土瓜灣這個地方真的鮮有到訪過,因為早前學車的關係多來了這個地方,順道把收藏良久的餐廳吃個夠,這間以懷舊主題,主打和牛的就是其中之一火炙燒肉定食 $348來這店就是衝著她的石垣牛而來!店家嚴選沖繩石垣雌牛極上優質部位,而且標榜牧場直送保證新鮮!這款牛的口感更加細緻,和牛切成薄片再用火炙方式處理班半熟狀態,上菜時仍是粉嫩的,店員千叮萬囑要快手打卡不然就錯過最好吃的時機!事不宜遲要放入口,完全入口即溶,雪花分布均勻油脂豐腴,牛味濃郁也多肉汁,火燒過令味道更突出!白飯也絕對不能錯過,全因石垣牛的肉汁跟油份滲透到飯中,令平凡的白飯變得香口惹味!怕膩嗎?細心的店家早已準備了柚子汁一併奉上,酸甜的味道中和了油膩感而變得清新啊~ 除了石垣牛丼飯,定食還有薯仔沙律、蕃茄漬跟味噌湯,味道絕不馬虎每款味道獨特好吃,薯仔沙律加入玄米脆脆增加口感、番茄漬用話梅醃製更開胃,味噌湯亦帶微微酒香!吃得出廚師對每款食品的用心,不過份量方面說實話是偏少,加上定價不便宜,想要來光顧就要看大家覺得是否值得了【季節限定】士多啤梨楊桃鮮打冰茶 $56想喝一杯但沒有想法,店員就推薦這杯季節限定~ 用上新鮮的士多啤梨跟洋桃製成的水果

火炙燒肉定食 $348

【季節限定】士多啤梨楊桃鮮打冰茶 $56

想喝一杯但沒有想法,店員就推薦這杯季節限定~ 用上新鮮的士多啤梨跟洋桃製成的水果茶,沒有添加糖份但味道清甜,士多啤梨味偏重相反沒有太多洋桃味(應該是我太少吃洋桃的關係對它的味道沒太大印象),加上啖啖果肉,配和牛定食非常適合!
想到訪這店的另一個原因就是店家懷舊又滿有特色的裝潢!位置來說稱不上便利,距離地鐵站有點遠,巴士站也要走一段距離,所在位置就是一堆老舊樓宇的最外圍,門外裝潢也跟著一起的古舊,有點像五、六十年代的西餐廳一樣,走進店內就像去到另一個星球、宇宙般,店內一事一物都有其獨特的美學跟歷史,完全是老香港古典色彩,是滿滿優雅又充滿時代感的氛圍!每樣裝飾品都想好好欣賞,單是收集跟保養這些舊物已經不得了~ 甚或連食物的用碟、擺盤都非常精緻,想打卡的話絕對沒來錯,不過用餐的話的確需要認真考慮
2023-04-01
2024-02-26 292 浏览
雖然我不是在土瓜灣區長大,更不喜歡去冰室,但對於美荷樓呼吸冰室的事略知一二。亦得悉轉型了的呼吸星球餐廳也面臨結業的危機。原因是市建局宣布重建土瓜灣五街,餐廳亦難逃重建的命運。對於香港不停有餐廳逐一結業,真的有點感到可惜。今次「山長水遠」來光顧的主要原因除了希望在搬或結業前品嘗一下朋友口中的「美食」。另一原因是上次去沖繩試了當地牛肉一試難忘,亦希望重溫那種味道。然而,當天不知是廚師失準或是我個人口味的關係,我真的感到有點失望。懷舊擺設及物品,如英女皇皇冠紅郵筒、復古轉盤式電話等,真的非常有打卡的價值。整個復古的環境猶如「小型博物館」一樣。當日選了:🌟火炙三角燒肉定食 A4 和牛中的三角肉部位切成薄片,肉質嫩滑經火炙令油脂味,的而且確是十分軟滑的,但略嫌下面的飯被煮得太淋。而全部肉舖在飯面上令飯有一種油膩的感覺。🌟牛肩芯大切燒肉 這個有一個大盛增量版可選擇,不過我哋想嘗試更多種類,所以只點了中份量。極上角位二段,油脂豐富,肉質柔軟綿滑,原塊厚切,加上自家燒汁,口感不俗。不過同樣的問題,是當日的飯真的偏濕,我自己喜歡日本珍珠米煮成恰度好處,粒粒飽滿彈牙的感覺,所以感覺有少少落差。🌟陳皮山楂雜

