2014-02-22 5014 浏览
今早開門前45分鐘到達, 但已排到差不多地面終於到12點, 進入時店員附上像雜誌般的餐牌點了草莓冰淇淋鬆餅和熱可可亞草莓冰淇淋鬆餅: 鬆餅又大又厚, 上層表面鬆脆, 士多啤梨舖滿了吉士和士多啤梨雪糕, 但吉士稍為過甜, 整體來說尚算好吃熱可可亞: 朱古力味香濃, 不太甜, 還可加棉花糖整體來說, 食物份量很足料, 絕對值得一等
今早開門前45分鐘到達, 但已排到差不多地面

終於到12點, 進入時店員附上像雜誌般的餐牌

點了草莓冰淇淋鬆餅和熱可可亞

熱可可亞: 朱古力味香濃, 不太甜, 還可加棉花糖
整體來說, 食物份量很足料, 絕對值得一等
2014-02-22
  • 草莓冰淇淋鬆餅
  • 熱可可亞
2014-02-21 4946 浏览
約2點去到...要排32個號碼...幸好可以打電話去問「現在叫到幾號」所以跟朋友一邊shopping 再等位等到3點半左右就走回去 剛剛好到我們而且接電話的侍應態度都很好!90分鐘其實夠吃,只是剛好漏單了一個窩夫所以要再等,但過了90分鐘我們還沒有吃完很沒有趕我們走。餐牌很漂亮沒有套餐價格,單點食物也不行這點蠻麻煩的食物價錢中等,飲品略貴。窩夫有4塊,不硬,夠熱,很好吃!但有cream跟雪糕有點膩,建議2人share一份就好!御茶之水棉花糖冰淇淋,看起來很大,可是倒了糖水就剩下很少其實只是雪糕上面放棉花糖,很甜,不值這個價錢。草莓冰淇淋百匯,就是草莓+草莓雪糕+草莓醬,也沒有什麼特別。
約2點去到...要排32個號碼...
幸好可以打電話去問「現在叫到幾號」
所以跟朋友一邊shopping 再等位
等到3點半左右就走回去 剛剛好到我們
而且接電話的侍應態度都很好!

90分鐘其實夠吃,只是剛好漏單了一個窩夫
所以要再等,但過了90分鐘
我們還沒有吃完很沒有趕我們走。

餐牌很漂亮
沒有套餐價格,單點食物也不行
這點蠻麻煩的
食物價錢中等,飲品略貴。

窩夫有4塊,不硬,夠熱,很好吃!
但有cream跟雪糕有點膩,
建議2人share一份就好!

御茶之水棉花糖冰淇淋,看起來很大,可是倒了糖水就剩下很少
其實只是雪糕上面放棉花糖,很甜,不值這個價錢。

2014-02-21
  • 鹽味焦糖冰淇淋鬆餅
2014-02-14 5592 浏览
今次是看到食評而來, 結果.....我和女友夜晚七點度到, 一去到已見不少人排哂係樓梯等叫號碼, 我們等廿幾個號碼, 當號碼越黎越近, 我們越行越近門口,香氣就更不時傳出來, 已經聞到好肚餓了....終於到我們了, 我們點了海鹽焦糖冰淇淋鬆餅, 燻雞肉三文治, 抹茶相思歐蕾, 我們去食前已看過好像每人最低消費要叫一杯野, 但我還天真地以為他們是最低消費每人叫一杯野的價錢, 當我們點了這三樣野後, 個女侍應好有禮貌咁指下MANUAL裡呢句野, 原來真係唔理你叫幾多野食都好, 都強制性要每人點一杯野,  我唯有求其叫左杯什麼手工咖啡........先黎的是燻雞肉三文治, 不太食到有"燻"的味道, 雞肉算滑的, 但沒有什麼特別, 不是不好食, 就是....好普通的雞肉三文治吧了.....海鹽焦糖冰淇淋鬆餅(之前女侍應有問過是否可一齊上, 我們話OK的), 賣相是OK的, 但......咬了幾口, 除左覺得"漏", 冇驚喜, 冇特別之餘, 而且每一啖咬落去都.......幾硬下 !!! 呢碟野似乎比饑民要黎充飢用係最適合, 冇咩好食之言, 又夠哂"漏", 重頂住你成個胃! ! (我和女友每人食
今次是看到食評而來, 結果.....

