☞ 唔知大家以前有無去過旺角嘅fullcup聽band show呢?前排佢哋嚟到土瓜灣插旗,Cafe裝修超級復古,但入面竟然係提供日式料理為主😯而佢每逢weekend都有一條超長嘅人龍,今次就算book咗位都要等一段時間先入得。.🍴特選鹿兒島和牛燒肉定食($198)❖ 本身Menu係A4石垣牛嚟嘅,但店員話賣晒未返貨,會轉做鹿兒島牛,咁唯有照嗌啦~不過結果係有啲失望🤥❖ 講真我同朋友都唔係好食得出啲咩肉味...雖然咬落係唔韌嘅,但係真係無乜牛肉味🤭呢個價位嚟講有啲失望🤣打個卡一次就夠👌🏻

🍴特選鹿兒島和牛燒肉定食($198)
2021-06-14 70 浏览
餐廳有種懷舊復古的感覺,店內有很多珍藏品,下回分享打卡位😂😂😂我夜晚黎的餐牌以日本料理為主。價錢略貴,但食物質素很高。🧡鹿兒島和牛小碗飯 $96🐂有3片薄薄的牛肉,配上特製醬汁,有濃郁牛味,入口即溶非常嫩滑👍🏻👍🏻👍🏻不過份量比較少🧡石垣和牛 $180定食會有餐湯和配菜,牛肉口感軟冧,有蘿蔔和蒟蒻一齊燉,湯的味道不錯。🌟大家要留意,如果係OpenRice訂位,每人最低消費要$150,仲要每人必點一杯飲品架‼️‼️所以如果只係想黎飲杯咖啡☕️嘅話,要留意呀‼️‼️只收現金‼️‼️

🧡鹿兒島和牛小碗飯 $96🐂

🧡石垣和牛 $180

2021-06-13 1446 浏览
門口看似平平無奇,打開門後彷彿走進宮崎駿移動城堡的世界,林林種種,古色古香的懷舊品包圍著成間咖啡店,每一個角度,360度也是懷舊打卡點,令人很開心。 上午11點左右入座,本想痛快地來一場懷舊早午餐之旅,可惜一打開menu,沒有小食或輕套餐之類,眼前只有200至300元一個的燒肉套餐,我跟朋友互望打了眼色一下,怎麼可能食得那麼heavy 而且服務員極力向我們介紹餐廳的其他酒類飲品,上午11點不會喝酒吧跟朋友沒有任何選擇之下只能空肚喝咖啡。朋友點了一杯Latte,咖啡杯一樣跟餐廳環境很配合,是那麼古典美,精緻漂亮 朋友喝了一口咖啡更大讚,不錯!咖啡濃香,且咖啡與牛奶比例均衡適中 。我則點了一杯banana chocolate coffee, 這是一杯充滿糖份與能量的飲品,同樣咖啡,朱古力及牛奶味道的比例均衡食中,三種味混和在一起卻完全在口腔內喝得出來,蠻有層次的飲品,而且還有香蕉蓉在杯底,滿足了肚餓沒有吃早餐的我,但仍能給口腔有咀嚼感的滿足。這樣的環境下嘆一口濃啡,確實寫意,建議餐廳加一點小食或輕套餐給客人選擇便佳。夜晚來這間餐廳吃晚飯及品酒應該會蠻適合的,可是對於不是喜歡喝酒的我,來過

跟朋友沒有任何選擇之下只能空肚喝咖啡。
latte

Banana chocolate coffee

朋友喝了一口咖啡更大讚,不錯!
咖啡濃香,且咖啡與牛奶比例均衡適中 。

夜晚來這間餐廳吃晚飯及品酒應該會蠻適合的,可是對於不是喜歡喝酒的我,來過一次打卡已經很足夠了,空肚飲咖啡後再出去其他餐廳吃個飽的。

2021-06-05
午餐
latte
Banana chocolate coffee
這邊行復古風的相信都吸引到不少的大家來打卡吧哈哈,這種復古很美超多超多收藏看到特目不轉睛的哈哈,因為每一樣都很特別,舊式時鐘、木櫃、玩具、牌坊、旅行的收藏等等,是一家很有故事的食店!很有故事同時間食物和珈琲質素都很好!這次點了心機之選的燒汁水煎自家製漢堡扒定食跟和牛燒肉定食。燒汁水煎自家製漢堡扒真的是超有誠意,滿滿的厚度和肉汁,水煎更能鎖住肉汁跟保留到口感及肉的甜味,配著飯吃簡直一流~朋友仔的和牛燒肉相反就是吃牛的油脂的那一邊,也很高汁。整個定食份量剛剛好,又下飯又健康一流!Shakerato的煙燻味很重很重,第一次喝這款算是清爽又smoky很特別。Rose Latte超美!

