今晚沒有煮飯,到了深水埗咖哩屋用膳。當我們站在門口之際,一名操一口流利粵語的印巴裔店員(很可能是老闆)主動熱忱地向我們招呼。於是,我們進去了。我們點了一個套餐:红咖哩牛脷飯、咖哩羊腩飯和小米清雞湯和雞肉串燒。前三者口味雖濃,但不油膩;雞肉串燒很像廣東叉燒,當然只是沒有蜜汁而已,不錯。服務員多次給倒水,和主動給我們拿走碗碟,態度良好而殷勤!2012年12月16日星期日

服務員多次給倒水,和主動給我們拿走碗碟,態度良好而殷勤!

2012年12月16日星期日
2012-12-16
2012-07-28 92 浏览
行完腦場, 老豆叫我買外賣回家同佢食.無咩目的之下去此店買咖哩試下.點左香草羊肉, 咖哩牛肉, 一份蒜蓉烤餅同一份香料烤餅.每份烤餅都用鍚紙包好, 所以回到家食都仍然微暖.其實2款烤餅都係即叫即整, 夠鬆軟用來配咖哩真係一流.雖然點左香草同咖哩二款醬汁, 但二者味道都好似差不多, 只係羊肉果款香草汁就唔辣.羊肉做得好入味又夠嫩一點"蘇"味都沒有, 反而牛肉好似煮得偏熟有點鞋口最唔欣賞算係這一個.整體食物都唔錯, 不過係這地區來講食物都算偏貴.

點左香草羊肉, 咖哩牛肉, 一份蒜蓉烤餅同一份香料烤餅.
每份烤餅都用鍚紙包好, 所以回到家食都仍然微暖.

其實2款烤餅都係即叫即整, 夠鬆軟用來配咖哩真係一流.

整體食物都唔錯, 不過係這地區來講食物都算偏貴.

2012-07-22
15 分钟 (外卖自取)
2012-07-10 63 浏览
這店在家附近開了差不多一年,終於一個機會來了, 這天晚上同太座決定來一試這咖哩烤餅叔叔, 到底是做得怎麼樣?我們試咗簿餅同NAAN兩樣都合標準, 簿餅帶點點辣, 厚餅則每次都是新鮮出爐那有不好吃的道理?乳酪伴青瓜Raita$20- 實物同照片多少有些出入,味道則中規中舉,腰果茸煮雞- 雞肉軟滑, 配上腰果茸堅果香味滿溢, 菠菜咖哩羊- 稍稍辣的羊肉很淋身, 只係這道菜在哪一家叫都係呢個唔多開胃的賣相, 可能印度人見到呢副專容會吞晒口水都唔定但自己則剛好相反, 可能呢D就係大家文化差異, 雖說這樣但味道同口感每次都沒有令自己失望喎,由於兩碟咖哩汁醬很充足的關係, 雖然很飽還是再叫多了一次Naan點汁吃,飽到不行呢當晚
腰果茸煮雞- 雞肉軟滑, 配上腰果茸堅果香味滿溢,
飽到不行呢當晚
味道好好
题外话/补充资料: 有機會還會再來呢
2012-06-15
味道好好
2012-06-01 47 浏览
深水埗區開咗間新新哋嘅印度舖頭............may, 12來過2次..........但第1次無影相...........共叫咗 :1) 咖喱雜菜set lunch (hk$48+$10)i) 咖喱角-初時我即刻3角形嘅samosa,原來佢喺片狀嘅薯仔蘸漿去炸-ok啦ii) 沙律-全蔬菜,無肉的iii) 咖喱雜菜-叫咗小辣,但對我嚟講,都唔喺"流"-除咗個辣度外,其實都幾惹味的-主力有椰菜花同薯仔iv) 烤餅-1/4塊咋,但勝在熱辣辣,鬆軟,蘸咖喱汁同食,好味v) 白飯-正常vi) sweet lassi-轉做甜lassi,要+hk$10-乳酸味輕微,甜度適中2) 羊肉kebab (hk$45)-入口仲好暖熱,要咗好少辣嘅dressing-羊肉都唔少,食到尾都有,無欺場,而且仲幾嫩,juicy,1定唔會又實又乾-唔知點解食第1截時,是否有辣粉,都少激,好彩我叫咗lassi,咁就可以順利過渡,第2節就無咁犀利-中間嘅配料有生菜絲同生紫洋蔥絲-相對地,皮嘅比例好似多咗d,摺埋成厚厚的-連埋d dressing,所以全個kebab都唔會乾淨淨3) 芒果lassi (hk$20)-上

