2025-05-24 146 浏览
一直好想入去試,但每次見到入邊都冇人,擔心中伏,結果今日真係諗唔到地方去,入咗去食,以尖沙咀嚟講價錢唔貴,可惜刺身唔新鮮,飯無味,大盛份量竟然好少,太太食咗個帶子丼,完全冇味,帶子亦肯定唔新鮮,簡直嚇死,跟住見到有兩對遊客入去食,都擰晒頭,喺遊客區有咁嘅餐廳,真係會影響香港形象。希望店主有機會睇到呢篇評論,真心希望佢會改善,否則我相信呢間餐廳都做唔到太耐。食完呢餐,真心感受到點解香港市民普遍北上,同樣價錢質素天淵之別,作為一個感受過香港飲食天堂嘅人,真係有啲傷感。啱啱發覺原來評分四星以下,唔能夠post相,否則有相有單據證明
2025-05-24
今日直擊「哲ぺい食堂 TEPPEI SYOKUDO」,完全被佢嘅海鮮丼治癒到!一開門已經聞到淡淡柴魚香,即刻知呢度唔簡單~必點招牌海鮮丼|視覺味覺雙重轟炸呢碗根本係「海鮮寶盒」吧!一打開蓋直接哇出聲——三文魚籽、鰻魚、三文魚、小貝柱、八爪魚、吞拿魚、蝦、玉子、青瓜堆到滿瀉,紅白黃綠嘅配色靚到瘋狂打卡📸 重點係每一啖都有新驚喜:爆汁三文魚籽「啵啵」響,小貝柱鮮甜彈牙,鰻魚軟嫩帶照燒香,連八爪魚都爽脆無腥味!層次多到舌頭忙到停唔到~三文魚帶子丼|簡約派極致享受鐘意濃郁油脂感必揀呢款!厚切三文魚腩簡直「會呼吸」,入口即化嘅油脂香直衝腦門;帶子大粒到誇張,咬落清甜爆汁,完全無一絲腥味~ 配埋粒粒分明嘅醋飯,鹹甜平衡到恰好,每啖都係大海嘅寵愛🌊加分位|乾淨+快+抵食鋪頭雖細但超級乾淨,木系裝修令人食得舒服~ 落單後10分鐘內上餐,趕時間都岩!尖沙咀呢個地段,招牌海鮮丼百幾蚊有交易,CP值直逼天花板💥 已經同朋友約定下次試埋蟹膏丼同海膽丼!

必點招牌海鮮丼|視覺味覺雙重轟炸

三文魚帶子丼|簡約派極致享受

加分位|乾淨+快+抵食

位於尖沙咀的日式丼飯食堂,供應日式刺身丼飯,熟食也有燒牛肉、豚肉丼的選擇。堂食沒有加一服務費,不過座位不多,所以不少人選擇外賣。門口有自助機下單付款,下單後就會出單,店員接到訂單,也很有效率地製作丼飯。一品料理:芥辣八爪魚芥辣混合八爪魚粒,口感爽彈,相當辛辣嗆鼻,瞬間刺激味蕾及嗅覺,十分醒胃。一品料理:味噌湯日式料理配上一碗燙熱的麵豉湯,感覺很正宗。湯滿佈昆布,鹹鹹香香。招牌海鮮丼主食:半白飯半菜醬汁:薑香鰹魚醬油丼飯有迷你、正常及大盛的份量,主食有白飯、壽司醋飯或半飯半菜選擇。刺身鋪滿飯面,色彩繽紛,賣相吸引,而且可以一嚐各款刺身。食材切成細粒,有三文魚籽、鰻魚、三文魚、小貝柱、八爪魚、吞拿魚、蝦、玉子及青瓜,另外還可額外加添配料-小貝柱。將鰹魚醬油倒進碗裡,沙律及白飯平均地吸收了醬汁,這款醬油帶點薑味,而且較豉油淡,混合山葵,味道恰好。刺身魚鮮味;魚籽、八爪魚及青瓜清爽,整體口感非常豐富。
位於尖沙咀的日式丼飯食堂,
供應日式刺身丼飯,熟食也有燒牛肉、豚肉丼的選擇。
堂食沒有加一服務費,不過座位不多,所以不少人選擇外賣。
門口有自助機下單付款,
下單後就會出單,
店員接到訂單,也很有效率地製作丼飯。
一品料理:芥辣八爪魚

