菜魚丸($59/位):服務生極力推介o既蒓菜魚丸個湯底清香而不油膩,配角貌似茶葉o既蒓菜意外地潤滑芬芳
,白雪雪脹卜卜o既魚丸更加係超級鬆軟,質感猶如老少平安般幼嫩,唔講仲以為自己喺度食緊舊雲添。
蒓菜魚丸
陳釀醉蟹($69/件):醉蟹係為兩位靚女而叫,小肥因敏感問題唔食得,不過單憑賣相都估到好正,佢地食完即大讚美味又抵食,愛食蟹o既朋友不妨一試。
陳釀醉蟹
葡式響螺($49/件):響螺好夠新鮮熱辣,而且惹味非常,不過如果可以略為調低咸味,應更討好。
葡式響螺
金菇翠苗($69):墊底o既菜苗翠綠鮮嫩,面層o既炸金菇則金黃香脆,兩個對比出奇地夾,好啱細佬口味。
金菇翠苗
粉墨登場 – 墨魚、瑤柱、蛋白、薄荷葉炒飯($99):炒飯粉墨登場成隻鑊上,份量可真謂屬重量級
!黑墨墨o既飯粒飽滿圓潤,味道芳香帶鮮,食完又唔會成口變黑,唔通係啲蛋白引起咗美白作用中和咗?!
粉墨登場 – 墨魚、瑤柱、蛋白、薄荷葉炒飯
粉墨登場 – 墨魚、瑤柱、蛋白、薄荷葉炒飯($99)
黑金流沙($49/三件):契妹真係好眼,喺餐牌上睇到流沙包o既英文為「Charcoal Custard Bun」,因而猜到烏黑o既包身乃竹炭粉製出,師傅喺包面上以金筆揮動幾吓,甜品頓變成藝術品
,令小肥腦海浮現出契爺多年前曾教過o既一句成語「神來之筆」。
黑金流沙
黑金流沙包皮層軟熟得黎富彈性,熱辣辣o既奶黃香滑流心,濃而不滯,整體輕盈細膩,確實令人一試難忘
黑金流沙
你睇,碟上o既烏蠅俾啲奶黃浸住都仲要搶黎食,證明黑金流沙包好掂啦!
黑金流沙
黑白兩凍($36):黑白兩凍即黑杯o既榴槤奶凍及白杯o既開心果凍,細細杯,容易食,兩者均清涼香滑。
黑白兩凍
猴年尾與情人、契妹同哎吔契妹夫四人於「唐宮小聚」團年雙聚,細嚐到多款創新而又精巧美味o既點心小菜,連埋貼士每人都只係百幾蚊,個人覺得絕對超值。嘻嘻,大家滿意到已經諗定雞年要黎多次食開年雙聚,希望到時會有啲雞仔造型o既新出品啦
2017-01-19
點來聚聚:墨魚汁餃、芋蓉流沙、檸檬蝦餃、蜂巢棗糕及賽螃蟹餃
蜂巢棗糕
黑白兩凍
墨魚汁餃
檸檬蝦餃
金菇翠苗
粉墨登場 – 墨魚、瑤柱、蛋白、薄荷葉炒飯
粉墨登場 – 墨魚、瑤柱、蛋白、薄荷葉炒飯($99)
2017-01-19 524 浏览
Team lunch 一班同事話去試新嘢,所以去左新開嘅唐宮小館食,一行七人,好在唔洗排隊大家都吃得盡興,叫左好多種類,但每一碟嘅份量都好小但大都做得好前精緻可以係新開嘅關係,都有点左嘅幾樣嘢,遺單又有啲到最後臨走先到,服務有待改善好得意嘅黑松露飽黃豆餅嘅東東
大家都吃得盡興,叫左好多種類,但每一碟嘅份量都好小
但大都做得好前精緻

