作為呢區既街坊 又豈能錯過和氣食堂呢 次次經過呢到都好多人等緊 就知道呢間和氣食堂人氣旺盛 於是今日同男友放工去下美食叉一叉電 果然男友都入了坑成為了和氣食堂既粉絲呢🤣🤣和氣食堂既野食種類都幾多 份menu都好厚 😂😂 但的確好多都高質cp 值高!😍1. 前菜- 火焰左口魚邊牛油果沙律呢個沙律🥗份量的確唔細 而且食材非常新鮮😋🤗火炙起的左口魚口入即化咁 同黑松露醬竟然很夾 反而提高了風味 完全唔猩 呢個前菜雖然份量一啲都唔細 但越食就越開胃 🤤2. 3點刺身盛嚟到日本餐廳當然唔少得試它既刺身喇 當中有厚切三文魚 🍣章紅魚 同埋 甜蝦刺身😚❤️全部都好fresh 十分肥美 一望落去既肥到它色澤具光澤而線條清晰 仲要好鮮甜 千萬不能錯過🙋🏻‍♀️3. 牛油果芒果三文魚pancake🥭🥑呢個配搭我地都係第一次試 卻令我地非常難忘 ☺️ 首先當中配料非常豐富 簡直係一口食罷我喜愛既食材😚 多層次既口感令我地好滿意 呢個創新食法果然一級捧👍🏻👍🏻下次會再encore!4. 白咖哩烏冬Creamy 既咖哩配上炸雞🍗真是絕配 ☺️濃郁既日式咖哩汁完美地跟烏冬融合 味道甜甜的 好易入口 征服了我既味蕾 炸雞剛

1. 前菜- 火焰左口魚邊牛油果沙律

2. 3點刺身

3. 牛油果芒果三文魚pancake🥭🥑

4. 白咖哩烏冬

Creamy 既咖哩配上炸雞🍗真是絕配 ☺️濃郁既日式咖哩汁完美地跟烏冬融合 味道甜甜的 好易入口 征服了我既味蕾 炸雞剛剛炸起 很脆口肉質都很嫩 真是無得彈😚

5. 櫻花蝦鯛魚湯泡飯

店員在我地面前倒其鯛魚湯 個泡飯熱騰騰咁食真係好正 仲可以主動問店員加添個湯 另外配料另外上 可根據個人口味同需要自行落去個泡飯到 男友最愛個炸米 口感脆脆的 又好味 🤤
6. 飲品- 凍抺茶鮮奶

作為抹茶控🍵 呢杯凍抺茶鮮奶真係好好飲 我差啲未食野都已飲哂🤣 它唔會好甜 而且抺茶味好香濃 又唔會過多冰沖淡了其抹茶鮮奶 所以非常推介呀!

