2011-07-10 95 浏览
傍晚來到這間周記,座落深水埗粉麵街,這條街每間舖好像都有自己出名的專門粉麵,這間出名的是豬油渣麵。才點菜未幾就送來一碗豬油渣麵,麵湯的表面有一層都算厚既豬油,一條條肥豬皮拌着用麵粉搓成的麵條,心內想着,哇噢,這一餐真稱得上是冠心病餐。入口又的確很惹味喎。那陣豬油香味瞬即充滿口腔,再加一大匙的辣菜更是惹口。只是麵的份量不多,三把兩撥就吃完了;剩下來那些肥豬皮,初初吃幾條附帶瘦肉的也覺得不錯,肥膏入口融出豬油香的感覺非常可口。只是,吃多幾條就覺得膩了,滿像肚內有很多卡路里的。還是覺得這碗豬油渣麵應該在冬天才食。冬天消耗的熱量更多,所以吃多點油脂也不過過份;夏天吃豬油渣麵,在餐廳吃到一面汗,在街外熱到一面油,很難過的。喜歡吃肥膩食物的您,可以嘗試這碗至尊卡路里豬油渣麵啊!
熱辣辣的豬油渣麵
喜歡吃肥膩食物的您,可以嘗試這碗至尊卡路里豬油渣麵啊!
2011-07-09
熱辣辣的豬油渣麵
2011-07-04 14 浏览
再次到這裡, 皆因要等朋友一小時, 唯有隨便點了個西多士加杯飲品, 即管一試不是拿手的招牌菜, 看看會否馬虎結果不算太錯, 雖然很多客人都是進來吃麵的, 但偏偏這個不是吃麵的時間, 正值是下午茶後段時間, 很尷尬的時間呢.... 西多士算厚, 中間沒有花生醬, 非常多牛油及糖漿, 令多士超級甜, 最後竟然吃不完呢!
西多士

2011-06-27
西多士
2011-05-29 97 浏览
油渣麵不知幾正當mk的細細碗 油渣麵 都加價至$13-$14, 但小小一碗,何不嚐嚐這兒專門油渣麵的店子.果真大碗, 油渣挺多的, 不會是太乾痴牙那種, 亦不會是太肥太膩 入口滿油那種.剛剛好, 肥瘦適中.上海麵 本人向來不喜, 要了米線, 也可以.其實$19 油渣麵都算多了, 划算, 只是沒飲料吧.嚐過其他炒粉麵都很不錯, like!
油渣麵不知幾正

何不嚐嚐這兒專門油渣麵的店子.
油渣麵
果真大碗, 油渣挺多的,

不會是太乾痴牙那種, 亦不會是太肥太膩 入口滿油那種.

剛剛好, 肥瘦適中.

上海麵 本人向來不喜, 要了米線, 也可以.

其實$19 油渣麵都算多了, 划算, 只是沒飲料吧.

嚐過其他炒粉麵都很不錯, like!
油渣麵
2011-05-25 13 浏览
早前食完尖沙咀釜屋有慘痛回憶令我掛住周記既油渣麵突然間挑起條筋想整返碗豬油渣不嬲都過得去但佢既瘦渣硬係好似差少少...就係唔夠瘦湯底比以前食仲要淡個上海麵亦比以前食開既淋左少少可能比較少響lunch hour去食平時當佢下午茶食整得無咁求其今次食麻麻...好在有化妝品幫幫手但佢既冬菜比往時多左「味」好在佢既榨菜夠香夠辣...又少左間店要特登去食...
早前食完尖沙咀釜屋有慘痛回憶
令我掛住周記既油渣麵
突然間挑起條筋想整返碗

豬油渣不嬲都過得去
但佢既瘦渣硬係好似差少少...
就係唔夠瘦

湯底比以前食仲要淡
個上海麵亦比以前食開既淋左少少

可能比較少響lunch hour去食
平時當佢下午茶食整得無咁求其

今次食麻麻...

好在有化妝品幫幫手

但佢既冬菜比往時多左「味」
好在佢既榨菜夠香夠辣...

又少左間店要特登去食...
化妝品
化妝前
化妝後
2011-05-25
化妝品
2011-05-19 28 浏览
一次探完婆, 跟爸媽一同進膳.我叫了個干炒燒腩米粉, 因河粉應會很肥wow, 等是等得久了點, 大約要15-20分鐘.但是很美味.燒腩, 雖皮不像酒樓那般脆得一咬有聲, 但仍算是脆脆的但肉很可口, 略帶鹹味, 半肥半瘦, 實太完美炒米很大份, 只冷了少許, 如鑊氣重一點更佳爸媽的 福建炒飯 和 菠蘿炒飯 似乎也吃得滿意稱心可以encoremenu 可參考一番
一次探完婆, 跟爸媽一同進膳.

