2022-12-26 39 浏览
🇹🇼平民台灣菜系列 😬—▫️餐廳:哈豆Doctor Beans @drbeans2012 ▫️地點:全港有2️⃣間分店📍 觀塘成業街19號成業工業大廈2樓29室(港鐵觀塘站 B1 出口, 步行約5分鐘)▫️營業時間:星期一至日 11:30 - 21:30▫️價錢:~$50+—美味:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.86🇹🇼環境:🇹🇼🇹🇼🇹🇼+0.7🇹🇼價錢:💰💰💰+0.7💰 服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳+0.76👨‍🍳—香港出名既台灣餐廳唔太多🤫👧🏻去開觀塘就試吓朋友介紹晒台灣菜—📍 逢甲鹽酥雞價錢:$48分數:🐔🐔🐔+0.8🐔以為得幾舊點知有好多😳😳幾酥脆😆外層幾脆口—📍 路攤小香腸價錢:$48分數:🌭🌭🌭🌭有5條😬覺得都幾脆口😬係幾正宗既台灣腸—📍 台灣五寶肉燥飯價錢:$66分數:🍱🍱🍱+🍱份量好夠😂超多飯❤️❤️魯肉都幾夠味,肥瘦適中🥓一次試既五款餸,台灣腸、豆腐、花枝丸都幾好食—📍 豐盛台灣牛肉湯麵價錢:$78分數:🐃🐃🐃+0.6🐃😆😆份量都夠多,牛肉夠軟身,但再入味啲就好—📍飲品就一般般—#好西 #台灣麵 #芋圓 #鹽酥雞 #牛筋 #牛肉麵 #花枝丸 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #g
🇹🇼平民台灣菜系列 😬

分數:🍱🍱🍱+🍱

📍 豐盛台灣牛肉湯麵
價錢:$78
分數:🐃🐃🐃+0.6🐃
😆😆份量都夠多,牛肉夠軟身,但再入味啲就好

📍飲品就一般般

#好西 #台灣麵 #芋圓 #鹽酥雞 #牛筋 #牛肉麵 #花枝丸 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #蚵仔煎 #滷肉飯 #taiwan#台灣腸 #foodporn #foodie #forkyeah #instadaily#instafollowtrick #amy_in_kt #taiwan #觀塘#平民 #free #台式蛋餅 #黑糖
由台灣人主理嘅台灣餐廳 哈豆 兩間分店都位於觀塘味道好價錢實惠午餐晚餐都值得一試——————————————————早排黎食過晚市覺得佢地質素都幾好所以就決定再黎試試佢地嘅午市套餐都幾唔錯喎👍🏻⭐️ 台灣牛肉湯麵每次食台灣野都會嗌台灣牛肉湯麵因為一試湯頭同牛肉嘅味道同口感就知佢地合唔合格牛肉湯湯底味道濃牛肉用上牛𦟌部分十分軟淋入味湯麵則較粗身口感不錯⭐️ 鹹酥雞拼香腸麻辣乾伴麵麻辣乾伴麵係淘小姐最期待嘅麵食麻辣程度點到即止過過辣癮都唔錯麵條同牛肉湯麵一樣因為有香腸雙拼所鹹酥雞份量較少如果淨係鹹酥雞會開心d😀⭐️ 台式滷水豆腐滷水豆腐五香味濃面頭淋上醬汁令人想一口接一口⭐️路邊攤小香腸因為起初冇留意乾伴麵係雙拼所以重複點左小香腸小香腸外皮香肥入面有一粒粒肥膏都幾香口不過都係少吃多滋味啦⭐️厚切萬巒豬腳無骨豬腳係幾吸引嘅味道唔錯女士就可以補充大量骨膠原⭐️ 珍珠鮮奶茶又係必飲嘅台式飲品有得揀少甜少冰健康啲感覺冇咁邪惡⭐️ 蜂蜜檸檬山粉圓因為從來都未飲過山粉圓所以就點黎試試有密集恐懼症嘅我雖然一見到就少少痕🫣不過山粉圓爽爽地嘅口感已經令淘小姐一試愛上啦~🍽️ 哈豆 📍 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
由台灣人主理嘅台灣餐廳 哈豆 兩間分店都位於觀塘

