2018-09-05 104 浏览
對日本餐最心心眼嘅我,想係黃大仙食日本野,除左元x之外,就會揀呢間和氣食堂。點解呢?因為佢地除左有壽司之外,仲有好多飯類、烏冬類、同小食甜品俾你選擇,選擇多就緊係其中一個賣點喇!另外,係午市時段佢地嘅一人餐份量真係好驚人,食完根本可以直頭連晚餐都唔駛點食而下午茶市段就主打抵食,正常份量,所以呢兩個時段都特別受歡迎而我今次呢就係晚餐時段去,因為佢嘅味道係真係唔錯,所以我午市,下午茶,晚市都會幫襯吓,因為3個時段嘅食物都可能有少少唔同,所以今次就講下晚餐先喇一行4人,叫左以下食物:1)雜菌湯烏冬本身以為佢平平無奇,清清地咁,點知完來d雜菌係用牛油煮好再放入烏冬,好有牛油味,驚喜道十足呢2)黑豚肩燒井豚肉好入味,鋪滿係飯面,足夠食哂成碗飯,份量好足3)濃湯茄湯燒雞扒烏冬茄湯好濃好味,可能係濃湯嘅關係所以雞扒唔太入味,要靠沙律醬帶味,雞扒可以做得更好4)火炙黃金芝士吉列蝦壽司呢款比較失色,因為蝦無咩味而且唔係好夠熱辣辣嘅感覺,放面的蟹柳都無咩味,全件壽司靠芝士帶味,食落味道較單一,如果可加少少帶甜的沙律醬應該會好好多,但係賣相係好靚嘅5)雙重芝士鰻魚卷呢款已經食過好幾次,鰻魚汁帶甜,而且有2款

點解呢?

一行4人,叫左以下食物:

1)雜菌湯烏冬

2)黑豚肩燒井
豚肉好入味,鋪滿係飯面,足夠食哂成碗飯,份量好足

3)濃湯茄湯燒雞扒烏冬
茄湯好濃好味

4)火炙黃金芝士吉列蝦壽司

5)雙重芝士鰻魚卷
呢款已經食過好幾次,鰻魚汁帶甜,而且有2款不同的芝士,口感唔錯,份量仲好足添

總括黎講呢間真係唔錯嘅選擇,個人認為如果唔想排隊等咁耐,就可以揀平日嘅晚市黎食喇!
雜菌湯烏冬
雜菌湯烏冬
黑豚肩燒井
雙重芝士鰻魚卷
  • 黑豚肩燒丼
一間甘大、甘多位既餐廳都座無虛席。店員很快便遞上餐牌,呢這個餐牌全部食物都是圖文並茂,而且每樣食物的價錢也非常親民,揀食咩真系揀到頭都大埋。電擊雞翼 呢個雞翼,原來係凍食,真系吾上菜都吾知啊haha炸得鬼死甘香,又夠細隻,勁方便食用。黑豚腩燒丼 飯上面鋪滿薄切黑豚肉,燒過嘅邊位好香口,帶有少許焦香,肉質爽口, 不過相對地脂肪唔算多,亦吾會太乾身,保留到肉汁,最鍾意甜甜地既醬汁,愈食愈開胃,同行嘅朋友大讚佢同日本食嘅味道差唔多呢。珍寶赤蝦海鮮丼 心大心細,最後揀咗珍寶赤蝦海鮮丼,新鮮嘅刺身排得滿滿嘅,見唔到入邊嘅飯,真係真材實料。因為我系勁鍾意食赤貝,所以好味既刺身飯我系會食完又食再食過,系咪好crazy?入面有好大隻赤海蝦、厚身帶子、肥美三文魚腩,個玉子燒,玉子燒上仲有和氣兩個字,比我既感覺系食極都食吾晒。

