🤍呂錦記手撕雞專門店·西灣河🤍經過太安樓掃街準備返屋企🚶🏻‍♀️路經見到間紅噹噹嘅門面鋪頭原來上個月新開咗一間手撕雞專門店🐓繼買完豬手之後又可以試埋手撕雞😎✨店舖唔算大 但夠乾淨企理 3位店員工作各種食物價錢都好清晰分咗唔同系列嘅手撕雞幾得意🤣惹味/懷舊/古法/傳統/輕食類各類手撕雞仲可以加配唔同配料可以加飯/雞肉卷🫔/小食等(eg.沙律🥗)因為唔係好食得辣又想食到原味道所以揀咗以下兩款 即叫即整🌈蟲草花水晶雞 $88/半隻有一個紙盒再加用錫紙包住 店員解釋因為會有啲雞湯俾埋放底非常新鮮又保溫又唔怕中途倒瀉🫗一打開錫紙已經見到半隻金黃色嘅雞上面仲有一大撮蟲草花 熱辣辣香噴噴仲有keep到啲雞湯係底 真係流晒口水🤤雖然唔係好大隻雞 但有隻大雞腿🍗隻雞完全唔韌 嫩滑得嚟味道好😋😋🌈麻油手撕雞 $58/半隻$58好大一盒 3-4個人分享都好夠😉打開蓋已經聞到濃濃麻油香而且好多肉 撕得好仔細 啖啖肉冇骨👍🏻👍🏻啱晒我呢啲懶人 唔洗自己搞一大輪😆❤️麻油同手撕雞嘅味道完美結合 而且唔油膩肉質鮮嫩多汁 唔會好鞋口 鹹香味十足有齊雞中翼雞翅等部位 配上另加嘅大量芝麻真係好過癮💓✨P.S. 小店會提供埋一
🤍呂錦記手撕雞專門店·西灣河🤍

各種食物價錢都好清晰
分咗唔同系列嘅手撕雞幾得意🤣
惹味/懷舊/古法/傳統/輕食類
各類手撕雞仲可以加配唔同配料
可以加飯/雞肉卷🫔/小食等(eg.沙律🥗)
因為唔係好食得辣又想食到原味道

有齊雞中翼雞翅等部位
配上另加嘅大量芝麻真係好過癮💓✨

P.S. 小店會提供埋一次性手套🧤幾貼心💓
2023-05-19
10 分钟 (外卖自取)
午餐
  • 麻油手撕雞
2023-05-23 30 浏览
Found this hidden gem in siu sai wanIf you are looking for a rather healthy dinner Go for the shredder Chicken I picked the cumin flavour which is only slightly spicyBut with a strong and lingering cumin flavour The chicken is tender and moistSlightly crunchy at the jointExtremely fulfillingShredded chicken is a good source of protein, which can help with weight loss. It's also low in calories and fat, so it's a good choice for those who are trying to lose weight.If you have a rather big family

Go for the shredder Chicken
Slightly crunchy at the joint
Extremely fulfilling

If you have a rather big family dinner
Go for the entire steam chicken
It’s loaded with caterpillar fungus that gives you energy, stronger immunity, and some even claimed it as a cure for cancer
放工💼係西灣河🚇行過見到呢間手撕雞🐓專門店都幾吸引,就買啲🐔雞返屋企加餸啦!佢哋嘅手撕雞😍口味眾多,而且仲有古法♨️蒸雞添。另外亦都有手撕雞飯🍚,同埋去皮手撕雞🐓,真係啱晒👍唔同人士嘅需要!外賣🥡包裝都幾嚴謹,😎乾淨又衛生。♨️蒸雞有厚厚嘅錫紙包住,我拎到返屋企🏡仲係暖笠笠嘅☺️。我揀西域🌶️孜然手撕雞貪佢夠晒🤤香口,孜然味好香又有少少🤏溫和嘅辣,十分之開胃。佢哋用嘅係土雞🐓,肉質鮮嫩又爽口🤩仲唔會太過肥,平衡度👍好好!蟲草花水晶雞🐓係用佢哋嘅古法去♨️蒸製嘅,一打開錫紙入面嘅🐔香氣即刻爆發出來😍,半隻份量足而且有手套🧤俾你自己手撕來食。蒸雞🐓嘅雞味入口特別濃郁😋肉質嫩滑,配上蟲草花感覺好滋補🥰,一家大細都啱食!

