2021-07-28 171 浏览
有自己都好希望識到真正嘅印度菜。其中有一款菜式我哋好喜歡就叫做indian butter chicken,這款印度咖喱特別之處是他們採用東印度的特別咖喱材料,雖然有少少spicy但係都好適合大眾,尤其是裏邊嘅牛油香真係令人垂涎三尺,食指大動。curry當然配上真正印度薄餅。他們的薄餅真的很獨特,配合印度咖喱真係perfect match..我自己女仔就當然喜愛佢哋嘅mango lassi,尤其是當我每次感到辣嘅時候飲一啖真係清心, refreshing
有自己都好希望識到真正嘅印度菜。
2021-07-28 192 浏览
係香港一講起印度餐通常都會諗起重慶大廈,但其實其他地方都有好多唔錯既印度餐廳。今次朋友介紹下搵左一間位於佐敦,好評不小既印度餐廳試下🥰一上枱店家已經送上我最愛既胡椒餅,咬落非常香脆!一開始已經留左一個好印象!——————🐽 Butter chicken Butter Chicken係我食印度餐既至愛,食落有淡淡既咖哩味,又唔會太油,愈食愈覺得有小小甜甜地,送飯或者naan bread 都好夾🐽 Spinach and Ricotta另一道我非常喜歡但比較小人食既菜式,廚師將咖哩入菠菜蓉,加埋ricotta cheese一齊食再夾埋飯,真係一流🐽 cheese naan烤得好脆好香,入面厚度適中好鬆軟,面頭中有小小芝士香,用黎送咖哩好出色好夾!

——————

🐽 Butter chicken

🐽 Spinach and Ricotta

🐽 cheese naan
2021-07-25 225 浏览
一行4人咖喱葉食晚飯,幾日前已經透過OpenRice訂座,有訂坐優惠,食滿$500送一支餐酒。準時到達餐廳,餐廳比較細,燈光昏暗,環境幾企理,大約有4-5 張枱。餐廳裏面多數都係外籍嘅侍應,得一個講廣東話嘅香港人,係一個叔叔嚟嘅,可能係老細掛。咁因為佢識廣東話,都係佢幫我哋落單,同埋介紹吓啲食物。餐廳嘅定價我覺得係屬於中上價錢(以地區同規模來講),一啲都唔平嘅,每樣主食都係$100以上。送嘅胡椒餅,味道超鹹,亦唔夠脆,buffet果啲都好食過佢。以一間正宗嘅印度菜來講就唔合格。待應叔叔推介嘅沙律,就係生嘅紅蘿蔔青瓜同埋蕃茄,不過個汁係有少少特別,有啲咖喱味咁。我哋話鍾意食辣,叔叔推介嘅最辣嘅雞,以我來講覺得係微辣,如果食開四川野可以食到小辣嘅都完全冇問題,唔會覺得佢好辣。雪藏雞肉,每人有一粒仔咁大把。其實嗰啲雪藏雞肉$10都有一大件,比多兩粒都唔怕啦。呢度成碟餸夾埋只有早餐嘅三份一件雞扒左右,有幾粒薯仔。呢一個牛油咖喱蝦,真係超級搵笨,啲蝦真係好似大海撈針一樣,係雪藏,透明,好細粒,楊州炒飯果種蝦仁,要嚟炒蛋我都嫌佢細,重點係:都係得五粒仔。但係呢碟野要$140。淨係睇相係咪以為係一碗
咁因為佢識廣東話,都係佢幫我哋落單,同埋介紹吓啲食物。

。呢度成碟餸夾埋只有早餐嘅三份一件雞扒左右,有幾粒薯仔。

呢一個牛油咖喱蝦,真係超級搵笨,啲蝦真係好似大海撈針一樣,係雪藏,透明,好細粒,楊州炒飯果種蝦仁,要嚟炒蛋我都嫌佢細,重點係:都係得五粒仔。但係呢碟野要$140。淨係睇相係咪以為係一碗湯呢?