,  我唯有求其叫左杯什麼手工咖啡........
燻雞肉三文治
海鹽焦糖冰淇淋鬆餅
海鹽焦糖冰淇淋鬆餅(之前女侍應有問過是否可一齊上, 我們話OK的), 賣相是OK的, 但......咬了幾口, 除左覺得"漏", 冇驚喜, 冇特別之餘, 而且每一啖咬落去都.......幾硬下 !!! 呢碟野似乎比饑民要黎充飢用係最適合, 冇咩好食之言, 又夠哂"漏", 重頂住你成個胃! ! (我和女友每人食了一塊已沒有食了, 真是好"漏", 又不好食)
抹茶相思歐蕾
抹茶相思歐蕾 和 咩手工咖啡, 亦只是普通味道, 不會令你有什麼深刻印象.....

唯有一樣係值得讚的是大部份侍應都相當好禮貌, 某些食物或飲品亦會教你怎調配, 就只有一位男侍應有點像喪屍(木無表情冷冰冰)
题外话/补充资料: 1) 就算你是等到不SHARE枱, 但座位與座位之間都很迫, 枱亦很細, 所以影響到周圍都很嘈吵 ! 2) 起碼要等個幾鐘以上..... 3) 他們只收現金的.
2014-02-13
2014-02-09 5068 浏览
第一篇食評就給期待已久的咖啡弄。餐廳的排隊情況十分嚴重,12時開門,12時20分多便已經輪侯至42號,結果共等了1個半小時才入席。店內環境整潔,店員亦是统一使用普通話,對我而言是個新鮮又特別的設定。而且店員亦主動四周視察主動添水,問到洗手間時亦主動提供紙巾及門匙,態度良好我和同行的友人各點了一客鬆餅和一杯咖啡。不過個人認為實在有所失望鬆餅不如想象中好吃,確實外表脆,但切下去時底部卻難以切開,吃下去亦毫無蛋香。我點的那客雜果鬆餅所附送的醬汁更是不值一提,淋上餅上亦不能提味,mango雪糕味道也不突出,不過賣相整體精緻,與餐單上的一模一樣,而且鬆餅份量也不能少看,一個女生絕對是吃不完。咖啡中規中矩,我點的是海鹽焦糖咖啡,送上時職員主動講解要一口咖啡配一口cream。不過我卻認為剩喝咖啡就已經很不錯,再配上cream就有點甜了。*個人認為:鬆餅和咖啡只能說中規中矩,主要都是吃環境還有食物的賣相,有機會再來的機會不高,但是再來的話應該會轉嚐人氣的麵包或三文治。
第一篇食評就給期待已久的咖啡弄。

*個人認為:
2014-02-08
2014-02-08 4400 浏览
這次點了黑糖卡布奇諾, 抹茶歐蕾, 總匯三明治, 黑芝麻葵花瓜子鬆餅,總匯三明治, 很大很厚的一份, 內餡的雞肉很入味, 很多汁,配合雞蛋, 火腿, 蔬菜一起食, 味道很不錯,配菜還有碎蛋沙津又墨西哥脆片,唯一的不足之處是方包烘得不夠乾身, 令面包不夠香脆可口,黑芝麻葵花瓜子鬆餅, 這次的鬆餅烤得很好, 外面微脆, 內裏鬆軟,但黑芝麻醬及雪糕有點過甜, 食了一片鬆餅已開始覺得膩,而且除黑芝麻醬及雪糕外, 還有一球綠豆蓉及cream, 真的太飽太滯了, 完全食不完,黑糖卡布奇諾, 香濃的卡布奇諾, 配合上面柔滑的奶泡, 及黑糖醬,雖然黑糖的味道不突出, 但香濃的卡布奇諾已能滿足我,抹茶歐蕾, 有淡淡的抹茶香味, 而奶令抹茶歐蕾變得更香滑,表面的奶泡亦很幼滑, 真的很不錯,
總匯三明治

