2018-09-05
對日本餐最心心眼嘅我,想係黃大仙食日本野,除左元x之外,就會揀呢間和氣食堂。點解呢?因為佢地除左有壽司之外,仲有好多飯類、烏冬類、同小食甜品俾你選擇,選擇多就緊係其中一個賣點喇!另外,係午市時段佢地嘅一人餐份量真係好驚人,食完根本可以直頭連晚餐都唔駛點食而下午茶市段就主打抵食,正常份量,所以呢兩個時段都特別受歡迎而我今次呢就係晚餐時段去,因為佢嘅味道係真係唔錯,所以我午市,下午茶,晚市都會幫襯吓,因為3個時段嘅食物都可能有少少唔同,所以今次就講下晚餐先喇一行4人,叫左以下食物:1)雜菌湯烏冬本身以為佢平平無奇,清清地咁,點知完來d雜菌係用牛油煮好再放入烏冬,好有牛油味,驚喜道十足呢2)黑豚肩燒井豚肉好入味,鋪滿係飯面,足夠食哂成碗飯,份量好足3)濃湯茄湯燒雞扒烏冬茄湯好濃好味,可能係濃湯嘅關係所以雞扒唔太入味,要靠沙律醬帶味,雞扒可以做得更好4)火炙黃金芝士吉列蝦壽司呢款比較失色,因為蝦無咩味而且唔係好夠熱辣辣嘅感覺,放面的蟹柳都無咩味,全件壽司靠芝士帶味,食落味道較單一,如果可加少少帶甜的沙律醬應該會好好多,但係賣相係好靚嘅5)雙重芝士鰻魚卷呢款已經食過好幾次,鰻魚汁帶甜,而且有2款
一行4人,叫左以下食物:
1)雜菌湯烏冬
2)黑豚肩燒井
豚肉好入味,鋪滿係飯面,足夠食哂成碗飯,份量好足
3)濃湯茄湯燒雞扒烏冬
4)火炙黃金芝士吉列蝦壽司
5)雙重芝士鰻魚卷
呢款已經食過好幾次,鰻魚汁帶甜,而且有2款不同的芝士,口感唔錯,份量仲好足添
總括黎講呢間真係唔錯嘅選擇,個人認為如果唔想排隊等咁耐,就可以揀平日嘅晚市黎食喇!
雜菌湯烏冬
濃蕃茄湯燒雞扒烏冬