2014-01-27 490 浏览
美孚話大唔大,話細唔細,一個美孚新村足足有7間茶餐廳,連埋附近屋苑,成個美孚區有過10間茶記,但依度人口唔少,咩階層嘅人都有,所以,絕對夠人流養活佢哋 。有時同啲美孚街坊教友,無乜心水食乜之時,尤其喺食晏又唔想太破費,亦唔會打算坐得耐,純粹撐飽個肚,茶記就變得最常選擇。「味味佳」唔喺有咩好出色,都喺近老友個車位,返完教會黐佢車返到嚟美孚,就腳行過對面先揀嚟「味味佳」食晏 。味味佳位處內街,街外人唔易搵,相反,晌依區住嘅,逛開街市嘅人都知佢個位置,可以話街知巷聞。店內喺一貫茶記格局,有卡位,有圓枱,一張枱貼一張枱,地盡其用,牆上掛有大電視,打開餐牌要乜有乜,全喺茶記特色 。想快想平,午餐喺唔使傷腦筋嘅必然首選,每日精選午餐都有3款選擇,是日之選喺:沙嗲菠蘿肉片飯($35)、蒜蓉雞扒飯($37)、生炒雞絲飯($39),無例湯,只配啡茶。 蒜蓉雞扒飯 鍾意蒜蓉夠香,所以揀蒜蓉雞扒飯,茶記嘅碟頭飯嘅一大特點,就喺夠大碟,絕對夠飽肚,所以都見唔少附近嘅工友嚟食晏。蒜蓉雞扒兩大件,份量十足,雞扒醃過香煎,都無乜可失手嘅地方,蒜蓉汁好香蒜味,汁內仲有唔少蒜粒,用嚟撈飯,真喺三爬兩撥搞掂碟
蒜蓉雞扒飯