⭐️ 蜂蜜檸檬山粉圓
因為從來都未飲過山粉圓
所以就點黎試試
有密集恐懼症嘅我雖然一見到就少少痕🫣
不過山粉圓爽爽地嘅口感已經令淘小姐一試愛上啦~

🍽️ 哈豆
📍 觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
鹹酥雞拼香腸麻辣乾伴麵
台式滷水豆腐
路邊攤小香腸
厚切萬巒豬腳
2022-12-22 94 浏览
工廈的正宗台灣味道,份量多且價格合理,用餐空間寬廣,牆身以台灣著名景點的油畫作裝飾,很有去台灣旅行的感覺。午餐Menu的選擇很多,絕對可以滿足台灣控!✏️路邊攤香腸肉燥飯 $62 🍎8.5/10必食的台灣腸焦脆多汁,飯煮得剛剛好,粒粒分明有一點點黏口,肉臊的味道就屬正常發揮,旁邊有青瓜和菜脯,傳統的台式便當味道。✏️豊盛牛肉鮮茄湯麵 $78 🍎7/10很足料的湯麵,有花枝丸、貢丸、牛展、牛腩。蕃茄湯底很開胃,可惜刀削麵很吸湯,牛腩有點硬,不是輕易就可以扯成一絲絲的那種口感,有點可惜。✏️甘梅番薯條 $38 🍎10/10厚切蕃薯條,加了很多梅粉,份量也超多的。✏️逢甲鹹酥雞 $48 🍎7/10炸得很乾身,可惜咬開也是偏柴一點。✏️黑冰河畔溫泉 $98 🍎7/10超大份的!絕對夠三、四人share。On top先是一大球芋頭雪糕,第二層是比較厚重的花生牛油忌廉,黑糖冰下是煙韌的芋圓和蕃薯圓,不過自己不太好花生,覺得花生味有點太過濃郁了。

✏️路邊攤香腸肉燥飯 $62 🍎8.5/10

✏️豊盛牛肉鮮茄湯麵 $78 🍎7/10

✏️甘梅番薯條 $38 🍎10/10
厚切蕃薯條,加了很多梅粉,份量也超多的。
甘梅番薯條

✏️逢甲鹹酥雞 $48 🍎7/10
炸得很乾身,可惜咬開也是偏柴一點。

✏️黑冰河畔溫泉 $98 🍎7/10

甘梅番薯條
2022-12-20 39 浏览
黑冰河畔溫泉($98)🍧 最正係個黃豆粉花生奶蓋,奶味濃,配刨冰一流🥛配料有仙草、芋圓、紅豆🫘面頭加埋個香芋雪糕,豐富到差啲食唔晒🫣豐盛台灣牛肉湯麵($78)🐂有牛肉、花枝丸、貢丸🥢平時食麵冇辣不歡嘅我都覺得幾夠味👍🏻炸物拼盤($58)🍟有香腸、鹽酥雞、丸子、蝦卷、番薯條,份量兩個人食剛剛好👫🏻黑糖芋芋鮮奶($49)甜度較低,芋泥好足料🍠阿華田豆漿($42)一開始仲驚食得唔方便~但原來雪糕係用膠筒裝住🍦店員好貼心提我哋飲多兩啖先好放個雪糕落去😜、味道 😋:🔸🔸🔸CP值 💸:🔸🔸🔸環境🌸:🔸🔸🔸、【哈豆】📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室🌤星期一至日 11:30 - 21:30、

