2023-10-24
今晚約咗個好耐冇見嘅朋友食飯,想喺旺角同佢打吓邊爐傾吓偈,就嚟咗呢間喺譽發廣場頂樓嘅火鍋私房菜,環境清幽寧靜,同街外嘅旺角比較,好有世外桃源嘅感覺,而且呢間火鍋店嘅設施都好講究,抽風系統就喺個爐旁邊,唔會搞到周圍都係水蒸氣,對戴眼鏡嘅朋友好好,食物方面亦都好出色,絕對係會食過返尋味😋🍅蕃茄薯仔豬骨鍋 $188 同屋企自己煲嘅蕃茄薯仔豬骨湯有天淵之別,因為餐廳將蕃茄壓碎再炒香,再加入薯仔同大大嚿嘅豬骨入去熬成蕃茄濃湯,未食淨係飲湯都覺得好鮮甜美味🦑椒鹽墨魚嘴 $88 鍾意食墨魚仔嘅朋友一定要叫呢一個,依間餐廳整嘅椒鹽墨魚咀,係我食過最好食嘅,墨魚咀大大粒,實屬罕見,而且炸嘅火候一流,熱辣辣新鮮炸起亦都唔會覺得好油膩,配埋餐廳自家製嘅柚子醋,同平時街外嘅喼汁簡直係天與地嘅分別,簡直係色香味俱全🐠刺身拼盆(小) $188 刺身有三文魚、油甘魚、八爪魚、蝦、蝦同埋魷魚,呢間餐廳絕對令你明白到,打邊爐都可以食到好新鮮嘅刺身,每一件刺身都新鮮鮮甜美味,特別是帶子同埋蝦,爽口彈牙,鮮甜回甘嘅味道令人難忘,此外刺身擺盤一流,岩哂打卡影相🐂手切頂級霜降肥牛(小) $278 絕對係頂級嘅霜降肥牛,油脂分布
椒鹽墨魚嘴
🐂手切頂級霜降肥牛(小) $278 絕對係頂級嘅霜降肥牛,油脂分布平均,新鮮肉嫩,每一片都入口即溶,牛肉味濃郁,唔需要額外嘅調味料,都已經有足夠嘅味道,而且蕃茄清新嘅味道,亦都突顯到濃濃嘅牛肉味,牛魔王係不能夠放過呢一道菜
手切頂級霜降肥牛
🦐手打三寶丸 $98 三寶有牛丸、蝦丸同埋墨魚丸,個人認為先食墨魚丸,然後再食蝦丸,最後先食牛丸,由味道比較淡去到濃味咁樣食起就最好,三款丸嘅口感都好彈牙,而且食得出係真材實料,同出邊食全部都係粉嘅丸差天共地,而且蝦丸入邊有好多蝦,食得好過癮,牛丸亦都好濃牛肉味,肉汁亦都好豐富
🐚鴛鴦蚌 $158 鴛鴦蚌有貴妃蚌同埋珊瑚蚌,新鮮嘅食材,就咁放落鍋入邊灼一灼,唔需要加任何嘅調味料,都覺得已經好好食,鮮甜美味,爽口彈牙嘅貴妃蚌同珊瑚蚌真係令人食唔停口,點少少醬油,亦都能夠令到鮮味提升不少,大家不妨試吓
🥦田園雜菜藍 $88 本人極度喜歡呢一間餐廳嘅雜菜籃,因為一個籃已經包晒所有鍾意食嘅蔬菜,有生菜、菜心、白菜仔同埋西洋菜,每一棵菜都好新鮮鮮甜,而且每一棵菜都洗得好乾淨,食客可以食得好安心
📍油麻地彌敦道558-560號譽發廣場23樓 - 唐坊火鍋私房菜