鍾意蒜蓉夠香,所以揀蒜蓉雞扒飯,茶記嘅碟頭飯嘅一大特點,就喺夠大碟,絕對夠飽肚,所以都見唔少附近嘅工友嚟食晏。蒜蓉雞扒兩大件,份量十足,雞扒醃過香煎,都無乜可失手嘅地方,蒜蓉汁好香蒜味,汁內仲有唔少蒜粒,用嚟撈飯,真喺三爬兩撥搞掂碟飯
。蒜蓉雞扒、黑椒雞扒依類午餐碟頭飯,就算唔喺茶記午餐排第一,都一定喺常見嘅選擇!飯後加埋杯永遠喺晌茶記先沖得靚嘅奶茶,美味都可以食得好慳家
蒜蓉雞扒飯
奶茶
沙嗲菠蘿肉片飯
肉片飯聽老友A講亦都唔錯,個沙嗲汁都幾香,肉片亦唔少,如果多啲菠蘿就仲好喎。
沙嗲菠蘿肉片飯
除咗精選午餐,午市都仲有好多選擇,例如焗飯系列、泡飯系列……等等,始終喺茶餐廳,永遠選擇多多,層出不窮。而另一位老友就揀咗無名餐,佢只喺放晒個泡飯系列下面,A沙嗲牛肉一丁,B煎雞扒湯烏冬,再配炒蛋火腿厚多士,包餐飲,賣$36,似乎又幾好咁喎
沙嗲牛肉一丁.炒蛋火腿厚多士
個沙嗲牛肉一丁都幾大碗,仲有埋啲生菜添,而老友C話啲沙嗲一般,濃啲就更惹味,牛肉過份鬆軟,條麵喺出前一丁點都唔會有咩出錯,而炒蛋似乎過咗少許,欠滑溜
沙嗲牛肉一丁.炒蛋火腿厚多士
唔使煮、唔使洗,味道又唔錯,幾十蚊又一餐,茶餐廳永遠喺城市人掏個方便搵食嘅地方
2013-11-17 196 浏览
已有好一段時間沒有到美孚,印象中這裡食肆不多,所以也沒花心思選擇食店,只是隨隨便便走進其中一間茶餐廳,吃過早餐便開始工作。食店沒有開揚的廚窗,甫進入店,感覺有點舊及不太乾淨,亦有油煙味。店內大部份都是大圓桌,即使吃早餐也要搭枱。每次吃茶餐廳的早餐只會選擇沙嗲牛麵,這次配煙肉炒蛋。等候中,突然有點事情需外出一會,幸好店員也容許我在沒有付款情況下離開片刻,回來後才進食。麵條起初有點硬,但過一會已ok,只是溫度有點不夠。沙嗲味不算濃,牛肉則為一般被梳打粉嗱過的滑牛。煙肉有點黑,似乎用於煎炸食物的油已翻用過數遍。炒蛋則太薄了。雖然各方面只屬一般,多士倒是不錯,十分脆口。整體來說不過不失,但環境則需多作改善。
2013-11-13
$27 (早餐)
2012-11-12 168 浏览
今晚得一支公,本來打算返屋企煮麵食,去完超市行經美孚街市附近,撞到住晌同區嘅團友「咖喱」,佢又話無飯食,相請不如偶遇,就喺咁走咗入味味佳祭五臟廟。晚市嘅茶記,大多數都供應多款小炒套餐,包飯包湯,比起去快餐店貴啲,比起上酒樓又平啲,提供一個中價嘅選擇。我哋都揀咗個二人套餐$105,有清炒時蔬1碟,指定$42小菜任揀兩款(可改$42以上嘅小菜,補差價就得喇),包例湯2碗、白飯2碗,唔包嘢飲,不過凍熱飲品特飲全部半價,但又有糖水送喎,餐牌無寫,算喺額外增值啦。椒絲腐乳炒通菜清炒時蔬揀嚟椒絲腐乳炒通菜,貪其惹味,通菜炒得爽,又夠鑊氣,份量亦有番咁上下。一個蝦醬,一個腐乳,都喺小弟炒菜至愛。涼瓜炒雞蛋 $42$42小菜都有成13款,唔想補錢嘅都有大把選擇。個涼瓜炒雞蛋又喺份量十足,涼瓜味甘,炒蛋比較碎啲,而且跟涼瓜幾分離,但整體味道唔錯。梅子蒸排骨 $45晌餐牌上$42小菜佔少數,仲有好多款唔同嘅小炒,價錢由$45-$88。上面揀咗個惹味嘅椒絲腐乳,所以排骨就唔要豉汁蒸,要個梅子蒸排骨,需補番少少錢。排骨切得較為大件,所以感覺唔喺好多,而梅子帶出嘅酸味,味道酸酸甜甜,挺開胃嘅菜式,不過蒸出嚟嘅排
,相請不如偶遇,就喺咁走咗入味味佳祭五臟廟。
幾款二人套餐
小菜選擇(一)
小菜選擇(二)
椒絲腐乳炒通菜

涼瓜炒雞蛋 $42
梅子蒸排骨 $45
晌餐牌上$42小菜佔少數,仲有好多款唔同嘅小炒,價錢由$45-$88。上面揀咗個惹味嘅椒絲腐乳,所以排骨就唔要豉汁蒸,要個梅子蒸排骨,需補番少少錢。排骨切得較為大件,所以感覺唔喺好多,而梅子帶出嘅酸味,味道酸酸甜甜,挺開胃嘅菜式,不過蒸出嚟嘅排骨有少少韌。
綠豆沙

依晚送嘅糖水,免費嘢唔要求得太高,但話說回來,又唔差喎,幾多豆,又腍又起沙,都算有啲誠意呀
兩個人食三個餸,其實有啲多,依個二人餐夠三個人嘅份量,除非你喺啲彪形大漢啫。食飽,講聲拜拜又各行各路。
2012-07-07 127 浏览
食物:點了一個燒味雙併飯,燒鴨加油雞...這個飯應改叫燒鴨骨及皮加油雞骨及皮飯,全部都係骨加皮,最後要豉油撈飯,慘!環境:坐下後,食物還未到,已經有螥蠅不斷在我枱探訪,討厭極了!服務:茶餐廳一套服務,上了飯又不給餐具,叫極都無人理,最後只好自己攞,怒!