Tandoori Chicken 係咁多碟餸入面最多肉的了,名副其實咁樣有四件雞。雞肉亦都做得好嫩滑,全晚最好食我覺得就係呢一個餸。

一個鐵板魚,佢推介嘅時候我以為係一條魚,嚟到原來係有五件大約係麻雀咁大嘅魚塊,幾乾下,麻麻地。不過已經算係第2好嘅餸,起碼食到有肉落肚。其餘兩個咖喱好似淨係食汁咁。

Naan 叫咗兩份,一份係蒜蓉味,一份原味,要來食咖喱汁,因為百幾蚊一碟餸主要得汁,冇理由唔食㗎嘛

呢度係冇免費嘅水供應, 20幾蚊一支水。送咗一支餐酒,可以自己選紅酒定白酒,超市幾十蚊果啲啦,送嘅冇要求,而且佢真係有酒杯同埋有冰桶,算係咁。
雖然佢嗰啲食物份量真係好少,但係佢味道其實又唔係差嘅,啲咖喱汁係幾好味嘅。如果係鍾意食汁撈飯嗰啲人應該鍾意。因為我自己其實唔鍾意食咁多澱粉質,所以我應該唔會再嚟,如果淨係食餸,我一個人食四碟咖喱都唔會飽。
除咗水,冇另叫嘢飲,因為唔想飲甜野,要留Quota食甜品,一個人$180左右,留肚行去附近大街少館食甜品,可看下一篇食評。
2021-07-23 1358 浏览
我都有一排🤤冇食印度菜,咁啱有朋友仔介紹咗呢間🇮🇳印度菜餐廳🍴俾我,所以就來試吓!我哋六點幾入坐🪑未有太多人,原來佢仲有個酒吧區可以 happy hour 🍻 飲幾杯。裝修用咗🪵木牆感覺溫暖,而且掛咗印度🇮🇳風掛畫整體好有印度🇮🇳 feel。原來印度🇮🇳唔同地區都有各自嘅特色食品,就連咖哩🥘款式都各有分別,而呢間餐廳🍴大部分都有供應,所以食品款式🤩選擇十分多!印度🇮🇳烤🔥脆餅🫓 Papad 我覺得係食印度🇮🇳菜必食前菜之一,香脆可口得來配埋個有少少🤏辣嘅🌿青醬食好🤤開胃。🇮🇳印式🔥烤雞🐓塊用鐵板上,出晒煙勁香🤤,烤🔥嘅火候啱啱好,重香料味而且肉嫩 juicy 😋好好食。食印度🇮🇳菜當然唔少得飲返🍹杯印式酸奶 Lassi,呢度有好多唔同款式嘅 Lassi 🍹,我就揀咗🤤孜然 Lassi 🍹,因為出面未見過😆,味道方面係好香嘅孜然味而酸奶好 refresh 唔算甜,十分之特別,孜然 fans 可以一試!南印度🇮🇳咖哩🥘羊肉🐑係用南印度🇮🇳式椰奶🥥煮嘅,咖哩汁入口係🤩好香濃嘅🥥椰奶味,🥥椰奶味中和咗部分嘅辣味🤤食起上嚟特別香滑👍,而羊肉🐑煮得好𣺉好入味,而且肥瘦適中😋好好味。有咖哩🥘就當然唔

有咖哩🥘就當然唔少得印度🇮🇳薄餅🫓 Naan,佢哋就連🫓 Naan 都有好多🤩唔同款式,我哋就揀咗乾果烤餅🫓 Kashmiri Naan,佢入面有啲堅果碎、提子🍇乾同埋🥥椰絲,食起上嚟有少少🤏微甜🤤,配埋咖哩🥘一齊食就更加😋好食!

朋友仔揀咗飲印度🇮🇳瑪沙拉茶,佢係印度🇮🇳香料奶茶☕️,佢係成壺上,分量十足。想幾甜😋可以自己落糖,飲起上嚟有微微香料味,奶味唔算濃,但幾香滑,幾 balance 👍。

總結而言,呢度印度🇮🇳菜式選擇十分🤩多,而且水準唔錯👍,我應該會再來試吓佢🤤其他款式嘅🥘咖哩!
第一次香港食印度菜 揀左呢間食!入到去老闆比我哋自己揀位,平日一開鋪 唔多人係可以任揀位坐。原本訂座時話送紅酒但無寫明滿幾錢送,原來要滿500先送,之後我哋睇左推介打算嗌menu入面嘅野 點知原來有lunch set. 最後嗌左個咖喱同炒飯,薄餅好味,炒飯比較油,但配左個酸酸哋嘅醬,男朋友話好好食,份量都好夠,另加$10 可配mango lassis,飲品稍微唔夠凍 , 凍啲會好飲啲! Btw 可以再試
第一次香港食印度菜 揀左呢間食!
  • 牛油薄餅
2021-07-18 200 浏览
好地道嘅印度餐廳🇮🇳印度薄餅好好食好好食😋不過口味都係偏辣,就算佢話唔辣我都係覺得辣🥵🌶🤣————————————————————————(Dinner🍴)1️⃣香炸空心球 Paani Poori🥔$552️⃣咖喱炒雜錦蔬菜 Mixed Veg Jhalfrezi🥬 $803️⃣自家秘醃烤炸雞 Chicken 65🍗 $984️⃣咖喱雞 Chicken Curry🍛 $1125️⃣印度薄餅Naan🫓 $20Overall:😋: 3.5/5💰: 3.5/5
————————————————————————
(Dinner🍴)
1️⃣香炸空心球 Paani Poori🥔$55

