2020-10-03 1999 浏览
聽人講呢到有點心放題。假日毎人收$148+10%,限時1.5小時。睇完張點心紙,都係放棄吧!反正都係食唔到咁多,不如叫啲得意嘅點心仲好!近排秋風起,叫個燉湯潤吓!川貝椰子燉鱷魚🐊,椰子🥥味唔係太出,但湯味濃又極潤,非常舒服!得意之作有兩款,雪茄鮮蝦春卷,型態非常之Cool😎。但唔覺有蝦,食完之後以為係什菜春卷😂原條粟米🌽慕絲,真係好似真粟米,但原來是芒果布甸😂😂。味道一般鴛鴦流心义燒包,太極賣相係有加分。味道尚可!蒸點⋯ok啦!奇怪之作⋯⋯可以skip 藍莓流心包⋯⋯蒸得軟熟,但藍莓醬假到藥水一樣🤦‍♀️黑毛豬肉糭,唔知佢哋加咗啲乜嘢herb, 攪到成隻糭好似去咗印度一轉。奇怪到一個點!😅蘿蔔糕&豬腸粉⋯⋯跟食一埋麵粉/麵糊一樣,失敗!

得意之作有兩款,
鴛鴦流心义燒包,太極賣相係有加分。味道尚可!
蒸點⋯ok啦!

奇怪之作⋯⋯可以skip
藍莓流心包⋯⋯蒸得軟熟,但藍莓醬假到藥水一樣🤦‍♀️
蘿蔔糕&豬腸粉⋯⋯跟食一埋麵粉/麵糊一樣,失敗!
海南黑毛豬糭
雪茄鮮蝦春卷
名館筍尖蝦餃皇
川貝椰子肉燉鱷魚
自制有機豆漿
我地3個人,3:15pm入座, 限時90mins, 即係可以食到4:45pm. 而佢地已經好多items都話無,我地都無所謂,照食。我地落咗1張單, 大部份items都有落,無論我地寫幾多件,佢都係最多俾3件,自動cut人地嘅數量。 我地3個人,其中1個朋友鐘意影相,掛住影相所以我地1st order 嘅野食得慢,未有再落單,直到4:10pm, 個職員話最後加單,問有冇野加,我哋劃完單之後俾張點心紙個阿姐,佢望一望張紙,然後態度極之惡劣咁問我哋,"你哋食唔食得哂呀!你哋張枱仲有點心未食渦"。我哋有D點3件,有D兩件。佢睇到個3字,就話:"你地叫3籠?d野唔可以拎走架!"我地話係3件,唔係3籠!我地話你之前都係俾3件我地架渦,跟住佢冇野講。經過我地一番堅持,阿姐轉身去落單。5-10mins後,有個阿姐攞3粒蝦餃黎,其實係1st order未到的蝦餃only, 放低跟住邊轉身邊講:"其他果d無架喇, 截晒喇!"即係,第二張單佢全部唔俾我地,全張都無😡最後我地係4:45pm前食晒所有檯面嘅野而我地其實係未飽,仲有d想食嘅野留咗肚但無得食。 如果做點心放題係咁樣cut人數量, 仲可以las
經過我地一番堅持,阿姐轉身去落單。
即係,第二張單佢全部唔俾我地,全張都無😡
最後我地係4:45pm前食晒所有檯面嘅野而我地其實係未飽,仲有d想食嘅野留咗肚但無得食。 如果做點心放題係咁樣cut人數量, 仲可以last order都全張cut晒,仲係咪點心放題? 全部3 個侍應都係態度極之惡劣,仲話我地叫咁多,唔准拎走架,真係好侮辱,如果唔係親身遇到,我都未必相信係咁誇張。
食物其實ok, 不過,佢咁cut單,服務差成咁,食物係幾好都無用。

2020-09-30
2020-09-19 1931 浏览
環境清靜,裝修靚有創意,餐廳一邊牆全部都係用蒸籠裝飾,不得不提餐廳用嘅碗入邊全部都有愛情嘅詩句,浪漫🥰鐵板叉燒叉燒成舊係鐵板送上,熱辣辣,肥瘦適中,不過食食下放耐左會有點硬,所以要快啲食🌝蟹子蝦粉絲煲粉絲份量多,蝦新鮮彈牙👍蒜蓉娃娃菜菜嘅份量適中,有好多相加埋鼓油好惹味☺️詐糊好有創意嘅甜品,其實係桂花糕。食落正常,將美金100蚊子都食得,因為係米紙,冇味既。佢仲有同一個甜品,但係份量多啲嘅十三么,多人嘅話可以試吓☺️😋