芥辣混合八爪魚粒,口感爽彈,相當辛辣嗆鼻,
瞬間刺激味蕾及嗅覺,十分醒胃。
一品料理:味噌湯

招牌海鮮丼
主食:半白飯半菜
醬汁:薑香鰹魚醬油

刺身魚鮮味;魚籽、八爪魚及青瓜清爽,整體口感非常豐富。
2025-05-19 53 浏览
今晚再次出動到尖沙咀覓食!朋友尋得這一間「哲平食堂」,主打剌身丼飯。餐廳位置非常方便,就在K11 Art Mall地下。招牌海鮮丼分別有3個size供應:迷你、正常和大盛。點了一個迷你份量,但飯量都不算少,適合食量不大的女生。飯面上舖滿什錦角切魚生,有三文魚籽、三文魚、吞拿魚、鰻魚、玉子等等,非常豐富。魚生感覺都頗新鮮,配上剌身醬油。主食選了壽司醋飯,飯粒帶些醋酸味,食得更開胃。餐廳賣點之一是以平民價錢食到高質素日本料理。的而且確,能夠以$88的價錢食剌身丼飯是非常抵食!這碗丼飯,搭配了三文魚、帶子2款剌身。三文魚肉嫩細膩,帶子鮮美,配了薑香鰹魚醬油。醬油味道充滿鰹魚香味之餘,又帶微微薑辣感,幾特別。還點了一客小食:炙燒三文魚,3片的份量。經炙燒處理的三文魚,入口多了一份油脂香,好誘人。
今晚再次出動到尖沙咀覓食!朋友尋得這一間「哲平食堂」

醬油炙燒三文魚

2025-05-19
醬油炙燒三文魚
2025-05-16 37 浏览
尖沙咀有好多美食餐廳,前排經過K11 Art Mall 見到呢間食日本丼飯好吸引,丼飯有熟食嘅豬、牛,當然亦唔少得刺身丼,仲可以追加小食。._.🍱 | 招牌海鮮丼 | 🍱海鮮丼飯有大中細size可以揀,飯可以揀為壽司醋飯,刺身砌粒,有好多種類,賣相豐富,仲有啖啖三文魚籽粒舖蓋係丼飯上,啱曬鐘意食刺身嘅人✨️.🐂 | 燒牛肉丼 | 🐂想揀熟食熱辣辣嘅丼飯,可以揀牛肉或豬肉丼,滿滿嘅牛肉佈滿係丼飯上面,味道十足,飯亦充滿牛肉汁,成碗飯好食到令人食曬😋.🐟 | 醬油炙燒三文魚 | 🐟三文魚炙燒完,油脂香味出曬黎,加埋醬油調味,味道好夾。._.
._.
🍱 | 招牌海鮮丼 | 🍱
🐂 | 燒牛肉丼 | 🐂
🐟 | 醬油炙燒三文魚 | 🐟
三文魚炙燒完,油脂香味出曬黎,加埋醬油調味,味道好夾。
._.
2025-05-14 28 浏览
今晚收工行過尖沙咀k11外面嘅地舖,試咗呢間日式丼飯 門店「哲 食堂 TEPPEISYOKUDO」,真係好有驚喜,店舖細小,客人多多,啲海鮮又新鮮。首先點咗個$98帶子先,有好多粒肥厚嘅帶子,正到爆。另一個點咗$92三文魚親子丼,三文魚夠鮮甜,又大大片,三文魚籽又唔會好鹹,襯上日本米飯好夾,仲有佢哋嘅香辣鹹蛋黃醬都好特別。兩碗丼飯都幾大碗,食完夠哂飽。大家如果經過K11,不妨一試,佢哋仲有自助機落order,十分之方便。

