2025-01-23 216 浏览
係沙田行行下街肚餓,就入咗黎食個下午茶☺️諗住下午茶時間應該少人啲,點知都坐滿晒😮好彩都係等一陣就到我地😎🍜 新加坡喇沙 $56 (😸😸😸😸😺)呢個喇沙材料豐富,有蛋、蝦、魚蛋同豆卜!🥢 湯底入味,辣味夠足,真係好適合做下午茶!👍🍚海南雞飯 $68 (😸😸😸😸)呢個海南雞飯真係唔錯!冬瓜湯濃味十足,仲有新鮮嘅冬瓜!🥳 下午茶食呢個餐,雞肉份量好冇少到,配上辣醬、豉油同蒜蓉食更加好味!😋🍢 串燒拼盤 $65 (😸😸😸😸😺)串燒拼盤包括雞肉、大蝦同埋魷魚鬆!😋 雞肉燒得入味,大蝦唔使自己剝殼,超方便🤫魷魚鬆燒得香噴噴,一上枱就忍唔住食咗一串先🤣🍞斑蘭咖吔多士 $40 (😸😸😸😸)呢款斑蘭咖吔多士用麥包整,幾特別!🍞 咖央醬配牛油,味道香滑,食落去真係唔錯!💚🥥 海鹽雪糕椰汁珍多冰 +$12 (😸😸😸😸😸)呢個海鹽雪糕椰汁珍多冰好特別!海鹽雪糕嘅鹹味同椰汁嘅甜意外地好搭!🥥 唔會太甜,椰汁味濃,真係推介!✨🥤馬來芒果汁配芒果雪糕 +$12 (😸😸😸😸😺)飲品方面,馬來芒果汁上面搭配大大舊嘅雪糕,真係好fresh!🍧 飲完喇沙再飲呢個,清涼解膩,簡直完美!💦

🍜 新加坡喇沙 $56 (😸😸😸😸😺)

🍚海南雞飯 $68 (😸😸😸😸)

🍢 串燒拼盤 $65 (😸😸😸😸😺)

🍞斑蘭咖吔多士 $40 (😸😸😸😸)

🥥 海鹽雪糕椰汁珍多冰 +$12 (😸😸😸😸😸)

🥤馬來芒果汁配芒果雪糕 +$12 (😸😸😸😸😺)
【香辣炒飯】🍚用料超誠實,每一粒飯都吸收了香辣醬汁,口感彈牙又入味,再搭配上鮮蝦仁和蔬菜,簡直是膩而不膻的絕佳選擇!【香茅青檸荔枝梳打】🥤這是一款特別清爽的飲料,喝下去感覺整個人都輕盈了起來。香茅的清新、青檸的酸勁和荔枝的甜美完美融合,讓人一喝就上癮!【馬來芒果汁配芒果雪糕】🥭則是另一款甜點愛好者的絕對不能錯過的選擇。芒果香甜可口,配上一球冰凍的芒果雪糕【班蘭咖央多士】🍞這款多士的麵包外皮烤得金黃酥脆,內裡卻軟糯無比。最特別的是它內餡的班蘭咖央醬,淡淡的班蘭香氣和濃郁的咖央味道完美結合
【香辣炒飯】🍚

【香茅青檸荔枝梳打】🥤

【馬來芒果汁配芒果雪糕】🥭

【班蘭咖央多士】🍞
海南雞和肉骨茶味道可以。肉骨茶d排骨較瘦同埋跟個油炸鬼又乾又硬。菜單整體偏貴,接近新城市價錢(但係佢係沙田中心)。叫個信用卡餐單,連菜走辣都唔得,話個餐係咁就set死左。