鐵板叉燒

蟹子蝦粉絲煲
粉絲份量多,蝦新鮮彈牙👍

蒜蓉娃娃菜
菜嘅份量適中,有好多相加埋鼓油好惹味☺️

詐糊
2020-09-16 1468 浏览
侍應人手嚴重短缺。由入座至離開,來來去去都只有嗰三個伙計。攞辣椒油,叫咗四次,雖然明白伙計做到發忟憎,但係服務真係唔得囉。食物水準只算中平。蒸品唔夠熱,炸物油淋淋。放題點心嘅款式其實唔算多,好多粵菜經典點心都冇。上菜都唔駛講,亂哂籠。一係重覆,一係無嚟,或者無叫都俾埋你,總之亂嚟。環境上係算唔錯,算得上清靜。枱與枱之間亦都寬闊。佈置上亦算有特色。
鵪鶉蛋燒賣
啤梨鹹水角
2020-09-13
用餐时段
庆祝纪念
生日
2020-09-08 1441 浏览
員工態度十分差,落單系統十分混亂,食物方面好好,晶瑩蝦餃最好食,但要人頭計,下下要落單好煩,令到人地想食每一次都要叫員工,只會黎一次,唔會有下一次,未食過既又唔怕員工態度同加單煩都可以黎
用餐时段
其他
2020-09-04 1478 浏览
限聚令下二人晚餐因為我星期五晚去食,本身以為點都會有人,所以事前我有訂位,點知去到只係有三、四枱客。因為性價比真係幾高,所以黎寫個食評表揚下,幫手宣傳下。餐廳係靚同好乾淨嘅,枱同枱之間都好夠距離,員工好nice好有禮貌,唔會嗌唔到人,同埋會主動斟熱茶。不過要留意原來五點後就冇點心架,我好耐冇飲茶想食點心,所以本身有少失望,但係好彩佢嘅小菜都出色,連平時唔特別鍾意中式小菜嘅我都覺得好滿意我哋嗌咗一個前菜,兩個主菜,一個甜品,睇相最實際~
限聚令下二人晚餐

我哋嗌咗一個前菜,兩個主菜,一個甜品,睇相最實際~
麻醬雞絲粉皮
  • 和麻醬雞絲粉皮
  • 草莓黑醋排骨
  • 金銀蒜蒸勝瓜
2020-08-29 1549 浏览
我一個人去食下午茶,開始嚟既點心是2件,之後來的變左1,懷疑侍應覺得我忿食唔晒拎走一件,2:19落單到3:00粉菓虾餃也沒有到,我問左2個侍應是否漏單,其中一個阿姐大聲好寸话食晒先好加!我话唔係加係有2樣仲未嚟!佢地話單有就有,最後3:30也未有我就問好寸阿姐係咪食晒呀?之後話超過一個鐘2樣仲未到,佢問完話即蒸等15分鐘,我話即係漏單la?佢say sorry,大约10 min粉果虾餃到有4件,佢仲好意思問我食唔食得晒,我话要2件算……
2020-07-08 3674 浏览
餐廳環境相當唔錯,星期六去人流唔好,點心選擇嘅種類都唔少, 以價錢黎講,推介大家如果去開附近,未諗食咩餐廳,可以試下。最推介嘅係香菇炒飯, 以為個份量會好少,黎到原來都唔少,炒得幾香幾乾身。第二推介就係陳醋青瓜, 夠爽又清,岩哂食點心咁油膩時,清下個口
陳醋涼拌青瓜
流沙奶皇包
2020-07-06 2524 浏览
呀妹話好想食點心放題,所以就決定去中環試吓呢間嘅點心放題啦。本人十分喜愛食小籠包,所以一開始就即刻叫咗小籠包,點知上完一個round之後,第二個round想再叫,已經話冇晒,嗰時只係下晝2:00,我真係好想知之後啲客仲可以食啲咩,講真呢間野真係選擇唔多,味道更加唔算好。餐廳入面比較年長嘅職員態度更加不是太好,落親單都漏單,落5樣只會黎3樣,追完單最終都係漏單,但你又會見到隔離枱不停黎嘢,但係都唔係佢哋自己要嘅嘢,講真真係食得十分之唔開心😰😰😰
2020-06-14
2020-07-01 2784 浏览
🥈食到飽點心放題😝.老人家可能真係老喇🙊差啲比呢個點心放題KO 左我😂可以任叫既種類唔係話好多,但有唔少既都係岩我口味系列🤤包括冇骨麻辣鳳爪、微辣凍魚皮、粒粒炒飯、抄手餃子、鴛鴦煎叉燒包❤️.如果你好飽食唔得多,咁可以慳番唔駛試🤣:甜到分唔到係紅豆定紫薯嘅天鵝酥😂、好厚但唔係好食到蓮藕既藕餅😝、淋淋唔脆既咖喱羊肉餅🙈 其他點心質素都唔錯,正正常常,重點係呢度食咁多野連埋加一同茶位先係$180一位🥳都算幾抵👍🏻有個位要提提大家:喜歡簡茶飲既,呢度冇得簡飲咩,中央一律係由待應姐姐倒麥茶比你😛時間就90分鐘,上野都快👏🏻係有一兩樣有漏單,但都叫補得番比你😂
🥈食到飽點心放題😝
2020-05-22 4839 浏览
早前去過銅鑼灣希慎廣埸的<名館>,試過佢哋既下午茶點心放題,百多元一位既高水準點心質素,甚是驚喜。今日來到中環擺花街,發現原來中環都有分店,便拍住拖來品嘗一下。任點任食下午茶時段2pm至5pm,2點後入座起計$98 /位,連茶介加一,都係百多元,平時就算去普通酒樓散叫點心,都差吾多呢個價格,仲要係中環核心地段,所以真係真心抵食。餐廳包嘅係蕎麥茶,清清地都幾好飲。餐具亦好精緻。點心選擇吾少,有蝦餃、鵪鶉蛋燒賣、煎藕餅、小籠包、蒸腸粉、啤梨鹹水角、天鵝紫薯酥、文昌雞米線、芋絲夾餅等,每一樣都做得非常好食。沒有因為價格調低而降低質素,水準依然,值得一讚。餐廳裝修時尚格調,適逢下午茶時段,平日人流不多,反而讓我吃得更加自在,沒有壓力,真心可以輕鬆放鬆一下,過一個寧靜既下午。

