2018-07-03 525 浏览
第一次幫襯公眾假期 下午兩點幾去好彩仲有bar台位柚子煎茶好fresh千島醬慢煮雞排包好正 雞肉嫩滑 包又脆 醬5會太濃 啱啱好ice drip係預先整好 放落小樽 Yirgacheffe 酸度適中staff 好friendly 5多人休閒好地方
第一次幫襯
Ice  drip  coffee
慢煮雞排意大利包
煙三文魚牛角包
2018-06-11 668 浏览
喺香港,"人情味"呢三個字真係買少見少,好難得地喺荃灣呢間咖啡店搵到先講環境,室內既座位好少,我諗得七個位左右。其餘既都係室外,無冷氣位。星期六下午三點去到,室內已經坐晒人,室外都坐左四枱客人。好彩地,一去到,有位男職員招呼,幫我地喺室外開張枱比我地。叫左一杯熱flat white, size比平時既咖啡大杯,咖啡味都好濃,奶同咖啡既比例都好,係拉花就略嫌欠精美朋友叫左一杯ice cappucino,味道唔錯可能係冰溶左,愈飲愈淡味再叫左一件bailey cheesecake有酒味,口味都滑,唔錯食物上未致於好有驚喜,雖然覺得杯flat white幾好但勝在佢有一份人情味,就算有客人黎到,見無位,佢唔會去收晒你啲杯碟,比壓力你,叫你騰空啲位出黎喺呢度,真係可以慢慢傾,睇下書,慢活下而且店員好有禮物,特別係男職員(可能係老闆!!!)

Flat  white

朋友叫左一杯ice cappucino,味道唔錯
可能係冰溶左,愈飲愈淡味
Ice  cappucino

再叫左一件bailey cheesecake
有酒味,口味都滑,唔錯

Bailey  chessecake

食物上未致於好有驚喜,雖然覺得杯flat white幾好
喺呢度,真係可以慢慢傾,睇下書,慢活下

而且店員好有禮物,特別係男職員(可能係老闆!!!)
2018-04-09 711 浏览
而家好似培養左放假去cafe hea下嘅習慣,而香港不同類型嘅cafe都愈開愈多,心中有個cafe list要慢慢試晒佢地!今次試下呢間browny,唔熟荃灣嘅朋友仔搵佢真係要花啲時間啊!去到發現原來有三間cafe連住!佢係最角落嘅,相對上細間啲!鋪頭入面就得幾個bar檯位,鋪外嘅位相對多。好好彩地唔洗等就有位!叫左最愛嘅cappuccino!再見到佢啲cake個樣唔錯,叫左個培茶芝麻蛋糕。cappuccino好快就黎左喇,咖啡味道香濃幼滑。之後個cake都黎埋,覺得芝麻味有啲太搶,佢日日蛋糕嘅味道都唔同,下次想試下個桂花蛋糕!坐坐下,發現出面檯檯都食煙,鋪內一有位即刻入番去。坐bar檯雖然講唔到密計,不過正正同鋪頭職員好近可以學下咖啡小知識!咁岩有個客人試緊新咖啡,仲分享左比我地試下,就係中意呢份小店先有嘅人情味同人與人之間嘅溝通!
2018-03-09 536 浏览
I got to know this cafe for years. Somehow I don’t visit so often. I walked by the district days ago and decided to take a coffee break there again since last year. Seemed to me that it’s a different staff there to serve. I ordered a croissant and a cup of cappuccino. Waited for more than 5 seconds there came the food and drink. Croissant came so crispy which you can take it for granted. I’d say it’s a rather delicious one. It’s then the cappuccino to come served in a big cup. The latte art is never disappointing. I took a sip. It’s such a nice cup of cappuccino. Haven’t been to this cafe for months and again it keeps the very high standard to their coffees and food! I should visit more when I’m around.
2018-03-07
2018-02-19 462 浏览
每次來到都感到咖啡師們的用心!每次點hot latte coffee都會有精緻的拉花,好幾次見到拉出來的花不夠對稱 咖啡師都會認真再出過一杯更好的咖啡(作為客人的我明明就覺得拉花已經很漂亮了~!)好喜歡這裡對咖啡和食物的品質堅持每次來都感到很放鬆口,好適合跟朋友或自己一個來看看書咖啡師們常常跟客人和boss討論各種更好的沖調手法~手沖咖啡也很好飲今日年初四,下午店內外擠滿了人,出野飲既速度仍然好快水準也很高
每次來到都感到咖啡師們的用心!
每次來都感到很放鬆口,好適合跟朋友或自己一個來看看書