黑糖芋芋鮮奶($49)甜度較低,芋泥好足料🍠

味道 😋:🔸🔸🔸
CP值 💸:🔸🔸🔸
環境🌸:🔸🔸🔸

【哈豆】
📍觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
🌤星期一至日 11:30 - 21:30
2022-12-20 87 浏览
一入去就覺得環境都好靚,牆上都畫左好多有關台灣既畫,或者係台劇既圖,畫得好似!!望下望下都好掛住台灣🥹🥹不過見到佢餐牌上既野食多款式之餘,仲好抵食😍😍我地叫左豐盛台灣牛肉湯麵、雞翅沙茶乾拌麵、炸物拼盤、芋泥奶凍吐司、黑糖芋芋鮮奶、蜂蜜仙草,牛肉麵既牛肉好軟身,而且好入味,同埋都幾大舊,麵都都好彈牙,好食🥰🥰,沙茶乾拌麵就重口味多d,個麵底麵係同牛肉麵個款一樣,沙茶醬都好夠,食極唔停口呀!!!至於個拼盤就岩曬咩都想試下既我啦,值得一得既係番薯條仲有配埋酸梅粉,完全就係係台灣食到既味道☺️個吐司仲好超級吸引,個包本身已經烘到好脆,加埋超多芋泥,仲有奶凍,加埋一齊食真係perfect🤪飲品方面,芋芋鮮奶入面既芋蓉十分之多,而且唔算好甜,蜂蜜仙草既仙草份量都好多,加埋茶真係好夾☺️☺️見到佢既甜品都好特別,有台式刨冰,都好好食甘,真係要搵一日來試試佢🥰🥰
雞翅沙茶乾拌麪

豐盛台灣牛肉麵
炸物拼盤
芋泥奶凍吐司
  • 黑糖芋芋鮮奶
大家對觀塘駿業里,應該都唔陌生啦!喺呢度嘅工廈覓食真係唔難,好容易搵到好嘢食呢間台灣料理就夠晒特色,店內仲有隻可愛嘅貓貓陪大家一齊食嘢,工廈嘅位置非常闊落,位置十分方便,座位好多,坐幾耐傾幾耐都得!餐廳先付錢再等候食物,用紙仔寫低號碼落單📝好似中學生上堂轉紙仔咁🤍勁青春~阿華田燕麥豆漿上枱嘅賣相十分可愛,由一支阿華田冰條同埋一杯凍豆漿組成,食客要將冰條放落去豆漿再攪勻飲用,打卡度一百分💯黑糖芋芋鮮奶黑糖好香,芋泥好綿🤍不過就稍微過甜咗少少拉絲蛋卷吐司邪惡度滿分啊🙊不過真係好好食😋吐司係黑色嘅竹炭多士,煎得脆脆的,再加埋拉斯嘅芝士,熱辣辣嘅時候溶埋同炒蛋一齊,蛋炒得好滑,成再配埋肉鬆夾係中間超級好🤩🤩滷水雞翼牛腱滷肉飯份量好充足,雞翼同牛腱就啱晒鍾意食肉嘅朋友!滷肉飯煮得好好味,甜鹹適中,又唔會太油膩,撈飯一流!鹽酥雞好酥脆味道啱啱好,唔會過鹹,雞肉炸到熱辣辣擺落口🤤正!

阿華田燕麥豆漿

黑糖芋芋鮮奶
黑糖好香,芋泥好綿🤍不過就稍微過甜咗少少

拉絲蛋卷吐司

滷水雞翼牛腱滷肉飯

鹽酥雞
好酥脆味道啱啱好,唔會過鹹,雞肉炸到熱辣辣擺落口🤤正!
午餐
  • 鹽酥雞
  • 拉絲蛋卷吐司
2022-12-18 92 浏览
哈豆是一間由台灣人開的餐廳,聽說即將踏入第十年了!這次特地帶了一位台灣朋友來吃午飯,看看有沒有家鄉的味道😌餐廳位置不算難找,從地鐵站走大概5分鐘就到了!平日一點左右比自己想像中多人呢,幸好餐廳環境舒適,牆上畫滿台灣特色的插畫,背景播著台灣的流行曲,和朋友來這裡聚餐聊天也是一個不錯的選擇~•台灣五寶拼盤肉燥飯|套餐💰66 | 8/10哈豆最早推出的就是肉燥飯,所以我們也選了一款試試😆五寶拼盤有香腸、雞翅、豆腐、貢丸和花枝丸;我們最喜歡香腸,外層是脆皮,裏面保留了一點脂肪,味道有點像沒那麼濃味的港式臘腸😹雞翅滷的入味,甜甜的,骨肉容易分離;配菜也挺用心,有椰菜、青瓜片、紅蘿蔔片、冬菜和半顆滷蛋,如果滷蛋可以更入味會更好🙈飯量偏多,感覺男生吃一個飯加杯飲料也夠飽~•牛肉鮮蕃茄湯麵|套餐💰66 | 8.5/10吃台式料理當然少不了牛肉麵,何況這是他們的推薦之一🤣牛肉有四塊,配上蕃茄、芽菜和滷蛋;牛肉不是走入口即化的路線,反而帶一點嚼勁,但絕對不乾柴,喜歡店家有鮮蕃茄,但湯底還是紅燒味突出一點,如果蕃茄味可以多一點點會更喜歡🤭麵量適中,最好的是吃完之後也沒有口渴👍🏻•台灣滷水拼盤|💰58 | 7