佢哋嘅手撕雞😍口味眾多,而且仲有古法♨️蒸雞添。

外賣🥡包裝都幾嚴謹,😎乾淨又衛生。

♨️蒸雞有厚厚嘅錫紙包住,我拎到返屋企🏡仲係暖笠笠嘅☺️。

5 分钟 (外卖自取)
2023-05-22 23 浏览
呂錦記手撕雞放假去左西灣河行街,咁啱差唔多午飯時間,就睇吓有咩特色可以買返屋企食啦 。行經一間專賣手撕雞店舖,諗起朋友之前有推薦呢間店,就心郁郁入去睇吓有咩食。入到去有位收銀既服務員好熱心咁介紹俾我知,非常nice👍手撕雞有唔同口味,有西域孜然、天府藤椒、印度魔鬼、原味、麻油、五香花生等。水晶雞有花膠、蟲草花同天府香辣呢3款口味。我揀咗原味手撕雞同蟲草花水晶雞。原味手撕雞鮮甜美味,有少許咸味,但食完都唔會覺得口渴👍 份量十足蟲草花水晶雞一打開錫紙就見到蟲草花鋪係雞上面,聞到好香既鮮雞味👍店員仲溫馨提示我要2小時內食晒佢,否則就冇咁好食架,超抵讚👍

呂錦記手撕雞

入到去有位收銀既服務員好熱心咁介紹俾我知,非常nice👍

外卖自取
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 手撕雞 在鰂魚涌 🇭🇰。呂錦記手撕雞專門店。麗灣大廈地下J1號舖。麻油手撕雞 Sesame Oil Shredded Chicken 。HKD58 @ 半隻🤫 近排喺太古返工食Lunch都冇乜新嘢食..有啲悶悶地..一於過去太安樓嗰邊睇吓有啲咩好嘢買返公司食..搭叮叮去到太安樓前邊嗰個叮叮站..排隊落車嗰陣時見到有間紅噹噹嘅手撕雞專門店叫做呂錦記..心諗李錦記我就識..乜鬼嘢呂錦記🤭然後DD叫我咪鬼笑人哋..呢間啲手撕雞幾好味喎..好囉~既然佢話好味咁咪買半隻雞再喺太安樓嗰邊買啲小食返去公司Share食囉~🤫 佢啲手撕雞都有好多隻口味..不過大部份都係辣嘢為主..乜鬼嘢孜然味..藤椒味仲有印度魔鬼辣..喂呀~嚇死人咩..人哋都係揀返簡簡單單嘅麻油味算啦~🤫 返到公司開個外賣盒一睇..原來半隻雞份量都幾足..手撕雞入邊見到有一隻雞腳同埋一隻雞翼..然後有大量嘅雞絲..肉肉無窮嘅感覺🤪🤫 講完個份量都差啲唔記得咗講..麻油手撕雞麻油味勁香..離遠都聞到..滑溜嘅雞絲再加上面頭大量嘅芝麻粒粒..惹味得嚟又不失彈牙口感..有啲後悔冇喺呂錦記加碗白飯返嚟撈住食。。翻兜指數
介紹返💁🏻‍♀️

🇭🇰 手撕雞 在鰂魚涌 🇭🇰
。呂錦記手撕雞專門店
。麗灣大廈地下J1號舖

。HKD58 @ 半隻

。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
午餐
2023-05-19 48 浏览
屋企人好鍾意食手撕雞,最近朋友介紹,知道西灣河開咗一間手撕雞專門店 😚今日特登過去買,為晚飯加料,店舖位置又非常方便,西灣河地鐵站附近乍😎店內環境非常衞生乾淨,整個menu 放正在店舖門口。款式都多元化,價錢又非常合理👍🏾雞有辣同唔同辣可以選擇😁今次我試咗半隻西域孜然手撕雞手撕雞🥰及古法蟲草花水晶雞半隻😊🌶️西域孜然手撕雞 全人手新鮮製作👍🏾營養價值豐富小辣既新鮮孜然雞肉嫩滑,灑上芝麻,夠曬香口惹味!配飯配麵非常好味😀如果唔食太辣嘅朋友可以試埋天府藤椒雞肉🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️印度魔鬼手撕雞,食得辣既朋友絕對要try 😝🐔蟲草花水晶雞 半隻雞被錫紙包住,鋪上滿滿嘅蟲草花😊散發出清清香氣,保留雞嘅肉香👍🏾媽媽超級鐘意不太濃味嘅味道,雞味清香😝隨包裝盒贈送手套,隨時撕開食都得😋