當日選了:
🌟火炙三角燒肉定食

🌟牛肩芯大切燒肉

🌟陳皮山楂雜莓果
手工雪糕伴麻糬窩夫
時令生果切成薄片配以手工雪糕伴麻糬窩夫其實賣相非常吸引,味道都不錯,只是略嫌窩夫未能做到外脆內軟,有少少硬,但整體而言,都相當特別。

🌟荔枝蜜瓜鮮打冰茶
蜜瓜味比較重,偏甜的飲品。

🌟小星球牛奶咖啡
細細杯好可愛,味道亦不錯。咖啡香濃,比例適中。
2024-02-23
2024-04-18 0 浏览
土瓜灣呢個區,真係舊中帶新,新中帶舊。在當中的13街,餐廳”呼吸星球”像是奇特的新餐廳,偏偏內裡又是懷舊風,裡面太多奇珍異寶,有排影同睇,而且又靜冷氣又舒服。不過,餐廳價格高得誇張,一個100g和牛飯三百起跳,還未算杯杯近百的飲品。據稱這裡以前是做較平的cafe,但後來重建問題轉了手,以和牛店重開。如果飽吃一餐晚膳,建議預600-700一位。
土瓜灣呢個區,真係舊中帶新,新中帶舊。

2024-03-30 81 浏览
睇電視介紹土瓜灣以前"白宮冰室"個舖位改成咗懷舊嘅日式餐廳,好想即刻去試。從門口嘅裝修已經覺得好有日本feel,好似置身於日本嘅小巷裏面。打開門嘅感覺就完全唔同,係近年至流行嘅mix and match: 有懷舊玩具、有卡位、有長枱、有五光十色嘅吊燈、星球掛飾、單車、騎木馬、懷舊馬賽克地板、日系裝飾、英式擺設…...林林總總,目不暇給。連家燕媽媽後生嗰陣嘅鐵皮日曆板都畀佢搵到,佩服!打完一輪卡,終於點餐。我哋叫咗日式燒酒青檸梳打,好飲!另外,梗係咗最受歡迎嘅"火炙三角燒肉定食",有麵豉湯、漬物、薯蓉同一碗鋪滿和牛片嘅飯,賣相一流,味道仲一流個和牛全靠嗰個柚子汁,點完嚟食即刻減去和牛嘅油膩感,仲帶出鮮味添! 可惜食到尾你會見到個碗充滿肥油,覺得好邪惡咁。不過和牛唔肥又唔好食喎,噢,我呢一刻嘅心情真係好複雜呀…...雖然心情複雜,都要食甜品㗎。我哋叫咗兩杯雪糕,一個芝麻,另一個係"梨酒牛奶雪糕小杯",其實係用梨酒淋喺雲呢拿雪糕上面囉,賣相幾靚,但價錢比味道高🙄你明啦。總結,小貴但好食👍

打完一輪卡,終於點餐。

我哋叫咗日式燒酒青檸梳打,好飲!

總結,小貴但好食👍
  • 炙火三角燒肉定食
2024-03-04 465 浏览
雖說餐廳充滿特色,擺設,飾物樣樣都別出心裁,但食物質素和上菜速度實在有待改善。一個定食等45分鐘或以上,但已不是午餐時段,如休閒地過的話可以耐心等待。抹茶鮮奶的確不錯,抹茶味香濃,但食物質素只屬一般。