台灣五寶拼盤肉燥飯|套餐💰66 | 8/10
台灣五寶拼盤肉燥飯

哈豆最早推出的就是肉燥飯,所以我們也選了一款試試😆
雞翅滷的入味,甜甜的,骨肉容易分離;
飯量偏多,感覺男生吃一個飯加杯飲料也夠飽~

牛肉鮮蕃茄湯麵|套餐💰66 | 8.5/10
吃台式料理當然少不了牛肉麵,何況這是他們的推薦之一🤣
麵量適中,最好的是吃完之後也沒有口渴👍🏻

台灣滷水拼盤|💰58 | 7/10

聽說一起吃台式料理總會叫個滷水拼盤share哈哈
拼盤有豆腐、滷蛋、牛肉、萬巒豬腳和雞翅,
滷蛋、牛肉和雞翅同上,略嫌豆腐外皮乾/硬了一點,豬腳其實挺好吃,但只有兩小塊,如果可以給多一點就好了🙈
五個當中朋友最喜歡牛肉,我最喜歡豬腳😹

豆漿紅茶+仙草/胚芽豆漿
豆漿紅茶(去冰無糖)+仙草|跟餐+💰4 | 9.5/10
豆漿紅茶很棒耶!餐牌上寫著他們推出豆漿紅茶是希望用豆漿取代奶精,更健康無負擔,另外採用了葉月紅茶;
喝起來豆味比較突出,而因為自己選了無糖,感覺是很健康好喝的飲料
加配的仙草份量挺多,稍微弄碎就能用粗吸管吃到,自己覺得有仙草的甘甜味也就不需要額外加糖了🥰

胚芽豆漿|跟餐+💰6 | 8/10
胚芽是小麥發芽的部位,所以營養特別豐富!
朋友說胚芽和豆漿在台灣是比較少見的配搭,想嚐鮮一下,沒想到味道也不錯~
(p.s. 膠杯蓋是餐廳自己設計的吧!很好看!豆漿紅茶那個寫著「在公司躺平,是為了下班能走更長的路」讓朋友想起她在台灣喝手搖時店家都喜歡在膠杯蓋上寫冷笑話🤣)

我們最後兩個人吃了$200,跟其他台式料理餐廳相比,性價比挺高的,特別推薦他們的豆漿品項!希望有機會再來🙆🏻‍♀️

#foodstepsinhk_台灣菜 #哈豆
豆漿紅茶+仙草/胚芽豆漿
  • 走心牛肉蕃茄湯麵
2022-12-17 23 浏览
📍𝕶𝖜𝖚𝖓 𝕿𝖔𝖓𝖌 🏭#cyninkwuntong #eatinkwuntong▪逢甲鹹酥雞肉燥飯 🐔路邊攤小香腸 💯💯台式滷水豆腐 🥜豆漿紅茶 💯-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----黎哈豆食午餐 🐰推薦佢地呢豆漿紅茶 如果未試過就一定要試下~ 聽落好似好怪 但飲落好順口 仲有淡淡嘅奶茶味添😍▪
📍𝕶𝖜𝖚𝖓 𝕿𝖔𝖓𝖌 🏭
#cyninkwuntong #eatinkwuntong