1) 咖喱雜菜set lunch (hk$48+$10)
i) 咖喱角
-ok啦

ii) 沙律
-全蔬菜,無肉的

iii) 咖喱雜菜
-叫咗小辣,但對我嚟講,都唔喺"流"
-除咗個辣度外,其實都幾惹味的
-主力有椰菜花同薯仔

iv) 烤餅
-1/4塊咋,但勝在熱辣辣,鬆軟,蘸咖喱汁同食,好味

v) 白飯
-正常

vi) sweet lassi
-轉做甜lassi,要+hk$10
-乳酸味輕微,甜度適中

2) 羊肉kebab (hk$45)
-入口仲好暖熱,要咗好少辣嘅dressing
-中間嘅配料有生菜絲同生紫洋蔥絲
-相對地,皮嘅比例好似多咗d,摺埋成厚厚的
-連埋d dressing,所以全個kebab都唔會乾淨淨
3) 芒果lassi (hk$20)
-上次飲咗甜味,今次試吓芒果
-比甜lassi"杰"身d,芒果都幾濃,我懷疑+咗芒果味雪糕
-乳酸味比甜lassi強,甜度適中
-所以鍾意佢嘅芒果味lassi多d
题外话/补充资料: * 這裡menu寫明喺回教食品 * 深水埗區最多茶記,粉麵,港式西餐小店..............現可以有間食地度印度嘢.............多個選擇
2012-05-14
2012-04-10 41 浏览
朋友喜吃羊,試試這家的羊可以否?一行4人,先點了咖喱角一份3個,送上來時4個是店主免費多送一個咖喱角不算特別,一般的印度食品這次試了三款咖喱咖喱羊- 味道不錯,羊很嫰咖喱加入椰汁,很有棷汁味咖喱蝦 - 不期望有驚喜,但也不失望,起碼蝦不會霉咖喱雞 - 上次點了無骨的雞柳,今次來有骨的雞,比吃雞柳好吃多點了三份薄餅,再加一份,店主又免費送多一份,已經吃不下再加一個茄子茸,以為是打茸原來是一粒粒,味道不錯但無特色今次要了芒果酦奶,但比較喜歡傳統甜的印籍店主多次招呼我們,又問食物的意見,客氣得很,友人覺得價錢相宜又好吃,臨走時才見門口有買土以其的串烤,友人頻說下次一定再來
咖喱角不算特別,一般的印度食品
這次試了三款咖喱
咖喱羊- 味道不錯,羊很嫰咖喱加入椰汁,很有棷汁味
咖喱蝦 - 不期望有驚喜,但也不失望,起碼蝦不會霉
點了三份薄餅,再加一份,店主又免費送多一份,已經吃不下
再加一個茄子茸,以為是打茸原來是一粒粒,味道不錯但無特色
今次要了芒果酦奶,但比較喜歡傳統甜的
印籍店主多次招呼我們,又問食物的意見,客氣得很,
2012-04-01
2012-03-08 22 浏览
多次開車經過深水埗警署,看見這家印度舖,單看門外以為只是一家外賣店,原來入面是間餐廳,星期六人不算多,不用等位,堂食和外賣都有許多印籍人士光顧看餐牌價錢還算合理,有許多羊的煮法,但可惜我們不吃羊,但隔座點了聞到香味也覺可口我們點了 : 1.菠菜茸芝士 42元 - 芝士淡口,味道還可以2.椰汁咖喱雞 52元 - 菜牌寫名是去骨雞,很大機會是雞柳, 一向不喜歡外出食雞柳,這裏做的也不出色,平平無奇3.香料烤餅 20元 - 好吃4. 牛油烤餅 18 元 - 可以5. LASSI 15元 是我的喜愛,這里可以,我喜甜的 lassi6. 芒果鮮奶雪糕 30元 - 傳統的印度雪糕,正正方方一小塊,里面有些似果仁,還有些香草味味道,非我們吃慣那種,可以一試 (那天他們說沒有芒果減了5元)印度甜品一直沒有好感,本來叫果仁奶芝士,那天沒有所以才點雪糕