shakerato
Rose Latte
shakerato
Rose Latte
2021-06-02 113 浏览
喺土瓜灣舊區入邊,有一間以懷舊做主題嘅呼吸星球咖啡店。老闆用咗好多心機去裝修,入邊嘅每一件物件佢都可以好詳細咁樣講到佢嘅歷史同埋背後嘅故事。咖啡飲落唔算太香濃,但係奶泡夠厚夠滑,整體入口都有一種好順口香甜嘅感覺。英式鬆餅焗得夠鬆化唔會好乾。下午茶用嚟配杯咖啡啱啱好。餐廳另外有石垣牛嘅定食可以選擇,下次一定要過嚟試❤️價錢💵: HKD80推薦指數💡: 8.5/10 📍: 呼吸星球 (土瓜灣)土瓜灣馬頭角道91號地舖喺呢度飲住杯咖啡☕️☕️聽住老闆喺度講啲收藏品嘅歷史嚟渡過一個悠閒嘅下午都係一個好好嘅選擇
喺土瓜灣舊區入邊,有一間以懷舊做主題嘅呼吸星球咖啡店。

餐廳另外有石垣牛嘅定食可以選擇,下次一定要過嚟試❤️

價錢💵: HKD80
推薦指數💡: 8.5/10
📍: 呼吸星球 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭角道91號地舖

Cappuccino
有時一間有特色、有主題的Cafe,很容易會勾起一探究竟的興味 (笑)像這次就特地跑到去土瓜灣,來找這間 - 呼吸星球 就是一個例子囉!聽說這裡前身是舊式冰室,所以保留了以前的卡座~也能在不少位置看到冰室的影子不過更多的是隨處可見的古董、舊式玩具之類,活脫脫像是一間展示館那樣子 這裡座位不算很多,但每一個小角落都有自己的故事,看起來一點也不沉悶個人喜歡靠窗的卡座~因為店偏暗些,近窗位置會有陽光透進來,別有一番味道 話說一進門就聞到一陣的燒肉味道~再看看Menu發現這裡有和牛燒肉定食其實這裡提供的是日本料理,從前菜漬物到蓋飯等都有。我們星期六當天是下午4點入座,店員說最低消費是每人一杯飲品但如果是經Openrice訂座則是每人最低消費要$150喔!因為時間有點尷尬,所以沒有點主食~就點了一份 - 柚子介醬高湯玉子卷燒 ($89) 比較常見的玉子卷燒都是蛋夾餡料,但這個是面層有柚子介醬塗均後吃會增添了鹹香的味道,而且蛋十分滑嫩的喔!另外還點了甜品 - 香蕉朱古力雪糕小窩夫 ($49)用花裝飾還有透明的玻璃碟,讓小巧的窩夫看起來有一種美感。寤夫待拍完照後還是很香脆的,朱古力味的雪糕也很濃味!D

其實這裡提供的是日本料理,從前菜漬物到蓋飯等都有。
我們星期六當天是下午4點入座,店員說最低消費是每人一杯飲品

比較常見的玉子卷燒都是蛋夾餡料,但這個是面層有柚子介醬
塗均後吃會增添了鹹香的味道,而且蛋十分滑嫩的喔!
柚子介醬高湯玉子卷燒

另外還點了甜品 - 香蕉朱古力雪糕小窩夫 ($49)
用花裝飾還有透明的玻璃碟,讓小巧的窩夫看起來有一種美感。
寤夫待拍完照後還是很香脆的,朱古力味的雪糕也很濃味!
香蕉朱古力雪糕小窩夫

Deluxe Chocolate ($59)  - 朋友選凍飲~朱古力味道很濃郁!
本身我只是選基本的Latte,但店員推介說其他Latte的杯子拍照更好看
於是便選了 Venus .Rose Latte ($64) - 玫瑰味道比平時喝過的突出一些
這樣的咖啡比例其實頗不錯,質感則是很奶滑的喲
Deluxe Chocolate
Venus .Rose Latte
2021-05-29
$130.5 (下午茶)
Deluxe Chocolate
Venus .Rose Latte
2021-05-31 57 浏览
老細好好人咁安排左最入張枱俾我地4個女仔 一個充滿古代 古董式嘅角落 好岩打卡呀 而且店員都好nice 主動行埋黎語我地揸機普通嘅朱古力 黎到個杯靚到都忍唔到打卡 雖然朱古力係甜了些少但店內嘅野食 真係好值得一試架 價錢相對貴少少 但勝在靜靜地打下卡 同埋店員服務好 可以好舒服咁傾下計