今日年初四,下午店內外擠滿了人,出野飲既速度仍然好快
水準也很高
2018-02-19
2018-02-12 517 浏览
飲咖啡同飲紅酒一樣,越飲要求越高,平時返工,一般嘅三合一咖啡已經滿足唔到我,比我發現到 Browny 出Travel bag 嘅時候,總會放幾包响公司,啡引發作時,可以冲返杯享受一下,$15一包,仲可以選擇自己喜歡嘅豆,真空包裝,衞生方便,上次去富士山旅行仲拎咗去,邊看 日出,邊嘆咖啡飲咗一陣,佢哋出咗subscription plan,一個月20包$270,二個月40包$480 ,三個月60包$600,仲會分開每個月預備比你,真空包裝,保正新鮮,反正都會飲,就三個月,$10包星期六,又和朋友去飲咖啡,原來佢哋出咗新年禮品包,仲有兩款第一款有曲奇同有五包travel bag ,每包都係來自唔同地方嘅咖啡,一盒$145,兩盒$280,我就買咗呢款,打算拎去探朋友,仲可以來個 coffee tasting party with cookies,包裝好優雅,一打開,真係五包來自不同地方嘅咖啡,我呢包就有Rwanda、El Salvador 、Indonesia、Ethiopia Yigacheffe White同Panama ,要甘嘅有,要酸嘅又有第二款就無 cookies,全盒都係咖啡,有

星期六,又和朋友去飲咖啡,原來佢哋出咗新年禮品包,仲有兩款

第二款就無 cookies,全盒都係咖啡,有10包,我問老闆係咪都係唔同地方嘅咖啡,老闆話其實好想,不過佢哋自己抄豆,抄唔到咁多,不過就會盡量比唔同方嘅,一盒$135,兩盒$250,如果想試唔同味嘅咖啡,真係一個好機會。

一向都好喜歡這間CAFE ,雖然地方細細,但係就好睇出佢哋對咖啡嘅熱誠,有時人小小,老闆仲會同客人傾計,當中可以學習好多咖啡嘅知識
外卖自取
1K
2017-09-17 2897 浏览
唔知由幾時開始餃子係咁受歡迎的,弱弱以前淨係識美味餃,原本週日要去荃灣,心諗不如順道試下人氣餃子啦,去到人頭湧湧,我冇乜恆心兼冇時間,只好放棄。行左去附近呢間cafe,位置都幾偏,冇乜事唔會經過,但我記得有人post過呢度嘅相。餐廳位置唔多,室內係吧枱及幾個面壁位,室外反而有幾張枱仔可以抽下菸,環境就一般般啦。餐牌供應輕食為主,有沙律、多士、意大利包、牛角包、窩夫、蛋糕等,一律單點,但加配飲品同蛋糕都會平少少。碎蛋火腿牛角包 $35包一共三款,分別有牛角包、珍寶香草蕃茄包同意大利包。除左固有款式,可以自選兩款配料組合:火腿、芝士、吞拿魚、蕃茄、碎蛋,定價$35/38/42。加配飲品亦可正價減10蚊,價錢公道。牛角包加熱過微溫,入口酥脆。碎蛋、火腿餡料唔算話好多,平均鋪於包上,雖然唔係啲咩特別、貴價材料,但餓起上黎食都係簡單幸福除左牛角包,我地點左意大利包同一件蛋糕,連埋飲品,人均$80,作為我嘅late lunch,差唔多啦。自選材料嘅包價格高一點啲,有三款固定款:千島醬慢煮雞扒 / 煙三文魚 / 芝士黑松露蘑菇,定價$50-58。週日人流頗多,即叫即做,約莫等左15分鐘。千島醬慢煮雞

碎蛋火腿牛角包 $35
包一共三款,分別有牛角包、珍寶香草蕃茄包同意大利包

千島醬慢煮雞扒意大利包 $58
意大利包入口軟熟,完全唔乾,搽左牛油幾香口

雞扒正常size,唔知係咪因為慢煮,呈淺粉紅色,食落都幾嫩腍,油份唔高,配埋千島醬味道都唔差,稱唔上係咩特別野。
千島醬慢煮雞扒意大利包

千島醬慢煮雞扒意大利包

桂花豆腐芝士蛋糕 $20 (原價$28)
除左呢款,其實仲有千層同幾款芝士蛋糕,點包類可以減8蚊,價錢好合理啦,有時間我試多兩舊添

蛋糕食落都幾重豆腐味,芝士係cream狀,唔係雪到僵硬,入口都幾軟但未算滑。
桂花啫喱層亦都做得好靚,只係豆腐味比較搶,唔係好食到桂花味,再突出啲會好正。連埋厚度適中嘅餅底,甜度唔高,其實我覺得幾好食