🌶️西域孜然手撕雞
全人手新鮮製作👍🏾營養價值豐富

🐔蟲草花水晶雞

• 蟲草花水晶雞
2023-05-19 34 浏览
西灣河太安樓一向都有好多美食,而我最近留意到鄰近太安樓,有間手撕雞專門店幾多人過去買,所以我又買黎試下~手撕雞口味多元化,迎合不同需要有8款招牌口味的手撕雞可以選擇:原味手撕雞、麻油手撕雞、五香花生手撕雞、西域孜然手撕雞、天府藤椒手撕雞、印度鬼椒手撕雞、川香手撕雞和香辣手撕雞 🙌🏻仲有適合用來加餸的原隻真空包裝的嫩滑水晶雞~水晶雞有花膠水晶雞、蟲草花水晶雞和天府香辣水晶雞✨天府藤椒手撕雞-$60(半隻)雞皮爽口肉質鮮嫩滑,真係色香誘人,加$10可以配埋白飯,一個人食真係好飽~

天府藤椒手撕雞-$60(半隻)
2023-05-18 33 浏览
今日去細佬屋企食飯,決定買少少野加送。一於去太安樓附近望一望,當我見行到呢間店舖,就決定買手撕雞,因為細佬好中意食。餐牌嚴選土雞秘方炮製。有不同的口味價錢半隻雞都只係$60。手撕雞有西域孜然、天府藤椒、印度魔鬼、麻油、五香花生、川香、香辣等口味。我最後決定揀一個惹味D ,但唔辣的手撕雞。另外亦都加左一個蟲草花水晶雞。西域孜然手撕雞半隻雞嘅份量都好多,手撕雞孜然味濃,不會搶去雞的味道,惹味。蟲草花水晶雞一打開錫紙就見到雞上面鋪滿蟲草花。錫紙包裝鎖住雞的肉汁,調味清清甜甜,好味道。
今日去細佬屋企食飯,決定買少少野加送。

餐牌嚴選土雞秘方炮製。
有不同的口味價錢半隻雞都只係$60。

我最後決定揀一個惹味D ,但唔辣的手撕雞。

另外亦都加左一個蟲草花水晶雞。

西域孜然手撕雞

蟲草花水晶雞
一打開錫紙就見到雞上面鋪滿蟲草花。

錫紙包裝鎖住雞的肉汁,調味清清甜甜,好味道。
2023-05-16
2023-05-18 37 浏览
去親戚屋企食物,叫我買小小野加料,經過見到呢間有手撕雞賣,幾吸引。😍門面都好乾淨,價錢實惠。有幾款味既,不過我地唔太識得辣,所以淨係叫咗西域孜然味。😆仲有水晶雞同其他小食賣,下次會去試下👍🏻惹味西域孜然手撕雞 半隻($60)份量超足,仲有一隻雞翼同鳳爪,幾個人每人食小小都勁滿足😊感覺開胃呀,啲手撕雞肉好嫩滑,配上小小辣嘅孜然醬汁,味道好香好濃郁,幾過癮。🤤啲孜然香味好濃烈,食得好爽!又唔會太辣,啱啱好,啲味道都好平衡,配埋白飯食真心正!😋

惹味西域孜然手撕雞 半隻($60)

2023-05-18 27 浏览
今日經過西灣河一間啊外型搶眼吸引嘅手撕雞,發現其實佢係新開左唔係好耐,見網上評論都好似幾好喎咁就買來食下,而且都有幾多人排緊隊,買咗一個半隻香辣手撕雞$60返去屋企加餸,手撕雞嘅味道選擇都比較多有成10幾款可以揀,落完order之後呢佢哋就會開始調味手撕雞!我買嘅鄉下手撕雞麻油味都幾濃郁,辣味啱啱好唔會太辣,越食越上癮,肉質鮮嫩,雞皮呢有少少彈牙!如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2023-05-18 20 浏览
煩惱屋企煮咩好,外賣返屋企加餸有呂錦記手撕雞幫到你💪🏻💪🏻店鋪有多款口味手撕雞,總有款啱你心水,更提供古法水晶雞、小食、雞肉卷等❗️店舖用嘅係士雞,所以食落肉質嫩滑,雞皮爽脆,值得一讚佢哋外賣蒸雞,會用錫紙包住放入盒度,所以返到屋企仲係溫暖嘅🫶🏼西域孜然手撕雞 $60一打開蓋那股孜然香味,惹味帶微辣自然好開胃,半隻雞份量,雞肉嫩滑食落有咬口,雞皮爽口,撈勻孜然粉,咁惹味食到停唔口🙌🏻🤤蟲草花水晶雞 $88用錫紙包住嘅半隻雞蒸,同樣打開聞到雞嘅油香味,好吸引😍頂層更鋪蟲草花,雞肉入口非常嫩滑多汁,比埋對即棄手套,方便大家用手撕嚟食,好滋味👏🏼👏🏼

