2018-11-22 307 浏览
今晚同位日本客人食飯,不敢怠慢,位於漆咸圍的 和処酒肴 係日本人主埋,只做omakase 堅持用時令食材製作!果然無令我失望,日本人都話正,做法正宗有心思😍😍有三款,我地試中等價位,仔細一看,每月餐牌不一樣,保持新鮮感👍👍季節前菜盛合 好大一盤,有成十樣,最愛🐔肉卷和尢魚件件用心制作,食材新鮮三色刺身更是如日本食到咁新鮮,魚肉扎實鮮甜,屬上等質素😁熟食料理也一點不欺埸,香煎馬交魚和炸波波🤩壽司🍣8貫,2set一齊上好震撼😍魚類為主,件件新鮮,帶子厚到呢😋😋三文魚籽海膽飯尤其出色,魚籽甘香,海膽creamy 一D都吾腥🤩食到呢度,其實已經好飽飽,還有味噌湯和咖哩飯,因為好好味,所以最尾都K O曬😂最後可以㨂甜品和Saka ,我地選擇了saka 好好饮,仲好大杯添😝😝今晚好滿意,仲學左幾句日文添😎

果然無令我失望,日本人都話正,做法正宗有心思😍😍

季節前菜盛合 好大一盤,有成十樣,最愛🐔肉卷和尢魚
件件用心制作,食材新鮮

三色刺身更是如日本食到咁新鮮,魚肉扎實鮮甜,屬上等質素😁

熟食料理也一點不欺埸,香煎馬交魚和炸波波🤩

今晚好滿意,仲學左幾句日文添😎
2018-11-16 81 浏览
朋友介紹位於尖沙咀漆咸圍內街的一間特色日式料理,佢哋嘅料理主要都係廚師發板,套餐分三個價錢,有六百幾、八百幾到一千三百不等。由於好肚餓,而且想同太太食豪啲,於是揀咗1300嘅套餐,而且仲係好神秘,連食乜都唔知。前菜到咗,幾有驚喜,盛裝前菜嘅器皿好特別,拆開之後分開三盆,差唔多有成10款小食。每款一小口,款款有新意,而且味道相當唔錯。跟住上咗刺身,五款刺身都係高質素嘅靚野,同平時食開普通日式餐廳嘅刺身最大嘅分別係佢嘅溫度非常適中,絕對唔會說得太冰凍太硬,但係保持住應有嘅溫度。日本北海道生蠔配上三文魚子加柚子汁,鮮味非常!跟住上咗兩三海膽款熱暈,香煎銀鱈魚拼煎豬肉卷。清燉海鮮湯海膽燉蛋,啖啖海膽肉的,美味無比。跟住10款師傅親自挑選新鮮嘅材料製作手握壽司,分別係:黑立、方弗魚、油甘魚、金目魚、馬交魚、天使蝦、火炙左口、平政魚、吞拿腩。師傅問我最鍾意食邊一件,我就話係入口即溶嘅吞拿魚,師傅即刻回應普遍香港人都鍾意食肥美嘅吞拿魚,但係日本人就唔係。最後飲完麵鼓湯後,便上咗甜品拼盤,賣相相當唔錯,只係本人不愛吃甜食。

日本北海道生蠔配上三文魚子加柚子汁,鮮味非常!

跟住上咗兩三海膽款熱暈,香煎銀鱈魚拼煎豬肉卷。
清燉海鮮湯

海膽燉蛋,啖啖海膽肉的,美味無比。

• 季節前菜盛
  • 茶碗蒸
  • 壽司八貫
2018-11-15 72 浏览
我十分喜愛精緻的菜式,所以這天特地安排去品嚐廚師發板的美味日本菜。我們吃的是「潮-Ushio」。食物包括前菜、刺身、2款熱食、8件壽司、味噌湯、咖哩飯及甜點。食物種類眾多,而且味道均相當有水準,因此我精選了一項特別美味的分享!西京燒鱸魚的美味源自食材自身。西京燒是尋常的日式烹調手法,以偏甜的白味噌調味海鮮,給我的感覺很細緻,且能凸顯海產的甜美。烹調後的鱸魚無比細滑,魚肉香嫩,可口極了!能夠品嚐到如此的美味真的是十分幸福!

