2018-10-16 550 浏览
為慶祝區區成功另謀高就,準時下班和太座品嘗omakese,享受難得平日晚上的寧靜。這裏座位少,被安排坐在吧枱,欣賞師傅用心準備食材。前菜一次過奉上,氣勢十足。典型和食的精緻,有枝豆、煙蘿蔔配芝士、薯仔沙律、雞肉卷和明太子等,吃下已三分飽。之後三道刺身鰤魚鮮甜入口稍化,鏗魚帶海水金屬味,左口魚肉質嫩滑,質素不錯。燒物同樣有三道。鯖魚皮脆肉質結實,時令秋刀魚鮮味十足,左口魚釀蝦球香脆彈牙。蒸物德利蒸,簡單加入蔬菜、舞茸和魚蝦同蒸,湯汁非常清甜。加上洋蔥芝麻和少量酸汁更錦上添花。7分飽狀態下來7道壽司。赤入口清雅,油香適中。少見的魴魚肉帶嚼勁,爽口又鮮香。平政以柚子辣醬調味,鮮香豐腴, 肉厚結實。真子鰈充滿鹹鮮,入口清爽帶點筋,加添嚼勁。池魚入口化開,油香十足。金目鯛表皮灸過,微帶焦香,肉質爽口。鰤魚腩入口即化,油花四溢,不輸吞拿拖羅。最後的三文魚子 、海膽、烏魚子氣勢十足,味道濃郁,鮮味久久不散。十分飽狀態下竟然再端上迷你咖喱飯。咖喱微辣清甜,反而有點消滯作用。甜品以梳打汽水伴水果和雪糕,精緻又清爽。這大概是區區吃過份量最豐富的Omakese,且用心製作,值得推薦。

這裏座位少,被安排坐在吧枱,欣賞師傅用心準備食材。

7分飽狀態下來7道壽司
赤入口清雅,油香適中。
少見的魴魚肉帶嚼勁,爽口又鮮香。
平政以柚子辣醬調味,鮮香豐腴, 肉厚結實。
真子鰈充滿鹹鮮,入口清爽帶點筋,加添嚼勁。
池魚入口化開,油香十足。
金目鯛表皮灸過,微帶焦香,肉質爽口。
鰤魚腩入口即化,油花四溢,不輸吞拿拖羅。

甜品以梳打汽水伴水果和雪糕,精緻又清爽。

2018-10-02
2018-10-15 387 浏览
呢間餐廳係黑麻麻的漆咸圍,好容易行過左就唔知,好彩有識飲識食的好友帶我黎到呢度門面好低調,平時都留意唔到佢存在喔食到OMAKASE都會訂座,每個座位都有用摺紙摺成的客人名字,十分窩心是日食左中價的「潮」($880)日本師父一個人要SERVE晒咁多個客人,不停低頭做,雖然好忙,但依然好講求衛生,一路整一路用抹布清潔檯面,保持整潔前菜盛前菜好豐富,因應季節而轉變,由左至右分別係螢光魷魚、明太子、薯仔沙律、豬肉卷、黑松露蛋卷、手押壽司、煙蘿蔔芝士、燒魚、微辣蛤、雞肉卷、魚肉卷、松前漬、枝豆,睇數量都知有幾豐盛刺身三種盛三款刺身,分別係劍魚、鱸魚、左口魚,兩款都唔係油脂重的魚,作為前菜就岩晒料理1來到第一款熟食,燒鯖魚同左口魚釀虎蝦,左口魚釀虎蝦比較特別,有兩種口感料理2第二款熟食係德利蒸,分開三層,上層係酸汁,中層係洋蔥芝麻,而下層就係海鮮松茸,如果唔怕酸,就可以倒晒所有汁落去一齊食,唔好睇小佢細細杯,入面都有幾多海鮮魴鮄魚魴鮄魚第一次食,口感彈牙同重魚味帶子帶子好厚身又大件,鮮味無窮鰈魚鰈魚肉質比較有咬口,上面放有醃魚,多左一份鹹味紅衫魚紅衫魚經炙燒過,魚皮燒脆左好有炙燒香秋刀魚秋刀魚魚味
門面好低調,平時都留意唔到佢存在喔
是日食左中價的「潮」($880)
前菜盛
刺身三種盛
料理1
料理2
魴鮄魚
魴鮄魚第一次食,口感彈牙同重魚味
帶子
帶子好厚身又大件,鮮味無窮
鰈魚
鰈魚肉質比較有咬口,上面放有醃魚,多左一份鹹味
紅衫魚
紅衫魚經炙燒過,魚皮燒脆左好有炙燒香
秋刀魚
秋刀魚魚味濃,有蔥花薑蓉襯托,秋刀魚本身好多細骨,所以都好考師父功力
赤身
赤身質感軟棉棉,無拖羅咁肥咁有油脂香,但就更食到魚味
石垣貝
師父大力一拍就整個卷起左,証明左有幾新鮮生猛,口感勁爽口
海膽三文魚子
基本上我對海膽只有一個要求,就係唔好有難聞的味道,這裡的絕對合格
味噌湯
食左咁多生野,飲番完味噌湯暖一暖胃好舒服
師父好NICE,一人送左一碟咖哩飯俾我地食,咖哩係自家製,辣味岩岩好,雞肉嫩滑
甜品
最後甜品都唔簡單,有抹茶蕨餅同雜果啫喱梳打,雜果啫喱梳打較為清新,食左咁多野之後呢款甜品做完結就岩晒
2018-09-18
2018-10-14 58 浏览
尖沙咀有一間較為隱蔽嘅廚師發辦料理,由日藉廚師主理,品質有一定嘅保證。睇一睇佢嘅前菜,就知道呢間廚師發辦菜式巧手精緻。 有黑松露蛋捲,豬肉捲,魚肉捲,薯仔沙律,芝士魚餅,海參腸,螢光魷魚,芝士煙燻蘿蔔,手握壽司,生茶豆同埋松前漬, 超級豐富。三色刺身上: 間八魚。肉質結實,爽而甜左: 立魚,。肉味特別,略腥但肉質較粘而帶筋右:左口魚,味淡而清燒鯖魚,炸左口魚, 香氣撲鼻。左口魚外脆內嫩, 鯖魚肉質結實非常惹味。 姬松茸。 清甜中大姬松茸味,香氣撲鼻, 好暖胃。紅衫魚:飯帶暖感。口感柔軟而嫩。依左木: 入口軟淋而帶黏,略有根增加口感。紅衫魚燒:入口軟嫩,清甜冇根。上面是xo醬,惹味之餘帶出鮮甜味。赤綠: 好特別一種魚,脂肪較多,入口溶化。秋刀: 軟熟幼嫩而不實,略有點腥。姜容葱花味重可 癖走腥味。金目鯛:口感較實而爽口,淡中帶甜,有烤燒味。赤貝:鮮味出衆,甜而爽口超彈牙。 海膽三文魚子飯, 三文魚子鮮味出眾,海膽鮮甜美味。其實唔夠飽店員會為我哋端上一碟香濃嘅咖哩飯。日式咖哩甜甜不辣食過返尋味。
三色刺身
上: 間八魚。肉質結實,爽而甜
左: 立魚,。肉味特別,略腥但肉質較粘而帶筋
右:左口魚,味淡而清
姬松茸。 清甜中大姬松茸味,香氣撲鼻, 好暖胃。
紅衫魚:
飯帶暖感。口感柔軟而嫩。
依左木: 入口軟淋而帶黏,略有根增加口感。
紅衫魚燒:
入口軟嫩,清甜冇根。上面是xo醬,惹味之餘帶出鮮甜味。
赤綠: 好特別一種魚,脂肪較多,入口溶化。
金目鯛:口感較實而爽口,淡中帶甜,有烤燒味。
赤貝:鮮味出衆,甜而爽口超彈牙。
海膽三文魚子飯, 三文魚子鮮味出眾,海膽鮮甜美味。

