2018-12-29 272 浏览
新商場地庫設置美食廣場及一家拉麵店,美食廣場的座位向來不太舒服,順理成章選擇拉麵店。從門口看來店子面積不算大,原來內裡轉角又有座位,第一觀感是這家麵店很適合獨自來吃飯,可以選擇在轉角那邊不太顯眼的位置用餐,而且店裡還有一字排的面牆高腳桌椅,單身汪之選🤣選了豚骨鹽味叉燒拉麵,何謂豚骨鹽味湯底? 不太明白如何體現鹽味的特性,因為本來湯底就是咸的,至於豚骨湯味道也沒體現出與大眾有別,不過味道不俗,而且喜歡它不太稠的質感,不會太快膩,但親測喝一半以上還是會膩的😅值得一讚是紫菜很香,我把它放湯裡一下子立刻撈起,即使全片濕透香氣猶在。豚骨鹽味叉燒拉麵$89,餐單上還有一款價值$82的豚骨鹽味拉麵,七元之差目測是少兩片叉燒。區區七元,我看還是多要兩片划算,但其實三片已經足夠,第四片是勉強吃下。兩人來吃的話,一碗四片,一碗兩片,二人分着吃最划算。叉燒肥中有瘦,我愛吃偏肥的,不抗拒膏脂多,但是肉的部份稍欠彈性,有點像精製肉類的口感,還好叉燒膏脂較多,挽回了口感。味道中規中矩,油脂香弱,但是依然達到平均水準,只是未見過人之處。這種彎彎曲曲的拉麵是我最不愛吃的,我覺得它像車仔麵的油麵多於拉麵,彈性大得稍有失
豚骨鹽味叉燒拉麵
這種彎彎曲曲的拉麵是我最不愛吃的,我覺得它像車仔麵的油麵多於拉麵,彈性大得稍有失真的感覺,做冷麵也許不錯,熱食則不太討喜。然而,這裡做的是我不喜歡之中還算喜歡的,沒有鹼水味,彈性不太誇張,若我當天不追求吃"正宗"拉麵是可以接受。

我覺得這家餐廳的優勢在於適合一個人來吃一頓快中有慢的飯,即使人多的時候佔一個面牆的高椅座慢吃,也不會太打擾店子接生意,畢竟又不是獨佔一張桌子,而且免了與陌生人面對面坐着的尷尬。食物質素達標,有工作在身之時來吃一頓沒有太多要求的快飯是不錯,而且店子座落的商場設有連接地鐵站的出入口,交通非常方便。
2018-12-24
$97.9
2018-12-26 232 浏览
完全不值價錢,雖然是日本名店,全無靈魂。湯味肥膩而非肥厚,全無服務,在大排檔式的top地下竟然還要服務費。旺角咁多野食,不會食第二次。非常失望。好油,但又無好味道,食完好口乾。
旺角咁多野食,不會食第二次。非常失望。
好油,但又無好味道,食完好口乾。
2018-12-23 236 浏览
特濃蝦湯醬油拉麵- 橙紅色的湯上有大量櫻花蝦乾,碗邊有一圈泛橙色的蝦油,亮麗芳香。勺起一匙呷下,蝦味濃郁,帶蝦油甘香及顯著的醬油鹹香,口味濃重,油潤微稠,上佳組合。若混入櫻花蝦乾同喝,蝦味倍增- 配菜有芽菜、青蔥粒、洋蔥絲、京蔥粒、椰菜絲、木耳絲。當中只有尚算清甜的芽菜、微辛的青蔥和微甜的洋蔥,能勉強做到平衡湯的油膩、麵的厚實感,但三者都不在最佳狀態,芽菜偏腍,軟賴賴地依附在麵條間;部分青蔥與洋蔥啤水不足兼煮得太久,變得腍甜。京蔥粒、椰菜絲及木耳絲更是冇乜味道,對這碗麵而言,可說是可有可無。這是一間來自日本的麵店,落戶香港後,相信執行者會緊跟日本的食譜,將應放的都放入麵中,可是,每樣食材在每道菜中,都應有其作用,並非加了就算。理解到蔬菜的質量,受多種外在環境因素所影響,不受烹調者所控,這時,就看廚師的功力了。富有經驗的料理人,必能分辨出蔬菜是否新鮮,當遇到逆境時,會審視情況,更改烹調手法,例如控制食材的生熟度從而調節色香味,又或果斷地轉用質素相對穩定的食材。一成不變跟足formula去做,實無死,但唔可能突圍而出,永遠做唔到Number One。能巧妙地運用知識與經驗,隨機應變,方為大
特濃蝦湯醬油拉麵