電擊雞翼

黑豚腩燒丼

珍寶赤蝦海鮮丼
2018-07-12
2018-09-02 96 浏览
放假跟男朋友上黃大仙拜神,順道去附近逛街。經過一間和氣食堂,想起之前跟男朋友在沙田和氣食堂吃過,CP值超高,高水準價錢平實。 於是,同男朋友進去試試。要拿票,等位,也算多人,等了大約10分鐘入座。白身魚刺身依然鮮甜,沒半點腥,口感嫩滑。三文魚海膽刺身飯碗飯配有三文魚、海膽、蟹籽。所有配料也好新鮮,份量也充足,讚!白咖喱烏冬第一次嘗試,上層是淡忌廉和薯蓉,下層咖哩和烏冬,撈混一起,咖哩汁惹味,加上淡忌廉,烏冬入口滑溜,有新鮮感。而炸雞夠juicy,不太油,但嫌有點大塊。金蒜燒日本米茄子面上滿也是蒜蓉,茄子亦燒得軟淋,好惹味。$68元特濃牛奶芭菲,配電擊雞翼和北海道炸薯條,好划算。電擊雞翼、北海道炸薯條蜜汁凍單邊雞翼,意想不到的好吃,凍的做法,可以令蜜汁入味,好出色。薯條炸到好脆加上芝士粉,好滋味,一吃停不了口。特濃牛奶芭菲好重奶味,口感好滑,甜度剛剛好。加上配料,好吸睛。一定會回頭的餐廳,cp值太高了。
放假跟男朋友上黃大仙拜神,順道去附近逛街。

白身魚刺身
依然鮮甜,沒半點腥,口感嫩滑。

三文魚海膽刺身

金蒜燒日本米茄子
面上滿也是蒜蓉,茄子亦燒得軟淋,好惹味。

$68元特濃牛奶芭菲,配電擊雞翼和北海道炸薯條,好划算。

電擊雞翼、北海道炸薯條
薯條炸到好脆加上芝士粉,好滋味,一吃停不了口。

特濃牛奶芭菲
好重奶味,口感好滑,甜度剛剛好。加上配料,好吸睛。

一定會回頭的餐廳,cp值太高了。

2018-09-02 3635 浏览
之前係沙田分店食過一次,覺得佢既質素都唔錯,今次同朋友試埋呢間係黃大仙既分店,又再證明呢間絕對可以成為我地既 "食堂" !丼飯可以講係呢間餐廳其中一個主打食物,佢既燒丼真係好吸引,價錢都好大眾化,又難怪去得幫襯既客人都會叫一個黎食 ~ 而餐廳既MENU都唔馬虎,都整得幾靚幾吸引架首先黎既有呢款小食 - 電擊雞翼配炸薯條 ; 第一次食呢個小食既話,你會覺得幾有驚喜,因為D雞翼原來係凍既 ! 不過佢凍得黎又唔會話好韌,反而都幾特別,幾有口感,外層仍然都係幾脆既添D薯條就都幾好,上面曬有好多蜜糖芝士粉,同朋友SHARE黎食都幾正今晚都叫左一個沙律做前菜,因為睇MENU就都覺得佢好似幾吸引,佢係火焰左口魚邊牛油果沙律,真係幾特別,唔係好多地方都有咁既沙律配搭另外,上次係沙田分店就食左日本廣島蠔既刺身,今次就試試燒日本廣島蠔蒜蓉芝士燒 ! 先講講個燒日本廣島蠔,隻蠔燒完之後都重係幾大隻,唔會縮水得好勁,上面就有香濃既蒜蓉+芝士,食落都幾香,重點係隻蠔都唔腥,食一隻當作係小食,都唔錯啊個沙律就真係要推介下比大家,如果大家鍾意食左口魚 / 牛油果既就一定要叫 ! 因為火焰左口魚邊既口感夠爽又夠香 !

而餐廳既MENU都唔馬虎,都整得幾靚幾吸引架

個沙律就真係要推介下比大家,如果大家鍾意食左口魚 / 牛油果既就一定要叫 ! 因為火焰左口魚邊既口感夠爽又夠香 ! 佢分泌出黎既油脂亦都係健康既,而且又係好香口 ; 牛油果又係健康之選啦 !

同時,大量黑松露醬成為左沙律主要既醬汁,聞落都而已經夠曬香,食落就更加唔洗講啦 ~

今晚既其中一個丼飯係 - 珍寶赤海蝦海鮮丼,成個賣相好吸引,除左放到滿滿,色彩繽紛既海鮮刺身之外,重有印上 "和氣"兩字既玉子,真係代表性十足 !

當中既珍寶赤海蝦就真係唔講得少架,真係夠曬大隻,同時都好新鮮,夠曬吸引 !

而另一個丼飯就係 - 黑豚腩燒丼,呢個一睇就知真係好惹味 ! 因為黑豚腩經過燒香後,會變得極香口,肉質又唔韌,味道非常濃郁 ; 成碗丼飯上面都放滿曬黑豚腩加蔥花 ! 有一碟少泡菜附送添 ~

近鏡小小睇,真係好好味架,味道真係好香濃,會想令你食曬每啖飯 !