唯一的不足之處是方包烘得不夠乾身, 令面包不夠香脆可口,
黑芝麻葵花瓜子鬆餅

但黑芝麻醬及雪糕有點過甜, 食了一片鬆餅已開始覺得膩,

而且除黑芝麻醬及雪糕外, 還有一球綠豆蓉及cream,

真的太飽太滯了, 完全食不完,
黑糖卡布奇諾

雖然黑糖的味道不突出, 但香濃的卡布奇諾已能滿足我,
抹茶歐蕾
抹茶歐蕾, 有淡淡的抹茶香味, 而奶令抹茶歐蕾變得更香滑,

表面的奶泡亦很幼滑, 真的很不錯,
2014-02-05
黑糖卡布奇諾
抹茶歐蕾
2014-02-07 3791 浏览
來自台灣的咖啡弄,當中最出名的是什麼??傻仔敏不用想太久...最出名的就是排隊。人就是這樣,不到黃河心不死,明知要排好耐好耐,但又真係好想好想試,點都會找方法說服自己...這是值得的。心想平日中午,大概人人要上班,應該...應該人會少DD啩,但這個應該,並沒有出現在咖啡弄。一等...就等了3個多小時,這是傻仔敏繼在東京築地「壽司大」後,等得最久的一餐。這是訓練耐性的好機會,幸好現在有智能手機,這一刻更覺是偉大的發明....等等等,終於由一操普通話的長髮待應領我們進內,那一刻的感覺...真有點像進入了仙境一般。Oreo 沙冰,豬頭人說充滿了OREO的香味,不用擰不用LUM...都知道是OREO。傻仔敏的是青檸梳打,簡單...但可以洗去剛才那數小時的悶氣。總匯三文治很豐富,面包上塗了牛油,雞肉很嫩,芝士味濃,薯條很脆。咖哩牛腩配法包,咖哩稍為水流流了點,而且不夠香濃不夠熱。鮮果冰淇淋鬆餅,鬆餅又夠旦香又夠厚,香甜鬆軟外皮脆,配上冰淇淋,人間極品也。
總匯三文治
咖哩牛腩配法包,咖哩稍為水流流了點,而且不夠香濃不夠熱。
鮮果冰淇淋鬆餅
题外话/补充资料: 可能是因為經過艱辛才得到手的...永遠是最叫人珍惜,所以每樣食物都覺得是水準以上,又或是因為等得太久,不能對自己說被揾笨,因為這是一件殘忍的事。所以...這一餐是值得的。除了美食,這裏的待應都好像特別好,有著台灣女性的嬌柔,講句說話都好像特別窩心似的....
2013-10-28
鮮果冰淇淋鬆餅
2014-02-05 3220 浏览
近期去過大熱餐廳,如茶木台式休閒餐廳,Via Tokyo,可是一直都沒有到過去年大熱的咖啡弄,直到今天趁假期早一點去,可是到達後依然大排長龍。進入時店員提醒會有九十分鐘用餐,隨之附上像時報的又像雜誌般的餐牌,餐牌內容相當豐富,有各式各樣的咖啡,水果茶,三文治和鬆餅,圖文並茂,整個餐牌也顯得特別花了心思。除了心儀的鬆餅外,還有三文治也是在下想試的,可是胃納只有一個,難免有取捨的。