星期六人不算多,不用等位,堂食和外賣都有許多印籍人士光顧
我們點了 :
1.菠菜茸芝士 42元 - 芝士淡口,味道還可以
3.香料烤餅 20元 - 好吃

4. 牛油烤餅 18 元 - 可以
(那天他們說沒有芒果減了5元)
印度雪糕 可以一試
整潔
可口
菠菜芝士 咖喱雞 薄餅
2011-12-13 27 浏览
因為Menu寫住Halal Food, 所以我知道是回教咖喱店(無豬肉食嫁), 不過Menu有一欄是 Asian Food, 就有中式代表嘅豉椒炒雞、蒜蓉蝦球; 泰式代表嘅绿咖喱、红咖喱; 印尼代表嘅雞麵等等...不過賣的絕不部份都是印度菜餚。對我來說最開心的是有三款我所喜愛的印度甜品Kulfi $25 <原汁鮮奶雪糕>有少少鹹鹹地嘅味道, 粉紅色應該是玫瑰糖漿, 非常creamy, 奶味及豆蔻味道超级濃, 此雪糕質地比較硬, 與平時食開的雪糕質感不同, 應該是没有把空氣翻滾打入雪糕內。Kesari Rasmalai $35 <果仁奶芝士>簡單來說是用煉奶來浸透淡味芝士, 芝士有很多洞洞, 好像海绵宝宝一樣, 口感嚡嚡的, 並吸收全部煉奶來擴充及增甜; 通常這種芝士都是店家自製, 聽落好似好簡單: 煮奶、落檸汁(檸檬汁導致牛奶蛋白凝聚和形成類似豆腐的沉澱)、隔渣、沖水、成型。Shahi Gulab Jamun $25 〈蜜汁圆球〉炸到金黃色的芝士球再浸入有豆蔻的玫瑰糖水裡, 同樣地令金球吸盡玫瑰糖水, 飽滿到按一按便標汁講完甜品就講回正餐...午餐E $58 烤羊肉飯+沙律+雜菜角+

對我來說最開心的是有三款我所喜愛的印度甜品
Kulfi $25 <原汁鮮奶雪糕>
Kesari Rasmalai $35 <果仁奶芝士>
Shahi Gulab Jamun $25 〈蜜汁圆球〉

講完甜品就講回正餐...
午餐E $58 烤羊肉飯+沙律+雜菜角+湯+汽水
門口就有兩條大烤肉轉轉機, 烤羊肉即是Kebab那種, 羊肉烤香帶嫩, 碟飯都帶有肉汁而且淋上薄荷乳酪及纯乳酪, 提味及醒胃都一流;沙律新鮮、雜菜角也是有鮮味, 不是晨早炸定的貨式。芫茜忌廉湯, 幾特別, 忌廉湯有少少稀。

近來愛上Saag Paneer 菠菜茸芝士, 這兒也有售, 只售$38多便宜!
不過味道就真是欠缺了少少香料味, 所以賣得較平~~ 新鲜菠菜茸與粒狀淡味印度芝士同煮, 口感温和, 都可解解相思之苦

2011-12-05
  • 原汁鮮奶雪糕