好豐富 ~ 真係張枱再細D都唔係好放得曬

最後,點唔可以整返個甜品做結尾先 ! 呢個係餐廳做緊推廣既 - 宇治抹茶芭菲,你唔好睇佢好似細細個咁,其實好足料 ! 好香濃既宇治抹茶雪糕,下面係好多粒既MOCHI,重有兩條朱古力脆脆添 ! 真心唔錯,大家都試下啦 !!
2018-09-01 64 浏览
前幾 想試下 式菜,尋找 式風味 ,朋友無意中推介呢間 式和氣飯堂,就本著試試既 態前往。 餐廳位於 仙中 , 出 仙站D2出 直上電梯直 就 到 間充滿 式風氣既 餐廳o(^▽^)o 咁你就 去岩地 ~室內燈 光柔和,頗有氣氛, 由於是晚飯時間,餐 廳都幾多 ,餐廳格 局充滿 式設計,令 彷如去左 本咁。 餐牌有不同種 選擇,有前菜、沙 既散點選項;亦有套餐可揀,仲可以有 式酒 特 果汁同酒 選擇~價格以 式餐廳 說是頗為適中;餐牌 不暇給,另 難以抗拒,每樣都想試(*☻-☻*) 前菜係鮮立 薄切 ,外 看上去是很吸引的,店家亦 分貼 乾冰上碟,可令 切 保持其鮮味,可惜本 對於鮮立 無 興趣 ,所以沒有品嘗 。(˶ ̅᷄−̫ ̅˵᷅) 然後隨即迎接以 是芒果三 籽沙 、廣島蠔寄世鍋、 咖喱烏冬再配以電擊雞翼加薯條作為 菜,望住可 既美食都已不停流哂 , 急不及待品嘗 ~~特別介紹本 較為喜 愛的 咖喱烏冬配炸 雞既組合~本 之前 在韓國 學已經嘗試 過 咖喱 味既烏冬, 想不到香港都會有, 今次再食到的確另有 番風味。雖然 咖 喱是有點膩,但搭上 烏冬加

前幾 想試下 式菜,尋找 式風味 ,
朋友無意中推介呢間 式和氣飯堂,就本著試試既 態前往。

前菜係鮮立 薄切 ,外
看上去是很吸引的,店家
亦 分貼 乾冰上碟,
可令 切 保持其鮮味,
可惜本 對於鮮立 無
興趣 ,所以沒有品嘗 。
(˶ ̅᷄−̫ ̅˵᷅)

特別介紹本 較為喜 愛的 咖喱烏冬配炸 雞既組合~本 之前 在韓國 學已經嘗試 過 咖喱 味既烏冬, 想不到香港都會有, 今次再食到的確另有 番風味。雖然 咖 喱是有點膩,但搭上 烏冬加炸雞配搭,既 可消除膩感, 可對 於本 像我不能太吃 得辣既朋友 講,確 實是 個不錯的咖喱 味選擇o(^_^)o

然後食飽飽後, 到餐廳 重點推介的甜品之選:特 濃 奶芭菲 奶芭菲有濃濃 奶味外, 仲配搭 粒粒很有 感既 麻菓 (應該是吧) 種 感相輔相承,不會有甜 帶漏既感覺,建議 家 下次可以試下!
2018-08-31 99 浏览
叫左2個餐,落晒單,職員先話無燉蛋,要轉沙律,本來都好聲好氣問佢有無得唔係沙律。點知個高級d嘅職員(唔知係咪分店經理),女人黎,勁無禮貌,鬧完個戴眼鏡嘅女職員,仲同我地講無得轉其他,一下拎走張單,走左去點解可以咁無禮貌,係你無燉蛋迫我轉,唔係我自己要轉!原來消費者都要收你氣嘅,個女職員真係好過份未食就走人!

點解可以咁無禮貌,係你無燉蛋迫我轉,唔係我自己要轉!
原來消費者都要收你氣嘅,個女職員真係好過份

未食就走人!