桂花豆腐芝士蛋糕 $20

荔枝梳打 $20 (原價$30)
焙茶鮮奶 $28 (原價$38)
見過有唔少人話latte冇咖啡味,親,latte係鮮奶,冇咖啡味係正常的。
呢度標明使用名牌抹茶粉同焙茶粉,焙茶味道濃郁,奶比例唔重,鐘唔鐘意就視乎個人喜好,我就覺得唔錯。
焙茶

餐牌:

2017-09-10
桂花豆腐芝士蛋糕 $20
2017-08-10 1238 浏览
有次我搭巴士前往荃灣時,見到呢間角落位置的咖啡賞館,但是每一次都未能抽空前往,今天決定去試一試佢地既green tea latte, New York cheesecake & green tea chocolate cake, 店很細,室內只有約8個座位,室外有幾張枱,我就選擇外賣,店內裝潢簡單,位置狹窄,員工有三人,大家都忙著,蛋糕款式不多,雪櫃亦不大,蛋糕已經用透明膠盒入左放在雪櫃,我件紐約芝士蛋糕盒子都🈵️佈水珠的,看似不太新鮮咁,而綠茶就係店員從另一個大雪櫃取出的,可能新鮮一點吧。等左五分鐘,D野齊了,好心急睇下杯green tea latte ,熱呼呼的,因為新鮮製作,綠色很深,應該很濃好綠茶,果然冇死甜的味道,好怕出面有D落糖漿,呢杯好甘澀,而且奶味濃,個人喜歡甘味濃郁的味道, 所以呢杯很啱我口味, 至於芝士蛋糕比我預期好,質地不是實實的, 好濃芝士味, 不太甜, 一口蛋糕,口綠茶,中和番芝士蛋糕的甜,下午茶之選!綠茶朱古力蛋糕就失望了,雖然係幾綠色,但綠茶味不足,質感奇怪,軟軟咁,就冇乜好感。
外卖自取
2017-07-02 899 浏览
a nice cafe with good quality coffee and nice people.Last time we arrived the shop at around 10:30 pm and should have closed, but shop owner still allow us to order. Very nice!Recommended try their latte and home made cake.
and nice people.
2017-07-02
$60 (宵夜)
庆祝纪念
生日
  • latte
  • cake
2017-06-04 879 浏览
焙茶窩夫:質感是可以的,不是過分的空氣感吃完像陣風一般不滿足,但是...焙茶的味道不太明顯,配著雲尼拿雪糕吃的話茶的味道被蓋過了。單純吃窩夫雖然茶味出來了,但是不禁留意到有一點寡哦。雪糕的份量也不太多,吃著窩夫一下子雪糕都沒了?我寧願多付一點錢去吃份量比較不吝嗇的輕食,也不想感覺有點被騙的感覺呢。拿鐵咖啡:論價錢這裡的咖啡當然比市區的昂貴咖啡優勝,無論是選咖啡豆到賣沖咖啡器材都看得到店長的功夫。第一次來的時候對piccolo咖啡的好印象還挺深刻的說,咖啡不容易消泡之餘,想必是奶比較少的關係咖啡味較濃很對我口味。但是這一次可能沖的是另一位店員,質素卻不同了許多。咖啡喝下去似乎稀了一點,也有一點苦澀味。倒是挺欣賞店家在荃灣這個曾經是咖啡沙漠的地方開了咖啡店,這是我第一二家開始喝咖啡的地方呢。話雖如此,他們的蛋糕看上去質素也不錯,下次來的時候倒不如專注吃他們的麵包和蛋糕好了。
焙茶窩夫

焙茶窩夫

2017-05-28 814 浏览
週末放工後見肚餓,一個人經過荃灣區,上網搜尋一下有什麼咖啡店可以坐底歇歇腳,醫醫肚子上網見到有這間咖啡賞館,便試一試,地方比較偏僻,位於荃昌商場地下,不易給人輕易發覺,要行到轉角先找到這家小店由於是中午時段,入到cafe,眼見地方淺窄,坐位亦較為少,室內已坐滿坐上客,幸好,室外還有空間給客人坐哪我便點了一個意式吞拿魚麵包加一杯Cappuccino,慢活了一個鐘的時間味道同環境雖然沒特別之處,都頗適合一個人或同朋友黎飲咖啡之選既店子!