逢甲鹹酥雞肉燥飯 🐔

路邊攤小香腸 💯💯

台式滷水豆腐 🥜

豆漿紅茶 💯

呢日lunch同屋企人黎到觀塘覓食,工廈之中隱藏左好多值得介紹既小店~ 今次搵到間由台灣人主理既餐廳––哈豆,正宗地道風味,連店員都係台灣人,未飛得去台灣都可以黎過下感受下先😍哈豆既裝修好靚,牆身畫左台灣風景既壁畫,每幅都好有特色,勾起以前去過台灣既回憶~ 餐廳仲播埋耳熟能詳既台灣歌曲,忍唔住跟住哼添呀🎶哈豆CP值好高✅ 唔洗$80已經可以叫到一個lunch set包主菜+飲品,價錢親民,仲免收加一添!小食都係幾十蚊就有交易,抵食!Menu選擇都唔少,便當、湯麵、拌麵﹑小食﹑甜品、飲品都應有盡有。我地3個人都揀左餐廳推薦既main,仲加左D小食share (數字為菜式no.)︰♢ 🐮1202 豐盛台灣牛肉湯麵 $78 (套餐)食台灣菜緊係唔少得牛肉麵,呢間既牛骨湯底煲到好香濃!牛肉好出色,炆得軟腍腍又唔會黏牙。配料仲有貢丸同花枝丸,爽口彈牙。仲送幾條菜+半隻滷水蛋添,難怪呢碗麵超「豐盛」啦!♢ 🍅1503 牛肉鮮蕃茄湯麵 $66 (套餐)蕃茄湯底有驚喜喎!蕃茄味濃郁,入口酸酸甜甜咁,用左真材實料既蕃茄黎煲湯。麵條較為粗身,煮得軟硬適中。♢ 🐓1108 逢甲鹽酥雞肉燥飯 $62 (套餐)

♢ 🐮1202 豐盛台灣牛肉湯麵 $78 (套餐)

♢ 🍅1503 牛肉鮮蕃茄湯麵 $66 (套餐)

♢ 🐓1108 逢甲鹽酥雞肉燥飯 $62 (套餐)
鹽酥雞粉漿夠薄,炸得酥脆,肉質嫩滑,調味岩岩好。肉燥味道香濃,豬肉炆得入味,肥瘦適中,送飯一流!仲附送半隻滷水蛋﹑辣菜脯﹑青瓜同時菜,食得更滿足!

♢ 👍🏻1615 路邊攤小香腸 $48
脆皮多汁,好香豬肉味,仲加左d蒜片調味,好似去左夜市咁呀~

♢ 🦐香酥腐皮蝦卷 $48
蝦卷都幾大條,賣相似春卷😆 腐皮入面包左結實既蝦滑,幾香口!

♢ 🥬1612 魚鬆肉燥時菜 $30
油墨菜份量都幾多~呢個食法幾得意,生菜加左d魚鬆同肉燥都幾香口,更加開胃。

♢ 2101 豆漿紅茶
♢ 2104 胚芽豆漿 +$6
♢ 2205 鮮榨檸檬紅茶 +$8
套餐仲包一杯免費飲品,其他要加錢upgrade。餐廳非常貼心,連飲品都可以根你喜好去DIY冰塊份量同甜度👍🏻 豆漿紅茶係招牌飲品,以豆漿代替鮮奶,健康無負擔。同港式奶茶真係有d分別,整體感覺比較甜,叫少甜可能岩飲D~

睇得出台灣老闆好用心經營哈豆,想將家鄉菜帶黎香港,黎到呢度每一口都食到台灣風味,超正😍 值得一讚係價錢貼地親民✅ 食物份量又唔會少,絕對係觀塘上班族既福音呀🥳!