菜單整體偏貴,接近新城市價錢(但係佢係沙田中心)。

叫個信用卡餐單,連菜走辣都唔得,話個餐係咁就set死左
2024-12-30
同媽媽行街行到有少少肚餓,見好耐無食過新加坡菜,就嚟到咖吔食下午茶,食物嘅份量好多,好抵食呀,難怪下午茶時段都坐滿晒!最鍾意喇沙摻摻同鹹蛋黃單骨雞翼😍喇沙摻摻香味濃郁,配料有齊豆卜、雞蛋、魚片同蝦等等,充滿口感,啖啖都有獨特嘅風味🥰。而雞翼外脆內嫩,炸到脆卜卜,鹹蛋黃嘅鹹香味惹味十足,好邪惡呀!我哋仲叫咗海南雞飯同班蘭咖吔多士。海南雞肉質軟嫩,油飯粒粒分明夠乾,唔會覺得油膩,配埋醬汁,好好味呢~班蘭咖吔多士烘得啱啱好,夠哂香脆,入口有班蘭香味,兩個人一齊share最開心😋✨新加坡喇沙摻摻✨海南雞飯✨班蘭咖吔多士✨新加坡鹹蛋黃單骨雞翼✨海鹽雪糕伴椰汁✨柚子西柚梳打
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
我哋仲叫咗海南雞飯同班蘭咖吔多士。
新加坡喇沙摻摻
新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
新加坡喇沙摻摻
班蘭咖吔多士
2024-12-26 332 浏览
今日難得經開沙田就去好運中心附近搵食,見到呢間主打新加坡,又有最愛喇沙就一於去試吓。新加坡喇沙喇沙湯底椰香味夠晒濃,辣度適中,麵底用上油麵加米粉令口感更豐富,配料有蝦肉、豆卜、魚旦、魚片同糖心蛋等,好味之餘大大碗又足料。檳城和牛蝦麵另一款就叫咗和牛配蝦麵,湯底亦係夠晒濃郁惹味,和牛入晒味超正👍🏻,配料同樣十足,有豆卜、糖心蛋同牛丸等。串燒拼盤有蝦、魷魚鬚同雞肉串各2,兩人食啱啱好,當中最出色係雞肉串,沙嗲汁味道超惹味😋。馬來芒果汁配芒果雪糕海鹽雪糕椰汁珍多冰仲點咗兩杯雪糕特飲,雪糕超大球,食完濃味蝦麵後飲返杯夠晒清爽涼快。咖吔 (沙田)沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖

新加坡喇沙

檳城和牛蝦麵

串燒拼盤

馬來芒果汁配芒果雪糕
海鹽雪糕椰汁珍多冰

咖吔 (沙田)
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖
2024-12-18 280 浏览
幾個月前第一次食覺得好抵好食,$268就有套餐有4碟菜式+2杯飲品,今晚啊媽無煮飯,我同家姐又來多次呢度試下,發現$268套餐仲有♥⭐海南鷄真係要讚一讚呢度既海南鷄,首先量好多,而且係都肉既,肉質又滑,超抵食!⭐馬拉盞通菜一上菜就聞到蝦醬的味,而通菜翠綠爽脆新鮮!上次食稍閑,今次就適中,好快清曬。⭐新加坡鹹蛋黃單骨雞翼皮脆肉滑,加上鹹蛋黃好惹味,真係食到不停口。⭐大蝦木瓜沙律呢個比較辣但好過癮!酸酸辣辣好開胃。2個食曬全部野!見到好多一家大細來呢度食,性價比好高!
⭐海南鷄
⭐馬拉盞通菜
⭐新加坡鹹蛋黃單骨雞翼
皮脆肉滑,加上鹹蛋黃好惹味,真係食到不停口。

⭐大蝦木瓜沙律
呢個比較辣但好過癮!酸酸辣辣好開胃。2個食曬全部野!

見到好多一家大細來呢度食,性價比好高!
2024-12-17 237 浏览
香港好似比較少新加坡嘅嘢食,聽講沙田呢度有間郵又正宗,而且位置又好坐嘅新加坡餐廳,咁就叫埋朋友一齊嚟試吓啦。因為啱啱放工唔係好肚餓,所以就咁叫小食同埋嘢飲。呢個古法脆皮雞卷好特別,外面脆入面嫩唔使點醬汁都好夠味,本身唔肚餓食完都開胃咗啊。而串燒拼盤就有大蝦雞串同埋魷魚,我自己覺得個蝦最值得欣賞,因為真係好大隻,而且食得出好新鮮,蝦肉好彈牙。朋友就話魷魚好好食,都係感覺好新鮮同埋足料。我叫咗美祿哥斯拉,飲落唔會太甜,非常解渴。而朋友叫咗椰子斑斕冰。椰子味好清新,而且綠色嘅賣相都好特別,適合打卡。呢間新加坡餐廳又正宗又抵食,下次都一定會再嚟啊。