😋: 3.5/5
💰: 3.5/5
  • naan
2021-07-05 458 浏览
六點左右到達,現場沒什麼客人,每張桌上都有一支bonaqua水,店員也清楚表達每支水收費$22,因為老闆希望大家多喝餐牌內的飲品。最後我沒有開那支bonaqua,因為有點被撳住搶的感覺。未點餐便會送上餐前小食,配上薄荷葉醬汁,小食偏過鹹帶點辣,又薄又脆。對我來說不算好吃,不會是一口接一口的小吃。☛Mushroom 65餐牌內有"65系列",都是炸物,這個看上去橙色的炸磨菇,真的不用叫。磨菇是罐頭原粒磨菇那種,不香也不juicy。☛Masala Fish叫了小辣,點naan很配,咖哩味出,魚塊不滑但有一絲絲的魚肉。☛Butter Chicken店員說是最受歡迎的菜式,一點辣味也沒有,適合怕辣人士,酸酸甜甜的,蕃茄味突出,也挺好吃。☛Naan and Garlic Naan叫了兩款Naan,個人很看重Naan的口感,認為是印度菜的靈魂,可惜這裡的naan不是即製,上桌也不熱,毫無咬勁,這點令我好失望。☛雞蛋煲仔飯裡面真的有兩大隻烚蛋,有趣有趣,烚蛋無味,自己點咖哩,但印度米真心好吃,每顆都沾了咖哩汁,會一口接一口吃。▶這定的香港人店員很chur,常來催你下單,又來看著你吃飯,整體覺得不算很
Mushroom  65

Naan
☛Naan and Garlic Naan
雞蛋煲仔飯
☛雞蛋煲仔飯

▶這定的香港人店員很chur,常來催你下單,又來看著你吃飯,整體覺得不算很深刻的印度菜,之前到重慶大廈的比較好吃。
Mango  Lassi
2021-07-04
Fish  Masala
雞蛋煲仔飯
2021-06-24 303 浏览
食得多中國菜有時突然間就好想食下naan, 印度咖喱😛今日放工就特登去之前食過嘅咖喱店打算買外賣返屋企食,發覺原來呢度有網上Apps 《OOHK》可以order, 非常方便!網上Apps 已經中英對照晒所有款式,同埋有埋圖片睇,所以好快已經揀到心儀菜式我就要咗個印色菠菜乳酪、香辣咖喱烤雞、同埋原味及蒜蓉味的naan一去到已經即刻攞走,侍應仲要非常好態度,值得一讚!返到屋企,所有菜式包得好好,唔會倒瀉印色菠菜乳酪分量十足,放上勁多芝士粒同埋攪拌左嘅菠菜,芝士味香濃,鍾意食菜嘅朋友不要錯過!配上naan,極之好吃!香辣咖喱烤雞雞件大概有六七件,唔會太乾又好吃😋配上香濃咖喱🍛,係屬於比較辣既,鍾意食辣嘅朋友會好鍾意烤餅烤得大塊又軟熟,配上咖喱吃,味道一流!呢間餐廳份量夠大又好吃😋,地點又夠方便,如果想食印度野嘅不要錯過!
食得多中國菜有時突然間就好想食下naan, 印度咖喱😛

一去到已經即刻攞走,侍應仲要非常好態度,值得一讚!

返到屋企,所有菜式包得好好,唔會倒瀉

印色菠菜乳酪

配上naan,極之好吃!

香辣咖喱烤雞

雞件大概有六七件,唔會太乾又好吃😋
配上香濃咖喱🍛,係屬於比較辣既,鍾意食辣嘅朋友會好鍾意

烤餅烤得大塊又軟熟,配上咖喱吃,味道一流!

