2006-07-18 22 浏览
今日黎d 度食lunch (其實係tea)。3 點幾左右啦,無乜人。招呼幾好,可能無咩人啦。講返d 野食,幾好味架,樣樣都夠哂熱,係就係細碟d。重點係勝在夠抵啦。1400 (定唔知1430 呢^^) 入座點心有7 折喎,炒粉麵都有8折,抵啦。

招呼幾好,可能無咩人啦。

講返d 野食,幾好味架,樣樣都夠哂熱,係就係細碟d。

2006-07-11 19 浏览
雅蘭開左咁多食肆,都好少人黎食,可能要上樓d人怕麻煩掛。朋友推介有好多野食既2人餐,應該冇死掛。睇住個餐牌d相影得咁靚,咁咪揀左個青爽貢菜,幅圖有一個杯插住好多條鮮露筍,配料就寫住生菜,豆板醬同貢菜。點知上菜個陣只見到碟一條條凍冰冰既青椒加豆板醬既野。於是我地問部長︰「d生菜係邊?」部長答話生菜即係「生既菜」喎,而餐牌上既露筍都係裝飾黎。搞錯呀! 好彩佢都識做,即刻換番碟牛俾我地,不過其實都貨不對辦,餐牌上d牛係一片片,而上菜個碟係一粒粒既。之後仲上錯個香炸骨,個女部長好似唔信我地真係冇叫,等左好耐先收番碟野,食完佢都唔知啦。全個餐除左個湯同甜品係比較好食之外,都冇咩好食。個杯杯糯米飯真係得糯米,冇料既。食飯個陣仲見到個女侍應做錯事俾人鬧到喊,搵食真係艱難囉。阿妹,奸爸爹,你得架!!
雅蘭開左咁多食肆,都好少人黎食,可能要上樓d人怕麻煩掛。

2006-07-09 0 浏览
放工同靚女食飯。旺角認真多人,好不容易才找到一間餐廳食飯。這裡的裝修富中國色彩,尤其那長長的椅背,頗有特色,不過本人就不太喜歡。由於等了很久,大家的肚子都餓,所以就急不及待點菜。侍應推介二人餐,話好抵食,就相信他。其實二人餐都好多選擇,最後揀了蘿蔔糕、黃金粒粒雞軟骨、海螺肘子雞湯x2、石中隱肉(要豬肉)、牛柳粒、糯米飯、荷葉飯、唐生菜、小籠飽,最有仲有兩杯榴槤布甸。當然每碟都係細細碟,但有咁多款,都咪話唔多。不過,品質就認真一般。蘿蔔糕唔香,牛柳粒過火,湯好重味精,小籠飽更"稨撻撻",見到都唔想食。而荷葉飯就冇試過,不作多評。但當然也有些是過得去的,如糯米飯、石中隱肉、唐生菜等。而黃金粒粒雞軟骨更是不錯,夠脆夠香,粟米又甜甜地,頗合口味。甜品榴槤布甸最是可怕。或許是本人不吃榴槤罷!但我覺得,榴槤這食物實不是太大眾化,好多人敬而遠之。拿出來做甜品,又不事先同客人講明,似乎唔太適合。

2006-07-06 3 浏览
兩個人是但搵個地方食飯,見佢裝修都OK,價錢又唔貴,加上之前電視又介紹過,就去試下啦.見佢個價錢,都知道會係碟頭細細果隻~二人餐都幾多o野揀:- 手撕雞- 黃金粒粒雞軟骨(炸粟米同炸雞軟骨)- 海螺肘子雞湯(一盅盅即燉的) x 2- 堂弄石中隱肉(黑椒牛肉)- 麵包咕嚕肉- 杯仔肉燥糯米飯- 籠仔荷葉飯- 石頭窩清炒娃娃菜- 即蒸小龍包- 芒果布甸x 2o野食唔係特別好,有o的甚至係叮叮級數(荷葉飯/小龍包),不過好似石中隱肉果o的都見到有心思.勝在可以試多幾樣~值得一提係個湯幾有料到.我個人覺得叫餐係抵好多,二人餐$200,有成9樣o野,前菜,茶錢,+10%,Total $247旺角區,人多自然嘈,侍應自然燥~不過咁就腳,都算係咁lor~