2018-08-30 163 浏览
我因為工作需要而要去這兒附近,於是我又約朋友食個早早的午飯。估不到中午12時已經很多人入座。他們的Menu很多選項。而且套餐望落都好豐富!朋友叫了E14。我有點肚餓,於是叫了E17,特盛看起來很吸引!蒸蛋很快就來了。料不算多,但蛋很滑👍🏻健康的沙律配上油炸的軟殻蟹和麻醬,心理上好像平衡一點😂蟹脆得泥又不硬,不錯!燒黑豚腩超香的! 很容易入口,油脂味都化在嘴裏。加上澆了醬汁的米飯簡直是一流。👍🏻件件壽司的飯都捏得很好,夾起時都沒有散晒出來。我特別喜歡這個魚籽軍艦,粒粒飽滿新鮮!朋友的壽司看起來都不錯,不過我沒試了。朋友的炸雞我就試了一件。熱騰騰的,炸得酥脆。不過我略覺得炸粉偏厚。套餐的搭配做得很好。食完熱氣的炸物就配清清的湯烏冬。烏冬尚算彈牙,粟米也甜甜的!幾好! 這兒的食物水準好之餘又多樣化,賣單都只是一百蚊多少少。真心抵啦。我和朋友都很滿意這餐👍🏻

他們的Menu很多選項。而且套餐望落都好豐富!

蒸蛋很快就來了。料不算多,但蛋很滑👍🏻

朋友的壽司看起來都不錯,不過我沒試了。

2018-08-30 86 浏览
已經唔係第一次去食㗎喇,因為之前食過覺得價錢:食品質素=1:1一樣好,所以encore再encore。先黎沖繩feel salad,海蔔葡yummy,個汁唔係話好特別,但配埋啲新鮮菜就好fresh同好味。鵝肝黑松露窩飯加埋個豉油好咸香!兩個人食剛剛好!哩個好抵食,鷄翼薯條加新地都係$68啫鷄翼雖然係凍,感覺怪怪地,不過咸咸甜甜又脆口,唔會覺得難食,薯條上面係芝士粉,亦係咸咸甜甜,個抹茶新地都夠味,係出面單叫一杯都哩個價啦!

鵝肝黑松露窩飯

加埋個豉油好咸香!兩個人食剛剛好!

哩個好抵食,鷄翼薯條加新地都係$68啫

,個抹茶新地都夠味,係出面單叫一杯都哩個價啦!
2018-08-29
2018-08-24 93 浏览
天氣咁熱食嘢梗係諗起食日本嘢今日又去黃大仙嗰間和氣,因為佢嗰度D刺身好新鮮又 抵食,雖然係平日但都好多人,好彩都唔使等好耐就有得食, 叫咗個五點刺身盛,都係講嗰句好食新鮮,再食三文魚牛油果沙律再叫左廣島蠔鍋每次去到都必叫因為真係滿足到想食多種海鲜,唔止淨得廣島蠔,仲有海蝦,蟹鉗,三文魚鮫同好多配菜 好抵食再上牛油果軟殼蟹卷,呢個做到外便軟入面脆,今次仲叫咗個新菜,白咖哩烏冬真係有驚喜做到個烏冬,啱啱好入啲咖哩汁裏面 又滑又香,仲有兩件炸雞正,食日本嘢點少得什錦刺身丼同埋佢嘅鐵板牛脷,刺身唔使講啦一定係好味但係牛脷都做得好味冇,牛騷味真係食到唔停嘴,最後食埋佢宇治抹茶芭菲飽,真係百試不厭
天氣咁熱食嘢梗係諗起食日本嘢今日又去黃大仙嗰間和氣
,因為佢嗰度D刺身好新鮮又 抵食,雖然係平日但都好多人,
好彩都唔使等好耐就有得食

再叫左廣島蠔鍋
 好抵食
再上牛油果軟殼蟹卷,呢個做到外便軟入面脆,今次仲叫咗個新菜
,白咖哩烏冬真係有驚喜
食日本嘢點少得什錦刺身丼同埋佢嘅鐵板牛脷,
刺身唔使講啦一定係好味但係牛脷都做得好味冇,
牛騷味真係食到唔停嘴,最後食埋佢宇治抹茶芭菲飽,
真係百試不厭