點來草莓冰淇淋鬆餅,整份鬆餅又大又厚,用手拿起來,感受到其鬆軟又脆的感覺,吃起來與手感一樣的鬆軟和鬆脆,也帶點濕潤的感覺;士多啤梨舖滿了吉士和士多啤梨雪糕,吉士軟綿綿又夠滑溜,就像在吃著一塊海綿般的軟綿,再將吉士塗在鬆餅上,使鬆餅多了一層軟綿綿的口感,簡直有點愛不惜手的感覺,士多啤梨甜而略帶點酸味,有甜甜酸酸的感覺。熱抹茶歐蕾雖然用上抹茶粉,但是卻又清幽而豐有抺茶香味,每喝一口都有抹茶細膩的味道。店員捧上的時候,也會細心地講解當喝到尾段時,如遇上了抹茶粉,就用攪拌器把抹茶粉攪溶。這裡的店員都是年輕人,服務貼心又體貼,而且亦很有耐心講解如何進餐,實在是難得的好服務。咖啡弄的鬆餅,猶如位於太子的居盧的不遑多讓,論味道
這裡的店員都是年輕人,服務貼心又體貼,而且亦很有耐心講解如何進餐,實在是難得的好服務。咖啡弄的鬆餅,猶如位於太子的居盧的不遑多讓,論味道來說,大家都差不多的,但以咖啡弄的鬆餅稍勝一籌。
2014-02-05
2014-02-05 2245 浏览
前幾天跟友人終於去試了很多人都讚的咖啡弄,但感覺不是太好,我和友人都不會再去吃。首先,每人一定要叫一杯飲品這規矩實在不是太正確,飲品份量太大,二人一起喝才剛剛好,而且飲品價錢較高。食物我們點了一個香蕉朱古力窩夫,窩夫味道還可以,但吃一塊很快便感覺很撐了。而飲品叫了兩杯曲奇沙冰,飲下去的味道很難喝,像奶水一樣。。。 我想應該沒有再去的機會了。。
2014-02-05 2079 浏览
期待已久想去試食既openrice number one 之前食過幾間openrice top ten 都真係幾值得所以對民間期望都好高 十二點半拎到籌號45 一點五十七分先入到座筆者當然知要等咁耐 所以一d都唔激氣 民度服務員穿著很隨性 工作得好開心 仲不時同人客開玩笑 對比本地餐廳 咖啡弄既台式文化的確與別不同落單既服務員一口台式既普通話 好親切飲品點左拿鐵咖啡同鮮果茶咖哩好大杯 但同一般cafe既分別不大鮮果茶似橙汁主菜點左玉米里肌起司可頌即係芝士咸煙肉牛角酥味道不錯另外仲叫左咖哩牛腩配法包是一個很多餐廳都有的味道strawberry鬆餅此行中最可口的一味外脆內軟 鬆餅剛整好 入邊尚有餘溫 加上冷冷既雪糕 口感出奇 不過食左兩個就厭厭地兩個人分就岩岩好用餐時間剛好一小時三十分鐘 雖然服務員無比壓力我地不過我地都有小小急此等價錢同輪候時間 我寧可揀價錢相近 同樣要排好耐 都係台式休閒既 雖然佢地服務好一般 但起碼做到cafe應有既休閒(台灣人可能會好奇怪cafe竟然有限時用餐) 相對唔限用餐時間 食物質素都比較好既茶木係較好既選擇所以 咖哩弄 似乎係個唔會再去既食店
期待已久想去試食既openrice number one