同同事閑談間發現,原來尖沙咀都有間隱世既日本餐廳,主打人情味,由日本師傅主理,雖然同事無好Specific咁講明d人情味係點浸出黎既,但係本人都十分之期待。餐廳位於漆咸圍,呢個街名個人比較陌生,原來就喺「婚紗街」近PolyU方向,咁樣講即刻就明哂。餐廳名為和処酒肴,見到個「処」字,我都真係唔係咁識讀,特意上網找尋,原來就係同「處」字同音同義,又上一課了。門外沒有一個很顯眼的生招牌,但入內卻現已座無虛席,這不正是低調高手的憑證嗎?因為有預先訂座,入內店員已經立刻為我們帶位,現前更令我讚嘆。在每個座位前,原來也都放有客人的名字,更是用紙摺疊而成,這份貼心,這份親民,更令我添了一份好感。餐廳主打Omakase,但亦有4款選擇,最便宜的只需 $750,而最貴的就要$1300,最後我們選了中低價的「潮」。點菜完畢,先用枱上的熱毛巾清潔雙手,店員便為我們呈上第一道菜 – 季節性前菜盛合。季節性前菜盛合這個前菜盛合,也實在夠哂大龍鳳,有12款之多,很像遊覽日本溫泉酒店的一泊二食,那道懷石料理之感。由左到右數起,分別有瑩光魷魚,,明太子,薯仔沙律,豬肉卷,黑松露蛋卷,手押壽司,煙蘿蔔配芝士,燒魚,辣蛤