可以係新開嘅關係,都有点左嘅幾樣嘢,遺單
又有啲到最後臨走先到,服務有待改善

好得意嘅黑松露飽
黃豆餅嘅東東
在openrice search 了一下這間餐廳,想去看看那乒乓球桌。想打電話去訂座,兩個電話打極打唔通。7:00pm去到餐廳得兩team人等緊,安排入座的職員走開了,我和男朋友兩個先按票,前面是0人在等候,她過來後 剛好有兩個人也同時去前面,我們以為叫他們按票,怎知道她直接叫他們入去了。職員出來後,我問她:「他們好像沒有拿票。」職員即刻說:「我漏了看,無睇到你們的號碼。下一張比返你啦!」我火都黎,我心想 她不是第一日做吧!怎麼可以不看。甘我拎張票黎做咩?坐低了,喝了很苦的煎茶,茶錢也要$9。另外喝其他茶每壺$39。我們兩人點了很多包的點心,也是被外貌吸引吧! 沒想到發生了第二樣不愉快的事。我們點了沙薑豬手(好好食,*****),一開頭來了是蔥油樹雞,我們告訴他們來錯了。(正常餐廳也會即時落單幫我們換吧!)點知職員拿走後,一去無回頭。何時發現呢?有另一位拿了帳單來,我們看一看確定不是自己寫錯,便告知職員,他當場對一對才去告知廚房。男朋友說可能是一個人的問題,但直到叫男職員加茶,佢竟然沒看清楚加了水,加了一半走開了,去找有茶的水壺,再回來加,唔水唔茶的。其實食物味道總括都有三星以上的,但

松露香菇包
玫瑰饅頭
其實食物味道總括都有三星以上的,但價錢真的不值。這麼差的態度還要收加一服務費,也不要說送的那隻乳鴿了,7:00pm就冇哂,會唔會太厄稱。我們還要沒有coupon黎食,又貴又唔開心,真的可一不可再。

他們真的需要再培訓囉,人客入黎食之前第一關就係門面,服務態度。如果唔係,食物再好食都好難令人再幫襯。
猛虎咬豬
蛋黃鍋巴
2017-01-18
玫瑰饅頭
猛虎咬豬
蛋黃鍋巴
  • 黃金流沙
2017-01-18 384 浏览
前幾日同屋企去左尖沙咀到行街無意中比我發現左 原來唐宮小聚係尖沙咀開左新既分店我同我屋企人都紛紛想去食因為好早之前 唐宮小聚主店岩岩開既時候 我地已經好想去但係每次去都已經FULL BOOKING了所以我地一直都試唔到呢間野!不過 個日行完街竟然比我發現左 尖沙咀開左新既分店但可能因為佢依家岩岩開 又未有好多PROMOTION 所以唔似中環那間咁爆加上 我同屋企人一上到去 明顯發現尖沙咀分店面積大好多! 所以 當日就算好多人 都有WALK IN 既位!!! 一行入去就入得 唔洗BOOK位之後 當然係點餐啦!食完之後我覺得有兩個我都好推介既第一個就係墨米臘味睇圖 可能你會覺得係平平無奇 但係事實係 道菜一傳過黎既時候 已經聞到好大陣臘味味 真係好香!!之後 我再拔開中間既飯 原來佢係墨米來的 比一般既白飯硬少少第二個就係白玉王鴿其實本身無諗過叫呢個王鴿 但係坐坐下 個STAFF同我地講 呢個係餐廳既SIGNATURE再加上有優惠 (我已經忘記了係咩優惠) 總言之 就可以有半隻白玉王鴿送所以 我同屋企一 共叫左 4隻半份白玉王鴿黎食味道真係唔錯 外脆內嫩!! 鴿汁超多!!白玉王鴿另外 我地

之後 當然係點餐啦!

第二個就係白玉王鴿

所以 我同屋企一 共叫左 4隻半份白玉王鴿黎食

味道真係唔錯 外脆內嫩!! 鴿汁超多!!

另外 我地仲叫左D甜品 不過唔算話好特別
2017-01-09
2017-01-16 650 浏览
同事話新開去試下去飲茶食點心 但要中央配茶問位小姐,佢話公司唔夠茶壺喎,咁你就要有心理準備我會叫你添茶人多時嗌三次等等等都算,走緊一半客都好似見我唔到咁又等等等首次落單,等好耐,知你人多都算。碟麵食完好似食風咁咪加單嗌個飯。第一張單都仲未嚟齊好喇,係我地怕等太耐 叫你cut 單,位小姐話好難cut 單,叫經理幫我地跟。 然後你地有同事俾張入咗機嘅單我地,第一張單其實無出現過,第二張就咁有心送嚟?加單入機係1點44分,47分阿經理就拎齊加單個碟飯同個包嚟,三分鐘內你決定唔cut我單,仲拿拿聲上枱至於第一張單漏咗嘅魷魚就係嗌埋單之後即到呢度落單上菜有技巧,唔想等下次要識做但我就無下次喇
同事話新開去試下