• 豐盛台灣牛肉湯麵
  • 路邊攤小香腸
  • 魚鬆滷肉時菜
📍觀塘 𝙺𝚠𝚞𝚗 𝚃𝚘𝚗𝚐❝工廈內抵食台灣菜✨芋泥奶凍吐司💜🍞超巨大黑糖芋圓花生刨冰🍧4個人食先得!😆❞呢間觀塘工廈內既台灣野黎過2次!lunch set幾抵食!🤪今次黎係為左最近好多人食既刨冰🍧同芋泥吐司🍞兩樣都唔錯既! 主食都中規中矩😬🍧黑冰河畔溫泉 $98 (4/5)真係勁大碗❄️4個女仔都食唔晒🥶雖然未到好驚艷 但的確係都幾好食既😌黑糖醬份量好多 啖啖冰都有 食到底都仲係好夠味✌🏻上面芋奶雪糕芋味唔重 似奶味雪糕多d🍨😗花生cream fluffy香濃🥜🤩但較膩要配冰食🥄仲有芋圓地瓜圓 好煙韌但芋味蕃薯味可以再重d🙈🍞芋泥檸奶凍吐司 $64 (3.5/5)呢個都幾期待!✨奶凍超軟身滑lutlut一食就溜走左出黎💨芋泥偏流質 重奶甜味 都唔錯既! 芋控可能會唔滿足😳🍜台灣牛肉湯麵 $66 (4/5)🍚逢甲鹽酥雞肉燥飯 $62 (3.5/5)Lunch set價錢包飲品✌🏻牛𦟌好軟腍入味! 兩樣都好食 純粹我中意食湯麵多d🤩🍗台灣滷水拼盤 $58 (3.5/5)有雞翼 蛋 豆腐 牛𦟌 同豬手😚全部都唔錯!🧋胚芽豆漿+珍珠 +$10🍯蜂蜜仙草 +$12Lunch set可以用優惠價加錢
📍觀塘 𝙺𝚠𝚞𝚗 𝚃𝚘𝚗𝚐
❝工廈內抵食台灣菜✨芋泥奶凍吐司💜🍞
超巨大黑糖芋圓花生刨冰🍧4個人食先得!😆❞

黑冰河畔溫泉

🍧黑冰河畔溫泉 $98 (4/5)

芋泥檸奶凍吐司

🍞芋泥檸奶凍吐司 $64 (3.5/5)

逢甲鹽酥雞肉燥飯
台灣滷水拼盤

🍜台灣牛肉湯麵 $66 (4/5)
🍚逢甲鹽酥雞肉燥飯 $62 (3.5/5)

🍗台灣滷水拼盤 $58 (3.5/5)
有雞翼 蛋 豆腐 牛𦟌 同豬手😚全部都唔錯!

🧋胚芽豆漿+珍珠 +$10
🍯蜂蜜仙草 +$12
Lunch set可以用優惠價加錢要飲品 種類極多 揀都有排揀🤪

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍 哈豆
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_觀塘

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_台灣菜
芋泥檸奶凍吐司
台灣滷水拼盤
作為觀塘普通打工仔,成日都要出去揾食,今次就嚟到近排因為刨冰好紅嘅台灣菜,不過近排咁凍,都係叫番lunch set隱陣。————————————————🐮 豐盛台灣牛肉湯麵, $74+4(跟餐)個麵真係超豐盛,有3嚿牛肉,2粒墨丸,1粒貢丸同半隻蛋,加4蚊仲有唔係健康嘅豆漿紅茶,食完真係飽到上心口。 味道okay,不過唔知我係唔係影得太慢,個麵有啲淋🙈。🐔 逢甲鹹酥雞肉燥飯, $58+4(跟餐)友人叫嘅,目測分量同樣好足,而我就偷左佢舊雞食,食落脆口,裏面雖然肉汁唔多,但又唔會好乾。🐓 台灣鹵水拼盤, $58 拼盤裏面有牛展、豬腳、蛋、豆腐同雞翼。 食落有一啲瑞士汁嘅味道,咸咸甜甜咁,好快食晒!————————————————價錢:99PP🏷️ #whattoeat_觀塘 #whattoeat_台灣菜
————————————————
🐮 豐盛台灣牛肉湯麵, $74+4(跟餐)

🐔 逢甲鹹酥雞肉燥飯, $58+4(跟餐)