季節性前菜盛合

由左到右數起,分別有瑩光魷魚,,明太子,薯仔沙律,豬肉卷,黑松露蛋卷,手押壽司,煙蘿蔔配芝士,燒魚,辣蛤肉,雞肉卷,魚肉卷,松前漬和枝豆。

每一項既portion也不多,但做功卻十分精緻,而且味道一流,特別感覺店員姐姐為我們逐一介紹,十多款單是要記得,再present,已經不容易了吧。

刺身三種盛

然後日本藉我師傅,就為我們展示他的刀功,在我們面前為我們處理三款刺身,分別是劍魚,鱸魚,和左口魚。

每款刺身也會有2片,食材真係好新鮮,食落帶鮮甜口感。

在我們面前有2重碟仔,我和友人都有些爭執不下,到底那一隻碟是盛載醬油呢?最後我選了長方碟做醬油碟,而圓碟就用來食刺身

料理1

刺身後,會有2款和式料理,第一款有青魚,左口魚釀虎蝦,同埋綠色既甜豆。

青魚煎得甘香,魚質比較挺身,但係入口鮮甜,唔會煎得過油,火喉控制得很好。

左口魚釀虎蝦係比較特別既一款料理,食落表層香脆,同時間又食到蝦同埋魚兩款口感,好味又過癮。

而綠色既小豆就食落甜甜地,個質感好特別。

料理2

第二個料理名為德利蒸,係一個胡蘆狀既盛器盛載。

佢一共有三層,第一層係酸汁,第二層係洋蔥芝麻,而第三層就係海鮮松茸。

店員教路,可以將第一層同第二層放進海鮮松茸,就一起食用,而酸汁因為真係好酸下,所以要慢慢加比較安全。

海鮮松茸裡面有魚有蝦有菜有菇,都幾豐富。

壽司

之後便進入壽司部份,一共有8款。

魴鮄魚壽司

第1款係魴鮄魚,佢既肉質比較幼滑,食落鮮甜感十足,而師傅已經加好哂醬油芥辣,自己都唔需要再添加啦。

帶子壽司

第2款係帶子壽司,帶子非常大隻,好厚身,食落充滿鮮味。

鰈魚 壽司

第3款係鰈魚壽司,魚質好爽脆,食落有d根,根咬落有鮮甜,一口一口帶來更有層次既口感。

紅衫魚壽司

第4款係紅衫魚壽司,師傅用火鎗燒香魚皮既表層,上面放有XO醬,食落脆脆地,辣辣地,而魚肉就比較腍身,鮮甜度慢慢浸出。

秋刀魚壽司

第5款係秋刀魚壽司,上面放有蔥和薑絲,食落魚質軟綿綿,更能感受到醋米的甜米香,魚味都好濃。

赤身壽司

第6款係赤身壽司,食落軟綿綿,帶少少酸甜感,魚味唔算好濃,但係好甜。

石垣貝壽司

第7款係石垣貝壽司廚師輕輕拍打石垣貝既身,佢就會捲起佐,好得意,食落極級爽口,而且鮮甜,好好味。

北海道海膽配三文魚子壽司

最後一款係北海道海膽配三文魚子壽司,三文魚子唔稱得上係脆口,但係咬落好juicy,而海膽亦都非常鮮甜,幸福度滿分。

味噌湯

之後來了一個湯,食完咁多款冷食後來一碗熱湯,成個胃即刻舒服哂。

咖哩雞肉飯

湯後這個飯絕對夠哂驚喜,其實食佐咁多野之後我地都已經好飽,呢個時間突然來一碟咖哩飯,真係殺我地一個措手不及,大食如我,都真係要叫投降。

但係就算再飽都好,總唔能夠浪費食物,所以我地都硬著頭皮去繼續作戰。

咖哩汁唔太辣,甜味比較多一點,雞肉唔算多,我覺得係岩岩好既。

甜品

食完個飯,終於來到了我最期待的甜品時間。

甜品每人有2款,包括雜果梳打啫喱 配柚子雪芭 同埋 抺茶缺餅。

雜果梳打啫喱裡面有蜜柑啦,菠蘿啦,西瓜啦,蘋果啦,都幾豐富,而柚子雪芭個果味都好重,酸酸地,好似可以打開番我個胃咁,好味。

而抺茶缺餅有2粒,其實有D唔夠喉,但係其實我都真係太飽啦,再多俾我都食唔落。

呢個價錢既Omakase ,再加上呢個份量,真係物超所值,再加埋貼心既服務,日本師傅的款待,絕對值得推介。
2018-09-18
每一次公司派我們到外國公幹, 返港後我和同事總會輕鬆的吃一餐, 一是舒援疲勞, 二是慶祝完成工作.  希望盡快回服精英狀態.  今次預先訂了 Omakase, 於尖沙咀漆咸圍的「和処酒肴」, 此店由日本人親自主理, 門面裝飾低調. 店内裝修明亮舒適.  日本人師傅和助手在寿司吧檯細心為客人準備食物, 我們慶幸提早訂位, 可以坐正大吧枱. 侍應姐姐招呼有禮, 我們的座位, 枱上手摺紙物, 寫了我們的名字,  好驚喜……..好窩心. 師傅為我們安排的  Omakase ,  每位$ 880, 選用了季節性的時令食材, 餐單内食物有多個組合.   套餐並送一杯清酒, 我們 選了清酒,  氣味清淡芳香, 入口順喉香滑.   骷髏头玻璃杯也好特別.前菜精美亮麗,  紅葉形瓷碟,  載有九款不同小食, 各具特式.日本食品, 枝豆:佐酒最佳, 海哲: 配芝麻, 麻油,  有點像中式冷盤.煙燻蘿蔔配軟芝士 :  芝士細軟, 味道香濃, 煙燻蘿蔔稔甜,  魚沙津:   魚肉搓成球狀,  混入沙津酱, 味道醒神., 手押壽司:  魚味甜, 入口香.黑松露蛋卷,  有蛋香, 更富香濃黑松露味.煙肉豬肉卷:
餐單内食物有多個組合.   套餐並送一杯清酒,
日本食品, 枝豆:佐酒最佳,
海哲: 配芝麻, 麻油,  有點像中式冷盤.
魚沙津:   魚肉搓成球狀,  混入沙津酱, 味道醒神.,
手押壽司:  魚味甜, 入口香.
黑松露蛋卷,  有蛋香, 更富香濃黑松露味.
煙肉豬肉卷:   煙豬肉味香濃, 帶西式口感.
薑蔥雞肉卷: 雞肉滑, 混入薑蔥糯米, 口感獨特.
接著刺身三種盛, 用了圓形碟子, 好吸引.

刺身: 左口魚, 鰤魚立魚
魚生都是厚切, 色澤鮮明爽口 , 左口魚, 立魚最有咬口.  配紫蘇葉同食, 令人回味無窮 .
料理 1,  德利蒸
好特別的盛器, 好吸晴. 帶給我們新嘗試, 好難忘, 好靚彩瓷葫蘆,

上層放了酸汁, 洋蔥和芝麻放中間, 下層是蒸海鮮湯, 有蠔, 混在一起飲, 好味又清甜.
料理 2.
西京燒, 炸得香, 魚味濃郁 口感嫩滑.
炸豬排, 炸粉不厚, 口感香脆.

接著師傅替我們做手握壽司, 八款, 又講解刺身出產地, 我們對日本魚又多了認識, 真好.
1.髭剃鯛壽司, 有光澤肉質肥美
2.彷彿魚壽司, 囗感不俗, 吃得滿口滿足
3.帶子壽司, 質感滑嫩又鮮甜
4.油甘魚壽司, 肉質柔軟, 魚脂豐富
5.赤𩶘魚壽司, 清新魚香
 6.金目魚壽司, 魚質滑帶有魚香

7.石垣貝壽司,

8. 海膽魚子~ 海膽超鮮甜,

咖哩雞肉飯和麵豉湯 , 師傅不止對日本食物廚藝有水準, 連咖哩烹調也不錯. 雞肉香滑.  肚飽也要吃.

最後送出的有驚喜. 有綠茶蕨餅, 鮮果粒加汽水, 青檸雪葩.  盛器好美, 甜品豐富, 高質素. 真滿足.
師傅在開放式大舞台, 整晚忙碌為客人細心安排食物, 表演純熟日式刀工, 手藝, 真佩服他的心思, 我們會再來.
最後師傅還給我們一張照片, 是他爺爺多年前在日本表演剖魚技藝, 真不了得.
  • Omakase
  • 刺身三種盛
  • 德利蒸
  • 手握壽司
2018-09-23 513 浏览
最近老同學由美國回港, 我特別請他吃日本菜, 選擇了尖沙咀漆咸圍的 和処 酒肴.由於同學見聞不少, 吃 正宗 Omakase 料理, 他必會高興. 餐廳內, 装飾富日本高雅氣息, 整潔寧靜, 長長的壽司吧, 由正宗日本師傅打理, 他在用心的為客人烹調.我兩天前已訂座, 餐廳在訂檯上登記了我們的名字...........用帆船來歡迎, 使人感到有份親切感. 今個晚餐,   依店長安排 Omakase, $880-/位.  我們準時到達, 師傅約十分鐘便安排好第一度前菜送出.前菜擺碟美觀, 相當豐富, 有薯仔沙律, 芝士餅, 黑松露蛋卷, .手握壽司, 章魚小丸子, 炸雞肉卷, 煙燻蘿蔔, 海蜇, 枝豆.我和老同學, 可以邊吃, 邊談, 回憶學校生活.   至於食物, 他喜歡富中式品味的海蜇, 章魚小丸子. 日式 手握壽司和枝豆. 而我最愛是 黑松露蛋卷, 炸雞肉卷, 及 煙燻蘿蔔. 第二道菜上, 料理 1: 深海池魚西京燒, 味道鮮甜, 燒得香口,  伴有酸薑.炸芝士豬扒,  豬扒炸得香口, 肉質嫩滑, 配芝士更惹味.刺身三種盛, 擺碟靚, 三種魚好新鮮,𩶘魚, 配有食用花. /

第二道菜上, 料理 1:
深海池魚西京燒, 味道鮮甜, 燒得香口,  伴有酸薑.
炸芝士豬扒,  豬扒炸得香口, 肉質嫩滑, 配芝士更惹味.
刺身三種盛, 擺碟靚, 三種魚好新鮮,
𩶘魚, 配有食用花. /  鰤魚,配有紫蘇葉. / 澗白, 配上紫蘇花.  好特別組合.  魚味非常突出.