首先點咗個$98帶子先,有好多粒肥厚嘅帶子,正到爆。

兩碗丼飯都幾大碗,食完夠哂飽。

2025-05-14 28 浏览
哲ペい食堂 TEPPEI SYOKUDO第一次去尖沙咀K11的哲ペい食堂 TEPPEI SYOKUDO小店格局, Order 快, 上菜快, 速食日本Don 飯Very Okay~ 招牌大盛海鮮丼,一端上來就讓人眼前一亮!滿滿的海鮮鋪在米飯上,色彩繽紛,看起來就十分誘人,而且仲可以半飯半菜,超讚!。三文魚籽鹹鮮又juicy。鰻魚肉質肥美,醬汁入味,搭配米飯簡直是絕配。又有三文魚同小貝柱,八爪魚的Q彈口感,又有吞拿魚同蝦肉,玉子的香甜和青瓜的清爽,高質有水準。炙燒的三文魚散發出誘人的香氣,表皮微微焦,裡面的魚肉卻依然保持著柔嫩的口感。醬油的鹹鮮提升了三文魚的鮮甜,入口即化。
哲ペい食堂 TEPPEI SYOKUDO

招牌大盛海鮮丼,一端上來就讓人眼前一亮!
滿滿的海鮮鋪在米飯上,色彩繽紛,看起來就十分誘人,

而且仲可以半飯半菜,超讚!。

又有三文魚同小貝柱,八爪魚的Q彈口感,

又有吞拿魚同蝦肉,玉子的香甜和青瓜的清爽,高質有水準。
炙燒的三文魚散發出誘人的香氣,表皮微微焦,

裡面的魚肉卻依然保持著柔嫩的口感。

醬油的鹹鮮提升了三文魚的鮮甜,入口即化。
2025-05-13 14 浏览
雜錦海鮮丼睇相以為普通魚生飯,實物竟然鋪到睇唔到飯,數過有成7-8款配料,三文魚、吞拿魚、赤蝦、蟹籽、貝柱、鰻魚、玉子,新鮮度滿分!撈埋wasabi豉油同醋飯,每一啖都大滿足! 帶子丼本身以為帶子丼會好清淡,點知店員推薦加香辣蛋黃醬,一試即刻「叮」一聲!微辣嘅蛋黃醬同帶子嘅鮮甜出奇地夾,仲有少少檸檬汁提味,成個味道層次即刻豐富晒。帶子肉厚又冇雪藏味,抵讚! 芥辣八爪魚一上枱就聞到攻鼻嘅wasabi味,八爪魚切到一口size,彈牙得嚟食第一啖即刻醒神!辣度絕對唔係流嘅,但唔會蓋過八爪魚鮮味,反而越食越上癮,鍾意刺激感嘅朋友一定要挑戰~

雜錦海鮮丼

帶子丼

芥辣八爪魚
  • 招牌海鮮丼
  • 芥辣八爪魚
最近天氣有啲悶熱,個人胃口偏向食清淡啲,唔想食飽飯好腬、猛咁恰眼瞓無精神做嘢!剛好喺K11附近放飯,再嚟我嘅飯堂開餐先,今次揀呢個don係大包圍、乜海鮮都有□Signature Kaisendon招牌海鮮丼°三文魚籽°三文魚°吞拿魚°鰻魚°小貝柱°八爪魚°蝦°玉子°青瓜|食材都幾新鮮,尤其啲蝦夠爽口,小貝柱鮮嫩又甜,魚籽、吞拿魚同三文魚粒份量唔少幾好食,青瓜輯輯脆,加埋開胃醋飯、KO完成碗丼熱氣全消、下午工作起嚟充滿力量○Onsen Tamago 溫泉蛋|加10蚊有隻嫩滑蛋蛋,撈落個don度一齊食、入口滑捋捋又涼浸浸●Garlic Squid 蒜香墨魚仔|撈咗芝麻嘅墨魚仔小食煙韌又惹味,夠晒冰涼口感又Q,個汁都調得唔錯,天氣熱食佢爽晒、成個combo冇揀錯

□Signature Kaisendon

溫泉蛋

●Garlic Squid
蒜香墨魚仔

2025-05-08 6 浏览
招牌海鮮丼,成個海鮮大軍傾巢而出🦐🐟!三文魚籽粒粒爆汁,咬落去卜卜聲好似喺口腔開派對🎉;鰻魚肥美到滑捋捋,燒到微微焦香,簡直邪惡到犯規!仲有三文魚、小貝柱、八爪魚、吞拿魚、蝦、玉子同青瓜,成碗嘢料多到堆到好似小山咁⛰️,每啖都係海洋嘅味道!三文魚帶子丼都唔輸蝕!三文魚油花分佈均勻,入口即化;帶子大到誇張,咬落鮮甜彈牙,食落去成個幸福感爆棚💥!重頭戲嚟喇🔥!配埋香辣蛋黃醬同薑香鰹魚汁,完全係畫龍點睛!香辣蛋黃醬又香又辣,帶住陣陣蛋黃嘅濃郁;薑香鰹魚汁鮮到眉毛都飛起,同海鮮完美融合!我淨係諗起個味道,個胃就已經開始打鼓🥁!呢間店真係食過返尋味,強烈推薦大家去試試!🤤