7. 飲品- 柚子檸檬梳打

男友則飲柚子檸檬梳打 佢表示很解渴 夏天飲就正好不過了

8. 字冶抹茶芭菲

係我最愛既抹茶雪榚呀 加上紅豆同埋脆脆一齊食 真係好幸福🤗
  • 宇治抹茶芭菲
  • 火焰左口魚邊牛油果沙律
2021-06-02 89 浏览
評分標準:🧡🧡🧡🧡🧡 為最高分------------------------------安格斯牛扒他他沙律(黑醋) $78 [🧡🧡🧡🧡]牛肉的份量還蠻多的,味道不錯,就是有點太有嚼勁😂黑醋汁酸甜開胃,沙律菜乾淨新鮮,沒有什麼可以挑剔的🥗~鰻魚牛油果pancake $55 [🧡🧡🧡🧡🧡]老公很喜歡這道👍🏻我覺得是因爲他本身愛吃鰻魚😂裡面的餡料蠻豐富的,牛油果也不少,吃起來很健康!田樂麵豉燒日本米茄子 $48 [🧡🧡🧡🧡🧡]我最愛這道!!!茄子世一🍆🏆茄子燒得很香很鬆軟,醬汁又佈滿整塊茄子,好吃好吃!推薦~4點刺身盛 $178 [🧡🧡🧡]裡面有三文魚、海膽、牡丹蝦和(?)魚。新鮮度還可以,老公覺得這道有點貴,大家斟酌要不要點。大阪豬扒don $85 [🧡🧡🧡🧡]蠻好吃👍🏻 豬扒是炸脆的,上面鋪了一大堆椰菜沙律~特濃牛奶芭菲 $52 [🧡🧡🧡🧡]這麼熱的天氣當然就是飯後要來點雪糕嘛🍦
評分標準:🧡🧡🧡🧡🧡 為最高分
安格斯牛扒他他沙律(黑醋) $78 [🧡🧡🧡🧡]
牛肉的份量還蠻多的,味道不錯,就是有點太有嚼勁😂
黑醋汁酸甜開胃,沙律菜乾淨新鮮,沒有什麼可以挑剔的🥗~
鰻魚牛油果pancake $55 [🧡🧡🧡🧡🧡]
老公很喜歡這道👍🏻
我覺得是因爲他本身愛吃鰻魚😂
裡面的餡料蠻豐富的,牛油果也不少,吃起來很健康!
田樂麵豉燒日本米茄子 $48 [🧡🧡🧡🧡🧡]
我最愛這道!!!茄子世一🍆🏆
茄子燒得很香很鬆軟,醬汁又佈滿整塊茄子,好吃好吃!
推薦~
4點刺身盛 $178 [🧡🧡🧡]
裡面有三文魚、海膽、牡丹蝦和(?)魚。
新鮮度還可以,老公覺得這道有點貴,大家斟酌要不要點。

大阪豬扒don $85 [🧡🧡🧡🧡]
蠻好吃👍🏻 豬扒是炸脆的,上面鋪了一大堆椰菜沙律~
特濃牛奶芭菲 $52 [🧡🧡🧡🧡]
這麼熱的天氣當然就是飯後要來點雪糕嘛🍦
2021-06-01
和氣食堂係少數我食極唔厭既餐廳之一,因為性價比太高了!🥳🥳今晚又要再Encore la!!!火焰左口魚邊牛油果沙律:好大盤!蔬菜、牛油果都好新鮮!左口魚邊好彈牙!4點刺身盛B:每款刺身都好鮮甜!😋😋鰻魚牛油果班戟2件:個班戟皮整得唔錯,鰻魚牛油果好夾!電擊雞翼配炸薯條:原來電擊雞翼係凍食既!甜甜地咁好開胃!炸薯條有好多粗粒芝士粉,食唔停口!😋白咖哩烏冬:招牌菜!白咖哩撈云左之後同烏冬融為一體😋😋非常好味!仲配炸雞2件,皮脆肉嫩!👍🏻👍🏻藍柑白桃梳打:好飲!非常解渴!好適合夏天!宇治抹茶芭菲:呢個甜品為呢餐劃上一個完美既句號💯
和氣食堂係少數我食極唔厭既餐廳之一,因為性價比太高了!🥳🥳
今晚又要再Encore la!!!

4點刺身盛B:每款刺身都好鮮甜!😋😋

鰻魚牛油果班戟2件:個班戟皮整得唔錯,鰻魚牛油果好夾!

藍柑白桃梳打:好飲!非常解渴!好適合夏天!

宇治抹茶芭菲:呢個甜品為呢餐劃上一個完美既句號💯
白咖哩烏冬
電擊雞翼配炸薯條
  • 電擊雞翼配薯條
2021-05-24 137 浏览
白咖哩烏冬 $88上次食過番尋味🤭🤭🤭🤭🤭日式咖哩同烏冬再加上忌廉嘅配搭一流👍 只不過一個人食哂全份會有點膩 同朋友一齊Share就啱啱好 可以食到香濃又彈嘅咖哩烏冬又唔會太飽食唔到其他野食😁宇治抺茶芭菲加雞翼同炸薯條 $72現正做推廣 三樣野加埋只係72蚊!!幾抵下😍個芭菲雪糕好軟滑 放入口慢慢食到宇治抺茶味嘅甘甜 有after taste 😋😋雞翼面個汁好似韓國年糕條零食咁 甜甜地又脆口!炸薯條份量比一包麥當當薯條多 有芝士粉😋溫泉玉子牛油果salad $59 除左個白咖哩烏冬之外 我都好鍾意呢間嘅前菜salad
白咖哩烏冬 $88
上次食過番尋味🤭🤭🤭🤭🤭

