2021-10-16
Cafe 入面每一個都係打卡既位📸 除左打卡, Cafe 入面仲擺左好多店主收藏既古舊玩具同擺設, 可以一邊嘆住美食一邊欣賞店主既收藏懷緬一下兒時既美好回憶🤓 為左去到唔會摸門釘, 所以一早上Openrice訂好位, 好好彩今次仲要俾我reserve到全間餐Cafe最靚既位😍 真心好滿足, 因為店主confirm booking 既時候都話未必留到, 所以都有心理準備坐唔到, 今次呢個係一個Bouns黎既🤩 呢個位係全間Cafe最角落既一個位, 成個conrner 都放滿左唔同既懷舊玩意, 仲有兩張靚梳化, 連啲窗簾都好配合主題嫁, 真係可以無死角打卡😂 因為呢個位自成一角, 所以可以瘋狂影相都唔會騷擾到其他人👍🏽 不過如果坐唔到呢個位都唔洗灰心, 因為Cafe 基本上每一個角落都排掛滿左裝置飾, 所以唔同角度影都唔錯嫁😎 野食方面呢度都係食啲充滿日式風情既食物, 例如和牛定食, 漬物, 清酒, 鐘意飲特別啲既可以些試下燒酒梳打🍶 不過今次因為去左其他Cafe食到有啲飽飽地, 所以就每人叫左杯飲品同埋一個甜品🍭雜莓果手工雪糕伴自家麻糬窩夫🧇 ($128)呢個Waffle 真係不得了,
雜莓果手工雪糕伴自家麻糬窩夫🧇 ($128)
呢個Waffle 真係不得了, 用一塊煩似石造既盤裝住個色彩繽紛既甜品🌈 冰凍既粉紅色雜莓味雪糕配上暖笠笠烘到外脆內軟既Waffle, 中間夾左煙韌既莓味麻糬, 真係令人一試上癮, 如果中間既麻糬再多啲就完美喇🤤 另外仲有士多啤梨, 藍莓配襯成個甜品🫐
Deluxe Hot Chocolate🍫($49)
雖然而家呢啲天氣飲Hot Chocolate好似有啲奇怪, 但係當你遇到好飲既時候就會忘記左天氣既溫度😂 裝Hot Chocolate既杯係超靚, 好配合到呢度既環境, 加上朱古力味好濃, 夠香甜, 重點係夠熱, 飲完掃走曬一日既疲累感😌
Ice Dirty Coffee☕️($49)
黎得Cafe 當然要飲返杯咖啡啦❗️今次試左Ice Dirty, 飲既時候會感覺到上唇係咖啡嘅味道下唇有奶既香味, 層次分明💁🏽♀️ 裝既杯都幾得意嫁, 杯底係凹既, 而木既杯墊係凸既, 玩味感都係重嫁🥳
Apple and peach blended tea🍹($49)
發覺原來自己都有一段日子冇飲過水果茶, 突然間飲返真係有種好清新既感覺🍃 蘋果加蜜桃呢個配搭簡直係冇得輸, 甜度剛剛好, 仲要凍凍的, 夏天飲簡直係一流🤩
呢間Cafe除左打卡之外, 食物質素都有返咁上下水準, 不過食物既定價就偏高, 但係一次半次我覺得都冇所謂既🤓 下次會再黎試下佢地既主食同埋其他飲品😚 除左Cafe Hopping之外, 大家都可以係呢個舊區四圍行下, 感受一下香港, 欣賞下呢度色彩繽紛既大廈🗺