2012-06-20 151 浏览
中午時候, 無無聊聊走落樓下逛逛. 順便看看有什麼東西買回家吃. 經過這間餐廳, 裡面人山人海, 他們都是在美孚工作而中午走入來吃午飯的人. 於是我便走入去買了碗米線外賣. 對上吃這米線已經是三年前了, 還記得他們這家的豬扒很好吃. 可能是太耐沒有吃的關係, 豪不猶疑地叫了三個餸. 忘記了這些不是車仔麵. 每樣餸是比一般車仔麵的餸大份很多. 但老板下了單, 那便不取消了. 叫了碗猪扒, 牛肉和炸醬米線. 酸辣湯底是分開上的. 這些不像過橋米線般那麼多配料. 也沒有什麼酸菜, 配料只有韮菜, 芽菜和豬肉碎.回到家, 打開蓋. 整碗米線已被配料遮蓋着. 而每樣餸也是大大份. 這裡的牛肉很滑很新鮮, 豬扒是炸過的, 而且味道醃得很香. 炸醬肉碎大大舊, 不會很辣, 拌在米線一起吃, 很惹味. 至於米線吃落也很彈牙, 其酸辣湯底很濃和很香. 唯一不足是韮菜太多了, 搶了芽菜的甜味.很不錯的凍檸茶. 米線加凍檸茶合共$56. 有點貴的午餐.
酸辣湯底
凍檸茶
很不錯的凍檸茶. 米線加凍檸茶合共$56. 有點貴的午餐.
2012-06-19
10 分钟 (外卖自取)
酸辣湯底
凍檸茶
2012-03-24 114 浏览
今日叫外賣晚飯,叫了三個小菜,西蘭花班片雜菜煲嗜嗜雞煲等外賣的時間唔算長,等18分鐘左右已經送到上來,但味道真係差,西蘭花勁salty,班片無5片。嗜嗜雞得5件雞,豬肝多過雞。唯一似樣係雜菜煲,但粉絲勁散,最討厭係價錢,三個小菜$170,幾乎係酒樓價,貴到無朋友。
今日叫外賣晚飯,叫了三個小菜,
西蘭花班片
雜菜煲
嗜嗜雞煲
等外賣的時間唔算長,
等18分鐘左右已經送到上來,
但味道真係差,
西蘭花勁salty,班片無5片。
嗜嗜雞得5件雞,豬肝多過雞。
唯一似樣係雜菜煲,但粉絲勁散,
最討厭係價錢,三個小菜$170,
幾乎係酒樓價,貴到無朋友。
题外话/补充资料: 本身堂食已經好唔鍾意這間野,員工服務態度差,上菜隨便放在桌上,離食客幾呎遠,語氣又差,唔想受氣唔好去。
2012-03-24
18 分钟 (外卖送餐)
2011-09-29 118 浏览
身為美孚街坊,除了自己煮之外,可以選擇用餐的地方真的很少>_<好吃的餐廳真的欠奉!不過,還是幸好有大財團的集團式餐廳以及「味味佳」!說真,味味佳的食物水準並不是十分突出,但是在美孚此地,「味味佳」是一個味道的保証。先說一下,「味味佳」的侍應真的服侍得很有特色,不過如熟識一些就知道,他們就是比較真性子、說話比較直接一些。但相較美孚另一間餐廳來說,「味味佳」的服務態度猶如天堂!再來說一下,「味味佳」當中最好吃的是「炒」!炒粉、炒麵、炒飯、小炒都是十分上上之選。是晚八號台風,名正言順的不煮飯,走去「味味佳」吃晚餐。幸好早一點到,不用等位就可以坐下來,跟男友二人,一個點椒鹽鮮尤,一個點xo點西芹炒豬頸肉。跟湯跟飯跟甜品,每客52元,價錢倒是還可。xo點西芹炒豬頸肉<--入味又惹味,就是豬頸肉有筋,份量也足夠椒鹽鮮尤<--粉比較多點,不過也是很入味,份量套男友一句是「無呃我wo」(笑)說真的,味道來說「味味佳」不是突出的,但仍是很好吃。地方環境也就一般茶餐廳,但要知道美孚...也實在沒有別的餐廳可選擇T^T所以...「味味佳」是我美孚開飯三大之一。

但相較美孚另一間餐廳來說,「味味佳」的服務態度猶如天堂!