見佢個價錢,都知道會係碟頭細細果隻~

二人餐都幾多o野揀:
- 手撕雞
- 黃金粒粒雞軟骨(炸粟米同炸雞軟骨)
- 海螺肘子雞湯(一盅盅即燉的) x 2
- 堂弄石中隱肉(黑椒牛肉)
- 麵包咕嚕肉
- 杯仔肉燥糯米飯
- 籠仔荷葉飯
- 石頭窩清炒娃娃菜
- 即蒸小龍包
- 芒果布甸x 2

2006-07-05 18 浏览
同女友經過﹐見呢間野d 裝修幾靚﹐入左黎(見好多網友食家都係俾佢d 裝修呃左~~~呃得下人>_<)d 侍應好麻麻......叫極都唔應......點左四樣野︰杯裝糯米飯﹐炸芝士球﹐回味肉& 海鮮卷個回味肉......極之難食......咸到食唔到其他味﹐又油膩海鮮卷& 炸芝士球﹐煎炸野總算過得去起碼係熱既﹐算合格啦個糯米飯........係四樣裡面最好食個樣但係凍凍地架>_<總結黎講......大家唔好去試......
同女友經過﹐見呢間野d 裝修幾靚﹐入左黎
(見好多網友食家都係俾佢d 裝修呃左~~~呃得下人>_<)

d 侍應好麻麻......叫極都唔應......
點左四樣野︰杯裝糯米飯﹐炸芝士球﹐回味肉& 海鮮卷
個回味肉......極之難食......
咸到食唔到其他味﹐又油膩

海鮮卷& 炸芝士球﹐煎炸野總算過得去
起碼係熱既﹐算合格啦

個糯米飯........係四樣裡面最好食個樣
但係凍凍地架>_<

總結黎講......大家唔好去試......
2006-06-26 3 浏览
昨晚(星期六)同HONEY到M.K行街,見呢間野幾既環境幾特別,便同HONEY貪得意到此食晚飯,九點幾上到去,冇乜人,唔洗等位,但帶位個位姐姐塊面好黑囉!!跟住就點左以下的食物...1,炸蟹鉗($38)-甘既價錢,當然唔期望會係真材實料,但真係好"假"同D膠好"實",少少味都有,只係食到外層脆脆地囉.2.格蘭海鮮盒($38)-呢個一碟四個,細細件,擺得好靚,但同味道唔合比例,唔香同冇味!!3.籠仔荷葉飯($15)-一籠有2件,HONEY就話似食珍珠雞多過似食荷葉飯,仲只係有咸味,可能呢D係佢既"特色"掛4.手揸骨(好似係$38)-全晚主菜最好味係佢,雖然食得出係翻熱,因D肉係有D乾,冇肉汁,但配埋D甜酸汁一起食,都OK既5.甜品~芒果布丁($15)~價錢貴D,但都幾好味,好夠凍同好滑....講真己甘既價錢,食甘既質素,我寧願食隔離或上樓囉,價錢差唔多,但只少係好食過佢,同服務員既笑容多過佢同親切過佢....P.S食完我知道點解呢間野係甘既時間D服務員都可以等收工喇.....> <""是次盛惠$183
跟住就點左以下的食物...

是次盛惠$183
2006-06-25 6 浏览
(24/6/06)伯母黎食過一次,埋單時比左張下午茶「七折咭」,今日突登來食。後台及右台都吸煙,台間"逼夾",椅又大,坐得唔舒服。傳單有圖片的食物,除小食外,其他野下午茶都無得供應喎!腸粉,亦都只係至兩點。咁多限制,都無晒興緻啦!不如去茶樓好過...!醬汁鳳爪、時菜:菜心,普通。上湯牛肉球,懶特別,結果就係上湯浸住牛肉球,"淋"晒..。椒鹽軟殼蟹,四隻,完全無肉食!茶杯醬皇抄手,餡細到像日式雲吞。小籠包是唯一整得最好的點心,皮薄。鳳梨紅米炒絲苗,好少紅米,有雞肉同鳳梨粒,炒得乾身,唔錯。燒汁雞肉炒麵,唔係ar麻?炒麵原來係成碟炸麵(好熱氣),淋上熱辣辣燒汁,燒汁好出色,撈埋麵都ok,條氣都順少少。不過都係無下次。仲有,點心紙已說明2:00下午茶有七折,炒野係八折,所以上次"回贈"那張咭只係廣告作用!
2006-06-20 5 浏览
昨午和家人到MK 一遊. 一心想要間"骨子"中菜飲餐茶. 被其外表吸引入去. 服務唔得. Sunday 11am.全店得2-3 staff .個個口黑面黑. (尤其是上菜阿姐) , call service 伸到頸.手都長; 食物太少又細件; 食物Quality 唔得. 點心本身賣相唔得.( 所有Steamed Food 都over-cooked 到塌左落去.) 只靠其所謂"品味"之餐具襯托. 不切實際. 店內不論餐具及傢俬太著重外形. 像茶杯/ 湯碗之外形磋杯面闊且高身, 但個底部窄又細. 全是"不穩陣"盛載的器皿( 對小朋友實在太危險) 如果只著重外型上的所謂"品味". 不如放眼於食物和服務質素上來得緊要. 無下次!