料理 2,  德利蒸,  用瓷葫蘆盛載,
上層是酸汁, 中層有芝麻和洋蔥, 下層有紅蘿蔔, 蝦仁, 魚和 熱湯, 我們把洋蔥和芝麻倒入底層, 熱湯調和後,  好好味,

日本師傅為我們細心做壽司.

手握壽司,  共八款
1. 髭剃鯛壽司  ~ 魚油豐富, 清甜爽滑
2. 彷彿魚壽司  ~ 魚味香濃,  鮮味十足.
3. 帶子壽司  ~  帶子味道清甜, 厚肉.
4. 油甘魚壽司  ~ 口感肥美.
5. 赤立魚壽司 ~ 入口爽滑
6. 金目鯛壽司 ~ 肉質軟滑, 有脂香.
7. 石垣貝壽司 ~ 肉質彈牙爽甜, 味道鮮美.
8. 馬冀海膽壽司 ~ 馬冀海膽加魚子, 入口甘香, 帶有鮮味.
馬冀海膽壽司 : 我和同學都讚不停口 .

咖哩雞肉飯和麵豉湯 ,
想不到日本師傅對咖喱也有研究, 味道可和印度菜一較高下.
麵豉湯,
日本健康湯品, 不會錯過.
甜品:   青檸雪葩, 綠茶蕨餅, 鮮果粒加汽水
師傅安排得好細心, 把日本最好食的餐後小點做 甜品 ,  yummy!

同學 對此 Omakase 料理好欣賞, 我都好高興.
食材新鮮, 刺身的魚味比較濃郁, 大大滿足了我們刺身控.  店員服務不錯, 價錢抵食.
  • Ushio set dinner
2018-09-16 81 浏览
女朋友話帶我去食好西,但係又一直唔講食乜淨係話俾我聽個地點係尖沙咀,好神秘原來係食日本野呢一個前菜錦盒,有三層咁多第一層有豆腐蝦,松露蛋,雞丸,豬丸,漬蒜同埋青瓜雞絲擺設好靚,嘢食就好實在好有日本家庭風味一般嘅日式餐廳食唔到第二層有薯仔蓉,莫久菜,魚手押壽司,松前漬,水母腳薯仔蓉入邊拌左洋蔥,甘筍,煙肉咬落好有層次,莫久菜原來係海參腸同埋海菠蘿,真係唔講唔知,好爽脆松前漬就係海帶,甘筍混入希靈魚籽,食落口感似蘿蔔乾而第三層就係茶豆刺身由右向左係左口魚,池魚,間八同埋鰹魚每一樣刺身都配佢特有既配菜,碟上面樣樣都食得,貫切珍惜所有食材既原則西京燒銀雪魚同埋炸豬柳不論擺設,同埋味道,都深得我心豬柳好juicy 呢個咁得意嘅壺蘆,叫德利蒸,原來係蒸既海鮮上面有洋蔥,芝麻,拌埋酸汁好特別淺海池魚魚油豐富,好特別得沖繩先有既魷魚石垣貝肉質鮮甜,又爽脆獅魚要配上彊蓉及蔥段,特顯肉味更鮮天使蝦昆布有陣陣既昆布味,好新鮮非常滿足,味覺同視覺都十分滿足

女朋友話帶我去食好西,但係又一直唔講食乜
淨係話俾我聽個地點係尖沙咀,好神秘

原來係食日本野

呢一個前菜錦盒,有三層咁多
第一層有豆腐蝦,松露蛋,雞丸,豬丸,漬蒜同埋青瓜雞絲
擺設好靚,嘢食就好實在
好有日本家庭風味
一般嘅日式餐廳食唔到

第二層有薯仔蓉,莫久菜,魚手押壽司,松前漬,水母腳
薯仔蓉入邊拌左洋蔥,甘筍,煙肉
咬落好有層次,
莫久菜原來係海參腸同埋海菠蘿,真係唔講唔知,好爽脆
松前漬就係海帶,甘筍混入希靈魚籽,食落口感似蘿蔔乾

而第三層就係茶豆

刺身由右向左
係左口魚,池魚,間八同埋鰹魚

西京燒銀雪魚同埋炸豬柳
不論擺設,同埋味道,都深得我心
豬柳好juicy

呢個咁得意嘅壺蘆,
叫德利蒸,原來係蒸既海鮮
上面有洋蔥,芝麻,拌埋酸汁
好特別

淺海池魚
魚油豐富,好特別

得沖繩先有既魷魚

肉質鮮甜,又爽脆

獅魚
要配上彊蓉及蔥段,特顯肉味更鮮

天使蝦昆布
有陣陣既昆布味,好新鮮

非常滿足,味覺同視覺都十分滿足
2018-09-02 76 浏览
今晚約咗好耐無見的朋友一齊食日本野,朋友介紹呢間尖沙咀日本餐廳的廚師發辦套餐的質數好高,價錢又抵食,就預早訂位黎食。門口係隱蔽度高的木門加布簾,突顯日式風格。餐牌會每個月跟據唔同季節的時令食材去轉變,都有幾個唔同價錢的set 可揀,今晚我就揀咗個侍 Samurai, $750.首先上咗季節的前菜盛小食,有8款,左面開始起係:煙肉豬肉卷,以煙肉撈豬肉混合整成,肉質結實鮮甜煙燻蘿蔔芝士球,芝士份量多,味道濃郁嫩滑,連埋爽脆的蘿蔔一齊食好夾芥辣八爪魚粒,有香濃芥辣味,八爪魚肉質鮮甜,嫩滑多汁黑松露蛋卷,蛋味香濃,嫩滑鮮甜,咬落入口即溶的感覺,散發淡淡黑松露香味手押壽司,飯粒結實有嚼勁,魚香味重薑蔥雞肉卷,味道層次分明,雞肉香甜而帶濃郁薑味。兩款料理,炸豬排同西京燒鱈魚,炸豬排肉質厚身,咬落多汁鮮甜,豬肉味濃郁,炸粉夠薄,燒鱈魚肉質鮮甜,嫩滑軟稔,燒得剛好熟。季節雜菜清湯,湯底好清甜,熱辣辣好入味,有蘿蔔,蘑菇,青豆,豬肉丸等,再撒上少少芝麻係面,清而解膩,健康之選。清一清味蕾之後就要食我最愛的壽司,7貫,由左至右分別係:油甘魚,魚肉大塊厚身,都比舊飯大塊,蓋住飯面,肉質呈嫩白色,入口鮮甜,魚
門口係隱蔽度高的木門加布簾,突顯日式風格。
首先上咗季節的前菜盛小食,有8款,左面開始起係:
煙肉豬肉卷,以煙肉撈豬肉混合整成,肉質結實鮮甜
芥辣八爪魚粒,有香濃芥辣味,八爪魚肉質鮮甜,嫩滑多汁
手押壽司,飯粒結實有嚼勁,魚香味重
薑蔥雞肉卷,味道層次分明,雞肉香甜而帶濃郁薑味。