2017-04-26 782 浏览
幫朋友補祝生日,簡左呢間cafe試下,因為見佢幾平有matcha cake同焙茶。間cafe係某個巷裏面,店內好細,所以我地坐係出面~店主態度好好,我地叫左杯焙茶latte,cappuccino,檸檬乳酪mousse蛋糕同抹茶蛋糕。各樣20幾蚊杯焙茶味道好淡,唔係好飲到焙茶味。而我同朋友都覺得杯cappuccino算正常,唔會太苦或甜,味道恰好。而抹茶蛋糕有陣燒焦味,都無咩抹茶味。檸檬蛋糕陣檸檬味幾清香,不過質感有啲怪~
間cafe係某個巷裏面,店內好細,所以我地坐係出面~
杯焙茶味道好淡,唔係好飲到焙茶味。
而抹茶蛋糕有陣燒焦味,都無咩抹茶味。
檸檬蛋糕陣檸檬味幾清香,不過質感有啲怪~

2017-04-03
下午茶
2017-03-13 1136 浏览
假日相約友人小聚,由於兩人都是抹茶控,於是選了這裡作brunch地方。cafe座位不多,選了戶外位置,客人先自行到counter位點菜,職員不久便上餐。我們兩人點了秘製咖啡汁慢煮肉眼扒意大利飽($65),茉莉花茶蜜糖煙三文魚牛角飽($58),一件抹茶芝士餅($28)。飲品點了焙茶latte($28)。*肉眼意大利飽味道偏淡,吃不到咖啡汁味道,肉眼和飽都偏乾身,沒什麼特別。*煙三文魚牛角飽反而味道更突出,有蜜糖味,牛角飽鬆脆。*抹茶芝士餅欠抹茶味,味道偏淡,反而吃到焦燶味道,頗失望呢。*焙茶latte選了走糖,拉花不錯,嚐到少許焙茶味,但比起連鎖coffee shop是偏淡的。餐廳整體食物一般,但的確是小聚不錯選擇,可能戶外位置,氣管敏感人士遇上食客吸煙的話,就要被迫離開,建議選室內座位較好呢。

茉莉花茶蜜糖煙三文魚牛角飽
咖啡汁慢煮肉眼意大利飽
焙焙latte
抹茶芝士餅
2017-03-12
午餐
茉莉花茶蜜糖煙三文魚牛角飽
2017-03-03 865 浏览
這小店已經光顧了兩年多,一直是我喜歡忙完過後過來放空的地方,以往有幾位熟悉的服務員,親切如朋友,總會記得我的喜愛,最近換了一批服務員,一星期來了三天,由於頭兩天的水準跟以往有點出入,在他們的facebook反映了,今天得到他們的關注,接受客人意見,調配了一杯滿意的咖啡給我,這一份心意非常窩心,店長知道是我的反映還上前跟我閒聊一會,了解問題,我會繼續支持小店
美式咖啡
2017-03-03
美式咖啡
2016-12-27 1586 浏览
喜歡假日到處鑽進咖啡廳裡的我,在網上找到Browny Cafe。幾個月前曾經到訪,不過沒找到就折返。有位住在附近的朋友替我找了一下,才知道原來給旁邊的咖啡廳遮住了,不容易找啊!咖啡廳的店面比較小,建議三五知己小聚,如果是一大群人的話就不太適合。我坐在店外的桌椅,點了一杯Rose latte,也不過是36元,不算太貴。如果點下午茶餐的話,單品咖啡原價減10元。隔沒多久咖啡就送到了,圖案拉得很漂亮,老實說,不太捨得弄散圖案,所以是沿著圖案的底部喝的,哈哈!玫瑰的味道很香,咖啡味也足夠,喝起來跟Habitu的Rose latte沒太大的差別。不過,要是咖啡的溫度再高一點就更好了,因為坐在外面吹著風,還是希望喝熱一點點的。除了咖啡溫度以外,實際是好的沒話說了。

Rose latte
题外话/补充资料: 店裡的座位有限,而店外又不是禁煙區,所以有可能旁邊會坐著煙民,飄起一縷煙......
2016-12-25
Rose latte