能夠品嚐到如此的美味真的是十分幸福!
2018-11-15 603 浏览
經朋友推介,係TST 漆咸圍有一間日本師傅主理的Omakase book左枱7:00已經基本上full house 內外裝修好一致,簡潔以本色為主!給人溫馨舒服感覺😌主要都係omakase 由師傅决定當天時令食材而制作,永遠給人期待感!今晚同老公㨂左$880 一來前菜已給我們新鮮感,全部由師傅主理,九樣野,每一樣都見得到心思🤩再來三款刺身~~很新味,吃得出的新鮮😍熟食和式料理有兩款,煎馬交魚和炸物最喜歡💕廚師發板壽司8貫🍣分別有吞拿,入口即融,魚油充滿口腔、帶子鮮甜,大大粒、油甘魚新鮮、金目鯛⋯⋯⋯海膽三文魚籽最正,件件師傳精心制作!兩set 一齊上,好壯觀,真係視覺味覺雙重享受😜😜吃到咖哩飯已經飽到一個點,但也是吃曬😝最後可以選擇甜品或Sake,由於食到尾聲已經好飽了,所以就揀了sake,對sake 無乜研究,只覺得好好喝😂😂😂😂總括今晚好滿意又驚喜,仲要每月菜單不同,即係可以再食再食😏😏

內外裝修好一致,簡潔以本色為主!給人溫馨舒服感覺😌

今晚同老公㨂左$880

再來三款刺身~~很新味,吃得出的新鮮😍

熟食和式料理有兩款,煎馬交魚和炸物最喜歡💕

廚師發板壽司8貫🍣

兩set 一齊上,好壯觀,真係視覺味覺雙重享受😜😜

吃到咖哩飯已經飽到一個點,但也是吃曬😝

2018-11-10 59 浏览
好耐之前食過一餐日式廚師發板,至此念念不忘。因為廚師係會睇當天有乜嘢合時令及最新鮮嘅食材,而安排當日嘅晚餐,呢種由廚師專登為你而設計的晚餐,會令人感到好享受。今日同老公出去拍拖食飯,去咗朋友介紹嘅一間位於尖沙咀漆咸道小巷的日本料理店,—和処酒肴。小店位於小巷,而且好隱閉,唔係開着Google Map分分鐘搵唔到。我哋叫咗一個屬於中等價格的11月份的set 潮(USHIO)$880真係豐富到不得了!季節限定前菜拼盤有成八九款小食,每款份量少少,但相當精緻。最鍾意佢個串串三兄弟中嘅雞卷。三款刺身獅魚、吞拿、左口新鮮肥美!熟食日式料理兩款煎馬交魚、炸豬卷清燉海鮮八款廚師發板壽司黑立、仿佛魚、油甘魚 、金目魚、馬交魚配炸蒜香芝麻醬、天使蝦、吞拿、海膽拼三文魚子廚師逐件逐件精心為你炮製,每件配上不同醬料及配料,最喜歡馬交魚配炸蒜香芝麻、香香辣辣!火炙燒熟蝦燒得剛剛好,蝦頭啲膏仲有啲生生地,好甘香。食完已經飽到捧著個肚,但飲返碗熱騰騰嘅味增湯又好舒服喎!由於已經太太飽了!甜品便變得沒那麼吸引了!
我哋叫咗一個屬於中等價格的11月份的set
潮(USHIO)$880

真係豐富到不得了!
季節限定前菜拼盤

三款刺身
獅魚、吞拿、左口
新鮮肥美!

熟食日式料理兩款
煎馬交魚、炸豬卷

清燉海鮮
八款廚師發板壽司

食完已經飽到捧著個肚,但飲返碗熱騰騰嘅味增湯又好舒服喎!

由於已經太太飽了!甜品便變得沒那麼吸引了!