2021-05-30 87 浏览
有住土瓜灣的朋友介紹了這間cafe給我,對懷舊感的東西一向都鐘意的我當然唔會錯過,入到去真係好欣賞每一角落既擺設🥰等埋朋友就叫野食,叫左兩個特選鹿兒島和牛燒肉碗盛飯,等緊野食期間可以再細心睇下周圍,真係好有心思佈置👍🏻👍🏻定食跟一碗麵鼓湯,日式醃漬小菜,同埋蛋沙律🥗,牛肉的香味超吸引,食落吾會太韌,職員有附上一樽海鹽,灑少少,味道更出,份量都足夠😋除左環境,食物都有驚喜♥️好好味野飲就叫左玫瑰同薄荷latte, 玫瑰🌹個杯都有少少花味,但薄荷的話就是普通的latte😅最後都想試下甜品,叫左一個香蕉朱古力雪糕窩夫,份量比較細份,屬於一人份,不過食飽同朋友share都ok,但當然會少少失望🥺整體黎講,除左甜品個part, 都會再黎過食🥰👍🏻👍🏻
有住土瓜灣的朋友介紹了這間cafe給我,

整體黎講,除左甜品個part, 都會再黎過食🥰👍🏻👍🏻
2021-05-25 2868 浏览
成日都係foodie blogger見到「呼吸星球」既靚相,我都忍唔住上OpenRice 訂枱,過返個復古懷舊weekend 餐廳位於土瓜灣,由九龍城碼頭行過去5分鐘就到,門口放了兩張長櫈,再加埋塊日式既布簾,好有日式咖啡店既感覺,店內裝飾以復古為主調,雖然擺設好多但你又唔會覺得亂七八糟,我一直都以為餐廳主打輕食,但原來係主打日本和牛日本梅子酒蕃茄用上梅酒醃製,再撒上梅粉,食落好重梅味,好鍾意清湯燉石恒和牛肉小砵定食石恒和牛燉到好腍,清湯煮最能食到和牛既味道,清清地我鍾意,定食另有麵豉湯、牛蒡&蓮藕漬物附上特選鹿兒島和牛「沙朗」定食沙朗肉質柔軟,油脂分布平均,屬於和牛既特上部位,食落軟韌度同油脂都好平均,件數亦都唔少,d京蔥爆得好好味火炙半熟鹿兒島和牛燒肉定食呢個三角位每隻和牛都不夠10kg,屬極肥美稀有既部位,火炙後非常焦香,半熟薄身既和牛好綿,鋪滿成個飯,好好食極上石恒和牛燒肉定食「特選兩項部位」一款係瘦而肉味濃,一款係肥而油脂香既石恒和牛,同一時間可以試晒兩款極端既部位,各有各好味Latte奶打得好綿滑,咖啡味雖然唔算好濃,但整杯口感一流梨酒牛奶手工雪糕老闆造了一款沒雲呢拿味的牛

日本梅子酒蕃茄
用上梅酒醃製,再撒上梅粉,食落好重梅味,好鍾意

清湯燉石恒和牛肉小砵定食

特選鹿兒島和牛「沙朗」定食

火炙半熟鹿兒島和牛燒肉定食

極上石恒和牛燒肉定食「特選兩項部位」

Latte
奶打得好綿滑,咖啡味雖然唔算好濃,但整杯口感一流

梨酒牛奶手工雪糕
老闆造了一款沒雲呢拿味的牛奶雪糕,配上日本梨園果實酒,上面再加左薄荷葉碎,成杯既味道好有層次,唔太甜,好好味

香蕉朱古力雪糕小窩夫
賣相不錯,用上食用花作點綴,朱古力雪糕入面有碎朱古力,但整體略甜
梨酒牛奶手工雪糕

雖然價錢一d都唔平,但和牛高質,環境亦都好舒適,店員好有禮貌,同埋weekend竟然都無限時,食得輕鬆又放鬆,真係值得讚賞!
2021-05-25 128 浏览
見到好多人都係呢間打卡😛一直到book mark咗好耐😊今日終於有時間試吓🤤可能我哋早😯所以都唔駛等好耐😁一入到去見到唔同嘅擺設🕳已經好有WALL•E嘅感覺(之前有睇過店主相關嘅訪問)______________________________清高湯慢煮(八小時)石門和牛蓋碗飯淨係睇佢擺盤已經好精緻😍慢煮和牛真係一啲都唔韌🐮而且食落去完全唔覺得有味精👍🏻唔好睇佢本仔細細😯其實分量一啲都唔少😋同茶漬飯係非常好嘅配搭🥰