宇治抺茶芭菲加雞翼同炸薯條 $72
現正做推廣 三樣野加埋只係72蚊!!幾抵下😍

溫泉玉子牛油果salad $59
除左個白咖哩烏冬之外 我都好鍾意呢間嘅前菜salad

今日過去黃大仙還神,順手約家姐食個Lunch , 家姐就話呢間幾抵食,我無乜所謂呀,咪試下囉。🤣11:15am 去到,家姐話佢大概11:30am 到,我就坐左入去先,餐廳星期六限時1.5小時,睇睇個時間,都okay, 夠時間食,waitress 帶我入去左一個有長椅既路口位坐,一行對座可以座到16人,我見最埋邊有位,都禮貌地問佢可唔可以坐入去,佢即刻話唔得,只可以坐呢度,唔係佢安排唔到其他人坐入去,我即刻黑人問號,一行對座可以坐16個人,我地3位坐入面,外面都有8個位,我座近路後位入面又係留8個位,之後個waitress keep 住好差嘅語氣話,一係你坐門口啲枱囉,你唔介意咪坐囉,你坐唔坐呀?老實講,聽到咁我即刻想走人,我只係問可唔可以坐入面,啲態度其實唔使咁差,真心,你話你留左位俾人我都明白呀,但你話安排唔到之後嘅人座我就真係覺得有啲奇怪,加上態度咁差,我感覺真係好差!不過我約左我家姐,而佢又未到,同佢話想食呢間,我就無出聲!😡😡😡😡之後有一對夫婦來到,佢同樣想座入去,同一個waitress 用同一個態度同一番說話同對夫婦講,佢地都好無奈,不過最少俾我知道佢啲差態度唔係淨係針對我一

11:15am 去到,家姐話佢大概11:30am 到,我就坐左入去先,餐廳星期六限時1.5小時,睇睇個時間,都okay, 夠時間食,waitress 帶我入去左一個有長椅既路口位坐,一行對座可以座到16人,我見最埋邊有位,都禮貌地問佢可唔可以坐入去,佢即刻話唔得,只可以坐呢度,唔係佢安排唔到其他人坐入去,我即刻黑人問號,一行對座可以坐16個人,我地3位坐入面,外面都有8個位,我座近路後位入面又係留8個位,之後個waitress keep 住好差嘅語氣話,一係你坐門口啲枱囉,你唔介意咪坐囉,你坐唔坐呀?老實講,聽到咁我即刻想走人,我只係問可唔可以坐入面,啲態度其實唔使咁差,真心,你話你留左位俾人我都明白呀,但你話安排唔到之後嘅人座我就真係覺得有啲奇怪,加上態度咁差,我感覺真係好差!不過我約左我家姐,而佢又未到,同佢話想食呢間,我就無出聲!😡😡😡😡之後有一對夫婦來到,佢同樣想座入去,同一個waitress 用同一個態度同一番說話同對夫婦講,佢地都好無奈,不過最少俾我知道佢啲差態度唔係淨係針對我一個。。

一肚氣之下睇餐牌,老實講又真係幾多選擇,而且又幾靚,心情好返唔少🤣🤣家姐來到後,佢即刻叫左個雜錦刺身定食,當中有炸雞,蒸蛋,刺身,炸軟殻蟹卷,湯烏冬,小姐就叫左三文魚豐盛定食,而我就叫左個三文魚帆立貝丼定食,仲包左炸雞,關東煮同餐飲。。

啲餐都幾豐富,上菜時間都快,一來就上左蒸蛋先,入面有冬菇,獅子狗魚蛋,最底有粒雞肉,蛋幾好,不過唔熱,都唔算凍,不過味道還好👌🏻👌🏻👍🏻 之後就係個關東煮,呢個真係唔得,個魚蛋係散嘅,蛋同布袋包好林,但係明顯係煮得太耐,翻煮再翻煮嘅,可以的話要避免關東煮。。最後就係我個三文魚帆立貝丼,三文魚同帆立貝都新鮮,甜蛋係最好食嘅,但個蟹子真係唔得,好鯹,完全食唔到,本身我都唔係好怕蟹子鯹,不過呢個真係唔得😔😔😔😔