2018-08-02
  • 白咖哩烏冬
2018-08-22 2902 浏览
第一次食和氣食堂已經覺得唔錯,係值得再嚟嘅餐廳。難得今日又嚟黃大仙食晚飯,仲唔畀我揾到機會再食?店入面差唔多坐滿曬,好彩去到啱啱好有位~朋友拍版嗌咗呢個沖繩風沙律。一嚟到見到啲綠色 一條條唔知乜嚟覺得好奇怪,朋友介紹之下先知道原來係沖繩特產海葡萄~係好有益嘅食物,真係恕小妹無知啦。咬落脆卜卜噉又鹹鹹地幾易入口,真係長知識了。呢個黑松露鵝肝卷係幾特別,但口感就唔算太好,唔知係煎得太熟定點。白咖喱烏冬係呢度必試嘅食物!好大份又creamy ,忌廉同薯仔一齊打到起泡,翻開佢原來入面仲有好多咖喱!雖然冇乜配菜,但豐富嘅口感都搭夠。呢個泡飯都幾過癮,魚湯好鮮甜,但啲配料就有啲乾。如果可以落多少少油去煮啲料會更好。食飽唔夠候要填飽埋個甜品胃,所以嗌咗個抹茶雪糕。不過唔係一般嘅雪糕,而係阿法奇朵 (affogato) 雪糕。本身係意式甜品嘅阿法奇朵係用熱咖啡淋上雪糕,但呢個竟然用咗抹茶!! 抹茶淋上抹茶雪糕簡直就係雙重享受,實在夠晒創新又好食。試過兩次呢度嘅嘢食都冇令我失望,希望嚟緊有機會再試埋其他~

店入面差唔多坐滿曬,好彩去到啱啱好有位~

沖繩風沙律

千回火鳥

黑松露鵝肝帆立貝卷

櫻花蝦大海蝦帆立貝鯛魚湯泡飯

宇治抹茶阿法奇朵

試過兩次呢度嘅嘢食都冇令我失望,希望嚟緊有機會再試埋其他~
2018-08-14
櫻花蝦大海蝦帆立貝鯛魚湯泡飯
宇治抹茶阿法奇朵
2018-08-21 1726 浏览
老公今日陪朋友往黃大仙拜神,本來講好拜完神,就去黃大仙中心的和氣食堂食日本菜,怎知朋友突然有事要走先,老公於是急call 我去陪他,因為之前我帶佢食過和氣,老公十分喜歡,説好好味,好想再品嚐!每次去和氣都見到座無虛席,門口一定有客人等位。證明食物質素有一定水準!豚肉生薑燒丼:豚肉份量很多,足足蓋滿整碗飯,豚肉肉質嫩滑,加上一隻流心煎蛋和特製醬汁調味,十分惹味!大蜆味噌湯:大蜆鮮味冇沙,味噌湯味道鮮甜。鰻魚牛油果班戟2件:用班戟包住鰻魚、牛油果等,加上沙律醬和蟹籽,口感豐富又美味!芝士厚燒玉子:玉子味道帶甜,蛋香又有層次口感,還加上輕輕炙過的芝士,更添美味!三文魚5味:5味分別是原味、牛油果、海膽、咖哩鹽、芝士。一次過品嚐五款不同味道,各有特色,和口感。三文魚魚油甘香,經過火炙的,魚油更顯得凸出。千回火鳥3隻:雞翼燒至金黃色,外脆肉嫩又入味!糯米磁紅豆特濃牛奶雪糕:紅豆大粒夠林甜,牛奶雪糕又甜又滑,牛奶味特別香濃,糯米磁煙韌有口感!
大蜆味噌湯:大蜆鮮味冇沙,味噌湯味道鮮甜。
千回火鳥3隻:雞翼燒至金黃色,外脆肉嫩又入味!
2018-08-08
  • 芝士厚燒玉子
  • 豚肉生薑燒丼
  • 大蜆味噌湯
  • 三文魚5未
  • 千回火鳥三隻
  • 糯米磁紅豆特濃牛奶雪糕
2018-08-19 108 浏览
和氣食堂係新開張既時候已經食過,印象良好。今次再黎,食物依然保持高水準,難怪場內一直都係爆滿狀態啦!首先,我超愛呢度既沙律。溫泉玉子牛油果凱撒沙律份量一如概往地大,將溫泉蛋拌入沙律,加埋新鮮爽脆既沙律菜、香口既麵包粒,同軟滑既牛油果,口感非常豐富。最喜歡佢濃郁既芝士味,令人食到停唔到口*溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $58*食日本料理點可以唔食刺身呢,所以點左一份3點刺身盛C。有珍寶赤蝦刺身兩隻、三文魚刺身三切同帆立貝刺身一隻。蝦好大隻爽口,三文魚亦夠曬厚肉肥美,可以食得出刺身食材非常新鮮*3點刺身盛C $108*和氣食堂都有唔少壽司可選,我就點左份芝士軟殼蟹卷。軟殼蟹香脆可口,而壽司外層既芝士同蟹籽令整個卷物生色不少,層次更豐富,岩曬重口味既朋友*芝士軟殼蟹卷 $55*黎到今餐既重點,鯛魚湯泡飯!首先,呢個料理既可觀性好高,菠菜好有巧思地整成菠菜卷,放係鯛魚片刺身上面有畫龍點精既效果職員幫我地將鯛魚湯加入其中,利用熱湯既溫度煮熟魚片。魚片剛熟而不老,肉質細嫩無骨而熱湯充滿魚既鮮甜味,用黎泡飯簡直一流!料理亦附上玄米脆脆、蔥等配料,我地就選擇加曬落去,一樣咁好味誠意推薦呢道菜,滿足曬視覺同味