我叫了個干炒燒腩米粉, 因河粉應會很肥

wow, 等是等得久了點, 大約要15-20分鐘.

但是很美味.

燒腩, 雖皮不像酒樓那般脆得一咬有聲, 但仍算是脆脆的

但肉很可口, 略帶鹹味, 半肥半瘦, 實太完美
炒米
炒米很大份, 只冷了少許, 如鑊氣重一點更佳

爸媽的 福建炒飯 和 菠蘿炒飯 似乎也吃得滿意稱心
orange 為馬蹄露
可以encore

menu 可參考一番
炒米
orange 為馬蹄露
2011-05-08 16 浏览
打印機要買炭粉,順便去黃金睇埋電腦!行到成十點幾,肚餓。出番大街宵夜先。見到呢間個價錢幾抵喎。就呢間啦!叫咗個豉椒排骨炒河加凍奶茶$313.5分:夠鑊氣,雖然都幾多汁,但又唔係太濃味,叫咗佢兜亂都有做,幾好呀。可能我太肚餓,雖然唔係十分出色,但都叫經濟,下次一於試油渣麵。
打印機要買炭粉,順便去黃金睇埋電腦!

行到成十點幾,肚餓。出番大街宵夜先。
見到呢間個價錢幾抵喎。就呢間啦!
MENU
叫咗個豉椒排骨炒河加凍奶茶$31
2011-05-07
MENU
2011-04-25 20 浏览
深水埗食肆很多,卻因一時間沒有心水而誤選了此店。捨麵而要米線,配油渣卻拼不出火花。油渣不香,湯底淡茂茂,猛落辣椒油搭救也無補於事!涼瓜斑腩飯同樣不濟!斑塊軟腍腍,不知已炸起多久?!茨汁又過鹹,不合格!雖然價錢不貴幾經濟,不過此等水準令人無回頭。
深水埗食肆很多,卻因一時間沒有心水而誤選了此店。

雖然價錢不貴幾經濟,不過此等水準令人無回頭。

2011-04-25
$26.5 (午餐)
2011-03-30 12 浏览
到電腦商場後, 逛到這街來覓食, 反正到這帶多次也未曾試過周記, 便即管一試.... 但是日的口胃不在馳名的油渣麵, 看了枱上的餐牌一會, 便點菜這炒河份量十足, 一大碟的被端上來, 一來便知是吃不完的一餐了, 河粉沒有黏在一起, 炒得恰到好處, 沒有燶味但很香口, 牛肉片反而少了些, 當中的一些菠蘿粒令整碟粉的味道生色不少, 是夠鑊氣的一個炒河呢奶茶很滑, 令人一口接著一口的喝下, 很滿意的一頓平民餐呢! 好多西不一定要貴的
沙嗲牛肉炒河

2011-03-28
沙嗲牛肉炒河
2010-12-27 18 浏览
今天又和父母開餐了! 深水埗有好多好野食,今次我們又挑選另一間! 可能是聖誕假期,香港人去了外地玩,今天不是好多人呢,又不用排隊! 而我們就決定去周記啦!最大的原因,是媽媽要吃油渣麵,她說小時候吃過,好想念這種味道,於是就吃這間了。她吃了之後,笑笑口的對我說:「現在是不是好注重健康呢?」她說不肥,而且渣得不多,還有點瘦肉。不是不好吃,而是沒有想像中的油渣麵一樣。至於我的魚肉麵,就是好像街上的生菜魚肉,反而麵條,我就覺得不錯。可能是我們抱有好大希望啦! 結果,不是失望,又不是話好好。不過不失!