是晚八號台風,名正言順的不煮飯,走去「味味佳」吃晚餐。
跟湯跟飯跟甜品,每客52元,價錢倒是還可。

說真的,味道來說「味味佳」不是突出的,但仍是很好吃。

所以...「味味佳」是我美孚開飯三大之一。
XO醬西芹炒豬頸肉
椒鹽鮮尤
2011-09-29
XO醬西芹炒豬頸肉
椒鹽鮮尤
2011-09-11 76 浏览
今晚要打單泡, 自己一個人解決晚餐, 心想簡簡單單算喇. 於是落街亂闖. 卒之闖入了這店.晚上六點半, 只有幾個客, 阿叔指我坐店中心的十人大枱, 當然老不以為然, 於是又硬闖進一卡位, 大模尸樣坐下.取起餐牌看, 選擇可算多, 不過一個人, 只想草草解決, 便叫了咖哩牛筋腩飯, 40 大元, 加一杯半價的凍啡, 8 大元.這裡的速度可算驚人, 一分鐘, 阿姐已經把餐捧上, 咖哩牛筋腩和飯是分開上的, 但是刀叉郤欠奉, 心想可能是阿姐忘記了或是像某些店, 把餐具收藏在枱底的暗格中, 但用手摸索郤找不著柜桶和把手, 於是示意阿姐取餐具, 阿姐又大聲叫阿叔招呼在下. 阿叔施施然來到, 問要甚麼, 告知沒有刀叉, 阿叔在枱尾處一抽, 把隠藏的柜桶拉出, 露出應用的餐具, 然後用不解的神情問道: "你未黎過架?" 我錯愕之際, 答道: "我未黎過架"心想這位阿叔真有性格, 未黎過有乜出奇? 邊度有人識得你咁多機關? 都唔駛教訓客人嘛!!!於是開始食飯, 那砵咖哩賣相不錯, 黃黃的, 面上有一圈淡奶, 牛筋腩和薯仔都切成姆指大的粒狀, 完全不辣, 香料味不太濃, 可接受, 但不知是甚麼配方, 是
於是開始食飯, 那砵咖哩賣相不錯, 黃黃的, 面上有一圈淡奶, 牛筋腩和薯仔都切成姆指大的粒狀, 完全不辣, 香料味不太濃, 可接受, 但不知是甚麼配方, 是甚麼食制? 咖啡嗎? 完全沒有應有的咖啡味, 這在茶餐廳來說, 是一大敗筆.
草草了事之後, 心想這店也不必再光顧了.
2011-09-10
  • 沒有
除此之外就是那位伯伯侍應的殷勤招待 (可是另外一位戴眼鏡的叔叔侍應就拋我碟飯落枱, 差點兒翻掉)侍應們都很努力工作, 除了送餐外還會掃地, 就算有人坐的地方都會踎低掃, 還會周圍走去不同的枱面添糖包、牙簽等, 我估做老細的都會很開心, 因為每位侍應都勤力工作, 絕無偷懶。下午茶炒粉麵$30再送一杯熱飲。XO醬雜菌雞柳炒河, XO醬偏辣而且有鹹魚粒, 整體碟河粉是辣多過鹹, 雞柳滑滑, 河粉就有些炒不開。煎蛋免牛飯,煎蛋唔係好似留下食家講到(影到)咁蕩漾, 免治牛肉唔係西式煮法, 因為我食到有幾粒八角。 思想上無諗到咁新穎的味道, 所以唔係好識欣賞。強勁嘅冷氣係我今餐至buy的項目
除此之外就是那位伯伯侍應的殷勤招待
(可是另外一位戴眼鏡的叔叔侍應就拋我碟飯落枱, 差點兒翻掉
下午茶炒粉麵$30再送一杯熱飲。

強勁嘅冷氣係我今餐至buy的項目

2011-06-24
2010-12-19 70 浏览
幾間大書均沒有我需要找的書,那就試試美孚樓上的小書局。找了半天,當然要食埋飯才返歸,是但搵間茶記便可。推門進味味佳,選個卡位坐下,忽然好想食太陽蛋,於是在餐牌中揀好了太陽蛋火腿飯,多豉油;飲品方面,趁咳嗽剛癒,立即要杯凍飲,凍檸茶好了。不一會,碟頭飯送到,看到兩隻蛋黃搖搖欲墜,要流不流之間,實在太吸引。把蛋黃篤穿,讓蛋黃汁滲進每粒米飯之中,再混合豉油,簡單又美味。兒時的這個食法,沿用至今,始終是最好的。至於火腿,好在是熱的,最怕凍冰冰幾塊鋪上面咁,當然如果可以輕輕煎香口一點,會較合心水。凍檸茶稍嫌過甜,不過茶味幾濃,不太差的。