餐廳包嘅係蕎麥茶,清清地都幾好飲。餐具亦好精緻。

• 銀湖天鵝酥
  • 鮮肉一口小籠包
2020-05-16 2312 浏览
Artwork Chinese Dim Sum最近有朋友係外國返黎香港話想我帶佢去飲茶 我諗左陣去邊到好今次帶左佢去名館名館個裝修好摩登 有別終一般既茶樓我地點左蝦餃 燒賣 流沙包 蘿蔔糕 椰汁糕…等既中式點心重點推介:燒賣: 佢係鵪鶉蛋豬肉燒賣 好特別 出名比較小見 同好豬既豬肉味椰汁糕: 用左麻雀做主題 其實係椰汁糕花糕先岩 佢個麻雀面係桂花糕 食落好香甜 最重點係影相打卡一流Remark:麻雀椰汁桂花糕得中環分店先有架咋@mingbistrohkLocation: CentralPrice (10 is expensive): 7/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10
Artwork Chinese Dim Sum

@mingbistrohk
Location: Central
Price (10 is expensive): 7/10
2020-05-10 1789 浏览
一家人出去做節,睇完食評,賣相好特別喎,同平時的酒樓點心有啲唔同,所以決定一試。今日點左9個點心:蝦餃:好味呀,啲蝦好爽,皮軟硬適中,好彈小龍包:同平時好味果啲質素一樣雪茄春卷:好特別。本以為係凍食,放入口發現係熱的。有菜同蝦,好味蘿蔔糕:正常好味黑金流沙包:好味鐵板叉燒:好特別,鐵板上保溫,肉質好林,味道好好,推介泡飯:做法特別,但唔係我預期的味道。炸奶:我本身唔太喜歡呢款點心,但都整得唔錯炸糊:呢個真係又有得玩又有得食,美金都係米紙來的,食得架!總括來講,我會再來多次試多幾款值得推介
蝦餃:好味呀,啲蝦好爽,皮軟硬適中,好彈
小龍包:同平時好味果啲質素一樣
蘿蔔糕:正常好味
黑金流沙包:好味
鐵板叉燒:好特別,鐵板上保溫,肉質好林,味道好好,推介
泡飯:做法特別,但唔係我預期的味道。
炸奶:我本身唔太喜歡呢款點心,但都整得唔錯
炸糊:呢個真係又有得玩又有得食,美金都係米紙來的,食得架!
總括來講,我會再來多次試多幾款
值得推介
2020-05-10
庆祝纪念
母亲节
2020-04-06 1163 浏览
Visited here with family several months ago (all before the virus). I hesitated whether to write this review, but I think the information may help some customers to make an informed decision as to whether to visit this restaurant or not. We are mandarin speaking family with a 3 year old kid. 1. Staff was good with Caucasian customers but provided poor service to us. The restaurant was rather empty, and even our young kid could be loud sometimes I don’t believe she was loud at the time. 2. We ord

2. We ordered Thirteen Orphan (half) 十三幺。Out of the 7 ma jiong, 4 were put face down when the dish was served. If you have ordered this dessert, you should know, all the fun is in the outlook of this dish and perhaps taking some pictures with it. We tried to put up the face down ma jiong ourselves but they were all ruined. No pictures, no ma jiong, just extremely ordinary sweet sticky cakes. I’d like to see who would order that dish If Ming Bistro put THAT picture on OpenRice.

I have lived in HK for 10 years and fully understand sometimes people don’t want to speak mandarin. I have no problem with that. But this is the only time, I felt like the staff was hostile, and that’s the least I need when I am out with my young kid.
2020-03-14 1120 浏览
上月底,午飯時間,獨自一個人走進了「如詩如畫」的名館吃了個午餐,由於還未完全復工,人不多。剛走入餐廳,眼睛便給牆上的美人攝了過去。坐下來,看看餐牌,點了兩個可以吃飽的菜:金黃球泡飯和蔥飽。我最欣賞的是泡飯的湯,說不出的味道,但總是我喜歡的。雖然價錢不算便宜,但能夠在詩情畫意下進餐,也是賞心樂事,付出多一點是值得的。午飯的時間少,我只好匆匆地吃完,不能把牆上的畫一一看過飽。正是「有時緣淺,卻回味深遠」呢!還是下次再來吧。