呢間新加坡餐廳又正宗又抵食,下次都一定會再嚟啊。
  • 串燒拼盤
2024-12-14 267 浏览
沙田廣場呢間馬來西亞餐廳,晚巿成日都好多人,今日有機會去試吓,餐廳裝修好新淨,座位坐得舒服,而且價錢好合理,餐牌好多選擇,全部都好想試好吸引招牌海南雞拼胡椒肉骨茶海南雞好有雞味,肥瘦適中,而且份量唔少,點埋個秘製三色醬,更加好味。超級鍾意個胡椒肉骨茶,肉胡椒味極濃,好少喺出邊飲到咁足料嘅胡椒肉骨茶,裏面嘅肉排都好好味,好淋好入味,飲完之後成身成個身暖哂海鮮炒飯海鮮炒飯落足料,幾乎每一啖都食到海鮮,有大量蝦、魷魚,仲有肉鬆、豆角、蝦米,口感層次非常高,而且個粉炒得好乾身,少少辣,好惹味好開胃,份量好多,好滿足

招牌海南雞拼胡椒肉骨茶

海鮮炒飯
2024-12-13 265 浏览
今日出咗去沙田擇聖誕節禮物,周圍都轉曬聖誕報置, 好有氣氛,行得好開心, 買到2 手都係戰利品,行下行下覺得有d 肚餓, 記得之前食過d 間餐廳食下午茶好味又扺食,1個下午茶餐都只係約$5x-6x,仲要包埋一杯飲品, 所以尊登行過去食.檳城蝦麵: 幾大碗, 都食到好飽,d 蝦彈牙大隻, 麵有2 款, mix 埋一齊食,口感幾特別, 本人好鍾意, 微辣, 好味大蝦青木瓜沙律: 好大碟, 味道酸酸甜甜, 開胃得黎又健康, 大蝦都唔少熱白咖啡:咖啡味非常香濃😍