偷食左家姐一粒炸軟殼蟹卷,好大舊,但係個卷一食好散,唔夠實,同軟殼蟹有啲奇怪味,麻麻地。。😩😩😩😩

總括來講,呢度幾抵食,不過唔太好食,再加上職員態度麻麻,應該唔會再來食😅😅😅😅

2021-05-20 134 浏览
每次經過黃大仙廣場,這間和氣食堂必定人氣爆滿,今日難得早收工,就和老公來一試三文魚牛油果沙律三文魚粒粒、粟米、生菜、青瓜、蕃茄、牛油果🥑,很豐富,而且份量足二人分享火焰黑松露左口魚邊第一次吃這味道的左口魚邊呢,黑松露的香氣配上左口魚邊的魚油香,很可口❤️香蔥拖羅海膽軍艦 & 辣味三文魚軍艦香蔥拖羅很新鮮,吃下來一點也不膩,加上海膽的點綴,喜歡💕三文魚大大粒,幾乎瀉😂👍🏼好抵吃雙重芝士鰻魚卷鰻魚卷內有蟹柳、芝士、青瓜、面頭有雙層芝士👍🏼材料十足、脹卜卜🤓黑豚腩燒丼想不到這豚腩燒丼是亮點!腩肉切得薄薄,用特製醬汁燒起香得來又有甜甜的味道,加上腩肉內的油脂分布平均,間中吃到少少軟骨,真是口感十足,再配上豐富的蔥花,絕對惹味❤️熱抹茶鮮奶抹茶鮮奶香香甜甜,有濃濃的抹茶味🍵檸檬藍柑梳打意大利的檸檬梳打,配上藍柑色的汽水,酸酸甜甜,也帶點七喜的味道,打卡必備👍🏼糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕紅豆粒粒綿滑😚又香甜,最合適就是配上抹茶牛奶雪糕🍦加上糯米糍煙煙韌韌,更有口感🥰❤️

三文魚牛油果沙律

火焰黑松露左口魚邊

香蔥拖羅海膽軍艦 & 辣味三文魚軍艦

雙重芝士鰻魚卷

黑豚腩燒丼

想不到這豚腩燒丼是亮點!腩肉切得薄薄,用特製醬汁燒起

熱抹茶鮮奶

抹茶鮮奶香香甜甜,有濃濃的抹茶味🍵

檸檬藍柑梳打

糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕

2021-05-19 76 浏览
地點極度方便,而且有時路過都有一大班人排隊🤣今日早咗小小,終於有得食!!好快趣!!網燒牛扒 $88正咼佢好入味,有小小黑椒味!唔會鞋,仲要入面有少少紅,好嫩👍🏼👍🏼配料加醬一齊食,好好食😋4點刺身盛 $178有三文魚,蠔,甜蝦,同一個幾好食嘅魚(忘了叫咩名🤣)最surprise係啲刺身又幾新鮮唔會腥!三文魚都厚切㗎!白咖哩烏冬$88好抵食!!一個大烏冬有咖哩薯仔添,白色係泡沫黎,將咖哩加入另一番風味,有趣!!仲有2大件炸雞添呀!炸雞明顯地係新鮮炸好,脆卜卜,點咖哩一流👍🏼👍🏼👍🏼牛油果凱撒沙律 $59大大碟菜,不過牛油果份量就相對小咗啲😢點醬食,食好多菜,唔怕屎屎唔到🤣糯米糍紅豆抹茶牛奶雪糕 $45都幾正!!!尤其佢嘅抹茶好出色,濃濃嘅又唔會太甜!連佢嘅抹茶鮮奶都好好飲,放耐咗都無咩淡,好得!!
網燒牛扒 $88
4點刺身盛 $178

