2020-10-18 665 浏览
隱蔽咖啡館 ,用咗少少時間專登搵一間好評都幾多嘅咖啡館,takeaway 杯flatwhite, 點知極度失望。。。溫度多夠熱的,但似飲緊一杯水, 好稀的咖啡味,冇乜咖啡香味散發出來,奶泡打得唔夠棉密......眼見一早餐廳已經滿座( 其實本身位置唔多), 可能係食物質素ok, 但未試過, 不過以咖啡為主打的咖啡都唔好飲...... 可惜呀。。。。
隱蔽咖啡館 ,
用咗少少時間專登搵一間好評都幾多嘅咖啡館,

溫度多夠熱的,但似飲緊一杯水, 好稀的咖啡味
,冇乜咖啡香味散發出來,奶泡打得唔夠棉密......

可惜呀。。。。
2020-10-18
5 分钟 (外卖自取)
2020-08-16 729 浏览
Came here for some coffee.The location is a little inconvenient, and the store can be easy to miss, so keep your eyes peeled. It is actually on the first floor. I ordered a americano and my friend ordered a matcha coffee. However, they had run out of matcha coffee, and only had oolong coffee. Since it was only early in the day, I was not impressed. They don't take octopus here, so that's another point off.My iced americano was 32 dollars. Not bad, but not great either. Overall, nothing to write
Came here for some coffee.

My iced americano was 32 dollars. Not bad, but not great either. Overall, nothing to write home about. There is a bunch of space for sitting, and therewere several people doing work. However, most of the seating is outdoors, and it's pretty hot these days, so I wouldn't recommend it.
2020-08-16
5 分钟 (外卖自取)
呢間cafe超文青💛有好多書 似去左書店咁 店員仲好fun 會同我地傾下計🤣!-1️⃣「桂花豆腐芝士蛋糕🌼($30)」-做得都幾出色 食落帶桂花清香 仲有豆腐嘅香味好清新 唔會膩🙈~Osmanthus tofu cheesecake-2️⃣「香茶房焙茶雲呢拿摹絲蛋糕🤎($30)」-呢件蛋糕焙茶味淡淡地 雲呢拿摹絲香甜滑溜 配合起嚟啱啱好但焙茶控會嫌回甘唔足🙈~Kaoriosabo Hojicha & vanilla mousse cake-3️⃣「焙茶鮮奶☕️」-超大杯 飲落有少少粉粒 雖然唔係特別濃但係係大眾接受嘅濃度🙈~Hojicha latte-⚠️:蛋糕款式視乎當日而定 The cake menu is subjected to change
1️⃣「桂花豆腐芝士蛋糕🌼($30)」
2️⃣「香茶房焙茶雲呢拿摹絲蛋糕🤎($30)」
3️⃣「焙茶鮮奶☕️」
桂花豆腐芝士蛋糕
桂花豆腐芝士蛋糕
2020-07-26 664 浏览
荃富中心下面轉彎入會有幾間特色餐廳,正常人真係比較難知道呢度,比較隱蔽,呢間咖啡室有戶外同室內位,揀左室內,天氣熱,戶外流住汗專心唔到享受食物。煙三文魚沙律,50幾蚊幾抵食,份量足,三文魚好香煙燻味,比較厚身,有質感,感覺唔似係平野既煙三文魚,香而不腥,擺成兩朵玫瑰花靚靚擺盤,食得又睇得,柚子醋好好味,令成份沙律變得更清新。培茶拿鐵,睇得出佢用既培茶粉係靚野,培茶味好出,同鮮奶味好夾,成功融合,不過個人都係比較鍾意星巴既培茶拿鐵,因為呢度既未好飲到令我狂飲唔想停底。咖啡鮮奶既咖啡味都幾香,比例係唔錯。培茶窩夫配雪糕,用培茶拿鐵既培茶粉,培茶味相當突出,窩夫做到外脆而內軟,比起杯培茶拿鐵,窩夫帶出培茶更出色,每一啖夾住香蕉,再加少少雪糕一齊食,成件事係相當夾,大家都唔會搶大家功。呢度價位唔算高,食物飲品質素又幾好,絕對值得下一次,再來放鬆下自己心情。
荃富中心下面轉彎入會有幾間特色餐廳,
正常人真係比較難知道呢度,比較隱蔽,
呢間咖啡室有戶外同室內位,揀左室內,
天氣熱,戶外流住汗專心唔到享受食物。