2021-06-22 285 浏览
我係咖喱控,呢排天氣熱到傻,最好就係開住冷氣食咖哩。今日新挑戰Mutton Vindaloo辣死你咖喱羊肉,個名咁勁,梗係要試下🤣先用匙羹潷咖喱試吓,初入口都算辣,辣味繼續滲出,有後勁,越食越吸引,呢個好啱我口胃😋😋Chicken Tikka (4pcs)經過高溫烤製帶焦香的雞肉,仲可以保留肉汁,好juice,再加點檸檬汁,酸香醒胃😘Garlic Naan 用印度酥油和香蒜製作,蒜味香濃,一路伴隨著行返屋企,好肚餓呀😄Tandoori Roti 材料簡單,只有麵粉和水,沒經過發酵的麵團,全餅鬆脆,趁熱食,好有滿足感👏
我係咖喱控,呢排天氣熱到傻,最好就係開住冷氣食咖哩。

今日新挑戰
Mutton Vindaloo
辣死你咖喱羊肉,個名咁勁,梗係要試下🤣

Chicken Tikka (4pcs)

Garlic Naan

Tandoori Roti
外卖自取
2021-06-21 199 浏览
個人認為都係好正宗既一間印度菜!, 而咖哩選擇又夠多.不過印度小食方面就唔係太岩自己口味啦.Butter Chicken (Curry) $115我地揀左3款咖哩,我好鍾意食佢既Butter Chicken, 甜甜地配埋Naan食真係好滿足架!中印式煲仔飯 $158煲仔飯係用左印度飯,夠哂乾身,醬汁同咖喱好相似.不過醬汁比較多,較為重口味Tandoori Chicken $112非常推薦佢既烤雞,惹味之餘又夠juicy!

Butter Chicken (Curry) $115

中印式煲仔飯 $158

Tandoori Chicken $112
非常推薦佢既烤雞,惹味之餘又夠juicy!
2021-06-20 158 浏览
今日係父親節,爸爸想食日本嘢同印度嘢,所以買外賣,咁兩樣美食都食到!經朋友介紹,去左佐敦茂林街嘅咖喱葉買,我download左OOHK: delivery app,好方便,落左單之後二十分鐘後有得拎~Chicken Manchurian $105有啲似中式餸食,甜甜酸酸,味道好重,少少蕃茄味,雞係炸過嘅雞粒,非常入味!連埋唔少葱,增添香味!Bhuna Ghosht $128香料味很重,羊肉很嫩滑,軟滑,易咬開,又大舊,啖啖肉,加埋洋葱碎同蕃茄粒,又fresh又balance.Plain Naan $20佢地烤得好香脆,又重牛油味,夠鬆軟。嗰度服務好好,員工態度積極,原本有個小誤會,但女員工不停想方法幫我解決,又有禮貌,我會俾一百分依個員工!咖哩葉地址: 佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下電話: 81000911

Chicken Manchurian $105

Bhuna Ghosht $128

Plain Naan $20
佢地烤得好香脆,又重牛油味,夠鬆軟。

咖哩葉
地址: 佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
電話: 81000911
2021-06-19 112 浏览
平時食飯離不開食中、日、泰菜心血來潮想食印度菜特別係我最鍾意嘅咖喱🍛雖然最近疫情穩定但係都想買返屋企慢慢嘆我即刻download咗「 #orderonline 」appOrder咗 咖哩葉 的菜式同屋企人開心share🥳喺「orderonline 」下單嘅過程好順暢仲有得自選自取及送餐服務揀完心水嘅食物就可以去到先俾錢🤌唔夠10分鐘就有得攞啦⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🟡「 #香辣咖喱魚 Fish Masala🐟 」估唔到魚柳嘅份量都比較多而且食落去魚肉好鮮嫩仲好入味撈埋白飯一齊食簡直夠晒滋味🟡「 #香辣咖喱雞 Chicken Masala🐔 」兩款咖喱汁都不同的味道而且辣到剛剛好唔會太辣每一件雞柳都好大件添
平時食飯離不開食中、日、泰菜
心血來潮想食印度菜