2018-11-05 50 浏览
文盲人士表示到依家都唔知呢緊鋪頭第二個字點讀,希望下次有機會去嘅時候,搞笑侍應姐姐可以教下我🤤🤤言歸正傳,黎過呢間鋪頭2次,每一次我地都會提早預約,因為想做bar檯。呢間鋪頭係位處一條巷內,並非大街,裝潢樸實,外門是一道木門,給人一種安穩的神秘感。邊品味廚師特別選取嘅食材,邊看廚師用心準備,令到所食嘅每一道菜更添滋味。而食物本身也相當之不錯,很新鮮的魚身,被按摩後的魷魚完全不韌~還有味道清新嘅甜品
2018-11-04 52 浏览
忙碌的星期三,百忙之中成功準時放工,與同事一同逛街,在尖沙咀買了東西很久,沒想到同事驚喜之安排。原來同事早已預定餐廳與我共進晚餐, 同事安排之晚餐為日本料理之廚師發板。餐廳位於天文台道附近,地理上可能未至於最方便,但鄰近尖東。如果用火車站作起點,路程只需10分鐘左右。低調的門面,內裏裝修以木色為主調,配合日語歌曲,在柔和輕快嘅音樂底下進餐,味道分外出色。食物分為前菜,刺身,主食,壽司及甜品。最值得欣賞的前菜為黑松露蛋捲,黑松露味十足,清新怡人。刺身方面,用料新鮮,鮮味十足,完全沒有腥味,日籍師傅在面前大顯刀工,盡顯功架。主食方面,炸蝦丸更是王牌。 鬆脆香口,內裏口感彈牙,鮮味十足。壽司方面, 視覺,味覺,嗅覺,三種觸覺大滿足。甜品方面, 自家製產品不太甜,適合口味。吃了這頓美味的和食,真的十分感謝同事,對我的愛,也感謝日本師父對我們的諒解, 及教導我們日本的文化。

食物分為前菜,刺身,主食,壽司甜品
最值得欣賞的前菜為黑松露蛋捲,黑松露味十足,清新怡人。

壽司方面, 視覺,味覺,嗅覺,三種觸覺大滿足。

甜品方面, 自家製產品不太甜,適合口味。

2018-11-01 62 浏览
一年前曾到此店,老友話訂了位, 舊地重吃。好有心思,用摺紙摺了訂位客人的名字👍。前菜有十六款之多,擺碟精緻。黑松露蛋卷,瑩光魷魚,薯仔沙律,义燒,豬肉卷,松前漬,肉團子,雞卷,枝豆.....等。肉類較多,非常之飽肚。剌身,季節的左口魚,鰤魚和蠔。左口魚瑩透白,肉質鮮甜。鰤魚肥美。蠔新鮮,可伴柚子醋吃,但我喜歡原汁原味😋。料理是牛油煎鱸魚和炸左口魚。牛油煎過的鱸魚,入口鬆化。炸左口魚,香脆。吸い物時令壽司八款,魴鮄魚,紅衫魚,油甘魚腩,池魚, 金目鯛,鮟鱇魚肝,甜蝦,拖羅。魴鮄魚是味道較淡,但肉質甜美,在日本多數做"薄造り"。紅衫魚,魚味濃郁加上面炙燒過焦香,十分美味😋。油甘魚,魚腴盈肥美,入口幼滑。拖羅更加不用說,入口即溶的感覺。鮟鱇魚肝是我至愛之一,味道回甘👍。三文魚子海胆飯,海胆棉滑,味道甘甜😋。味噌湯最後是甜品,女將話Halloween 將至,所以應節。
一年前曾到此店,老友話訂了位, 舊地重吃。

好有心思,用摺紙摺了訂位客人的名字👍。

料理是牛油煎鱸魚和炸左口魚。
牛油煎過的鱸魚,入口鬆化。
炸左口魚,香脆。

吸い物

魴鮄魚是味道較淡,但肉質甜美,在日本多數做"薄造り"。
紅衫魚,魚味濃郁加上面炙燒過焦香,十分美味😋。
油甘魚,魚腴盈肥美,入口幼滑。
拖羅更加不用說,入口即溶的感覺。
鮟鱇魚肝是我至愛之一,味道回甘👍。