兩個人分就岩岩好
用餐時間剛好一小時三十分鐘
雖然服務員無比壓力我地
不過我地都有小小急
此等價錢同輪候時間 我寧可揀價錢相近 同樣要排好耐 都係台式休閒既 [茶木] 雖然佢地服務好一般 但起碼做到cafe應有既休閒(台灣人可能會好奇怪cafe竟然有限時用餐) 相對唔限用餐時間 食物質素都比較好既茶木係較好既選擇
所以 咖哩弄 似乎係個唔會再去既食店
题外话/补充资料: 想唔到 咖哩弄會係 openrice top one既原因
2014-02-04
  • 草莓冰淇淋鬆餅
2014-02-04 1753 浏览
今天是年初四等了三小時號碼大概有80多個才到我 (超誇張) 先說不滿意的地方這店最讓人不滿意的就是沒有預約 讓客人白等樓梯位置又熱又空氣不流通 用餐時間也限定90分鐘內 雖然90分鐘是足夠 但感覺上很急 不能慢慢細味用餐但這家食物挺不錯 這個玉米里肌起司可可頌味道不錯 裏面的肉也很多 芝士和芝士醬味道也很濃 可惜難以一口把整個牛角包放進口裏 店員也細心準備沙律醬讓你拌配菜吃👍👍這個去咖啡弄一定要一試水果茶裏面有新鮮的水果 雖然是用茶包 但混合起來味道也十分配合 茶的味道不太濃 反而水果味比較重 酸酸的讓人消滯 (怕酸的就不適合喝)oreo冰沙 這個本人也不太推薦 味道不算差 但冰沙奶味不足oreo也不算多 味道也淡 同樣和鮮果茶都是五十多塊錢 鮮果茶比冰沙更值就個價錢咖哩鮪魚巧巴達三文治個人最喜歡這個裏面的鮪魚比面包還要多 有少許微辣 開胃 面包也非常鬆脆 讓人一㫓再想吃 吃多也不膩草莓鬆餅這個貌相十分好 第一口吃起來也十分鬆軟 放久了也沒有變硬 可惜十分滯 每人一塊也十分足夠 太膩了平均每樣食物大概50$ 總結來說 這餐廳味道也不錯 但值不值得等數小時 就見人見智

今天是年初四
等了三小時
號碼大概有80多個才到我 (超誇張)
先說不滿意的地方

• 玉米里肌起司可頌
  • 鮮果茶
  • 咖哩鮪魚巧巴達三文治
2014-02-02 1306 浏览
每次經過都必定睇睇有幾多人排隊,終於的起心肝係開舖前半個鐘去定排,點知都係唔可以頭輪入店。好在用餐時間係90分鐘,等多一個鐘就入到。一睇個報紙款既menu,心花怒放,結果揀左 莓莓waffle,新鮮充滿蛋香的脆脆waffle加輕巧既cream雜果茶,其實同輕鬆飲個杯味道好似,初時覺得個價錢set得唔平,但來到時見到有個壺仔裝住,都幾得意雞肉牛角包,個cheese味好濃,但感覺一般味道同服務確實幾好,令我有種去左台灣既感覺,但係如果要我再等多個幾鐘先入到去而價錢又維持一樣既,就真係多謝曬
一睇個報紙款既menu,心花怒放,結果揀左
雞肉牛角包,個cheese味好濃,但感覺一般
2014-01-31 1284 浏览
是日跟朋友吃過晚飯, 想吃點甜品. 來到咖啡弄. 幸運地等了一會便可入座, 真的意想不到. 店內環境不錯,好像一些日台特色咖啡店, 又播放著pop music, 感覺輕鬆又時尚.店方規定每人至少點選一杯飲品, 點選了冰鮮果茶(HK$58), oreo沙冰(HK$55), 芒果沙冰(HK$58), 草莓冰淇淋鬆餅(HK$58).等了十分鐘, 侍應先送上草莓冰淇淋鬆餅, 賣相滿分, 女生一定喜歡. 但試一口, 充滿蛋香, 內層也很鬆軟. 可惜鬆餅外層不脆, 不好吃. 幸好士多啤梨加上雪糕和吉士, 味道稍為提升. 只可說金玉其外, 敗絮其中.冰鮮果茶, 有些人說很酸, 但筆者卻很喜歡. 有著青檸, 很多新鮮切的生果, 加上LIPPON 茶包, 混合後出奇的清新解喝, 也不會過甜, 很不錯的自家制飲品.友人的oreo沙冰和芒果沙冰, 各試一口, 味道也不會過冷, 也不錯, 但冬天來說好像太冰凍了, 較適合夏天飲.侍應全是帥高和美女, 也很年青, 也頗有禮貌. 真的大開眼界.