抹茶鮮奶的確不錯,抹茶味香濃,但食物質素只屬一般。
2024-02-15 460 浏览
標榜所有定食所用既肉都係和牛,定價閒閒地都2,3百蚊或以上一個仲要唔包飲品,唔係好記得叫左邊隻,但我個款無油香無肉味,完全靠個汁先食得完個飯,我杯mocha仲甜到一個點仲叫自己做特濃!所有嘢都overpriced!而且都幾多限制下,只收現金(如果你賣呢個價位既定食而只收現金我就覺得有點兒那個)/繁忙時間只限食90分鐘/有最低消費每人90蚊!性價比極低,鍾意懷舊景如我都唔建議幫襯!
性價比極低,鍾意懷舊景如我都唔建議幫襯!
2024-01-01
2024-02-02 451 浏览
土瓜灣呢間星球系特色Cafe一直想試,但見到有關服務及價錢方面都有不少負面聲音,自己都試過打電話去問嘢,接聽電話的男職員態度麻麻,所以一直卻步未去食.今次約朋友食飯,諗起這Cafe,終於決定俾次機會佢試吓. 地點距離地鐵出口都有啲距離,但見到Cafe外觀同內裡裝修也覺得好似另一個世界咁,好似走咗入時光隧道,返回六七十年代. 食物價錢的確唔平,雖然見到部分價格已經調低左. 叫咗石垣手打漢堡定食$198、沖繩海鹽黑糖拿鐵、沖繩海鹽黑糖朱古力及手工雪糕伴麻糬蜜瓜窩夫,跟定食飲品及手工雪糕甜品有九折,漢堡定食漢堡夠淋身,肉質多汁,調味剛好,適合送飯,海鹽黑糖朱古力飲品,三樣嘢味道好夾,天氣凍凍地非常之適合飲用,蜜瓜窩夫🧇賣相吸睛,手工雪糕有咬口,香甜,奶味唔會過重,服務方面好好,消除咗之前嘅憂慮👍🏻.食物賣相、服務、環境各方面都好好,雖然價錢仲有啲貴,但都值得幫襯.
食物同裝潢都非常用心同特別,去過嘅朋友都知環境好好好啱坐,由香港冰室懷舊風到歐洲古董舖擺設,以至日系/沖繩的感覺全部都有,喜歡打卡的話大推。自己比較在意食物,依度就主打肉類。飲品有好多選擇而且罕見,試過頗多都幾好飲。野食用料非常好,煮法”simple but not easy”. 十分推薦的餐廳。但也有兩大缺點:1.地點不方便,在土瓜灣較近煤氣鼓/翔龍灣的位置,地鐵要行頗遠(15-20分鐘?)大部份巴士也要行兩三個街口才到。附近環境也很多是地盤或貨物運送,與店內完全是兩個對比,有種格格不入的結界感。但如果坐在近窗邊的座位,當巴士或重型貨車經過時會感受到震動。如果晚上光顧,附近感覺非常冷清,也有一點不安全感。2.食物雖然非常好吃,但性價比頗低,價格偏高(特別是午餐的話)份量也偏細,一些燒牛肉飯套餐(本人為正常食量的男士)也需要叫大份才飽(但大份的價錢偏貴)。總括而言還是很喜歡這間餐廳,間中也會帶朋友幫襯,記住不要看價錢就可以。

2023-12-30
2024-01-12 227 浏览
好有復古味道嘅咖啡廳,擺滿咗好多懷舊嘅玩具擺設,店主喺美食方面都好用心,材料用料以及擺設上都絕不馬虎。整間店舖都好有日本風情,又同店主閑聊過,一切嘅做法同對食品嘅追求都源於佢喺日本學師。對食材嘅用心絕對係一間好店舖嘅必要條件,雖然價錢係比較貴,但係又有得打卡,又可以品嚐美食,絕對係物有所值。如果想要打卡的話,就一定要點返杯Rose latte ,用嘅餐具都各有特色會配合返唔同嘅食材。高湯玉子都係必點推介,好味嘅玉子燒絕對不能馬虎,厚實得來亦都鬆軟有韻味。推薦大家可以嘗試一下。

高湯玉子
Rose  latte
高湯玉子
Rose  latte
  • Rose Latte
  • 柚子介醬高湯玉子卷燒
2023-11-14 567 浏览
😋味道:8.6/10 🏡環境:9.5/10💰性價比:7/10 👍🏻推薦度:8.5/10.🐼超級復古的裝修!餐廳有多樣懷舊嘅裝飾、用品🎞️感覺真係好似去咗另一個星球咁 好啱打卡📸主打牛肉的日式餐廳 可以見到擺盤、烹調都好有心思 賣相都好精緻🤍食物都幾好 不過定價太高了 嚟過打過卡就好~🍜火炙燒肉定食 $298 (8.5/10)餐廳使用沖繩石垣牛 用料高質✨肉嘅油脂分布均勻 入口就感受到肉融化開用火直接炙燒 令肉香味更出🤤配上一旁嘅清新柚子汁可以解膩除此之外 仲有薯仔沙律 蕃茄漬同麵豉湯整個定食好豐富 令人好滿足🥰🥟高湯玉子 $128 (9/10)同平時食嘅玉子好唔同 一切開已經好多湯咬落蛋軟綿同好多汁好香蛋味 加埋柚子芥末醬酸酸鹹鹹融和一齊成個食好滿足❣️🍵【土星】綠茶拿鐵 $63 (9/10)個人認為呢杯嘢飲定價比較高不過真係好高質😚上面嘅手打抹茶cream好濃嘅抹茶味下面有啲咖啡香撈埋一齊飲又幾正 好有層次😋🍨開心果仁手工雪糕小杯 $69 (7/10)開心果味唔算濃不過上面嘅薯片就好特別配上軟綿綿嘅雪糕 口感好有對比食吓食吓幾上癮🤣
😋味道:8.6/10
🏡環境:9.5/10
💰性價比:7/10
👍🏻推薦度:8.5/10