三文魚子海胆飯,海胆棉滑,味道甘甜😋。

味噌湯

最後是甜品,女將話Halloween 將至,所以應節。

2018-10-23
2018-11-01 118 浏览
今晚就黎到作風低調,唔太起眼既和処酒肴食Omakese。店內由日籍老闆兼大廚主理,只供應晚市廚師發辦,一坐底就見到,留名Book枱既英文名被用紙摺成,好有心思。潮-USHIO $880/1位🥢前菜估唔好前菜都甘豐盛,賣相實在令人眼前一亮,由左至右數起, 有生茶豆、手握壽司、松前漬、螢光魷魚、芝士煙燻蘿蔔、薯仔沙律、莫久奈、芝士魚餅、豬肉捲,魚皮捲、黑松露蛋捲,整體味道良好,睇得又食得。🥢刺身間白肉質較結實,又爽又甜。立魚味道較重,肉質粘口,帶筋。左口魚味道相對較清淡一點。🥢小食燒靖魚略為煎得過熟,有點乾。炸左口魚非常香口,第一次食炸左口魚,外脆內嫩。🥄姬松茸湯好清,姬松茸帶杏仁香味,口感脆嫩。🥢壽司紅衫魚口感非常柔軟,甜味足。伊佐木口感軟稔,帶黏帶甜。燒紅衫魚加上xo醬,好香口惹味。赤綠係我第一次食既魚,口感好軟,脂肪多入口即溶。秋刀魚軟熟,加上姜容葱花減輕腥味。燒金目調口感爽口,帶烤燒味。赤貝爽口彈牙,厚肉超甜。🥢海膽三文魚籽飯三文魚籽鮮味十足,海膽新鮮。最後食埋甜品,真係滿載而歸。

今晚就黎到作風低調,唔太起眼既和処酒肴食Omakese。

潮-USHIO $880/1位

🥢前菜

🥢刺身
間白
肉質較結實,又爽又甜。
立魚
味道較重,肉質粘口,帶筋。
左口魚
味道相對較清淡一點。

🥢小食
燒靖魚
略為煎得過熟,有點乾。
炸左口魚
非常香口,第一次食炸左口魚,外脆內嫩。

🥄姬松茸
湯好清,姬松茸帶杏仁香味,口感脆嫩。

🥢壽司
紅衫魚
口感非常柔軟,甜味足。

伊佐木
口感軟稔,帶黏帶甜。

燒紅衫魚
加上xo醬,好香口惹味。

赤綠
係我第一次食既魚,口感好軟,脂肪多入口即溶。

秋刀魚
軟熟,加上姜容葱花減輕腥味。

燒金目調
口感爽口,帶烤燒味。

赤貝
爽口彈牙,厚肉超甜。

🥢海膽三文魚籽飯
三文魚籽鮮味十足,海膽新鮮。

最後食埋甜品,真係滿載而歸。
2018-09-26
2018-10-31 40 浏览
Omakese style of dining is always unexpected, in which is always very interesting, even when you go to the same restaurant you never know what will you get.This is my first time in here and just by looking at the store front, u can see there is something special from the Restaurant. Once you get your reserved seat, u already have a special gift, your name in folded paper, very kind from the Restaurant.We choose from the Menu for Oct - the "Nami" $750  Seasonal Appetizers - black truffle rolls, f

Seasonal Appetizers - black truffle rolls, fish rolls, smoked chicken rolls, potato salad, peas,

Today's Sashimi - Flounder and Skipjack tuna

Cooked dish - Mackerel (this one is nice, some time you may eat mackerel abit dried, but this one is juicy) and Fried pork