白咖哩烏冬$88

牛油果凱撒沙律 $59
糯米糍紅豆抹茶牛奶雪糕 $45

• 白咖喱烏冬
2021-05-17 51 浏览
行完個商場最想食都係呢間,日本野始終係港人首選~4點刺身盛,4點分別係三文魚,海膽,珍寶赤蝦同鮮𩶘魚刺身。整體每樣都好新鮮,唔錯唔錯,𩶘魚好少食,肉質好結實,魚味濃,幾好味!牛油果芒果三文魚班戟,新嘗試,第一次牛油果同芒果一齊食,都唔錯,不過個餅皮甜咗少少,但創意搭夠。櫻花蝦鯛魚湯泡飯,魚湯非常鮮甜,唔夠湯都可以refill 多次,撈埋啲飯素一齊食,湯底會更加香濃,一窩都有2-3 碗飯嘅份量。千回火鳥,雞翼燒得好香脆,肉質嫩滑。凍紫薯鮮奶,係夢幻嘅粉紫色,啖啖鮮奶都有紫薯香氣~藍柑白桃梳打,好消暑嘅一杯梳打!帶酸甜又冰涼!宇治抹茶芭菲,好實淨嘅軟雪糕,抹茶味好香濃,仲有彩色嘅蕨餅同丸子,超鍾意!
行完個商場最想食都係呢間,日本野始終係港人首選~

千回火鳥,雞翼燒得好香脆,肉質嫩滑。
凍紫薯鮮奶,係夢幻嘅粉紫色,啖啖鮮奶都有紫薯香氣~
藍柑白桃梳打,好消暑嘅一杯梳打!帶酸甜又冰涼!
2021-05-17 48 浏览
今日放假陪阿媽去咗黃大仙廟拜神,嚟到黃大仙當然要去我喜歡嘅和氣食堂食嘢,吸引我嘅就係佢哋用料上乘,街坊價錢。溫泉玉子牛油果凱撒沙律,夠份量,有好多牛油果和沙律菜,全部都好新鮮又爽口,上邊打咗一隻溫泉玉子,吉爆後伴均勻食又香又滑,令沙律味道更加豐富。四點刺身盛,三文魚刺身肉質鮮美,油份濃郁。鮮𩶘魚刺身 白身魚肉,肉質爽口。海膽刺身鮮甜,配青瓜食清新又爽脆。珍寶赤蝦好大隻,味道濃郁、肉質爽滑。大阪豬扒丼,像座山般上檯,份量十足,高高在上的是木魚絲和菜絲,下面係厚切的吉列豬扒和蛋,最下係又香又軟熟的珍珠米飯。醬汁用咗沙律醬和燒汁,相當惹味!千回火鳥三隻,即叫即燒,上枱熱辣辣,皮脆肉嫩,而且相當入味!田樂麵豉燒日本米茄子,田樂是日本古老受歡迎的料理方式! 將茄子塗上特調味噌醬燒烤,口感柔軟又充滿迷人焦香氣 ,清爽少油膩 。藍柑白桃梳打味道清甜可口。熱抹茶鮮奶,奶味香濃,滑滑的口感帶少許抹茶香。

藍柑白桃梳打味道清甜可口。
熱抹茶鮮奶,奶味香濃,滑滑的口感帶少許抹茶香。
2021-05-15 81 浏览
接完放學離開觀塘區搵野食今日衝🏃🏻‍♀️出觀塘去💛黃大仙泊左車系北館⬇️睇下有咩食唔知食咩就去南館⬆️再睇下揀左好多人系出面等位既「和氣食堂🍱」等左大約10分鐘,入面其實好多吉檯🤨三文魚豐盛定食🍣賣相好之餘,抵食好食夾大件蒸蛋好滑呀烏冬湯唔會好淡,木魚味都濃極上咖喱吉列豬扒丼🍛個人比較鍾意見到哩個飯型😂個欖型真系好靚😍咖喱微辣,小朋友都啱食🤤成碟飯賣相都系吸引唯獨系吉列個面粉左啲本身想試「網燒牛扒定食🥩」手機落單時見到冇既A26-A29都冇所以先會嗌左咖喱飯好彩都冇失望其實見到好多野都想試不過2隻🐒食野唔多下次出街唔知食咩可以再去試埋想試果啲整體而言價錢系親民既💯食物質素都系可以既
接完放學離開觀塘區搵野食
今日衝🏃🏻‍♀️出觀塘去💛黃大仙
泊左車系北館⬇️睇下有咩食
唔知食咩就去南館⬆️再睇下