🍜火炙燒肉定食 $298 (8.5/10)
餐廳使用沖繩石垣牛 用料高質✨
肉嘅油脂分布均勻 入口就感受到肉融化開
用火直接炙燒 令肉香味更出🤤
配上一旁嘅清新柚子汁可以解膩
除此之外 仲有薯仔沙律 蕃茄漬同麵豉湯
整個定食好豐富 令人好滿足🥰

🥟高湯玉子 $128 (9/10)
同平時食嘅玉子好唔同 一切開已經好多湯
咬落蛋軟綿同好多汁
好香蛋味 加埋柚子芥末醬酸酸鹹鹹
融和一齊成個食好滿足❣️

🍵【土星】綠茶拿鐵 $63 (9/10)
個人認為呢杯嘢飲定價比較高
不過真係好高質😚
上面嘅手打抹茶cream好濃嘅抹茶味
下面有啲咖啡香
撈埋一齊飲又幾正 好有層次😋

🍨開心果仁手工雪糕小杯 $69 (7/10)
開心果味唔算濃
不過上面嘅薯片就好特別
配上軟綿綿嘅雪糕 口感好有對比
食吓食吓幾上癮🤣

• 火炙半熟鹿兒島和牛燒肉定食
  • 柚子介醬高湯玉子卷燒
2023-11-06 435 浏览
土瓜灣係一個充滿懷舊嘅地區,好鍾意喺度發掘有趣嘅食店,其中呼吸星球就係其中一個好地方。由於lunch同晚餐價錢都相差一大截,所以夜晚呢度客人比朝早少。我哋揀咗正中央嘅枱,方便欣賞店入面每個細節。呢度主打和牛,我哋4個人,每人叫咗一個餐,餐牌上面其實都只有四款,兩款石垣島,另外兩款鹿兒島,再加兩個小食。小食方面,特別鍾意知蕃茄,酸酸甜甜,食完特別開胃。黎到主角,賣相相當精緻,據店員介紹,一款比較重牛味,個人比較偏好(唔記得咗邊款,不過可以到時問返店員),不過份量唔算多,大食量/男士可能要叫大份果款。

• 火炙半熟鹿兒島和牛燒肉定食
二訪 𖠿上次已是一年前,蜜瓜窩夫雪糕出色,今次專程來試最出名嘅和牛,有6款選擇,日本牧場直送,有肥美、瘦嫩;有汁燒、鹽燒。如果不喜歡食油脂滿滿嘅款式,記得要叫店主推介瘦嫩嘅俾大家。店主極力推介牛肩芯位,仲話唔好食搵返佢,再煮過俾我哋。不過試完的確不負所望。𖢲火炙燒肉定食 𖤐ˊ˗沖繩石垣牛肩芯位,厚身幼嫩,半肥瘦,完全無筋,但又不至入口即溶,不油膩,大推! ˘ڡ˘𖢲烤雞定食 ⸜♡⸝分量挺大,有4大件雞,煎香表面,非常嫩滑Juicy,有驚喜!選用日本米,煙靭有咬口粒粒分明。𖢲沖繩黑糖咖啡⸜♡⸝𖢲蘋果蜜桃特飲註:只限現金付款

𖢲火炙燒肉定食 𖤐ˊ˗

𖢲烤雞定食 ⸜♡⸝

𖢲沖繩黑糖咖啡⸜♡⸝
𖢲蘋果蜜桃特飲

註:只限現金付款
2023-10-21
  • 火炙燒肉定食
2023-10-12 643 浏览
呢到環境唔錯,也適合打卡,食物都幾好味但是價錢真的偏貴,仲要只收現金,問過冇payme,又冇得用信用卡,真係冇咁方便如果大家咁岩無咁多現金係身,就要出去隔離商場/ 便利店撳錢啦!唔知會唔會加返其他付款方式呢?希望餐牌可以有更多選擇,例如設有Lunch set 或Tea Set
呢到環境唔錯,也適合打卡,食物都幾好味