揀完心水嘅食物就可以去到先俾錢🤌
唔夠10分鐘就有得攞啦

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

🟡「 #香辣咖喱魚 Fish Masala🐟 」
估唔到魚柳嘅份量都比較多
而且食落去魚肉好鮮嫩仲好入味
撈埋白飯一齊食簡直夠晒滋味

🟡「 #香辣咖喱雞 Chicken Masala🐔 」
兩款咖喱汁都不同的味道
而且辣到剛剛好唔會太辣
每一件雞柳都好大件添
2021-06-18 1482 浏览
疫情期間真係唔想出街食飯,但又懶得煮同事介紹佐敦 咖喱葉 好正宗今日就試試用外賣app oohk: food Delivery 返工時已經下載定 諗好食乜收工click一click,登記等等都非常方便易用界面都清晰App上有曬中文餐單,方便食客挑選可以用信用卡、paypal付款、或者去到鋪頭用轉數快餐廳頗有情調適合約會Keema Naan $30 碎羊肉烤餅羊肉味濃,單食凸顯到羊肉碎的風味屋企人第一次食都話好驚喜Garlic Naan $25 蒜香烤餅個人推介!非常香口,配butter chicken食一流!薄餅上有生的蒜頭碎,但不會攻鼻烤得焦香,好過癮chicken tikka $80共有4-5塊,分量足夠一開外賣盒已經聞到好香印度香料的味道鷄肉比較乾,但勝在香味濃,啖啖肉butter chicken $115配薄餅食真係一級正!牛油味突出,少辣但夠曬惹味!
疫情期間真係唔想出街食飯,但又懶得煮
同事介紹佐敦 咖喱葉 好正宗
今日就試試用外賣app

收工click一click,登記等等都非常方便易用
界面都清晰

App上有曬中文餐單,方便食客挑選

可以用信用卡、paypal付款、或者去到鋪頭用轉數快

餐廳頗有情調
適合約會

Keema Naan $30 碎羊肉烤餅
羊肉味濃,單食凸顯到羊肉碎的風味
屋企人第一次食都話好驚喜

Garlic Naan $25 蒜香烤餅
個人推介!非常香口,配butter chicken食一流!
薄餅上有生的蒜頭碎,但不會攻鼻
烤得焦香,好過癮

chicken tikka $80
共有4-5塊,分量足夠
一開外賣盒已經聞到好香印度香料的味道
鷄肉比較乾,但勝在香味濃,啖啖肉

butter chicken $115
配薄餅食真係一級正!
牛油味突出,少辣但夠曬惹味!

2021-06-17
2021-06-17 171 浏览
係旺角工作 就到午膳時段 就上網睇睇有咩野食 見到OOHK 呢個apps可以外賣自取就睇睇先 我突然想食咖哩就叫左咖哩葉既外賣 我叫用外賣平台洛完單就行過去餐廳剛剛好有得拎 十分方便 入面仲要有中文 錦就唔洗怕唔知自己食緊咩😂首先叫左個 chicken tikka masala$120入面有數件烤雞 佢係用上優格去淹製 之後先張雞肉放係咖哩中 優格溶化左係咖哩入面 濕潤飽和 加上雞肉既滑嫩 質地唔柴 令咖哩生色不少亦唔會太辣我真係好鐘意食雞所以叫左chicken tikka $80/4pcs佢同chicken tikka masala 最唔同係佢係乾既烤雞肉 不過佢用上既雞大多都係雞腿肉🍗 帶有些少焦香味 色澤橙紅 溫和微辣另外garlic naan $25面頭鋪滿新鮮碎大蒜 🧄 鮮脆口感 大蒜香氣濃烈 餅身厚而鬆軟 愛蒜者大推❤️最後lachhadar paratha $26呢個餅比起garlic naan 係特別酥脆 雖然用油煎但佢唔會過分油膩 點上咖哩食真係好正好夾❤️總結:-用上外賣平台洛單真係十分方便 外賣自取返屋企或公司慢慢嘆-出餐快-食物好味價錢合理 所以會再回頭光顧❤️

我真係好鐘意食雞所以叫左chicken tikka

-用上外賣平台洛單真係十分方便 外賣自取返屋企或公司慢慢嘆
-出餐快
-食物好味價錢合理 所以會再回頭光顧❤️
2021-06-16 156 浏览
今日嚟到咖哩葉試下印度咖喱,舖頭位於佐敦 出左地鐵站行10分鐘就到,位置都好方便!一入門口就有店員招呼我哋👍🏼今次我地位左係樓上,見到Menu有印式煲仔飯 我哋就一人叫一個 莫卡拉羊肉煲仔飯煲仔飯入邊有咖喱汁同羊肉,份量都幾大,建議兩個女仔可以share一個!大量嘅咖喱汁再加印度米 感覺都幾match煲仔飯用瓦煲保溫 食到最後都仲好熱加索旁遮普(雞)呢個煲仔飯都有好多雞件 咖喱汁唔會好辣,幾香幾好味無敵釀雞腿三隻雞腿大大隻,入面釀有滿滿嘅香料,食落好滋味,仲有好多雞汁添🥰另外我哋都叫咗杯mango lassi 乳酪味幾重 但味道有啲偏甜 如果冇咁甜就好啦👍🏼

莫卡拉羊肉煲仔飯

加索旁遮普(雞)
呢個煲仔飯都有好多雞件 咖喱汁唔會好辣,幾香幾好味

無敵釀雞腿