甜的芽菜、微辛的青蔥和微甜的洋蔥,能勉強做到平衡湯的油膩、麵的厚實感,但三者都不在最佳狀態,芽菜偏腍,軟賴賴地依附在麵條間;部分青蔥與洋蔥啤水不足兼煮得太久,變得腍甜。京蔥粒、椰菜絲及木耳絲更是冇乜味道,對這碗麵而言,可說是可有可無。這是一間來自日本的麵店,落戶香港後,相信執行者會緊跟日本的食譜,將應放的都放入麵中,可是,每樣食材在每道菜中,都應有其作用,並非加了就算。理解到蔬菜的質量,受多種外在環境因素所影響,不受烹調者所控,這時,就看廚師的功力了。富有經驗的料理人,必能分辨出蔬菜是否新鮮,當遇到逆境時,會審視情況,更改烹調手法,例如控制食材的生熟度從而調節色香味,又或果斷地轉用質素相對穩定的食材。一成不變跟足formula去做,實無死,但唔可能突圍而出,永遠做唔到Number One。能巧妙地運用知識與經驗,隨機應變,方為大師傅。做人做事,可能都係咁
- 乾辣椒絲微辛,為味道濃重的蝦湯添辛香,調起蝦味
- 竹筍乾切成約2cm厚,煮得腍滑,吸湯力佳之餘仍保有一梳梳筍絲的質感。面對口味濃重的蝦湯,筍乾仍散發著其獨特香味,甚至盡收蝦湯鹹香油潤,令其更惹味可口
- 紫菜味濃鹹香,令大腦聯想到海洋,但腍滋滋,完全不脆
- 溏心蛋的蛋白如絲般滑溜,吹彈即破,蛋黃流心黏稠幼滑,放入口中用舌頭一壓,迅即化開,潤滑入喉。蛋味中等,美中不足之處是沒豉油和味淋的鹹甜香味
- 彎彎曲曲的拉麵,被醬油蝦湯染成淡棕色,吸盡湯的精華。夾起一撮放入口,舌頭感到麵條凹凹凸凸,中度彈牙。有趣的是,吃麵時腦海竟泛起上海粗炒的形象,相信是因兩者顏色相似,以及同帶濃厚醬油香之故
- 叉燒兩層肥膏一層瘦肉,肉味甘香,帶醬油鹹香。豬皮微彈牙,脂肪入口很快便融化,瘦肉偏鞋。肉邊切口位置有火炙過的焦黑點,細味時會嚐到淡淡的煙燻香,餘韻悠長

*桌上置放了生蒜泥,芳香微辣,配麵同吃一流
2018-12-20 180 浏览
我地兩個人6點幾就到左,基本上間餐廳係空嘅,佢都唔比我地坐4人位,個位係角落,都幾逼下(但明明間餐廳係空的,直到我地走都未滿),而且啲位極硬。算啦,主要都係黎食野,滿心期待咁叫左濃厚蝦味噌拉麵,上得都幾慢,都係個句,明明冇咩客。黎到試下飲啖湯,係勁淡勁淡,比起蝦味,更多係咸,一啲味噌味都冇,完全談不上濃厚....冇日式嘅感覺,我自己係屋企煮仲好食過佢,仲要$95.....小食叫左炸雞,超乾超多粉、餃子就一般水準啦。完全冇驚喜,試一次就算。