煙三文魚沙律,50幾蚊幾抵食,份量足,
三文魚好香煙燻味,比較厚身,有質感,
感覺唔似係平野既煙三文魚,香而不腥,
擺成兩朵玫瑰花靚靚擺盤,食得又睇得,
柚子醋好好味,令成份沙律變得更清新。

培茶拿鐵,睇得出佢用既培茶粉係靚野,
培茶味好出,同鮮奶味好夾,成功融合,
不過個人都係比較鍾意星巴既培茶拿鐵,
因為呢度既未好飲到令我狂飲唔想停底。
咖啡鮮奶既咖啡味都幾香,比例係唔錯。

培茶窩夫配雪糕,用培茶拿鐵既培茶粉,
培茶味相當突出,窩夫做到外脆而內軟,
比起杯培茶拿鐵,窩夫帶出培茶更出色,
每一啖夾住香蕉,再加少少雪糕一齊食,
成件事係相當夾,大家都唔會搶大家功。

呢度價位唔算高,食物飲品質素又幾好,
絕對值得下一次,再來放鬆下自己心情。

2020-07-19
2020-07-13 497 浏览
原本都想去遠啲地方試吓啲亞洲頭50名嘅咖啡店肺炎肆虐,儘量減少乘搭人多嘅交通工具或者的士所以盡量去一啲可以步行到嘅咖啡店今日就退而求其次去咗一間荃灣小店坦白講店內嘅環境就唔算太好無論係裝修、燈光、音樂、整體氣氛都非常一般但係咖啡就的確唔錯☕️去咖啡店都係為咗杯咖啡作為咖啡新手,簡單介紹吓啲杯咖啡嘅味道因為對咖啡嘅地區同埋品種唔認識所以隨便點左包裝上最左手邊一包係一包ethiopia日曬豆平時見到埃塞俄比亞一定會聯想起好多傷感故事(在此我希望佢係公平貿易買來的咖啡豆🙏🏻)講番杯咖啡☕️一杯入口酸酸地果香味嘅淡口咖啡味道清新入口檸檬、青蘋果,中間會有杏桃味,清甜可口好適合夏天飲雖然同我鍾意飲嘅咖啡有啲唔同不過都好嘅試吓新野💛心思思叫咗一杯latte欣賞下咖啡師嘅手勢拉花都幾有心思呀做得幾靚不過啲奶唔夠熱

原本都想去遠啲地方試吓啲亞洲頭50名嘅咖啡店
肺炎肆虐,儘量減少乘搭人多嘅交通工具或者的士
所以盡量去一啲可以步行到嘅咖啡店

今日就退而求其次去咗一間荃灣小店
坦白講店內嘅環境就唔算太好
無論係裝修、燈光、音樂、整體氣氛都非常一般
但係咖啡就的確唔錯☕️

去咖啡店都係為咗杯咖啡

作為咖啡新手,簡單介紹吓啲杯咖啡嘅味道
因為對咖啡嘅地區同埋品種唔認識
所以隨便點左包裝上最左手邊一包

係一包ethiopia日曬豆
平時見到埃塞俄比亞一定會聯想起好多傷感故事
(在此我希望佢係公平貿易買來的咖啡豆🙏🏻)

講番杯咖啡☕️
一杯入口酸酸地果香味嘅淡口咖啡
味道清新
入口檸檬、青蘋果,中間會有杏桃味,清甜可口
好適合夏天飲
雖然同我鍾意飲嘅咖啡有啲唔同
不過都好嘅試吓新野💛

心思思叫咗一杯latte欣賞下咖啡師嘅手勢
拉花都幾有心思呀
做得幾靚
不過啲奶唔夠熱

2020-06-18 583 浏览
午飯後都喜歡嘆返一個咖啡,有時會和朋友分享一件蛋糕。今日天氣非常熱,午餐之後汗流浹背,便去Browny Cafe 嘆番一杯凍Coffee latte,涼透心。正猶豫吃桂花豆腐蛋糕還是伯爵茶芝士蛋糕,因為兩者都好好吃,最後選咗Earl Grey Cheese cake 🍰 看他的樣子已經非常吸引,濃濃的伯爵茶味道加上幼滑又誘惑的芝士,入口即溶,滿心歡喜,甜品真是給人力量,一件二人分享已很滿足。