熱白咖啡:咖啡味非常香濃😍
2024-12-05
下午茶
作為連鎖餐廳的咖吔Kaya,定價恰當且質素穩定。而是次我們所光顧的是位於沙田好運中心的分店,餐廳職員殷勤有禮,上菜速度有效率👍店內還設有多張卡座,空間與舒適感並重,絕對是Family Friendly💕. 🦐檳城蝦麵($58) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)雖然是下午茶餐,但份量絕無減半!絕對能令大胃王捧腹而回😋👍蝦湯順喉、摻掺爽滑、配料份量足,不錯‼️.🥭馬來芒果汁配芒果雪糕(餐特飲加配價*$12) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)吸一口芒果冰沙,再大啖一口雪糕,簡直是雙重享受兼滿足。喜愛芒果的朋友,此杯特飲千萬不要錯過‼️.🐓娘惹椰子雞湯($118) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)此椰子雞湯約有三大碗份量,雞件量足且無雪味,並帶有陣陣香茅及南薑香氣。湯頭香甜,正適合於秋冬時節補虛強壯、益氣養血一番!.🍢串燒拼盤($65) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)拼盤內分別有蝦、魷魚及雞肉,每款各二串。蝦隻已經去殼處理,方便客人直接大快朵頤👍串燒烤得香氣滿溢,再沾著店家所提供的叁巴醬食用,味道更上一層樓!.🥥海鹽雪糕椰汁珍多冰(餐特飲加配價*$12) 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)作為咸甜交融的愛好者,在此特飲呈上後,我便立刻把海鹽雪糕吃掉🙉💕
🦐檳城蝦麵($58)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🥭馬來芒果汁配芒果雪糕(餐特飲加配價*$12)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🐓娘惹椰子雞湯($118)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🍢串燒拼盤($65)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
🥥海鹽雪糕椰汁珍多冰(餐特飲加配價*$12)
[推介程度] 🟡🟡🟡🟡🟡(5/5)
作為咸甜交融的愛好者,在此特飲呈上後,我便立刻把海鹽雪糕吃掉🙉💕椰汁冰沙再配上珍多冰,不論是作為飯後飲料或甜品都很配😋👍
店舖名稱 Restaurant Name:
咖吔 (沙田)
Kaya Singapore Casual Dining(Sha Tin)
店舖地址 Restaurant Address:
沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖
Shop 3008-3009, 3/F, Lucky Plaza, 1-15 Wang Pok Street, Sha Tin
營業時間 Opening Hours:
⊿星期一至日 Mon to Sun 11:00-22:00
2024-12-10
  • 檳城蝦麵
  • 串燒拼盤
  • 娘惹椰子雞湯
2024-12-08 284 浏览
📍咖哋 KAYA. 主打新加坡菜 餐廳位於沙田橫壆街1-15號好運中心3樓 。 今日星期六通常會推遲食中午飯嘅時間,喺沙田好運中心行街,到了下午三點左右,感覺有啲肚餓,就二話不說選擇咗呢間名叫咖哋Kaya餐廳 ,店內光線充足,有東南亞風,乾淨企理,店員很有禮貌。我點了兩個輕鬆下午茶餐,份量充足。☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️下午茶系列@巴東牛肉飯配香茅鮮橙茶。巴東牛肉用咗牛腩部份,軟唸易入口,濃郁椰奶帶有小小香料味道,但欠缺辛辣🌶️層次。油飯乾身粒粒分明,好味道。欣賞有鹽焗花生、香脆魚仔,三兩片青瓜和迷你蕃茄伴碟,寧舍開胃🤤☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️☀️下午茶系列@街頭雞鴨絲湯粉配香茅荔枝青檸梳打,湯底清甜,河粉爽滑,風味十足,雞絲鴨絲合併不會太單調,肉質嫩滑冇渣,配有半熟蛋和豆卜作伴菜,增添色彩,非常滿足😌
📍咖哋 KAYA. 主打新加坡菜
餐廳位於沙田橫壆街1-15號好運中心3樓 。
今日星期六通常會推遲食中午飯嘅時間,

巴東牛肉飯配凍香茅檸檬茶

街頭雞鴨絲湯粉配香茅青檸荔枝梳打

2024-12-07
巴東牛肉飯配凍香茅檸檬茶
  • 巴東牛肉飯
  • 街頭雞鴨絲湯河
2024-11-30 190 浏览
今日走入去諗住食個下午茶,行入去睇到其實有4人位,但我兩個人入去,所以服務員都帶左我同朋友去兩人位,我都覺得無問題,但因為我本人比較大份,而且又見到無人排隊等位好多位吉左,所以就問下服務員可唔可以坐四人位,點知如是者問左兩三次,已經係向住服務員方向問佢,而亦都確認到服務員係見到我問佢可唔可以,完全唔想答人,唔得都唔講一聲,點行點過走左去第二邊唔理人。真係火都嚟埋,無見過咁差嘅服務態度, 基本禮貌都冇,以後都唔會食!
2024-11-30
2024-11-28 1886 浏览
【沙田區】【kaya咖吔】同大家提及過我係沙田友,早排同個朋友喺返沙田做兩日義工,上次我哋就食咗瀝源邨嘅某間老牌餐廳,今次我哋就嚟到新裝修嘅好運中心搵嘢食。但係好可惜,我哋真係唔係好搵到邊間真係好想食,退而求其次之下,就邊間有位食邊間,咁就入咗去呢間喇。就咁講呢間我都好耐冇講過佢哋嘅分店,之前將軍澳嗰篇都成年幾兩年前,所以而家食吓都啱嘅。朋友食咗個 $68 嘅「馬來烤雞配油飯」,加 $3 配熱「手工拉茶」,佢就話都幾一般,本身我都有啲想叫呢個覺得會好食,估唔到朋友只係打出一般嘅評價。我自己就穩穩陣陣叫個 $75 嘅「海南雞飯」,加 $6 飲凍「白咖啡」,畢竟海南雞飯真係好穩陣,我又覺得冇乜嘢。不過又咁講,又真係算唔上好食,平庸之至。埋單仲要收加一,夾埋 $167,你問我有冇下次我真係唔肯定,可能又係呢啲有位就入嘅情況囉。。。(地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖)呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:西貢區:1am0814#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoo

西貢區:1am0814

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am沙田區 #沙田 #咖吔 #kaya咖吔 #馬來烤雞配油飯 #熱手工拉茶 #海南雞飯 #凍白咖啡 #1am1577 #1ambackup
1971 浏览
2024-07-24
2024-11-28 237 浏览
今日同爸爸去沙田姨媽傢俬個邊睇家私拎靈感~行完都1點幾,我就問佢頂唔頂到下午茶😂我想食咖吔~但下午茶平好多😏食物招牌喇沙摻摻唔知幾耐冇食過啦🥹佢嘅喇沙味道岩岩好~不過唔小心落得太多辣醬😅又惹味,又辣~好彩嗌凍野飲人哋下午茶會變mini,但佢呢個超足料!魚條、魚蛋、蛋…最鐘意豆卜!因為佢係靈魂黎😂檳城蝦面呢個都係招牌面之一!因為爸爸唔食喇沙,所以我推介佢食呢一個~我之前都食過,佢個蝦湯超級濃,好香蝦皮~我哋見到兩碗一模一樣咁滯😂就問邊碗打邊碗,職員都好有禮貌咁將我哋嗰兩碗放返啱嘅位置💕🔥🔥🔥重點推介🔥🔥🔥鹹蛋沙雞翼呢個真係呢~~本身我係想食魚片,但我係下午茶meun唔覺眼,見到雞翼心心眼😍~~ #雞翼控 必食!一定要趁熱先食到佢嘅鹹蛋沙油香~雞翼仲要係脆脆的🤩蟹肉醬炸饅頭其實呢個配搭有少少搲頭😅,平時炸饅頭應該係要配煉奶,但係原來佢配呢一個蟹肉醬係超級夾🫨佢特登唔炸到硬,等外皮小脆入邊鬆軟,可以浸到嘅蟹醬🫶🏻我就唔好嘥😂咬一啖再釀上去芒果汁配芒果雪糕、椰汁冰海鹽雪糕海鹽雪糕,令我諗返起以前尖沙咀排長龍嘅眼淚雪糕🥲好味😋椰汁爸父至愛~~但佢話乜雪糕有咸架咩😂所以我同佢換咗但我都係鐘意芒果🥭

食物

招牌喇沙摻摻
唔知幾耐冇食過啦🥹佢嘅喇沙味道岩岩好~
不過唔小心落得太多辣醬😅又惹味,又辣~好彩嗌凍野飲

檳城蝦面

🔥🔥🔥重點推介🔥🔥🔥鹹蛋沙雞翼
一定要趁熱先食到佢嘅鹹蛋沙油香~雞翼仲要係脆脆的🤩

蟹肉醬炸饅頭

芒果汁配芒果雪糕、椰汁冰海鹽雪糕
但我都係鐘意芒果🥭汁😆

2024-11-23 252 浏览
沙田好運中心新餐廳😍💕是吃新加坡菜的餐廳,餐廳環境有馬拉風情的設計,座位寬敞舒服好坐。👍🏻除了經典的新加坡菜式之外,更有泰式風情的人氣火山排骨吃,更有多款海鮮的菜式,非常吸引!🤩《古法脆皮手工雞卷》推介特色小食,脆口的雞皮包著啖啖肉的雞肉,有心思的製作,味道喇起來有種很古法的香氣👍🏻👍🏻《新加坡白胡椒肉骨茶鍋》冬日暖意必叫之選,天氣開始凍,要吃暖暖的肉骨茶鍋,濃濃的白胡椒味,排骨啖啖肉,易離骨,肉軟腍👍🏻《海南雞飯拼喇沙》海南雞飯當然必叫,居然海南雞飯配搭迷你喇沙,都好足料,喇沙湯底好香濃!👍🏻《斑蘭咖吔多士》馬拉菜必吃的小食,烘底的斑蘭咖吔多士,是較扁身的多士,牛油香斑蘭味濃,非常惹味!
沙田好運中心新餐廳😍💕

《古法脆皮手工雞卷》