揀左好多人系出面等位既「和氣食堂🍱」
等左大約10分鐘,入面其實好多吉檯🤨

三文魚豐盛定食🍣
賣相好之餘,抵食
好食夾大件
蒸蛋好滑呀

烏冬湯唔會好淡,木魚味都濃

極上咖喱吉列豬扒丼🍛
個人比較鍾意見到哩個飯型😂
個欖型真系好靚😍
咖喱微辣,小朋友都啱食🤤
成碟飯賣相都系吸引
唯獨系吉列個面粉左啲

本身想試「網燒牛扒定食🥩」
手機落單時見到冇既

食物質素都系可以既
2021-05-15
午餐
2021-05-15 71 浏览
星期六嘅中午去食都要等一陣位先入得不過都好快有位 唔算等好耐入到去係自己嘟qr code落單Lunch都有幾多set餐選擇☺️就好似今次叫嘅呢個就係一個價錢 有曬主食 小食 飲品 好抵食😚三文魚親子丼定食 $7979蚊呢個價錢 除左有主食 仲有關東煮 揚物 同飲品先講三文魚飯三文魚唔係好似平時魚生飯咁係一片片而係一條條份量正常入面仲有玉子 青瓜 同薑片覺得如果三文魚係完整嘅一片片會好啲 但味道係ok嘅😚關東煮跟餐嘅關東煮平時好少食 所以唔係好識評論不過 入面舊蘿蔔好入味👍🏻👍🏻真係索到曬啲湯 而且冇渣 好好味揚物跟餐嘅揚物係2大舊炸雞真係好大舊 覺得如果切細舊啲會易入口啲太大舊有啲難咬炸雞味道ok 唔會好多炸粉 但就冇乜肉汁咁跟餐可以任意追加小食係叫幾多樣都得小食選擇好多 真係好難揀haha🤣今次揀咗味付螺肉 同 炸薯角味付螺肉 $9以$9呢個價錢 呢個份量真係無野挑剔😍炸薯角 $9炸薯角炸得幾香幾脆份量都有十幾條 唔錯👍🏻👍🏻叫到成枱都係野食 埋單都只係$100🤩cp值超高👍🏻
星期六嘅中午去食

份量都有十幾條 唔錯👍🏻👍🏻

叫到成枱都係野食 埋單都只係$100🤩
cp值超高👍🏻
2021-05-15 39 浏览
和氣食堂日本餐廳有數十款菜式供選擇 👀👀料理類別較為吸引 我地點嘅赤蝦三文魚丼 😍有帶子兩片 三文魚兩片赤蝦兩隻 玉子青瓜 蟹籽 加上底下有海量👀韌珍珠米飯 至於芝士玉子燒有四塊玉子燒鋪上一片芝士烤焗 開頭我地以為係內餡有拉絲芝士🤪🤣 飲品都唔錯 😙宇治金時同紫薯拿鐵都係牛奶做基底 唔會太甜宇治金時係抹茶粉同紅豆粒粒 幾好飲燒鱈魚片溫泉玉子牛油果沙律芝士玉子燒赤蝦三文魚丼宇治金時紫薯拿鐵抹茶雪糕配糯米滋nomnoms:7/10
和氣食堂

紫薯拿鐵
抹茶雪糕配糯米滋

nomnoms:7/10
2021-05-15 1124 浏览
星期一晚上,我乘搭小巴來到「采頤花園」之後,然後來到「新蒲崗」「萬迪廣場」食完「牛腩飯」,作為晚餐裡面屬於「牛腩」部分的食品之後,開始需要為晚餐裡面的「雞肉」食品而操心。但是「萬迪廣場」附近的大部分「新蒲崗」、「鳳凰村」跟「鑽石山」裡面,有售賣「雞肉」食品的食店,我自問都曾經光顧和試食過,所以需要到其他地方尋找享用「雞肉」部分晚餐食品的食肆。結果我今次選擇了,走上「彩虹道」的行人天橋,橫跨跨越行車不少的「彩虹道」,來到曾經來過「黃大仙」跟「睦鄰街」。過了「睦鄰街」,我邁開步伐前往最近曾經去過的「黃大仙中心」商場去。上次我光顧的「黃大仙中心」商場食店,是位於「黃大仙中心」商場的「北館」裡面,至於我今次光顧的「黃大仙中心」商場食肆,是位於「南館」裡面,食肆的名稱叫做「和氣食堂」。由於我之前在「新蒲崗」享用「牛腩飯」食品完畢的時間,已經超過了晚上七點,我曾經擔心光顧「和氣食堂」「雞肉」食品的時候,距離法法定堂食時間完結,可能只剩下不多的時間。所以我一來到「和氣食堂」,取得檯櫈和登記個人資料之後,就儘快觀看「和氣食堂」裡面的餐牌,儘快選擇好我在「和氣食堂」「宵夜」食品裡面,有關「雞肉」食品跟其