*溫泉玉子牛油果凱撒沙律 $58*

*3點刺身盛C $108*

*芝士軟殼蟹卷 $55*

誠意推薦呢道菜,滿足曬視覺同味覺既享受。當然,趁熱食係最好食既時候。
*鯛魚湯泡飯 $98*

另外,我地仲點左千迴火鳥,即係燒雞翼。雞翼都辣,難怪會叫火鳥
肉質甘香嫩滑,充滿肉汁,唔會燒到又乾又老。而睇到個餐牌,火鳥係用不含抗生素同抗菌劑既雞,可以放心食用

*千迴火鳥 $38*

最後唔少得一個甜品作結。呢個嶡餅白玉宇治抹茶雪糕味道不錯,雪糕抹茶味濃,白玉煙煙韌韌好好食,滿足矣

*嶡餅白玉宇治抹茶雪糕 $45*

總結一下,和氣食堂食物仲保持到高水準,價錢黎講唔算好貴,值得一推
2018-08-16
2018-08-18 124 浏览
難得今日媽咪唔使番工 於是就一齊行下街食下好野係門口望到好似lunch set 幾正咁 於是就入去試下lunchtime黎到都幾多人叫lunch set 我地兩個都係三文魚控所以就叫左個三文魚lunch set 跟餐仲有蒸蛋,炸雞同鳥冬 非常抵食XD蒸蛋蒸得剛剛好,而且仲有嗚門卷同埋雞肉 絕對唔會因為跟餐送而hea木魚湯鳥冬清清地,鳥冬都夠彈牙,再配上蔥花,木耳絲同埋粟米!最期待既三文魚呀成個set 一個人食應該真係食唔晒,因為份量都幾大呀分別有三文魚花之戀,三文魚壽司,三文魚刺身同埋加州卷果然食日本野諗唔到食咩既時候食三文魚係一定冇錯!三文魚非常新鮮,正!我地跟餐仲有一個炸雞新鮮炸好,而且唔會食到成口都係炸粉,唔錯唔錯~除左呢個lunch set 之外仲叫左個燒黑豚肩丼餐廳非常大方,有成4塊大大塊既黑豚肩,配上蔥花同洋蔥個燒汁非常正,而且夠晒多汁,食丼最怕就係食到最後唔夠汁撈 只可以食白飯呢個丼夠晒多汁,而且仲有泡菜送!飲品方面叫左兩個梳打,味道都好清新,岩晒依家呢個天氣飲其實食完已經有點飽,不過望到隔離個甜品好似好正咁又忍唔住叫左個黎試下白玉宇治抺茶牛奶雪糕既抺茶同牛奶既比例岩岩好

lunchtime黎到都幾多人叫lunch set

我地兩個都係三文魚控所以就叫左個三文魚lunch set
跟餐仲有蒸蛋,炸雞同鳥冬 非常抵食XD

最期待既三文魚呀
成個set 一個人食應該真係食唔晒,因為份量都幾大呀
分別有三文魚花之戀,三文魚壽司,三文魚刺身同埋加州卷
果然食日本野諗唔到食咩既時候食三文魚係一定冇錯!
三文魚非常新鮮,正!

我地跟餐仲有一個炸雞
新鮮炸好,而且唔會食到成口都係炸粉,唔錯唔錯~

除左呢個lunch set 之外仲叫左個燒黑豚肩丼
餐廳非常大方,有成4塊大大塊既黑豚肩,配上蔥花同洋蔥
呢個丼夠晒多汁,而且仲有泡菜送!