清一清味蕾之後就要食我最愛的壽司,7貫,由左至右分別係:
油甘魚,魚肉大塊厚身,都比舊飯大塊,蓋住飯面,肉質呈嫩白色,入口鮮甜,魚香味重,
鰈,第一次食到呢隻魚的刺身,肉質軟稔,入口煙韌,
平政,魚肉質呈白色,剔透薄身,咬落有質感,少少啫喱狀的彈牙口感,
赤鯖,肉質呈嫩紅色,肉質彈牙鮮甜,有嚼勁,
金目鯛,肉質鮮甜嫩滑,有淡淡魚脂味,
池魚,肉質透明清徹,咬落彈牙爽口。
海膽魚籽加飯,海膽鮮甜嫩滑,入口即溶,味道濃厚,魚籽一咬開鮮甜到不得了。
兩款刺身,油甘魚切得厚身,入口嫩滑鮮甜,魚脂味濃郁。
仲有個迷你咖哩牛肉飯,係甜甜地的日式咖哩,味道香甜而咖哩味重,牛肉入味嫩滑。
食日本餐當然要飲返碗香噴噴的味噌湯,鮮甜而易入口。
甜品拼盤賣相好靚,有綠茶蕨餅,鮮果粒加汽水,青檸雪葩等,綠茶味夠濃郁,味道最清新的是鮮果粒汽水,鮮甜美味。
2018-08-23 698 浏览
門面以雲石瓦仔舖設,木門頂有間條門簾,門右邊有一個四方型燈牌「和処酒肴」,以前經過卻不層注意到。店內有一個四人卡座,及大概十個吧枱位,七點到達雖然還未有人入座,但每張枱前已分別擺上名片摺紙預留位,所以若果想來一試的朋友,建議訂桌,確保不會白行一趟,大失所望。上次是摺字,今次是紙船仔❤️店內餐牌雖然大同小異,但會隨著季節發辨不同時令料理,以最新鮮的食材加工送到你面前。肴-SAKANA HKD1300三層季節之前菜盛:(順時針)第一層:𩶘魚手押壽司: 質感較結實黏稠,入口油香味濃蛋卷: 多層蛋卷入口柔軟嫩滑有層次感,帶有香濃黑松露味芝士配煙燻蘿蔔: 芝士軟滑幼嫩,味道香濃,蘿蔔粒爽脆,滑中帶脆粒,配搭得宜芥末八爪魚:八爪魚粒粒富膠質,口感煙韌,芥末香重水茄子:柔中帶爽,難以言喻醬油漬白身魚:口感軟滑魚潤,味道適中不咸第二層:明太子三文魚: 熟三文魚碎混明太子,味道咸香帶魚味松前漬: 以希靈魚籽、魷魚海帶攪拌,味道爽口,質感帶點黏稠,味道咸而帶鮮魚沙津: 魚碎肉質結實,以沙津搓成球狀,味道鮮甜煙肉豬肉卷: 豬肉味濃郁,肉質結實瘦香薑蔥雞肉卷: 雞肉包住糯米,雞肉汁滲入糯米內,入口帶香營光魷魚:

上次是摺字,今次是紙船仔❤️

肴-SAKANA HKD1300

三層季節之前菜盛:(順時針)

第一層:

𩶘魚手押壽司: 質感較結實黏稠,入口油香味濃
蛋卷: 多層蛋卷入口柔軟嫩滑有層次感,帶有香濃黑松露味

芥末八爪魚:八爪魚粒粒富膠質,口感煙韌,芥末香重
水茄子:柔中帶爽,難以言喻

醬油漬白身魚:口感軟滑魚潤,味道適中不咸

第二層:
明太子三文魚: 熟三文魚碎混明太子,味道咸香帶魚味
魚沙津: 魚碎肉質結實,以沙津搓成球狀,味道鮮甜
煙肉豬肉卷: 豬肉味濃郁,肉質結實瘦香
薑蔥雞肉卷: 雞肉包住糯米,雞肉汁滲入糯米內,入口帶香
營光魷魚: 口感滑嫩,水潤感足,咬下汁液溢出,味道偏咸

第三層:
茶豆:粒粒爽甜飽滿

刺身五種盛(由右至左)

鰹魚:鰹魚天然的味道比較重,脂肪含量比較少,味道清新,入口散發淡魚香
鰤魚 :即油甘魚,粉紅嫰滑肉質彈牙柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足

左口魚 :左口魚油脂豐富、入口帶油香化在嘴里
生蠔:
生蠔型體飽滿,海水味較重,加上店家酸甜柚子汁,淡化了天然海水咸味,帶出鮮甜感。
牡丹蝦:外表晶瑩剔透飄紅,蝦頭帶透明感,肉質彈牙爽口重膠質,味道鮮甜

Special Sashimi石垣貝

新鮮即開石垣貝入口爽脆,味道清新自然,淡雅清澈。

Cooked Dish1:
京燒銀鱈魚配炸豬排

鱈魚魚皮焦脆,魚肉肉質油潤香滑幼嫩,滲出濃厚魚油香,美味佳餚也。
炸豬排:熱騰騰上桌,豬排厚而大塊,炸粉略厚不過口感香脆,豬排肉香味濃。

Cooked Dish2:
葫蘆型的三層雅緻雜菜,最頂的是酸汁,中間層是芝麻及洋蔥,最底層主層有生菜、豬肉、魚、枝豆、紅蘿蔔、蝦仁、菌類等,吃前把芝麻洋蔥全倒進去。酸汁按口味添加,麻香而鮮甜甜蔬。

Cooked Dish3:

茶碗蒸
滑蛋幼嫩水潤,蓋上蝦仁、冬菇、鰻及白果,豐富口感。

10貫壽司
主廚手握壽司手法熟練,動作迅速,一下抓飯,幾下握掌已完成。壽司飯手抓或筷子吃也不見鬆散,飯量不多而被大片刺身蓋上,入口鬆緊度適中,味道比例剛好。

10貫壽司
吞拿魚:肉質細緻綿密油潤,入口甘香帶油脂,融化在嘴內
帶子:大件偏厚,肉質超爽滑,入口鮮甜
深海池魚:肉質結實柔順有韌性,味道清甜幽香,火炙讓魚油滲出,更香口
赤鯥:赤鯥魚的魚身光亮鮮紅,魚皮滑溜,肉質細嫩富含油脂,鮮甜無比
油甘:口感柔軟爽口,咬下甘甜油潤,魚香十足
鰈:鰈魚以透明肉質為主,油花豐沛、入口即化
平政:平政是貴價食材,比油甘魚貴五成左右,魚油份不重,肉質彈牙爽口,越咬越香
金目鯛:魚肉肉質細膩油脂適中,味道鮮甜
赤鯖:魚質較為紮實密度高,濃厚魚味
池魚:厚身池魚口感彈牙柔軟,魚肉越咬魚味越香濃
海膽三文魚子:三文魚子皮脆有內富汁液,海膽新鮮香甜不腥,入口即融軟滑

味噌湯入口熱騰騰,味道香濃

咖喱肉飯

咖喱香口而不辣

水果梳打水啫喱:

梳打水跟啫喱及水果夾層,味道香甜可口。
柚子雪葩:入口冰凍香滑,質感輕盈,味道香濃柚子味,偶爾還能咬到香甜柚子皮碎,富口感。
抹茶蕨餅:軟糯Q軟有彈性,抹茶濃厚,香而不甜。

和処酒肴是廚師發辨類的高性價比首選,時令食材新鮮,款式多而飽肚,師傅手法熟練有條不紊,食物豐富美觀,味道出眾,環境舒服。
2018-08-15 591 浏览
早排爆到數, 食好少少獎勵下自己同另一半啦一於去食omakase, 早一星期已book左位食左中間價錢既ushio  omakase $880 就黎3層既前菜最頂呢一層有漬蒜, 青瓜雞絲左至右 雞卷, 松露蛋卷, 豬肉卷同埋豆腐蝦卷好有心思! 而且味道都好好, 好有日本家庭FEEL打開個盒, 最底層有枝豆中層有洋蔥甘荀煙肉薯仔容, 莫久來(即係海參腸同海菠蘿) , 魚手押壽司, 松前漬, 仲有水母腳淨係前菜都令我同男朋友驚喜萬分左至右係鰹魚, 間八,  左口魚將刺身旁既紫穌葉放係醬油一齊沾, 更香, 更可以帶出刺身既鮮甜味左口魚MY ALL TIME FAVOURITE!西京燒仲有炸豬扒 外脆內軟德利蒸好靚既葫蘆, 上層係酸汁, 中間有洋蔥和芝麻, 下層是蒸海鮮之後就有八款壽司深海池魚魚味好濃, 回味無窮深海池魚魚油重, 好獨特既味道石垣貝好爽好甜, 味道好d似象拔蚌魷魚, 好爽滑海膽魚子作結非常之滿足$880有咁既質素, 餐貝, 氣氛都令人賞心悅目

早排爆到數, 食好少少獎勵下自己同另一半啦
一於去食omakase, 早一星期已book左位
食左中間價錢既ushio  omakase $880

就黎3層既前菜
最頂呢一層有漬蒜, 青瓜雞絲
左至右 雞卷, 松露蛋卷, 豬肉卷同埋豆腐蝦卷
好有心思! 而且味道都好好, 好有日本家庭FEEL

打開個盒, 最底層有枝豆
淨係前菜都令我同男朋友驚喜萬分

左至右係鰹魚, 間八,  左口魚
左口魚MY ALL TIME FAVOURITE!

西京燒
仲有炸豬扒 外脆內軟

德利蒸
好靚既葫蘆,
上層係酸汁, 中間有洋蔥和芝麻, 下層是蒸海鮮
之後就有八款壽司

深海池魚
魚味好濃, 回味無窮

深海池魚
魚油重, 好獨特既味道

石垣貝
好爽好甜, 味道好d似象拔蚌

魷魚, 好爽滑

海膽魚子作結
非常之滿足
$880有咁既質素, 餐貝, 氣氛都令人賞心悅目
2018-08-15 73 浏览
尋晚同我的寶貝慶祝生日,大約七點半左右嚟到餐廳。餐廳提供四款不同價單廚師發板。我哋叫咗1300蚊同1100蚊!諗住可以試不同食物…… 前菜係有六款唔同嘅餐前日式小食~有 魚卷,雞捲,豬肉捲,支豆,同一些漬物,同日本咸魚(好咸,咸到我食5到)!仲有我最愛的黑松露蛋捲(超好味),跟住食生蠔同刺身啦都係幾好,蠔,帶子同蝦最好食!蝦頭好細心拆哂d 內臟淨返蝦肉!食到呢度而家飽飽地,跟著就係海膽蒸蛋(第一次覺得蒸蛋好味過海膽)煮物,壽司(太飽啦有d 比左寶貝食),堅飽到不得了!最後仲有咖哩飯!噢賣葛!點食啊?竟然都比我食埋~個咖哩飯真心係好好食!最後,最後係甜品,呢個甜品有消滯的效果!服務好好!我地都非常滿意啊!
2018-08-14
庆祝纪念
生日
  • 咖喱飯,黑松露蒸蛋
2018-08-04 109 浏览
有幸再嘗這家店這次也是Sakana$1300再加Sake Matching$350前菜次序不分一一介紹螢光魷魚松前漬粟米魚丸三文明太子芝士球+煙薰蘿蔔鱸魚押寿司雞肉丸黑松露蛋捲魚肉丸牛肉丸梅貝旨煮山葵八瓜魚茶豆清酒為若鶴-玄刺身Double 份量大分-油甘魚山口-鰹岩手-石垣貝愛媛-平目北海道-牡丹蝦Special 刺身島根岩蠔燒物喜知次西京燒北海道あん肝自家制泡菜南瓜沙律清酒-大那特別純米煮物-鱸魚松茸德利煮清酒為 出羽鶴 純米吟釀海鰻茶碗蒸配磯自慢 吟釀酒寿司十貫次序不分北海道-帆立貝長崎-吞拿海膽+三文魚籽靜岡-愛女魚神奈川-鱸魚長崎-紅衫魚千葉-梳子千葉-依佐木北海道-甘蝦大分-油甘魚清酒 奧之松辛口本釀造最後還有赤味噌湯和咖哩飯咖哩混合了至少三種不同咖哩調制數日日式的辛口,甘口味道,東南亞的香料味道一一程現雞肉入味香濃如果大家要求有服務的餐廳請選別家這家店店員爆忙是不會有服務這回事的
有幸再嘗這家店