所以我一來到「和氣食堂」,取得檯櫈和登記個人資料之後,就儘快觀看「和氣食堂」裡面的餐牌,儘快選擇好我在「和氣食堂」「宵夜」食品裡面,有關「雞肉」食品跟其他甜品

結果我意外發現原來「和氣食堂」餐牌裡面有關「雞扒飯」的食品,還分開了「咖喱雞扒飯」跟「雞扒鐵板飯」兩款不同食法,供食客自由選擇。「雞扒鐵板飯」有「咖喱汁」跟「燒汁」兩款醬汁可供選擇。

但是當時的我,忽然對甜味日式「咖喱」汁有了興趣,加上「咖喱雞扒飯」的價錢相對比「雞扒鐵板飯」便宜得多,符合當時我的經濟預算,所以我最後選擇了享用「咖喱雞扒飯」作為宵夜部分食品。

由於當時的我剩下的經濟預算,隨著我在「新蒲崗」享用「牛腩飯」晚餐,跟在「和氣食堂」享用「咖喱雞扒飯」食品宵夜之後,已經所餘無幾。

加上我光顧「和氣食堂」的時候,已經是宵夜時間,所以當時的我已經不是太敢再喝含「咖啡因」,或者「紅茶」成分在內的飲品,最後我看完餐牌之後,發現餐牌飲大多是港式茶餐廳飲品。

我最後就決定了,放棄享用一般的「咖啡」或者「奶茶」飲品,改為享用冰凍的「柚子蜜」飲品,就已經足夠了。「和氣食堂」製造的冰凍「柚子蜜」飲品,飲品的實際體積其實頗大。

再加上我之前在「新蒲崗」享用「牛腩飯」晚餐的時候,已經享用過罐裝汽水飲品,所以我覺得我最後在「和氣食堂」放棄享用罐裝汽水飲品,是正確的決定。

事實上,「和氣食堂」製造的冰凍「柚子蜜」飲品,使用的餐杯體積頗為巨大,所以餐杯盛載到的甜味「柚子蜜」飲品實際份量亦比我原本預期增加不少。

至於「柚子蜜」飲品裡面的「柚子」實際氣味也都十分之香,加上「柚子蜜」飲品裡面,有來自類似「蜜糖」的甜味,所以令「柚子蜜」實際製成品甜味,變得十分充足和容易入口。

最重要的是「柚子蜜」飲品裡面,完全沒有含任何「咖啡因」提神成分,而且「柚子蜜」飲品的實際甜味,沒有「咖啡因」才是我選擇享用「柚子蜜」飲品的真正原因。

至於我在「和氣食堂」宵夜裡面享用的「咖喱雞扒飯」食品,緊隨冰凍「柚子蜜」飲品之後被侍應送到上檯,「咖喱雞扒飯」餐碟十分大,「咖喱雞扒飯」實際份量也被餐碟所放大了。

「咖喱雞扒飯」裡面的「咖喱」汁由於屬於日式醬汁的關係,所以「咖喱」汁的實際味道一點也不辣,再加上有甜味加酸味的「酸薑」作為配菜,所以「和氣食堂」「咖喱雞扒飯」實際變得非常容易入口。
凍柚子蜜

而且「酸薑」實際上,有着讓人有開胃,食完還想再食下去的感覺,所以「酸薑」暫時令剛剛食完「牛腩飯」的我,還有足夠食慾繼續享用「和氣食堂」廚房製作的「咖喱雞扒飯」食品。