7 Sushi - Pagrus major, Tokami, Searobin, Salmon, Argentine Shrimp, Sea Urchin caviar, all are very fresh.

Miso soup and dessert
2018-10-09
2018-10-29 34 浏览
今年本小姐生日,由於要去birthday trip,提早兩口子出黎慶祝生日。本小姐喜歡日本菜,當然揀返間Omakase 啦。 餐牌由$ 750 至$1300 ,今晚我地就揀咗個侍 Samurai, $750, 先試一試。前菜盛小食 - 豬肉卷, 魚肉捲, 薯仔沙律,  黑松露蛋卷,螢光魷魚,松前漬,枝豆。最喜愛黑松露蛋卷,黑松露香濃,蛋嫩滑鮮甜,吃後口中還留著淡淡黑松露香味。三款料理,炸豬排,燒白鱔和燒鯖魚。燒白鱔魚肉質鮮甜,燒得剛好,入口還JUICY。炸豬排很厚身, 炸得脆口。壽司7貫 – 逐件上,包括有鰤魚, 金目鯛,紅鱒魚,天使蝦,海膽魚籽飯等等,全部十分新鮮,入口鮮甜。我最喜愛海膽魚籽飯,望落已經流晒口水,海膽鮮甜,入口即溶,魚籽咬開卜卜聲,非常鮮甜。甜品拼盤賣相好靚,有綠茶蕨餅,鮮果梳打和雪糕,令這餐劃上完美句號。

2018-10-27 41 浏览
Sakana ,我已經第二次喺度食廚師發板,第一次同另一半,叫咗$880嗰個餐,之後同屋企人嚟食,就全家都試咗最貴嗰個餐。😂😂佢嘅分別係前菜嘅量,壽司嘅量,同刺身嘅種類會有分別。去嘅前菜好豐富,我記得貴啲嗰個餐有一啲用湯煮過嘅有支豆 , 有螢光魷魚,有煮過嘅雞肉卷。佢嘅煮物都好有心思,係一個壺蘆裝住嘅魚湯,壺蘆嘅上層有啲芝麻俾你到落去個湯度食。而我覺得最吸引嘅就係佢嘅壽司,八件壽司都係唔同種類嘅魚,中拖羅同大拖羅真係好新鮮好好食,海膽都係裝滿成件壽司架!第一次嚟嘅時候試過師傅整嘅八爪魚,因為師傅會幫隻八爪魚按摩,所以佢嘅肉質好鬆軟。如果要慶祝的話同嗰個好幽默嘅侍應講定你要係個甜品度有慶祝句子,佢都會幫你整。總括來講係非常之好味!
2018-10-24 71 浏览
坐在壽司吧枱上,互動是最重要一環。廚師的好客,客人的健談,這是日本飲食文化的一種。這間隱世日本菜館,坐落於尖沙咀一條窄巷內,相信不是熟客也不知道。坐鎮的是一位講得流利英語的日本師傅,一邊專注地做壽司,一邊跟客人交流,一心二用,氣氛高漲。十六種不同的前菜令我儍眼了,賣相精美,楓葉的櫬托,有感秋意正濃,好詩意。有明太子,瑩光魷魚,薯仔沙律,义燒,豬肉卷,松前漬,枝豆.....等。食完己飽了一半。接下來是剌身,今晚時令的有左口魚,鰤魚和蠔。左口魚白裡透光,肉質鮮美。鰤魚甜美,脂膏豐腴。蠔隻肥美,可淋上柚子醋伴吃,我認為原汁原味最好。料理之一是煎牛油鱸魚和炸左口魚。鱸魚肉美,又不多骨,牛油煎香,十分惹味。炸左口魚,不油不膩,啖啖肉。料理之二是德利蒸。葫蘆裏賣什麼呢?上層是酸汁,中層是芝麻,蔥花,下層是海鮮什菜湯。材料豐富,味道清甜。之後就是師傅在客人面前表現功架的時候了。時令壽司八款。魴鮄魚,紅衫魚,油甘魚腩,池魚, 金目鯛,鮟鱇魚肝,甜蝦,拖羅。魴鮄魚我是第一次嚐。粉紅的色澤,魚身肉質紮實,味道清甜,最啱作刺身。紅衫魚略為燒過,多了一份焦香。鮟鱇魚肝入口即化。拖羅肥美至極。食到嚟個時候已經動