2020-04-13 882 浏览
咖啡店雖然細細, 但做既三文治包真係唔錯!食過一次意大利包, 又脆又有少許香草既香味, 成日心思思再去. (牛角包可以轉意大利包). 咖啡亦都唔錯 蛋糕就正常野但唔難食戶外坐位比起貴價既咖啡店唔算太舒適, 但街坊價錢, 吸引我一去再去 另外, 如果可以每次光顧, 都加多杯水就更好!
咖啡店雖然細細, 但做既三文治包真係唔錯!
食過一次意大利包, 又脆又有少許香草既香味,
成日心思思再去. (牛角包可以轉意大利包).
咖啡亦都唔錯

蛋糕就正常野但唔難食
戶外坐位比起貴價既咖啡店唔算太舒適,
但街坊價錢, 吸引我一去再去

另外, 如果可以每次光顧, 都加多杯水就更好!
2020-04-11 597 浏览
呢日響荃灣附近街行完街又有少少肚餓 諗起呢間cafe 想試 由地鐵站行過來大約8-10分鐘 響商場橫巷一連有幾間cafe 如果第一次來可能會比教難搵 叫左個牛角包set 包左一杯普通咖啡 可以用差價跟其他咖啡飲 個包可以兩款配料 我揀左吞拿魚同碎蛋 飲焙茶latte 牛角包好包好香口跟餐既沙律菜淋左少少黑醋 清新開胃 而且個碟好靚 成件事即刻開心左哈哈 焙茶latte好重茶味好香好滑 餐廳播住輕音樂 我揀左坐室內bar台 自己睇住書 嘆住咖啡 好快就消磨左個幾鐘 員工都好friendly 會再來
2020-03-31
  • 焙茶拿鐵
2020-01-29 1074 浏览
今日天氣清涼 , 又未收日光 , 就準備上 城門水塘 探探馬騮仔 , 只不過未動身去睇馬騮之前 , 都要先飲杯咖啡叉叉電才有力氣去行 ....這家隱世咖啡店 Browny Cafe 咖啡賞館 , 是一家「黃店」, 雖然在店內不見太多文宣 , 不過既然是有一顆黃色的心 , 就已經足夠 ~餐廳的室內面積細小 , 但室外就多幾張枱 , 空氣也較佳 , 故此筆者就選擇在室外用餐 ~Menu ~Cold Brew (Kenya 豆) : 入口清酸 , 後帶莓果的回甘 , 味道踏實 ~桂花豆腐芝士蛋糕 : 批底鬆脆 , 味道有桂花的清香 , 豆腐的豆香,蛋糕微甜而不滯 ~本篇完 ~

Menu ~

本篇完 ~
2020-01-27 757 浏览
第三次來吃了,每次跟朋友在荃灣聚會都會來這家店,因為真的蠻喜歡這里的咖啡,環境的話我是覺得空間有點小,不過是有室外座位的,但是很快會沒座位了😅我叫了一杯flat white,朋友叫了一壺花茶和piccolo ,我們之後另叫了一個提拉米酥蛋糕和豆腐蛋糕Flat white咖啡方面濃郁香醇的咖啡味和奶的比例也剛剛好很平均,容易入口而另一杯piccolo咖啡會更濃郁些,如果不習慣喝咖啡的人不建議叫,我自己很是蠻喜歡的。花茶我沒有試喝,就不評論了,聽朋友說也不錯的,不喝咖啡的人可以試下另外兩款蛋糕的味道我個人更喜歡提拉米酥
另外兩款蛋糕的味道我個人更喜歡提拉米酥
  • Flat  white
2019-12-08 784 浏览
店内空間比較細 想食嘅就要提早去等下位 而且店員好nice 見到好多熟客拎住印花卡番轉頭幫襯😼.👉🏻Matcha Latte(Hot$38 Cold$40)冬天凍冰冰 叫番杯熱野暖下個胃🤧拉花圖案好精緻😻店員好有心機 每杯圖案都有唔同👻 味道方面 甜度適中 抹茶粉同牛奶兩者嘅比例配合得幾好👍🏻下次要試埋手作蛋糕同埋牛角包🤪———————————————-咖啡賞館Browny Cafe荃灣西樓角道202-216號荃昌中心昌寧商場地下66A號舖