另一方面,傳統的日式「咖喱雞扒飯」「咖喱」汁裡面,廚房在製作時在所難免地,會加入不少「牛肉」肉碎跟「豬肉」肉碎進入「咖喱」汁裡面調味。

所以即使我食「牛腩飯」晚餐之後,才選擇在宵夜時間期間,堂食時間完結之前光顧「和氣食堂」,而且享用有豬肉肉碎材料在裡面的日式咖喱汁,對我來說問題還未至於變得非常嚴重。

除了「牛肉」肉碎和「豬肉」肉碎之外,「和氣食堂」廚房原來還在「咖喱」汁裡面,加入不少已經預先切碎,才放進裡面調味的「紅蘿蔔」調味。
咖喱雞扒飯

所以「和氣食堂」「咖喱雞扒飯」醬汁實際的味道,沒有我平日食的「咖喱飯」和「咖喱汁」那麼辣,取而代之的「咖喱汁」味道,是來自「豬肉」、「牛肉」和「紅蘿蔔」的鮮甜味道。

至於「咖喱雞扒飯」裡面的「雞扒」,「雞扒」實際製成品體積不算十分之大,而且被「和氣食堂」廚房裡面的師傅切成一條條的狀態。「雞扒」看似被廚房油煎和炸過。

所以,即使「雞扒」的實際製成品體積不算十分之大,但是勝在「雞扒」外層口感炸得頗為香脆,內裡面的「雞肉」口感尚算是很軟嫩,而且隱約還食到雞肉裡面還有肉汁,所以「咖喱雞扒飯」整體性價比尚算不錯。

至於甜品方面,我本來想選擇享用「抹茶」雪糕,但是我回家之後,現在還未到正式洗澡和睡覺的時間,所以最後沒有選擇享用「抹茶」雪糕,改為享用「白玉牛奶雪糕」。
白玊牛奶雪糕

「白玉牛奶雪糕」裡面的「牛奶」口味軟雪糕牛奶味道很甜,「白玉」丸子數目雖然不多,但是「白玉」丸子勝在口感十分煙韌有彈性,而且隱約吸收「牛奶雪糕」裡面的「牛奶」甜味。

除了白色「白玉」丸子之後,原來還有綠色的「抹茶」丸子,幸好「抹茶」丸子裡面的「抹茶」茶味不算是最濃厚,所以對我晚上的睡眠質素實際影響不大。

至於價錢方面,「咖喱雞扒飯」跟「白玉牛奶雪糕」甜品的實際價錢相對比較昂貴,就連套餐裡面的「柚子蜜」飲品也偏向比較昂貴,需要港幣十八元一杯。

所以即使「和氣食堂」食品飲品的整體很甜很濃厚,可惜價錢不算十分便宜,日本餐廳裡面又沒有「牛腩飯」食品,跟我平日用餐習慣有所違背。

所以我覺得「和氣食堂」整體偏濃,但是沒有「牛腩」食品,價錢性價比只算是中算微微偏上程度,偶然光顧一次都算是可以接受,但是不會當作長期幫襯的食店。
2021-04-19
$146 (宵夜)
凍柚子蜜
咖喱雞扒飯
白玊牛奶雪糕
2021-05-12 64 浏览
A very comfy and convenient japanese restaurant, with fresh and outstanding sashimi. The oyster is the best among all delicious piece of seafood. Moreover, the pork rice is so big that it can’t be finished. The price is acceptable comparing to the quality of food. The Angus beef salad was so juicy and soft. The fried chicken knee, fish and French fries were tasty and crispy. Last, but not least, the soda was perfectly mixed with well balanced proportion of sourness and sweetness. Worthy to give a try!
2021-05-11 45 浏览
It is very convenient to go as it near mtr station. Located in Wong Tai Sin, a very good Japanese restaurant . There are many Japanese animation figures inside. animation lovers will love it!!!!We ordered lemon 🍋 soda and iced chocolate. The Forster one is super nice. The outlook is attractive. The chocolate 🍫 will not be so sweet.A super fresh 刺身!Very mouth-watering , must order!!!!大盛豬扒井,the size is big and more than enough for 2 ppl安格斯和牛salad 🥗perfect match with vinegar Finally, we al sad o o

Finally, we al sad o ordered the fried snack. A very crispy dish. Love it so much