2021-05-19 141 浏览
今晚訂咗位同朋友慶祝生日喺門口見到餐廳已經覺得好靚!入到去侍應安排咗好高私隱度嘅卡位俾我地坐超靚!餐牌有5款定食,侍應話其中1款已經賣哂,我地4個人決定叫另外4款各一,咁就可以試到唔同嘅定食左上:特選鹿兒島和牛燒肉碗盛飯,因為牛肉冇調味,侍應俾咗樽鹽我地,落少少鹽已經好好食,好有牛味,唔會好膩右上:咖喱素菜飯,好大碗!咖哩有啲似平時即食咖喱包嘅味,係好食嘅左下:燒汁水煎自家手打漢堡扒(50%石垣和牛使用)飯,呢個漢堡扒相比起其他定食就有少少普通,不過都唔錯右下:火炙極上鹿兒島和牛(半熟刺身)燒肉碗盛飯,呢個定食係呢4個入面最好食!牛肉有輕輕燒過,啲油滲入飯入面,一塊牛肉加一啖飯真係好好食!每個定食都有湯同前菜,好有日式住家飯嘅感覺,清淡飲品方面我地叫咗 Blueberry yogurt drink,Okinawa sea salt chocolate,沖繩青檸燒酎梳打同荔枝燒酎梳打,我覺得藍莓乳酪同朱古力都幾好飲最後食埋個蛋糕(出面買)先走,好飽整體嚟講呢間俾咗大驚喜我地,首先係間店真係好靚,好多影相位,當我地以為裝修得靚嘅cafe通常嘢食都麻麻,點知係好食!侍應服務都好好有機會會再嚟
今晚訂咗位同朋友慶祝生日

超靚!

每個定食都有湯同前菜,好有日式住家飯嘅感覺,清淡

最後食埋個蛋糕(出面買)先走,好飽

侍應服務都好好
有機會會再嚟
庆祝纪念
生日
2021-05-16 201 浏览
響屋企困得太耐,有一日忽然想搵一個特色地方食飯,上網睇咗唔少照片,最後選定咗呢一間小店,前身係白宮冰室,結業前反而一直無黎過,估唔到變身後先第一次黎。呢間係一間裝修好懷舊、好特別嘅小店,每一件擺設都係歷史,店主仲好詳細介紹每一款牛嘅來歷同埋唔同部位,非常細心。現時裝修好但食物九流嘅餐廳不少,呢間絕對才德兼備。當晚叫咗石垣和牛燒肉蓋飯, 上檯時見到份量唔係好大,以為會唔夠飽,但原來一碗米飯再加上牛肉嘅油脂、以及少許漬物前菜,係可以好有飽足感。好好好好食! 杯咖啡都唔錯。值得再來 ~ (留意番小店只收現金)#呼吸星球

現時裝修好但食物九流嘅餐廳不少,呢間絕對才德兼備。

好好好好食! 杯咖啡都唔錯。

值得再來 ~ (留意番小店只收現金)

#呼吸星球

石垣和牛燒肉蓋飯
2021-03-21
石垣和牛燒肉蓋飯
2021-05-09 226 浏览
🍴火炙極上鹿兒島和牛(半熟刺身)燒肉碗盛飯 HKD 268用左日本極稀少的石垣島黑毛和牛 由沖繩直送 每隻都有曬出世紙🤤半熟刺身嘅料理方法可以完完全全保留到和牛嘅肉汁香味👍和牛食落去口感綿滑有彈性 同時又食得出肉汁同和牛豐富嘅油脂香🤪店員教👧🏿可以卷埋京蔥食 咁樣可以中和牛肉嘅油脂感 味道上會更加清新 同時都增加左爽脆嘅口感😬🍴火炙極上半熟石垣和牛小碗飯 HKD 96感覺上就係細碗版嘅刺身燒肉飯😂都係用左石垣和牛 同埋做到半熟嘅食感🙈份量來講雖然話細碗 但係一個女仔食感覺上剛剛好😬🍴Venus HKD 64個名好靚✨真身都係一杯好靚嘅Rose Latte 🌹靚靚嘅拉花上灑上玫瑰花瓣😍飲落去有玫瑰嘅清香 同時又有咖啡嘅焦香味 兩者都Balance得好好💜🍴Dark Mocha HKD 69賣相特別 有舊朱古力冰 浮係飲品上邊🤪因為舊朱古力冰 所以杯飲品放耐少少都唔怕因為融冰 令到味道變淡👍飲落朱古力味偏重同有少少黑朱古力既回甘味 整體不錯🥴
🍴火炙極上鹿兒島和牛(半熟刺身)燒肉碗盛飯 HKD 268