小食叫左炸雞,超乾超多粉、餃子就一般水準啦。

完全冇驚喜,試一次就算。
2018-12-17 197 浏览
因為用銀聯雲閃付有半價既關係,專登黎試下食。半價之後$4x-$5x一碗拉麵的確幾抵食!叫左個特濃蝦湯味噌拉麵,拉麵本身已經跟左溏心蛋,都幾好食。蝦湯聞落蝦味幾濃,不過飲落就無乜味。

T.O.P 底層食肆。蝦湯味噌拉麵🦐一上台已經聞到好香蝦味👅湯底好濃,搞到小編係咁飲,飲完都冇話好口渴。入面又有好多櫻花蝦仔,有誠意👍🏻原來呢個係北海道、札幌拉麵的特色,湯底會偏濃同咸,所以鐘意濃厚湯底的朋友請勿錯過。另外,又會有爽口芽菜同其他蔬菜,同埋啲麵係帶有彈性的波浪型麵,食落口感好好。上網search返呢間拉麵店麵原來係北海道拉麵的代表🤣好味🦐🦐🦐.P.S.  唔好飲乳酸梳打,中咗伏啊藥水味的好難飲🙄
味噌蝦湯拉麵
T.O.P 底層食肆

蝦湯味噌拉麵🦐
一上台已經聞到好香蝦味👅
上網search返呢間拉麵店麵原來係北海道拉麵的代表🤣
好味🦐🦐🦐
P.S.  唔好飲乳酸梳打,中咗伏啊
藥水味的好難飲🙄
2018-11-20
味噌蝦湯拉麵
2018-11-13 414 浏览
本咯今次已經是第四,五次吃此店,因為時計台拉麵是咯最喜歡吃的拉麵店,假如計埋去日本旅遊時吃的,大概吃過差不多一百碗也不是誇張,而過去幾次,香港店的味道也很近似日本的,唯今天光顧,一吃便吃出完全走曬樣,上次仍有的香濃味噌幾乎變得淡而無味,完全跟以往兩回事,更莫説與日本的相比,由於咯每次也只點味噌拉麵吃,所以一吃便知道,如果你是打算吃回以往的時計台拉麵⋯ 怕且香港店要大大失望了,老實說,淡得不知所謂,完全不是時計台拉麵應有的風味,不香不濃,不吃也罷!

2018-11-09 351 浏览
旺角新開左個大型商場T.O.P.,上網已經有好多人介紹呢到嘅美食,真係迫不及待要黎試試!! 係food court 行左一個round,見到日本過江龍 “味之時計台”,可能啱啱12點,時間尚早,暫時未有人排隊,所以就決定試左呢間先啦!!!呢到環境都唔錯,座位闊落,唔會好似一般拉麵店咁迫。我就點左豚骨醬油叉燒拉麵,上菜時間都幾快,大約15分鐘就送上! 叉燒比較肥,而湯底比較鹹,但曲麵麵質幾彈牙嘅,整體尚可,有進步空間!!

2018-10-01 1036 浏览
唔明點解啲人話佢唔好味,若果你點什麼櫻花蝦拉麵,咁唔洗問,全香港無一間會好味。基本上我每一次去日本,百份之90機會率,都一定去味之時計台,上個月得之來了香港,今天特登叫埋老婆一起試。果然沒令我失望,味道跟日本的是一模一樣。我點的是味噌拉麵,她點的是醬油拉麵。味之時計台的湯,口味是徧重的,湯的稠度適中,你能整碗喝下去的那種,另外過了4個小時也沒特別口渴,所以沒加什麼味精。面的軟硬道適中,叉燒半肥瘦,沒油膩感。下次可以再試鹽味拉麵,看看跟 梅光軒 那間比較誰高。

面的軟硬道適中,叉燒半肥瘦,沒油膩感。

下次可以再試鹽味拉麵,看看跟 梅光軒 那間比較誰高。

味噌拉麵
2018-10-01
味噌拉麵
  • 味增拉麵
  • 醬油拉麵
2018-09-25 674 浏览
之前經過呢間鋪~ 見到餐牌好吸引~ 今晚終於搵到朋友陪我入去食~ 人唔多~ 環境好整潔~之後我地各自點左碗拉麵~豚骨醬油叉燒拉麵龍蝦鹽味叉燒拉麵我食豚骨~ 湯底唔錯~ 唔會過鹹~ 麵揀左硬~ 有咬口先夠煙韌~ 果幾塊叉燒~ 塊塊都唔同~ 過瘦既肉會好乾淨淨~ 多肥膏既肉先會夠淋~ 當然我都會盡量避開肥膏黎食~ 而溫泉蛋都整得幾好~幾鐘意呢幅壁畫設計~