《🔥尖沙咀K11價錢親民海鮮丼❗️❗️ 哲平食堂 》你以為K11剩係得貴價嘢食?錯啦!今次俾我搵到間價錢超親民嘅海鮮丼!😙💛喺K11地面嗰層出邊 幾容易搵💯雖然細細間 但係長期都坐滿人 可想言之係幾受歡迎👏可以喺自助機落單 枱面亦都準備咗豉油同埋水🩵最重要嘅係佢唔收加一!!😝餐牌總共有11款丼選擇 除咗各式各樣嘅海鮮丼🐠🐟🐙仲有牛肉丼🐮🐮豚肉丼🐷🐽可以揀白飯/半白飯半菜/壽司醋🍣飯 加$18就可以升級套餐包味噌湯同埋沙律🥗你仲可以按自己喜好加唔同配料 例如溫泉蛋🍳慢煮雞胸肉🐥1️⃣ 💛🍣 三文魚帶子丼 $88 (10/10)𝓢𝓐𝓛𝓜𝓞𝓝 𝓢𝓒𝓐𝓛𝓛𝓞𝓟 𝓓𝓞𝓝海鮮好新鮮!呢度嘅丼飯仲可以喺四款醬汁揀一個(包括刺身醬油,和風沙律汁,香辣蛋黃醬同薑香鰹魚醬油)我就揀咗香辣蛋黃醬🙈🔥都幾辣下 帶子大大嚿!好鮮甜😝總共有六嚿 同三文魚一樣色水好靚 因為帶子都好鮮甜 😋所以就冇乜點到個醬 份量唔會話好多但係啱啱好😙2️⃣ 🍣💯 炙燒三文魚丼 $78(10/10)𝓐𝓑𝓤𝓡𝓘 𝓢𝓐𝓛𝓜𝓞𝓝 𝓓𝓞𝓝同樣都有六大嚿炙燒三文魚🍣😙亦都揀咗香辣蛋黃💯呢個丼飯配呢個醬比較夾 用火槍燒完嘅三文魚帶焦香味💛充滿油脂 撈埋蛋黃
《🔥尖沙咀K11價錢親民海鮮丼❗️❗️ 哲平食堂 》

1️⃣ 💛🍣 三文魚帶子丼 $88 (10/10)
𝓢𝓐𝓛𝓜𝓞𝓝 𝓢𝓒𝓐𝓛𝓛𝓞𝓟 𝓓𝓞𝓝

2️⃣ 🍣💯 炙燒三文魚丼 $78(10/10)
𝓐𝓑𝓤𝓡𝓘 𝓢𝓐𝓛𝓜𝓞𝓝 𝓓𝓞𝓝

同樣都有六大嚿炙燒三文魚🍣😙亦都揀咗香辣蛋黃💯呢個丼飯配呢個醬比較夾 用火槍燒完嘅三文魚帶焦香味💛充滿油脂 撈埋蛋黃醬同埋啲飯食 正!🩵

3️⃣ 🔥🧡 醬油炙燒三文魚 $38 (10/10)
𝓐𝓑𝓤𝓡𝓘 𝓢𝓞𝓨𝓢𝓐𝓤𝓒𝓔 𝓢𝓐𝓛𝓜𝓞𝓝

同炙燒三文魚丼嘅三文魚一樣 油脂豐富💚生熟度啱啱好

餐廳裝修簡約😝但係出餐速度快 價錢都好抵食!絕對係附近打工人士好選擇!下次會嚟試吓佢嘅招牌海鮮丼😙💯
————————————————————————
📍 哲平食堂 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21及G22號舖

🔆整體味道:10/10
🔆服務態度:10/10
🔆性價比:10/10
🔆會唔會encore: yes!!!!
今日lunch時間行開尖沙咀K11,諗住一個人食乜嘢好呢?!見到哲い食堂,望到有多款刺身飯lunch set,而且啲價錢又經濟! 我入到去叫咗一個🍱三文魚帶子丼 $88- 配香辣蛋黃醬汁- 再加$18升級套餐包含味噌湯及沙律新鮮三文魚同帶子(帆立貝)色彩鮮豔、望落去已經夠曬新鮮,我配咗香辣蛋黃醬同醋飯,醬汁有少少辣,都算野味,口感豐富!而且地方寬敞,我揀咗坐喺吧枱位,可以望到街景,坐得都幾舒服!係一人前唔錯嘅選擇!