去飲茶食點心 但要中央配茶

人多時嗌三次等等等都算,走緊一半客都好似見我唔到咁又等等等

首次落單,等好耐,知你人多都算。

碟麵食完好似食風咁咪加單嗌個飯。

第一張單都仲未嚟齊

至於第一張單漏咗嘅魷魚就係嗌埋單之後即到

呢度落單上菜有技巧,唔想等下次要識做

但我就無下次喇
2017-01-09
用餐优惠
優惠券
食過上環店,個人認為尖沙咀廚房整得好食啲。不過尖沙咀嚴重缺乏人手,入面都無侍應,真係要加番啲人做晚市呀老細。食物幾新奇有趣。其實一萬個似上海間港式餐廳,個名叫小确幸(有無人食過呀?啲裝修好靚㗎)。香港類同就有啲似美中鴨子。蝦多士真係好好食,真係唔明點解香港會無左咁多餐廳有得叫。我覺得呢個蝦多士係我食過嘅數一數二!對比起香港大學alumni餐廳個蝦多士,呢個都好食過佢,非常之有驚喜。去過大陸嘅人就知,大陸嘅燒賣係糯米飯餡,食兩個可以唔駛食飯。醉雞好抵食,有好多舊。雞新鮮先會有嘅透明啫喱竟然比我見到!喺呢個價位嘅餐廳好少會揾到㗎!有少少懷疑自己雙眼。呢個蛋,個蛋得意就得意,亦好有創意。個「蛋黃」其實係芒果汁。可惜側面嘅雞好唔掂!雞皮佔大部分,唔係好滿意,破壞哂成個感覺。紅油抄手好難整得難食,所以佢個雲呑皮夠薄,而經加哂分。始終香港人都係鍾意皮薄食多個豆漿勝瓜,不過不失,不過好似多左啲味精,令成餐飯扣左分。最後有飽魚黑松露飯,呢個組合唔係幾夾,有啲又要平,又要食貴野嘅「間梗黎」感覺。好地地食個菠蘿炒飯算啦...

食物幾新奇有趣
。其實一萬個似上海間港式餐廳,個名叫小确幸
(有無人食過呀?啲裝修好靚㗎)。
香港類同就有啲似美中鴨子。

蝦多士真係好好食
蝦多士
醉雞好抵食,有好多舊。
紅油抄手好難整得難食
,所以佢個雲呑皮夠薄,而經加哂分。始終香港人都係鍾意皮薄

2017-01-08
蝦多士
2017-01-09 767 浏览
琴晚同男朋友去左呢間新開既鋪頭食唔洗點等位感覺上環境幾好 個人黎講幾中意佢既design上餐速度OK兩個人叫左幾樣野食最有睇頭我就覺得係呢個價錢幾平下$39 only兩個人食就份量岩岩好D皮幾脆 肉質中上 算嫩口呢個價錢黎講做到呢個質素算係咁!去開可以試試呢個~~~
琴晚同男朋友去左呢間新開既鋪頭食

最有睇頭我就覺得係呢個

價錢幾平下$39 only

兩個人食就份量岩岩好

D皮幾脆 肉質中上 算嫩口

呢個價錢黎講做到呢個質素算係咁!

去開可以試試呢個~~~
2017-01-08
2017-01-05 764 浏览
琴日行過尖沙咀見到有間新開既食市見佢靚靚仔仔咁就忍唔住拉左個fd入去食呢間唐宮小聚聽個名就知係做中式菜不過選擇都唔算小既~諗左陣唔知食咩好 最後見佢有個松露鮑飯聽個名幾正所以就揀左呢個試下XD估唔到又比想像中好食口感食落都唔錯 夠吊味份量就正常size 夠飽~係如果可以多D配菜就好D..BTW都算係值得一試~
琴日行過尖沙咀見到有間新開既食市

見佢靚靚仔仔咁就忍唔住拉左個fd入去食

呢間唐宮小聚聽個名就知係做中式菜

不過選擇都唔算小既~

諗左陣唔知食咩好 最後見佢有個松露鮑飯聽個名幾正

所以就揀左呢個試下XD

估唔到又比想像中好食

口感食落都唔錯 夠吊味

份量就正常size 夠飽~

係如果可以多D配菜就好D..