🐓 台灣鹵水拼盤, $58

————————————————
價錢:99PP
小店由台灣人老闆開,主打正宗台灣菜,最特別係有提供其他台式小店較少見的菜式,例如花生麵筋等,係觀塘𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵之選🥢 𝗺𝗲𝗻𝘂仲有芋泥吐司🍞、刨冰🍧都好吸引,下次再嚟試😚🐮台灣牛肉湯麵 $𝟲𝟲牛輾厚身,比出面同類型嘅大件,牛腩亦好淋身,唔痴牙,整體都好入味👅🐔鹹酥雞麻辣湯麵 $𝟲𝟴雞肉嫩口,炸粉好薄,唔會食到成口粉,食落亦唔覺油膩、太熱氣,不錯呢🫰🏼🥜香草花生麵筋 $𝟭𝟮💫今餐最有驚喜的菜✨️ 麵筋非常入味,好香花生味,質地軟身,係台灣常見家常菜之一,其他台式餐廳較少見,仲係富利分店獨家,值得試吓🤍🥔清境和牛薯餅 $𝟮𝟴口感偏泥狀但唔會漿口,炸粉一樣都係好薄,唔會有負擔,食落好似日式可樂餅,但略嫌和牛味偏淡🙈🧈台式滷水豆腐 $𝟮𝟲滷水味好香,食落唔咸,味道正常🤏🏼🧋黑糖芋芋鮮奶 $𝟯𝟵 ✧跟餐+$𝟮𝟮✧💫芋泥質地綿密,入口細滑,夾雜少量芋頭粒粒,口感豐富😙 芋頭味亦好香,黑糖味較淡但啱啱好,非芋泥控都表示yumyum👍🏼🍵茉莉綠茶 $𝟭𝟰 ✧跟餐免費✧香香的茉莉味,味道清新🌬️

🐮台灣牛肉湯麵 $𝟲𝟲

🐔鹹酥雞麻辣湯麵 $𝟲𝟴

🥜香草花生麵筋 $𝟭𝟮💫

🥔清境和牛薯餅 $𝟮𝟴

🧈台式滷水豆腐 $𝟮𝟲
滷水味好香,食落唔咸,味道正常🤏🏼

🧋黑糖芋芋鮮奶 $𝟯𝟵 ✧跟餐+$𝟮𝟮✧💫

🍵茉莉綠茶 $𝟭𝟰 ✧跟餐免費✧
香香的茉莉味,味道清新🌬️
鹹酥雞麻辣湯麵
2022-12-10
鹹酥雞麻辣湯麵
  • 香草花生麵筋
2022-12-14 40 浏览
哈豆價錢💲: $62/ $68/ $98好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.3/5回頭率😚: 3.7/5-等待台灣開關之際,來到呢間台灣人開的台灣菜🥳 入到去見到牆身都畫上台灣唔同的景點,播放埋一連串的台灣歌,好青春!小店款式幾多,飯、麵、吐司、甜品、飲品都好多選擇。麵都有分湯麵,乾拌麵,用咩醬的乾拌麵等等。自己寫完紙仔交比店員就可以啦!價錢整體都幾平民,係觀塘想食台灣菜呢個都可以係其中一個選擇😌 (日月堂是我的菜)-✅逢甲鹹酥雞肉燥飯。鹹酥雞肉很多,比平時一般的脆漿更為薄👍🏻 鹽酥的調味唔會過鹹,不過雞肉裡面有小小乾🙈 肉燥飯讚! 大量肉燥好夠撈飯!偏甜的肉燥可以食超多飯,又唔會好油膩🤭仲有小小辣菜甫+酸瓜,更台灣味。-✅五寶雜錦醬乾拌麵。五寶有滷豆腐、滷雞翼、香腸、貢丸同墨魚丸。麵條係中粗幼的麵條,有小小欠缺彈性,但都未至於好軟🤔 雜錦醬係麻醬加辣醬,微辣,麻醬幾香。丸類正常,豆腐軟Q入味,雞翼都滷到好軟,骨肉分離咁。香腸就油份多又香😛 正正常常的麵啦。-✅黑冰河畔溫泉。大碗到係4人份量起碼… 挫冰唔係好幼細個隻,仲有小小冰碎的口感😳 不
哈豆
價錢💲: $62/ $68/ $98
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.3/5
回頭率😚: 3.7/5