Matcha  latte

荃灣西樓角道202-216號荃昌中心昌寧商場地下66A號舖
2019-12-04
Matcha  latte
2019-12-01 574 浏览
🔹吞拿魚白汁碎蛋蕃茄Panini 附沙律 ($45)🔹煙三文魚蜜糖芥末Panini 附沙律 ($58)🔹檸檬梳打 〔 跟餐 +$17 〕..成間舖都好有田園風,碗碟都好靚好精緻!panini咬落外脆內軟,入面搽咗牛油都幾香,夾埋吞拿魚同白汁碎蛋,呢個combination無得輸!✌🏻.煙三文魚嘅量唔少,同honey mustard 幾match!不過老實呢個價錢我會希望個包會份量大啲😬,依家食完唔飽,又感覺係我自己係屋企都整到😳但去得cafe都係hea,可接受啦!見到厚多士好似都唔錯!
🔹吞拿魚白汁碎蛋蕃茄Panini 附沙律 ($45)
🔹煙三文魚蜜糖芥末Panini 附沙律 ($58)
🔹檸檬梳打 〔 跟餐 +$17 〕

見到厚多士好似都唔錯!
2019-12-01 432 浏览
原本係想去隔離kitchen corner, 太full 勁呢間唔駛等就坐低咗係冇期望底下反而唔錯我同老公兩個分別叫咗兩款牛角包一款係餐肉蛋牛角包另一款係蛋吞拿魚碎蛋牛角包牛角包烘到外脆內軟,不過個包就細件左d普普通通襯餐肉蛋反而係勁好味碎蛋吞拿魚 just ok碎蛋只係切蛋,吞拿魚冇乜醬乾左d全場都係後生仔,令我同老公覺得自己好年輕😂😂 不過建議坐出邊會舒服啲,因為間鋪實在太細。出邊嘅枱亦都好迫,要坐就坐邊位
原本係想去隔離kitchen corner, 太full
勁呢間唔駛等就坐低咗
係冇期望底下反而唔錯

我同老公兩個分別叫咗兩款牛角包
一款係餐肉蛋牛角包
另一款係蛋吞拿魚碎蛋牛角包

牛角包烘到外脆內軟,不過個包就細件左d
普普通通襯餐肉蛋反而係勁好味

碎蛋吞拿魚 just ok
碎蛋只係切蛋,吞拿魚冇乜醬乾左d

2019-10-28 441 浏览
讚1. 環境雖然逼,但其實幾溫暖,檯面既書好啱口味,睇得舒服2. 咖啡做得有水準,而且維持得好好,咁多年黎都無乜點變過味道,有果香,溫度準彈1. 野食麻麻,水準飄忽,食過幾好味既飛碟又食過好難食既蛋糕

1. 環境雖然逼,但其實幾溫暖,檯面既書好啱口味,睇得舒服

2019-10-26 395 浏览
政見不同~同蝦子餅講不下去心情極度欠佳一個人走左嚟呢間小店恢復元氣~今日選擇坐岀面~感覺好似响外國街頭飲咖啡咁~當然你要欣賞下四周不同嘅車聲~呢度就係香港!點了一杯泡沫咖啡加一個雞肉沙律飲了一啖泡沫咖啡~心情即刻順滑左幼滑嘅牛奶泡沫加上濃濃嘅咖啡香……壞心情即刻一掃而空!跟住沙律就送到~沙律色彩繽紛:有紅色和橙色車厘茄~有淺綠色嘅羅馬生菜~再加上深綠色邊嘅切片青瓜~主角係慢煮雞排~五種食物加在一起…食得清爽…口感清新…真係一個都不能少!慢慢享受食物同飲品…心情即刻回復過來!大家不妨一試!
政見不同~同蝦子餅講不下去

心情極度欠佳
一個人走左嚟呢間小店恢復元氣~

點了一杯泡沫咖啡加一個雞肉沙律

泡沫咖啡

飲了一啖泡沫咖啡~
心情即刻順滑左

幼滑嘅牛奶泡沫加上濃濃嘅咖啡香……壞心情即刻一掃而空!

跟住沙律就送到~
雞肉沙律

沙律色彩繽紛:
有紅色和橙色車厘茄~
有淺綠色嘅羅馬生菜~
再加上深綠色邊嘅切片青瓜~
主角係慢煮雞排~
五種食物加在一起…食得清爽…口感清新…真係一個都不能少!
慢慢享受食物同飲品…心情即刻回復過來!大家不妨一試!
2019-10-26
泡沫咖啡