無下次!

Jun 17 06我和媽媽兩人去晚飯,因為很多人提早慶祝父親節,所以十分多人,我等了一個多小時才入坐!餓到我死死吓,諗住食好d,點知...(1)人手極少~全店得4個人可以落單,其中2個可能係部長或者經理,全場的人都未落order,個個都好似係街等的士咁,一見個部長就擋住佢唔俾佢走!我又等多15分鐘,下午9時正!(2)食物等等等~15分鐘後,終於又人落單,原來仲有一個女侍應(感謝主!又人理會我!)我等了15分鐘,9時15分,我order的食物仲未到,叫了其中一個部長,問佢點解,佢只係笑笑口話:就來!就來!之後就去第2枱繼續同傾計落order!先生,你連走入去廚房去check 一check都懶,你點做事飲食生意呀!你知唔知什麼叫做customer service呀?(3)食物適合小朋友食,好鬼細碟~到了下午9時20分,終於有食物來,我叫了鐡板魚,鐡板炒芥蘭豬頸肉,石鍋炒飯和竹”生”蒸蘆筍!嘩細到你唔可以相信,炒飯只有大家平時家中飯碗容量差不多,魚:一隻手掌咁大,竹”生”蒸蘆筍:蘆筍好似手指尾咁幼.喔唯一正常係鐡板炒芥蘭豬頸肉,似番一碟餸!(4)食物係冷盤,全部冷冰冰~全部鐡板都唔熱,放隻手

(4)食物係冷盤,全部冷冰冰~全部鐡板都唔熱,放隻手指都唔會灼傷你,;竹”生”蒸蘆筍-我唔覺得有蒸過;炒飯上枱無熱氣!死未!

總括一句,我當日入去食,我應該係時運低,有嘢遮住我對眼!撞邪!
2006-06-13 3 浏览
  下午到此飲下午茶,不用等位(不過,這裡晚飯則時常要等位,),服務中上,點心不錯,蝦餃及燒米都不錯,而牛肉則混和葱來蒸,可能不是每個人都喜歡吃。其抄公仔麵好乾身,味道不錯,可以一試。  後來才知道,原來這「品味人生」屬於稻香集團。
  後來才知道,原來這「品味人生」屬於稻香集團。
2006-06-07 4 浏览
週末下午二時,首次來,walk-in即有位,驚喜!這裡有部份座椅的椅背比人還要高,想是設計師的心思,既作椅背,也為間隔,我看也頗有特色,卻只怕座椅天天給人靠背,日久失修之下有一天會倒下來,後果不敢想像…也許是我太向壞方面想吧。看了又看那七八張迷你的彩色點心紙,二人行胃口不大,只點了鴛鴦飯、香煎藕餅和蝦餃一籠。鴛鴦飯的特色不在雙色飯本身,而在盛飯的心型碗,紅白各佔半顆心,十分別緻,女孩子看見尤其心花放; 至於煎藕餅和蝦餃,就是煎藕餅和蝦餃的味道,不難吃卻又不算好。這店子可以一試的原因: 不用等位。
週末下午二時,首次來,walk-in即有位,驚喜!