大分-油甘魚
清酒 奧之松辛口本釀造

最後還有赤味噌湯和咖哩飯
咖哩混合了至少三種不同咖哩調制數日
日式的辛口,甘口味道,東南亞的香料味道
一一程現
雞肉入味香濃

如果大家要求有服務的餐廳
請選別家
這家店店員爆忙
是不會有服務這回事的
2018-08-03
2018-07-27 151 浏览
- 環境,餐具殘舊污糟,眼見服務員無用洗潔精洗碟- Omakase最基本食之前問都無問過有咩唔食- 服務員態度惡劣,介紹食物竟然講唔記得或者懶風趣講入面有好多野跟住行開,全時間黑面- 頭盤全部係一做整定嘅食物,應熱嘅唔熱,仲要係由服務員擺盤全部一盤飛機餐咁上,頭盤都算,刺身竟然都係一早切好曬一片片玀出黎,咁我做咩食omakase?- 次序仲好笑,食完刺身食西京燒炸豬排再食壽司,西京燒炸豬排唔洗講緊係整定架喇,炸豬排嗰皮好似件外套咁甩出黎咁濟- 壽司勁喇,竟然食到有件有骨,完- 最後海膽吞拿魚三文魚子杯海膽係用鏟雪糕形式鏟爛曬車入杯- 用膳當晚大部分客人說話很大聲,完全並不應該是一家omakase壽司店可接受的聲浪。- 唯一可以讚師傅細心知我地太飽提議未上壽司用火槍燒熟比玀走*本人極級懶,但為咗依間咁差嘅日式套餐餐廳$1,300一位仲竟然咁多正評忍唔住想打下字
- 環境,餐具殘舊污糟,眼見服務員無用洗潔精洗碟
- Omakase最基本食之前問都無問過有咩唔食
- 壽司勁喇,竟然食到有件有骨,完
- 最後海膽吞拿魚三文魚子杯海膽係用鏟雪糕形式鏟爛曬車入杯

去到尖沙咀原來真係有好多隱世餐廳, 今日呢一間,呢間餐廳地點方便 。我同老公特別鐘意廚師發板,因為可以好似睇戲咁,除左食,重可以睇同感受其他野。餐廳雖少,但裝潢簡潔高雅。我們就是喜歡這種不形於裝飾的日本餐廳,踏實又實在, 自在觀賞廚師的用心烹調技術!而我們另外點左廚師推介的清酒配搭套餐分別是不同種類清酒配各菜式。前菜配的清酒氣味清淡芳香入口順喉香滑。而首先介紹的是前菜拼盤,本人鍾意由淡味開始食起,所以跟右至左順著食。 煙燻蘿蔔芝 做開胃菜, 芝士味濃又滑,三文魚明太子,帶咸香可口,一啖就ko晒!希靈魚籽加甘筍海帶。咸味較重,有點黏口辣味的蜆肉不算很辣,非常惹味,感覺好像 韓國辣椒醬!山葵八爪魚,加了菊花花瓣 三種卷分別為牛肉卷(牛味濃郁,魚肉 魚肉卷(配上紫蘇葉, 肉質厚實)豬肉卷(有蔥花和洋蔥,很香口)螢光魷魚,新鮮的螢光魷魚唔使任何調味已非常好味,食入口有海水味,口感非常爽,我都幾鍾意食呢個菜!手握壽司裏面有梅子, 黃瓜 ,醋鯖魚, 紫蘇葉 餡料非常豐富而且有驚喜, 味道很夾!睇下呢個黑松露蛋卷, 黑松露份量很誇張,送上時已經聞到香味 配埋日式蛋嘅甜味, 視覺味覺另一種享受!之後是

而我們另外點左廚師推介的清酒配搭套餐
分別是不同種類清酒配各菜式。
前菜配的清酒氣味清淡芳香入口順喉香滑。
煙燻蘿蔔芝 做開胃菜, 芝士味濃又滑,
三文魚明太子,帶咸香可口,一啖就ko晒!
希靈魚籽加甘筍海帶。咸味較重,有點黏口
辣味的蜆肉不算很辣,非常惹味,感覺好像 韓國辣椒醬!
山葵八爪魚,加了菊花花瓣
三種卷分別為牛肉卷(牛味濃郁,魚肉
之後是刺身三種
廚師特意介絕特選清酒給我們用來吃刺身,這款清酒清淡不算濃,氣味冇第一種清酒咁濃烈, 入口比較甜 。
刺身盤好像花盆一樣, 廚師悉心既擺放得又靚又賞心悅目。
山葵旁是紫蘇葉的幼苗 ,味道完全不同, 有一種辛辣味,但又帶出一絲香味。
新鮮生磨的山葵配左口魚 ,上面的植物原來是紫蘇的花, 廚師話配埋豉油一齊食 另有一番風味, 果然香味唔同!而左口魚裙邊食得多,左口魚刺身就身一次食,肉質很有嚼勁,魚香撲鼻。
鯛魚就魚油十足,如要食出佢嘅味道就要多咀嚼, 真正嘅 鯛魚味道就會非常出!
鰤魚-油香肉質柔滑,三種魚中我自己最喜歡這種!連伴碟海帶都是三個不同,可以食埋清清口腔!
這款清酒配刺身廚師特別為我們安排和介紹,原來清酒和啤酒一般會高溫消毒,所以保存時間較長, 但這個清酒是以冇經過濾的生啤做法 ,開封後需要一至兩天內, 飲用 享用期較短, 雖酒冇咁清澈,但味道比較甜及容易入口, 好像果酒一樣, 女士一定很喜歡 !
好像畫一樣既酥左口魚 ,抵讚係粉漿鬆脆 配上點辣椒 ,唔使點沙律醬都已經好好味 , 熟嘅左口魚 肉質厚實, 好像豬柳一樣啖啖肉!
熟左嘅西京燒金目鯛, 魚油依然香口, 有鱈魚般滑, 味道鮮甜有點像元貝
以配上薑牙,我也是第一次吃,廚師話只吃白色部分,味道帶酸好特別。
糖漬枝豆,好得意 !好像中國人吃的軟身糖蓮子,帶糖心的枝豆味道更好。
第三種清酒來自日本北部山形縣 ,氣味清淡帶甜
海鮮千層煮
第一層係海蝦, 而第二層係元貝, 第三層 係海魚 ,第四層係甘筍 ,第五層 係左口, 整個配搭簡直係天衣無縫,以清酒和黑松露 入饌, 無論味道同口感都係絕配,這些都是每次食廚師發板先食到既體驗。