我入到去叫咗一個
🍱三文魚帶子丼 $88
- 配香辣蛋黃醬汁
- 再加$18升級套餐包含味噌湯及沙律

2025-04-23
  • 三文魚帶子丼
2025-04-22 6 浏览
經過K11見到呢間食丼飯嘅餐廳,門口餐牌有多款唔同嘅丼飯,價錢都幾平,就入去試吓。燒牛肉丼個燒汁都幾惹味,牛肉都好淋,d牛肉唔會太肥,肥瘦適中,牛肉份量都幾多。大盛海鮮丼好多刺身粒粒,包括有三文魚,魚子,鰻魚,帶子,舌拿魚,甜蛋,青瓜等,唔同類型嘅魚生,都好新鮮,完全冇腥味,份量都幾多。慢煮雞胸肉雞肉非常淋,完全唔柴,食到有雞肉鮮味。蒜香墨魚仔呢個冷盤小食,個醬汁都幾惹味,涷冰冰,墨魚仔好爽口彈牙。

燒牛肉丼

大盛海鮮丼

慢煮雞胸肉
雞肉非常淋,完全唔柴,食到有雞肉鮮味。

蒜香墨魚仔
呢個冷盤小食,個醬汁都幾惹味,涷冰冰,墨魚仔好爽口彈牙。

2025-04-20 3 浏览
☔️落雨濕濕🌧️行到倦就搵d野食下坐下☺️呢間海鮮丼有一大幅落地玻璃🪟裝修簡約✅坐位唔算話好多🪑但坐得都算舒服👍自助機買飛🍴買完飛之後都好快就有得食咯👍🍱招牌海鮮丼:呢個海鮮丼係角切魚生飯😍入面有吞拿魚🍣三文魚🍣帶子🦪三文魚子🫘同埋八爪魚🐙份量已經好豐富✅仲可以揀埋醋飯添🍚性價比高👍🍱炙燒三文魚明太子丼:丼飯入面有成6塊炙燒三文魚🍣側邊個放左一大堆明太子添✅撈埋一齊食係超好餸飯🍚唔錯😌🫕味噌湯:味噌湯好大碗😍入面仲有好多昆布☘️有誠意💯🥗沙律:新鮮蔬菜好爽口🥬撈埋芝麻醬就係絕配喇✅

🫕味噌湯:味噌湯好大碗😍入面仲有好多昆布☘️有誠意💯

🥗沙律:新鮮蔬菜好爽口🥬撈埋芝麻醬就係絕配喇✅
2025-04-15 26 浏览
最近喺尖沙咀試咗間日式丼飯專門店「哲ぺい食堂 TEPPEI SYOKUDO」,真係有驚喜!我地叫左招牌海鮮丼同三文魚帶子丼,兩款都好有誠意,啲海鮮超新鮮,啱晒鍾意食刺身嘅朋友。招牌海鮮丼好豐富,入面有三文魚籽、鰻魚、三文魚、小貝柱、八爪魚、吞拿魚、蝦、玉子同青瓜,一打開已經好吸睛,好啱打卡。每啖都食到唔同海鮮,口感層次好豐富,唔會膩。最鍾意嗰啲三文魚籽爆汁好正,小貝柱同八爪魚又鮮又爽,好有咬口。三文魚帶子丼就走簡約路線,但勝在用料靚,三文魚切得厚厚哋,油脂豐富好滑;帶子鮮甜又爽口,完全唔腥。配埋白飯一齊食,簡單但好滿足。成間鋪感覺乾淨舒服,出餐速度都快,服務態度OK。價錢以尖沙咀嚟講唔算貴,CP值幾高。下次會想再試吓其他款式嘅丼飯!如果你係海鮮控/丼飯控,呢間哲ぺい食堂真係可以列入必試清單。