西域孜然手撕雞 $60

蟲草花水晶雞 $88
2023-05-02
今日介紹嘅呢一間餐廳位於西灣河太安樓附近,主要售賣手撕雞嘅專門店,餐廳提供多款味道嘅手撕雞選擇,適合附近居民斬料外賣。-懷舊原味手撕雞$58懷舊原味手撕雞是一道傳統的中國家常菜,以雞肉為主要材料,通常是用整雞燉煮而成,再撕成小塊的形狀。這道菜以其獨特的風味和營養價值而聞名。懷舊原味手撕雞的味道鮮美,肉質鮮嫩、多汁,入口即化,而且口感豐富,配上一些蒜泥、辣椒油、麻油等調味料更是美味。📍呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖

-懷舊原味手撕雞$58

📍呂錦記手撕雞專門店 (西灣河)
西灣河筲箕灣道33-55號麗灣大廈地下J1號舖
2023-05-16 30 浏览
收工行過西灣河,見到呂錦記手撕雞好多人,我又買嚟今晚加餸先!因為係外賣店,店入面個牆有個好大嘅Menu方便客人睇,除咗主打嘅手撕雞,仲有水晶雞。手撕雞口味好多,第一次食,試下一個辣椒既西域孜然手撕雞!🌟西域孜然手撕雞 $60🍗半隻份量都唔少,入面有埋雞翼雞腳🍗雞肉唔會好肥,而且有啫喱!(即係膠原蛋白!)🍗啲雞肉好嫩滑,好入味🍗加上西域孜然香料,味道惹味開胃。🍗辣辣地好適合配飯總結:呂錦記手撕雞值得一試,特別係如果你係手撕雞嘅愛好者,一定唔可以錯過!而且口味都唔少,岩晒收工遲咗唔知煮咩嘅時候!

🌟西域孜然手撕雞 $60
🍗半隻份量都唔少,入面有埋雞翼雞腳
🍗雞肉唔會好肥,而且有啫喱!(即係膠原蛋白!)
🍗啲雞肉好嫩滑,好入味
🍗加上西域孜然香料,味道惹味開胃。
🍗辣辣地好適合配飯

2023-05-16 28 浏览
港島東區有新嘅特色手撕雞外賣店,招牌手撕雞,隻隻都係由人手撕出嚟肉質食落幾結實。 味道仲有四大款式,惹味、懷舊、傳統、輕食仲有個古法做的水晶雞可揀。 惹味手撕雞是一眾吃辣的朋友偏好的,西域孜然、天府藤椒、 還有是地獄辣度:印度魔鬼手撕雞。這款惹味都是均一價 $60 半隻,完全唔貴。外賣手撕雞份量都很大,藤椒味手撕雞配上麻油,拌上黃油雞,微辣。雞皮滑而香,有白芝麻拌,好香口呀!記得唔好翻煮呀,買返去直接吃,啲黃油啫喱入口即化,超香滑。
港島東區有新嘅特色手撕雞外賣店,
招牌手撕雞,隻隻都係由人手撕出嚟

肉質食落幾結實。
 味道仲有四大款式,惹味、懷舊、傳統、輕食

仲有個古法做的水晶雞可揀。

惹味手撕雞是一眾吃辣的朋友偏好的,
西域孜然、天府藤椒、 還有是地獄辣度:印度魔鬼手撕雞。
這款惹味都是均一價 $60 半隻,完全唔貴。
天府藤椒手撕雞
外賣手撕雞份量都很大,
藤椒味手撕雞配上麻油,拌上黃油雞,微辣。
天府藤椒手撕雞
雞皮滑而香,有白芝麻拌,好香口呀!
記得唔好翻煮呀,買返去直接吃,啲黃油啫喱入口即化,超香滑。
2023-05-04
2023-05-16 24 浏览
早2日收工好想食手撕雞🫣所以收工就去左西灣河果邊望望😎行到去太安樓🤔見到有間新既 @呂錦記手撕雞專門店 😆見佢有八款辣度可供選擇 🌶️川香、香辣、印度魔鬼、西域孜然、天府藤椒❌🌶️唔辣就有原味、麻油、五香花生😏古法水晶雞就有 #花膠蟲草花 同埋天府香辣😆因為唔食得辣,所以揀左蟲草花✌️返到屋企打開仲熱辣辣😍而且雞肉鮮嫩,又保留到肉汁👏🏻👏🏻付送埋一次性手套俾你,親手撕開慢慢食🙌🏻🙌🏻2個小朋友食到😋😋😋😋.另外叫左西域孜然比老公,佢話唔算大辣😏而且食完會不斷夾落口😋😋
🌶️川香、香辣、印度魔鬼、西域孜然、天府藤椒
❌🌶️唔辣就有原味、麻油、五香花生😏