2013-11-28
$83.96 (宵夜)
  • 冰鮮果茶
2014-01-30 803 浏览
一個難得空閒的週日, 本來打算好好休息但礙於友人跪求共嚐人氣爆登既咖啡弄友人聲稱熱潮漸退, 冇之前咁多人wo咁最後出左去點知一去到真係多人到冇朋友見到友人奸笑既樣子, 我知道我被水了好彩係派籌同可以打電話問叫到幾多號, 呢下我幾欣賞^^咁就可以到附近閒逛, 唔洗呆等等左大約一個鐘到就有位啦~叫左果茶,酸酸甜甜味行完一輪, 飲番啖真係好醒神不過頭幾啖會酸小小, 慢慢就好d友人叫左杯抺茶歐雷, 都唔錯!! 奶同茶味都平衡到, 唔會太甜食物叫左3樣野現烤燻雞吐司薩同我想像中有點出入, 但都好食有好多芝士係多士上面, 但食到唔係咩高級芝士,烤燻雞都好味道, 焗完仲有肉汁總匯三文治本身好怕食三文治d餡咬極唔爛, 方包又乾爭爭但全完冇呢個問題, 一d都唔論盡, 好軟熟!! 仲好好味道!D餡好正, 特別舊雞! 好滑,唔痴牙~ 抺茶紅豆鬆餅其實係幾好味, 但期望過高, 覺得唔係咁特別個鬆餅送到時暖暖地, 食落都唔錯, 唔會好硬D紅豆冇乜特別, 個雪糕反而係成蝶最正, 好濃抺茶香味! 其實仲有好多野想食, 但奈何真係太飽!間shop area比較細, 有點逼2個人叫左3樣野食2杯野飲共約$350!可以一

一個難得空閒的週日, 本來打算好好休息
但礙於友人跪求共嚐人氣爆登既咖啡弄
友人聲稱熱潮漸退, 冇之前咁多人wo
咁最後出左去

點知一去到真係多人到冇朋友
見到友人奸笑既樣子, 我知道我被水了
好彩係派籌同可以打電話問叫到幾多號, 呢下我幾欣賞^^
咁就可以到附近閒逛, 唔洗呆等
等左大約一個鐘到就有位啦~

叫左果茶,酸酸甜甜味

行完一輪, 飲番啖真係好醒神
不過頭幾啖會酸小小, 慢慢就好d
友人叫左杯抺茶歐雷,

都唔錯!! 奶同茶味都平衡到, 唔會太甜

食物叫左3樣野
現烤燻雞吐司薩

同我想像中有點出入, 但都好食
有好多芝士係多士上面, 但食到唔係咩高級芝士,
烤燻雞都好味道, 焗完仲有肉汁

總匯三文治

本身好怕食三文治d餡咬極唔爛, 方包又乾爭爭
D餡好正, 特別舊雞! 好滑,唔痴牙~

抺茶紅豆鬆餅

其實係幾好味, 但期望過高, 覺得唔係咁特別
個鬆餅送到時暖暖地, 食落都唔錯, 唔會好硬
D紅豆冇乜特別, 個雪糕反而係成蝶最正, 好濃抺茶香味!

其實仲有好多野想食, 但奈何真係太飽!
間shop area比較細, 有點逼
2個人叫左3樣野食2杯野飲共約$350!
可以一試
如果好鐘意食甜品就都值得一等, 如果唔係就真係見仁見智啦!
2014-01-29 752 浏览
講左好耐話要食 又怕多人 所以想平日去夾左好耐時間哈哈。個地理位置有d偏 唔識路google map 左一陣去到都有1x個等緊 我地5個人要等耐d夜晚8:xx去 已經無晒咖喱同牛角包9:xx坐 好快就話last order. 有個男仔操台灣式國語 好正 正題:bbq 豬手八三明治都ok 重點係菜上面劈黃色蛋 超好食燻雞pizza again, 蛋超好食。 個pizza硬左d 切到隻手紅晒呢個好士多啤梨 細細粒幾方便食 但無咩特別 草莓+草莓雪糕呢個皇牌啦哈哈 草莓好大粒 想特別講個黃色雪糕好好食 野飲規定要一人叫一杯orz 無咩特別 賣單 估唔到食左一人一百哈哈滿足左心理 同真係好多士多啤梨。。。個牌面果個位好窄 難影大合照haha
講左好耐話要食 又怕多人 所以想平日去夾左好耐時間哈哈。
個地理位置有d偏 唔識路google map 左一陣
去到都有1x個等緊 我地5個人要等耐d
夜晚8:xx去 已經無晒咖喱同牛角包
9:xx坐 好快就話last order.