之後我地各自點左碗拉麵~

豚骨醬油叉燒拉麵

龍蝦鹽味叉燒拉麵

幾鐘意呢幅壁畫設計~
2018-09-24
2018-09-23 595 浏览
今天路過旺角做點事,發現這間日本北海道開過來的味之時計台,說真的,真有點意外。因這一間拉麵在日本有相當時間,但一直都沒有在香港開店。既然遇到,第一時間就入去試試,我點的是招牌的味噌牛油粟米拉麵。這個比較特別的是味噌湯配新鮮的牛油,令湯底更香。牛油和粟米非常匹配。因為今天一個人用餐,只點了一個拉麵。但細看一下餐牌。裏面還有一個人氣的龍蝦湯拉麵。這個下次一定要試試看。另外其他的小食都很多選擇,有日式炸雞,叉燒炒飯,餃子。這些都是很地道的日本拉麵店小食。另外這裡還有朝日生啤。如果你喜歡的話,生啤配拉麵加炒飯,是不錯的選擇。新開張的店,店面很乾淨,感覺也是很光亮舒服。

2018-09-22
2018-09-15 442 浏览
7月去完北海道 食左杜如風介紹果間蝦拉麵 真係好重蝦味 所以就愛上左 好希望係香港搵到果個湯底呢間店有三款蝦拉麵 鹽味 醬油 味噌我地試左醬油同味噌睇相係差唔多樣 醬油其實係深色點 第一下都好重蝦味 因為佢有落櫻花蝦 不過食食下就冇咁覺蝦味 味道都係唔錯 唔會太咸 面非常多食到我地好飽😂😂

呢間店有三款蝦拉麵 鹽味 醬油 味噌

我地試左醬油同味噌

2018-09-07 360 浏览
點了一客醬油叉燒拉麵,但湯的味道明顯被溝淡,麵和湯完全唔夾,比一些本地的拉麵還要難吃。老實講,俾咁貴的價錢,只希望吃到日本的味道,但收咁貴的價錢,却不是日本的味道,不吃也吧。
2018-09-07
2018-09-07 272 浏览
見佢北海道名氣店,最近終於引入黎香港 就滿心期待黎食,結果失望而回。。。由reception 望入去都光線充足,但點知我地坐入面轉灣位就沉左 冇禁光,感覺好似着重出面裝修而冇多花心私理埋入面。特濃蝦湯味噌湯拉麵 ($95,要加一),第一啖湯都好味,有蝦味 (全碗都有唔少蝦乾仔),但食食下就覺得有啲喊 😑😑同行點豚骨鹽拉麵,評價都太咸了。。。麵硬度適中,唔使特別指明要硬麵;叉燒都還可以;但唔會再有想光顧嘅意欲。。。

2018-09-05 271 浏览
📍旺角📍北海道人氣拉麵⁉️其實嚟之前都無抱太大期望,但本住一試無妨就嚟try try佢🌝menu上面有個叫辛辣味增拉麵同辛辣味增叉燒拉麵,原來只係兩塊同四塊叉燒嘅分別🤣我就要咗兩塊就算,怕食唔曬,但真係好普通。。。😫如果咁嘅價錢嘅拉麵實在有其他嘅選擇,因為佢所謂嘅辣,係拉麵還拉麵,湯底還湯底,完全唔係融為一體,成件事係分開咗🙈特濃蝦湯味噌拉麵都係一樣👉🏻👈🏻只能說佢嘅價錢無反映出佢應有嘅質素😟所以整體有啲失望💔
📍旺角📍北海道人氣拉麵⁉️
辛辣味增拉麵