2023-09-24
  • 京蔥手打漢堡定食
呢到真係超級懷舊呀🌟🌟🌟如果著埋80年代穿搭黎打卡勁有♥️花樣年華♥️既感覺!可能店員都習慣好多人黎打卡影相,所以都好識做會自動匿埋🤣或者叫佢地幫手影相都可以架😍我原先想叫手打漢堡飯,係餐牌望落好似係最著名最好食嘅一款!但好可惜店員話SOLDOUT😢😢當時都只係下午4點幾😢咁快無哂,真係好受歡迎🌟最後叫左想吃既蘋果日式咖喱雞肉飯,係定食套餐黎,包括幾樣前菜都好好味,最好食既蕃茄仔,入口好甜好滑嘟嘟,想一食再食🤣🤣

2023-09-16 442 浏览
新年一個人到訪外太空兔年新一貼,先同大家拜個年,祝福大家兔氣揚眉,食極唔肥,身體健康。猶豫了滿久,到底兔年新一貼應該post什麼,到底出反存貨還是去一間未去過的餐廳打個卡,今次應該用什麼方法演繹,走什麼風格好,還是依舊隨心隨筆寫好了,今次這間餐廳,令到我充滿靈感去為它寫一篇文章,身為一個小小創作者,這是一件值得興奮的事情,唔想為寫而寫,想有目的或得到啟發而寫。今日到訪土瓜灣的呼吸星球,其實一個人蠻怕去這些網紅打卡店,不過做完運動就是想喝一杯咖啡,一點甜,一入店,幸好沒什麼人,裝修的確滿滿懷舊感,令人頓時有點置身於其他星球,被有型老闆安排了坐喺窗邊二人枱位置,令我可以望住街境邊放空自己,邊吃著我的下午茶,這是一種小確幸,曾經我也希望之後我的工作便是坐係咖啡店的窗邊位置,望著人來人往的人們,邊悠閑處理我的工作,哈。呼吸星球,除咗滿佈充滿昭和日本復古裝修,彩色玻璃,碎花懷舊窗簾,加上沖繩風獅爺裝飾配合反石垣島和牛主題,還有大量令人花多眼亂的懷舊裝飾,有吊扇、玩具、英女王相片、舞獅大頭佛、蓮花、單車等,好像置身於一間博物館。而最大特色的風景,對我而言是那一位型格老闆,我估佢係老闆,見到呼吸咖啡
新年一個人到訪外太空

而最大特色的風景,對我而言是那一位型格老闆,我估佢係老闆,見到呼吸咖啡呢個招牌,令我想起我係有去過旺角那一間,剛剛資料蒐集原來係有關連的,說回老闆,他明顯是一個健談的人,見我一枝公入黎,會主動同我講點解甘孤單,新年流流,我帶點靦腆回應到剛做完占嘛,佢亦道出我這個坐位係最感受到汽車經過震動的,因為這邊是舊區,大廈水土流失所以一有大型汽車經過,座位便會完全感受到,我覺得這份感覺好有古日本感覺,亦有台南感覺,我由裝修以至人情味,我感受到跟以往的網紅打卡店不一樣,是充滿溫度的餐廳,是另一個星球。

到了餐牌,手繪餐牌,會寫埋介紹比你知selling point 係咩,應該欣賞什麼,點了熱特濃朱古力,正常發揮,欣賞杯和碟,充滿hand made 感覺,有瓷器拉杯感覺,加了一個鬆餅配是日精選雪糕,今日係開心果,D碟真係好靚,有啲似隕石碎片咁,有隻細瓷碟,是配合到開心果雪糕那種綠,我欣賞這種好art piece既執著,有時一套特色嘅碗碟係會為食物加分,開心果雪糕係全餐驚喜之作,唔會太甜,有開心果肉,加了少許熱浪薯片作點綴,視覺及味覺上也有衝擊,好食。鬆餅外脆內軟,配合雲呢拿子奶油或果醬,唔錯。

總括然而,這間餐廳由裝修、店員、食物、餐牌設計、以至杯碟設計,我也覺得非常自成一格,人,有時候就需要逃離一下現實世界,找一個地方獨處放空一下,我覺得這個星球唔錯,其實除咗甜點佢係主打石垣牛,下次晚上可以再來吃牛、喝個酒啊。

#星球 #咖啡 #朱古力 #特濃朱古力 #呼吸星球 #土瓜灣 #土瓜灣 #呼吸 #放空 #開心果 #開心果雪糕 #熱浪 #熱浪薯片 #石垣島 #沖繩 #高質 #新年快樂 #兔年 #人情味 #hkig #hkfoodie #foodie #foodstagram #foodporn #foodporn #foodiehk #chocolate #icecream #scone #hkboy #happy #holiday @fullcupcafe_planet
開心果雪糕配鬆餅
開心果雪糕配鬆餅