飲品方面叫左兩個梳打,味道都好清新,岩晒依家呢個天氣飲

白玉宇治抺茶牛奶雪糕既抺茶同牛奶既比例岩岩好
再加上白玉一齊,令到今餐感覺非常滿足!
2018-08-15
2018-08-17 128 浏览
早前在黃大仙中心南館,和氣食堂吃日本料理我們在12:30 午飯時間到達,要稍等一會。餐廳環境不錯,座位舒適。一行三人共叫了三個定食。定食還配蒸蛋和一杯飲品。蒸蛋很滑,有冬菇和有些肉加入口感豐富。軟殼蟹卷十分滋味 。刺身味鲜,由其是油甘魚是我至愛。黑豚腩燒丼,賣相已夠吸引。白米飯鋪滿一片片薄薄的烤豚肉。不止烤豚肉美味,白米飯拌有醬汁十分可口。要趁熱吃啊,香味十足。壽喜牛肉鍋定食,食量較大的人,這定食定能滿足你。牛肉鍋,不止牛肉咁簡單。不止是牛肉,還有洋葱,紹菜,豆腐加上粉絲浸在湯裡,再来一隻鍋蛋,滿滿一碗白米飯,心满意足。吃得滿足,最後再點飲品,坐一會兒談談天埋單時開始了下午茶時間,坐無虛設,下午茶價錢好實際。
早前在黃大仙中心南館,和氣食堂吃日本料理
我們在12:30 午飯時間到達,要稍等一會。
餐廳環境不錯,座位舒適。

一行三人共叫了三個定食。

定食還配蒸蛋和一杯飲品。
蒸蛋很滑,有冬菇和有些肉加入口感豐富。

軟殼蟹卷十分滋味 。

刺身味鲜,由其是油甘魚是我至愛。

要趁熱吃啊,香味十足。

壽喜牛肉鍋定食,食量較大的人,這定食定能滿足你。

牛肉鍋,不止牛肉咁簡單。

吃得滿足,最後再點飲品,坐一會兒談談天

埋單時開始了下午茶時間,坐無虛設,下午茶價錢好實際。

午餐
2018-08-17 138 浏览
今日同屋企人一齊lunch~ 因為同屋企人多蚊食中菜 今次都想同佢地食下日式所以就搵到呢間和氣食堂~佢環境都好舒適 所有野都是乾乾淨淨 整整齊齊坐得好舒服 我地共叫左三份定食 有牛肉鍋 雜錦刺食定食同和氣 *極強*定食😂定食都會送一杯野飲同蒸蛋蒸蛋好滑 好想再食多一杯😂牛肉鍋😍 其實好大份 如果細食 兩個人食都得😂佢個湯甜甜地 好飲 😍 粉絲吸晒湯味 超正真係可以一大碗飯都食晒😂😂刺食定食😍佢刺食真係好新鮮 食落同3蚊件壽司真心冇得比好厚切!!!!!! 真係食到好滿足刺食set會跟個湯烏冬~ 烏冬彈牙好食 湯都好飲!!最後是*極強*定食 豚肉飯的汁配飯一流 當然豚肉都好好食 😂其實佢仲有一板壽司 但我食到唔記得左影...大家有機自己試試😂野飲!! 波子汽水! 真係好耐冇飲波子汽水 玻璃瓶加在瓶中的珠 飲時聽到叮叮聲好治癒💕
今日同屋企人一齊lunch~
因為同屋企人多蚊食中菜 今次都想同佢地食下日式

所以就搵到呢間和氣食堂~

佢環境都好舒適 所有野都是乾乾淨淨 整整齊齊

佢個湯甜甜地 好飲 😍 粉絲吸晒湯味 超正

真係可以一大碗飯都食晒😂😂

刺食定食😍
佢刺食真係好新鮮 食落同3蚊件壽司真心冇得比

好厚切!!!!!!
真係食到好滿足

刺食set會跟個湯烏冬~
烏冬彈牙好食 湯都好飲!!

最後是*極強*定食
豚肉飯的汁配飯一流
當然豚肉都好好食 😂
其實佢仲有一板壽司 但我食到唔記得左影...
大家有機自己試試😂

野飲!! 波子汽水! 真係好耐冇飲波子汽水