太健康了!
反而這個OK!
2010-12-26
反而這個OK!
2010-11-20 15 浏览
周記是我差不多每之次出深水埗都會幫襯的店, 由細食到大,記得小時住大角咀,福全街,早上街角一當油渣麵,可配炒麵,只是5毫子一碗,周記是我最愛的口味,昨日第一次試炸菜肉絲麵, 自到杷片,很吸引,有很多紅紅綠綠的椒絲,好像很不錯,但原來,只是肉和炸菜,原全兩回事,幸而可以加番D我至愛的葱和惹味蔥菜,,先至得今之真失手下次都係為有獨一7味油渣麵
幸而可以加番D我至愛的葱和惹味蔥菜,,先至得

今之真失手下次都係為有獨一7味油渣麵
2010-11-19
2010-05-03 24 浏览
食完餃子未能滿足, 就繼續周圍行, 睇有乜好食.見到尼間坐滿晒, 應該ok啦. 點知 ...除左油渣麵, 其他炒粉麵飯都見有人叫, 感覺上所有野都ok.因為剛剛食完餃子, 所以就無叫油渣麵, 見到有生滾粥, 就叫啦, 叫左個最基本既及第.都等左一陣, 諗住應該掂啦... 來到份量好夠 ... d料其實都一般ok, 粉腸甚至可以講係好味, 不過個粥底就好鬼漿, 似開左豆粉既漿糊, 個咀漿住晒; 而又唔覺有米香. 捱完咁大碗都唔係咁易呢.可能油渣麵會好d吧.
食完餃子未能滿足, 就繼續周圍行, 睇有乜好食.
見到尼間坐滿晒, 應該ok啦. 點知 ...

可能油渣麵會好d吧.

2010-05-02
2010-04-22 23 浏览
周記我是經常去的。原因呢?是因爲我暫時都找不到一間的油渣麵是比周記的好吃。你問我,周記真的是那麽好嗎?我會答:以前是。現在的周記的油渣麵已經不復當年了。當年的油渣卜卜脆,現在的呢?軟淋淋。但可笑的是,竟然我還找不到一間是比周記好吃的!!!所以如果現在你問我,那裏的油渣麵最好吃?我也會答:周記
所以如果現在你問我,那裏的油渣麵最好吃?我也會答:周記
2010-03-09 13 浏览
記起上次來吃巳半手前真係回味無窮早幾日再來吃跌眼鏡....吃了一個極之沒水準炒飯油又多,又濕,..再叫一個韮菜餃,未放入口即化在碗內巳有化的感覺,,想叫人玩,,那個女員工一即看电視之前常來吃不是這樣,,這次感覺不同,以後不會再去..
記起上次來吃巳半手前真係回味無窮
早幾日再來吃跌眼鏡....
在碗內巳有化的感覺,,想叫人玩,,那個女員工一即看电視
之前常來吃不是這樣,,這次感覺不同,以後不會再去..
2010-03-05
2010-01-14 6 浏览
由細店食到大店,由一間變到間間都有得賣,始終都係周記既油渣最好食,但記住佢只係食油渣麵好味,其他既亂叫,隨時心臟病發呀~尤其係佢既炸餃,基本上係萬年油加埋咬崩牙既硬皮所組成,食左血管實塞得要緊呀~不過油渣,邊少少硬但有肉香,中間係彈牙豬油香,加埋粗身既上海麵唔吸油同埋個辣菜甫,燒膩剛剛好~野飲...街仲有好多選擇出去好過~
由細店食到大店,由一間變到間間都有得賣,
始終都係周記既油渣最好食,
但記住佢只係食油渣麵好味,其他既亂叫,隨時心臟病發呀~
野飲...街仲有好多選擇出去好過~
2009-12-03 13 浏览
美食書介紹不太差,於是又走一趟,其實好好好好耐之都已經食過,但已經沒有太大印象,今晚再來發覺都是平平無奇,全無驚喜。招牌油渣麵 $18碗麵都算大碗,麵是粗身的上海麵,不會太硬或太腍,都算口感適中湯底是非常淡味好彩有辣菜甫或冬菜大量供應,我就勁放好多,才可以食到D味到重點油渣,不不不,完全沒有酥香味可言,我相信是未炸夠時候還有部份油渣是食到有油益味來其實靚的油渣是應該肥膏中帶有豬肉,但大部份是肥膏,真是吃不出水準來,可以稱為招牌食品呢除了辣菜甫是出色之外,我未有其他發現。

今晚再來發覺都是平平無奇,全無驚喜。

招牌油渣麵 $18
湯底是非常淡味

彩有辣菜甫或冬菜大量供應,我就勁放好多,才可以食到D味
到重點油渣,不不不,完全
沒有酥香味可言,我相信是未炸夠時候
還有部份油渣是食到有油益味來
其實靚的油渣是

除了辣菜甫是出色之外,我未有其他發現。
2009-12-02