料理之一是煎牛油鱸魚和炸左口魚。
鱸魚肉美,又不多骨,牛油煎香,十分惹味。
炸左口魚,不油不膩,啖啖肉。

之後就是師傅在客人面前表現功架的時候了。時令壽司八款。

紅衫魚略為燒過,多了一份焦香。

鮟鱇魚肝入口即化。拖羅肥美至極。

食到嚟個時候已經動彈不了,好飽足。

最後是甜品,為了配合Halloween 將至,賣相搞鬼,令人賞心悅目。

2018-10-23
2018-10-18 52 浏览
很久沒吃Omakase了,實在太貴,吃一次都很捨不得!今次生日任性地提出要吃Omakase非常期待呢!餐廳是座位不多的日式小店,感覺溫馨,店內只有三個服務員。餐廳提供4個價位的選擇:$1300-$1100-$880-$750,當晚$1100售罄,我選了$880。前菜款式之多已嚇我一跳!而且很多是卷物,非常飽肚,最愛黑松露蛋卷,連不吃黑松露的友人也說不錯小杯子盛着的好像是海蔘和海菠蘿,味道怪異3款刺身,劍魚 鰤魚 澗白,味道頗鮮甜,略嫌溫度過低。煮物1 炸魚類 有個左口魚釀虎蝦幾特別!味道不錯 但同樣是份量多 食到這道已經有點飽了煮物2 豚角煮,有點像東坡肉,有多層肥肉,滿口油膩感,不太喜歡8貫壽司 甜蝦蝦膏好香 海膽三文魚子好新鮮面豉湯配咖喱飯🍛,真的要投降了,食物頂到上心口,飯不能吃光。湯很濃海鮮味很好喝!最後來杯sake消消濟!很喜歡餐廳環境,慢食了3小時,服務員服務也不錯,食材不算頂級,若便宜一點、份量少一點或許更親民呢!
非常期待呢!

餐廳是座位不多的日式小店,感覺溫馨,店內只有三個服務員

小杯子盛着的好像是海蔘和海菠蘿,味道怪異

3款刺身,劍魚 鰤魚 澗白,味道頗鮮甜,略嫌溫度過低。

8貫壽司 甜蝦蝦膏好香 海膽三文魚子好新鮮

最後來杯sake消消濟!

2018-10-10
  • 味噌湯
  • 季節前菜盛
  • 甜蝦壽司
  • 海膽三文魚子壽司
2018-10-17 1056 浏览
之前食過數遍 omakase,都是本地師傅出理的,同事介紹了尖東有一家日本師傅主理的 omakase,是晚便去見識。選了"潮"的 omakase 餐,滿心期待。先上10道前菜,有黑松露蛋卷,魚卷,燻雞肉卷,薯仔沙律,枝豆,茶漬,手握壽司等,最特別的是芝士球,芝士混入煙燻蘿蔔,擺設吸睛又美味。之後是3款刺身,左口魚(前)剔透清甜; 鰤魚(後左)肉質甘甜,油滑幼細; 鰹魚(後右)魚味香濃。接著是燒物,(左)燒鯖魚皮脆魚肉結實; (中)燒秋刀魚卷,把時令的秋刀魚捲起來燒,味道更濃郁更有風味; (右)炸左口魚釀蝦,炸得香脆,釀了蝦口感很彈牙。然後是煮物,這個別緻的葫蘆𥚃面原來分了3層,上層是酸汁,中間是洋蔥芝麻,底層是海鮮雜菜湯。把洋蔥芝麻放在湯中,再加少許酸汁,味道鮮甜。跟著8貫壽司陸續出場,由日本師傅手起刀落逐件用心準備,雖然語言不通,但師傅仍努力試著用廣東話或文字介紹每款食物。壽司有赤𩶘,魴鮄,平政,真子鰈,池魚,金目鯛,鰤魚腩及海膽魚子(三文魚籽和烏魚子),有些魚類平日較少食到,全都十分新鮮。還有麵豉湯和咖喱飯,日式咖哩不會很辣,加入洋蔥煮更帶點甜。最後是甜品。這個 omakase 絕

還有麵豉湯和咖喱飯,日式咖哩不會很辣,加入洋蔥煮更帶點甜。

最後是甜品

這個 omakase 絕對令人捧腹而回,煮物及燒物等料理十分出色,而且能感受到師傅的心思。