2025-03-28
餐廳:味吉長龍🍜尖沙咀帝后廣場地下7-8 號舖新開張拉麵館,知道佢本身都經營咗兩間同樣喺尖沙咀嘅居酒屋石亭同沃川(原來歷史有26年同23年,同一個老闆)!食過都覺得好高質,呢度就話係以清湯為主打嘅平價拉麵鋪,位置真係好方便!尖沙咀地鐵站P3出口出嚟就係,入邊裝修都好靚!建築風格偏昭和街頭拉麵攤嘅感覺。拉麵主打6款各有特色,落咗兩個中位價錢嘅拉麵,一碗「赤龍」一碗「巨龍」。~辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵又叫「赤龍」,店長話如果唔係咁食得辣嘅話香肉辣醬可以分開上自己決定撈幾多,我大概落咗三成,啱啱好!入邊有兩條炸牛蒡,叉燒份量勁多,慢煮日本叉燒好夾佢個濃清湯湯底,加上半粒溏心蛋,一個人食都真係幾飽肚,賣相一流,拉麵口感適中。~特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵呢個「巨龍」同「赤龍」差別最主要係再大份啲同埋唔辣,其他配料都基本上一致,如果中意食日本拉麵嘅話,呢個搭配係比較正統,呢個地段嚟講性價比極高!~鮮蟹肉忌廉薯餅&自家製魷魚豚肉餃子另外試埋佢哋啲小食!忌廉薯餅本身唔算太特別,但鮮蟹肉同蟹籽鋪面令成件事完全上一個級別,蟹肉好大一舊,一口咬落去,爽脆嘅蟹籽融入去忌廉度,唔會好滯,小朋友應該好中意!呢個自家
🍜尖沙咀帝后廣場地下7-8 號舖
~辛辣香肉慢煮叉燒濃清湯拉麵
~特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵
~鮮蟹肉忌廉薯餅&自家製魷魚豚肉餃子
呢個自家制餃子就真係好獨一無二,外觀睇落冇乜特別,但食落去,入邊魷魚粒好彈牙,我中意加少少七味粉落去,令成個餃子更有滋味。
成間店設計得好有心,裝修同裝飾喺香港呢個審美沙漠嚟講,稱得上係T0,坐喺度真係賞心悅目,店員店長都好有禮貌,一定再嚟!