凍檸茶稍嫌過甜,不過茶味幾濃,不太差的。
2010-10-05 39 浏览
今天放假,起床己1點多.今天天氣開始涼涼地,想食D熱熱地D嘢!坐低叫咗個生滚豬潤米綫,賣相幾ok,食落D豬潤很滑,火喉剛剛好,D豬潤一D都唔鞋.仲ok過深水埗x記一大碗有埋勁多芽菜和韮菜食完再飲埋D湯,很甜.正大大碗都係$27文最後叫咗杯熱奶茶,他們都係用黑白奶.ok
今天放假,起床己1點多.
今天天氣開始涼涼地,想食D熱熱地D嘢!
坐低叫咗個生滚豬潤米綫,
賣相幾ok,
食落D豬潤很滑,火喉剛剛好,D豬潤一D都唔鞋.
仲ok過深水埗x記

一大碗有埋勁多芽菜和韮菜
食完再飲埋D湯,很甜.正

大大碗都係$27文

最後叫咗杯熱奶茶,他們都係用黑白奶.ok
2010-10-05
  • 生滚豬潤米綫
2010-09-16 34 浏览
Orderedork chop bun x2Egg Sandwich x1Milk Tea x3Pork Chop bun was crispy, and had a good sauce (Relish) that is different from other places that use mayo. Very GoodEgg sandwich is averageMilk Tea was great, have strong tea taste.Fast delivery.
Ordered:
Pork chop bun x2
Egg Sandwich x1
Milk Tea x3

Egg sandwich is average

Fast delivery.
2010-09-16
15 分钟 (外卖送餐)
  • Prok Chop Bun
2010-04-19 41 浏览
佢裝修完之後比以前好食左~~~個日一家人去食佢地個枝竹牛腩飯...唔錯~~仲有叫左個酸辣湯紅薯粉~~都好好食~~可能我特別鍾意呢d透明狀面條啦~~~~不過美孚無咩好食~~依家呢間變左我既飯堂啦~~~
佢裝修完之後比以前好食左~~~
不過美孚無咩好食~~
依家呢間變左我既飯堂啦~~~
2010-04-04
2009-12-01 29 浏览
今天是味味佳新裝修重開的一天我和朋友吃咗個茶餐:干炒金姑牛河HK$28,大大碟肥牛和金姑都很足料!發現Menu 上有鯊鱼骨泡反,(HK$30) OK 柢,很少餐廳做的下次一定要試試老闆還新置咗部即磨咖啡机可以叫餐加$4,要杯Cappuccino 或 Latte 了!!新裝修後環境好似大咗,卡位多咗,又有大TV比以前好坐D值得一提:toilet 比以前乾淨同靚D
今天是味味佳新裝修重開的一天
我和朋友吃咗個茶餐:干炒金姑牛河HK$28,大大碟
肥牛和金姑都很足料!
發現Menu 上有鯊鱼骨泡反,(HK$30) OK 柢,
很少餐廳做的
下次一定要試試

老闆還新置咗部即磨咖啡机
新裝修後環境好似大咗,卡位多咗,
又有大TV
干炒肥牛河
炸魚沙律
  • 鯊鱼骨泡反
2009-05-02 20 浏览
今天叫了豬扒湯米線及豬頸肉湯米線外賣-豬扒米線的味到不錯,肉的份量也頗多,豬扒的味道好,26元一碗,價錢可以接受. 而豬頸肉就一般,味道比較淡,這点比較失望,但整體來說都是ok,可以再試. 大家一定要米線及湯分開上,米線不會變得大淋,口感會好啲. 本人也是這所餐廳外賣常客,他家的焗豬扒飯及雞扒米線都不錯. 一試無妨!!!
2009-05-02