第四種清酒, 香味比較重而且濃度比較高 入口暖喉帶甜

手握壽司
1.油甘魚腩 睇到佢嘅魚油令立立已經滿心歡喜, 廚師專登在魚腩介坑紋, 在塗上醬汁,肉質柔軟令其入味,魚味較重,可配醋蘋果食
2. 伊佐木魚 ,魚比較甜,腩位唔算膩,有清香。

我一直以為刺身食材先係最新鮮,但原來壽司都可以咁鮮咁正
今次另有體驗,就是同一魚類都可以幾食而且有不用感覺, 廚師調味好重要
3. 愛女魚, 上面加咗咸梅子, 突出魚鮮味 而魚肉有嚼勁
4. 紅衫魚, 今次連皮送上, 廚師先燒燒外皮, 加上芝麻元貝醬, 肉質較散,有入口即溶感覺!
5. 至愛左口魚邊,口感肥美無比,為減油膩感,廚師先火炙表面,入口有炭香感覺
6. 金目鯛連皮 肉質軟滑, 中和剛才飽濟感
7. 大拖羅, 冇筋而入口即溶, 相信都唔使多介紹都知道拖羅有幾好味。
之後清酒是四國吟釀, 花香味濃 唔不辛口 但暖喉
超新鮮三文魚子,超重海水 配鮮甜海膽加少少飯, 啱曬女士!
印度與日本之間的咖喱牛肉飯 廚師不喜歡日式咖哩嘅甜 所以專門製出甜味適中的香辣咖,就算好飽都忍唔住一口一口食曬。
鮮什果香橙雪芭 有草莓, 奇異果 ,哈密瓜 ,西瓜和蘆薈

最後送上咸芝士慕絲, 畫上完美嘅句號
2018-06-04
用餐时段
2018-07-10 1316 浏览
要食到正宗omakase料理,我介紹大家必要來試試這家由正宗日本廚師主打的餐。今天和太太來到這裏,門面非常低調不起眼。一早已經訂好位置,準時到達~一走進來,便看到枱上放著別緻的摺紙擺設,上面還寫著你的名字,真貼心~我和太太選擇了這個名為-潮-ushio的餐單,每位$ 880,而我還另加了可以品嘗六款不同清酒的套餐,美酒配佳餚!前菜精美, 紅色小船伴碟,賣相精緻,而且可見廚師別出心裁既擺碟前菜包括有食日本料理當然不能少的支豆, 白身魚加入芝麻,更香口!  瑩光魷魚經調味,帶有魷魚本身的味道,黑松露蛋卷,蛋香有蛋味且黑松露帶出味道有回甘!  而手握壽司內食出有梅及青瓜 加及黃瓜, 刺激味蕾及增加食慾!辣蜆唔太辣,正爽口彈牙,希靈魚的魚子配甘筍海帶.三文魚明太子及另外兩款比較濃味,山葵八爪魚爽口煙燻蘿蔔配軟芝士,味道出奇咁夾,互相不會搶走各自味道牛牛roll 豬肉roll 魚 roll 凍食 三款口感相似,但味道大有不同 三種都有口感 !配合廚師介紹既(玄)日本清酒,(14度)前清酒不太濃裂, 作為前菜酒最適合不過, 而且清酒帶淡淡清香,令前菜滋味更提升! 比之前嘅較辛口 味道較濃中但af

煙燻蘿蔔配軟芝士,味道出奇咁夾,互相不會搶走各自味道

比之前嘅較辛口 味道較濃中但aftertaste更長

三款刺身分別係:左口魚,鰤魚和立魚! 超新鮮~而配菜都別有用心,係紫蘇葉嘅有幼苗及花 黃色嘅花係食用花可以食得!
與其話係刺身三食 倒不如說是紫蘇葉三食更為貼切, 因為那個紅色的小花正是紫蘇葉的幼苗 綠色的長條形狀症是紫蘇葉的花朵 鰤魚刺身的伴調就是紫蘇葉 ,就連黃色的小花也能夠食用 !
左口魚爽口 , 口感立魚最有咬口, 要多咀嚼幾口才能真正吃到本身的味道, 而這時候喝一口專為刺身而設的麒麟清酒精合適不過, 正好和口腔內立魚的味道互相輝映!
麟麟清酒
而食刺身緊係要飲麟麟清酒啦~呢個麟麟清酒有AFTER TASTE~口味比之前重和辛口!同之前大不同~

炸左口魚 西京燒麵炸得香脆鬆化, 入面正好係軟綿綿嘅左口魚,
糖漬枝豆好特別,感覺有些像蕃薯嘅甜香!
而薑牙就像極酸既薑 ,大大刺激味蕾嘅口感!
金目鯛西京燒 ,第一次覺得原來熟咗嘅金目鯛可以咁好味!  熟咗嘅金目鯛依然帶有濃烈嘅魚香口感
七田清酒正好配合燒物及炸物.佢係冇經過濾而且像生啤的做法制成! 入口帶有點果香,由於係冇過濾嘅方式製作所以清酒帶有點殘渣 而且
第一次飲帶有果香嘅清酒!
食呢個金目鯛最適合飲山形縣清酒-出羽櫻.佢係 純米吟釀酒. 帶花香!
而酒不算濃裂.但殘留喉嚨會有花香!
海鮮千層煮
有左口魚, 油甘魚, 帶子等, 每款魚都有不同的鮮味!
蝦 和黑松露用清酒煮, 黑松露香氣跟這個清酒是絕佳的配搭
宮城縣既浦霞初榨清酒 17度最適合!

油甘魚魚腩,油脂極豐富,滿口魚香 帶有清新魚香

伊佐木魚 帶點口感, 有一點筋, 要多咬幾口才有魚香
愛女魚,半透明有光澤肉質肥美,廚師加入點柚皮在表面,更帶鮮甜口感

紅衫魚, 肉質柔軟, 魚脂豐富

左口魚邊,超濃味和有魚香爽口 .魚質滑且超強魚香
專為這幾件壽司而記的醉鯨清酒!
最後我係我最愛既海膽魚子~ 海膽超鮮甜,完全唔腥,新鮮食材就是美味!

呢餐確實超抵食超飽,下次一定會再黎~
2018-06-04