🍴火炙極上半熟石垣和牛小碗飯 HKD 96

🍴Venus HKD 64

🍴Dark Mocha HKD 69
2021-05-04 229 浏览
一間bookmark 左好耐既餐廳但地點真係有點偏遠, 但去完一次又覺得好值得如果有機會係會想再去呢間餐廳食環境真係第一, 野食方面其實係貴的的, 同上菜既速度係較慢, 不過就係因為甘先可以慢慢感受個到的氣氛餐廳位於舊區, 但都易搵,見到既時候都急不及待影下相入到餐廳, 侍應都反應快同有禮貌我可能早, 即使冇book 位都已經有位坐, 不過, 間餐廳其實都full , 我入座後其實都差唔多滿座坐唔到卡位, 卡位應該要book 喇, 唯有等人地走左先影下相至於野食不過不失, 略偏淡口, 有的住家feel , 有點清淡的感覺都令我諗起日本家庭式的餐廳, 小店, 食落會有一份滿足的感覺其實我唔太飲咖啡, 但係見到人地飲rose latte 太靚忍唔住都叫返一杯野食方面 清高湯慢煮(8小時)A4石桓和牛蓋碗定食 賣相好精緻  個湯係淡淡地 正當我以為牛都係冇咩味既時候, 佢個牛既牛肉味係好重 重好有口感幾厚身面鼓湯如果再濃返少少會好的另一份叫左相比之下呢份貴好多喇(比我一定唔捨得叫) 鹿兒島和牛仔(半熟)燒肉碗飯定食個賣相OK, 但260蚊一份係少貴呢到係冇餐叫, 頭先兩個set 係冇飲品不過
一間bookmark 左好耐既餐廳
但地點真係有點偏遠, 但去完一次又覺得好值得
如果有機會係會想再去
呢間餐廳食環境真係第一, 野食方面其實係貴的的,
餐廳位於舊區, 但都易搵,見到既時候都急不及待影下相

入到餐廳, 侍應都反應快同有禮貌
我可能早, 即使冇book 位都已經有位坐,
不過, 間餐廳其實都full , 我入座後其實都差唔多滿座

忍唔住都叫返一杯

野食方面
 清高湯慢煮(8小時)A4石桓和牛蓋碗定食 賣相好精緻
 個湯係淡淡地 正當我以為牛都係冇咩味既時候,
佢個牛既牛肉味係好重 重好有口感幾厚身
面鼓湯如果再濃返少少會好的

另一份叫左
相比之下呢份貴好多喇(比我一定唔捨得叫)
鹿兒島和牛仔(半熟)燒肉碗飯定食
個賣相OK, 但260蚊一份係少貴

呢到係冇餐叫, 頭先兩個set 係冇飲品
不過我覺得黎到呢個環境的而且確係會好值回票價
其實見到人地個玉子燒卷都好似好好食
所以過一排其實都應該會再去既
2021-04-24
  • rose latte
  • 定食set
2021-05-04 182 浏览
一間環境布置頗特別嘅特色cafe,周圍放滿童年時喜歡嘅公仔,全店充滿懷舊色彩,食物以和牛為主,其他有手搖咖啡同一啲特飲雪糕甜品之類,我點嘅石垣和牛小碗飯,和牛表面輕輕火炙保持肉質嫩滑,入口即溶,另外日本梅子凍蕃茄亦唔錯,不過當日蕃茄唔係好夠甜,但好在有梅子味道搭夠,另外值得一讚嘅係樓面幾位員工好有禮貌,招呼熱誠笑容滿面,仲有老闆亦係一個平易近人嘅紋身長髮型男,喜歡飲日本清酒嘅佢哋亦有好多特別嘅清酒介紹。