BTW都算係值得一試~
2017-01-04
2016-12-29 1309 浏览
Lunch新選擇前排番工一出地鐵就收到有人派coupon,俾左好多張我,原來餐廳新開張之前有朋友介紹過我食中環果間,都OK既,依家仲好公司附近開左唔洗過海開張優惠coupon食滿200蚊減50蚊,滿400蚊就減100蚊,岩哂我同一大班同事去食,12個人去食點都夠啦!有coupon咁抵梗係lunch去試試佢,好彩一早打去book枱,如果唔係同班同事真係有排等!坐低先知中環同尖沙咀張菜單係唔同既,不過都好有多啲新野食試陶醉玉子 堅好食 我最中意食流心蛋 仲要好重酒味 綠豆菓子 整得幾靚 不過好甜葡式響螺 香濃既葡汁~點來聚聚 將蝦餃做到粒桔咁 好有心思
Lunch新選擇

坐低先知中環同尖沙咀張菜單係唔同既,不過都好有多啲新野食試

陶醉玉子 堅好食 我最中意食流心蛋 仲要好重酒味

綠豆菓子 整得幾靚 不過好甜
陶醉玉子+綠豆菓子
葡式響螺 香濃既葡汁~
點來聚聚 將蝦餃做到粒桔咁 好有心思
點來聚聚
2016-12-29
陶醉玉子+綠豆菓子
點來聚聚
2016-12-25 711 浏览
服务态度很差,叫服务员半天不给菜单不给水。下了单等了很久不上菜,催一下就拿白眼翻人。吃乳鸽不主动给手套,问过服务员要,爱答不理甩出几个手套。就这态度还好意思收加一和茶位。
2016-12-23 988 浏览
公司午飯 ,老闆想飲酒 ,坐低問侍應欏酒版 ,貌似經理男話未有酒牌 , 無酒賣 ! 由於公司極近 ,問可否自攜酒水 ? 佢竟然答我 : 差人會拉你架 ,叫我唔好自找麻煩 ,飲汽水! 佢認真講 , 唔係講笑 , E個經理都係要再培訓 ! 說話幼稚 ,  算 ! 唔想食得唔開心 ,  乳鴿到 , 賣相一流 , 但無跟急汁或檸角 , 可能新派中菜乜都唔使點都好吃 , 但 個人喜好加檸汁吃 , 問侍應要檸檬角 , 侍應話無 ! 唔會跟 ! 我話餐牌張相都有檸角 , 佢話張相加檸角只係裝飾 , 真實係唔會有既 ! 我堅持想要 , 有禮貌地講唔該 ,  最後侍應俾左兩片檸檬我 ,真吹賬 !  其他食物OK ! 麻醬抄手唔掂 ! 同事食黑醋雞花 , 佢話唔係雞肉 !係豬肉! 好彩同事唔係回教徒 , 但係D汁又濃ヌ杰 , 埋單時突然話只收現金! ED坐低就要通知客人啦 ! 6人食茶位收7人 , 唔好意思都無講一聲 , 轉身改單 ,  男侍應將收多既錢竟然拋落檯面 ! 服務非常惡劣 ! E間餐廳想模仿澳洲牛奶公司經營手法! 非常不愉快用餐經驗 !
真吹賬 !  其他食物OK ! 麻醬抄手唔掂 !
埋單時突然話只收現金!
题外话/补充资料: 侍應要再培訓
2016-12-21
  • 服務不改善不推介此餐廳
2016-12-19 1215 浏览
近來手頭好緊,好友米米友好貼心,請客當吃生日飯,由於去前吃了六大包朱古力當下午茶,肚子還好漲。。。。雞絲粉皮十分將價就貨,雞絲青瓜絲也少得可憐,幸好麻醬ok,粉皮正常。菇包包想吃多年,想不到在這嚐到,包包賣相像真,口感軟熟,雖然涵不多,但黑松露夠香,菇粒有趙口。麻辣燒賣有點特別,辣不過份剛好,糯米香軟,連皮也好薄,涼了吃也不干,不錯。麻醬雲吞芝麻醬跟雲吞內的花椒味相當唔夾,料又少,店員還要在問也沒問的情況下,收了未吃光的碟子,無奈。肉鬆抓餅抓餅好香口又不油本是不俗,唯肉鬆同樣干,只配蔥花顯干身。食後感:清茶玄米麥香挺好,地方大,新裝修不用等位,要六人以上才可訂枱,有點不便。
雞絲粉皮
菇包包
麻辣燒賣
麻醬雲吞
肉鬆抓餅
抓餅好香口又不油本是不俗,唯肉鬆同樣干,只配蔥花顯干身。