有個男仔操台灣式國語 好正

正題:

bbq 豬手八三明治都ok 重點係菜上面劈黃色蛋 超好食

燻雞pizza
again, 蛋超好食。 個pizza硬左d 切到隻手紅晒

呢個好士多啤梨 細細粒幾方便食 但無咩特別 草莓+草莓雪糕

呢個皇牌啦哈哈 草莓好大粒 想特別講個黃色雪糕好好食

野飲規定要一人叫一杯orz 無咩特別

賣單 估唔到食左一人一百哈哈
滿足左心理 同真係好多士多啤梨。。。

個牌面果個位好窄 難影大合照haha
2014-01-28 858 浏览
很久之前和朋友嘗試於晚上六時多拿籌,已經有心理準備要排幾個小時,誰知員工說六十多個籌已經派完,我們只好轉場,失望而回。我一直在耿耿於懷,死心不息,決心要在2013完結前吃到!於是我在盤算着找個早上,在它開門前半小時開始排隊,結果雖然來到時已經排第三十幾,但總算成為開門時第一批入座的客人即使要搭枱,可我管不了一坐下當然立刻點菜!鬆餅想也不想就點了,然後每人點了一杯飲品和三明治。別小看這普通的熱朱古力,味道濃郁的朱古力表面灑上數塊朱古力碎,為整杯飲品增添口感,最值得一說是另上的棉花糖,不會過甜,浸在朱古力上剛好,一流!這杯綠茶歐蕾完全令我想起星巴巴的Green Latte,綠茶味濃,沒有茶的澀,更優勝是沒有星巴巴的過甜.不過我更愛旁邊的迷你"打蛋器",樣子十分可愛,其實它的作用是把久不久沈澱的茶粉稍微攪拌混和一下。足料的三明治,有火箭菜(本人極愛吃),蕃茄,豬排和芝士,四種材料非常配合,豬扒厚身之餘不會過韌,偏乾身但不失肉汁,唯獨是偏鹹,有點扣分。再美的花也需要綠葉的襯托,作為伴菜,這個蛋沙律做得相當出色,蛋切得非常碎,而且滑不溜口,表面的沙律醬味道比千島醬要淡,可是這正正減掉了沙律的膩。
即使要搭枱,可我管不了
熱朱古力
抺茶歐蕾
BBQ豬排三明治
足料的三明治,有火箭菜(本人極愛吃),蕃茄,豬排和芝士,四種材料非常配合,豬扒厚身之餘不會過韌,偏乾身但不失肉汁,唯獨是偏鹹,有點扣分。再美的花也需要綠葉的襯托,作為伴菜,這個蛋沙律做得相當出色,蛋切得非常碎,而且滑不溜口,表面的沙律醬味道比千島醬要淡,可是這正正減掉了沙律的膩。I really like it!
草莓冰淇淋鬆餅
這幾乎是人人必點的,鬆餅讓我失望了,它就像是加厚版的pancake,不是窩夫那種,質感不是硬卻又不是太鬆軟,吃起來十分飽肚,一向大食的我也投降了,吃剩一小塊。我會比較喜歡香軟的pancake,和街頭的格仔餅
旁邊的草莓冰淇淋為它挽回不少分數,香甜的草莓和草莓醬,配上不太甜卻又充滿牛奶味的雪糕和少許吉士,perfect!

整體食物水準不俗,我希望再次光臨,不過與其花上數小時等候,倒不如下次直接飛去台灣!

2013-12-22
熱朱古力