✅黑冰河畔溫泉。大碗到係4人份量起碼… 挫冰唔係好幼細個隻,仲有小小冰碎的口感😳 不過要讚的係食到一半以下仲好夠味,唔會好似飲水咁。佢落左大量仙草汁,感覺健康d又唔會好甜,仙草控會愛😚 側邊插住幾粒芋圓,食到原材料味道,口感煙韌偏硬😉 個人最中意佢個花生奶蓋同芋泥雪糕‼️ 花生奶蓋好厚,撈勻啲淡味的冰好夾,有陣陣古早味的花生粉😝芋泥雪糕好creamy好滑,濃郁程度就好似將芋泥忌廉冰左佢咁🤤

✅豆漿紅茶/綠茶。一開頭飲味道唔太出的,但攤一陣先飲既就飲到豆漿加茶的味道,帶小小豆渣顆粒感,兩者味道好平均,鍾意😬

整體都幾有台灣感覺既。主食類唔差,但唔係好驚喜🤭 冰真係大兜,好有綽頭!
2022-12-13 25 浏览
哈豆位於觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室,由觀塘A2出口步行約5分鐘就到達。哈豆係一間台灣人主理的隱世人氣台式餐廳,餐廳環境闊落,牆壁上畫了很多台灣著名景點,滿滿回憶返晒黎。一至星期五的午市餐牌,上班族的福音,價錢親民,最緊要不設加一服務費。路邊攤小香腸肉燥飯小香腸有3條,肉燥夠多,肉燥夠入味,肥肉較少,充滿豬肉香和肉汁,可以足夠撈勻成碗飯,肉燥味道正正就是正宗台灣味道。台灣五寶拼盤肉燥飯五寶有小香腸、雞翼、豆腐、貢丸、花枝丸,拌碟亦有半隻滷水蛋、辣菜脯、配飯一流。逢甲鹹酥雞來到台灣餐廳,一定會必食鹹酥雞,鹹酥雞即叫即炸,熱辣辣,不會炸到太乾,外脆內軟,非常香脆,肉嫩多汁珍珠鮮奶茶&蜂蜜仙草(熱)煙珠煙煙韌韌,甜度適中,而蜂蜜仙草入面有成大舊仙草

路邊攤小香腸肉燥飯

逢甲鹹酥雞

珍珠鮮奶茶&蜂蜜仙草(熱)
煙珠煙煙韌韌,甜度適中,而蜂蜜仙草入面有成大舊仙草
2022-12-12 43 浏览
呢間係官塘工廈一間台式小店 好耐無去過台灣🥲 佢牆上d畫畫住九份 平溪 阿里山呢啲地方令人好懷念🥲 . 逢甲鹹酥雞肉燥飯 . $62鹹酥雞炸得幾乾身 外脆肉滑 唔厚粉 調味ok唔算好鹹 肉燥飯唔算好肥膩 撈飯正 正常發揮. 牛肉沙茶乾拌麵 . $66呢個特別過肉燥飯 沙茶醬份量剛好拌麵 個汁唔會太稠 牛肉幾大舊 唔算老 係有一舊咬左好耐😂😂😂 個麵唔淋又唔會黐 幾彈牙 . 路邊攤小香腸 . $48推介!! 非常有夜市感覺🤭 熱辣辣 外皮脆啖啖肉又有汁 又唔會成口油 面頭仲有乾蒜😆😆 係價錢少貴. 台式滷水豆腐 . $26呢個比較普通 如果外皮脆d會更好 個滷水汁ok. 百香果綠茶QQ . 跟套餐就$12 叫左半糖都仲係好甜 百香果味好濃郁 仲有粉條同珍珠 . 黑糖芋芋鮮奶加珍珠 熱 . $22+4呢個跟餐$22 黑糖味重 芋泥比較凍 所以撈落去熱嘅黑糖鮮奶就變左暖😗 可以再熱啲 整體唔錯 如果飲品堂食用返杯會更環保🤣

. 逢甲鹹酥雞肉燥飯 . $62

. 牛肉沙茶乾拌麵 . $66

. 路邊攤小香腸 . $48

. 台式滷水豆腐 . $26
呢個比較普通 如果外皮脆d會更好 個滷水汁ok

. 百香果綠茶QQ .

. 黑糖芋芋鮮奶加珍珠 熱 . $22+4

整體唔錯 如果飲品堂食用返杯會更環保🤣