2006-05-23 1 浏览
ORDER 左好多野, 原來呢間野真係唔差(1) 炸蟹鉗~ 好正(必食)(2) X鶯餸 (帶子豆腐+ 排骨) ~ 帶子豆腐冇味<唯一一款唔掂> 排骨少肥BUT 好正(必食)(3) 酥皮焗野菜(湯底唔得)(4) 酥皮焗雜菌(好正,D 姑好似燒過先焗)(5) 雲吞(好似得5粒放係果COFFEE杯上)呢度D 野ALL IS 細杯頭甜品桂花紅豆~ 幾香桂花味BUT我唔LIKE芒果布甸~幾滑我見好似尾尾果度有3間大房~ 幾正
ORDER 左好多野, 原來呢間野真係唔差

(1) 炸蟹鉗~ 好正(必食)

(3) 酥皮焗野菜(湯底唔得)

(4) 酥皮焗雜菌(好正,D 姑好似燒過先焗)

(5) 雲吞(好似得5粒放係果COFFEE杯上)

呢度D 野ALL IS 細杯頭

甜品

桂花紅豆~ 幾香桂花味BUT我唔LIKE

芒果布甸~幾滑

我見好似尾尾果度有3間大房~ 幾正
2006-05-21 0 浏览
與友人一行3 人在此進食唔記得菜名了,但可以說每一道菜也很普通最好的就是咕嚕肉加硬麵包果個這店上菜奇慢每道餸本來就細碟,不用數分鐘已經一碟但就等數個字先本下一碟咁食法又點會飽~最後叫了兩個甜品,朱古力曼頭...完全唔掂...勁細...又油...個頂仲唔知點解係未炸,仲要所謂朱古力就是要另外點朱古力醬,唔掂都係食一次就夠
與友人一行3 人在此進食
唔記得菜名了,但可以說每一道菜也很普通
最好的就是咕嚕肉加硬麵包果個

這店上菜奇慢
每道餸本來就細碟,不用數分鐘已經一碟
但就等數個字先本下一碟
咁食法又點會飽~

都係食一次就夠
同兩位同事食晚飯,卡位好寬敞,好舒服。叫左一個二人餐三個人食"魚翅湯",好味,有雞湯味,唔太膩。"螺頭湯",咸左少少,有點例湯feel。"黑椒牛柳粒",個汁濃度適中,不過牛肉林左d,無乜口感,可能宜家客人一般要入口即溶掛。"炸茄瓜",普通,三舊食左一舊之後無食。"手撕雞",ok,但咸左d。"杯仔糯米飯",飯粒軟硬適中,ok。"荷葉飯",飯好似冷飯過頭,一舊舊咁散開,賣相麻麻。"炸豆腐",普通。"清炒娃娃菜",香口,但唔肥。好味服務唔錯,整體都算唔錯呀。飽肚走人。哈
同兩位同事食晚飯,
卡位好寬敞,好舒服。

叫左一個二人餐三個人食

"魚翅湯",好味,有雞湯味,唔太膩。
"螺頭湯",咸左少少,有點例湯feel。
"炸茄瓜",普通,三舊食左一舊之後無食。
"手撕雞",ok,但咸左d。
"杯仔糯米飯",飯粒軟硬適中,ok。
"荷葉飯",飯好似冷飯過頭,一舊舊咁散開,賣相麻麻。
"炸豆腐",普通。
"清炒娃娃菜",香口,但唔肥。好味

服務唔錯,整體都算唔錯呀。
飽肚走人。哈
(非会员)
之前有個朋友睇到介紹, 見介紹到好吸引, 所以就去試下, 介紹的標題還用了<細味人生甜酸苦辣,8種汁醬隨意配搭>, 店子特設8種汁醬讓人客自行配搭,務求嘗到不一樣的味道。確實嘗到不一樣的味道, 最特別係每樣餸都無味道, 唔知點解, 連個醬都係無味先離譜, 我咃都係要左好普通既醬, 如甜酸醬, 無甜酸味, M記點雞腿用既甜辣醬都好過佢, 黑椒醬, 係咸既, 似用老抽+生粉+豆豉開成, 黑椒醬用既係豆豉, 唔係黑椒, 實在第一次試食到, 去超市買罐李X記既黑椒醬都可以好食過佢總之呢餐食完好失望, 都唔會推介俾朋友試, 俾D報導搵左笨
總之呢餐食完好失望, 都唔會推介俾朋友試, 俾D報導搵左笨